bokrecensioner boktips

Vad jag älskade

Originaltitel: What I loved
Författare: Siri Hustvedt
Genre: Roman
Utgivningsår: 2004
ISBN: 9170012237


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Konsthistorikern Leo Hertzberg upptäcker en fantastisk målning av en okänd konstnär på ett galleri i New York. Han köper tavlan och spårar upp dess skapare, Bill Weschler. Detta blir inledningen till en livslång vänskap.

Leos berättelse, som spänner över tjugofem år, följer den växande vänskapen mellan hans egen familj och Bills – genom deras nästan jämngamla söners födelse, upplösningen av Bills första äktenskap och de lyckliga åren under hans andra, när de två familjerna bor i samma hus i SoHo och gemensamt hyr ett hus i Vermont under ferierna. Men banden mellan dem och deras hustrur spänns till det yttersta när de drabbas av en svår tragedi, och därtill kommer ett skändligt dubbelspel vars destruktiva konsekvenser de först sent inser.

Alltmedan känslan av annalkande hot tilltar ges här ett lysande porträtt av en konstnär. Men Siri Hustvedt skildrar framför allt nära relationer – mellan föräldrar och barn, äkta makar och syskon. Vad jag älskade är ett fascinerande studium i kärlek, förlust och svek.

Siri Hustvedt är bosatt i New York. Hon har tidigare skrivit två romaner som utkommit på svenska, Ögonbindeln (1994) och Lily Dahls förtrollning (1997). Vad jag älskade har fått strålande recensioner i USA, England, Tyskland och Norge.

Medelbetyg: 4 (14 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Vad jag älskade :
2004-06-24 14:05
Levande människor i en engagerande berättelse! Boken blev bara bättre och bättre. Kärlek, skapande, sorg, skuld och en grym psykopat till son är några av ingredienserna. Jag tycker mer om Siris böcker än om hennes make Paul Austers faktiskt - även om New York-triologin var mycket bra.
Betyg 5
2005-10-17 21:06
Nej, den här boken blev jag grymt besviken på. Jag hade fått intrycket att den skulle handla om två familjers vänskap under 25 år och hur denna vänskap lyckas överleva en tragedi. Men ingenstans känner jag orsaken till vänskapen. Den bara serveras som ett faktum. Jag blev inte ett dugg berörd av boken utan tyckte bara att den svamlade och svamlade - speciellt under sista halvan.
Betyg 2
2005-12-11 18:46
Det var en bra bok. Dock saknar jag en hel del saker. Precis som den tidigare kommentaren så saknar jag också varför de två familjerna blev vänner, baksidetexten är något förvillande med tanke på detta. Jag tyckte att den kom igång först efter halva boken. Den var ibland för långsam för mig med alla sina beskrivningar, men ibland gick det undan och då var det spännande. Så sammanfattningsvis: det är en bra bok, men det är inte en bok som passar mig. Jag förstår de som verkligen älskar boken, den har ett fantastiskt djup trots allt.
Betyg 2
2007-03-24 16:47
En fanstasisk bok, som liknar hennes man Paul Austers senast böcker t.ex. Dårskaper i broklyn. Ett känslomässigt äventyr som inte lämnar dig oberörd.
Betyg 5
2007-04-18 09:47
Mycket förtjust i personskildringarna och Hustvedt med lätthet skildrar deras relationer till varandra. Hon har verkligen språket i sin hand, och det är en fröjd att läsa henne. Att det stundtals inte händer mycket alls gör ingenting.
Betyg 4
2007-05-18 21:31
Det var ett tag sedan jag läste denna bok, men jag tänker på den ibland och det måste innebära något mycket positivt. Människorna i boken lever med mig än, på något vis...

Jag är inte helt förtjust över vissa delar (massa spring och bråk på ett hotell, någon trappa? Mindre engagerande del av boken) men den får ett positivt betyg av mig, som brukar vara kritisk!
Betyg 4
2008-02-21 11:29
En underbar bok som jag kommer att bära med mig länge.
Betyg 5
2008-04-02 12:33
Det är en av mina favoritböcker. Jag läste den för ett tag sedan men har inte glömt och tänker på den ibland. Undebart språk. Bör läsas långsamt. Rekommenderas varmt.
Betyg 5
2008-07-27 19:12
En underbar bok, en av mina absoluta favoriter, och kanske inte så mycket på grund av sjävla grundstoryn som för det sätt som den berättas på, författarens språk är fantastiskt.

Kan även tipsa om hennes senaste bok fr 2008: "Sorrows of an american" (som dock inte verkar ha kommit ut i svensk översättning än). Har precis gripit mig an denna och den verkar hålla samma klass.
Betyg 5
2009-01-02 13:36
Såg mycket fram emot denna bok
pga hennes fantastiske man,
och efter 150 sidor blev den intressant,
dessförinnan bara trist
men den fick liv pga en olycka
men så fastnade den igen
och jag vet inte vad den vill säga mig? Eller någon annan?
Ingående beskrivning av påhittad konstnärs påhittade lådkonst?
Sonens märkliga oförklarliga beteende i lögn, våld och meningslösheter?
Betyg 2
2009-06-07 17:13
Berättaren Leo är en intellektuell person och det är också alla andra som skildras av honom. En jäkla massa filosofer och analyser hindrar upplevelsen.
2011-01-28 14:21
Jag är trollbunden av Hustvedts språk och den mystik som omger hennes karaktärer då människors hemligheter är något som utforskas. Överhuvudtaget är det en intellektuell bok som väcker många frågor kring människans medvetande och psyke och den innehåller flera intressanta parenteser kring forskning om kvinnors "mentalsjukdomar" genom tiderna. Att Hustvedt är en postmodern författare och att hon bär på många av de frågor som postmodernismen fokuserar kring som; "vad är verkligt?", "vad är äkta?" och "vad är bara en produkt av tiden och diskursen?". Att det desutom är en nära skildring av hur vänskap och relationer påverkas av trauman som går en inpå skinnet ger mitt betyg.
Betyg 5
2012-09-02 16:32
"Vad jag älskade" känns som en djuplodande bok. Historien som Hustvedt bygger upp är grundlig och känns äkta. Hon varvar lånsamma beskrivande partier med mer tempofyllda, nästan så att det blir "bladvändar"-aktigt. Jag gillar romanen skarpt, men kanske är jag inte tillräckligt konstintresserad för att riktigt ta till mig de partier där hon väljer att (alltför) ingående beskriva karaktären Bills konstverk.

Egentligen hade jag nog helst läst den på orginalspråk, eftersom jag vet att hennes engelska är lätt och luftig, och därmed en fröjd att läsa.
Betyg 4
2012-10-25 18:23
En vandring från gemenskap till ensamhet, från lycka till sorg, från aningslöshet till insikt. Men hela tiden med hoppet, och samtalet, som en läkande kraft.
Betyg 4Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Vad jag älskade
Liknande böcker:
De sju som såg
 D. Rudberg
Övre port, nedre port
 G. Gulliksen
Mjölkat
 S. Samuelsson
Anna
 O. Blegel
Livet vinkar (som en K..
 K. Danielsson
Syskonfejden
 M. Herngren
Skäret
 C. Naumann