bokrecensioner boktips

Allt för min syster

Originaltitel: My sisters keeper
Författare: Jodi Picoult
Genre: Roman
Ämnesord: hälsa, psykologi, kärlek, sjukdom, juridik
Utgivningsår: 2005
ISBN: 9146211241


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Anna har kommit till världen för att med sina stamceller vid födelsen hjälpa sin tvååriga syster Kate som lider av leukumi. Nu är Anna tretton år och Kate behöver en ny njure. Förutom att ingreppet är plågsamt, kan Anna framtida hälsa äventyras. Med hjälp av en advokat stämmer hon sina föräldrar för rätten till sin kropp

Medelbetyg: 4,13 (30 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Allt för min syster :
2006-04-28 18:27
En helt suverän bok om rättvisa, syskonkärlek och en familj som hamnat i djupa svårigheter pga äldsta dotterns dödliga sjukdom. Boken är skriven ur de olika personernas perspektiv (familjemedlemmarna, advokaten, den gode mannen) och varvar nutid med historiska händelser.

Handlar främst om Anna som på eget bevåg, efter att ha tömt spargrisen, söker upp en advokat och ber honom om hjälp att stämma sin familj som hon känner har utnyttjat henne hela hennes liv till förmån för systern som håller på att dö i leukemi. Ända sen födelsen har hon fått donera organ alltsedan blod togs från navelsträngen, och när familjen vill att hon ska donera en njure får hon nog... Mycket, mycket läsvärd och manar till eftertanke - svår att lägga ifrån sig!
Betyg 5
2006-06-01 11:29
En oerhört spännande, gripande och medryckande roman.

Anna står inte som andra trettonåringar vid livets vägskäl och velar. Hon vet varför hon kom till världen, hon vet sin uppgift. Hon är en sk designerbaby - resultatet av ett ägg som blivit noga utvalt att genetiskt matcha hennes äldre syster Kate som sen späd ålder lider av en ovanlig och aggressiv form av leukemi.
Anna donerar blod, blodplasma och benmärg. Då Kate sen, för att överleva, behöver en ny njure, får Anna nog. På eget bevåg tömmer hon spargrisen och anlitar en advokat för att få den medicinska rätten till sin egen kropp.
Boken är skriven ur de olika människornas perspektiv – familjemedlemmarnas, den gode mannens och advokatens, därav får man en insikt i varje persons tankar och känslor.

Allt för min syster är en viktig och tankeväckande bok som driver många frågor till sin spets. Designerbarn – rätt eller fel? Hur skulle man själv göra?!
Betyg 5
2006-06-20 10:12
En väldigt spännande, intressant och sorglig bok. Kunde inte lägga den ifrån mig.
Betyg 5
2006-06-28 22:20
Hej!
Jag kunde inte lägga denna bok ifrån mig utan sträckläste den. Handlar om moral, etik och känslomässiga dilemman. Boken berättas utifrån olika huvudpersoner vilket kan kännas lite rörigt ibland. Jag rekommenderar boken och det känns som den kommer att finnas kvar hos mig länge...
Betyg 5
2007-02-08 17:30
Oj oj vilken bra bok! Mycket svår att släppa ifrån sig. Som andra har skrivit så tar den upp ett aktuellt ämne men den ställer sig varken för eller emot problemen. Utan man får tycka själv och fälja de olika personernas tankegång. Mycket mycket läsvärd.

Betyg 5
2007-02-20 18:24
Helt underbar.
Brukar inte kunna gråta till böcker men jag säger det ätt det gör garanterat den här.
Betyg 5
2007-06-01 22:23
Oh! En fin sträckläsarbok. Svår att lägga ner innan man kommit till den sista, mascarafläckade sidan.
Istället för att vara ett debattinlägg som direkt tar ställning i frågan får man en inblick i människors känslor.
en bra bok, helt enkelt.
Betyg 4
2007-06-14 23:24
En bok som berör och får en att undrar hur många såna här barn det finns runt om i världen, hur lätt är det att få en designad baby? Man lever sig så in i den här boken och familjen och man slår sig för pannan och undrar hur dumma hennes föräldrar är som inte inser varför hon inte vill ställa upp längre. Man känner både flickans och föräldrarnas frustration, flickan som vill sluta vara reservdels depå och föräldrarna som gör allt för att rädda sitt sjuka barn.

Jag sträckläste denna bok på ett par dagar bara.
Betyg 4
2007-06-25 10:48
En bra och annorlunda bok. Jag gillade att den var skriven från olika personers perspektiv. Ett plus för det oväntade slutet!
Betyg 4
2008-01-04 15:59
Jag tyckte inte om boken , den var otäck och rörig inget för mig. Jag tyckte mest synd om Anna som inte kan bestämma detta själv. Jag läste aldrig ut boken.
Betyg 0
2008-01-22 17:08
Detta var en av de sämsta böckerna jag läst. Hafsigt skriven och med lika tråkigt och onyanserat språkbruk som "Pojken som kallades det". Verkligen urdålig och löjlig. Måste ge den 0 i betyg men det gick inte.
2008-04-13 20:27
Ett mycket aktuellt ämne. Bra skrivet, kändes aningen utdragen, men jag gillade slutet.
Betyg 4
2008-05-05 19:03
Uppslukande läsning.
Betyg 4
2008-12-07 21:00
Jag tyckte väldigt mycket om den. Även om jag inte förstod allt "advokatspråk" så var historien så bra uppbyggd. Själva ideen med att stämma sin egen mamma och denne själv ställer upp som sin advokat har jag aldrig hört förut. Historien är bra skriven, med känsliga tillbakablickar och mycket människoförståelse.
Jag grät floder till slutet. Kan dock tycka att det kom lite för hastigt, det som hela boken har byggt upp raseras på en halv sida. Det hade författaren kunnat göra mycket bättre.

Den här kommer nog stanna på mitt huvud ett tag, det kan jag nästan lova. Lite lik Flickan från Ovan av Alice Sebold, men bättre.
Betyg 4
2008-12-30 05:34
Gripande är nog det bästa sättet att beskriva boken.
Jag gillar hur boken är skriven, att man får se allt ur alla karaktärernas perspektiv.
Det här är en riktig snyftare, jag hade kunnat fylla ett badkar men tårar när jag läste slutet!
Betyg 5
2009-02-19 22:40
Otroligt bra bok!

Tycker om när man får många frågor att tänka på. Tex är det rätt att designa barn för att de ska passa sin syster eller bror? Det är svåra frågor, med få svar.

Bra att boken inte hade ett slut som man förväntat sig, det är ett plus!
Betyg 4
2009-03-17 20:25
Jag kan inte bestämma mig för vad jag ska tycka om den här boken.
Den har en rörande handling men jag tycker nog att den kunde ha varit bättre skriven. Bokens vändning i slutet är ett plus men inte ett stort nog då det inte uppväger det som känns sämre i boken.
Den här boken är inte en bok jag kommer att komma ihåg för den gjorde inte ett så djupt intryck på mig.
Temat är rörande som sagt men det känns som att det är allt boken är, sorglig.
Betyg 3
2009-06-01 14:59
En helt fantastiskt bok med en handling som berör, väcker frågor inom, vad som är etiskt, moralisk och rättvis. Vad gör man när ens barn är dödligt sjuk, de flesta föräldrar skulle kunna offra livet för sitt barn, men har man rätt att begära samma sak av sina andra barn. Boken är skriven på det sättet att man får följa alla familje medlemars tankar känslor och sitationen som de upplever det.
Betyg 4
2009-07-31 09:02
Jag har lite svårt att bestämma mig vilket betyg jag ska sätta på den här boken. Visst var den gripande och sorlig, och personerna var levande, jag tyckte om dem och läste med stor inlevelse och många tankar väcktes. Men slutet var minst sagt oväntat. Snacka om att ta ut svängarna! Hela boken raserades enligt mig på bara en sida. Nej, nej, jag tyckte inte alls om slutet. Det kunde författaren gjort annorlunda. Å andra sidan, en bok som berör och engagerar på det sättet som denna gör borde få bra betyg, så jag ger den en fyra. Jag tror att jag kommer att ha Allt för min syster med mig länge.
Betyg 4
2009-09-11 23:18
Grundtemat i boken är vem som äger sin egen kropp. Är man villig att offra sig själv för att någon annan leva, medan man själv förtvinar eller ska man säga stopp och göra sig berättigad över sin egen eixstens. Det är väldigt svårt att välja sida, speciellt när den man offrar är någon man älskar. Andra teman är bl.a. "favorisering" av barn. Hur blir det med de andra barnen nät det finns ett som ständigt behöver hjälp?

Liksom tidigare rescensenter var slutet överraskande, men som Dagerman menar i Att döda ett barn kan allting förändras inom loppet av en hundradels sekund. Ändå tycker jag att Picoult lyckas knyta samman historien i slutet.

Inte så starkt känslomässig som jag trodde boken skulle vara när den beskriver en familj i avgrundets avgrund.

Betyg 2
2009-11-24 12:06
Den första boken som nästan fick mig att gråta
Betyg 5
2011-03-06 14:51
Otroligt bra bok! När jag hade läst till lite mer än mitten av boken så kunde jag inte släppa ifrån mig boken, istället sträckläste jag den ända till fyra på morgonen. Så fin bok! Mycket bättre än filmen. Läste boken först innan jag såg filmen och de slutar olika, boken är mycket bättre. De sista sidorna är så bra och jag läste om de sista sidorna några gånger, tårarna bara rann. Rekommenderar denna boken för ALLA - ett måste att läsa!
Betyg 5
2011-04-25 21:51
jag älsker den här boken. Helt underbar.När jag började läsa den boken , kunde jag inte släppa..


Den här boken skulle jag ge 5 mer
Betyg 5
2011-08-16 10:48
Jag hade sett filmen innan så jag trodde redan att jag vissta slutet, men sen visade det sig att det var helt olika sluta och jag blev lite besviken då, det kändes som att det som hände i filmen skulle hända påriktigt.
Jag älskar Picoult's språk, helt makabert och underbart, självklart tycker jag också att man ska läsa boken på originalspråket. :)
Helt klart en bok jag tycker att alla ska läsa, och en ´film alla ska se, filmer är ju ofta så mycket sämre, men jag tror av att se filmen först så får man en helt annan uppfattning av den.
Betyg 4
2011-12-06 16:46
Jodi Picoult är en så himla duktig författare, som fångar läsaren efter första sidan och sedan sitter man där... som en idiot med ögon stora som cd-skivor och öppen mun och bara läser. Boken är jobbig och skrämmande och man gråter antagligen så mycket att bokstäverna flyter ihop ibland, men även då är den så bra att det... det finns inte på världskartan! En av mina absoluta favoritböcker (efter Harry Potter såklart). När jag hade läst ut den, satt jag och stirrade framför mig i minst fem minuter innan jag tillslut slog ihop boken och fortsatte leva...

// aLva

Betyg 5
2021-04-11 12:55
Neej .. det här var väl ingen bra bok? Ämnet är förvisso hett, och själva storyn berörande, men jag stör mig på sättet den är skriven på. Olika berättargrepp mixas hut som helst, som om författaren verkligen vill passa på att visa att hon kan. Olika karaktärer berättar sin berättelse i olika kapitel, alltid i första person. Här finns diktstrofer, långa inre monologer, kursiverade passager (varför?), olycklig kärlek, lycklig kärlek, hemligheter som avslöjas och hemligheter som inte avslöjas, verklighetstrogna medicinska beskrivningar, orealistiskt händelseförlopp - allt blandas. Det mest irriterande är nog att författaren har placerat sina egna, vuxna reflektioner i ett 13-årigt barn. Jag hade förväntningar på den här boken, men ångrar att jag har lagt tid på den.
Betyg 1Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Allt för min syster
Liknande böcker:
Två systrar
 J. Bengtsson
Stormberget
 L. Marklund
Mousa varats mysterium
 B. Lundberg
Trolsk som pärlan
 V. Andrews
Skriften i vattnet
 J. Lindqvist
Ett år
 E. Flygare Carlén
Röd som rubinen
 V. Andrews
Ensam i världen
 M. Sandemo
Pissråtta
 D. Renklint