bokrecensioner boktips

Onkel Toms stuga

Författare: H.B. Stowe
Genre: Klassiker
Ämnesord: depression, historia, kärlek, spänning, äventyr
ISBN: 9789129661101


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Mannen började en ogenerad
undersökning av slavarna.
Han bände upp Toms mun
för att undersöka tänderna,
lät honom dra upp rockärmen
för att visa sina muskler,
vände honom runt och lät
honom hoppa och springa
för att visa sina krafter.
Så började auktionen.
Landet var under den här tiden
delat i fristater och slavstater.
Harriet Beecher Stowe
tog tidigt slavarnas parti.

Berättelsen om slaven Toms öden
blev en brandfackla
när den publicerades i USA 1852.
Medelbetyg: 4,14 (21 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Onkel Toms stuga :
2005-12-23 23:27
Det var längsedan jag läste den och av vad jag har för mig så vra det en förkortad veriation för yngre barn.
Men budskapet kom fram och jag älskade den. Jag skulle utan tvekan gilla den om jag läste om den nu. (Jag planerar att göra det)
Betyg 5
2006-04-19 20:13
den var nog ganska bra. En bra bok som gärna läser färdigt...
ingen riktig höjdare men ganska bra...
Betyg 4
2006-04-20 17:45
Boken var väldigt gripande och man blev både glad och ledsen när man läste den. Den passar troligtvis de flesta människor både ung som gammal. Man behöver inte ha några särsilda politiska åsikter för att läsa boken utan den passar som sagt bra till alla.
Betyg 5
2006-11-30 19:31
Ok.
Betyg 3
2007-02-08 20:23
en ytterst viktig bok om man vill förstå rasåtskillnader och diskriminering på ett enkelt sätt, läs och gråt och hoppas att människan kan lära sig av all missdåd vi utsätter varandra för beroende på ras och kultur.
Betyg 5
2008-01-04 20:47
Så fin och så sorglig. Sätter spår.
Betyg 5
2008-04-13 21:31
En bra bok som ger en bild av slaveriet i Amerika. Den finns kvar i mig än, fast det var tio år sedan jag läste den.
Betyg 4
2008-11-08 22:18
intressant
Betyg 3
2009-12-26 23:23
Läste den oavkortade versionen i högstadiet och historien fängslade mig från första sidan. Trots rasismen, letade Tom efter det goda i alla människor, oavsett hudfärg. Varför måste hudfärg ha en betydelse i slutändan, liksom tro? "Blöder inte vi om ni sticker oss? Skrattar inte vi om ni kittlar oss?"

En kuriositet är att självaste Abraham Lincoln sade till Stowe att hon startade det amerikanska inbördeskriget.
Betyg 4
2010-02-27 11:53
Det är den sämsta boken som jag någonsin läst, jag önska nästan att jag kunde sätta minustecken bakom betyget...
Betyg 1
2010-03-10 13:58
Läste boken för en uppgift om litteratur historia i skolan. Det var en otroligt gripande historia, perfekt för en som är så intresserad av slaveriet som jag. Den har fått en hel del skit skrivit om sig av litteraturkritiker (Läs: Män.) Men så är det ju alltid när det gäller böcker som är skrivna av kvinnor. En bra skildring av dåtidens samhälle. Älskar resan som Ophelia gör, hur hennes åsikter förändras ju mer förståelse och kunskap hon får. Hur hon får från att se dem som en lägre ras till att ta in och uppfostra Topsy som om hon vore sin egen.
Betyg 4
2012-05-27 14:07
har själv läst den men boken var trykt år 1927 XD
Betyg 4
2012-12-19 15:10

Min rensension om onkel toms stugga.

Boken handlar om slaveriet i Amerika. Misären och de grymma förhållanden som slavarna utsätts för beskrivs på ett gripande sätt i boken. Människor misshandlas, våldtas, skiljs från sina familjer och är ansedda att vara en lägre stående ras än den vita mannen. Det finns dock människor som inte delar den allmänna uppfattningen och hjälper till på de sätt dom kan.

Romanens huvudmotiv är människoförtryck. Att vara tvungen att acceptera att bli kränkt och inte kunna göra någonting åt det. Det finns flera bimotiv i boken. Ett av dem är kärlek. Ett annat är gudstro, det är något som är väldigt viktigt för flera personer i boken. Det är det som gör att dom orkar utstå alla ondsintheter men ändå hålla huvudet högt.

Huvudpersonen i boken är mannen som kallas Onkel Tom. Han är en slav som ägs av en familj som respekterar honom så långt det är möjligt. Han bor med sin familj och har huvudansvaret för gården. Hans familj är oviktiga för handlingen utom senare hans fru som heter Chloe. När Tom har blivit såld då hans ägare är skuldsatt ber hon att få ta arbete utanför gården för att tjäna ihop tillräckligt med pengar för att köpa tillbaka sin man. Tom’s ägare heter Mr. Shelby. Han är en snäll man men som inte ser någon annan utväg än att sälja Tom för att kunna betala av en del av sina skulder. Hans fru är missnöjd med hans beslut, men då hon är kvinna och inte har så mycket att säga till om så kan hon bara lova Tom att de ska köpa tillbaka honom vid första bästa tillfälle. Paret Shelby har en son som heter George. Han är vän med Tom och hjälper honom att lära sig skriva, vilket är något som Tom kommer att ha stor nytta av i framtiden. På gården finns också fru Shelby’s tjänarinna Eliza. Hon är mulatt och hennes hy är så ljus att hon kan tas för en vit kvinna. Hon har en son med sin man ägs av en annan man. Eliza råkar höra att herr Shelby tänker sälja hennes son. Samma natt rymmer dom därifrån. Deras resa beskrivs inte gemensamt med Tom’s. Det är en egen historia i boken.
När Tom har blivit tagen från gården köps han av en man som heter St.Clare. När dom är på båten som ska föra Tom till hans nya hem så faller St.Clares lilla dotter Eva i vattnet. Tom hoppar i och räddar henne. Eva beskrivs som en liten ängel. Blont hår och söt som en docka. Hon och Tom blir omedelbart vänner. Tom blir välbehandlad av sina nya ägare. I hans nya ägares familj finns också St.Clares hustru Marie och den nyligen anlända systern Miss Ophelia. Marie är en ynklig varelse. En vän dam som tillbringar den mesta tiden med att ligga i sin säng och vara inbillnings sjuk. Hon behöver konstant uppassning och klara inte av någonting förutom att gnälla. Miss Ophelia är däremot en handlingskraftig kvinna. Hon tar på en gång ansvar för skötseln av hushållet. Till sin svägerskas stora fasa arbetar hon hårt sida vid sida med tjänarna. En annan lustig person som finns på gården är den nyinköpta Topsy. En liten flicka som inte vet hur gammal hon är och som är totalt utan uppfostran. St.Clare köper henne för att Miss Ophelia skall uppfostra henne. Något som hon inte blir glad över. Men som med allt annat så tar hon på sig ansvaret att uppfostra Topsy till en ”rejäl kristen människa”. Lilla Eva är en flicka som ser alla människor som lika värda. Hon blir sjuk och innan hon dör så ber hon sin far att han ska se till att alla slavar blir fria. Fadern lovar detta, men efter hennes död är han så nedbruten av sorg att han inte ordnar saken. En dag far han in till stan och hamnar i ett slagsmål och blir mördad. Då inga av slavarna ännu är fria så blir dom återigen sålda. Tom hamnar hos den grymma Simon Legree. Denna man är inte som Tom’s tidigare ägare. Han vill kuva Tom vilket inte går. Tom är inte oförskämd men han vägrar att be om ursäkt för saker han inte gjort. Han löser situationen genom att beordra två av sina andra slavar att misshandla Tom. Detta upprepas gång på gång, och mellan varje tillfälle ger Legree Tom möjlighet att underkasta sig vilket han inte gör. Till slut så blir Tom så illa slagen att han dör.

Slavflickan Eliza som rymde från gården med sin son mötte vänliga människor under sin flykt. Hon förenades senare med sin man och de lyckades ta sig till Kanada.

Romanen utspelar sig på flera olika ställen på 1800-talet. Den tar sin början på Paret Shelby’s gård. Senare så utspelar den sig i många olika hem där tom och Eliza hamnar. Den utspelar sig på slav auktioner och skildrar på ett upprörande sätt de lidande som slavarna får utstå. Boken sträcker sig över en period på ungefär fyra år. Den rör sig mellan stora herrgårdar, och små fattiga stugor. Författaren Harriet Beecher Stowe har skrivit tio andra böcker, men inte några i samma genre som Onkel Tom’ Stuga. De flesta av hennes andra böcker har varit dikt samlingar. Jag har inte läst något liknande den här boken men jag har sett flera filmer som kan jämföras på olika sätt. Till exempel ”Purpur färgen”. Den handlade inte direkt om slaveri men handlar svarta människors rättigheter och umbäranden. Den som berättar i den här boken är författaren själv. Hon talar om vilka vad som händer när scenerna i boken växlar. Hon beskriver inte så mycket själva handlingen utan just vad det är man får läsa om i början på nya kapitel.


Boken är uppbyggd i kapitel. Kapitlena kommer inte alltid i följ utan ....
Betyg 4
2012-12-26 20:03
En bok som är otroligt rörande. Jag ser den som viktig att läsa för att ta del av slaveriet och allt som hände runt omkring.
Betyg 4
2013-06-27 17:44
En väldigt bra och gripande roman om slaveriets grymhet. En klassiker som är väl värd att läsas och lämnar få människor oberörda.
Betyg 5
2017-09-08 14:03
En spännande och gripande roman om slaveriet.
Betyg 5
2019-05-20 04:12
kommer ihåg första gången jag av i onkel toms stuga, tog kanske 3 timmar eller så tills jag kom ut igen. må vara en av dom bästa och kanske också en av dom sämsta dagarna i mitt liv på en o samma gång
därför ger jag den en fast femma, hade gett 6,5 stjärnor om jag kunde.
Betyg 5
2024-01-17 22:36
Onkel Toms stuga är en dagsaktuell bok. Den tar upp både rasproblem och flyktingfrågor. Men den tillhör också våra klassiker. Boken bidrog starkt till att slaveriet avskaffades i Förenta Staterna.

Bokens huvudperson, onkel Tom, var slav hos familjen Shelby i Kentucky. Han var en troende kristen och en person som folket på gården såg upp till. Genom sin plikttrohet vann han sin husbondes stora förtroende. Det var därför med sorg i hjärtat shelby en dag såg sig tvungen att sälja Tom. det var en stor omställning för onkel Tom att lämna sin trygga och vänliga miljö, sin lilla familj och en god husbonde. Men det gick bättre än han trott. Åtminstone till en början. Han hamnar till slut hos den brutala slavägaren Legree i Louisiana.

I boken får man även bland annat följa Eliza och hennes man George, som reser iväg med hopp om att uppnå frihet i Kanada.
Betyg 5Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Onkel Toms stuga
Liknande böcker:
Den osynlige mannen
 H. Wells
Livet på landet
 F. Reuter
En färd till Indien
 E. Forster
Bartolomeinatten
 P. Merimée
Begums 500 miljoner
 J. Verne
Om friheten
 J. Stuart Mill