bokrecensioner boktips

Jerusalem

Författare: Selma Lagerlöf
Genre: Klassiker
Ämnesord: religion, historia, kultur
ISBN: 9789100114244


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Jerusalem är berättelsen om en stark väckelsevåg som delar en socken i Dalarna - en handfull familjer följer kallelsen och beger sig till det heliga landet medan andra väljer att bli kvar på de gårdar de brukat i generationer. Med starka färger och i dramatiska konflikter gestaltar Selma Lagerlöf här de teman som går djupast i hennes författarskap: trons makt, kärlekens förunderliga vägar och arbetets ära. Jerusalem publicerades ursprungligen i två omgångar, 1901 och 1902. Här är de båda delarna samlade i en volym.

Utdrag ur boken:
”-Det är då märkvärdigt, när man frågar någon till råds, då märker man själv vad som är rätt, ännu medan man frågar, då ser man på en gång vad man inte har kunnat finna ut på hela tre år.”
Medelbetyg: 4,23 (13 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Jerusalem :
2005-09-19 13:16
Jerusalem är berättelsen om ortsbefolkningen någonstans i Dalarna. Ett antal familjer följer kallelsen till Jerusalem, till det heliga landet. De lämnar kvar sina familjer i Sverige och sina gårdar som de brukat i flera generationer.

Berättelsen handlar om Stor Ingemar som tvingas välja mellan hans kärlek till gården och kärleken till kvinnan i hans liv.

Vi får följa förberedelserna infor resan till Jerusalem och sedan själva vistelsen i det heliga landet.

Detta är min första Bok jag läst som är skriven av Selma Lagerlöf och det var ett utmärkt förstaval! Efter att jag läst ut den så saknar jag personerna i romanen. Jag saknar Stor Ingemar som kämpar för att göra allt rätt. Jag saknar Gertrud som söker kärleken i både människan och i Jesus. Jag saknar Stark Ingemar som är den i berättelsen som står med båda fötterna på jorden.

En mycket läsvärd upplevelse!
Rik på personskildringar och miljöbeskrivningar så att man känner att man är i Dalarna och känner värmen och stanken i från Jerusalem
Betyg 5
2007-02-13 17:44
en helt underbar bok med ett beskrivande som är i världsklass, en bok som ger en speciell känsla i kroppen och man glömmer den aldrig.
Betyg 5
2007-06-13 19:05
Otroligt bra bok!!
Betyg 5
2008-01-04 21:30
Heja Selma!
Betyg 4
2008-04-04 14:35
Har just börjat läsa den här boken och fann genast ett bra citat, som är så sant:
”-Det är då märkvärdigt, när man frågar någon till råds, då märker man själv vad som är rätt, ännu medan man frågar, då ser man på en gång vad man inte har kunnat finna ut på hela tre år.”

Det är på värmländska, samma sak som Sartre sa i Existentialism är en humanism, femtio år senare.
Längre än så är inte avståndet mellan värmländsk bondvisdom och fransk intellektualism!
2009-04-11 17:32
Lagerlöf är väl inte min grej. Jag tänker en gammal form av chick lit a la 1800-tal. Eller tjaa..
Visst är den intressant, full av kloka citat, men den föll mig inte riktigt i smaken.
Nä minsann.
Betyg 2
2009-08-23 22:05
Läste den precis, tycker att den är sådär; går att läsa men är emellanåt lite seg och trist. hade just läst Mobergs utvandrar-serie och blev lite besviken på denna i jämförelse med de väldigt levande böckerna, så jag kanske inte är helt rättvis nu. tog mig i alla fall igenom hela boken. :-) helt ok.
Betyg 3
2009-10-02 12:28
Jag själv är inte ett skvatt religiös, men jag måste säga att jag älskar Lagerlöfs sätt att blanda realism med skrock och spiritualism, hon låter aldrig livet ta slut utan låter det vara evigt, det finns alltid hopp hos hennes karaktärer, ett hopp som strös på med gudomliga ingripanden och fantastiska sägner.

Det som ändå imponerade mig mest med denna bok, var de mästerliga skildringarna över staden Jerusalem (som nästintill hela del 2 utspelar sig i), det känns som om Lagerlöf måste ha levt där hela sitt liv, att hon känner till stadens varenda vrå och tvärgata, men självklart är inte så fallet. Att hon lyckades ta till sig miljöerna så starkt under sin visit i det heliga landet är mycket, mycket imponerande.

Jerusalem är en förträfflig läsupplevelse som greppar tag om sin läsare från det första, genialt berättande, avslöjande kapitlet till det sista. Det är en vacker skildring om hopp, tro och kärlek. Gillar ni Lagerlöf, kommer ni gilla Jerusalem. Tveklöst.
Betyg 5
2009-10-11 15:06
Bra bok.
Betyg 4
2010-04-07 16:44
Tog mig ett tag att jobba mig igenom boken. Men när jag väl gjort dte så lämnade den starka intryck.
Betyg 4
2013-06-20 15:35
Selma Lagerlöfs Jerusalem är en skildring av väckelsevågen som grep en del av befolkningen i en ort i Dalarna. Många familjer splittrades av olika trosinriktningar och många reste till Jerusalem för att vara i Jesus närhet.
Boken är mycket intressant och många människoöden följs på vägen. Den röda tråden som finns genom boken är Ingemargården och det är där olika generationer Ingemar tar plats.
Betyg 4
2013-09-05 20:06
En fantastisk historia med många teman, men där kärleken ändå är det starkaste. Berättelsen kretsar kring de människor i en socken i Dalarna som väljer att ingå i en amerikans religiös grupp och emigrera till Jerusalem, men även om dem som väljer att stanna kvar och fortsätta sina liv trots saknaden efter de nära och kära som aldrig kommer att återvända hem. Ett starkt drama med mycket hjärta och smärta. Trots att den är skriven för mer än hundra år sedan var den inte torr och tillrättavisande, utan Selma håller sig neutral men har lyckats skillra starka människoöden på ett levande och tidlöst sätt. Den här romanen kommer att stanna länge i mitt hjärta.
Betyg 5
2014-12-31 00:51
"Jerusalem" är en episk historia om jakten efter ett lyckosamt liv. Den börjar i en liten ort i Dalarna som drabbas av en väckelsevåg, vilken förmår ett antal från orten att söka lycka i Guds stad Jerusalem.

I första delen av boken tog det sekteristiska temat stor plats i samband med väckelsevågen där de olika predikanterna försökte vinna över folk till sin egna lilla tro. Och trots att temat känns en aning fjärran idag, smet sig tankarna istället till dagens åsiktsspridning, som liksom det sekteristiska vilket kunde te sig extremt, idag snarare liknar de extremistiska åsikter som snabbt kommit att drabba vårt land och vinna över folk på dess sida. Åsikter som leder till klyftor, ett vi och ett dem som inte fungerar ihop och ett ständigt försök till övertalan.

Men det var inte förrän i andra delen perspektivet vidgades till att gälla livet självt, om hur vi väljer att rasera och bygga upp våra liv efter vad vi tror gör oss mest lyckliga, vare sig det gäller religion eller kärlek. Eller som huvudpersonen Ingmar Ingmarsson beskriver det: "[...] nu kan jag tacka Gud för att han slog min lycka i spillror, så att jag själv fick vara med om att foga ihop dem". Livet är helt enkelt något vi ständigt raserar och bygger ihop i hopp om att lyckan kanske väntar på annat hörn istället, kanske i den lilla orten i Dalarna där livet alltid flyter på i samma mak eller kanske till och med i Jerusalem där man aldrig vet vad som väntar nästa dag.

Det är en berättelse från en annan tid och ett annat Sverige, där man visste namnet på sin granne och inte skyggade från denne, där man accepterade livets skörhet mer än idag när dödsångesten snarare fått en allt större kraft. Men samtidigt finner man likheterna i känslorna: längtan om kärleken, sorgen över sveken, hur vi vill väl men hur försynen sätter käppar i hjulet.

"Jerusalem" är uppdelat i två delar och jag blev en aning besviken med andra delen just för att första delen var brutalt nyanserad, emotionell och närgången. Kanske har det att göra med min icke-tro att andra delen inte fick samma gensvar. Men oavsett är det en berättelse om vår mänsklighet, om vår förtröstan över att vi kan bli lyckliga.
Betyg 4Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Jerusalem
Liknande böcker:
En färd till Indien
 E. Forster
Bartolomeinatten
 P. Merimée
Om friheten
 J. Stuart Mill
Mina universitet
 M. Gorkij
Ute i världen
 M. Gorkij
Bror Och Syster
 G. Eliot
Jude The Obscure
 T. Hardy