bokrecensioner boktips

Maratonmarschen

Originaltitel: The Long Walk
Författare: Stephen King & Richard Bachman
Genre: Thriller
Ämnesord: politik, hälsa, psykologi, humor, historia, spänning
Utgivningsår: 1979
ISBN: 9789185489596


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Boken utspelar sig i en mörk, alternativ amerikansk framtid där Maratonmarschen styrs av en man som kallar sig "Majoren". En gång varje år hålls denna stora tävlingen där hundra pojkar deltar. Tävlingen går ut på att gå så lång tid som möjligt utan minsta avbrott oavsett vad. Varje misstag eller nedtrappning av tempot bestraffas med en varning, efter tre varningar så får deltagaren en "ticket" dvs avrättning.

Vinnaren får "The Big Prize", allt han kan önska sig under resten av livet.
Medelbetyg: 4,22 (18 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Maratonmarschen :
2008-01-29 20:11
Wohoooooooo! Älska den! Stephen King är allt!! aldrig läst så mycket utav nån annan författare! Men varför ska alla jag tycker om alltid dö? Och Vad var det egentligen för något psyko slut? Dog han eller vad hände..?
Betyg 5
2008-05-18 13:06
... och jag håller med. Den här boken gillade jag! Har både läst den och hört den som ljudbok. Lika bra!
Man kan verkligen säga att boken handlar om den ultimata dokusåpan! Rekommenderar den starkt.
Betyg 5
2009-05-09 16:58
En mycket spännande och bra bok
Betyg 3
2009-09-16 21:24
Vinna eller försvinna. Hur långt är människan villig att gå för det komersiella syftet. Det visas ständigt serier som bl.a. Robinson där meningen är att vinna, frågan är inte om människan kommer ta nästa steg, utan snarare när.

Maratonmarschen är som dödshjälp. "Vi vill dö, det är därför vi gör det. Varför skulle vi annars göra det, Garraty? Varför?" Överlevaren bör få den största önskningen av de alla - hopp.

I slutändan har vi bara oss själva att förlita på. Om man inte är Majoren, är man bara en blindtarm, något som man inte behöver, något som man när som helst kan bli utbytt. Det som fattas i boken är lite bakgrundsinfo av majoren, Garratys pappa, etc. Men den ständiga plågan och misären under marschen får en att inte tänka bakåt, utan om de kommer överleva eller ej.

En skrämmande dystopisk skildring.
Betyg 4
2011-10-28 22:18
Det här var en av det bästa böcker jag har läst.Den var otroligt spännande men ändå väldigt otäck emmellanåt.Jag kunde inte lägga i från mig boken på slutet jag var tvungen och veta hur det slutade.
Betyg 5
2013-07-12 18:45
Grymt obehaglig bok, du känner nästan samma ångest som de tävlande känner och den blir värre ju längre marschen håller på. Jag höll nästan på att lägga av i mitten av boken då den var så deprimerande, men den väckte ju så mycket känslor och jag ville verkligen veta vad som skulle hända. Men hopplösheten då 99 personer skulle dö var plågsam. Någonting jag egentligen aldrig förstod var varför man ställde upp i tävlingen. Men jag rekommenderar ändå boken fast den var så mörk. Man kunde inte sluta läsa den och den väckte verkligen massor med känslor!
Betyg 4
2014-04-23 11:59
En fantastisk läsupplevelse. Levererar starka känslor av obehag, ångest och spänning.

Jag kunde inte sluta läsa för man vill hela tiden veta ur detta ska sluta.
Betyg 5
2017-10-13 19:55
Maratonmarschen är en dödsbringande tävling där de 100 deltagarna måste gå i visst tempo dag och natt tills de når målet. Den som sackar, ramlar, stannar för naturbehov etc får varning och den som inte fortsätter direkt får ytterligare varningar. Efter tre varningar så leder nästa misstag till att denne skjuts. Under marschen uppstår en hel del samtal och en del pushar varandra när det blir svårt. Det är ett otäckt scenario som växer fram. Romanen fängslar och det är svårt att sluta lyssna.
Betyg 4
2020-03-27 14:45
En marsch med 100 deltagare som pågår tills dess att endast en deltagare finns kvar. Tempot bör hållas annars skjuts man. Deltagarna går, går och går.
Inte särslit intressant men på något sätt, ju längre marschen fortgår, ju mer man lär känna karaktärerna, så blir berättelsen ändå rätt underhållande. Är dock inte min Stephen King favorit. En obehaglig bok och jag känner mig nästan lika ångestladdad som de tävlande gör.
Betyg 3Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Maratonmarschen
Liknande böcker:
Mittvatten
 A. Dahl
Nu dör vi
 S. Flodén
Nu dör vi
 S. Flodén
Livet skiljer oss åt
 H. Mattsson
München
 R. Harris
Hämndens väg
 J. Higgins
En gnista i mörkret
 S. Willingham
Olyckshändelse
 A. Bodelsen
Förloraren tar allt
 K. Genberg