bokrecensioner boktips

Lärjungen

Författare: Michael Hjorth & Hans Rosenfeldt
Genre: Deckare
Ämnesord: mord, psykologi, spänning
Utgivningsår: 2011
ISBN: 9789113033983


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Sebastian Bergman gör allt han kan för att få ordning på sin tillvaro och komma till rätta med sitt sexmissbruk. Efter att ha fått veta att han har en vuxen dotter har han hittat en mening med livet. Nu brottas han med om han ska avslöja att det är han som är hennes biologiska pappa. Han längtar efter att få berätta, men han förstår samtidigt att det kan förstöra hennes liv. Hon har redan någon hon kallar pappa, som hon älskar.

Samtidigt utreder hans gamla team på Riksmord en serie brutala kvinnomord som på ett obehagligt sätt leder tankarna till Edward Hinde - en dömd seriemördare som Sebastian satte bakom lås och bom för många år sedan. Men Hinde sitter fortfarande inne, under stark bevakning, vilket gör att polisen tror sig ha att göra med en copycat.

Till sist lyckas Sebastian övertala Torkel, hans gamla chef som leder teamet, att låta honom ta del av utredningen. Det han får reda på är mycket obehagligt. Sebastian inser att morden riktar sig mot honom - och vem skulle mördaren i så fall kunna vara om inte Edward Hinde? Inspärrad eller inte.


Medelbetyg: 4,06 (18 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Lärjungen :
2011-09-13 22:05
Andra boken i serien om psykologen Sebastian och riksmordskommisionen.
Flera mord på kvinnor begås och det visar sig att Sebastian har anknytning till dem alla. En oerhört rafflande och spännande jakt börjar, som kryddas med intressanta personbeskrivningar.

Boken tappar aldrig i tempo och spänning, den är mycket välskriven, och av någon anledning får det mig att tänka på Stieg Larsson-böckerna.

Läs den!
Betyg 5
2011-09-14 07:16
En väldigt bra uppföljare till "Det fördolda". En mycket bra, spännande och underhållande bok. Vilken härlig personlighet Sebastian är! Hoppas att inte författarduon gör honom mer "normal" i kommande böcker.

En solklar femma i betyg!
Betyg 5
2011-10-21 23:38
En så välskriven och spännande bok var det länge sedan jag läste.. Författarparet är genier i deckargenren! Väntar med spänning på flera stories om denna udda grupp karaktärer! Läs och njut.
Betyg 5
2011-11-28 12:53
Det är ett bra hantverk och boken är betydligt bättre än boken innan om Sebastian Bergman. Författarna tar användandet av cliffhangern till nya höjder. Boken är emellertid aningen för lång, vilket påverkar tempot menligt. Det blir aningen segt här och där, men det tar sig längre fram i boken. Karaktärer som Bergman och Thomas Haraldsson ger lite dynamik i historien. Bergman som figur är inte riktigt trovärdig. Han börjar som ett svin och slutar som någon slags samarit. Transformeringen går fort och jag kan förstå tankarna bakom den, men det blir ett gigantiskt språng. Jag kan i och för sig köpa Bergmans brist på logik i vissa sammanhang i boken, eftersom han inte är i balans, men det är lite irriterande. Han ska ju föreställa någon slags övermänniska på det han sysslar med.
Betyg 4
2012-08-02 10:55
Alltså, den är ju spännande och det är svårt att lägga från sig boken. Men en överdriven handling som dessutom saknar djup och ett något för simpelt språk för min del drar ner betyget. Jag föredrar en annan deckarduo (Roslund/Hellström).
Betyg 3
2012-08-19 19:40
en riktigt bra uppföljare på "det fördolda". Lättläst utan för många karaktärer att hålla reda på och en riktig bladvändare.
Betyg 4
2012-10-25 17:59
Osannolik. hjälte. Osannolik historia. Osannolikt polisarbete. Men för all del - den fins en djävla drive i berättelsen och den slutar, som väntat, med klara antydningar om olika komponenter som kan antas ingå i nästa bok. Som jag troligen dock inte kommer att läsa. Men osvuret är bäst.
Betyg 3
2013-02-03 11:31
Sebastian Bergman tappade bort livsgnistan när han förlorade fru och barn i tsunamin 2004. Sedan dess har han levt ett självdestruktivt liv med bla sexmissbruk. Sebastian hittar till slut något att leva för. Han får veta att han har en vuxen dotter.

Samtidigt mördas ett antal kvinnor i sina egna hem under rituella former. Morden är kopior av de mord som Edward Hinde begick för nästan femton år sedan.

Då var det Sebastian Bergmans kunskaper som ledde fram till ett gripande. 
När han förstår att de nya kvinnomorden är riktade mot honom personligen tvingar han Riksmordkommissionen att ta in honom i utredningen.

En rafflande och spännande jakt. En bok med ett högt tempo. Aningen för lång men annars helt okej.

Bok nummer två.
Betyg 4
2014-01-09 14:17
Gillar denna spännande och bra !
Betyg 5
2014-11-09 17:18
Det är inte ofta jag har blivit engagerad i en bok som den här, och även den första i serien "Det fördolda".
Men det finns saker jag retar mig på. Här är ett exempel. Huvudpersonen anar att han blir skuggad av mördaren och misstänker att denne använder en viss, blå bil. När han för syn på bilen går han fram till den vilket förstås får till följd att föraren snabbt försvinner efter att nästan ha kört över honom. Bilen visar sig förstås vara stulen. Han skulle förstås istället låtsats som inget, kolla regnumret och vid nästa tillfälle låta polisen agera. Men då hade det ju inte blivit någon bok...
Sedan fortsätter mördaren att skugga samme man utan att någon misstänker detta, vilket gör att oskyldiga utsätts för livsfara.
Ändå får boken högsta betyg, läs den och du får en sömnlös natt!
Betyg 5
2015-02-16 09:49
Visst finns det ett driv i berättelsen. Men boken är oerhört spekulativ och osannolik. Inte att förvåna då en av bokens författare även var inblandad i manuset till den spekulativa tv-serien Bron. Och att bokens Riksmordkommissionen skulle bestå av de bästa poliserna i landet får en att undra över polisens skicklighet rent allmänt. Detta med tanke på den uppenbara brist på social kompetens som en del medlemmar av teamet uppvisar.
Betyg 3
2015-05-07 15:57
Det är ett driv i den här romanen som gör den svår att släppa. Psykopater finns det flera och att en av dem är inlåst hjälper inte när det finns en lärjunge som är utanför och efterhärmar. Sebastian Bergman verkar vara nyckeln till det som händer. Han är inte så populär hos polisen och inte heller hos sin dotter Vanja som inte vet att han är hennes far.
Betyg 4Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Lärjungen
Liknande böcker:
En bondes död
 N. Naseh
Islossning
 A. Dahl
Mörk flod
 D. Meyer
Parasiten
 S. Sarenbrant
Dödsmärkt
 P. James
Pistolen
 b. rai
Det trettonde fallet
 Å. Edwardson