bokrecensioner boktips

Niceville

Originaltitel: The Help
Författare: Kathryn Stockett
Genre: Historisk roman
Utgivningsår: 2010
ISBN: 9789137135175


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Oförglömlig roman om tre starka kvinnor i sextiotalets Södern

När societetsflickan Skeeter återvänder till hemstaden Jackson i Mississippi efter avslutade universitetsstudier, faller hon tillbaka i sitt gamla liv med bridgespel, tennis och välgörenhetsbaler. Men något hos henne har förändrats; hon vill mer och ser nu annorlunda på tillvaron. Hon drömmer om att bli författare och får så småningom ett jobb på lokaltidningen.

Genom sitt arbete får hon kontakt med den svarta hemhjälpen Aibileen, som har förlorat sin ende son men uppfostrat och älskat sjutton vita barn. Deras möte blir början på en udda och också farlig vänskap.

Tillsammans med en annan svart hemhjälp - den egensinniga och smarta Minny - bestämmer sig Skeeter och Aibileen för att skriva en bok som skildrar verkligheten i staden som de kallar Niceville. De skriver om hur de svarta har förnedrats och diskriminerats. Men också om deras drömmar, längtan och hopp. Arbetet med boken kommer att förändra deras liv för all framtid.

Niceville är en läsupplevelse utöver det vanliga - en blivande klassiker om kvinnlig vänskap, mod och kärlekens kraft.

Utdrag ur boken:
"Regel nummer ett när man arbetar för en vit kvinna, Minny, är att inget angår dig. Stick inte näsan i hennes problem och gå inte och gnäll hos henne med dina. Kan du inte betala elräkningen? Har du ont i fötterna? Kom bara ihåg en sak:vita människor är inte dina vänner. Dom vill inte höra dina bekymmer. Och när vita frun kommer på sin man med grannfrun så håller du dig utanför,bara så du vet det.
Regel nummer två: Låt aldrig nånsin den vita kvinna du arbetar hos hitta dig sittande på hennes toalett. Det spelar ingen roll om du är så nödig att det tränger ut genom föättorna på dig. Om det inte finns nån toalett för färgade ute på gården måste du vänta tills hon inte är i närheten och gå på en toalett som hon använder.
Regel nummer tre: När man lagar mat åt vita avsmakar man med en annan sked. Om du stoppar skeden i mun när du tror att ingen ser och sen sticker ner den i grytan igen så kan du lika väl kasta bort maten direkt.
Regel nummer fyra: Använd samma kopp, gaffel och tallrik varenda dag. Ställ dom på en särskild plats och säg till den vita kvinnan att det är dom du kommer använda jämt.
Regel nummer fem: Du äter i köket.
Regel nummer sex: Du slår inte hennes bsrn. Vita människor slår sina barn själva.
Regel nummer sju: det är den sists, Minny. Hör du på? Inga näsvisheter"

Medelbetyg: 4,32 (19 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Niceville :
2010-11-11 15:44
En hoppfull roman. Mycket engagerande. En riktigt härlig snyftare. En läsupplevelse som Du inte får missa.
Betyg 5
2010-11-27 22:51
Otroligt bra och fängslande! Jag kunde inte släppa den här boken. Jag rekommenderar att läsa den på engelska, jag tvivlar på att den svenska översättningen kommer upp i samma språkliga nivå - en del av behållningen är ju att läsa hur de svarta hembiträdena uttryckte sig i södern. En rolig, sorglig och fin bok!
Betyg 5
2010-12-14 08:23
Detta är en charmig bok med ett allvarligt tema. Kan få upp ögonen för hur man behandlar sina medmänniskor.

Läs och njut!
Betyg 5
2012-01-08 09:41
Detta är en sån bok som man inte vill ska ta slut.
Betyg 5
2012-01-09 15:36
Jag kunde inte sluta läsa när jag väl börjat. Väldigt bra och läsvärd bok!
Betyg 4
2012-01-29 21:04
Det bästa med boken är de levande karaktärerna och berattarglädje som räcker för två "vanliga" böcker. För övrigt, jag ångrar att jag inte läst på engelska.
Betyg 4
2012-02-03 17:02
Underhållande bok, dock för lång. Berättelsen hade vunnit på att kortas ner betydligt. Början av boken är även lite för kategorisk; de vita är elaka och hatar sina barn, de svarta är snälla och älskar alla barn. Men under senare delen av boken får huvudpersonerna mer personliga drag vilket lyfter berättelsen. Språket är lättsamt och man drivs med i handlingen. Läsvärd.
Betyg 3
2012-03-28 19:19
Niceville, tre kvinnor, två världar, en historia. Kathryn Stockett, i översättning av Dorothee Sporrong.
Detta är berättelsen om tre kvinnor som bryter mot de normer och maktförhållanden som rådde i 60-talets USA. Genom den vita Skeeter får de svarta hembiträdena Aibileen och Minny en röst.
Medborgarrörelsen börjar vinna mark, men det finns motstånd. Skeeter som återvänder till sin hemstad Jackson efter sin examen börjar sakta reta sig på sina vänner som hon tycker behandlar sina hembiträden illa. Själv minns hon med värme och saknad sin Constantine som gav henne tid och kärlek, men som en dag bara försvann utan förklaring.
Skeeter börjar söka sanningen, men hon stöter på motstånd. När hon samtidigt vill förverkliga sin ide att skriva ned de svarta hembiträdenas historia törs först ingen ställa upp. Det som är en utmaning för henne är förenat med livsfara för de färgade hemhjälperna. Till slut får hon två att ställa upp, och nu börjar en tid med hemliga möten. Med tidens gång förstår hon allt mer vad de riskerar, det är lättare för en vit att skriva än vad det är för de färgade att berätta.
Det intressanta i den här berättelsen är hur människor själva skapar gränser, gränser som vi inte tänker på varför de finns eller hur de kom till. Här finns skräckexempel på vita överklasskvinnor som ägnar sig åt bridge och kvinnoklubbar som inte har några problem med att lämna över sina barns liv i hembiträdenas händer. Men när det kommer till andra saker som att gå på samma toalett som en färgad aldrig skulle kunna tänka den tanken ens. Men det är inte bara svarta de ser ner på, även andra vita kvinnor som inte lever upp till deras standard eller ses som ett hot för deras gemenskap.
Även för de svarta finns det gränser som är svåra att bortse från. Att en vit kvinna vill bli vän med sitt hembiträde och till och med försvarar henne, möter stora problem för den karska Minny. Gränserna finns i folks huvud och är svåra att sudda bort, men när någon börjar så blir det ringar på vattnet.
Det som gör mig förvånad är att det ligger så nära i tiden, och upprörd över att det i 60 - talets Amerika fortfarande tillämpades raslagar.
Kathryn Stockett bygger upp ett mycket intressant persongalleri och hur deras relationer utvecklas. Man får allt framställt från olika vinklar, hur de upplever mötena med varandra från sin egen synvinkel och då blir det väldigt personligt framlagt. Jag gillar det sättet att skriva, för en situation kan upplevas så olika för olika människor. Det är skrivet med humor och allvar i skön blandning. Framför allt med hopp för framtiden och visar människans styrka att börja tänka själv och radera ut gamla linjer. En mycket fängslande och roande roman som även har blivit film.
Man kan som läsare här välja att se den här skildringen som väldigt svart eller idealiserande. Jag väljer att tolka den som en mix av olika karaktärer som formats av sin miljö och att det alltid kommer att finnas utbrytare och att de alltid kommer att behövas. Helt enkelt en bra berättelse. Ska jag anmärka på något så är det lite snyftvarning.
Betyg 4
2012-09-08 13:04
Precis så bra som jag misstänkte. "Niceville" är en vardagligt och väldigt ärligt berättad historia om 60-talets Mississippi där samhället fortfarande är segregerat. Den vita rikemansdottern Miss Skeeter inleder en ovanlig och tabubelagd vänskap med sin vänninas svarta hemhjälp Aibileen och tillsammans vill de berätta sanningen om situationen i Mississippi.
En väldigt varm historia där läsaren kommer karaktärerna nära. Rekomenderar att lyssna på talboken!
Betyg 5
2012-10-20 17:05
En fantastisk bok som utan svårigheter växlar mellan tre perspektiv och skapar hopp.
Betyg 4
2012-10-25 17:57
Helt förutsägbar kolorerad veckotidningsnovell utdragen till en roman. Detta betyder inte att dramaturgin i boken inte är effektfull, för det är den. Det betyder inte heller att de förhållanden som skildras i boken i delar inte är avskyvärda, för det är dom. Men för en bra roman krävs mer. En besvikelse.
Betyg 3
2012-12-25 09:10
Riktigt gripande och spännande.
Från en tid som känns fjärran, men ändå hände för bara femtio år sedan.
Betyg 4
2016-08-03 05:56
Vilken pärla till bok! Jag älskar varenda sida i boken. Handlingen utspelar sig staden Jackson i Mississippi där svarta och vita är uppdelade. I boken får vi följa svarta kvinnor som arbetar hos vita damer, och bakom fasaden diskrimineras och förnedras kvinnorna dagligen. Trots det allvarliga ämnet är boken fylld av humor, och så målande karaktär beskrivningar att allt utspelas framför mina ögon.
Niceville är en bok som efter att jag har läst får mig att sitta i flera minuter och tänka, en bok som går direkt i hjärtat och som har fått hederplats i min bokhylla.
Betyg 5
2016-12-18 13:55
Utöver det faktum att jag blev en aning besviken över slutet- jag ville faktiskt veta vad som väntade för Aibileen! Så är boken bland det bästa jag någonsin läst! En stark, provokativ roman, med mycket humor, blandat med allvar. Väldigt, väldigt, väldigt bra! En stark 5a!
Betyg 5Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Niceville
Liknande böcker:
Atens beskyddare
 C. Iggulden
En gentleman i Moskva
 A. Towles
Rödaste smultron
 L. Widding
Flykten
 S. Scarrow
Månskärans stad
 B. Plain
Barnen i Auschwitz
 O. Kraus
Barnen i Auschwitz
 O. Kraus
Vattendansaren
 T. Coates
Där vassen viker
 L. Edgarsson
Samma Författare: