bokrecensioner boktips

Harry Potter och de vises sten

Originaltitel: Harry Potter and the Philosopher's stone
Författare: J.K Rowling
Genre: Fantasy
Ämnesord: ungdom, spänning, fantasy
Utgivningsår: 1999
ISBN: 9188877663


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Den första boken i serien om Harry Potter.
Plötsligt händer det märkliga ting i den lilla staden! Mystiska stjärnskott på himlen och svärmar an ugglor mitt på dagen, katter som läser kartor och underliga människor som står i gathörn och viskar. De viskar om en viss Harry Potter… Föräldralöse Harry Potter bor hos sina elaka styvföräldrar och deras vidrige son. En helt ny värld öppnar sig för Harry när det visar sig att han egentligen är en trollkarl och börjar i Hogwarths skola för häxkonster och trolldom, en värld full av magi och spännande äventyr.
Lista över Harry Potter Lego

Utdrag ur boken:
This boy will be famous. There won't be a child in our world that won't know his name. There will be books about him, he will be a legend.

Medelbetyg: 4,21 (224 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Harry Potter och de vises sten :
2003-10-20 23:44
Jag tycker boken var bra, delvis spännade och rolig samt lättläst.
Betyg 4
2003-10-25 15:40
Som vanligt så skriver J.k Rowling bra och spännande böcker om trollkarlen Harry Potter.
Betyg 4
2003-11-18 22:15
Fantasisk naturligtvis, som de andra Potter-böckerna. Vilka karktärsbeskrivingar, vilket målande språk! En äkta saga!
Betyg 5
2003-11-27 16:50
Bra, men inte lika bra som några av de andra böckerna.
Håller dock med om att karaktärerna är otroliga. Har lite svårt att hålla isär böckerna dock, men det är väl egentligen meningen.
Betyg 4
2003-12-14 11:40
Den här boken är helt underbar! Har läst den ca. 7 ggr, och den är faktiskt alltid lika bra :P Men jag har alltid tyckt att Harry Potter och Hemligheternas kammare har varit den absolut bästa, men sen jag såg filmen så har det förstört mykt... Just nu är Den Flammande Bägaren favororit, hoppas bara att filmen inte kommer så snart..!
Betyg 4
2004-01-27 13:44
Det här är en av mina absoluta HP-favoriter, förmodligen för att det var den första och alltså den som "fick mig fast". Harrys förundran när han förstår vem han egentligen är, att få komma till Hogwarts, bli god vän med Ron och Hermione... Ja, hela boken är toppen, tycker jag!
Betyg 5
2004-01-29 14:32
Jag tycker att Potter-böckerna är riktigt trevliga att läsa, både för vuxna och barn, eftersom man kan drömma sig bort i en helt annan värld och förundras över fantastisk magi och kluriga figurer.
Betyg 4
2004-02-02 18:19
Joanne Rowlings böcker berättar om Harry Potter, en ung pojke som vuxit upp hos sina släktingar efter att hans föräldrar dött då Harry var endast ett år gammal. Harrys forsterföräldrar gillar inte pojken värst mycket och har berättat möjligast litet åt honom om hans riktiga föräldrar. Det kommer alltså som en verklig schock då Harry på sin elfte födelsedag får veta att hans föräldrar var magiker och att han nu borde träda in i Hogwarts magikerskola.
Den värld som Rowling skissar fram är dagens Storbritannien med en extra ingrediens: Magi finns och fungerar, men häxorna och trollkarlarna har strikta lagar som förbjuder dem att använda sina övernaturliga krafter då vanliga människor finns i närheten. Majoriteten av de vanliga människorna, eller muggles, som de kallas i böckerna, lever lyckligt ovetande om att häxor, drakar och enhörningar existerar även annenstans än i sagor och fantasyböcker.
Människorna med magiska krafter lever alltså i vår värld, men de har sin egen kultur, sina egna traditioner, sina egna kändisar o.s.v. För en del av dem verkar de vanliga människornas liv lika exotiskt och spännande, som fungerande magi skulle vara för vem som helst av oss.
Potter-böckerna är inte enskilda historier, utan varje bok är en kronologisk del i Harry Potters uppväxt. Egentligen så fortsätter varje ny bok ungefär där den förra slutade; åtminstone de fyra första böckerna har alltid börjat då terminen nalkas och slutat då sommarlovet börjar. Varje bok innehåller dock en enhetlig berättelse, men samtidigt löper även en större intrig som säkert kommer att få en viktigare roll i de kommande böckerna.
Rowling har gjort ett tufft beslut i att låta varje bok berätta om ett år i Harrys liv. Då Harry i första boken är en vidögd elvaåring är han i fjärde boken en fjortonåring på god väg in i pubertetens olidliga värld. Harry och de övriga unga huvudpersonerna växer verkligen från bok till bok och samtidigt ändras också deras världsbild.
Då den första boken är en alldeles klar barnbok med det goda och det onda lika säkert åtskilda som svart och vitt börjar Harry och kompisarna i de senare böckerna förstå att världen består av mer än endast hemmet och skolan samt att allt inte nödvändigtvis är som det ser ut.
Rowling är en skicklig författare. Speciellt de två första böckerna fann jag närmast omöjliga att lägga ifrån mig. Jag skulle ha min dagliga Potterdos även om det betydde att uppväckningen nästa morgon var en ren pina p.g.a. för mycket läsande och för lite sömn.
Men Rowling har lyckats med det som alla goda berättare lyckas med: att ur en handfull välkända element bygga upp en helt egen berättelse!
Harry Potter-böckerna kan väl rekommenderas åt alla som gillar sf, oberoende av ålder. De är välskrivna och håller läsaren i sitt grepp. Dessutom är det verkligen intressant att följa med hur författaren låter huvudpersonen växa med sina läsare.
Betyg 5
2004-02-11 11:22
Boken var bra. Dett spelar ingen roll om man är 10år eller 75år om man läser boken för det finns alltid något man fastnarför i när man läser den. T ex hur den är skriven eller om den är spännande eller bara söt.
Betyg 3
2004-03-29 16:24
Har sett dom 2 första filmerna men tyvärr inte läst böckerna..
JK Rowling är en fantastisk författare när man ser filmen så byggs en ny värld uppman lever sej in i allt ! det spelar ingen roll hur gammal man är man gillar den ändå!
Betyg 5
2004-04-13 16:17
Jag har läst alla fem Böckerna i denna serie, och väntar nu ivrigt på de kommande. Det är mycket bra böcker.. Väl skrivna, passar på gamla och unga, män och kvinnor.
Den är också en ren klassiker..
Betyg 5
2004-04-23 11:38
Jag älskar Harry Potter! En fantastisk värld!
Betyg 5
2004-04-24 16:21
Först tyckte jag boken lät löjlig. Vännerna som tipsade mig om boken snäste jag åt att jag inte läste löjliga barnböcker. Nu är jag nog en av dom största Harry Potter-fansen i Luleå. Jag är helt såld på böckerna. De är de enda böckerna jag läst flera gånger om. Förrförra sommaren hade jag högläsning för min jämnåriga kompis som nu även hon är lika sålld på dem som jag. Detta är den första boken. Man kan inte hoppa över nån av böckerna. Första boken är jättebra. Det är då man fastnar direkt. Och böckerna blir, hör och häpna, bara bättre och bättre.
Betyg 4
2004-05-04 15:03
boken är bra men bökerna efter är bättre enligt min mening. men om man vil förstå bökerna rekomenderar jag att man läser alla.
Betyg 4
2004-05-04 15:30
Den är ju inte en av de bästa Harry Potter-böckerna, men ändå bra. Tror nog inte att många skulle börja läsa serien om alla var lika tjocka som fjärde och femte boken (inte många barn i alla fall). Denna bok är mest som en "prolog" till hela serien. Man får mest veta en massa saker om personer, platser, historia och sådant, så att de följande böckerna kan vara lite mer äventyrliga. Självklart måste man även läsa denna bok om man har tänkt läsa de andra böckerna, men det räcker "bara" till en fyra i betyg.
Betyg 4
2004-05-18 09:34
Inledningen gör det svårt att inte vilja läsa vidare. Så magiskt, så förtrollande...
När jag läste den första gången hade jag svårt att inte titta på stjärnorna om kvällen och på dagarna tro att det kanske skulle komma ugglor flygandes.
Betyg 5
2004-05-20 15:02
En väldigt välskriven bok, den första i en serie på sju böcker. Man följer pojken Harry Potter, som bor hos sina elaka styvföräldrar med deras son Dudley som aldrig missar ett tillfälle till att göra livet surt för Harry. Styvföräldrarna, Vernon och Petunia Dursley, säger att Harrys föräldrar dog i en billolycka och att det är därför han har det där ärret, det där ärret format som en sick-sackblixt. Sen så kommer det där brevet...

Jag tycker boken var spännande, mycket välskriven fantasybok som man kan läsa om och om igen.
Betyg 5
2004-05-24 19:38
Den föräldralösa Harry bor hos sina fruktansvärda släktingar på Privat Drive som hatar honom av skäl han inte känner till. På sin elfte födelsedag får Harry ett mystiskt brev som hans familj försöker hemlighålla för honom. Harry har blivit antagen till Englands mest kända trollkarlsskola,. Hogwarths Skola För Häxkonster Och Trolldom. Harry är berömd i trollkarlsvärlden utan att ens känna till det!

Tio år tidigare härskade den onde Lord Voldemort över den magiska världen. Många var de som drabbades av hans ondska och offren under tortyråren var många. Voldemorts makt bröts dock oförklarligt efter att han dödat Harrys mamma och pappa och därefter försökte på sig att döda Harry själv. Som minne av det har Harry ett ärr i pannan i form av en blixt.

Nu börjar Harry i Hogwarts och han njuter av att vara i sitt rätta element. Någonting står dock inte rätt till på skolan och Harry ställs återigen öga mot öga mot sin värsta fiende. Hans föräldrars mördare.....

Det här är alltså den första boken om Harry. Den orsakade hejdlösa hyllningar när den kom ut. Själv vägrade jag resolut att läsa den, eftersom situationen blev allt mer kommersiell. Slutligen kunde jag inte motstå frestelsen utan gav mig i lag med boken (det här är fjärde omläsningen förutom en gång på engelska). Jag blev inte besviken! Språk, personkaraktärer, stämning och händelseschema är av sällan skådat slag. Också den svenska översättningen av Harry är bra! Jag rekommenderar folk att läsa den både på engelska och svenska. Att senare böcker kan upplevas aningen upprepande kan dock inte påverka det faktum att den första Harry Potter boken håller läsaren i ett järngrepp! Detta är en bok jag kan rekommendera båda barn och vuxna, även om vissa saker i boken faktiskt är väldigt skrämmande....
Tyvärr har ju Rowling verkligen utnyttjat sin sits som Potters författare :) den kommersiella biten är INTE omtyckt av mig! Filmerna är SKIT! Mugglare filmer skulle jag milt sagt vilja påstå!
Det är hemskt synd att det blivt så, för dessa böcker behöver ingen film för att göras rättvisa, det här är boken för vidgad fantasi!
Betyg 5
2004-06-12 20:52
Första delen om Harry Potter
Betyg 5
2004-06-24 15:11
Detta är alltså den första delen i den fullständigt magiska serien.
Det är i denna bok som Harry får veta att han är trollkarl, och blir antagen till Hogwarts skola, för häxkonster och trolldo.
Det är ett bra tag sedan jag läste denna, men jag minns den som en mycket bra ungdomsbok, som passar bra för sådana i Harrys ålder ( han var i första boken 11 år)
Ni som inte har hunnit upptäcka Harry Potter än, börja med den här.
Betyg 3
2004-07-07 10:00
bra. men alldeles för kort.
Betyg 4
2004-07-14 14:28
Skön underhållning, "entertainment for the moment"-litteratur. Mycket upprepningar.
Betyg 3
2004-09-22 07:02
Eftersom det är första boken om Harry Potter kommer den alltid att vara högt upp på min "bästa böcker"-lista. Men böckerna blir bättre och bättre vartefter Rowling skriver dem. Första filmen var en besvikelse...
Betyg 5
2004-10-18 20:36
Jag tycker att den var jättebra. Det är nog bland de bästa böckerna jag läst!
Betyg 5
2005-01-17 17:38
Underbar bok! Jag var lite skeptisk innan jag läste den...väntade mig absolut inte en sådan här fantastisk berättelse. Svårt att inte älska den!
Betyg 5
2005-02-11 19:56
Mycket bra, men inte hennes bästa verk.
Betyg 5
2005-03-01 23:25
Trevlig men inte min favorit i serien. Gillar inte att Dursleyarna nödvändigtvis måste vara så osympatiska för att Harry ska verka mer sympatisk.
Betyg 3
2005-03-02 15:57
Den första boken om Harry Potter. Jag säger direkt, du måste läsa den här boken. Jag varnar även för att du kommer att stressläsa den. Boken är lättläst, lätt att komma in i och har en oerhört rolig och spännande värld, hur lätt som helst att leva sig in i. Harry Potter har blivit en av världens mest lästa böcker och det kan jag förstå. Att den i senare böcker skulle bli så oerhört överdriven och hypad måste jag säga är dåligt. Filmer som nu gjorts måste jag säga är rent skräp. Att leksaksaffärerna skulle bli bombade med Harry Potter-leksaker måste jag även säga är så överdrivet så det är inte sant. Men för att återgå till denna boken så är den helt klart jättebra med allt för att en bok ska bli bra. Den här boken har allt!
Betyg 5
2005-03-07 00:17
Bra
Betyg 4
2005-06-27 10:41
En helt ok bok, jag fann den dock inte så tillfredställande... för mycket barnsligheter.... men böckerna blir bättre och bättre enligt min mening!
Betyg 2
2005-07-30 21:23
bra
Betyg 5
2005-08-11 16:49
Efter att ha läst denna var jag fast.
Betyg 5
2005-08-12 12:14
Mysig och bra bok. Det är svårt att lägga den ifrån sig... Jag tycker den passar både stora och små läsare. Jag tycker om den magiska stämningen och den underbara fantasivärlden som växer fram.
Betyg 4
2005-08-23 16:34
Jag ville aldrig att den skulle ta slut.
Betyg 4
2005-08-29 14:23
Den första boken ur Harry Potter serien och jag måste säga att jag var ganska skeptisk inför serien innan jag läst den. Men nu är det en av mina absolut bästa böcker och jag förstår inte hur jag någonsin kunnat vara så skeptisk.
Harry Potter och de vises sten är väldigt mycket förklarande och introduktion och därför måste jag säga att den inte tillhör mina favotiter i serien me den är fortfarande väldigt bra.
Betyg 5
2005-09-28 10:00
Rolig!!!
Betyg 4
2005-10-04 22:10
Väldigt bra i början med alla ugglor mm
Betyg 4
2005-11-15 15:56
Jag har försökt förstå Harry Potter fenomenet, men jag gör det inte riktigt. Jag tyckte att den här borde vara jättebra, eftersom folk som annars aldrig läser slukar Harry Potter-böckerna.
Den var väl läsvärd, men inte mer än så. J.K Rowling har dock skapat en fantasifull fantasyvärld.
Betyg 3
2005-12-01 09:35
Redan på den första sidan blev jag förtrollad av Rowlings fantasi med vilken hon beskrev hur Harrys mosters nacke hade vuxit av alla nyfikna blickar mot grannarna (tyvärr har jag inte boken här och jag kan inte alls beskriva det lika fint som Rowling kan).
Boken var väldigt fin och spännande, men jag är inget barn längre och vissa bitar känns sega för mig, som beskrivningarna av matcherna. Men det är ett litet mästerverk i sin genre.
Betyg 5
2005-12-14 22:22
Spännande saga med roliga karaktärer. Passar dom flesta.
Betyg 4
2005-12-31 13:55
bra bok!!!!
Betyg 4
2006-01-05 15:10
Magiskt! Men dock inte lika bra som dom resterande papprena med omslag ;)
Betyg 3
2006-02-05 16:10
en höjdare
Betyg 4
2006-02-24 18:18
Jag tycker att boken var jättebra. ha det bra
Betyg 5
2006-03-04 14:28
första boken i serien, väckte verkligen ett brinnande intresse för de här böckerna!! Får en att längta efter nästa...
Betyg 5
2006-04-12 19:37
As bra!!!!!!!!!!!!!!!!!
Betyg 4
2006-04-27 14:08
Inte lika bra som dom andra böckerna men helt OK
.
Betyg 2
2006-05-03 11:37
En bra och rolig bok som alla borde läsa.
Betyg 4
2006-05-10 19:14
Detta är liksom starten på allting. Jag verkligen älskar den, tycker den har en bra handling och gud vad mysig den är (:
Betyg 5
2006-05-10 19:14
Läste denna bok för första gången när jag var omkring 7 år, efter ett halvårs övertalning från min mamma (hon ville läsa den för mig altså). Men efter det så har jag läst alla de följande böckerna.

Denna är en av mina favoriter, den är lite mer sagolik än de kommande böckerna och jag tycker att Harry är roligare i den första.

I denna bok så får Harry, en kille på elva år som bor hos sina hemska moster, morbror samt kusin i Storbritannien i början av 90-talet ett brev från en skola som kallas Hogwarts, efter stora protester från hans moster och morbror.
Hogwarts råkar vara en skola speciellt för häxkonster och trolldom, på skolan får han nya vänner, kommer ut på äventyr och en hel massa annat,
som alltid skriver Joanne fantastiskt!


Betyg 5
2006-05-14 20:06
Hon är verkligen helt otrolig på att förklara och berätta! Mycket intressant läsning, bättre än filmen!!
Betyg 5
2006-05-16 14:45
Rowling skriver bra och spännande. Det är en rolig och bra bok. Den är bättre än filmen, men filmen var inte dålig den heller.
Betyg 4
2006-05-20 14:30
Första boken om Harry Potter, och vilken bok sen! Jag får ta och erkänna att jag tycker att början är något seg, men det är förståeligt eftersom det är så hemskt mycket information som ska förmedlas på bara nåt kapitel.

Men början är snart förlåten och vi tas med på äventyr som inte liknar nåt annat jag har läst förut. Rowling lyckas skapa en helt ny värld och jag sitter som fastklistrad framför boken. När jag i efterhand har läst om boken efter att ha läst de andra inser man verkligen att Harry växer. Det är en annan ton (lite barnsligare, som sig bör) och boken är inte lika mörk som de andra. Det är inte min favoritbok av alla HP-böckerna, men den är ändå otroligt bra!

Harry Potter är allmänbildning, så har du inte läst den; Gör det!
Betyg 5
2006-05-31 20:28
Lättläst och ganska bra, dock lite seg ibland
Betyg 3
2006-06-02 15:54
Harry Potter böckerna är en enda lång upprepning. Läs Astrid eller Ringen böckerna. Vi Fem böckerna är mer spännande. Hur många är det som dör i dessa trista sega och alldeles för långa böcker.
Betyg 2
2006-07-10 10:05
Först ville jag inte läsa dom, jag tyckte Harry Potter verkade töntigt. Men till slut gjorde jag det, och jag älskade dom.
Men nu, när jag läste den igen var den bara töntig och typisk. Jag gillar den inte alls så mycket.
Betyg 2
2006-07-31 17:33
Jag tycker detta är en bra början på en fantatisk saga, den är spännande, mysig, underhållande.
Betyg 4
2006-08-04 15:00
Bra början på Harry Potter serien. Det är speciellt att läsa om Hogwarts när allt är nytt.
Betyg 3
2006-08-09 02:22
I jämnförelse med de anra böckerna så får de vises sten en 4:a. Hon blir bara bättre å bättre, men det är helt klart att den här ar värd att läsa om man gillar fantasy. Fantasin är på topp i boken men inte proffisionalismen i den här boken :)
Betyg 4
2006-10-16 18:47
Min första bekantskap med Harry Potter kom när jag skulle passa goda vänners barn, och jag i dörren möttes av två lintottar som förkunnade att de snart skulle gå och lägga sig "för du ska läsa Harry Potter för oss!". Van vid att nämnda lintottar normalt brukar göra allt för att få vara uppe så länge som möjligt, så blev jag givetvis extra nyfiken på vad det var jag skulle läsa. Resultatet blev att när lintottarna somnat efter sin efterlängtade dos Harry Potter, blev jag sittande på golvet i barnkammaren läsandes boken från pärm till pärm.

En snäll och magisk sagobok med inslag som kan vara nog så skrämmande för de små, men som kan fånga alla med lite barnasinne! Den fantastiska berättelsen som börjar i en nog så typisk engelsk förstad, kastar oss snabbt in i en förtrollad värld av magi och sagoväsen, där vänskap och fiendskap följer huvudpersonerna på deras väg genom trollkarlsskolan. Miljöerna är underbara, vem skulle inte vilja gå på upptäcktsfärd i det underbara Hogwarths? Jag gillar att författaren på ett sådant här underbart sätt berättar om utanförskap och vänskap, om orättvisor och rättrådighet. Detta är en berättelse för barn, om att vara barn, men också en saga för alla åldrar.

Jag har läst om den igen, men då på engelska, och som vanligt är originalspråk oslagbart. Översättningar är inte alltid lyckade, fast i det här fallet funkar även den svenska versionen absolut strålande.
Betyg 4
2006-11-19 18:06
harry potter och de vises sten är en riktigt bra book.
jag gillar den för att det hella tiden händer saker.
den är intresant,spännande och rolig.
Betyg 5
2006-11-29 08:36
Inte lika bra som dom andra böckerna i serien.
Men samtidigt så är den inte dålig.
J.K Rowling gör ett underbart jobb med den.
Betyg 3
2006-12-11 17:08
Bok 1 och 2 behövs för att bygga upp stämningen, de senare böckerna är otroligt bra.
Betyg 3
2007-01-30 14:16
mums
Betyg 5
2007-02-08 22:09
jag var ju nästan trettio när jag fick denna bok framför mig, hade bara läst en engelsk recension och var helt neutral när jag gav mig in i den och WOOW, rowling hade byggt upp en värld som jag än idag är tveksam till om den verkligen är fiktion. jag blev och är frälst av dessa ungdomsböcker. jag läser om hela serien med jämna mellanrum så att jag inte skall komma ifrån känslan av den magiska världen.
Betyg 5
2007-02-20 18:28
Det är en bra början på en helt fantastisk serie.
Betyg 4
2007-02-28 00:43
(Ljudboksrecension)

”De vises sten” läser jag efter att redan ha sett filmatiseringen av de fyra första böckerna. Och boken är självklart bättre, med fler detaljer, bättre utformade karaktärer och historia – men udden förtogs av att jag redan kände till mycket.
Under mitt läsande önskade jag så att jag varit 12 år och för första gången kommit i kontakt med böckerna om Harry Potter. Vilken oändlig lycka det hade varit. Övernaturligheter, fantasirikedom, humor, spänning. Jag hade utan tvekan blivit en av de största Potterfantasterna.
Som 34 åring, med ganska bra koll redan på hela den Potterska världen, blev jag i stället… tillfredställd.

Christer Henriksson gjorde inläsningen av denna ljudbok och märktes bitvis av alldeles för mycket. Jag placerar honom i samma fack som Johan Rabeus, som också allt för gärna vill ta till stora gester, höga skrik och konstiga röster för att gestalta – och berövar därmed läsaren möjligheten att själv skapa sig bilder och känslor.
Betyg 3
2007-03-17 12:02
Bra början på en bokserie.
Betyg 5
2007-03-24 16:43
Den här boken är verkligen jättejättebra!
Älskar hur den börjar, man fastnar direkt för den! Även dom som inte brukar läsa så mycket gillar nog den här.

Den är väldigt rolig och spännande...
Rekommenderas verkligen!
Betyg 5
2007-04-12 11:16
Harry Potter bor hos sin moster och hennes hemska familj. Harry Potter verkar tillsyntes som en helt vanlig kille, tills han får reda på att han är en trollkarl. Han upptäcker trollkarlarnas magiska värld på trollskolan Hogwards, där han möter två vänner som hjälper honom igenom stora äventyr och problem.
Betyg 5
2007-04-29 15:13
harry potter är 11 år och bor hos sin heska morbror och morfar. han börjar på hogwers. der det händer masa med saker.
Betyg 5
2007-05-29 13:11
Dålig!!!!!!!!!
Utdragen och tråkig. Det händer liksom inget i den.
Jag somnade nästan efter andra kapitlet.
Tyvärr måste man nästan ha läst denna för att kunna läsa dom andra.
Betyg 2
2007-05-30 06:30
Den är sk*it dålig de första 6o sidorna men de 240 sista är bra
Betyg 4
2007-06-04 15:59
En verklig braksucce om Harry potter tar plats bland ungdomarna. Harry har många oväntade äventyr framför sig.
Betyg 5
2007-06-04 16:02
Det är här det börjar med en pojke som har oanannde krafter . Urläcker design J.K Rowling ska ha ett stort tack
Betyg 5
2007-06-05 17:38
En av de bästa bokserierna jag läst
Betyg 5
2007-06-15 19:50
Kanon! Man lever sig in i den, man önskar att Hogwarth fanns på riktigt. Jag läste denna som vuxen, men jag blev precis lika betagen av den som mina barn.
Alla presoner, varelser och miljöer är väl beskrivna.
man sitter och retar sig på Harrys släktingar och blir förbannad på deras uppblåsta sätt.
En bok att njta av och som lätt får en att flyga iväg LÅNGT i fantasin.
Alla barnen i familjen gillar boken. Och även filmen
Betyg 5
2007-06-16 15:58
Jag är ett stort Harry Potter fan och när jag var rätt liten kom den första boken som min pappa och jag gick för att låna!

När vi började läsa förstod jag inte så mycket men när jag kom in i den blev jag så fast vid den att alla böcker köptes, samt filmer och spel.

Boken var spännande, lite rolig, och mystisk på alla sätt och vis. Pojken som förlorat sina föräldrar av den hämska Voldermort och får bo hos sina elake styvföräldrar som bara klagar och klagar! Men när vi äntligen kom till då Hagrid kom blev han min favorit eftersom han värkar så snäll. När Harry komer till Hogwarths börjar ett nytt kapitel på hans liv och får tre bästisar på tåget till trollkarsskolan.

Boken innehåller mycket fantasy!
Du träffar på troll, jättar, drakar, katter, trollkarar, häxor, ugglor och en massa annat!

Om du inte redan läst den så är det en perfekt bok för både flickor och pojkar i alla åldrar! Köp den nu eller låna i ditt närmaste bibilotek!

Mos 12 år
Betyg 5
2007-06-18 10:46
grymt bra ...
Betyg 5
2007-06-21 12:21
Herregud vad jag älskar denna bok! Jag blev förtrollad av den mysiga miljön som Rowling beskriver på ett så vekligt sett att man tappar anan. De andra böckerna om Harry är minst lika bra och jag rekomenderar dem alla!
Betyg 5
2007-06-26 19:27
Jag kommer ihåg när den första Harry Potter-boken släpptes. Jag hade inte hört talas om den förrän min fröken (jag gick då i låg- eller mellanstadiet) hade högläsning ur den. Sedan dess har jag varit fast. Rowling har skapat en värld man inte lätt glömmer. Har man en gång börjat läsa kan man inte sluta.
En bok/serie som passar såväl barn som vuxna.
Otroligt bra!
Betyg 5
2007-06-28 12:22
UNderbar bok, kan läsas hur många gånger som helst nästan.
Betyg 5
2007-07-06 16:51
Bra spänning.
Betyg 5
2007-07-16 13:24
Jag blev fast redan i första ordet! Jag tycker att detta är en " övernaturligt" bra serie! ;P Men senare i bokserien blir det lite långdraget i emellan åt. Men man kan ändå inte slita sig!

Har alla utkomna filmer! Och alla utkomna svenska böcker! Nu sitter jag och väntar på nästa! :)
Betyg 5
2007-07-22 16:10
very good
Betyg 4
2007-07-24 18:08
första boken i serien, helt underbar som alla de andra!!
Betyg 5
2007-08-02 16:42
Den här Boken är inte den bästa i serien men det är en av de 7 bästa böckerna jag har läst. De sju böckerna om Harry potter bildar tillsammans en historia som är helt otrolig och detalj rik. Var gång man läser boken hittar man nya saker och har man inte läst den här bokserien så GÖR DET!
Betyg 5
2007-08-03 14:52
Dålig de 60 första sidorna men jätte bra de 340 sidorna efter
Betyg 4
2007-08-11 09:12
Oerhört mysig och smårolig berättelse som kittlar fantasin. Det ligger mycket tanke bakom allt i den trollkarlsvärld Rowling skapat och hon känner till alla detaljer om det hon skriver, även om de inte finns med i texten. Hon har gjort ett grundligt förarbete innan hon började skriva. Hon vet ingredienserna i trolldryckerna, trollformlerna har latin i grunden, många namn och djur har sin grund i mytologin - det ligger symbolik i oerhört mycket. Rowling skriver med glimten i ögat. Karaktärerna är fantastiska! Mycket läsvärd!
Betyg 4
2007-08-13 23:43
Harry Potter och De vises sten är J. K. Rowlings första bok om trollkarlen Harry Potter.

Information från http://www.harrypotter.nu/ :

”Plötsligt händer det märkliga ting i den lilla staden! Mystiska stjärnskott på himlen, svärmar av ugglor mitt på dagen, katter som läser kartor och underliga människor som står i gathörnen och viskar. De viskar om en viss Harry Potter...

Den föräldralösa Harry Potter bor hos sina elaka styvföräldrar och deras vidrige son. En helt ny värld öppnar sig för Harry när det visar sig att han egentligen är en trollkarl och börjar Hogwarts skola för häxkonster och trolldom, en värld full av magi och spännande äventyr!”

Harry Potter och De vises sten är ett fantastiskt skönlitterärt verk. Det måste vara en av de bästa böcker som någonsin skrivits. Hela Harry Potters värld är magiskt uppbyggd med ett enastående persongalleri samt fantastiska miljöbeskrivningar. Harry Potter och De vises sten är en av de allra bästa böckerna i serien om Harry. Handlingen är väluppbyggd och boken är svår att lägga ifrån sig. Den innehåller allt det som en bestseller ska innehålla, och betyget blir såklart därefter.
Betyg 5
2007-08-15 23:53
en bra spännaden intresant bok som handlar hur harry potter får reda på sitt förflutna och hans första år på trollkarls skolan hogwarths. En mycket läsvärd bok.
Betyg 4
2007-08-25 15:49
En föräldralös pojke, som bor hos sina elaka morbror och moster. Som får veta att han är tollkarl och att han ska få börja på hogwarts skola för häxkonster och trolldom, han blir överlycklig. men lyckan vara inte länge. Etfer som du-vet-vem planaerar att stjäla de vises sten!

Älskar den! är ett stro hp-fan..
Betyg 5
2007-09-15 14:15
Den allra första boken om Harry Potter. Den här boken är även den undebar. Bra att läsa i kontrast till dom andra lite mörka böckerna denna är lite ljusare, kanske lite väl oskyldig. Lite väl mkt barnbok för min smak .
Betyg 4
2007-10-14 16:11
Finns det något att säga? Det är Rowling, det är Harry Potter.
Kan det vara annat än Underbart? Fantastiskt? Sagolikt? Inte när man är ett sådant stort HP-fan som jag i alla fall ^^

Rowling är en duktig författare, och HP-böckerna är faktiskt mycket bättre på engelska. Det är otroligt hur hon har kunnat bygga upp en hel värld och sedan gjort nio böcker av det.

Harry är bara tio år, och en liten pojke, när den här boken tar sin början. Han bor hos sin moster och morbror, och tror att hans föräldrar dött i en bilolycka. Men det visar sig såklart att det inte alls är på det viset - efter att ha fått över hundra brev kör morbror Vernon ut hela familjen till en -
varför berättar jag ens? Ni vet ju vad den handlar om.
Första boken är nog den bok jag tycker Minst om i serien, i alla fall för tillfället. Den är dryg, och seg - eftersom det mest bara förklarar allting om den magiska världen. Så efter att ha läst de andra böckerna så pass många gånger... Är det bara tråkigt att återgå till ett litet barn som inte vet något om magi.
Men ändå, den första boken JK, skrev - och en jäkligt bra sådan.
Betyg 4
2007-10-22 15:22
en förälskelse
Betyg 5
2007-10-23 17:32
Första boken i en fantastisk serie och det måste bli en femma även om jag inte alls gillar de överlyckliga sluten i de två första Harry Potter böckerna. Det är ändå en fantastisk värld som J.K. Rowling har skapat och det är kul att få följa med in i den. Böckerna har utvecklats och blivit mycket djupare sedan den här första boken, men det här var början på äventyret.
Betyg 5
2007-11-14 12:13
Man lever sig verkligen in i den fantastiska världen.
Betyg 4
2007-12-02 15:24
Jag tycker om HP- böckerna jättemycket!!! Harry Potter och det vises sten är inte en av mina favoriter men den är som de andra böckerna;
Bra, spännande och helt oemotsåndlig!!!!
Betyg 4
2007-12-03 11:13
jag läste den när den kom ut för några är sedan och nu när den sista kommit ut så är det kanske dax att skriva om denna me. Mycket inlevelse skriven på ett bra och spännande sätt som gör att man bara vill ha mer!!=)<3
Betyg 5
2007-12-03 21:11
Mycket bra bok
Betyg 5
2007-12-04 17:13
jag såg först filmerna innan jag hade läst böckerna, då älskade jag filmerna! (har alla) min brorsa hade läst alla böcker och har dem, han sa att dem var väldigt bra! efter att jag hade sett på harry potter och fenixorden på bio, så började jag läsa böckerna.. då tyckte jag att dem var väärldens bästa böcker!! läste om dem tusen gånger! den första boken är väldigt rolig och gullig:) är ett jätte stort harry potter fan!!!!!!!! av både böckerna och filmerna;) älskar ALLT som har med harry potter att göra!!!!!
Betyg 5
2008-01-09 14:07
En spännade, lättläst och rolig bok som man kan läsa oavsett ålder.

Detta är kort sagt; HARRY POTTER!!!!
Betyg 4
2008-01-16 20:38
Spännade! Underhållande och rolig! Enkel att läsa. Låter mig drömma bort i en värld utan gränser - Underbart! Gillar atmosfären!
Mycket bra bok, dock inte den bästa jag läst.
Betyg 3
2008-03-23 19:11
Jag föll pladask för denna barnbok. En fantastisk och underbar berättelse fylld av mystik. En ny värld öppnar sig, en värld så fjärran min egen – trolldom, flygande kvastar, bönor i alla smaker, magi och äventyr. En fascinerande och fängslande saga. Mycket svår att slita sig ifrån.
Betyg 5
2008-04-05 21:24
Efter ett tag så började jag läsa denna boken och föll pladask för den. Den öppnade världen om Harry om hans vänner etc. Nu efter dessa böcker om harry Potter så är denna väldigt mild med hemskheter men de ska juh börja nånstans.
Betyg 5
2008-04-27 19:07
Ger den ingen recension eftersom jag inte har läst den, vill bara ha bort den från min Boklista!
2008-05-12 12:13
Det tog tid innan jag så slutligen lyfte upp Rowlings första bok... Och egentligen var jag ju inte intresserad... Jag menar, hur bra kan en barnbok av en engelsk kvinna som synts i varenda tidning vara...?

Ja, hur härlig som helst tydligen. Svisch, så har jag klarat av de fyra första och väger om jag ska spara de tre sista bara för att få suga på karamellen lite längre...

Jag som inte ens gillar fantasy!

(Obs! 4:an är för att den första i serien känns något mer barnslig och enkel... Sedan växer det bara och som helhet blir det ju en klar 5:a!)
Betyg 4
2008-05-30 16:33
Är inte ett stort Harry-fan, men det var ganska bra läsning ändå.
Betyg 3
2008-06-12 15:47
Jag är inget fanatasy - fan, men dessa böcker tilltalar mig. Lättlästa och barnsligt underhållande. Spännande!
Betyg 3
2008-07-31 00:05
Den här boken är helt underbar. Magisk, faktiskt.
Betyg 5
2008-09-13 13:53
otroligt bra skriven bok. den sämsta av alla i harry potter serien men ändå en makalös bra bok
Betyg 5
2008-11-06 19:44
den här boken öppnad bokvärlden för mig! <3 jag tycker den är såå bra , men det är att bra tag sen jag läste den .. men alla det följande böckerna är nog snäppet bättre eftersom att allt är så nytt och allt måste förklaras, men .. ja harry potter är såå otroligt bra !!
Betyg 5
2008-11-09 17:52
Jag fastnade med ansiktet tryckt mot sidorna som om någon hade förhäxat mig. Den här boken har varit med mig i alla år, genom alla hemska stunder och glädjefyllda ögonblick. Det finns inga ord som skulle förklarar min tacksamhet till J.K Rowling.
Betyg 5
2008-11-20 22:04
en av världens om inte världens mest överskattade bok. den saknar själ och hjärta, och ersätts av någon slags oärlig hunger efter massproduktion. har vi verkligen inte sett detta förrut? det finns som sagt för lite passion för en fyra. men för övrigt är det en relativt spännande läsning.
Betyg 3
2008-11-27 22:24
Boken där allt börjar! Berättelsen som fick lilla 8-åriga mig att gilla böcker alls, eftersom det är en berättelse som inte är skriven för de vuxnas skull och inte underskattar barn.
Betyg 4
2008-12-30 20:55
lite seg i starten, men sen var den bra! =)
Betyg 4
2009-01-10 19:17
Lättsam, rolig och spännande:D
Betyg 5
2009-01-25 20:20
Lättläst bok som gav mersmak. Jag ger mig gärna på fortsättningen av den här serien. Extra roligt att följa eftersom det är lite "vardag" också med Hogwarts skolvärld också.
Betyg 3
2009-03-13 12:07
Detta är den första boken jag läste om man inte räknar de lilla man läst i skolan. Man kan säga de första jag läste för att jag själv vela det.

Tror jag var 11-12 år när jag började med den. Jag var mycket skeptisk också men när jag väl kom igång så satt jag bara inne och läste hela veckan (man läste ju inte så fort på den tiden). Kommer dock ihåg att jag hade vissa bekymmer med namnen.

De var som att kliva in i en annan värld och jag har läst denna bok säkert 7-8 gånger nu på 6-7 år. Kommer ihåg att så fort jag var klar läste jag dem bara om och om igen och vägrade att läsa nåt annat haha.

Den som inte läst Harry Potter har verkligen missat nåt.
Betyg 5
2009-03-30 21:24
Jag älskar J.K. Rowlings böcker, och hoppas att hon kommer skriva mer böcker efter Harry Potter serien. Jag har växt ifrån Harry Potter lite, men i de senare böckerna är han tonåring och de är bättre än ettan, tvåan och trean.
Läsvärd, men jag saknar något.
Betyg 4
2009-04-01 20:01
Perfekt. Perfekt. Perfekt.
Betyg 5
2009-05-23 15:16
Det handlar om Harry som bor hoss sin morbror och moster och deras bortskämda son Dudley. harry bor inget lyx liv nej tvärtom han sover i ett föråd under trappan. Och han får gammla fula kläder. När Dudley fyller år far dom på zoo och harry måste följa med för barnvakten kan inte. Och det finns inte en skans att Harry får vara hemma själv. Men på zooet förstår en orm var Harry säger och efter det börjar det komma brev till Harry men dom tillåter alrig harry att läsa som. det kommer fler och fler till slut en dag kommer det brev i korstenen srömmande in men då flyttar dom till en liten ö. Inget drömstlle diräkt. men på natten händer det nåt.
Läs den den är bra, det är säkert många som har sett filmen men bocken är MYCKET bättre lovar. Jag såg filmen först det var inte bra, men bocken är mycket mycket bättre man förstår mycket mer.
Betyg 5
2009-05-31 13:05
Sju böcker om en underbar magisk resa tillsammans med Harry Potter. Det händer att jag stundom tittar åt deras håll i bokhyllan, för att minnas den trygghet och fantasi som de gav mig och det mod av att säga att jag är stolt att jag läst Harry Potter. Varför har jag redan läst ut dem alla?!
Betyg 4
2009-10-06 20:47
Harry Potters är en liten ovanlig grabb som blev omhändertagen av sin elaka faster med sin make. Harrys föräldrar dog i en bil olycka sa hans faster. Men Harry får snart veta att det var en stor lögn. När han förstår varför glaset för ormburen försvann exakt efter den elake kusinen Dudley bråkat med honom och hur han förstod vad ormen sa.
En man vid namn Hagrid besöker Harry och berättar om hans magiska krafter och att hans mor och far blev dödade av en ond trollkar med ett namn som inte får nämnas ett namn som alla fruktar VOLDEMORT !

Boken är bra och jag tycker alla som gillar fantasy ska läsa den, själv har jag läst dom 3 första böckerna och sett alla filmerna.
Betyg 5
2009-11-02 23:27
Har läst alla böckerna om Harry Potter och jag gillar dom verkligen. De sista två läste jag på engelska för att jag inte orkade vänta längre helt enkelt. Läsvärda på engelska oxå.

Första 3-4 böckerna har jag läst otaliga gånger. Underbara!
Betyg 5
2009-11-04 11:51
Boken var hur dålig som helst, jag föredear hellre filmerna i denna serie. Skulle boken vara lite mer ja vad man nu ska säga så tror jag den skulle vara lika bra som filmerna.. helt klart en 1 egentligen 0
Betyg 1
2009-11-18 21:12
J.K Rowlings första och kanske inte bästa bok hon har skrivit.
Men den är ändå underbar.
i jämföreslse många av dom andra böckerna kan man nog tycka att den var sämst.
Fast den håller solklart standaren för en 5
Betyg 5
2009-12-09 19:36
Älskvärd!
Betyg 5
2009-12-27 12:24
Början på en magisk berättelse och en stark vänskap mellan Harry, Ron och Hermione. Vad Rowling ville säga med boken är att det är vår fantasi som sätter gränserna för vad vi kan tro på. Trots att Harry Potter var uppvuxen i vår värld, lät han ändå den magiska världen omsluta honom och beredd på faror som komma skall.
Betyg 3
2010-02-10 01:53
Den första i serien och även den med mest humor och "galen" fantasi. En klar vinnare för alla med numor och en gnutta barnasinne kvar, oavsett ålder.
Betyg 5
2010-02-23 14:10
Alldeles föööör vardaglig och tråkig!!!
Betyg 1
2010-03-08 18:13
Denna bok är väldigt bra i sig, men inte så värst bra jämfört med de andra Harry Potter-böckerna. Den är för kort och inte så spännande. Och den har föt lite fantasy för att vara en Harry Potter-bok
Betyg 3
2010-04-07 17:54
Nej!Att skriva 6 helt UNDERBara böcker om Harry Potter är helt otroligt men denna bok va helt enkelt Dålig!En bok utan detaljer,relationer,och späning på denna låga nivå är riktigt dåligt!att boken va den första så man fick bekanta sig med den världen han lever i räddar den svaga 2an!
Detta var verkligen dåligt gjort!
Betyg 2
2010-04-09 22:03
Både rolig och spännande bok, även om jag egentligen inte är så mycket för fantasy. Passar nog de flesta åldrar. Betyget blir 3 plus.
Betyg 3
2010-05-01 15:43
Jag tycker att boken var bra! Jag fastnade för den redan i första kapitet. Min kompis hade sagt till mig att jag bara måste läsa den, men jag tänkte: "Hur kul är den? Harry Potter är en trollkarl och kämpar mot ondskan." Men en vecka (dec 2009) senare hade jag inget att göra och lånade därför boken av min bror och efter det kunde jag inte sluta läsa den. Jag sträckläste hela serien.
Böckerna om Harry Potter blir bara bättre och bättre! Och böckerna är så mkt bättre än filmerna! Jag tycker att HP böckerna är bättre än Twilight, så ni som gillade Twilight kommer att gilla HP!
Betyg 4
2010-06-26 21:26
Det här är en rolig och spännande bok. Jag kan aldrig föreställa mig hur Rowling kunde komma på alla de här grejerna i den här och de andra böckerna.
Jag skrattar fortfarande på när jag tänker på när Hermione säger att hon gärna skulle tända eld på djävulssnaran som pojkarna sitter fast i, men att de inte har någon ved och Ron vrålar: "Har du blivigt tokig?! Är du en häxa eller inte?!"
Betyg 5
2010-12-18 15:57
Fantasifull, gripande och kul läsning!
Betyg 5
2010-12-23 21:38
Superkul, jag har inte läst böckerna förut, men blev positivt överraskad eftersom jag bruakr tycka det är lönlöst att läsa boken om man redan sett filmen, men icke sa nicke. Skitbra.
Betyg 4
2011-02-21 20:50
Inledningen på det största bok och filmäventyret någonsin. Bra skrivet, mycket spänning och enormt mäktig överhuvudtaget!
Betyg 5
2011-04-10 21:07
Jag tycker att Harry Potter är det bästa som finns!
Just nu läser jag på engelska för att jag gillar böcker på orginal språket engelska!
Om ni inte tycker så så bryr jag mig inte.. sorry.. :-(
Betyg 5
2011-08-28 21:26
När den första Harry Potter filmen var relativt ny var jag omkring sex år. Då såg jag filmen och mina föräldrar försökte dessutom läsa den första boken för mig. Då var jag totalt ointresserad, sex år senare, när jag var tolv (och dessutom hade utvecklats till en extrem bokmal) och uttråkad i början på sommarlovet så tänkte jag att Harry Potter kanske var något som man ändå skulle ha läst. Så utan några större förhoppningar lånade jag den på biblioteket. Jag läste tre fjärdedelar av boken samma kväll. Efter det var jag fast och har nu i tre år varit helt ner-nördad i Harry Potter.

Jag älskar J.K's språk och karaktärerna som har så mycket personlighet. Personerna är lätta att relatera till då de har både bra och dåliga sidor, Harry Potter serien har inga extrema Mary-Sues som vandrar runt och är fantastiska, de gör inte alltid rätt val, de misslyckas, de är mänskliga, helt enkelt.

Men det som jag tror att jag älskar allra mest med Harry Potter-böckerna är att det känns som om det skulle kunna vara på riktigt. Att vi faktiskt skulle kunna vara mugglare och att det på Kings Cross finns en perrong 9 3/4 som går till Hogwarts. Och J.K's detaljrikedom. Det finns väldigt få luckor i historien, vilket bidrar till att göra den mer verklig.

Efter att ha läst böckerna ett antal gånger och blivit lite äldre, jag är femton nu, så kan jag kanske säga att den första boken inte är den bästa i serien. Kanske främst för att Harry är så ung och lite barnslig, vilket ändå är en tjusning med serien, hur han åldras från bok till bok.

Ändå får Harry och J.K definitivt en femma i betyg av mig.
Betyg 5
2011-09-24 10:32
Man måste bara älska boken, och resten av serien också. Rowling korsar "Vi Fem"-stilen med Storslagen fantasy utan minsta skarv som följd. Hon kan variera mellan tonerna spännande, humoristiskt, gravallvarligt och kärleksfullt i en enda, ganska kort bok. Scenerna med Dursleys bjuder på mycket komik, nattvandringarna på Hogwarts är spännande, skogsscenen mycket mörk, klimaxkapitlet gastkramande otäckt och de tre huvudkaraktärerna älskvärda. Boken utlovar genast fantastiska fortsättningar, och Rowling lyckas hålla vad hon lovat. Att den är barnslig stör många, men blir en fördel i mina ögon. Om barnen vore mogna, vilket de blir som som halvvuxna i de sista böckerna, skulle det vara orealistiskt. Rowling vet hur barn tänker och fungerar, och låter dem växa upp och mogna bitvis, precis som i verkligheten.
Betyg 5
2011-11-04 15:34
Min förälskelse i Harry Potter-böckerna började när jag, sex eller sju år gammal, hade läst ut alla böcker som fanns på landet. Då fick jag låna min mormors Harry Potter bok och läste nog ut den följande dag. Historien om den föräldra-löse Harry fångade mig verkligen och sedan dess har jag vart en lojal anhängare av Harry Potter.
Hela grejen med att ha trott att ens liv var hopplöst och sedan en dag få reda på att man ska få bli invigd i en helt ny värld fick nog mig att börja hoppas, hoppas på att det kanske kunde hända lilla mig också som då var hemskt uttråkad när det gällde allt som hade med skolan att göra. Harry Potter är obligatorisk läsning för alla barn och vuxna, bokmal eller inte.
Betyg 5
2011-11-25 19:16
Det finns inga ord som kan beskriva hur enormt bra dessa sju böcker är!
Betyg 5
2011-11-25 21:39
Bokserien om Harry Potter är mästerlig. Så är det.
Om man ser till målgruppen barn/ungdom är det förmodligen det mest gedigna litterära verk världen någonsin skådat. Faktiskt.
Men det vet man ju inte när man börjar med denna första del.

Här står äventyret i fokus. Den orättvist behandlade Harry får oväntad uppmärksamhet från minst sagt oväntat håll och en hel värld av trollkonst öppnar sig. Det är fantasifullt och fängslande. Men det är lika mycket en berättelse om vänskap, mod och rättvisa.

När man bedömer denna bok enskilt måste man ta hänsyn till målgruppens ringa ålder. Barn som läser denna, eller får den uppläst, har nog aldrig tidigare läst något lika omfångsrikt.

Det är en fantastisk start på en fantastisk resa.
Betyg 5
2011-11-28 19:56
Var ett väldigt stort fan av Harry Potter för några år sedan, gillar böckerna och filmerna mycket nu med. Tycker alla böcker är väldigt bra och spännande.
Betyg 5
2012-02-14 17:10
Bra bok och spännande!! Lagom tjock och inte så tung läst.
När man har börjat läsa Harry Potter-serien så vill man fortsätta läsa!!
En bra fantasybok att börja med.
Betyg 4
2012-06-28 21:59
En av de bättre böckerna i serien!
Grymt hur Rowling får ihop allting och man undrar om hon hade horrukruxer i bakhuvudet hela tiden.
Betyg 5
2012-06-29 18:07
Jag är inget inbitet Harry Potter-fan och måste därför säga att jag inte var helt i extas när jag läste den här boken.
Det finns inget att klaga på när det gäller själva handlingen eller texten(kanske en aning lättläst för att jag ska fastna), jag är bara inte särskilt intresserad utav fantasy.
J.K. Rowling har en fantasi helt utan gränser och texten är lättläst och har ett bra flyt.
Alla kan inte gilla dessa böcker, men tycker att alla som någon gång tänkt på att läsa en Harry Potter-bok borde ge den en chans!
Betyg 2
2012-09-08 05:01
Kommer alltid att älska Harry Potter serien!
Betyg 5
2012-11-01 11:22
Underbar början till en underbar bokserie. Harry Potter har alla ingredienser för hur en lyckad bokserie skall vara: stark handling med krokar och vändningar, starka och färggranna karaktärer varav alla har sina styrkor och svagheter, väl uppbyggd struktur och skickligt språk.
Jag växte upp med Harry Potter, Ronald Weasley och Hermione Granger och än idag kan jag gärna ta fram en random HP bok och bara sätta mig ner för att läsa den.
Till att börjas med har Rowling ett unikt språk som tilltalar både unga såsom äldre läsare. Trots att boken först och främst är riktad till yngre läsare kan även vuxna sätta sig ner och njuta av boken. Rowling kan konsten att föra in läsaren i berättelsen och skickligt kan man redan beroende på skrivspråket avgöra stämningen i boken. Är det dramatisk stämning (som till exempel när Harry ser sina döda föräldrar i Erised spegeln) är språket mera sofistikerat eller när det är en mera humoristisk stämning (Fred och George i farten)är språket ledigare. Jag älskar det.
Och sedan karaktärerna. Man kan inte låta bli att älska huvudkaraktärerna Harry, Ron, Hermione och jag brukar även räkna Draco Malfoy som en av huvudkaraktärerna. De har alla sina styrkor och sina brister. Harry är hjälten som har en tendens att strula till det för sig och han får betala dyrt för sina handlingar (som att få 150 poängs avdrag för Gryffindor), Ron Weasley är smått korkad och har en tendens för att lätt bli avundsjuk men i slutändan är han ändå lojal mot sina vänner och sin familj och sedan är det Hermione Granger som är den smartaste i sin årskurs men har en tendens att vara smått arrogant och bossig. Så arrogant till en början att Harry och Ron (särskilt Ron) inte kunde tåla henne. Sedan är det Draco Malfoy som i första boken inte utvecklas så mycket som möjligt då han tillhör ett annat elevhem och dessutom är huvudtrions största fiende.
Sedan är det den största skurken, Lord Voldemort. I denna bok lever han i symbios/som en parasit hos en annan människa som förklär sig som lärare på skolan. Han är fruktansvärt ond, är en mästare på att manipulera och han viker sig inte för att få det han vill ha. När jag läste den här boken för första gången när jag var 7 hade jag mardrömmar om honom hela natten.
För mig, liksom för mången annan, var Harry Potter böckerna inte bara en bro till fantasylitteraturen men till litteraturvärlden överhuvudtaget.
Betyg 4
2015-03-15 09:37
Jag älskar filmerna men böckerna ger så mycket mer kött på benen. Fantastisk bokserie med fantastisk karaktärer som är ett nöje att följa genom svårighet och glädje. Utan tvekan det bästa och mest underhållande man fått ta del av i både bokform och i filmformat.
Betyg 5
2015-06-10 23:33
Har tidigare läst hela serien, och sett filmerna kanske det påverkar mitt betyg nu, men iallafall.
Det är en lättläst, mysig smått spännande bok med humor.
Den är väldigt lättsam, aldrig några ledsamheter, jag skulle vilja ha det lite mörkare, men jag är nog inte i rätt målgrupp, passar tonåringar.
Ska jag beskriva den med ett ord så blir det "mysig"
J.k öppnar upp för en fantastisk resa, man anar en djup värld och det finns flera lösa trådar, man kan inte lämna h.p där.
Betyg 3
2023-02-01 13:36
Den här texten kommer att handla om Harry Potter och De vises sten, som gavs ut 1997 på engelska och är skriven av J.K Rowling.

Bokens huvudpersoner är Harry Potter, Ron och Hermione. Harry har ett par runda glasögon, ett ärr i pannan som är format som en blixt, mörkbrunt hår och är 11 år. Han växte upp hos sin moster och hennes familj, som han blev väldigt dåligt behandlad av under en lång tid. Dagen han fyllde 11 år så fick han hem ett brev med en förfrågan om en skola som heter Hogwarts där man lär sig magi, som hans döda föräldrar hade gått på. I början så var han väldigt ensam, senare så fick han reda på vilka han föräldrar var och att han var väldigt berömd. Ron kommer ifrån en stor familj med en mindre summa pengar. Han ärver saker från sina storebrorsor när han växer upp. Hermione kommer ifrån en mugglarfamilj och är väldigt intresserad av skolan och magi.

Andra viktiga karaktärer är Dumbledore, som är rektor på skolan och Hagrid är skogvaktare men även lite som skolans vaktmästare. De står på de godas sida. Voldemort är den stora skurken och har mycket makt medan de också finns en mindre skurk, som hjälper Voldemort.

I början av berättelsen så bor Harry hos sin moster och hennes familj men senare i boken när han börjar på Hogwarts så går han in i en annan värld, en magisk värld. I den magiska världen så ligger Hogwarts som gömmer mycket mystiska saker som Den vises sten, en hund med tre huvuden som vakter den vises sten, tavlor som pratar, en mystisk skog med annorlunda och farliga varelser.

För att sammanfatta boken så handlar den om Harry Potter, som har blivit av med sina föräldrar och nu bor hos sin moster och hennes taskiga familj. När han fyller 11 år får han reda på att han blivit utvald till Hogwarts, som är en magisk skola för trollkarlar och häxor. När han börjar på Hogwarts får han reda på saker om sina föräldrar och sig själv, som att han har ett magiskt ärr i pannan och att Voldemort är en väldigt kraftfull varelse som kan vara en fara för Harry. Harry, Hermione och Ron försöker ta reda på vilka hemligheter som döljer sig i skolan.

Jag tycker att boken var spännande, eftersom det var mycket som hände och många skarpa, farliga lägen för Harry, Ron och Hermione. Boken ingår i genre fantasy.Det tycker jag är roligt eftersom man får idéer och tankar om att det finns möjligheter i världen som att inte allt är omöjlig. Språket i boken är väldigt lätt att förstå och är därför lätt att läsa för både yngre och äldre personer. Jag skulle rekommendera boken till andra, eftersom den är bra och lättläst och det finns många böcker i serien. Budskapet i boken skulle jag säga är att allt kan vända med tiden, lita på processen.
Betyg 4Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Harry Potter och de vises sten
Liknande böcker:
Judas barn
 M. Heitz
Nagriljärerna
 E. Blume
Odinsbarn
 S. Pettersen
Odinsbarn
 S. Pettersen
Odinsbarn
 S. Pettersen
Ormens skugga
 R. Riordan
De fallna
 M. Peterberg
Serafers drömmar
 O. Wikander