bokrecensioner boktips

Jane Eyre

Författare: Charlotte Brontë
Genre: Klassiker
Ämnesord: historia, kärlek
Utgivningsår: 2000
ISBN: 9176436470


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

1847 gav den manliga pseudonymen Currer Bell ut Jane Eyre, en roman som väckte stor uppmärksamhet i det litterära England. Snart avslöjades att det bakom pseudonymen dolde sig en kvinna: den 31-årige Charlotte Brontë. Hennes debutroman Jane Eyre gjorde omedelbart stor succé hos den samtida publiken, och med åren har den även blivit en av litteraturhistoriens mest omtalade och älskade klassiker. Generation efter generation av läsare har fängslats av historien om den alldagliga, föräldralösa flickan Janes väg från fattigdom och förtryck till ett liv som självständig, oberoende kvinna.
I Gun-Britt Sundströms lovordade nyöversättning har den dramatiska kärleksromanen fått en svensk språkdräkt som visar hur modern och levande berättelsen om Jane Eyre är än idag.
Så om ni aldrig träffat Jane Eyre - gör det nu! Och om ni redan känner hennes, möt henne på nytt i Sundströms språk. Jane Eyre har aldrig varit bättre. Nina Björk, Dagens Nyheter

Utdrag ur boken:
-Vigseln kan inte fortsätta. Jag förklarar att det finns ett förhinder!

Prästen såg upp på den som talade och stod stum, klockaren likaså. MrRochester vacklade till som om en jordbävning hade skakat marken under hans fötter. Men så tog han säkrare fotfäste, och utan att vända på huvudet eller rikta blicken åt sidan sade han:
Fortsätt!

Medelbetyg: 4,47 (62 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Jane Eyre :
2003-12-14 14:24
Den har ju allt som man kan önska sig av en roman! Jag tror jag har läst den 5 gånger nu och jag kommer nog att läsa den igen nån dag. Den har ju till och med hjälpt till att mynta uttrycket "Mad women in the attic" = Den galna kvinnan på vinden. Det här är en maffig bok som man glädjs med och gråter till och ler med. En riktig klassiker!
Betyg 5
2003-12-16 16:07
Härligt språk, vackra miljöer och en fängslande historia. Mycket bra bok!
Betyg 4
2004-02-12 10:23
Vacker och spännande bok om den unga anspråkslösa Jane Eyre, som är en stor person andligen.
Betyg 5
2004-05-24 21:22
Jane Eyre tillhör de populäraste böckerna här. Mina förväntningar var alltså höga. Jane Eyre var en underbar bok, men inte precis sådan som jag hade förväntat mig. Jag väntade mig något i stil med Jane Austen. Visst finns det likheter mellan Bronte och Austen, men Brontes stil är definitivt annorlunda. Friare på något sätt. Och att boen är skriven i jagform gör mycket. Ämnet som behandlas är dock i viss mån något Austen skulle ha kunnat skriva om. Ni vet, klasskilnader och äktenskap mm. Men Bronte kommer faktiskt djupare, fast Austen har förstås sin egen speciella geniala stil. Jane Eyre är inte precis lik någon av Austens hjältar; inte Elizabeth, Emma, Fanny eller Anne eller någon av de andra. Jane Eyres personeligahet var faktiskt ett av de störat skälen till att jag tycket om boken. Hon är helt enkelt undrbar. Sådanan personer borde det finnas/ha funnits mera av. Stark och självständig... mer eller mindre allt som jag beudrar. Janes personlghet kom bra fram redan i början av boken. jag tycker i själva verket att skildringen av hennes barndom är den bästa delen av boken. Underbar (mitt favorit adjektiv by the way). Slutet var väntat och vid närmare eftertankefaktiskt önskat.
Betyg 4
2004-08-18 23:31
i och för sig en ganska bra bok, men å andra sidan... kanske inte
Betyg 2
2004-08-25 13:55
När jag läste den här boken väntade jag mig något i stil med Jane Austen. Det finns små likheter men de två systrarna har olika stil. Bronte skriver i jagform och hennes bok tycker jag är djupare än Austens. En väldigt bra roman som innehåller det mesta.

Betyg 4
2004-08-26 09:58
Detta är min absoluta favoritbok. Detta var också den första roman jag någonsin läste. Jag hade innan den nästan dum-förklarat kärleks-böcker (utan att ha läst sådana naturligtvis) men efter att ha läst Jane Eyre förstod jag varför alla ville läsa om kärlek. När Jane är lycklig i boken pirrar det i hela min kropp av glädje, på samma sätt följer man henne när hon mår sämre. Denna bok rekommenderar jag varmt till alla som inte redan läst den.
Betyg 5
2004-10-22 07:40
I början tyckte jag att den här boken var jätte bra. Charlottes språk är mysigt och för mig så bra in i berättelsen. Men efterhand, ungefär efter halva skulle jag gissa på, började den kännas seg och nu har ja försökt i ett par veckor att läsa ut de sista åttiosidorna men det går helt enkelt inte så nu ger jag upp.
Betyg 3
2005-02-25 11:28
Boken är bra och spännande. Men en aning för lång, Den känns som två böcker. Det skulle ha slutat när hon lämnar Heatcliff efter bröllopet.
Betyg 4
2005-03-10 18:05
En av dem bästa böckerna jag har läst. Läste den på engelska! Allt finns i den, romantik, humor, ilska, sorg...Och man bara måste läsa vidare hela tiden för att veta vad som händer henne..
Rekommenderar denna boken till alla.
Betyg 5
2005-03-15 21:22
Vilken underbar klassiker!
En banbrytande roman för sin tid, då Jane som självständig kvinna hela tiden ifrågasätter och protesterar mot normerna..
Betyg 5
2005-03-17 03:01
NU ska jag ta och förstöra det för alla, det är nämligen så att jag inget hellre vill än att läsa romantisk kärlek och egentligen är Jane Eyr ett perfekt exempel på detta, men till allas förvåning så sker inte sånt.

Charlotte Bronte är den författarinna som jag bäst tycker om efter det att jag läste ut den här romanen, sa se till att läsa fler av hennes verk, men vet inte ens om hon givit ut fler romaner mm.

Här är det så att författarinnan skildrar en förädralös flickas uppväxt från det att hon föds tills hon når vuxenlivet, men innan hon når detta är det mycket ont som drabbar henne och inte är det de bästa personerna som hon råkar på. Jane går på en extrem sträng skola, där hon får en vän, men som småningom dör i influensa och många andra på skolan följer samma öde. men Jane klarar sig, Lärarna är extra stränga mot henne, och från skolans ägare får de i uppdrag att hålla ett extra öga på henne, men en vän har hon och det är rektorn, som bjuder upp henne till sitt rum då och då, hon får dricka te och äta sötkakor.

hon kommer ifrån skolan när hon når vuxenåldern, och tar jobbet som lärarinna åt en flicka. En man vid namn Mr Rochester är hennes förmyndare, inte far. Mr Rochester äger huset och blir Janes arbetsgivare men har knappt träffat henne, eftersom han alltid är bortrest. den här lilla flickan och Jane blir goda vänner med tiden, och Mr Rochester faller för Jane efter de få gånger han besökt huset för att tex betala räkningar och löner me mera. Snart blir de ett par och kan skilja sig ifrån varandra för en sekund, men det finns hemligheter i huset som inte får avslöjas för all möda i världen.

Det unika med den här boken är att den var banbrytande på den tid då den trycktes och fick stor uppmärksamhet men även succe. här skildras en kvinna som har en stark vilja och inte låter sig böjas för något i världen och till slut uppnår hon detta.

vilket betyg som jag vill ge kan jag inte bestämma mig för, boken är som sagt helt underbar men sånt händer bara inte, jag beskrev aldrig hennes yttre, vi kan beskriva näst in till en ful dvärg liknande kvinna. Därför är den overklig!!!
den får en Fyra, var ingen bok som jag funderade på så mycket efter att jag läst ut den, trots att jag är förälskad så att mitt hjärta håller på att koka över, men som nästan alltid olyckligt förälskad!!
Betyg 4
2005-04-21 18:57
Så välskriven bok! Underbar! Vilka personligheter. Rika men inte perfekta. Så väl skrivet, och så bra handling, dessutom. Visst tog det ett tag för mej att läsa den, men det var det värt. Klar fyra
Betyg 4
2005-07-02 19:11
Detta är en av mina favoritböcker. Den är välskriven,bra skildringar av karaktärerna och den spännande berättelesen har ett bra flyt.

Romanen är en fiktiv självbiografi, berättad i jag- form av Jane själv. Den behandlar hennes liv från den olyckliga barndomen som oönskad men intelligent föräldralös till hennes liv som lyckligt gift med sin drömprins och tidigare arbetsgivare, den rike, tjusige och likaledes intelligente Mr Rochester. Karaktärerna i boken driver handlingen fram till slutet och hur karaktärerna är utformade, hur de samspelar är intressant och det är lätt att känna igen sig i Janes känslor.

Vet inte mer vad jag ska tillägga om denna bok; detta är enligt mig en underbar klassiker som är värd att läsas
Betyg 5
2005-09-05 12:57
Utvecklingsroman som slutar lyckligt:)
Man kan se samhället avspeglas och det är en mycket intressant bok även om den är romantisk också. "Jema" nämde ovan " The madwomen in the attick" vilken handlar om sinnessjuka hos kvinnor. Dessa kvinnor som ansågs galna blev insärrade i sitt eget hem och blev övervakade.
Skulle kunna skriva mycket om denna bok som jag tycker är otroligt bra.
Betyg 5
2005-10-20 18:38
Ja, jag hade också räknat denna som en kärleksroman och dumförklarat den. Men jag måste säga att det är en liten läsupplevelse att läsa Jane Eyre.

miljöbeskrivningarna är så fantasieggande. Visst handlar romanen om kärlek men det är inte bara detta rosa skimrande romantiska daltandet som man annars förknippar med kärleksromaner.

Det är ett liv vi får följa, från fattigdom utstött flicka till en självständig ung kvinna med många djupa lockande tankar.

Romaner har även en spänning och när man invaggats i falsk säkerhet att det går väl för huvudpersonen så händer något som rycker med dig som läser.

Det som drar ner betyget något är att beskrivningarna av miljöer, personer, och k'nslor kan vara lite väl långa och överdetaljerad
Betyg 4
2005-12-10 11:04
Boken är bra men jag minns att jag aldrig höll på att läsa ut den, den är lång..
Betyg 4
2006-01-29 15:52
Spoilers...
Fin bok om en kvinnas uppväxt på 1800-talet. Älskar och hatar denna bok. Å ena sidan är det en 1800-tals bok om en oansenlig kvinna som bryter mot diverse normer för hur man skall vara. Enligt ryktet ska Charlotte Brontë ha diskuterat med sina systrar om man kan skriva en intressant bok om en kvinna som på inget vis är vacker. Svaret på denna fråga tycks vara ett rungande ja. En annan fruktansvärt spännande del i romanen handlar om den galna kvinnan på vinden och Mr. Rochester, att man inte kan avgöra vem som är god ellerr inte är lysande genomfört.
Å andra sidan vill jag lemlästa någon när Jane för andra eller tredje gången avvisar Rochester på moraliska grunder. Det engelska 1800-talets moral är som alltid ett föremål för irritation. Strukturen i boken lämnar även den en del att önska. Det bästa man kan säga om den är att den är annorlunda.
Vilket betyg ska man ge? Låter man irritationen på detaljerr ta över när man tänker på en i övrigt underbar bok? NEJ. Jane Eyre är ett måste, men de små detaljerna är i vägen för ett toppbetyg.
Betyg 4
2006-03-18 11:39
Jag måste erkänna att jag är kluven inför en del gamla romantiska romaner.De är underbara som verklighetsflykt och tidsdokument,men är samtidigt ganska komiska i sina skildringar av adelsdamer och stiliga adelspojkar.
Det gäller att ställa om sitt moderna tänkande till en annan epok.

Charlotte Brontê är lättare att ta till sig än Jane Austen(tycker jag) eftersom hon här beskriver samhället från den fattiga kvinnans synvinkel,inte ur en romantiserad värld av baler och uppvaktningar.Hon är inte heller vacker,graciös och perfekt som många andra kvinnor i samtida romaner.Hon känns mänsklig och är lätt att ta till sig.

Jane är alltså en fattig,föräldralös flicka som hamnat hos sin faster och farbror,och de odrägliga,bortskämda kusinerna.Hon blir illa behandlad och släktingarna vill helst bara bli av med henne.
Jane förflyttas slutligen till en dragig internatskola på landsbygden,som visar sig mest vara en slutstation där oönskade barn placeras.Hon överlever tuberkuloshärjningar,svält,kyla och mister sin bästa vän,den nästan övernaturligt goda Helen,i just tuberkulos.Hon möter små ljusglimtar av vänlighet även här,men i det stora hela är hennes tillvaro hård och full av svält,ensamhet och umbäranden.
När hon slutligen kommer därifrån tänker hon ta arbete som guvernant,ett slags nanny och privatlärare åt rika barn.Ett av de få yrken kvinnor kunde ha utanför hemmet på den tiden.
Hon hamnar hos en mystisk(vad annars;-))adelsman vid namn Edward Rochester som har saker gömda på vinden,bokstavligt talat.Där ska hon undervisa hans dotter Adéle,men det blir snart betydligt mer komplicerat än så.Skrik hörs om nätterna och rykten om Sir Edward florerar.

Mycket hjärta och smärta förstås,men ändå en upplyftande(om än inte så realistisk)skildring av hur en kvinna utan ekonomiska medel och social status ändå lyckas ta en plats i samhället.
Betyg 4
2006-03-31 17:31
Bra då och då, men för övrigt ganska seg. Om jag ska vara ärlig tog jag mig igenom de tråkigaste delarna enbart för att man "ska" ha läst en klassiker som denna. Bra slut dock.
Betyg 3
2006-10-30 21:23
En alldeles fantastisk skildring av en kvinnas liv och hennes funderingar både kring sig själv, sitt väsen och sin plats i samhället.
Betyg 5
2007-03-12 02:00
En bok innehållande massor av tidstypsika element, såsom naturens livlighet, det "mörka" vädret: tjock dimma och tätt regn. Allt detta skapar en mystisk och ibland nästintill dyster stämning och tillför den redan spännande och delvis tragiska handlingen ytterliggare en dimension. Kapitlet om Janes lunginflammationsdrabbade väns öde (som förövrigt sägs vara en av Brontës systrars alter ego) är något av det bästa jag läst.
Betyg 4
2007-04-29 21:09
Den här boken är verkligen en av de bästa böcker jag någonsin läst. Handlingen är så otroligt vacker och spännande, att det väger upp de lite för många (dock vackra) naturbeskrivningar. Jag blev särskilt överraskad av vilken iaktagelse hon gjort på kristendomen, och jag måste säga att jag verkligen blev rörd. Charlotte är en mycket smart författare, som lyckas trollbinda läsaren med den tragiska och drastiska barndomsskildringen. Jag tycker verkligen den här boken förtjänar en femma med plus och guldkant!
Betyg 5
2007-06-15 21:22
Härligt med alla stora starka känslor, och den mycket bra personbeskrivningen.
Betyg 5
2007-11-11 01:23
Jane är en stark personlighet som man lär känna väl och tycka om i boken. Och så skönt att hjältinnan inte är vacker utan har ett anspråklöst utseende eller t.o.m fullt utseende.
Det är dessutom en underbar kärlekshistoria med gripande dialoger och vackert språk. Jag ville inte släppa Jane när jag läst ut den, vilket gick väldigt fort.
Betyg 5
2007-11-19 23:05
Jag bara älskar, älskar den här boken. Jag har varit förälskad i Mr. Rochester sen jag var 14 år och läste den för första gången och Jane är helt underbar - den här boken är en uppmaning till oss hopplösa romantiker att drömma vidare.
Betyg 5
2008-01-03 10:09
Den bästa boken någonsin skriven av en kvinna om en kvinna? Förvånantsvärt njutbar än idag. Det är ett måste för alla litteraturintresserade att ha läst denna engelska klassiker som ständigt refereras till.
Betyg 5
2008-02-08 15:41
Det här var verkligen en spännande bok. Dels så älskar jag historien i sig och dels så är den väldigt intressant att läsa ur ett historist perspektiv.
Betyg 4
2008-06-11 22:48
En av de bästa böcker jag läst! Jag älskar Jane Eyre! Hon är så levande och stark, man kan känna igen sig i henne - hon är helt underbar... Jane Eyre, blott 19 år, fattig, men vet vad hon vill och vem hon är och hon nöjer sig inte med att vara hemmafru (även om det är till Mr Rochester), utan vill vara en självständig kvinna.
Kärlekshistorien strålande, och jag älskar episoden då Jane och Rochester träffas - han faller av sin häst och hon får hjälpa honom på fötter igen. Omvända roller, och så fortsätter det genom hela historien.
Glöm inte att hålla ögonen öppna för eld- och kyla-symboliken genom boken!
PS. Man blir verkligen kär i Mr. Rochester
Betyg 5
2008-07-02 16:40
Underbara miljöer, underbar berättelse. Inspirerande!
Betyg 4
2008-08-30 22:27
Att läsa Jane Eyre är som att kliva in i en annan värld. En värld som fyller en till bräden med olika känslor. Boken har precis allt man kan önska sig. Det är också en bok man kommer ihåg länge efteråt.
Betyg 5
2008-10-30 17:50
En underbar bok. Jag älskar den ! Har tappat räkningen på hur många gånger jag läst den och kommer att läsa den igen. Den har allt; äventyr,bittra öden, mysterier, kärlek, lycka och en intressant persomteckning. Till sin kärna är den tidlös.
Betyg 5
2009-02-09 18:11
En väldigt bra bok, som jag älskar men lite för jobbig att ta sig igenom.
Betyg 4
2009-10-11 14:03
En av de bästa böcker jag läst! Har läst om den för andra gången nu. Jag levde mig totalt in i miljöerna och njöt av varenda sida av boken.
Betyg 5
2009-11-01 14:08
Detta är en av dom bästa böcker jag har läst, en roman med mycket innehåll och väldigt bra skriven.
Betyg 5
2009-12-01 23:45
En otroligt bra bok! Jag fastnar väldigt mycket för karaktären och min sinnesstämning ändrades i takt med hennes. En fin kärlekshistoria mellan Jane och Rochester. Jag gillar bokens anda och atmosfär. Och den banbrytande feminismen.
Betyg 5
2010-02-21 18:59
Det här är en bok jag kommer ihåg efter jag läst den och Jane Eyre är en person man inte bara kommer ihåg utan lär känna också. Hon är en stark person vilket är nödvändigt i den miljö hon lever i. Miljön är inte härlig utan jag tycker att på nästan alla ställen hon befinner sig på så finns det ett hot och något som gör hennes liv osäkert. Jag tycker dock att Brontë lyckas "rycka upp" historian så att den aldrig gräver ner sig i all olycka utan det finns nästan alltid lite ljus i boken.
Om ni gillar boken kan jag tipsa om pjäsen som heter Jane Eyre och som baseras på boken, den går på Dramatens lilla scen och är mycket bra.
Betyg 4
2010-08-03 18:50
Jane Eyre har gjort ett stort intryck på mig. Många jämför Charlotte Brontë med Jane Austen, och den största skillnaden mellan de två författarna tycker jag är att Brontës karaktärer inte är så vackra och fulländade som Austens, vilket är väldigt befriande. Just detta tycker jag är Jane Eyres starka sidor, det är härligt hur författaren understryker att det trots allt är insidan som räknas. Jag tycker även om BBC-serien från 2007 som är baserad på boken (det finns otaliga tolkningar, vissa bra, andra mindre bra). Gillar man boken är serien definitivt värd en titt.
Betyg 4
2010-10-01 19:12
Påverkat mig ganska mycket och jag firar alltid hennes födelsedag, det är så bra skriven! Brukar läsa om ibland och också på engelska.
Betyg 5
2010-11-10 16:03
"Prejudices, it is well known, are most difficult to eradicate from the heart whose soil has never been loosened or fertilised by education: they grow there, firm as weeds among stones."

Det går inte att ge boken mindre än en 5:a! Jane Eyre är en fantastisk bok som skildrar en föräldralös kvinnas uppväxt. Jane Eyre visar hur det är att vara en självständig kvinna i samhället, religionen och i kärleken.

"I am no bird; and no net ensnares me; I am a free human being with an independent will."
Betyg 5
2010-12-06 21:21
Det här är nog en av de bästa böcker jag läst hittills i mitt liv. Den fängslade mig från första stund och det hölls vid liv till sista bladet. Det är framför allt en karaktärsdriven roman, en historia om kampen mellan man och kvinna, mellan kärlek och hat och makt och rang.

Författarinnan bjuder in sina läsare på det viset att hon pratar direkt till mig, t.ex. ”kära lyssnare”, ungefär som man gör när man skriver dagbok. Charlotte Brontë använder sig av ett underbart språk fyllt av känslor som är en lisa för själen att läsa. Man får verkligen en bra beskrivning av alla karaktärer utan att det blir för mycket, likaså av omgivningar och miljöer, ja allt blir intressant som hon framställer. Hon skildrar en värld sedd genom hennes egna ögon.

Den föräldralöse Jane Eyre får på nåder växa upp hos sin faster som lovat sin man på hans dödsbädd att ta hand om hans systerdotter. Men Jane blir aldrig avhållen av sina släktingar, hon är ett egensinnigt och rebelliskt barn och till slut blir hon bortskickad till en hård och kall skola. Även om miljön är kall så finns det undantag i form av vissa varma människor och en av dem är Helen Burns som kom att bli Janes bästa vän. Helen är Janes raka motsats, där Jane reagerar med ilska visar Helen underkastelse. Tyvärr dör hon i tbc som många andra på skolan. Jane klarar sig dock och växer upp till en stark, självständig, intelligent tänkande människa med hög moral. Med andra ord hon är kapabel!

Jane fortsätter efter sin egen skolgång att jobba på skolan som lärarinna, men hon känner en rotlöshet och vill vidare i livet, så hon annonserar om plats som guvernant och får svar. Så bär det i väg till Thornfield Hall, ett gods på den engelska landsbygden där hon blir lärarinna till en liten flicka vid namn Adele. Här möter hon också sin frände, sin kärlek. Men det första mötet med honom är allt annat än angenämt. Mr Rochester är en storväxt bitsk man som vid första mötet får lov att stötta sig på den späda men munhuggande Jane efter att han ramlat av sin häst.

Det blir många möten dem emellan, ”hon den rena, han den syndiga belevade”. Ett utdrag ur boken beskriver författarens tankar om deras möten: "Jane kände sig bekväm när hon möttes med tvärt och lynnigt bemötande från sin husbonde Mr Rochester för då behövde hon inte återgälda med grace och elegans hans lynniga och tvära uppträdande ställde inga krav på henne".

Det händer mystiska och skrämmande saker på Thornfield som till slut får sin förklaring, men Jane lever länge i ovisshet. Hennes dagar tillbringas med att undervisa Adele och de har fäst sig vid varandra. Jane ser också fram mot mötena med sin husbonde och hon börjar mot sin vilja få förhoppningar och blir väldigt svartsjuk när hon tror att Mr Rochester ska gifta sig med den vackra Miss Ingram. Men till Janes förvåning så friar Mr Rochester till henne och hon tackar ja och det blir bröllop med förhinder kan man säga.

Bröllopet blir stoppat. Jane känner att hon inte kan stanna kvar för hennes moral och stolthet är för hög att leva som Edwards älskarinna, som han föreslår henne när han förstår att de inte kan gifta sig. Hon flyr hals över huvud tidigt på morgonen för att inte hennes älskade ska kunna stoppa henne, och åker så långt hon kommer på hennes 20 shillings och sedan går hon till fots. Det är besvärligt för henne för hon svälter och sover ute på de kalla hedarna, men till slut blir hon omhändertagen av en bror och två systrar som bor i en liten stuga. Det är snälla människor som månar om Jane och här får hon i St John möta en motsats till Rochester, för han är en asketens man. Men hon känner att St Johns gillande och beröm får henne att känna sig berövad sin inre frihet. Jane skapar sig nu ett nytt liv och börjar arbeta som byskolelärarinna, men hon är inte tillfreds. Dels funderar hon över hur det gått för Edward och dels känner hon att hon är ämnad för något mer än att jobba som lärarinna. Hon får ännu ett äktenskapserbjudande men det är inte byggt på kärlek utan mer praktiskt och hon är nästan på väg att acceptera när hon hör en röst!

Hon flyr än en gång halsöverhuvud och denna gång får hon se något hon inte i sin fantasi kunnat föreställa sig, en bruten man.

Allt det här kan tyckas väldigt banalt och det hade kunnat vara en kärlekssaga i mängden, men Brontës sätt att berätta den gör den unik, hennes språk och hennes känsla gör att man känner att hon berättar den med själen. Dialogerna är bokens höjdpunkt och munhuggeriet mellan Jane och Edward är ett nöje att läsa för de utmanar varandra hela tiden. Det är en psykologisk kamp där han är sträng och hon är smart och de leker med varandra.

Jane försöker kämpa emot sin dragningskraft till sin husbonde, men förgäves: "Jag hade inte velat älska honom. Läsaren vet att jag kämpat hårt för att ur min själ avlägsna de kärlekens frön som jag där upptäckt. Och nu, så fort jag får se honom igen, så vakna de av sig själva till liv igen, fulla av ny livskraft. Han tvang mig att älska honom utan att ens se på mig".

Charlotte beskriver Jane som en oansenlig kvinna till utseendet, men med en stark och intressant karaktär, och lika är det med Mr Rochester. Även om han kan vara väldigt oborstad så har han ett djup och han ser även djupet hos Jane och fastnar för det. Det gör det hela så skönt att läsa att utseendet inte är prioriterat, utan själen. Samtidigt så beskriver författarinnan de vackra kvinnorna i berättelsen med klara ögon och hon föraktar inte det sköna, det är bara så att Jane inte är en av dem.


När Charlotte Brontë skrev denna roman 1847 så gjorde hon det i raseri efter att hennes första roman ”The Professor” blivit refuserad, i den försökte hon skildra verkligheten om arbetets villkor. Då det inte gick hem så bestämde hon sig istället för att skriva något som folket ville ha och hon lyckades bra för romanen om Jane Eyre blev hyllad och är nu en klassiker och än i dag en väldigt popular och omtyckt bok. Jane Eyre är en överlevare, i dagens mått ett maskrosbarn, man kan fundera över vad det är som gör att vissa människor klarar mer än andra trots att de har haft dåliga förutsättningar. Jane blir aldrig heller bitter, hon blir förbannad och sedan går hon vidare, i hennes lilla väsen ryms så mycket kraft och mod.


Mitt exemplar är tryckt av A/B Gustaf Lindströms Boktryckeri 1943, översatt av Ingegärd von Tell. Den är försedd med ett företal av Charlotte Brontë eller Currer Bell som hon använde som pseudonym eftersom det inte hörde till normen att kvinnor gav ut böcker. Charlotte riktar sin tacksamhet till publiken som haft överseende att lyssna till hennes enkla berättelse. Till pressen för att de öppnat vägen framåt för en ännu ej erkänd förmåga och till hennes förläggare som gett henne stöd. Med orden: ”Mina herrar jag tackar er av hjärtat”. Hon dedicerade denna andra upplaga till William Tackeray som då inte kunde hålla hemligheten utan röjde hennes identitet.

Då jag läste detta gamla exemplar med översättning av Ingeärd von Tell så har jag fått behålla det gamla språket som jag känner en stor beundran för. Det är så vackra formuleringar så bara det är en njutning.

Skulle jag bara få läsa en bok i mitt liv så skulle det vara Jane Eyre.

Betyg 5
2010-12-08 21:15
Fin och härlig!
Inspirerande stark kvinna för den tiden.
Betyg 5
2011-03-29 18:52
En skildring av den unga Jane Eyres uppväxt och liv på 1800-talet. Jag brukar inte tycka om sådana här böcker men det här var en bok vars huvudsyfte inte var att upplysa läsaren om livet på 1800-talet, utan istället riktade in sig på att beskriva Jane Eyres personlighet, förmågor och livssyn och vart de för henne. Det låter kanske tråkigt men det är en mycket väl skriven skildring med flera oväntade vändningar. Författaren fångade omedelbart mitt intresse och band fast mig genom att inte berätta allt på en gång och jag var bara tvungen att fortsätta att läsa för att få reda på vad som hände på nästa sida. Rikt språk, djupa trovärdiga personporträtt – man kunde riktigt föreställa bokens personligheter och hur de skulle reagera i olika situationer. Helt klart läsvärd!
Betyg 5
2012-11-17 10:01
En fantastisk historia om en flicka som övervinner alla motgångar hon ställs inför
Betyg 4
2013-06-19 11:25
En mycket vacker berättelse om den unga flickan Jane Eyre som blir föräldralös och får tillbringa en tid hos sin elaka släkting. När Jane skickas till en skola för fattiga barn så blir allting så mycket lättare för där får hon vänner. När Jane blir vuxen får hon plats som guvernant och hon blir förälskad.
Jane får uppleva fasansfulla stunder innan hon kan se en ljusning.

En läsvärd roman.
Betyg 4
2016-07-06 14:01
En lättläst klasiker, man kommer fort in i handlingen och som läsare får man lära känna Jane Eyre från att hon är en egensinig flicka till en vuxen kvinna.
Boken ger även en bild ur kvinnoperspektivet hur det var att leva på 1800 talet , främst hur det var att vara kvinna på den tiden.
Betyg 4Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Jane Eyre
Liknande böcker:
En färd till Indien
 E. Forster
Bartolomeinatten
 P. Merimée
Om friheten
 J. Stuart Mill
Mina universitet
 M. Gorkij
Ute i världen
 M. Gorkij
Bror Och Syster
 G. Eliot
Samma Författare: