bokrecensioner boktips

Bockfesten

Originaltitel: La Fiesta del Chivo
Författare: Mario Vargas Llosa
Genre: Roman
ISBN: 9789113036359


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Välgöraren. Så kallades Rafael Leonidas Trujillo, diktatorn som i trettioett år höll Dominikanska republiken i ett järngrepp, mellan 1930 och 1961.

Trettiofem år efter diktatorns död återvänder den framgångsrika advokaten Urania till sitt hemland i Karibien för att göra upp räkningen med det förflutna. Hennes far, Agustín Cabral, var en av Trujillos trogna ministrar som, när han hamnade i onåd hos Välgöraren, försökte blidka honom genom att offra sin fjortonåriga dotter.

I en monolog riktad till fadern avslöjar Urania vad som hände den gången. Dessutom får vi följa den skrupelfrie Trujillos storhetsvansinniga tankar i presidentpalatset och ta del i tio sammansvurna mäns planer på att mörda tyrannen.
Medelbetyg: 4,21 (14 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Bockfesten :
2004-02-25 17:40
Vargas Llosas senasate, som handlar om diktatorn på dominikanska republiken under fyrtiotalet, tror jag det var. minns inte vad han hette. Mycket bra bok, dock, en av Vargas bästa.
Betyg 5
2004-08-04 16:10
Den enda bok av Vargas Llosa jag har läst, och jag blev nog lite besviken. Hade väntat mig mer.
Betyg 3
2004-08-12 16:09
I Llosa Vargas bok “Bockfesten” möter vi Dominikanska republikens diktator under mer än 30 år – Trujillo. Diktatorn var under hela sin regeringstid hyllad av den breda ovetande, fattiga och outbildade allmänheten som nationens fader, mannen som hade gett landet internationell respekt och dessutom visat aggressivitet mot de så hatade haitierna.

Vi får följa diktatorn och hans medlöpare och uppleva hur maktens grymma instrument - så som fängelse, mord och tortyr – tillsynes slumpmässigt drabbar uppsatta och vanliga människor. Vi får se hur personer ena dagen är diktatorns favorit för att nästa dag frysas ut och utmålas som en förrädare i massmedierna. Dessa utfrystas värld rasar samman då inge vågar umgås med dem eller hjälpa dem. Deras tillgångar försvinner, de måste flytta, alla deras vänner och släktingar vänder sig ifrån dem av rädsla för att själva drabbas. Mitt i denna katastrof gör de allt för att få diktatorns nåd och åter få stiga in i hans vidriga gemenskap ofta utan att ha en aning om vad orsaken till despotens vrede var.

Framstående människor som en gång hade stött diktatorn och trott på hans nationalistiska idéer tappar tron då vänner och släktingar drabbas av hanns vrede - i form av mord och tortyr - utan någon verklig anledning. Till en början tror de att deras vänner och släktingar verkligen är landsförrädare med åren och allt fler utrensningar försvinner tilltron till despoten. Samtidigt vågar de inte göra något motstånd - inte ens ett verbalt inlägg om vännernas oskuld - i rädsla för att själva drabbas av vreden.

Boken består av tre olika berättelselinjer som tillsist sammanstrålar i en upplösning. En är berättelsen om diktatorns och hans maktutövande. En annan är motståndarna som planerar ett attentat mot diktatorn – de sammansvurna. Den sista berättelselinjen är en ung kvinnas öde och hennes flykt som 14-åring till USA. Hon är på många sätt bokens huvudperson och hennes livsöde är lika fruktansvärt som grymt.

”Bockfesten” är en otroligt spännande och gripande bok som man inte vill lägga ifrån sig. Kvinnas öde och upplevelser är det mest centra vid läsningen. Kvinnans öde ger också bestående ärr i själen lång efter att boken har avslutats. Ett annat centralt tema i boken som också lämnar djupa spår är maktutövandets och rädslans förmåga att bryta ner och förvrida människors karaktär.
Betyg 5
2008-08-18 19:02
RomanenBockfesten av Mario Vargas:
I trettioett år höll han Dominikanska Republiken i ett järngrepp ¿ diktatorn Rafael Leonidas Trujillo, Välgöraren kallad, mördad 1961.

Vargas Llosas stora roman handlar om honom och hans tid. Boken har väckt oerhörd uppståndelse i den latinamerikanska världen och har blivit en bästsäljande skandal, inte minst hos den dominikanska överklassen i Santo Domingo och hos övervintrade Trujillofans.

Bockfesten visar tyranniets psykiska mekanismer som inkluderar (och förutsätter) de förtrycktas samtycke och medverkan. Vargas Llosa har forskat grundligt i ämnet och materialet är tacksamt: Trujillo och kretsen kring honom är en fascinerande och färgstark samling skurkar. Allt som står i boken är historiskt belagt. Det fruktansvärda dramat utspelas på flera plan: i presidentpalatset, bland upprorsmännen, ute på gatan. Berättarperspektivet växlar: Trujillos egna funderingar varvas med skildringar av det tiotal konspiratörer som iscensätter mordet på diktatorn och med tankarna hos den framgångsrika USA-advokaten Urania som har återvänt till sitt hemland i Karibien för att göra upp räkningen med det förflutna. Hennes far var en av Trujillos trogna ministrar som hamnade i onåd och sökte blidka Välgöraren genom att offra sin fjortonåriga dotter. Det var inte alls ovanligt att Trujillos närmaste män ställde fruar, älskarinnor och till och med minderåriga barn till Chefens förfogande. Han hade minst fyrtio utomäktenskapliga barn och var totalt skrupelfri.
Betyg 5
2010-10-09 16:58
Den här har jag faktiskt läst, tyckte den var ganska ok kul att ha läst en pristageare innan får priset haha!! ;-P
Betyg 3
2011-11-01 22:16
Fint stilistiskt grepp där handlingen rullas upp från tre perspektiv och utspelas under endast 1 dygn med tillbakablickar; Välgöraren, den skändade dottern Urania och de sammansvurna. De tre berättarrösterna är dock lite ojämna. Skildringen av diktatorns leverne, hans sista dygn i livet är helt igenom lysande. Sorgligt nog håller inte de andras historier lika hög klass. De sju sammansvurnas berättelser blir tämligen röriga där det är mycket namn som passerar revy och det är svårt att hålla dem isär (deras motiv att mörda Bocken är i vissa fall ganska långsökta). Författaren skriver även från en sydamerikansk kontext och utifrån sin generations och borgarklass perspekiv, vilket gör att förhållanden vilka presenteras som allmängods ex historiska händelser och historiska aktörer under Turjillos 31 år vid makten 1930-1961 långt ifrån är det för en yngre generation i ett litet land i Europas utkant. Detta gör boken tämligen svårläst.
Betyg 4
2011-11-16 09:36
Vilken skillnad! Jag läste för flera år sedan "Den stygga flickans rackartyg" av samme författare, och tyckte den var - idet närmaste - undermålig. Men "Bockfesten" är verkligen bra. Författaren har lyckats med sin disposition av romanen, det blir ett intressant sätt att berätta (och läsa), med lite omtag fast med olika människor synvinklar. Men vad skulle berättartekniken göra om själva berättelsen inte varit bra? Historien som Vargas Llosa ger oss är fascinerande. Och otäck. Viktig, kanske ttill och med.
Vilken come back det blev i mina ögon, nu kan jag tänka mig att läsa mer av denne nobelpristagare 2010.
Betyg 4
2012-10-24 22:03
Om Trujillo, diktatorn-Välgöraren-Chefen-Den Gode Fadern-Det Mänskliga Föredömet-Excellensen-el Generalísimo-Bocken, som tar vad han vill men som möter döden i en bils koffertlucka. Om de män som orkade stå upp för ideal och demokrati, även om deras motiv var dunkla och de i grunden var maktlösa. Om ett av diktatorns offer för sexuellt våld, hennes möte med sin nu gamle far som gjorde detta möjligt av självisk egennytta. En tät, sammanvägd berättelse där nutid möter dåtid och som visar att demokrati, vanlig hederlighet, mod och integritet alltid måste försvaras. Ett mästerverk.
Betyg 5
2013-07-10 17:55
Bokrecension
Författare: Mario Vargas Llosa
Titel: Bockfesten
Originaltitel: La fiesta del chivo
Översättning: Peter Landelius
Antal sidor: 480
År: (2010)
Förlag: Norstedts
ISBN: 9789113036359
Mario Vargas Llosa, född 1936 i Arequipa, Peru. Han studerade litteratur och juridik vid San Marcosuniversitetet i Lima innan han flyttade till Madrid i slutet på 50-talet för att doktorera vid Complutenseuniversitet. Han är sedan 1993 spansk medborgare, bosatt i Madrid. Källa: (Nordstedts).
Romanen handlar till stor del om Rafael Leonidas Trujillo, även kallad Välgöraren, som var den diktatorn som i 31 år höll Dominanska republiken i ett järngrepp under åren 1930-1961. Romanen är uppdelad i tre olika händelser.
Den första tar upp Trujillos sista dygn i livet 30 maj 1961.
Den andra handlar om fyra män som sitter med vapen i sina händer och väntar koncentrerat på att en Chevrolets billyktor ska synas längs strandpromenaden.
Och den tredje händelsen är när den framgångsrika advokaten Urania återvänder till Karibien för att göra upp med det förflutna. Uranias far Agustin Cabral var en av Trujillos trogna ministrar, men när han hamnade i onåd hos Välgöraren försökte han lugna honom genom att offra sin 14-åriga dotter. Urania skriver i en monolog som är riktad till sin far om vad som egentligen hände.

Detta var den bästa av de tre böcker jag läst av Mario Vargas Llosa. Visserligen kunde handlingen vara något seg ibland, men det övervägdes med att den ofta var en sträckläsare. Det var en spännande och lärorik läsning om hur en diktator kan styra folk till lydnad genom våld och hot. Romanen var stilistiskt skriven och även mycket skrämmande. Jag är glad att jag nu läst tre av Mario Vargas Llosas romaner, även om det numera är några år sedan han fick sitt Nobelpris.

Betyg 5/5


Betyg 5
2014-01-27 16:50
Nobelpristagaren 2010, och jag förstår varför! Hade hört innan att denna bok var ganska seg och hade därför dragit mig lite inför att läsa den, men jag tyckte verkligen att den var superbra! Jag är ett stort fan av historiska romaner och jag lärde mig mycket om dominikanska republiken samtidigt som det var en spännande och mycket välskriven roman. En stark fyra!
Betyg 4
2019-12-03 12:09
Marios Vargas Llosa är en av mina favorit författare, bockfesten är exakt så bra som jag hade förväntat mig.
En lärorik roman som berättar om diktatorn Rafael Leonidas Trujillo som under 31 år 1930-1961 härskade med skrämmande metoder över den Domikanska Rebubliken.
Boken är skriven ur flera olika perspektiv. Vi har Teujillo röst , sedan har vi de som planerar att mörda honom och göra slut på terrorn i landet, och så har vi Urania. Urania är dottern till en av Trujillos trognaste män som plötsligt blir avsatt från sin position.
Det är ingen lättläst bok och tar tid att läsa, men då den är så bra så blir det aldrig jobbigt eller segt

Betyg 4Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Bockfesten
Liknande böcker:
Stormberget
 L. Marklund
Bedårarna
 S. Eklund
Mitt liv som man
 P. Roth
Jävla karlar
 A. Walden
Färden till västern
 W. Cheng'en
Rakbladstårar
 S. Cosby
Silverviken
 J. Moyes