bokrecensioner boktips

Utställningen

Författare: Ashley Earls Davis
Genre: Roman
Ämnesord: psykologi, humor, kärlek, kultur, spänning
Utgivningsår: 2009
ISBN: 9789185747184


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

UTSTÄLLNINGEN - en avskalad skälmroman för psykoanalysens och schizofrenins tidevarv. Historien om konstnären Einars vedermödor i samband med sitt livs avgörande utställning kan verka både stötande och förlösande. Perceptionens fördamningar undergrävs långsamt av piller, alkohol och isolering så snart invaderar skumma karaktärer Södermalms gator, och en hiskelig konspiration börjar ta form.

Köp denna bok hos bokförlaget: KÖP HÄR (160 kr)


Utdrag ur boken:
Jag är på väg att vända mig om när jag lägger märke till att det står en gammal radioapparat på det lilla bordet framför fönstret. Den ger ifrån sig en knappt hörbar knastrande musik. Förvånad och nyfiken går jag fram och tittar närmare på den vackra bruna lådan, som är i jugendstil och av märket Zuhr. Jag låter fingrarna glida över radions fönster av tjockt glas. En skön, nästan erotisk känsla välver genom kroppen på mig. Men när handen rör vid den solida volymknappen kastas jag som av en orkanvind tvärsöver rummet och in i väggen bakom mig. En kraftig stöt av smärta drar genom mitt huvud. Jag försöker resa mig men kroppen är helt paralyserad; till min fasa lyckas jag inte ens öppna mina slutna ögonlock.
Jag ligger där raklång på golvet och försöker förgäves tränga fram ett skrik ur min gapande mun när en fasansfull dånande röst exploderar ur radion: "Den som fullföljer sin plikt. Känslig för nyanser. Något levande i fällan! Rödflammiga häxan förser sig med två ofantliga metallskålar. Den vansinnigas ögon. Jaget som döljs under det ytliga medvetandet, mitt muntra Jag. Ett jovialiskt leende och sedan 'tusen tack'. Förstenad av otillräcklighet men ändå. Jag en insekts antenn som samlar ihop myriader svaga impulser, sanningar, osanningar och omvandlar dem till mina klara och oklara intentioner och de handlingar jag utför på jorden. Är det svårt? Hennes gapande mun, inte skrikande som annars. Mina älskade föräldrar, jag söker mitt ursprung i den okroppsliga verkligheten...

Medelbetyg: 4,45 (20 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Utställningen :
2010-05-26 10:16
En mycket annorlunda bok. En stark,levande och gripande roman om konstnären Einars tragiska öde. Språket i boken är helt fantastiskt!
Betyg 5
2010-07-11 18:23
En spännande, sorglig, rolig och ruggig historia. En bok som har gjort ett oerhört intryck på mig. Ashley Earls Davis har verkligen lyckats förmedla de starka känslor, kval och tankar som huvudpersonen Einar går igenom. Författaren målar genom ett lysande språk en av de bästa romaner, om inte den bästa som jag har läst.
Betyg 5
2010-10-14 13:35
Detta var en stark läsupplevelse! Det är en väldigt vacker bok, skrivet på ett otroligt rikt språk. En lyrisk, upprörande, ironisk och rolig roman med flera skikt som flyter in i varandra. Speglar ett spännande och sorgligt öde.
Jag läste allt snabbare och febrigt ju närmare slutet jag kom.
Betyg 5
2010-10-14 14:01
En mycket annorlunda bok som fängslade mig. Sträckläste den. Utställningen är suverän. Utan tvekan en av de bästa svenska romanerna genom tiderna.
Betyg 5
2010-10-16 10:53
Den här romanen är ett fabulöst intellektuellt äventyr som borde läsas av alla litteraturälskare. En riktig klassiker som man gärna läser om och om. Historien är helt sanslös och fylld av bisarra karaktärer och företeelser. Att beskriva handlingen i Utställningen kort och koncist är enligt mig en omöjlig uppgift, då historien är obeskrivligt mångfasetterad och stundom abstrakt. Denna bok gjorde mig rentav salig och trollband mig i flera intensiva timmar.

Betyg 5
2010-10-19 10:25
Blev nyfiken på denna roman och nu har jag läst den. Årets läsupplevelse för mig. Olik det mesta jag läst tidigare. En rolig, spännande, sorglig och vemodig bok, full av galenskap. Språket är otroligt vackert. En stark femma.
Betyg 5
2010-10-21 14:03
Briljant. Ett fabulöst intellektuellt äventyr. Absurd,rolig,surrealistisk,spännande och sorglig. Det var omöjligt att inte fälla en tår i slutet.
Betyg 5
2010-10-24 12:41
Den här boken har ett slags mystiskt skimmer över sig! Jag tyckte mycket om den. Storyn är klyftig, hjärtskärande, skakande och fängslande. Vacker och hemsk på samma gång.
Betyg 5
2010-11-01 09:51
Sjukt intelligent och snurrigt.En rolig,spännande och djup roman.Älskar hans språk.
Betyg 5
2010-11-05 09:52
Underhållande, gripande och skriven med djup och insikt. Man glömmer inte karaktärerna.
Betyg 4
2010-11-10 13:44
Läste ut denna oerhört fascinerande bok i går. En helt makalös historia om konstnären Einar. Underbart berättad. En spännande roman som både är sorglig, rolig, läskig och vacker.
Betyg 5
2010-12-10 11:32
Jag hade fått den här boken rekommenderad av en vän och jag bestämde mig för att läsa den. Den motsvarade mina förväntningar. Utställningen är en bok som griper tag. Språket är fantastiskt. Författaren vet hur man bygger upp spänningen och intresset hos läsaren och upplösningen är genial. Mycket skickligt skriven. Den innehåller verkligen allt. Den är läskig, sorglig och asrolig. En stark fyra.
Betyg 4
2010-12-19 22:08
Sorglig och humoristisk läsning. En bok som lämnar bestående avtryck och som man gärna läser om. Jag tyckte mycket om denna roman. Rekommenderas!
Betyg 4
2011-02-25 16:07
Märklig bok där det inte går att finna någon info om författaren som sägs vara Australiensare,men skriver om stockholms alla hörn och gator som om han är uppväxt där! Någon översättare näms inte heller i en bok som ser ut som någon gjort den själv hemma vid köksbordet!
Den är dock ganska intressant läsning,men saknar mer om hur karaktärerna ser ut. Kan inte skaffa mig några bilder i huvudet av dom
alls.
Betyg 4
2011-03-04 18:04
UTSTÄLLNINEN, Är en roman som man fastnar i direkt. Formen och flödet leder framåt, framåt,, till sista sidans skrik. Einars öde känns främmande men ändå bekant. En ensamvarg i klorna på ett grymt öde.. Bekant för människor som är i en utsatt situation, för människor vars konst,, känslor och stor längtan är allt! Denna längtan finns i boken, skildringarna av Södermalm är väldigt fina liksom skildringar av detaljer! Detaljer i Einars liv, Einars inre, vardag! Denna bok rekomenderas till alla som vill ha en stark läsupplevelse! Till alla som behöver fyllas av styrka, allvar och stor längtan..Passion!
Betyg 5
2011-09-02 19:45
Riktig konstig bok. Mycket svammel. Påminner om Brott och straffs svammel. Man måste nog vara väldig läsvan för att orka igenom denna bok.
Betyg 1
2011-09-11 20:19
Berörande och fängslande. Fantastiska karaktärer, nyskapande berättarteknik och ett underbart språk. En bok man måste läsa innan man dör.
Betyg 5
2016-11-07 15:45
En fantastiskt intressant bok. Historien är mustig och fylld av bisarra karaktärer och företeelser. När boken slutar är man osäker på vad som är fantasi och verklighet.
Betyg 5Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Utställningen
Liknande böcker:
Ristmärken
 J. Theorin
Årsboken
 S. Karlsson
Två systrar
 J. Bengtsson
Eldsjäl
 A. Åhman
Stormberget
 L. Marklund
En vilsen själ
 G. Redin
Mousa varats mysterium
 B. Lundberg
Huset Versace
 D. Ball
Trolsk som pärlan
 V. Andrews
Samma Författare: