bokrecensioner boktips

Mördarens lärling

Författare: Robin Hobb
Genre: Fantasy
Ämnesord: depression, krig, politik, mord, humor, ungdom, äventyr
ISBN: 9127069095


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Han är oäkta son till prins Chivalry och växer upp i borgen Buckkeep. Han ringaktas av sin familj men uppfostras ändå i en ung furstes alla dygder och i det som ska bli hans egentliga syssla # lönnmord.

Robin Hobb har skrivit en fängslande och mogen roman, lovordad av både kritiker och läsare.

Den åldrande Fitz, lönnmördaren, berättar om sin barndom i borgen Buckkeep. Han, oäktingen, uppfostrades av sin furstlige faders stallmästare Burrich. Han fick göra tjänst i stallet men erhöll också delvis en ung furstes utbildning. Om än oäkta var han dock son till prins Chivalry, som en gång varit tronföljare, men nu var försvunnen. Fitz dubbades inte minst i lönnmordets konst, för där låg hans utstakade framtid och en hedervärd syssla i hans värld # om den utfördes med skicklighet. När Fitz skickas ut på sitt första verkliga uppdrag, ett rent politiskt mord, är det dock nära att gå illa även för honom själv.

Hobb bygger upp sin komplicerade handling och Fitz utveckling från sex till tolv års ålder med stort tålamod och lyhördhet. Allting i romanen är utfört med omsorg # karaktärer, reflektioner, miljöer, utveckling. Med små medel förmedlas en verkligt kuslig atmosfär, men också komik och medkänsla.


Medelbetyg: 4,5 (14 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Mördarens lärling :
2005-12-15 17:46
Sonen Fjärrskådare, som han kommer att kallas, kommer till världen i ett utomäktenskapligt förhållande mellan en bergskvinna och fjärrskådarättens tronarvinge. När han vid ung ålder dyker upp vid hovet tvingar han, med sin blotta existens, sin far Prins Ridderlig att avsvära sig tronen. Härifrån får vi följa sonen när han, förklädd till stallpojke, kämpar för att bli accepterad bland sina jämnåriga. Samtidigt måste han dölja sin nattliga utbildning hos den kungliga lönnmördaren Shade. En fantastisk inledning på en enastående serie om sammanlagt 10 böcker.
Betyg 4
2006-10-15 14:14
Robin Hobb är en av de absolut bästa fantasyförfattarna, och berättelserna om Fjärrskådarna tillhör det bästa jag någonsin läst. Jag har läst serien på både svenska och engelska, och jag föredrar helt klart engelska, mycket för att översättningen av namnen blir allt annat än bra i många fall.

Vi får följa den oäkta sonen till Fjärrskådarnas regent, och följa hans utbildning som lönnmördare och spion. Intressant är att i denna sagovärld finns en ovanlig sorts magi, som handlar mer om kommunikation, både mellan människor och mellan människa och djur. Berättelsen handlar mycket om utanförskap och fördomar, om en ung mans kamp för att bli accepterad, och att acceptera sig själv.

Det här är absolut ingen barnbok, utan mer en roman för vuxna, med psykologiska djup, rikt beskrivet känsloliv och personbeskrivningar som är ytterst ovanliga för fantasygenren.

Oerhört bra historia, fantastiska miljöer, enormt välgjorda personbeskrivningar. Den här historien trollbinder mig från första sidan, och jag kunde inte släppa boken och de efterföljande delarna plöjde jag mig igenom lika snabbt och girigt. Har läst hela serien fler gånger, och den bara växer.
Betyg 5
2006-12-12 08:43
Jag tyckte inte riktigt om skrivsättet på svenska, men jag fastnade för storyn.
Betyg 4
2007-05-12 00:48
Helt enkelt underbar!! (recenserar alla tre böckerna Fjärrskådar serien).

Robin Hobb är nog bland de absolut bästa författare som jag har läst något av. Hon lyckas ta ett vanligt och ganska så uttjatat ämne inom fantasy genren (föräldrarlös ung pojke med kungligt blod i ådrorna lyckas med det ingen annan kan och uppoffrar sig för kungariket, välbekant någon?) och vänder till det så det blir till något som helt enkelt tar andan ur en och blir till något som man aldrig har läst förr.
Berättelsen är skriven i jag form, vilket i sig är rätt ovanligt. Men på detta sätt så kommer man nästan kusligt nära huvudpersonen. Till slut är det så att man gråter när han gråter och när han är glad så blir man också glad.
Det enda negativa jag kan säga om serien är att slutet inte känns som ett riktigt slut och man får inget avslut. Men så kommer ju fortsättningen i serien "Den gyllene mannen" så det är inget att haka upp sig på :)

Läs den, du kommer inte att ångra dig! :)
(Glöm bara inte bort att läsa de andra två serierna som väver samman historien ännu mera :))
Betyg 5
2007-11-05 19:34
Den bästa serie jag någonsin läst!
Hennes sätt att skriva gör att man inte kan slita sig från boken, och hela storyn är perfekt skriven.
Helt enkelt super!
Betyg 5
2008-03-22 12:53
Shit va bra den va!! En ny favvo serie?? =)<3
Betyg 5
2008-08-22 09:23
Mycket bra inledning på en bokserie där man snabbt sätter sig in i seriens intriger, karaktärer, åsikter och problem. Likaså, i samband med att Hobb skriver serien ur ett jag-perspektiv, kan man lätt sätta sig in i de känslomässiga situationer Sonen står inför i denna välskrivna serie.

Tycker ni om intriger, spänning och att själv måla upp bilder i en välberättad histora kan jag varmt rekommendera Robin Hobbs bokserie Fjärrskådarna.
Betyg 4
2008-11-21 14:53
mycket bra bok där intrigen håller en jämn och hög nivå. mycket bra skrivet.
Betyg 5
2009-08-20 17:49
Grymt bra! :) Det ända som är lite... det är att halva armén består av kvinnor...

Och vad jag inte tycker om med boken är att den är skriven i jag form... tror den hade blivit mycket bättre i tredje person form
Betyg 4
2009-11-17 19:51
Läste den på engelska för att min syster mer eller mindre tvingade mig :) Verkligen bra bok, men inte precis min stil. Jag vet inte vad som saknas, det är bara något med sättet boken är skriven som får mig att tappa intresset. Borde kanske läsa den pånytt.
Betyg 3
2010-10-20 02:14
WOW.... Säger bara wow. Så extremt välskriven bok med fantastiska karaktärer och den fängslar mig efter bara första kapitlet. Robin Hobb är en mycket smart kvinna. De märks utan tvekan. Bästa fantasy boken som skrivits efter Harry Potter. Denna vill du helt enkelt inte missa
Betyg 5Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Mördarens lärling
Liknande böcker:
Odinsbarn
 S. Pettersen
Odinsbarn
 S. Pettersen
Odinsbarn
 S. Pettersen
De fallna
 M. Peterberg
Serafers drömmar
 O. Wikander
Nordiska myter
 N. Gaiman