bokrecensioner boktips

Jag, Jag, Jag

Författare: Unni Drougge
Genre: Roman
Ämnesord: Ungdom
Utgivningsår: 1994
ISBN: 9789176070123


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Våren 1977. Sex Pistols har gjort skandalsuccé med ”Anarchy in the UK” och punken rullar in över Europa.
I tryggt borgerliga akademikerstaden Lund går revolten trögt, men Sophie gör vad hon kan för att spränga alla gränser hon får syn på.
Modig, kaxig och inte så lite självfixerad tar hon för sig av det livet har att erbjuda.
Klubbar i London, leran i Roskilde, udda sex, nya droger och psykologlinjen i Lund – allt är till för att testas. Åtminstone en gång.
Men mitt i allt längtar Sophie efter någonstans där hon vill stanna. Efter en fast punkt i tillvaron och någon att kalla ”min kille”.
En svår ekvation att få ihop när man samtidigt vill vara helt fri och oberoende.
Sophie hinner både lämna och bli lämnad innan hon hittar den hon vill stanna hos:
Alex.

Jag, jag, jag är Unni Drougges första roman. Den kom ut 1994 och är ett unikt och i högsta grad självupplevt tidsdokument från punkens era. Samtidigt är det en berättelse många kommer känna igen sig i idag, tjugofem år senare…Utdrag ur boken:
Jag minns så väl hur jag låg på rygg i min vardagsrumssoffa i lägenheten på Gamla Väster i Malmö, det måste ha varit en lördag, och hörde skrålet från hemvändande kroggäster nerifrån gatan. Jag var stjärnklar. Höggradigt tjackpåtänd. Bredvid mig stod en kaffetermos och jag hällde upp en ny kopp. Fortsatte att läsa. Sartres romantrilogi. Andra boken gick lite trögt. Tittade för ett ögonblick ner på golvet som täcktes av en sisalmatta. Konstigt, det där mönstret... det rörde på sig. Det kunde väl inte vara möjligt. Försökte skärpa blicken. Jo, hela golvet krälade. Som en myrstack när man stannat framför den och barren efter ett par sekunder tonar bort bakom den frenetiska aktiviteten. Men det här var lite skumt, faktiskt. Jag fick helt enkelt låta bli att titta på golvet. Så fort jag höjde blicken fick jag syn på fönstret.
Den tid som vanligtvis förflyter från perceptionsögonblicket till ett översatt meddelande i hjärnan fördröjdes och det var i denna förskjutning som det inträffade som man annars bara hört och läst om.
Klockorna stannade.
Därefter tryckvågen av språngande naken skräck. Fasan stormade in genom fönstret och adrenalinet gick upp på högvarv, äntligen, och jag rivstartade, ryckte åt mig väskan, sköt upp ytterdörren så den slog i väggen, tog varje våning i två kliv, fick upp porten och for ut som en projektil.


Medelbetyg: 4,25 (12 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Jag, Jag, Jag :
2004-05-01 20:01
Bra bok. Mycket bra till och med. Snabbt tempo på historien som fick mig att liksom suga i mig texten.
Betyg 4
2004-06-28 21:14
det var ett tag sedan jag läste denna bok. visst gillade jag den, men minns att jag blev ganska irriterad på den felaktiga synen Unni har på punkare. hon tar inte fram hur en punkare egentligen är. äkta punkare. men annars är den bra. hon skriver bra och fängslande.
Betyg 4
2004-10-06 11:11
Den första Unni Drougge boken jag läste & där efter var jag FAST & har nu läst ALLT med Unni!!

Boken i några få ord: Klubbar i London, leran i Roskilde, udda sex, nya droger och psykologlinjen i Lund – allt är till för att testas. Åtminstone en gång.
Betyg 4
2004-11-02 16:03
Detta är den tredje boken jag läser av Unni Drougge (har även läst Slyngstad events och Hella Hells bekännelser).

Jag gillar verkligen tempot i hennes böcker, och alla olika beskrivningar.
Läste ut boken på två dagar!
Betyg 4
2004-11-21 02:02
Något i den desperata tonen gjorde mig nyfiken. En härligt virrvarr av tonårsångest droger sex och meningen med livet. Utan den här boken skulle jag fortsatt vara en grå mus.
Betyg 5
2004-12-06 07:41
Detta ska tydligen vara en självupplevd historia. Hm, då undrar jag vilket liv Unni Drougge har levt. (Faktiskt vet jag inte så mycket om henne även om namnet är välbekant sedan länge.) Med risk för att verka tråkig så hoppas jag verkligen att Drougge har överdrivit en hel del med tanke på hur mycket sprit, droger och löst leverne hon skriver om ...

Boken är både tragisk, humoristisk och rapp i språket. Ett minus för den sista tredjedelen som tenderade att bli lite tråkig.

Boken får en svag 4:a.
Betyg 4
2005-07-19 23:09
Jag tycker att Unni Drougges böcker är BÄST när det gäller generationsromaner och andra skildringar. Ulf Lundell, t.ex. kan slänga sig i väggen! Drougge har ett fantastiskt flyt i språket, berättar på ett naket, övertygande och framför allt satiriskt/humoristiskt sätt om de ibland bedrövliga villkor vi (bedrövliga) människor lever under. Hon är en enastående författare, även för dem som tycker att "god litteratur inte ska förstås av kreti och pleti", som salig Arthur Lundkvist en gång så snobbigt uttryckte sig.
Betyg 5
2006-12-19 00:32
En väldigt bra bok
Betyg 5
2006-12-19 22:56
"Jag Jag Jag".
Låter som titeln på Jan Myrdals samlade verk....
;)
2016-12-16 18:42
Som vanligt är Unni Drougge härligt befriande! Jag gillar själva storyn, minns flera av 70-talsbanden och fnissar till av Drougges ganska så makabra humor. Men det finns också ett allvar som i Drougges tidigare böcker. Ett allvar och en mening. Hennes vassa tunga sticker verkligen ut i ett annars så ganska tråkigt träsk av författare som alla skriver på ungefär samma sätt. Dessutom var hon en väldigt bra uppläsare! Stark fyra! Kan varmt rekommenderas!
Betyg 4
2018-03-14 13:58
En berättelse om sex, droger och ett liv med kompisar, musik och ständig jakt på bostad. Boken är bra och beskrivande för en tid där allting kunde gått överstyr för samtliga inblandade. Själva innehållet däremot upplever jag som ganska innehållslöst med ett gäng unga som verkar vara på väg att ödelägga sina liv på jakt efter korta lyckostunder. Men intressant att ta del av Unni Drougges historia för jag antar att detta är en skildring av hennes ungdomsår.
Betyg 3Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Jag, Jag, Jag
Liknande böcker:
Ormens år
 U. Ewerman
Smartare smalare snygg..
 G. Furumark
En flickas memoarer
 A. Ernaux
Kalmars jägarinnor
 T. Folkesson
Våldets historia
 É. Louis
Patron Ann-Mari
 E. Nordström