bokrecensioner boktips

En kortfattad historik över nästan allting

Författare: Bill Bryson
Genre: Fakta
Ämnesord: natur, historia, framtid, vetenskap
ISBN: 9172320001


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Författaren undersöker och försöker, på ett lättillgängligt sätt, förklara allt som hänt sedan the Big Bang - hur allt hänger ihop och hur vi kom hit där vi befinner oss i dag. Fokus lagd på vetenskapsmäns sökande efter svar och sammanhang genom tiderna.
Övrigt
En kortfattad historik över nästan allting är den framstående journalisten och resereportern Bill Brysons försök att förstå allt som har hänt från Big Bang till civilisationens uppkomst - hur vi tagit oss från att inte vara någonting till att bli det vi är.

Vad döljer sig i jordens inre, vad är ett svart hål och var befann sig kontinenterna för 600 miljoner år sedan? Hur har vi fått reda det?
På resan genom tid och rum möter läsaren en brokig samling egocentriska och besatta vetenskapsmän och -kvinnor. I sällskap med dessa egensinniga personer tar Bill Bryson oss med på en ögonöppnande odyssé, från makro- till mikrokosmos, och avslöjar världen på ett sätt som de flesta av oss aldrig tidigare upplevt.

"Jag tvivlar på att det har skrivits en bättre bok för lekmän om naturvetenskap." Sunday Telegraph

"En kortfattad historik över nästan allting verkar förutbestämd att bli en modern vetenskapsklassiker." The New York Times Book Review

Bill Bryson har arbetat som journalist och resereporter för The Times och The Independent. Flera av hans böcker omnämns idag som klassiker och En kortfattad historik över nästan allting har toppat bestsellerlistorna i både USA och England.
Medelbetyg: 4,42 (12 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av En kortfattad historik över nästan allting :
2005-11-28 00:01
47 spänn är billigt för hela universum och dess historia, framförallt om planeten Jordens historia. Så här får man lära sig vad en supernova är och historien om dem som undersökt supernovorna. Och hur det kom sig att vi blev mänskor trots alla dåliga odds. Och om ALLT det andra.
Till ock med en humanist (och därmed idiot på naturvetenskapliga ämnen)som jag, kan hänga med i det mesta.
Lustigt att Newton som (kanske näst Einstein) räknas som alla tiders störste vetenskapsman i det längsta hemlighöll sina epokgörande rön och var egentligen inte särskilt intresserad av vetenskap. Han var mer intresserad av alkemi och mystiska mumbo-jumbo-rörelser! I vår tid hade han säkert hellre läst Da Vincikoden än Einsten...! Han var bara en av många knäppa vetenskapsmän. Men det som skiljer knäppa vetenskapsmän från oss andra galningar är, att vetenskapsmännen kommer fram till slutsatser som kan verifieras med vetenskapliga metoder.
Boken håller det som titeln lovar. Dessutom är den bra vaccin mot mumo-jumbo-rörelser som kreationister, astrologer och andra knaspåfund.
Betyg 5
2006-08-09 01:47
En bok med sjukt mycket kunskap om allting. Han får plats med allting på nästan ingenting (som han själv skriver om universum :) Utöver att den är lärorik så kan den vara otroligt rolig. Det är en bra skriven bok absolut, men själv tröttnade jag något i andra delen. Men 5:an står fast då ingen kunde skrivit den bättre ändå, och ska man få med allt så ska man ;)
Betyg 5
2006-10-02 14:30
Titlen håller vad den lover. En snabb genomresa genom de flesta naturvetensakpliga grenaran och de viktigast forskarna inom dessa.
Betyg 5
2007-02-18 21:53
fick den i julklapp som pocket och blev facinerad över den behagliga berättarstilen genom hela boken, den blev som en skönlitterär faktabok och det var nog författarens tanke, en mycket trevlig läslektyr.
Betyg 4
2008-06-25 19:22
Det står mycket i den här boken, nästan lite för mycket. Författaren har ett mycket lätt och ledigt språk, och det gör att man tar sig igenom boken helskinnad. Det blir en massa namn på vetenskapsmän och en väldig massa fakta. En del fakta gör så att man verkligen häpnar, men när Bryson ger sig in i DNA-spiralerna och försöker reda ut vem som egentligen kom på vad, då blir det lite jobbigt.
Betyg 3
2008-12-03 04:50
Facinerad över hur mycket information som får plats. Lättförståelig, lättläslig, ofta rolig att läsa. Lite trög ibland med många namn, men helt klart läsvärd och ett bra sätt att få en övergripande kunskap över naturvetenskapens historia.
Betyg 4
2009-05-29 19:37
Okej, det här är ingen bok för forskare inom naturvetenskap, därtill är boken alldeles för grund, men för en intresserad allmänhet är den helt fantastisk. Eftersom Bryson inte själv är naturvetare ligger texten på en nivå som passar även den som på sin höjd har brottstycken av högstadiefysiken i huvudet. Detta innebär dock inte att man inte lär sig något: Bryson förklarar med engagemang och en stor portion humor för läsaren hur världen är uppbyggd i det stora och i det lilla, såväl hur hela universum kan ha uppstått som vilka elementarpartiklar som kan tänkas finnas och hur de beter sig, med mera. Till och med ett område som geologi, vars nytta och nöje inte alltid är helt uppenbar för kreti och pleti, ger Bryson gnistrande liv i boken.
Särskilt humoristiska är passagerna om de vägar forskningen inom de aktuella områdena har tagit genom historien. Boken är späckad med anekdoter om excentriska forskare med mer eller mindre excentriska idéer. Det blir dock aldrig flamsigt, anekdoterna hjälper läsaren att vilja läsa vidare (och kanske omvärdera sina aversioner mot naturvetenskaperna om man hade svårt för dessa i skolan).

Sist och slutligen kan jag bara lyfta på hatten för Bill Bryson och uttrycka min beundran för bravaden att skriva en så pass rolig och intressant bok om ämnen som många personer upplever som omöjliga att begripa sig på. Bryson visar med all önskvärd tydlighet att så inte behöver vara fallet.
Betyg 5
2011-05-19 13:00
Detta är den första bok som jag läste pärm till pärm OCH sedan började på första sida omedelbart. Läste den sen åtta gånger på svenska och tyckte sen det var dags att förnya mig. Läste då boken på engelska fem gånger ... Med andra ord: en bok helt i min smak. :-)))
2013-01-03 15:12
Underhållande läsning. Som att läsa flera tidskrifter på en gång.
Betyg 3
2013-05-10 15:02
Håller helt med t.ex. gus-ols härovan. Det är också intressant att när man läser om forskare (och inte bara i den här boken), hur oerhört excentriska, tjurskalliga och självgoda många har varit - och förmodligen fortfarande är. Intressant är också att så många revolutionerande upptäckter och teorier kommer från amatörer och forskare från andra områden. Av någon anledning förekommer det många präster som gjort avgörande insatser inom naturvetenskapen. Hoppas Bryson's bok om Shakespeare kommer i svensk översättning också. Den här läser jag nu för andra gången.
Betyg 5
2020-01-29 16:13
Författaren försöker göra något nästan omöjligt, men gör det ändå på ett ganska lärorikt och underhållande sätt. De allra flesta naturvetenskaper får sin beskärda del, även om vissa teman är intressantare och bättre beskrivna än andra. Ser man till bokens syfte, nämligen att göra viktiga händelser i naturvetenskapens historia mer välkända och lättbegripliga, tycker jag att boken fyller syftet väl. Lite väl mycket "name-dropping" dock.
Betyg 4Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till En kortfattad historik över nästan allting
Liknande böcker:
Påskharen
 B. af Klintberg
Korstågen
 D. Harrison
Säpo inifrån
 B. Nylander
Skönheten i kaos
 J. Ravanis
Om träd kunde gråta
 B. Landin
Klimatboken
 G. Thunberg
Den siste gudfadern
 J. Follain
Ungernrevolten
 A. Szulc
Kalmarunionen
 D. Harrison
Tjernobylkatastrofen
 S. Olsson