bokrecensioner boktips

Sista brevet till Sverige

Författare: Vilhelm Moberg
Genre: Historisk roman
Ämnesord: krig, religion, historia
Utgivningsår: 1959
ISBN: 9100581437


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Vildmarken omkring den skyblå sjön Ki-Chi- Saga har förvandlats till odlad jord. På en holme reser sig den vita kyrkan, en nybyggd skola tar imot nybyggarnas barn. De har fönvandlat landet som har tagit imot den och skapat ett nytt samhälle.

Men deras tillvaro är inte tryggad. Den nordamerikanska republiken är splittrad i ett inbördeskrig. I deras egen stat reser sig indianerna för att driva de inflyttade från förfädernas jord.

Den svenska kolonin har vuxit, men också decimerats. Den första garvane reddes åt Robert, lycksökaren som aldrig fann sitt guld. Några av de äldsta nybyggarna har också gått bort. Ulrika i Västergöhl, numera mrs Henry O. Jackson, anfäcktas stundtals svårt av sin gamla, syndiga människa.

Kristinas astrakanapel från det gamla landet blommar och bär frukt. De brev som Karl Oskar skiver till Sverige kommer med allt längre mellanrum. han talat om ett nytt land och en ny tillvaro. De inflyttade har fövandlat sitt nya land - men Nordamerikas Förenta Stater har också förvandlat dem.


Medelbetyg: 4,36 (22 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Sista brevet till Sverige :
2005-08-08 11:49
Sista brevet till Sverige -den sista delen i Mobergs utvandrar-serie. Visst belv det en bra avslutning. En sorglig en. Men sånt e livet. Så det var väl realsitikt, som hela serien har varit. Karl Oskar och Kristine fick sin tid på nybygget, men sen blev det inte mera. Barnen tog över och Sverige glömdes. Så blir det lätt.

Men Moberg har nog skrivit en väldigt fin serie. Både realistisk och sympatisk. Ja vet inte rikitigt vilket betyg ja ska ge böckerna. Det hänger mellan 4 o 5.
Betyg 5
2005-11-03 22:27
Oerhört bra bokserie, läste för 20 år sedan, men har dem fortfarande levande i sinnet!
Betyg 5
2006-10-24 08:03
Den avslutande delen av Utvandrareposet håller stilen... eller åtminstone nästan. Var det någon gång under läsningen av alla delar som det kanske kändes lite tungrott och utdraget så var det i denna sista. Men det är ändå väldigt, väldigt bra.

När jag gav mig in på att verkligen läsa den här serien förväntade jag mig något halvmossigt tungt gammalt verk. Men så är det inte. Språket och historien håller fortfarande mycket bra.
Betyg 5
2007-02-17 11:25
jo, jag har läst alla 4
Betyg 4
2007-05-04 11:47
(Ljudbok)
Detta är fjärde och sista boken i serien om utvandrarna, och min spontana reaktion är att serien gjort sig bättre som triologi.
Det som var nödvändigt att berätta i fjärde boken hade kunnat sammanfattas i ett par kapitel i slutet på tredje boken.
I stället blev det en fjärde bok innehållande ett inbördeskrig - som aldrig drabbade huvudpersonerna, ett indiankrig - som aldrig drabbade huvudpersonerna, samt dessa huvudpersoners långdragna och ytterst detaljerade väg mot döden.

Karl-Oscars död, som utförligt beskrivs som 25 års bittra inre monologer, för mina tankar till operans dödsareor där man till slut bara vill skrika: "Ja, men dö nån gång då!"

"Sist brevet till Sverige" är onödigt seg med några få inslag av spänning och eftertanke. Men den kan inte på långa vägar mäta sig med sina föregångare.

Per Sjöstrand avslutar lika bra som han läst in hela bokserien.
Betyg 3
2007-05-19 10:49
Jag tar mig friheten att hålla med Freddi som recenserar ovan. Den fjärde delen av serien känns överflödig och är inte alls lika levande och intressant som de andra i serien.
Kanske har Moberg skyndat sig för att få serien klar, det känns lite så iallafall eftersom kvaliteteten inte alls är lika hög i denna bok som i de tre andra.

Men det är ändå en mästerlig serie och en oerhört intressant skildring av vår historia.
Betyg 3
2007-10-06 20:01
Nu kom jag på när jag blev klar med den! Någon gång på vårterminen år 2006 och jag började någon gång i slutet av december! Jag kommer ihåg att dom trodde att jag inte skulle orka första boken :P. Men jag klarade mig till slutet. Jag var så ivrig att bli klar att jag läste ut den här på 1 dygn. den här var ganska tråkig, eftersom Robert som var min favorit hade dött i boken innan, så det enda som var något spännande var Indianerna! :P
Betyg 5
2009-08-23 22:11
håller samma klass som de tidigare 3 böckerna i utvandrar-serien. jag tycker dock att den här tappar en del i slutet, då all dialog avstannar och boken liksom 'dör' innan den är slut.
Betyg 4
2010-12-17 16:50
I samma klass som de tidigare böckerna, men gud så sorgligt! Fick stanna upp och grina flera gånger.
Betyg 5
2014-05-25 13:32
Nej jag tycker detta var den sämsta i en för övrigt mycket bra bokserie. det känns som om Moberg ville bli av med dem så fort som möjligt. Han tröttnade och det gjorde jag också.
Betyg 3
2017-11-24 13:58
Det spännande slutet på historien om utvandrarna. Det gick bra för Karl Oskar. Tyvärr så miste han sin fru i för tidig ålder.
Betyg 5Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Sista brevet till Sverige
Liknande böcker:
Inte utan min syster
 Å. Hellberg
Bara en mor
 R. Jacobsen
Beskyddaren
 S. Scarrow
Atens beskyddare
 C. Iggulden
En gentleman i Moskva
 A. Towles
Rödaste smultron
 L. Widding
Flykten
 S. Scarrow
Månskärans stad
 B. Plain
Vattendansaren
 T. Coates
Där vassen viker
 L. Edgarsson