bokrecensioner boktips

Ett annat sätt att vara ung

Författare: Per Nilsson
Genre: Roman
Ämnesord: ungdom
Utgivningsår: 2000
ISBN: 9129654106


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Hannah, 17 år, vill inte vara som alla andra. Hon vill vara vuxen och välja sitt eget liv. Ta lagom mycket plats i världen. Så möter hon honom. Och honom och honom. Och henne. Allt blir mycket svårare när andra människor kommer in i hennes liv. Någon vill henne väl, och någon vill henne illa. Och någon har bestämt att någon ska dö. En natt i april ska någon dö. En roman som berör, väcker tankar och känslor, som handlar om sånt som är livsviktigt.
Medelbetyg: 4,44 (18 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Ett annat sätt att vara ung :
2004-10-22 11:41
”Här kommer en. Här kommer en annan. In i bilden kommer de, utifrån. De kommer att mötas. En av dem ska dö. Det regnar, lite.”

Två ska mötas, en ska dö. Det är slutet. Slutet är det första vi får veta.

Redan på den första sidan är läsaren fångad i ett järngrepp, då denna utan förvarning kastas rakt in i bokens mest spännande moment. Efter denna originella, poetiskta och mycket fängslande början finns ingen återvändo. Boken måste läsas, från början till slut!

Det originella upplägget fortsätter sedan med att läsaren förflyttas ett halvår tillbaka i tiden, ges en tydlig bild av den tid då handlingen ska utspela sig, samt att perspektivet byts. Nu är det Hannah, bokens huvudperson, som får focus.

Hannah är en flicka som går sista året på det estetiska programmet, bosatt i en egen lägenhet i Malmö. Då hon tappat smaken för ungdomen med all dess ytlighet och spel, strävar hon efter att bli vuxen, eller åtminstone finna en egen väg att genomlida ungdomen. Hennes dagar är fyllda av självvald ensamhet, funderingar, iakttagelser, men framför allt av skrivande. Och att få sina texter lästa.

”Jag skrattade och gick ett långsamt varv i rummet. Bokstäver på papper, ord på papper, tänkte jag. Döda ord, tänkte jag. Blir levande när de blir lästa, tänkte jag. Så är det, så fint och vackert är det: En text blir levande först när någon läser den.”

Men Hannah har lite svårt att hålla distansen, och mer eller mindre frivilligt skapar hon under bokens gång en del nya kontakter; gymnasieläraren Per, den lilla tjäcka Milena, hennes blyge storebror Eldin och den icke rasistiska, skådespelanande skinnskallen Andreas. Hon börjar också få en del oönskade, nattliga, anonyma samtal.

Boken fortlöper sedan, månad för månad, och författarens röda tråd gör sig ständigt påmind. Två ska mötas, en ska dö. Långt innan man ens lärt känna personerna i fråga. I slutet återfinns så början.

Även språket skiljer sig från mängden. Det är ofta poetisk, men känns också vardagligt och avslappnat. Det är mycket varierande och oförutsägbart, då man helt plötsligt kan förvånas av oväntade radbyten, eller kanske några versrader mitt i en vanlig text.

Det är också något provocerande då texten ofta bryter mot språkliga regler, men Per Nilsson lyckas alltid göra det på ett fördelaktigt sätt. Han drar sig inte för att använda vardagsspråk och svordomar, använder dej/mej, och kan låta otaliga meningar (ofta direkt efter varandra) börja med ”och” , ”att” eller ”jag”. Överhuvudtaget använder han sig ofta av likartade meningar efter varandra, precis så som man lärt sig att man inte ska göra. Men jag tycker bara att det förstärker texten, och gör klangen än mera poetisk.

Hannahs dikter, eller texter som återkommer med jämna mellanrum i boken, har väl inte något större poesivärde, men de passar ändå ganska bra in i en funderande tonårsflickas anteckningsblock.
”Lekte tonåring ett år eller två.
Men den leken tröttnade jag på.
För mycket yta, för många spel,
för många rätt och fel.”

Inlevelseförmågan är otrolig. Berättelsen utifrån tonårsflickan Hannahs perspektiv beskrivs av en vuxen man på ett mycket trovärdigt och levande sätt. Per Nilsson har verkligen lyckats bra med uppdraget att skriva just en ungdomsbok. Med stor klarsynthet beskriver han dagens ungdom på ett kritiskt sätt, utan något som helst översitteri, utan det där ”pappa-tonfallet” som säger att det var bättre förr. Han lyckas till exempel på ett knivskarpt med en alldeles lagom dos ironi beskriva högstadiets utvecklingsamtal, och de vuxnas oförståelse och feghet.
””Tjejerna i den här klassen är så mogna.” Det betydde: Tjejerna har fått mens, börjat supa på helgerna och vara tilsammans med killar som är tre år äldre och dubelt så långa.”

Men boken handlar inte bara om Hannah. Den handlar också om Per, som skriver sin bok. Att författaren låter en av karaktärerna bära hans namn är intressant, och har stort symbolvärde. I första kapitlet träffar Per bokens huvudperson, Hannah. Det är han som tar initiativet till deras första samtal, och han är mycket nyfiken på henne. Det är alltså då som boken börjar.

  Vare sig Per i boken är samma Per som har skrivit boken eller ej är en av många frågor som lämnas obesvarade. Per är och förblir bokens gåta, då han kan dyka upp när man minst anar, och kan till och med förändra det oföränderliga.

Kanske är det just detta som denna bok säger mig; Det finns alltid en annan väg. Man kan alltid ändra sig.

  Boken lever på något sätt sitt eget liv, och författaren försöker inte hin dra den. Kanske har författaren rent spontant börjat skriva något spänande, för att sedan ändra sig. Dock finns antydningar på att det var mer genomtänkt än så.

Självklart lämnar han oss så med ett slut, som kan tyckas vara placerat minst ett kapitel för tidigt. Men vi blev tidigt varnade. Och som det står i boken ”du kan omöjligt få veta allt”.
Betyg 5
2004-12-16 15:36
En enormt bra bok, som när jag läste den som sjuttonåring, fastnade totalt för. Hur en medelålders manlig lärare kan beskriva en sjuttonårig tjej på det sättet är för mig helt otroligt! Jag rekommenderar boken, och övriga böcker av Per Nilsson, starkt!
2006-04-05 21:17
en av de bästa böckerna jag läst , alla tankar och filosofi gör mig tokigt kär i boken, som sagt en av de bästa. Jag undrar om filmen Hanna med h är av den här boken?
Betyg 5
2006-04-15 12:32
En helt otroligt bra bok! Så brutalt verkligt. Så precis träffande. Så skamlöst beskrivande. Så underbart vackert. Har aldrig läst en bok som fått mig att känna så mycket. Aldrig förut har en bok påverkat mig så mycket. Tack
Betyg 5
2006-04-29 10:08
helt klart en av mina favoritböcker! får en att tänka lite längre, samtidigt som den blir mer o mer spännande o slutar på ett sätt som man inte kunnat förutspå. tycker om att per nilsson lyfter fram en tjej som är annorlunda o som står för det.
Betyg 5
2006-06-17 20:28
Också en väldigt mysig bok tycker jag, tyvärr inte i samma klass som "Du & Du & Du" men nästan!
Betyg 3
2007-03-28 19:21
Skitbra, en av Per Nilssons bästa böcker! Jag läste den på bara några timmar!
Betyg 5
2007-09-09 20:47
BÄSTA författaren, bästa boken. dör. har läst den fyra gånger, kan läsa den fyra till. Per Nilsson är författarnas svar på Jimi Hendrix!!
Betyg 5
2009-05-16 13:39
En bok som är så bra att efter att ha läst den blir man helt varm i kroppen. Klockan var runt ett på natten och där låg jag i min säng och storlog efter att ha läst ut den. Utan de tre sista sidorna i boken hade den aldrig blivit så bra. Det är jag säker på. Jag älskar Per Nilssons sätt att skriva på men jag brukar känna att hans skrivsätt ibland kan bidra till att en handling blir svår att förstå, mer som en rad poesi på poesi.. Men denna bok lyckades även få en handling som var spännande, klockren och.. Mysig? Ja. Faktiskt. Mysig.

Mitt tips för den som läser denna är att verkligen läsa ut hela boken. Inte ge upp. Jag tror inte att det är någon större fara för att någon slutar läsa i denna bok efter att ha börjat, men jag måste säga att slutet i boken är det som binder ihop allting till en av de.. Eller ja. Den bästa boken jag läst.
Betyg 5
2010-01-22 15:25
Helt enkelt ganska fantastisk! Varför upptäckte jag inte denne Herr Nilsson för fem år sedan? Det hade varit behövligt. Det kryllade av igenkänningskänslor i hela min kropp. "Jomenjustså! Prescisjustså!"
Tyckte bäst om första halvan. Med Hannah. Med övertygade Hannah. Den andra var så himla mycket ring ring ring hela hela tiden.
Men hur som helst, en av de bästa svenska ungdomsböckerna. Absolut.

Tips: Se inte filmen.
Betyg 4
2010-04-26 18:14
För ett par år sedan var det min favoritbok. Lätt men vackert skriven och som ger en hel del att tänka på.
Betyg 4
2011-01-23 17:50
Läs den! Den är bra!
Betyg 4Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Ett annat sätt att vara ung
Liknande böcker:
Smartare smalare snygg..
 G. Furumark
En flickas memoarer
 A. Ernaux
Kalmars jägarinnor
 T. Folkesson
Våldets historia
 É. Louis
Patron Ann-Mari
 E. Nordström