bokrecensioner boktips

Såld

Författare: Zana Muhsen
Genre: självbiografi
Ämnesord: depression, religion, kultur
ISBN: 9137122649


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

26 000 kronor. Det var den summa som Zanas och Nadias pappa fick när han sålde sina döttrar till goda vänners söner i en avlägsen bergsby i Jemen. Intet ont anande hade de två engelska tonårsflickorna kommit till faderns hemland för att tillbringa ett härligt sommarlov. Så är de plötsligt bortgifta med två fullkomliga främlingar…
För Zana och Nadia var det som att förflyttas tillbaka till medeltiden, till hårt slavarbete och fullständig kvinnounderkastelse. De var fångar i hemmet och minsta steg bevakades. De utsattes för våldtäkt och misshandel och fick föda sina barn under ytterst primitiva förhållanden.
I åratal var de ensamma och utlämnade, undangömda från omvärlden, men till slut lyckades flickornas mor spåra sina döttrar. Zana, den äldsta, fick äntligen utresetillstånd – mot att hon lämnade sin son hos fadern i Jemen.
Här berättar hon själv den sanna historien om en åtta år lång mardröm. Och lvar i den lilla bergsbyn finns fortfarande hennes syster Nadia med sina tre barn…


Utdrag ur boken:
"Nästa morgon kollade Ward efter blodspår i sängen. Hon skulle väl se om jag hade varit oskuld. Jag önskar nästan att jag inte hade varit det, då hade dom i alla fall inte kunnat ta den ifrån mig."
Medelbetyg: 4,09 (11 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Såld :
2004-04-29 10:39
Jag håller med föregående recensent, boken är gripande men inte speciellt välskriven.
Denna bok läste jag för ganska många år sedan, då vi ännu inte hade fått in "hedersmord", "burka", "kusinäktenskap" mm.
i den dagliga debatten här hemma.

Personligen blev jag mest irriterad av att män från vissa "kulturer" får tillåtas att agera på detta feodala sätt.
Män som själv får åtnjuta västerländs civilisation medan de förtrycker sina fruar och döttrar och kräver att de
ska anpassas till den värld som han själv gärna inte vill leva i.
Hur kan man säga sig älska sitt barn, om man utsätter henne för detta?
En trångsynt kvinnosyn som vi nu i Sverige får smaka på, naiva och rent av okunniga politiker håller dessa män
bak ryggen, just med "kulturell särart" som försvar!

Ett förtryck är alltid ett förtryck, i slöja eller i städrock!
Betyg 3
2004-05-09 23:06
Jag älskar såndana här böcker som berör. Historien är helt sann och allt som hände Zana där nere i Jemen händer fortfarande systern Nadia, som Zana och hennes mor inte lyckats få därifrån efter så många år av kamp.
Jag tycker att boken är välskiven. Man får verkligen ta del av Zanas känslor, tycker jag. Jag kände i alla fall att jag fick det.
Jag rekommenderar de som läst Såld att även läsa Systern som blev kvar av Miriam Ali och Ett löfte till Nadia.
Jag tycker att det är sjukt att sånt här får hända, och man blir så jävla förbannad på hur äckligt lite kvinnorna har att säga till om.
Betyg 4
2004-05-30 16:48
Jag gillar också sådana här böcker. SJälvbiografier. Och denna bok är en av de värre livsskildringarna. Det är svårt att verkligen förstå att detta är fakta och inte bara en gripande roman.
Jag håller med att den kanske inte är så värst proffsigt skriven, men det tycker jag inte spelar någon roll. Det var förmodligen inte därför Zana ville skriva boken, för att bli en hyllad författare. Hon vill nog bara att folk ska läsa hennes historia, hennes livsskilldring. Få folk att öppna ögonen för hur världen kan se ut för kvinnor i andra kulturer än ens egen. Kanske det också var en liten hämd på sin far. Hur som hellst är boken väldigt gripande. Läs den.
Betyg 4
2004-06-14 11:14
En oerhört gripande och tragiskt sann berättelse om hur de muslimska männen utövar sin makt och hur de kuvar och förtrycker kvinnorna till total underkastelse,men det finns kvinnor som bla Miriam&Zana som lyckas bryta den trenden..Ty vvärr vet jag inte hur uppföljningen av fallet Nadia ,systern som blev kvar ,har skötts och dokumenterats,håller som bäst på med efterforskningar;)
2004-08-19 12:58
En mycket läsvärd och gripande bok som jag läst om flera gånger, bl.a när uppföljarna kom (Systern som blev kvar & Ett löfte till Nadia). Tragiskt att detta händer och bra att det uppmärksammas även om det är långt ifrån alla fall som gör det. Intressant även att få en inblick i hur kvinnor faktiskt lever och behandlas i dessa ogenomträngliga bergstrakter i i detta fall Yemen men även i stora delar av övriga världen. Man lider med de brittiska systrarna som tvingas slita från morgon till kväll, som föder sina barn under vidriga omständigheter och som tvingas till total underkastelse av sina påtvingade äkta män. Språket är ganska torftigt men det gör ingenting när boken är så gripande i sig.
Betyg 4
2005-01-19 21:51
Jag läste denna bok för två år sedan och blev väldigt tagen av Nadjas tragiska öde. Liksom flera andra recensenter gillar jag gripande självbiografier men de brukar ju oftast sluta lyckligt - det gör det ju inte här. Det skakade om mig. Jag tänkte länge på personerna i boken och var inne på nätet för att se om Nadja blivit fri efter bokens tillkomst, men det hade hon inte (däremot finns det massor att läsa, b la en hemsida där man kan tända elektroniska ljus för Nadja). Jag minns inget om språket, men biografier är ju ofta inte litterärt skrivna och för min del spelar det ingen roll. För mig är det viktigare att boken lämnar avtryck, att jag tänker på den och kanske också lär mig något. Det gjorde jag av denna och därför tänker jag göra något så speciellt som att sätta högsta betyg!
Betyg 5
2005-10-23 10:10
En självbiografisk skildring . Zana och hennes syster Nadia säljs av sin egen far till okända män i Jemen och blir ofrivilligt gifta med deras söner. De blir misshandlade och får arbeta som slavar och får föda barn i hemmet, utan hjälp av någon med medicinsk kunskap. Med hjälp av sin mamma och journalister slipper Zana hem till sitt hemland Storbrittanien, men hennes syster Nadia är fortfarande kvar i Jemen...

Den här boken grep verkligen tag i mig och jag kommer hela tiden på mig själv med att sitta och fundera över Zanas och Nadias öden. Jag har tänt ett elektroniskt ljus för Nadia på en internetsida och hoppas kunna göra en liten insats. Boken är mycket läsvärd, man får en inblick i en kultur som är så mycket olik ens egen.. Läs denna bok!
Betyg 5
2006-05-27 20:25
Kanske 8 år sedan jag läste den, men då var det absolut en av de bästa böcker jag läst.
Rekomenderar alla som tycker om verklighetsbaserade böcker att läsa den. Ska läsa om den någon dag och se om den gör ett annat intryck på mig nu när jag blivit vuxen.
Betyg 4
2006-11-23 19:18
Semesterresan till Jemen förbyttes till en mardröm. Av sin egen far såldes tonårsflickorna Nadia och Zana som brudar till okända män.
Livet i den lilla bergsbyn i Jemen blev hårt. Zana berättar om tungt arbete, barnafödesel under primitiva förhållanden och kvinnounderkastelse.
Det som håller de båda systrarna vid liv är drömmen om att återvända till England.
Då Zana efter åtta år slutligen lämnar Jemen får hon betala ett dyrt pris. Hon lämnar sitt barn. Och hon lämnar Nadia…

Det här är en bok som jag har läst många gånger. Jag är hårt gripen av Zanas och Nadias tragiska öde.
Maktlösheten och ilskan bubblar inom mig.
Att språket är dåligt spelar mig faktiskt ingen roll. Här är det historien som griper och berör.
Betyg 4
2007-10-31 12:50
Läste boken för ett par år sedan och fastnade direkt. En bok som är mkt sorglig och gripande.

Betyg 4
2008-09-21 18:35
Jag tycker att även fall den inte direkt den bästa skriven så är det som gör den speciell man känner att hon verkligen har lagt ner sina känslor i denna bok, man följer verkligen med i boken och jag känner själv, vad arg man blir på sånna människor som zanas pappa eller abdul khada. sånna människor borde inte få leva
Betyg 5
2009-01-15 10:41
Läste den i helgen... Vilket öde! Sanning som väcker tankar. Jättebra att det kommer ut!
2012-05-18 21:40
mycket sorlig bok och väldigt gripande man tycker nästan synd om nadia och zana.undrar om dem lever fortfarande
Betyg 3Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Såld
Liknande böcker:
Prästungen
 G. Tunström
Scar Tissue
 A. Kiedis
En fest för livet
 E. Hemingway
Samma Författare: