bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Samma Författare:
Aprilhäxan
Den jag aldrig var
Ditt liv och mitt
Is och vatten, vatten..
Jag heter inte Miriam
Långt borta från Nifel..
Moderspassion
Noveller för Världens..
Slumpvandring
Liknande böcker:
Kvinnorna på Flanagans
 Å. Hellberg
Dammsuga i mörker
 J. Beagin
Dolda talanger
 M. Carnehult
Mormors val
 K. Branzell
De kommer att drunkna..
 J. Anyuru
1794
 N. Natt och Dag
Äventyr på kryssningsb..
 A. Örtengren
Hit men inte längre
 M. Maunsbach
Hundraettåringen som t..
 J. Jonasson
Tokyo blues
 P. Hintze

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
KlassikerRosario är död

 
Författare: Majgull Axelsson
Genre: Roman
ISBN: 9176434931
 

KÖP PÅ CDON.COM
Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


En liten flicka dör i ett land långt borta. Vad angår det oss? Vad kommer det oss vid? I synnerhet om det har gått mer än ett decennium sedan det hände.
Hon hette Rosario Baluyot. Jag mötte henne aldrig,ändå följer hon mig ständigt. Det händer att jag drömmer att hon inte alls är död, att hon har fått växa sig vuxen och vacker. Då går hon i blommig klänning bakom mig och skrattar, hennes ansikte har mjuknat, hungerlinjerna har suddats ut, kroppen har skrubbats ren från smuts och skabb. I sådana drömmar är hon den hon var född att bli.
I andra drömmar är hon den hon verkligen blev: en mager unge med gatubarnets torra hud och hårda händer, en liten flicka med undernäringens svarta streck ristade i ansiktet, ett döende barn med tovigt hår och vilda ögon. Då går hon bakom min rygg - inte bara i drömmen utan också om dagarna - och viskar sina frågor: Vad var det för värld jag föddes till? Vad är det att vara människa om det som hände mig får lov att hända?

Utdrag ur boken:
''En liten flicka dör i ett land långt borta. Vad angår det oss? i synnerhet om det har gått mer än ett decennium sedan det hände.
Hon hette Rosario Baluyot. Jag mötte henne aldrig, åndå följer hon mig ständigt. Det händer att jag drömmer att hon inte alls är död, att hon fått växa sig vuxen och vacker. Då går hon i blommig klänning bakom mig och skrattar, hennes ansikte har mjuknat, hungerlinjerna har suddats ut, kroppen har skrubbats ren från smuts och skabb. I sådana drömmar är hon den hon var född att bli.
I andra drömmar är hon den hon verkligen blev: en mager unge med gatubarnets torra hud och hårda hände, en liten flicka med undernäringens svarta streck ristade i ansiktet, ett döende barn med tovigt hår och vilda ögon. Då går hon bakom min rygg - inte bara i drömmen utan också om dagarba - och viskar sina frågor:Vad var det för värld jag föddes till? Vad är det att vara människa om det som hände mig får lov att hända?'' Majgull Axelsson, ur förordet


Medelbetyg: 4,47 (19 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av Rosario är död :


mana 2004-07-06 12:42
boken handlar om barnprostitution. äckligt jävla hemsk! vet inte om jag kan säga att en sån bok är bra, hur som helst är den i alla fall läsvärd så därför får den en femma!
Betyg 5

ElinLeticia 2004-11-22 19:00
En dokumentärbok om barnprostituion som är något av det bästa som skrivits. Axelsson kombinerar fakta med verkliga historier som berör läsaren något fruktansvärt starkt. Jag har bara lyckats läsa denna fantastiska berättelse en gång. Jag hade mardrömmar i många nätter efteråt. "Rosario är död" är en av de mest välskrivna böcker som skrivits. Den här boken ska sättas i händerna på alla pedofiler som reser till Asien för att förlusta sig. Kanske tänker de sig för en aning innan de gör om samma misstag!!!!
Betyg 5

Tiaran 2005-01-03 14:15
Va något år sedan jag läste boken men den har etsats sig fast.
Betyg 5

Synnez 2005-01-12 11:28
Jag läste denna bok strax innan jag skulle åka till Filippinerna för att under ett halvår studera och arbeta med mänskliga rättigheterssituationen i landet, år 1994. Jag fick se mycket otäckt där nere i form av kvinnohandel och öppen barnprostitution på de vackra stränderna och insåg att denna bok skildrar en krass verklighet i många länder, bla Filippinerna. Den är grym, otäck och sorglig och man gråter sig igenom boken eftersom man vet att detta händer så många barn i världen. Efteråt hade jag även tillfälle att närvara vid en föreläsning som Majgull Axelsson hade, som handlade om Filippinerna och vad som hände Rosarios vänner efter det att boken skrevs. Fortfarande kan man besöka Rosarios grav i Olongapo nära Subic Bay där den gamla amerikanska militärbasen en gång låg. Det sägs att när den lades ner blev 3000 prostituerade arbetslösa...
Betyg 5

Nessa 2005-07-12 16:16
Så otroligt hemsk och gripande. Man önskar verkligen att det inte är sant det man läser - men tyvärr är det ju det. Det här är en bok som jag tycker att alla borde läsa.
Betyg 5

Blondinmaddoz 2005-07-24 14:34
En dokumentärroman om barnprostitution. Otroligt hemskt!
Boken är definitivt läsvärd. Det är ingen bok man glömmer i första taget...
Betyg 4

Geun_yeong 2005-09-04 09:13
Detta är en av de mest obehagliga böcker jag läst.
Betyg 3

Maddin 2007-10-07 22:55
mycket stark
Betyg 4

Tittih 2008-04-29 08:45
Hemsk sannbok. Borde läsas av alla.
Betyg 4

vikingo 2008-08-11 23:44
Denna bok berörde mig ända in i själen
Betyg 5

mariemarran 2008-09-12 21:50
läste den här boken för 15 år sedan och tänker fortfarande på den ibland, det är en otroligt stark och gripande skildring hur barn blir utnyttjade av pedofiler...
Betyg 5

soffilina 2008-11-20 20:40
detta är en mycket gripande bok. man kan knappt ta in att sådant här faktiskt sker varje dag i delar av världen :(
tyvärr kan jag inte hjälpa att jag stundtals tyckte den var lite väl tråkig och långdragen, och det har aldrig tagit så lång tid för mej att läsa ut en bok... handlingen är som sagt gripande och jätte hemsk, men boken kändes allt för lång... jag vill inte sätta så lågt betyg, men att det tar en evighet att läsa ut boken är för mej inget positivt så hur hemsk och gripande jag än tyckte boken var så kan jag inte ge mer än...3...
ett plus dock för alla ingående detaljer som verkligen ger hela historien ännu mer grymmhet....
Betyg 3

gun 2011-07-23 18:48
Otroligt jobbigt att läsa denna bok om hur pedofiler köper och utnyttjar barnens kroppar och detta i många fall med föräldrarnas samtycke. Jag blev både ledsen och arg när jag läste boken. Den berörde mig mycket djupt.
Betyg 5

Emilie 2014-04-29 20:24
Jag läste denna bok för tio år sedan och den får mig fortfarande att må dåligt och bli ledsen. Otroligt "bra" bok men fruktansvärt hemsk. Jag grät när jag läste den. Den berörde mig verkligen och man förvånas över vilka hemska och vidriga människor det finns i världen som gör så här mot barn. Den värsta bok jag läst men ändå en av de bästa.
Betyg 5KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till Rosario är död


  Köp boken som film på cdon: