bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Samma Författare:
Den lysande världen
Den skakande kvinnan -..
Lily Dahls förtrollning
Minnen av framtiden
Sommaren utan män
Sorgesång
The Sorrows of an Amer..
The Summer without Men
What I loved
Ögonbindeln
Liknande böcker:
Kvinnorna på Flanagans
 Å. Hellberg
Dammsuga i mörker
 J. Beagin
Dolda talanger
 M. Carnehult
Mormors val
 K. Branzell
De kommer att drunkna..
 J. Anyuru
1794
 N. Natt och Dag
Äventyr på kryssningsb..
 A. Örtengren
Hit men inte längre
 M. Maunsbach
Hundraettåringen som t..
 J. Jonasson
Tokyo blues
 P. Hintze

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
KlassikerVad jag älskade

 
Originaltitel: What I loved
Författare: Siri Hustvedt
Genre: Roman
Utgivningsår: 2004
ISBN: 9170012237
 

KÖP PÅ CDON.COM
Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


Konsthistorikern Leo Hertzberg upptäcker en fantastisk målning av en okänd konstnär på ett galleri i New York. Han köper tavlan och spårar upp dess skapare, Bill Weschler. Detta blir inledningen till en livslång vänskap.

Leos berättelse, som spänner över tjugofem år, följer den växande vänskapen mellan hans egen familj och Bills – genom deras nästan jämngamla söners födelse, upplösningen av Bills första äktenskap och de lyckliga åren under hans andra, när de två familjerna bor i samma hus i SoHo och gemensamt hyr ett hus i Vermont under ferierna. Men banden mellan dem och deras hustrur spänns till det yttersta när de drabbas av en svår tragedi, och därtill kommer ett skändligt dubbelspel vars destruktiva konsekvenser de först sent inser.

Alltmedan känslan av annalkande hot tilltar ges här ett lysande porträtt av en konstnär. Men Siri Hustvedt skildrar framför allt nära relationer – mellan föräldrar och barn, äkta makar och syskon. Vad jag älskade är ett fascinerande studium i kärlek, förlust och svek.

Siri Hustvedt är bosatt i New York. Hon har tidigare skrivit två romaner som utkommit på svenska, Ögonbindeln (1994) och Lily Dahls förtrollning (1997). Vad jag älskade har fått strålande recensioner i USA, England, Tyskland och Norge.


Medelbetyg: 4 (14 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av Vad jag älskade :


Nea 2004-06-24 14:05
Levande människor i en engagerande berättelse! Boken blev bara bättre och bättre. Kärlek, skapande, sorg, skuld och en grym psykopat till son är några av ingredienserna. Jag tycker mer om Siris böcker än om hennes make Paul Austers faktiskt - även om New York-triologin var mycket bra.
Betyg 5

Rosa 2005-10-17 21:06
Nej, den här boken blev jag grymt besviken på. Jag hade fått intrycket att den skulle handla om två familjers vänskap under 25 år och hur denna vänskap lyckas överleva en tragedi. Men ingenstans känner jag orsaken till vänskapen. Den bara serveras som ett faktum. Jag blev inte ett dugg berörd av boken utan tyckte bara att den svamlade och svamlade - speciellt under sista halvan.
Betyg 2

Mystica 2005-12-11 18:46
Det var en bra bok. Dock saknar jag en hel del saker. Precis som den tidigare kommentaren så saknar jag också varför de två familjerna blev vänner, baksidetexten är något förvillande med tanke på detta. Jag tyckte att den kom igång först efter halva boken. Den var ibland för långsam för mig med alla sina beskrivningar, men ibland gick det undan och då var det spännande. Så sammanfattningsvis: det är en bra bok, men det är inte en bok som passar mig. Jag förstår de som verkligen älskar boken, den har ett fantastiskt djup trots allt.
Betyg 2

hoolm 2007-03-24 16:47
En fanstasisk bok, som liknar hennes man Paul Austers senast böcker t.ex. Dårskaper i broklyn. Ett känslomässigt äventyr som inte lämnar dig oberörd.
Betyg 5

Zip 2007-04-18 09:47
Mycket förtjust i personskildringarna och Hustvedt med lätthet skildrar deras relationer till varandra. Hon har verkligen språket i sin hand, och det är en fröjd att läsa henne. Att det stundtals inte händer mycket alls gör ingenting.
Betyg 4

yrsa 2007-05-18 21:31
Det var ett tag sedan jag läste denna bok, men jag tänker på den ibland och det måste innebära något mycket positivt. Människorna i boken lever med mig än, på något vis...

Jag är inte helt förtjust över vissa delar (massa spring och bråk på ett hotell, någon trappa? Mindre engagerande del av boken) men den får ett positivt betyg av mig, som brukar vara kritisk!
Betyg 4

moberg 2008-02-21 11:29
En underbar bok som jag kommer att bära med mig länge.
Betyg 5

Isidora 2008-04-02 12:33
Det är en av mina favoritböcker. Jag läste den för ett tag sedan men har inte glömt och tänker på den ibland. Undebart språk. Bör läsas långsamt. Rekommenderas varmt.
Betyg 5

Plingrid 2008-07-27 19:12
En underbar bok, en av mina absoluta favoriter, och kanske inte så mycket på grund av sjävla grundstoryn som för det sätt som den berättas på, författarens språk är fantastiskt.

Kan även tipsa om hennes senaste bok fr 2008: "Sorrows of an american" (som dock inte verkar ha kommit ut i svensk översättning än). Har precis gripit mig an denna och den verkar hålla samma klass.
Betyg 5

Chrisma 2009-01-02 13:36
Såg mycket fram emot denna bok
pga hennes fantastiske man,
och efter 150 sidor blev den intressant,
dessförinnan bara trist
men den fick liv pga en olycka
men så fastnade den igen
och jag vet inte vad den vill säga mig? Eller någon annan?
Ingående beskrivning av påhittad konstnärs påhittade lådkonst?
Sonens märkliga oförklarliga beteende i lögn, våld och meningslösheter?
Betyg 2

okidoki 2009-06-07 17:13
Berättaren Leo är en intellektuell person och det är också alla andra som skildras av honom. En jäkla massa filosofer och analyser hindrar upplevelsen.

poljaLisa 2011-01-28 14:21
Jag är trollbunden av Hustvedts språk och den mystik som omger hennes karaktärer då människors hemligheter är något som utforskas. Överhuvudtaget är det en intellektuell bok som väcker många frågor kring människans medvetande och psyke och den innehåller flera intressanta parenteser kring forskning om kvinnors "mentalsjukdomar" genom tiderna. Att Hustvedt är en postmodern författare och att hon bär på många av de frågor som postmodernismen fokuserar kring som; "vad är verkligt?", "vad är äkta?" och "vad är bara en produkt av tiden och diskursen?". Att det desutom är en nära skildring av hur vänskap och relationer påverkas av trauman som går en inpå skinnet ger mitt betyg.
Betyg 5

helix 2012-09-02 16:32
"Vad jag älskade" känns som en djuplodande bok. Historien som Hustvedt bygger upp är grundlig och känns äkta. Hon varvar lånsamma beskrivande partier med mer tempofyllda, nästan så att det blir "bladvändar"-aktigt. Jag gillar romanen skarpt, men kanske är jag inte tillräckligt konstintresserad för att riktigt ta till mig de partier där hon väljer att (alltför) ingående beskriva karaktären Bills konstverk.

Egentligen hade jag nog helst läst den på orginalspråk, eftersom jag vet att hennes engelska är lätt och luftig, och därmed en fröjd att läsa.
Betyg 4

Bokhållaren 2012-10-25 18:23
En vandring från gemenskap till ensamhet, från lycka till sorg, från aningslöshet till insikt. Men hela tiden med hoppet, och samtalet, som en läkande kraft.
Betyg 4KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till Vad jag älskade


  Köp boken som film på cdon: