bokrecensioner boktips

Harry Potter and the Order of the Phoenix

Författare: J.K Rowling
Genre: Fantasy
Ämnesord: Ungdomsbok, Fantasy
Utgivningsår: 2003
ISBN: 0747569401


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Harry Potter is due to start his fifth year at Hogwarts School of Witchcraft and Wizardry. He is desperate to get back to schol and find out why his friends Ron and Hermione have been so secretive all summer. However what Harry is about to discover in his new year at Hogwarts will turn his world upside down....
This is a gripping and electrifying new novel, full of suspense secrets, and-of course-magic, from the incmparable J.K Rowling

Utdrag ur boken:
Harry Potter is due to start his fifth year at Hogwarts School of Witchcraft and Wizardry. He is desperate to get back to schol and find out why his friends Ron and Hermione have been so secretive all summer. However what Harry is about to discover in his new year at Hogwarts will turn his world upside down....
This is a gripping and electrifying new novel, full of suspense secrets, and-of course-magic, from the incmparable J.K

Medelbetyg: 4,42 (59 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Harry Potter and the Order of the Phoenix :
2003-10-25 15:39
Den femte boken om trollkarlen Harry Potter. Lord Voldemort har återvänt men ingen vill låtsas om det och gör allting för att få tyst på Harry och hans vänner. Det här var den första om Harry Potter böckerna som jag läste på engelska och det var mycket trevligare än att läsa dem på svenska.
Betyg 4
2003-10-29 19:34
Harry Potter ska börja sitt femte år på Hogwarts. Han har spenderat sitt sommarlov hemma hos the Dursley’s, som avskyr honom eftersom att han är en trollkarl. The Dursley’s består av Harrys moster Petunia, hennes man Vernon och deras son Dudley. Harrys föräldrar är döda och han har blivit uppfostrad av dessa mugglare en mugglare är en icke-magisk person.
Under hela sommarlovet har Harry försökt få reda på nyheter från den magiska världen, men hans bästa kompisar Hermione Granger och Ronald Weasley ger honom inga nyheter. Efter ett bråk med Vernon och Petunia ger sig Harry ut och går på kvällen. På vägen hem möter han Dudley och de börjar bråka, Harry drar fram sin trollstav och helt plötsligt svartnar allt och det blir kallt. Dudley tror att det är Harry som har gjort det och slår till honom så att han tappar trollstaven, sen springer han iväg men han blir stannad av en dementor. (En dementor är en fruktansvärd varelse som suger ut själen genom munnen, en så kallad ”Dementors-kyss”.) Eftersom att Harry har träffat på dementorer förr så vet han vilken besvärjelse som ska uttalas.
När Harry kommer hem med Dudley får han ett brev från Trolldomsministeriet som säger att han ska bli relegerad från Hogwarts och att hans trollstav ska brytas av för att han har använt magi. Det skulle betyda att Harry måste leva som en vanlig mugglare igen, hos the Dursley’s, vilket är hans värsta mardröm.
Han får sen ett till brev där det står att Harry inte får lämna huset, använda mer magi och att han absolut inte skulle låta någon förstöra hans trollstav.
Harry får sen veta att Hogwarts rektor, Albus Dumbledore, har använt sitt inflytande för att göra så att Harry får behålla sin trollstav tills en dom har blivit satt enligt lagen.
I väntan på förhöret på Ministeriet får Harry komma till högkvarteret för motståndsrörelsen, the Order of the Phoenix, mot den onde trollkarlen lord Voldemort. Där är även hans vänner Hermione och Ron.
Betyg 5
2003-11-07 11:10
Bra som alla Harry Potter. Perfekt verklighetsflykt för en helg. Lite väl tjock för att rikta sig till barn och ungdomar dock.
I den här boken är Harry också så där trulig och lättirriterad på typiskt tonårs maner vilket jag tycker är kul att läsa om, för det är ju så man är när man är i 15-års åldern!
Betyg 4
2003-11-27 16:48
Rolig och mysig serie att följa. Instämmer att det är en verklighetsflykt för en helh (möjligen två). Boken är även intressant då den tar upp konflikter mellan liv-död, normal-onormal, rasism mm.
Språket är begåvat och några fina symboler lyckas Rowling också lägga in här och var. Karaktärerna är fyndiga och många av deras drag är typiska för våran värld, som i "sagovärlden" blir så löjliga eller roliga.
Boken innehåller många filosofiska frågeställningar om döden, tolerans, avundsjuka och om hur man ska döma en person. Dessutom är barn- vuxen ett centralt tema.
Mycket bra, men kanske lite väl engelskt ibland.
Betyg 4
2004-01-27 13:39
Jag tycker att HP-böckerna är bättre på engelska än på svenska. Anledningen till att jag började läsa dem på engelska var att jag inte ville vänta ända till april på femte boken! :-)
Femte boken är väldigt bra, men på något sätt lite annorlunda än de tidigare tycker jag. Kan inte förklara varför riktigt. Kanske beror det på att stora delar av boken utspelar sig utanför Hogwarts.
I alla fall är boken bra och väl värd att läsa! Ni som väntar på den svenska översättningen har något bra och spännande att se fram emot! :-)
Betyg 4
2004-02-28 19:10
Jaja, det följer ju ungefär det vanliga mönstret. Lite som Fem-böckerna. :) Fast det är ju kul att människorna i boken utvecklas lite som personer.
Betyg 4
2004-04-11 13:56
En kanonbok läste den i Julas på engelska, var lite jobbigt att läsa den på engelska då jag har läst alla andra böcker på svenska men det gick, gillar inte bara att dom har översatt namnen från engelska till svenska..
mycket spännande, kunde dock varit lite längre. väntar med spänning på nästa bok. Min personliga Harry Potter favorit är ändå 3an.
Betyg 5
2004-04-16 18:56
Älskar Harry Potter! Första boken jag läste på engelska, funderar på att läsa de andra på engleska också när jag får lite tid. Då man läser är det som man önskar att boken aldrig ska ta slut. Den är oerhört välskriven med bra beskrivningar utan att det blir långtråkigt. Det kanske är mer en "barnbok", vilket märks på språket, men det gör ju också de engelska böckerna mer lättlästa. Det här är dock böcker som alla kan läsa, oavsett ålder.
Betyg 5
2004-04-20 12:48
Skön underhållning, "entertainment for the moment"-litteratur. Tycker dock att böckerna börjar bli ganska repeterande och tjatiga. Stereotyperna var mer spännande i början, och jag tycker inte att denna boken är lika bra som de föregående. Om man har man läst de föregående fyra så finns det ingen anledning till att inte läsa den här, men kanske med lite mindre förväntningar än vanligt.Betyg 3
2004-04-21 19:57
Harry Potter -böckerna är underbara! En fantastisk värld! Roliga och sympastiska! Jag älskar personerna! Mest Hermione. Vad kan man annat säga än att JK Rowling är ett geni! Jag skulle ge vitsordet 10 ni stället för 5!

O The odred of the Phoenix då? Den är min favorit HP, och favorit av alla böcker jag läst över huvud taget. Har inte läst den på svenska, men jag tycker också att man borde läsa så underbara böcker i alla fall också på orginalspråket. Den är helt enkelt så spännande! Kunde inte sluta läsa! Kan inte vänta på nästa. Så e de bara.

Älskar HP!!!!!
Betyg 5
2004-04-24 16:16
Jag ryser av välbehag varje gång jag tänker på boken. Den bästa boken hittils i Harry Potter-serien. Detta var dock den enda jag läst på engelska, vilket gjorde det lite svårt att hänga med ibland, då det används olika namn och olika beteckningar för de olika varelserna på engelska än vad det gör i de svenksa och eftersom detta var den 5e boken förväntades man veta vad man pratade om genom att bara nämna benämningsordet på det. Ibland hade jag ingen susning om vem de pratade om eller vad de mötte för något.
Hur som hellst är detta hittils den bästa bok jag läst. Min enda fullpoängare hittils.
Betyg 5
2004-05-24 20:53
Harry Potter and the Order of the Phoenix är Rowlings femte bok i serien om Potter. Harrys sommar avbryts brutalt av flera dementorer som osannolikt dyker upp på Privat Drive och tvingar honom att utöva magik för att överleva. Skolåret som följer blir det svåraste året, kunskapsmässigt som känslomässigt Harry hitills upplevt. Femte årets stora "Owl" väntar och det finns nästan ingen tid till något annat än studier. Studierna kan dock inte förändra faktumet att allt är förändrat. Harrys upplevelser från förra terminen präglar stämnigen på Hogwarts och i trollkarlsvärlden. Året kommer dock bringa överraskningar som är framförallt negativa. Att ingen vill inse faktum att Han är tillbaka, beror det på att folk redan valt sida, eller att de är för rädda för att se sanningen i vitöga?

Den femte boken är svartare än de tidigare. Harry är nu 16 år och lever i en värld där ondskan redan har fått grepp om människor och rädslan börjat spira.
Situationen påminner mer och mer om diktatur och boken är inte längre en barnbok utan riktar sig till äldre ungdomar och vuxna. Den femte boken är också mer mångfacetterad. Personerna får fler bottnar och inget är längre svart eller vitt. Harry får ett nytt perspektiv på sin far och läsaren får också ny syn på skeendena i de tidigare böckerna. På sätt och vis är den här boken mer psykologisk än de tidigare. Dock får jag samma känsla som tidigare när jag läst Rowling, att hon försöker trissa upp spänningen så mycket att den förlorar sig i upptrissandet. Samtidigt är den här boken djupare än de tidigare och på det sättet bättre! Kan hända upplever jag den roligare att läsa när jag får läsa den på svenska, och slippa traggla engelska, men som helhet måste jag säga att boken har en ny attityd och riktar sig till en ny publik (bra!).

040405 Omläsning av boken på svenska har nu skett. Jag måste dra ner betyget till en treaplus. Jag tycker inte att den är lika fängslande som de andra böckerna. På engelska tog boken mig ungefär 4 månader att läsa, på svenska två dagar. Men även om romanen är bra översatt känns det som den är en upprepning av de andra böckerna. Det är möjligt att jag helt enkelt tycker att Harry själv är hopplöst irriterande *är det INGEN mer än jag som observerat att han klagar HELA TIDEN?*......men som jag skrev tidigare förlorar Rowling sig i för mycket upptrissande. Min uppfattning i det avseendet har förstärkts! Romanen hade vunnit på att kortas ner kanske 300 sidor. Mycket information kändes som en utfyllnad utan orsak.
Betyg 4
2004-07-09 19:02
Mästerlig bok! Den bästa hittills! Och den engelska versionen är bättre än den svenska.

Några favorit repliker:

"I've left a letter telling your aunt and uncle not to worry -"
"They wont."
" - that you're safe -"
"That'll just depress them."
" - and you'll se them next summer."
"Do i have to?"

A slightly stunned silence greeted the end of this speech, then Ron said, "One person can't feel all that at once, they'd explode."
"Just because you've got the emotional range of a teaspoon doesn't mean we all have," said Hermione.
Betyg 5
2005-01-24 19:58
Helt klart den bästa av HP böckerna. Den innehöll Fred och George skämt som fick mig att skratta tills jag grät. Den nya karaktären Delores Umbridge var klockren, rakt igenom ond. Någon som man kunde älska att hata. Det bästa med boken var ändå att få se Harry utvecklas. Äntligen fick man se honom reagera, bli arg, skrika och gråta. Med tanke på vad han har varit med om så är det nästan konstigt att han inte har reagerat liknande tidigare. Jag gillar den mörkare tonen. Efter att ha läst alla HP böcker ett flertal gånger känns det som att man känner karaktärerna som vänner och därför blev iaf jag helt kännslomässigt söndertrassad av all sorg.
Betyg 5
2005-05-09 18:31
it´s good :D
Betyg 5
2005-08-13 18:09
underbar
Betyg 5
2005-08-23 16:37
Tycker inte att denna var alls lika bra som de andra Potterböckerna.
Betyg 3
2005-10-20 21:37
Jag har läst Harry Potter och Fenixordern både på svenska och engelska. Jag måste säga att översättningen är ganska bra men naturligtvis finns det alltid en del saker som inte blir lika bra på svenska som på engelska.
Trotts det fördrar jag nog att läsa böckerna på svenska, jag vet inte varför, det känns bättre på något sätt.
Men jag älskar Harry Potter böckerna och skulle inte kunna leva utan dem. Nu längtar jag bara något fruktansvärt tills sjuan kommer ut!!
Betyg 5
2005-12-31 13:54
jag tyckte den var bra
Betyg 5
2006-03-23 12:10
Jag tyckte den var bra och väldigt spännande..
Betyg 4
2006-07-22 20:57
Stackars Harry Potter! Vilket jobbigt år han får i den här boken. Stora mängder hemläxor, smärtsamma kvarsittningar, ingen quidditch längre, så det är inte förvånande att han mår dåligt mest hela tiden.
Jag har inget emot mörker men den här uppstapling av misär gör att boken inte är lika underhållande att läsa som de tidigare böckerna. Dessutom är boken helt enkelt för lång.

Sedan är det något som förbryllar mig - men det gäller samtliga Harry Potter böckerna. Själv jobbar jag med barn och jag slåss varje gång av de vuxnas bristande stöd för Harry. Så många vuxna är måna om Harry och vet hur viktigt det är att han överlever, och det är så sällan de finns till och stöttar när det verkligen gäller. Mycket besynnerligt.

Hur som helst, den här boken tycker jag är den svagaste hittills. Bara en trea.
Betyg 3
2006-12-11 17:11
Än en gång så fick Rowling mig att läsa läsa läsa tills boken tog slut.
Betyg 4
2007-01-30 19:56
Allra bäst på engelska!
Betyg 5
2007-02-21 18:31
Som bäst på engelska men lika fantastisk på svenska.
Betyg 5
2007-04-14 14:07
Del 5 i Harry Potter serien, sjuan kommer 21 juli i år!
Betyg 5
2007-07-06 16:39
Fantastisk. Återigen. Rakt igenom.
Betyg 5
2007-07-22 16:12
very good
Betyg 4
2007-08-11 08:58
Den segaste boken hittills, men håller fortfarande oerhört hög klass. Det blev inte tråkigt att läsa, trots ältandet av Harrys drömmar och syner. Rör upp mycket känslor. Det är svårt att inte bli förbannad på Umbridge.
Betyg 4
2007-10-22 15:26
gillar inte att black dör
Betyg 4
2007-10-23 11:14
Den här boken tillhör inte mina favoriter i Potter-serien. Jag tycker den är lite seg ibland och framförallt är slutet lite av ett antiklimax. Man tror att man ska få reda på något nytt och viktigt för relationen mellan Harry och Voldemort, men istället får man bara bekräftat vad man redan visste. Boken känns lite som en transportsträcka och det är synd.
Å andra sidan visar många av karaktärerna i boken på en stor utveckling och de börjar bli mer "levande".
Boken är viktig för att den ger bakgrundsinformation till sexan och sjuan, men i sig är den inte så speciell. Jag ger den en femma eftersom det trots allt är en Harry Potter bok.
Betyg 5
2008-09-12 22:06
svagaste boken i serien inte för den skull dålig men känns mer som en transportsträcka som var tvungen att göras.
Betyg 4
2009-01-10 19:15
Väldigt bra, både mer humor men ändå mer allvarlig än de tidigare
Betyg 5
2009-08-30 14:34
I serien om den unge trollkarlen är det vissa mönster som liksom bara måste finnas med. Varje bok måste börja med att Harry haft en misserabel sommar hos familjen Dursley och bara väntar på att få återvända till Hogwarts. Han återförenas i glädje med Ron och Hermione och avskyr att behöva träffa Draco Malfoy och professor Snape. Sedan ska han spela lite Quidditch och få en ny lärare i försvar mot svart magi.

Men sedan kommer alla momenten som inte är de samma. Mörkret som närmar sig. Faran som blir större. Utsattheten och maktlösheten. I "Fenixordern" har huvudkonflikten på allvar börjat nå utanför skolans gränser. Det har förvandlats till politik och när Harry Potter envetet hävdar att Lord Voldemort är tillbaks är det inte bara den nya lärarinnan Dolores Umbridge som vill tysta honom, utan hela magiministeriet. Ingen vill höra talas om något sådant och Harry Potter ska till varje pris tystas. Men det finns en sammanslutnning av människor som tror honom och de kämpar i tysthet för att förbereda sig inför den kamp som måste komma.

Precis som tidigare Potterböcker var detta en slukare. Slurp, så var allt läst. Nya fantasifulla varelser och magiska företeelser presenteras och får betydelse för historiens utgång. Konflikten fördjupas, mörkas och breddas. En värdig fortsättning på bokserien.

Jag har läst boken som ljudbok på engelska med den ytterst eminenta inläsaren Jim Dale. Jag är glad att jag fick spel på Christer Henrikssons krystade och överdrivna inläsning på Svenska så jag fíck tillfälle att njuta av Jim Dales mörkröstade och dynamiska oxfordengelska.
Betyg 4
2011-07-25 11:34
I den femte delen av J.K. Rowlings fantastiska serie är stämningen mörkare och Harry möts inte bara av de mörka fasor som medfört sin ärkefiendes återkomst, utan också en förändring i sig själv.
En riktig tegelsten som bjuder på både skratt och tårar.
Betyg 4
2012-06-11 15:49
Så himla fantastiskt att man kan läsa en bok för femtielfte gången och ändå hitta nya fantastiska saker man inte upptäckt förut. Ingen kommer någonsin kunna skriva böcker som J.K. Rowling
Betyg 5Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Harry Potter and the Order of the Phoenix
Liknande böcker:
Ormens skugga
 R. Riordan
Svarta Smittan - Sjätt..
 J. Skelterwijk
Sagan om Rand II: Lykt..
 C. Wennerström
Eldtronen
 R. Riordan
Den röda pyramiden
 R. Riordan
Den försvunna staden
 J. Salmson
Sirensong
 J. Black
Shadowspell
 J. Black
Glimmerglass
 J. Black
Bitterblue
 K. Cashore