bokrecensioner boktips

Den oändliga historien

Författare: Michael Ende
Genre: Fantasy
Ämnesord: ungdomsbok, äventyr
Utgivningsår: 1981
ISBN: 9150213180


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

11-årige Bastian stjäl en bok från ett antikvariat.Men sedan blir han rädd att polisen är efter honom och han vågar inte ens fara hem och berätta det för sin pappa.Därför gömmer han sig på skolans vind dit nästan aldrig någon brukar gå.Han börjar läsa på boken som heter ''Den oändlige historien''.Och ju mer han läser,desto verkligare blir bokens händelser för honom.Till slut dras han in i boken och blir själv ett med dess handling...

Utdrag ur boken:

Bastian slutade läsa [boken]. Han kände sig alldeles eländig, som om det var han som fått Ygramuls gift insprutat i kroppen.
"Gud ske lov", sade han lågt för sig själv, "att jag inte bor i Fantásien. Lyckligtvis finns det ju inga sådana monster i verkligheten. Allt detta är ju bara en historia."
Men var det verkligen bara en historia? Hur kunde det i så fall komma sig att Ygramul hade hört Bastians rop av skräck och att Atreju sannolikt hade hört det, han också?
Boken började långsamt men säkert kännas lite kuslig.


Medelbetyg: 4,18 (17 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Den oändliga historien :
2003-10-11 16:45
Den oändliga historien är den bok som följt mig genom livet som ingen annan. Jag tar fortfarande fram och läser den med jämna mellanrum, för att den gör mig lycklig och får mig att må bra. Som barn läste jag den som en spännande saga, lätt att ryckas med av och leva sig in i. Nu, när jag läser den som vuxen, hittar jag mycket symbolism i den, som handlar om att våga behålla barnasinnet, och leva i harmoni med sig själv, och inte bara rusa iväg för att uppfylla alla krav och måsten som hör vuxenlivet till.

Boken handlar om en pojke som heter Bastian Balthasar Bux, han är lite tjock och retad i skolan, och trivs egentligen bäst med näsan över en bok. En dag flyr han in i ett antikvariat, för att komma undan elaka pojkar som jagar honom, och därinne ligger en bok med titeln "Den oändliga historien". Bastian blir helt trollbunden av boken, så förhäxad av den att han, som normalt är en mycket välartig pojke, inte kan låta bli att knycka boken och rusa ur antikvariatet. Han gömmer sig sedan på skolans vind och för att läsa... Medan han läser om ett land som heter Fantasien, och som är på väg att drabbas av en oförklarlig och ofattbar katastrof och om hjälten Atreju som utses att rädda landet, blir Bastian alltmer en del av berättelsen.

På 1980-talet producerade Hollywood en film med samma namn som den här boken. Jag skulle dock vilja säga att filmen har sorgligt lite med denna underbara läsupplevelse att göra, och att jag personligen tycker att den mest fantastiska delen av boken börjar där filmen slutar...

Boken är skriven för barn, det får man vara beredd på som vuxen läsare. Språket har lite en lillgammal känsla över sig, på en gång lite högtidligt och lite naivt. Den stora styrkan med boken är för mig själva berättelsen. För mig är det en andlig upplevelse att läsa den här boken, den får mig att ifrågasätta det man annars lätt tar för givet.
Betyg 5
2004-01-23 15:53
Alldeles underbar bok! Det var nog en av de första fantasyinspirerade böckerna jag läste alldeles själv.
Betyg 4
2004-04-05 22:29
Fängslande bok!
Betyg 5
2004-12-03 19:06
Boken är bra och spännande.Det är inte bara en fantasi berättelse - den har också många likheter med verkliga livet och människans natur.
Betyg 4
2005-05-05 21:38
Missade den när jag var liten, så för några veckor sen tvingade syrran på mig den. Underbar liten fantasy-sak med tydliga paraleller till människan idag och med djupa tankar om tiden. Vackert så det förslår!
Betyg 5
2005-08-10 20:15
Jag tycker den är jättebra fram till sista delen. Där känns det som att den tappar en hel del. Det håller inte riktigt ända fram, tyvärr.
Betyg 3
2005-10-12 09:46
Jag såg delar av filmen när jag var lien men har aldrig sett eller läst hella så jag bestämmde mig för att läsa den och verkligen få reda på vad som hädner med Batsian och hans kompisar i Fantasia.
Det är en underbar bok som inte bara berättar om en fantisvärld utan där finns tydliga paralleler till världen vi lever i dag. Samtidigt som det är en bra bok finns det många visdomsord att hämta i den.
Jag skulle säga att detta inte bara är en bok för barn och ungdomar utan även för äldre personer som fortfarande har ett litet fönster öppet till barnvärlden.
Jag tycker boken var mycket bra och jag kunde inte lägga ifrån mig den utan hade med mig den vart jag än gick och läste så fort jag fick chansen till det. Därför ger jag den en...
Betyg 5
2006-04-18 16:29
Jag valde boken i biblioteket i skolan för att den var så tjock, om den var bra skulle den räcka länge, tänkte jag.
Den är vääldigt fängslande dock seg för dem som inte ger den mer en en chans.

Den oändliga historien är på något sätt uppdelat i två delar, första delen är huvudpersonen Atreju och andra delen är det Bastian. Jag älskar bilderna för varje kapitel, den va perfekt och jag rekomenderar den för ALLA.

Den får en femma av mig för att den underhöll mig och väckte min fantasi vid tiden då jag läste den.
Betyg 5
2006-09-28 09:56
En fanstisk historia som vart bättre av att jag läste den i en hamock med grönska omkring mig.
Betyg 4
2007-03-24 18:30
Hm nu var det tyvärr så att det var ett tag sen jag läste boken, så minns inte innehållet exakt.

Men Den Oändliga Historien handlar om en pojke som får fatt i en bok och som hamnar i en annan värld. Där lär han känna en hel massa nya människor/varelser och beger sig ut på ett långt äventyr.
(Kan någon rätta mig om jag skrev något som var felaktigt?)

När man läser boken får man en perfekt beskrivning om var den heter just Den oändliga historien... författaren hade en bra ide där tycker jag!

Jag tyckte nog att den var lite seg på sina ställen men annars en toppenbok pga t.ex den rikliga fantasin författaren skrivit boken med. Den är riktigt häftig tycker jag!

Den är värd en mycket stark fyra!
Betyg 4
2007-12-22 03:17
När jag läste den här boken första gången, vilket är ett antal år sedan, skulle jag utan tvekan gett boken en femma! Nu känns den dock lite platt, den når inte riktigt fram till det slut den är värd. Jag tycker dock att Ende lyckas bygga upp en mycket mysig stämning, och jag gillar de olika figurerna i Fantasien. Det är lockande med en bok där ens egna handlingar vävs in i handlingen allt eftersom man läser den. Ende har, liksom i de andra böckerna jag läst av honom, tydliga underliggande meningar, och även om det är bra saker han har att säga, kan det kännas lite nervärderande (av läsaren från författarens sida) att de är så tydligt skrivna. Men det kanske är jag som övertolkar den. Det är i alla fall en minnesvärd historia och den är mycket underhållande att läsa!
Betyg 3
2008-02-27 06:47
Älskade den som 11-åring. En mycket bra och ganska klassisk saga, inte fullt lika detaljerad som Sagan om ringen men har desto mer filosofi. Bastian som efter ett tag förlorar sig själv och bara kan tänka på sin egen girighet... Nu är det ju ett tag sedan jag läste den, men då jag gjorde det var den mycket fängslande.
Betyg 5
2009-08-25 18:08
Första halvan är skickliga växlingar mellan olika verkligheter (och vilken som är verkligast) där även läsaren ingår. Den andra går mer ut på att få det hela överstökat och är tyvärr lite väl lång.
2009-12-02 08:09
När jag var liten såg jag filmen och jag älskade den verkligen! Nu bestämde jag mig för att läsa boken. I början var boken ännu mer underbar än filmen och jag älskade den. Men i mitten av boken så tog filmen plötsligt slut och boken bara fortsatte. Då började det gå utför och allt började bli ganska konstigt och inte alls lika bra som den första delen. Jag tyckte inte riktigt om förändringen som skedde.

Jag älskar alltså början och jag älskar författarens fantasi! Den är ju bara cool liksom. Han kommer på de mest klockrena saker hela tiden.
Betyg 4
2010-04-07 21:29
Fantasi, drömmar och äventyr. Om vikten att tro på sig själv. Denna saga trollband mig i yngre år och håller måttet än i dag.
Betyg 4Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Den oändliga historien
Liknande böcker:
De fallna
 M. Peterberg
Serafers drömmar
 O. Wikander
Nordiska myter
 N. Gaiman
The Watchman of Eternity
 P. Witcover
Drakarnas dans
 G. R.R . Martin
Stardust
 N. Gaiman
Samma Författare: