bokrecensioner boktips

David Copperfield

Författare: Charles Dickens
Genre: Klassiker
Ämnesord: filosofi, äventyr
Utgivningsår: 1849
ISBN: 9100102385


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

David Copperfield är i första hand historien om en liten pojkes barndom och uppväxt, allt skildrat med en sällsynt friskhet. Men romanen överflödar också av färgstarka bifgurer. Några av dem har blivit till begrepp: mr Micawber, den oförbätterliga pratmakaren och optimisten som alltid väntar på att ''något ska yppa sig'', och hycklaren Uriah Heep som med lismande ödmjukhet vrider sina fuktiga händer. Bland de många kvinnoporträtten minns man den barska mostern Betsey Trotwood och den rådiga tjänsteflickan Peggotty, båda med hjärta av guld.

David Copperfield utkom i mitten på 1800-talet och hör till de stora klassiker som är lika aktuella för varje generation. Själv satte Dickens den främst bland alla sina verk.
Medelbetyg: 4,14 (14 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av David Copperfield :
2006-09-17 14:53
Intressant och trevlig. En sann klassiker.
Betyg 3
2008-01-05 00:51
En fin saga som jag älskade i tonåren. Helt klart läsvärd.
Betyg 4
2008-02-04 00:31
Som titeln förmäler har David Copperfield ett och annat att göra med detta närmast självbiografiska verk. Även om det de facto inte är en självbiografi kan åtskilliga händelser direkt kopplas till Dickens liv. Man får i boken följa David på hans resa genom livet, från födelse till senare medelålder, och stifta bekantskap med de många personer han möter. Det är just bredden av detta persongalleri som kanske gör störst intryck på läsaren - man stöter på allt från de mest altruistiska, sympatiska och älskvärda individer till rena helvetesskapelser - liksom antalet figurerande karaktärer. Ett tips är att rita upp någon form av relationsträd för att göra det hela mer överskådligt.

Språket är grammatiskt och nivåmässigt oklanderligt. Kan emellanåt tycka att det blir lite för sentimentalt, dock är det lätt att det blir så när barn utsätts för hemskheter och när Dickens är författaren.
Betyg 4
2008-05-28 01:43
David Copperfield är en av de bästa romanerna som skrivits någonsin. Inte minst har den influerat och berört den store människoskildraren Fjodor Dostojevskij. Charles Dickens själv har sagt att detta klassiska verk är hans bästa.
Betyg 5
2008-12-18 16:29
David Copperfield är namnet på en pojke som föds faderlös av en ung mamma som även hon rycks bort för tidigt några år senare.
Fadern har redan dött innan David föds.
Innan moderns bortgång hinner David få en ond styvfar som han hatar av goda skäl och när modern så dör tillsammans med den nyfödde lillebrodern står han ensam och måste själv ta sig fram utan sina föräldrar i världen.
Svårt nog för vem som helst,men än värre för en liten pojke utan pengar i det Viktorianska England.
Från internatskolan skickas han av sin styvfar till slavarbete i London och blir inneboende hos den hopplöst skuldsatte pratkvarnen mr Micawber som kommer att återkomma i hans liv många gånger efter det att han rymt från London.

Från London vandrar han till fots för att hitta sin pappas moster Betsy Trotwood,en excentrisk och ganska förmögen kvinna som in i det längsta hoppades att David skulle vara en flicka.
Ska hon kunna hjälpa honom att skapa sig en plats i tillvaron?
Många excentriska,varma,kalla,charmiga,duperande och oförglömliga bekantskaper får både David och läsaren göra under resans gång(boken är närmare 900 sidor lång),men tråkigt har man aldrig.
Boken är mycket brittisk och inte sällan humorfärgad mitt i det elände som David ofta tvingas genomlida.Dickens karaktärer är nämligen allt annat än slätstrukna...

En given klassiker som alla borde läsa innan de dör.
Betyg 5
2009-05-08 02:52
Oerhört långtråkigt och oengagerande, där personporträtten är fåniga och enkelriktade.
Betyg 2
2013-10-12 13:37
En väldigt trevlig bok med intressanta personligheter. En riktig klassiker väl värd att läsas. I boken finns en rad olika människotyper vilka författaren beskriver på ett bra sätt.
Betyg 4
2017-08-14 19:31
David Copperfield är en klassisk roman skriven i jagform. I boken får vi stifta bekantskap med flera olika människotyper som beskrivs på ett intressant sätt. Optimisten mr Micawber och hycklaren Uriah Heep för att nämna någrra av alla färgstarka personer.
En underhållande och bra roman.Betyg 4Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till David Copperfield
Liknande böcker:
Den glada vetenskapen
 F. Nietzsche
Stigfinnaren
 J. Cooper
Kung Salomos skatt
 R. Haggard
Jude The Obscure
 T. Hardy
Boken om te
 K. Okakura
En engelsk opieätares..
 T. De Quincey
Death of a salesman
 A. Miller