bokrecensioner boktips

En midsommarnattsdröm

Författare: William Shakespeare
Genre: Klassiker
Ämnesord: humor, kärlek, kultur, ungdom
Utgivningsår: 2003
ISBN: 9789170379697


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

En fruktbarhetsrit, ett sagospel eller ett elisabetanskt hovspektakel? En midsommarnattsdröm är allt detta och mycket mer. Varje generation läsare och åskådare hittar nya perspektiv på pjäsen som är Shakespeares mest älskade komedi.
Medelbetyg: 4,14 (14 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av En midsommarnattsdröm :
2005-03-29 19:48
Helena är kär i Lysander som är kär i Hermia som är kär i Demetrius som lyckligtvis är kär i Hermia tillbaks. Älvkonungen Oberon tycker att Lysander behandlar den blida Helena illa och manar sin tjänare Puck att strö kärlekspulver i friarens ögon, så denne skall börja älska Helena tillbaka. När Puck misstar Demitrius för Lysander blir förvecklingarna många och roliga....

En av Shakespears kortaste och tidigaste pjäser. Den skildrar de lättutsuddade gränserna mellan verklighet och dröm och är en lovsång till de ungas kärlek. Aldrig anas här (som i många av Shakespears andra verk) det nalkande hotet mot kärleken. Tvärtom är denna pjäs lekfull och rolig. Den visar vilken magnefik fantasi pjäsförfattare Shakespeare var. Den är också mycket lättläst och en ypperlig pjäs att börja med - om man är nyfiken på den nämnde författaren.
Betyg 4
2005-04-07 20:56
Det hela börjar med att Hippolyta (en amazondrottning tillfångatagen av hertigen av Aten) skall gifta sig med sagda hertig av Aten (Teseus). Till denna handling läggs dramat som utspelas mellan de fyra ungdomarna Lysander, Demetrius, Helena och Hermia. Jag skall försöka klara upp begreppen: I början av dramat är de båda herrarna (Lysander och Demetrius) kära i Hermia båda två. Hermia är kär i Lysander men för att krångla till det så kräver Hermias far naturligtvis att hon gifter sig med Demetrius. Helena är den stackare som får fungera ”femte hjulet” hon är nämligen kär i Demetrius.
En ytterligare handling läggs till detta redan röriga drama, nämligen den som har att göra med ett gäng hantverkare. Dessa hantverkare skall sätta upp ett drama (här har vi att göra med ett drama i dramat) nämligen den om Pyramus och Thisbe (hämtat ur Ovidius metamorfoser).
I detta drama håller sig Shakespeare alltså inte till någon av de tre enheterna (handlingens, tidens och rummets). Det är nämligen så att dramat utspelar sig dels i staden Aten, dels i skogarna kring Aten (dessa skogar har tydliga attribut av de engelska skogarna).
Ute i skogen huserar ett slags naturväsen nämligen alferna, dessa alfer har naturligtvis en kung och en drottning även de. Då de är naturväsen så är de magiska och helt enkelt mer naturliga och står som en slags kontrast till Atens härskarpar som trots att de inte alltid drar jämt är behärskade och ordnade liksom staden är det.
Lysander och Hermia rymmer ut i skogen.
Demetrius i egenskap av Hermias fästman följer efter för att ta hem Hermia.
Helena i sin tur följer efter Demetrius för att hon älskar honom.
Genom alfernas försyn förbyts de båda männens kärlek och de börjar älska Helena.
Efter detta följer en rolig dialog mellan Helena och Hermia där Helena först förbannar Hermia hennes brist på lojalitet mot Helena, hon tycker att de som kvinnor skall hålla samman. I nästa replik talar hon om hur svag och kvinnlig hon är.
Det hela slutar tillslut lyckligt och när de båda paren återvänder till staden under ordnade former, Lysander/Hermia, Helena/Demetrius är det som gäller, det rustas för trippelbröllop och hantverkarna får lov att spela upp sin pjäs.
Betyg 5
2005-08-25 17:47
Vad är då detta? Ja, jag vet faktiskt inte. En berättelse med kärlek, burlesk humor och lite till, där en rad personers öden och tillvaro beblandas och blir till en skildring av allt och inget. Jag orkar faktiskt inte beskriva vad som utspelar sig i En midsommarnattsdröm, är ni intresserade och vill veta något om handlingen så läs de utförliga och välskrivna recensionerna ovan. Rappt, fantasifullt och en stor portion humor/satir är en, i alla fall enligt mig, bra beskrivning av romanens språk. Blir emellertid lite påfrestande i vissa stunder, och den här korta berättelsen tilltalade inte alls mig i samma utsträcknings som Hamlet, det enda jag läst av honom tidigare, gjorde.
Betyg 3
2005-10-11 20:45
Älvor!
Betyg 4
2006-03-14 22:21
Otroligt vacker och kvick. Spännande blandning av gudaväsen. Här introduceras för första gången germanska gudaväsen i litteraturen.

Hantverkare ( "teaterhantverkare" hotade skådespeleriet på 1500 talet ) hånas. Slutet är så otroligt luftigt och vackert.

Den gode narren - Puck - har en stor roll. Sanningssägare.
Betyg 5
2009-02-09 18:20
Den bästa av hans pjäser.
Betyg 4
2009-12-27 23:22
Kanske den vackraste av Shakespears pjäser rent lyriskt. Den går ofta på rimm och är därför väldigt svåröversatt. En magsikt trolbindande saga om kärlekens skönhet och grymmhet. Varge replik är djuvlig poesi som ibland nästan är outhärdligt vacker.

"things base and vile, holding no quantity
love can transpose to form and dignety:
love looks not the yes, but with the mind
therfore its wings Cupid painted blind"
Betyg 5
2010-04-15 13:47
En av mina Shakespeare favoriter.
Mystik och skogsväsen.
En vacker berättelse med underbart språk. Håller med ovanstående talare om lyriken - fantastisk!
Betyg 4
2010-10-18 21:01
Shakespear skriver så otroligt vackert. Ångrar dock att jag läste den på svenska, den är nog betydligt bättre på engelska precis som Shakespears andra pjäser.
Betyg 4
2011-08-08 13:22
Pjäsen måste bara ses.
Betyg 4
2012-03-18 15:10
Verkligen en av Shakespeares mer lättbegripliga pjäser. Den är riktigt bra och innehåller allt som är typiskt för just Shakespeare, övernaturliga väsen, en tragisk kärlekshistoria där alla är kära i alla mm. En bra pjäs att analysera också.
Betyg 4Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till En midsommarnattsdröm
Liknande böcker:
Dagarnas skum
 B. Vian
Livet på landet
 F. Reuter
Mina universitet
 M. Gorkij
Ute i världen
 M. Gorkij
Bror Och Syster
 G. Eliot
Jude The Obscure
 T. Hardy
August Strindbergs Inf..
 F. Göranson
Bleak House
 C. Dickens