bokrecensioner boktips

Dödssynden

Originaltitel: To Kill a Mockingbird
Författare: Harper Lee
Genre: Roman
Ämnesord: politik, kärlek, spänning, äventyr
Utgivningsår: 1960
ISBN: 0060194995

Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Lilla nioåriga Scout växer upp i amerikanska Södern i en loj småstads-idyll. Chocken blir desto större när ohyggliga och dramatiska händelser vänder upp och ner på livet och hennes föreställningar. En ung svart man blir anklagad för våldtäkt på en vit kvinna, och hans chans att få en rättvis rättegång är försvinnande liten. En vit advokat tar sig an försvaret, men hatet och indignationen i det lilla samhället växer som en lavin.
Inför Scouts oskuldsfulla ögon omstörtas den sömniga lilla staden och hon blir seende: hennes berättelse blir till en anklagelse, som ingen av oss undslipper.

Utdrag ur boken:
"Innan jag fruktade att jag skulle berövas konsten hade jag inte älskat läsning. Man älskar inte att andas.

Skrivet av d@ddydj

Medelbetyg: 4,17 (18 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Dödssynden :
2008-03-08 14:56
När jag läste baksidan utav boken förväntade jag mig något bra och det fick jag också. Jag fick erfara en läsupplevelse som få böcker givit mig. Det som Harper Lee lyckas med utomordentligt är att skriva en spännande politisk bok (och jag är en person som inte gillar politiska böcker) ur en nioårings perspektiv.

Läste boken i samband med klassikerna som Aftonbladet dagligen skickar ut.
Betyg 4
2008-12-24 00:12
Jag läste den engelska versionen.
Den var svårläst och ganska trög, men förmedlade ett mycket fint budskap. Den var och är mycket tänkvärd.
Boken får en stark trea.
Betyg 3
2009-11-20 23:09
Dödssynden, en titel som känns väl intetsägande jämfört med orginalets "To kill a mockingbird", är inget annat än ett mästerverk. Harper Lees berättelse flyter fram över sidorna och tar läsaren tillbaka till depressionens sydstater. Hon låter oss följa skeendena genom den lillgamla Scouts oskuldsfulla ögon. Boken är med detta en barndomskildring, men samtidigt oerhört mycket mera än så.
Det är en spänningsroman, ett rättegångsdrama och ytterst en historia om moral.
Det saknas vare sig hjältar, kuriösa birollsinnehavare, eller verkliga skurkar i boken. Den är rolig, sorglig, upprörande och upplyftande på samma gång, en kombination som väl får anses vara hyffsat svår att åstadkomma som författtare. Läs den, du kommer inte att ångra dig.
Betyg 5
2010-09-17 21:41
Intressant att skildringen ses genom ett barns ögon. Den är läsvärd men lite ojämn i tempot.
Betyg 3
2010-11-06 15:47
En litterär och moralisk fullträff.
Betyg 5
2011-02-04 21:55
Nioåriga Scout växer upp i en idyllisk småstad i amerikanska södern. Verkligheten är lättförståelig och inrutad fram tills allt ställs på ända då en svart man blir anklagad för våldtäkt på en vit kvinna. Scouts pappa, som är advokat, tar hand om den svarte mannens försvar och trots överväldigande bevis för dennes oskuld blir han dömd och kort därefter dödad under mystiska omständigheter. Scout blir samtidigt utsatt för rasistiska människors förakt inför det faktum att hennes pappa försvarar en svarting. Det är mycket hat och känslor för en liten tjej att hantera – som redan har fullt upp att vara barn.
När boken kom ut 1960 var den rykande aktuell och gjorde stora rubriker. Trots att boken utspelade sig 30 år tidigare var det många som upprördes över innehållet – på ett eller annat sätt. Boken har skapat två läger som tycker extremt olika om den. Det ena lägret upphöjer boken som 1900-talets bästa bok som bör läsas av alla och envar. Dessa har propagerat för att boken ska ingå i alla barns kurslitteratur. Det andra lägret vill tvärtom bannlysa boken från klassrummen.
Det sorgliga med ”To kill a mockingbird” är att känslorna kring den är lika stora idag som för 50 år sedan när den kom ut. Det gör den lika aktuell och viktig.
Mitt eget intryck av boken är att den känns lite föråldrad. Grundtanken känns inte ny och inte jättespännande. Men detta fenomen är vanligt för många klassiker. En bok var först och vände upp och ner på föreställningar – sedan följde många efter och förfinade tanke och idé. Även om jag berördes av den ömhet som rådde i Scouts familj och den kärlek hon omgavs av, blev jag överlag relativt oberörd av berättelsen. Möjligen är det för att jag läst så mycket litteratur om judeförföljelse under andra världskriget att denna historia känns relativt marginell. Dock är det en mycket intressant parallell att många av de karaktärer i boken som betraktar den svarte mannen som en mindre värd, rättslös varelse samtidigt förfasar sig över nazisternas attityd gentemot judarna i Tyskland.
Detta är en bra bok, men för en Svensk läsare mindre intressant än tillexempel en bok som Majgull Axelssons ”Långt borta från Nifelheim” som behandlar den attityd som Svenskar av idag har på den tredje världens människor som mindre värda i stort behov av vår hjälp och välvilja.

Boken läses in av Sissy Spacek med en oerhört ömsint och mjuk sydstatsdialekt som gör läsningen mycket angenäm.
Betyg 4
2011-03-01 18:54
En mycket bra bok.
Betyg 4
2014-09-27 11:32
Jag är djupt imponerad. Den här boken har mer än 50 år på nacken men är chockerande aktuell just idag, och dessutom så välskriven och fängslande. Högsta betyg, utan tvekan!
Betyg 5
2015-01-04 07:26
En jätte bra bok, dödssynden är en historia berättad av en nioårig barns perspektiv. Scout bor i en liten sömnig stad i amerikanska söder , hennes pappa är advokat, och när en ung svart man blir anklagad för våldtäkt på en vit kvinna ska Scout far försvara honom.
Dödssynden är Lee Harper enda bok, hon har fått Pulitzerpriset och boken har blivit en klassiker.
Tycker det är en bok som borde ingå i undervisningen.
Betyg 4
2017-07-11 14:21
En intressant och skrämmande inblick ifrån trettiotalets Alabama som fortfarande känns aktuell.
Bitvis lite långtradig, men mycket gripande på slutet.
Betyg 4
Liknande böcker:
Kirke
 M. Miller
Spärrad gräns
 G. Gränström
Insekt
 C. Castillon
Gorlans ruiner
 J. Flanagan
Misstagens bok
 S. Bjerg
Nattavaara
 T. Engström
Amado Mio
 P. Pasolini
Fiskande kattens gata
 J. Földes
Himmel över Alaska
 K. Hannah
Samma Författare: