bokrecensioner boktips

Fight Club

Författare: Chuck Palahniuk
Genre: Roman
Ämnesord: filosofi, politik, kultur, spänning
Utgivningsår: 1996
ISBN: 0099765217


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Fight club is the invention of Tyler Durden, projectionist, waiter and dark, anarchic genius. Every weekend, in basements and parking lots across the country, pairs of young white-collar men meet to fight each other barehanded. For Tyler it's all part of a plan for revenge on the world.

Utdrag ur boken:
Ladies and Gentlemans lets Fight!!!
Medelbetyg: 4 (16 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Fight Club :
2005-04-11 14:31
Detta är utan tvekan en av mina absoluta favorit böcker. Det bör tilläggas att jag läst boken på engelska och inte svenska.

De flesta har säkert hört namnet i samband med filmen med samma titel. Det var även så jag kom i kontakt med verket, efter många om och men såg jag filmen detta till trots att mina vänner sade den var oerhört usel. När jag nu dessutom läst boken har berättelsen och författaren fått en alldeles speciell plats i min bokhylla.

Storyn är i min mening briljant då den spelar på många plan, den har politiska undertoner samtidigt som den uttrycker många av dem rent konkret i handlingen. Den belyser mänsklighetens egenheter/i vissa fall dumheter, den är brutal, den är komisk och den är alldeles alldeles underbar.

Huvudpersonen är en traditionell kontorsråtta med allt vad det innebär, han har sina små egenheter och under storyns gång evolverar han till sitt alterego.
Det bör nämnas att det är tre huvudpersoner till antalet, Tyler Durden, Marla Singer och her kontorsråtta (ett smeknamn jag gett då namn aldrig anges).

Jag hade tänkt o skriva en ganska redogörande sammanfattning av storyn men då den lämpar sig bäst att diskuteras mun till mun nöjer jag mig med kommande rader.

Chuck Palahniuk fångar vår värld med alla dess skavanker på ett mycket bra sätt i en brutal komedi med synpunkter på det mesta. Han skriver dessutom oerhört snyggt, det är för mig oerhört viktigt. Det används ofta korta och konsisa meningar som ger en känsla av att berättaren talar direkt till läsarn. Bland det jag beundrar mest (rent hantverksmässigt) är när han skriver om fruktansvärt brutala situationer med ett totalt lugn, som exempel kan inledningen till boken Invisible Monsters ges. Det är ett hus som brinner, folk är skjutna, blod rinner på golvet, taket rasar in och huvudpersonen står och tänker på vilka kläder hon har på sig, vad huset i fråga kostat och hur fotografer arbetar.

Jag kan inte göra annat än att ge boken en oerhört stark femma, inte bara för storyn utan även för hantverket.
Betyg 5
2005-04-14 13:02
Ja.. kan väl knappast annat än att hålla med föregående talare...
Vill lägga till att det inte bara är hantverket som är värt att nämnas, utan även den oerhörda research som Palahniuk (uttalas Pålanick) lägger ner. Allt som har hänt i boken, i alla hans böcker, har på något vis utspelats i verkligheten, lite rolig kuriosa....
Och betyget? Ja, inte annat än en till glänsande, lysande femma.
Betyg 5
2005-05-05 22:16
solklar femma. fantastisk bok. och enligt vad ryktet förtäljer en debut. tanken svindlar.. :-) läs!
Betyg 5
2005-05-16 02:05
Bland det absolut bästa jag läst. Har inte läst något annat av Palahniuk men det kommer med största säkerhet inom en snar framtid, det kan inte annat än att bli en femma. Om hans andra böcker är i närheten av fight clubs storhet så kommer Palahniuk bli den störste från vår tid.
Betyg 5
2005-08-01 20:32
Var ska jag börja? Fight Club har kanske inte förändrat mitt liv men den har verkligen inspirerat mig. Den har hjälpt till med och väcka mig ur den passiva dvalan jag skumrat i alldeles för länge. Jag får tacka för tipset om boken då det var genom den här sidan jag hitta den. Visste inte att filmen var baserad på en bok, tycker dock att boken är oerhört mycket bättre än filmen. Det blir en femma i betyg
Betyg 5
2006-01-29 16:39
En underbart sjuk bok som tar upp många av de företeelser som även finns i filmen men ger det hela mer djup. Idéinnehållet, stilen och humorn är lik den andra boken av av Palahniuk som jag läst (choke). Med andra ord är den rolig, tänkvärd och allmänt häftig. Denna bok slår dock choke enligt mig, kanske därför att vardagsanarkismen ligger mig närmare än sexmissbruk... Jag kan egentligen inte säga så mycket mer, boken är fantastisk i sitt uppror och vissa av idéerna som tas upp är riktigt inspirerande.
Jag är Jacks klara femma.
Betyg 5
2006-05-24 15:28
I am Joe's complete lack of surprise.
Betyg 5
2008-03-24 19:29
Jag är ledsen att behöva dra ner det fina medelbetyget, men jag är inte alls lika nöjd med denna bok. Den var svår att förstå, konstig i allmänhet och utan någon riktig "röd tråd". Mycket besviken, den levde inte alls upp till mina förväntningar.
Betyg 2
2008-10-16 09:42
Nja boken var bra fram till slutet, slutet drog ner helhetsintrycket av den. Jag tycker att filmen hade ett bättre slut.
Betyg 3
2009-05-07 11:08
Se filmen istället...
Betyg 2
2011-03-23 15:25
själv har jag ju inte läst boken, eller sett filmen. men den såg jätte dålig ut. den får en 1:a
Betyg 1
2013-08-09 22:24
Fight Club är något av en zeitgeist-bok som handlar om den "andliga depression" vi genomlider eftersom vi inte har lidit på riktigt. Åtminstone inte jag och andra som levt i en tillvaro utan krig och andra egentliga svårigheter. Och ur detta välstånd skapar man sig en konsumtionstillvaro, som till slut resulterar i att man ägs av sina saker istället för sig själv.

Palahniuk skriver att det är bara när man förlorar allting som man blir fri på riktigt. Visst är det en lockande tanke, att bli fri. Men av egen erfarenhet vet jag att man förr eller senare istället hittar något nytt som fängslar ens frihet. Det är kanske inte så att man hittar något nytt, men man hamnar förr eller senare alltid i ett sammanhang som till slut cementerar fast en i en viss roll.

Palahniuk lyckas skapa en obehaglig medvetenhet över livets tillvaro; äta, jobba, sova, dö. Man bara är, tills det en dag tar slut. Så ibland kanske det vore bra att känna ett knytnävsslag mot näsroten för att faktiskt känna något, för att ryckas ur den dvalan vi befinner oss i, så att man vet att man lever och inte bara är och för det ögonblicket utnyttja levandets stund och leva ut sina drömmar.
Betyg 5Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Fight Club
Liknande böcker:
Ristmärken
 J. Theorin
Årsboken
 S. Karlsson
Två systrar
 J. Bengtsson
Eldsjäl
 A. Åhman
Stormberget
 L. Marklund
En vilsen själ
 G. Redin
Mousa varats mysterium
 B. Lundberg
Huset Versace
 D. Ball
Trolsk som pärlan
 V. Andrews