bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Samma Författare:
Kvinnor och äppelträd
Liknande böcker:
Maurice
 E. Forster
Alice i spegellandet
 L. Carroll
Den svarta tulpanen
 A. Dumas
Mina universitet
 M. Gorkij
Ute i världen
 M. Gorkij
Stigfinnaren
 J. Cooper
Bror Och Syster
 G. Eliot
Emily L
 M. Duras
En yankee vid kung Art..
 M. Twain
Fyrtornet vid världens..
 J. Verne

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
KlassikerMor gifter sig

 
Författare: Moa Martinsson
Genre: Klassiker
Utgivningsår: 1936
ISBN: 9127108406
 
Spänning:  3
Humor:  2
Lärorik:  5
Sorglig:  6

KÖP PÅ CDON.COM
Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


Mor gifter sig och Mia kan inte förstå vad det ska vara bra för. Som så många vuxna tror inte styvfadern att en sjuårs barnunge begriper mer än en tremånaders gris. Varför kvinnorna vill ha en stilig karl som tar dem om livet och gör dem med barn är ett av tillvarons mysterier. I Mias värld står modern och hennes slit för brödfödan i centrum. Högsta lyckan är ett hem med blå blommor på en kritad spismur. Men varje gång de vuxna träter och slåss betyder det nya och smärtsamma uppbrott för Mia.


Medelbetyg: 4,18 (17 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av Mor gifter sig :


Emma 2004-02-11 12:49
Boken var jätte bra. Jag tycker att den lär en om den svenska historian som är ur mina mor och far föräldrars barndom. För boken är skriven på ett så bra sätt att jag kan se det framför mig när jag läste i den.
Betyg 4

trollaki 2004-02-25 00:48
Det var mycket intressant att se hur människorna hade det för hundra år sen... det var förstås trist att läsa om all den där fattigdomen, men så var det då :( Boken var välskriven och lättläst... mest tyckte jag om Moas tankar.hon måste ha varit väldigt klok som barn
Betyg 5

Linda Ch 2004-05-21 22:53
Nja... Fastnade aldrig riktigt för den, men det är en bortglömd del av historien, så jag ångrar inte att jag läste den. Dessutom var det intressant att läsa om henne och hennes liv med Harry... Vilken svinaktig karl...
Men jag har läst många andra böcketr med henne, när hon (Hennes alter ego, Mia) är äldre. Dom böckerna är riktigt bra.

mana 2004-07-25 21:20
fick i uppgift att läsa den här boken i skolan. och det är jag glad för. det är en bra bok med mysigt språk. blir ändå lite seg emellanåt (vilket jag ofta tycker om böcker) men den var otroligt bra i alla fall.
Betyg 4

faisal 2004-12-07 19:51
Denna bok var underbar och jag fastnade verkligen för den. Det mest negativa med den är att den är seg som vissa tycker men jag skulle rekomdera den till alla att börja sitta och läsa den. Särskilt om man är en tjej för den visar allt ur deras synpunkt, som kanske är skojigt för er.
Betyg 5

Mariekex 2005-06-01 22:56
En underbar bok! Den första på länge som jag sträckläste och verkligen inte kunde lägga ifrån mig! Man fångas upp av handlingen och det känns verkligen som om man sitter med i boken och följer med live. Boken tar upp vad som faktiskt var verklighet i Sverige för inte alls så länge sen. All fattigdom, klasskillnad och den stora skillnaden mellan män och kvinnor.
Tycker inte som många här ovanför att boken blev seg, snarare tvärtom!

Jag gillar Moas raka språk. Männen super, är otrogna och skiter i arbetet, medan kvinnorna sliter och knogar för att få allt att gå ihop. Hela boken är en hyllning till kvinnan.

En klar femma!
Betyg 5

Pli 2005-08-11 16:25
Martinson skriver väldigt levande och vågar se på saker och ting med ett barns ögon igen. Trots att boken varken var spännande, rolig eller sorglig utan rätt grå var det svårt att lägga ifrån sig den.
Betyg 4

obscured 2006-01-15 12:22
Fin arbetarskildring om Mia (Moa själv) och hennes mamma.
Betyg 4

jeskan 2006-01-21 14:20
den är så långtråkig
Betyg 1

Tiaran 2007-04-27 21:01
En favorit av klassikerna, gillar historieskildringarna och att den beskriver en tillvaro så fjärran från idag även fast det bara handlar om 3 - 4 generationer tillbaka.
Betyg 4

sahra 2009-10-23 16:47
det var mycket intressant bok.
Denna bok beskriver den stora samhällsskillnaden mellan män och kvinnor, fattiga och rika. Boken beskriver även hur illa barn behandlades då. I dagens samhälle så skulle inte en ensamstående kvinna få lida lika mycket så som Hedvig gjorde
I dagens samhälle får en ensamstående moder hjälp från staten och nära och kära. På Mias tid ansåg man att det var fult att få barn innan man var gift. Ett barn som kom till världen utan båda föräldrarna kallades för en oäkting. Man ansåg modern som en ”hora
i alla fall det var otroligt bra bok.
Betyg 5

terrier 2009-12-28 10:32
Misär med små stunder av lycka är nog en kort sammanfattning. Man får vara glad att man är född på senare år...
Betyg 3

turkos 2011-05-22 18:24
Bra och intressant om kvinnliga livsöden
Betyg 4

gun 2012-08-29 17:11
Livet var inte lätt när fattigdomen var stor. Jag tycker att Moa Martinson skildrar mycket bra hur livet gestaltade sig för Mia (Moa), hennes mor och styvfadern. Spriten och styvfaderns ständiga otrohet ställde till åtskilliga problem. Det är en tid då löss och loppor härjar vilt, något som börjar komma tillbaka även i dagens Sverige. En mycket läsvärd bok.
Betyg 5

d@ddydj 2015-08-23 13:19
”Mor gifter sig” hör till en av de stora böckerna inom svensk arbetslitteratur. Men ändå är det inte själva arbetsklasskildringen som jag tänker på i första hand när jag läser boken. Istället är det Moa Martinssons fantastiska sätt att skildra barnets perspektiv på. Huvudpersonen Mia, en flicka på mindre än 10 år, beskriver vad det är hon är med om. Det är barnets naivitet, ambivalens, oförståelse och klarsynthet som träder fram. Och det Mia och hennes mamma är med om drar av lager efter lager av den barnsliga oskulden tills Mia slutligen kläs av denna och blir införstådd med livets svårigheter.

Men det som får Mia att inse livets svårigheter är hennes situation. Hon växer upp under fattiga omständigheter, hennes styvfar super ner alla pengarna och träter ständigt med Mias mamma och bedrar henne, mamman sliter för varenda liten krona och får missfall efter missfall, de flyttar till allt sämre ställen för att kunna sörja för sig, omständigheterna hindrar Mia från att gå i skolan och mitt i allt det där finns Mia som önskar att hon kunde ha det fint vid sig för då skulle andra vilja leka med henne.

”Mor gifter sig” är ett porträtt över ett Sverige innan det blev en välfärdsstat med många skyddsnät. Det närmsta man kom skyddsnät då blev andra människors omtanke och omsorg. Det var en tid då arbetarklassen bokstavligt jobbade ihjäl sig för att kunna överleva. Men ett visst hopp verkar ändå infinna sig när det nya ordet ”strejk” börjar bli aktuellt. Med facit i hand är det fantastiskt hur långt vi har kommit.

Jag tänkte en del på Elsie Johanssons ”Mosippan” läsandes ”Mor gifter sig”. För liksom Nancy i ”Mosippan” kan jag inte annat än tänka mig hur Mia kommer bryta sig loss för att bli sin egen person i kommande delar i denna trilogi.
Betyg 4KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till Mor gifter sig


  Köp boken som film på cdon: