bokrecensioner boktips

Odd Thomas

Författare: Dean Koontz
Genre: Thriller
Utgivningsår: 2003
ISBN: 9789187173561


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen
Medelbetyg: 4,06 (17 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Odd Thomas :
2007-12-16 16:43
standard-Koontz. varken mer eller mindre.
Betyg 3
2008-09-28 19:23
Grymt annorlunda och fin bok...
Mycket underhållande
Betyg 4
2009-01-04 11:57
Ghostwhisperer är ett av mina favoritprogram på TV. Den här boken påminner mycket om det tycker jag. Koontz språk i den här boken är väldigt annorlunda, men det tilltalar mig och boken är oförutsägbar ända fram till slutet. Det tilltalar mig och sammantaget (trots en seg period i mitten) så får boken en femma.
Betyg 5
2009-03-28 16:07
Odd thomas är en kock i en snabbmatsrestaurang i en stad mitt i öken.En mystisk man kommer till staden medd ett följe av dunkla skuggor.Odd kämpar för att undvika en hägrande katastrof med hjälp av en öväntad grupp allierande.


Det är en av de bättre böcker som Dean har skrivit.Man är fast efter första sidan.
Betyg 5
2009-05-12 16:07
Har läst sammanlagt 20 böcker av Dean Koontz. Detta är en av hans bättre. Redan från första stund sitter man klistrad och när man tvingas lägga ifrån sig boken längtar man tills man får plocka upp den igen.
Betyg 5
2009-09-09 20:44
Gillar Odd Thomas!! En femma från mig!
Betyg 5
2009-11-07 18:18
första boken jag läser av koontz, trodde så mkt mer om honom... riktigt bra och roligt skriven men storyn köper jag inte alls.. synd!
Betyg 2
2010-04-09 18:21
Mycket bra
Betyg 4
2010-08-11 11:59
Hoppas denna serien aldrig tar slut!
Betyg 5
2011-06-03 23:48
Odd Thomas av Dean Koontz (Bra Böcker, 2006).


Boken kostade mig 49 spänn. Och det var den minst sagt värd. För jag förstår nu varför boken ifråga krönts av framgång och fått två uppföljare – Alltid Odd och Broder Odd – vilka jag nu kommer att kasta mig över när tillfälle ges. Dessutom tycks böckerna vara på gång att filmatiseras, och har fått en egen webbsida, vilken du hittar här.

Boken är skriven i jag-form av Odd Thomas, kock på en snabbmatsrestaurang i en liten stad mitt i öknen. Det avslöjas omgående att han skrivit ned sin berättelse och att han fortfarande lever. Ett smärre problem med jag-formen, vilket Koontz tidigare kringgått i ex. böckerna om Cristopher Snow: Frukta ingenting och Fånga natten.

Nåväl. Huvudpersonen har en övernaturlig förmåga att kunna se döda människor som dröjer kvar på jorden, samt en slags skuggor, något han menar är ont men som inte kan inverka på jordelivet. Kanske är det en gåva, kanske en förbannelse? Ibland vill ”andarna” skipa rättvisa, och Odds tips till staden Pico Mundos polischef kan ibland lösa ett brott, och då och då förhindra ett. Men den här gången är det annorlunda.

En mystisk man kommer till staden med ett följe av dunkla skuggor. Vem mannen är och vad han vill kan inte ens Odds bortgångna informatörer berätta för honom. Illavarslande ledtrådar antyder att om tjugofyra timmar kommer Pico Mundo vakna till en dag präglad av kaos.

Så medan ondskan rullar ihop sig under den brännande ökensolen kämpar Odd för att undvika en hägrande katastrof med hjälp av sin kvinna och själsfrände och en oväntad grupp allierade som inkluderar Elvis Presley. Odd berättar om de två förödande dagarna då det förflutna, nuet och ödet löper samman.

Boken har rönt stor framgång, särskilt i USA, och jag förstår nu varför. Handlingen i Odd Thomas är av en sådan karaktär att det – tillsammans med att författaren heter Dean Koontz – närmast är ett självklart framgångskoncept.

Men inte nog med det, för boken är välskriven, genomgående stilistiskt ren och koncist skriven med subtil humor och ständigt korta, korta kapitel med oftast väldigt bra cliffhangers. Smått övernaturlig skräckhumor på hög nivå, språkmässigt ganska avancerad, men inte för avancerad – tja, en verklig sträckläsare; och dessutom med ett överraskande, intressant slut. Rekommenderas. Boken finns säkert kvar på bokreorna runtom i landet.

* * *
2011-08-04 08:23
Njae, jag har läst ett tiotal Koontz-böcker och jag förväntade mig mer. Odd Thomas är ju en smått udda figur men jag blev aldrig riktigt klok på honom.

Dessutom känns väl det här med synliga döda ganska uttjatat?

Koontz brukar vara bättre.
Betyg 2
2012-08-03 14:18
Koontz är en av mina favoriter. Jag älskar det oväntade och kan någon överraska så är det Koontz. Den här boken föll jag pladask för trots att det egentligen inte känns riktigt Koontz. Odd Thomas vill man läsa mer om.
Betyg 4
2014-09-09 21:16
Jag har läst några böcker av Dean Koontz och gillar hans stil, men Odd Thomas har jag lite svårt att komma in i. Jag kan inte bestämma mig vad jag tycker om denna första bok, den var inte alls som jag hade förväntat mig. Jag kommer inte ge upp Odd än utan jag ger de andra böckerna en chans för att se om betygen kommer höjas längre fram i serien.
Betyg 3Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Odd Thomas
Liknande böcker:
Kroken
 L. Deighton
Gråt ej mer min älskling
 M. Higgins Clark
Black Ice
 B. Fritzpatrick
Landsförrädaren
 D. Baldacci
Murgrönan
 M. Stewart
Sista planet till Norge
 Å. Cederberg
Sandfågeln
 S. Nygren
Mörkt begär
 N. Condé