bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Liknande böcker:
K
 K. Frostenson
Att färdas utan skyddsnät
 M. Malingur
Att färdas utan skyddsnät
 M. Malingur
Hopp: Doaas flykt till..
 M. Fleming
Soldaten
 I. Lo-Johansson
Ofrivilligt sexobjekt..
 U. Björkman
It's so easy ( och and..
 D. MCkagan
Någon jag kände
 I. Thulin
Vem var Sigge Stark?
 B. Niklasson
Gustaf Mannerheim
 D. Ahlander

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
KlassikerSlav

 
Författare: Mende Nazer
Genre: Biografi
Ämnesord: krig, kultur
ISBN: 9100581712
 
Spänning:  3
Lärorik:  2
Sorglig:  5

KÖP PÅ CDON.COM
Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsenMende Nazer föddes 1982 på landsbygden i Sudan. Som yngsta flickan i familjen är hon sin pappas ögonsten och hon drömmer om att bli läkare och tjäna pengar för att kunna hjälpa sina föräldrar. 1994 gör arabisk milis ett brutalt tillslag mot byn och hennes enkla, men lyckliga tillvaro krossas för alltid. Männen dödar och misshandlar många av byborna och Mende säljs som slav. I sex år arbetar hon hos en rik arabfamilj i Khartoum - ett utnyttjat, misshandlat hembiträde utan ersättning eller någon kontakt med omvärlden. Hon vet inte ens om hennes familj lever. År 2000 säljs hon till Sudans ambassadör i London och där fortsätter slaveriet som tidigare. Så efter en tid uppkommer en möjlighet att fly... Mende Nazer har med hjälp av den brittiske journalisten Damien Lewis skrivit ner sin historia om denna nutida mänskliga och politiska tragedi.


Medelbetyg: 4,35 (20 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av Slav :


katchi 2004-04-06 17:27
Jag blev väldigt illa berörd av att läsa denhär historien. Att slaveriet excisterar ännu idag och människor behandlas som djur bara pga ras, det är ofattbart.
Betyg 5

sofia 2004-07-26 00:48
hennes historia fängslade mig och jag kunde inte lägga ifrån mig denna bok
Betyg 5

Dainty 2004-07-27 22:31
Jag sträckläste boken på två dagar - även om språket är enkelt och nästan lite torftigt så var historien så gripande. Jag fascinerades av hennes beskrivningar av barndomen och hur de levde i Nubabergen, och hur hennes grundtrygghet från den lyckliga barndomen trots allt bar henne genom åren som slav och misshandlad.
Betyg 4

lillfimpen 2004-08-06 07:57
En fantastisk skildring av dagens slaveri
Betyg 5

koala_75 2005-02-02 18:23
Jag lever i en naiv värld. Jag Trodde inte att slaveri existerade än idag. Boken är väldigt bra. Läs den och förfäras av hur människor blir behandlade
Betyg 4

Mystica 2005-02-03 09:48
En fantastiskt gripande bok! Den är skriven på ett bra och intressant sätt vilket gjorde att jag omöjligt kunde lägga den ifrån mig innan den var utläst. Man lär sig väldigt mycket om hur de lever och gör (både innan hon blev tillfångatagen och efter).
Betyg 5

shiva 2005-02-11 20:00
Jag håller med om att boken gjorde ett djupt intryck och jag följer nu nyhetsrapporteringen från Sudan med mycket större intresse (där ser man vad som ska till för att man ska intressera sig för den delen av världen också!). Jag var lika naiv som flera andra, trodde inte det fanns slaveri idag och även om just hon klarade sig är det skrämmande att tänka på att det finns de som inte gjort det. Det är en fruktansvärd bok (nog den värst jag läst) men väldigt viktig eftersom denna berättelse förhoppningsvis bidrar till att omvärlden reagerar.
Betyg 5

mana 2005-04-07 20:54
Mende Nazer växer upp i Nubabergen, tillsammans med sin familj och de andra som bor i byn. Hon har en trivsam och kärleksfull uppväxt och en familj som älskar henne högt. Men allt slås i spillror när Mende blir tillfångatagen av några araber och säljs som slav till en hemsk kvinna som inte drar sig för att göra illa Mende om hon känner sig missnöjd med någonting.
Mende bli fast hos kvinnan i en massa år, tills hon skickas till London för att bo hos kvinnans syster. Därifrån lyckas hon äntligen ta sig bort från slaveriet, och in i friheten. Men ingenting är särskilt lätt.

Först till det positiva med boken; det står en hel del om Mendes uppväxt så att man som läsare på så sätt får lära känna Mende och hennes familj och vänner. Man får en insyn i ett liv som för oss svenskar kanske känns väligt främmande.
Men sedan till det mindre bra; för det första tycker jag inte att språket är särskilt bra. Kan inte direkt sätta fingret på just vad det är jag skulle vilja ändra på, men på något sätt tror jag att det känns för simpelt.
Och slutet av boken, de sista tjugor sidorna eller så, kändes för mig som babbel. Egentligen är det säkert jätte bra de där sista sidorna, men jag böeb oerhört uttråkad.
Annars är det en otäckt men lärorik bok som öppnade mina ögon för någonting helt nytt. Jag har aldrig förut fattat att det fortfarande finns slaveri, och förfäras när jag tänker på att Mende även var slav i London. Känns inte det lite... märligt? (Kanske fel ordval, jag vet inte). Hur som helst är jag glad för att jag läste denna bok, och skulle helt klart ha gett den en femma om det inte vore för språket.
Betyg 4

Hobbiten 2005-05-01 19:11
En mycket skrämmande och gripande bok som tar upp ett viktigt ämne. Efter att ha läst boken inser jag hur naiv jag är som trodde att slaveri i Europa upphörde för många år sedan. Om hon var slav borde det ju finnas många, många fler som inte kan ta sig ur slaveriet. Det enda negativa med boken är språket, vet faktsikt inte vad där är jag skulle vilja ändra på, och efter att ha läste ett par kapitel irreterade jag mig inte längre på det. Boken får en fyra för att den tar upp ett så viiktigt ämne på ett bra sätt, berättlesen om Mende Nazer lämnar inte läsaren oberörd.
Betyg 4

Geun_yeong 2005-09-02 09:09
Omskakande.
Betyg 3

majaomysan 2006-01-02 15:29
En otroligt gripande berättelse som gör mig både ledsen och arg. Hur kan det pågå slaveri omkring oss, på 2000 talet i London, utan att någon kan stoppa det? Det känns så skrämmande...
Bokens första del beskriver Mendes uppväxt och är en intressant och lärorik berättelse. Man får en inblick i det liv man lever på landsbygden i Sudan. Berättelsen om tillsaget mot byn är fruktansvärd, hur kan människor vara så onda? Och slutligen hennes liv som slav oändligt sorglig.
Språket är som det ofta är i självbiografier ganska torftigt. Men berättelsen om Mende lämnar ingen oberörd.
Betyg 4

vickan76 2006-01-13 01:23
Super bra... Fängslande, man vill inte tro att sånt händer i dagens värld och dessutom i länder som man anser vara lika som sverige... det blir mer påtagligt och man tänker - Det händer det även här och Vi ser det inte?
Betyg 5

Meno 2006-04-25 10:34
jag tyckte jättemycket om den här boken. Historien var så rörande att jag belv väldig känslosam.

Jag rekomenderar alla starkt att läsa den och få en tankeställare.
Betyg 5

Blondinmaddoz 2006-07-01 13:22
Väldigt rörande och fängslande bok. Efter att ha läst denna bok, får man sig verkligen en tankeställare. Tänk hur bra man faktiskt har det!Stackars Mende.
Betyg 5

jala_89 2006-12-24 17:58
mycket bra bok. sorgligt att det fortfarande finns slaverii =(, men ändåå lärorok. läs den!!!!!!!
Betyg 4

Angel89 2007-02-11 17:03
Jag blev jätte berörd av den här boken jag fattar inte hur man kan behandla en människa på det här sättet. Om jag skulle få en Chans att skriva ett brev till Mende Nazer skulle jag göra det och få reda på hur hon har det i dagens läge. Och fråga en massa andra saker. Och skulle skriva om henne i mitt arbete som jag håller på med. Jag tycker att boken ska läsas av alla. Jag hade jätte svårt att lägga ifrån mig boken.


Jag tycker att alla ska läsa den här boken som får chansen..
Betyg 5

henkes 2007-11-10 12:52
Kunde stundtals inte lägga ifån mig boken. Absolut läsvärd
Betyg 4

miss_emem 2008-01-20 23:04
Påminner om "pojken som kallade det" av Dave Pelzer. En gripande berättelse om en ung kvinna som tillfångatas och blir behandlad sämre än ett djur! Hon säljs som en vara, inte bara i Sudan utan även vidare till Storbrittanien! Jag älskar att läsa självbiografier men den här berörde mig inte så som den hade kunnat. Därför får den av mig tyvärr bara en 3:a
Betyg 3

bonadea 2015-08-22 07:58
En fruktansvärd biografi, en historia som inte borde vara sann , och som inträffade våren 1992 , inte ens så längesedan. Mende Nazer är 12 år gammal när araber anfaller hennes by, och tar henne och många andra barn med sig för att sedan säljas som slavar. Detta är Mendes historia , hon är ingen författare så visst har boken lite brister rent språkmässigt men det gör att historien känns mer autentisk .Inget barn, ingen människa ska utsättas för ett sådant liv, boken väckte mycket känslor hos mig, den berörde mig djupt.
Betyg 4KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till Slav


  Köp boken som film på cdon: