bokrecensioner boktips

Låt den rätte komma in

Författare: John Ajvide Lindqvist
Genre: Thriller
Ämnesord: spänning, skräck, vampyr
Utgivningsår: 2004
ISBN: 9789170378539


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Naturligtvis finns det inga vampyrer i Blackeberg. Bara en massa vanliga människor som stretar med sina vanliga liv. Eller...?

Det är vinter 1981 i folkhemsförorten nordväst om Stockholm. Människorna strömmar på och av tunnelbanan, i källarförråden sniffar tonåringar lim och på kinakrogen hänger det gamla vanliga alkisgänget. Allt medan medierna fylls av sensationella rapporter om en rysk u-båt som gått på grund i Karlskrona.

I ett av hyreshusen sitter tolvårige Oskar och läser skräcknoveller. Han drömmer om att bli en hämnare. Att äntligen slippa gå till skolan och förnedras av sina plågoandar. En dag har en pojke mördats på ett chockerande brutalt sätt i närbelägna Vällingby. Precis samtidigt har Oskar fantiserat om att döda mobbaren Jonny och han får ett ögonblick för sig att han har makt att få oerhörda saker att hända.

Livet i Blackeberg ska snart förändras, människor dras in i en okänd och ond virvel. Men för Oskars del sker något viktigare. Han möter den första kärleken - en nyinflyttad flicka som heter Eli. Men det är något egendomligt med henne.

John Ajvide Lindqvists debutroman Låt den rätte komma in är något så ovanligt som en svensk skräckroman. Omtumlande, överraskande och riktigt skrämmande. Men det är också en lysande skildring av en svårt mobbad pojkes väg ut ur barndomen och de vägval han ställs inför.

Utdrag ur boken:
>>Eli. Har jag chans på dig?<<
Hon vände sig om, drog upp täcket till hakan.
>>Vad betyder det?<<
Oskar fäste blicken på bokryggarna framför sig, ryckte på axlarna.
>>Att ... om du vill vara ihop med mig, liksom.<<
>>Hurdå 'ihop'?<<
Hennes röst lät misstänksam, hård. Oskar skyndade sig att säga:
>>Du kanske redan har en kille i skolan.<<
>>Nej, men ... Oskar, jag kan inte ... Jag är ingen flicka.<<
Oskar fnös till. >>Vadå. Är du kille, eller?<<
>>Nej. Nej.<<
>>Vad är du för nåt då?<<
>>Ingenting.<<
>>Vadå 'ingenting'?<<
>>Jag är ingenting. Inte barn. Inte gammal. Inte pojke. Inte flicka. Ingenting.<<Nedskrivet av Salamis

Medelbetyg: 4,09 (124 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Låt den rätte komma in :
2004-10-20 10:06
Den bästa svenska bok jag läst i år. Den sitter kvar i tankarna länge.
Betyg 5
2005-02-16 11:43
Den här boken är otroligt bra! En av de bättre böcker jag någonsin läst, den har verkligen allt!
Betyg 5
2005-02-16 11:46
jag tycker att denna bok var mycket bra den hade allt.
Betyg 5
2005-03-28 13:23
Jag började läsa när jag gick och lade mig - och läste den i ett sträck till klockan 4 på natten. Blev uppslukad och infångad av personerna och måste bara få veta hur det skulle gå för de två huvudpersonerna. Dessutom väcktes många minnen från min egen barndom på 80-talet!
Betyg 5
2005-05-05 22:02
Klockren. Både grym page-turner och en känslig och riktigt begåvad berättelse om vänskap mellan två barn. Lätt förra årets bästa bok. Solklar femma.
Betyg 5
2005-07-22 22:27
En bok som växer med tiden och etsar sig fast. Särskilt storyn om Oskar och hans problem med mobbarna. Jag tycker det är en otroligt bra bok!
Betyg 5
2005-07-25 15:16
Jag var beredd på en riktigt skrämmande bok och den blev därför lite mindre skrämmande. En mycket mysig historia men många skrämmande inslag på många plan. Personerna i boken beskrivs med värme även om de kanske inte är planetens charmigaste.....
Sommarens bästa sträckläsningsbok.
Läskigt, skrämmande och mysig.
Betyg 5
2005-08-14 13:40
13 åriga Oscar bor med mamma i Blackeberg. Oscar mobbas och kommer hem varje dag och skäms. Han tvingas förnedra sig själv för att slippa bli slagen och hans hat växer. En kväll går han ut i skogen och avreagerar sig mot ett träd, med en kniv. Dagen därpå basunerar tidningarna ut nyheten om ett mord på en pojke, inte långt från den plats där Oscar var. Detta förleder Oscar att tro att han telepatiskt (eller på något annat sätt) varit del i mordet. Han föreställer sig att han kan döda folk bara genom att tänka. Detta är bakgrunden när Oscar träffar grannflickan Eli som förändrar både hans liv och hans syn på sig själv. Eli är själv mycket speciell. Hon kommer ut endast om natten, hon äter aldrig och dricker inte. Vanliga vardagliga leksaker facinerar henne och Oscar förförs av hennes mystik. Samtidigt sker fler och fler mord....

Första intrycket John A Lindqvists debutbok var härligt. Liksom de flesta andra recensörer fängslades jag av att han vågade skriva inom en genre som alltför oftast tillhör amerikanare, som King. Att föra in en vampyrhistoria i en toksvensk förort var nyskapande och inspirerande. Oscar beskrivs mycket realistiskt och hans kamp mot mobbarna är bland det bästa man kan läsa om mobbning, idag. Tyvärr måste jag säga att jag blev en smula besviken. Det är uppenbart att författaren inspirerats av Stephen King, flera typiska moment går igenom, liksom språkliga liknelser som inte direkt är sällsynta. Det som skiljer de båda författarna åt är allvaret. King skriver genomgående med glimten i ögat, medan Stand up komikern verkar ha glömt leendet kvar på scenen. Historien förlorar mycket på denna stela stilkänsla. Å andra sidan är detta Lindqvists debutroman och jämför man den med Kings debutroman (Carrie) är Lindqvist på en helt annan nivå än King. Men berättelsen förlorar inte bara pågrund av bristen på humor. Det är en splittrad historia som är mycket tät i början, men blir allt mer rörig mot slutet. Oscars kamp mot mobbarna hamnar tyvärr i andra hand, vilket förstör lite av den spänning som författaren byggde upp i början. Jag föredrar när författare avslutar sina påbörjade ideér, men här tycks det närapå omöjligt, för Lindqvist har placerat in för många historier, att han inte kan fullfölja dem. Många av sidohistorierna känns dessutom orealistiska (jag vet att en skräckroman aldrig blir realistisk, men det är skillnad på att övertyga läsaren och skrämma henne, som King gör). Oscars syn på sig själv och andra förändras genom hans vänskap med Eli, men det blir antiklimax när den förändringen inte leder någon vart.

Det finns alltså en hel del brister i "Låt den rätta komma in", som säkert delvis kan förklaras med att det är författarens debutbok. Jag kommer läsa alla hans nästföljande böcker, och det är ju på sätt och vis ett bra betyg i sig. Men trots det kan jag inte ge romanen mer än en trea i betyg. Nyskapande javisst, men b-films slutet håller inte.


Första intrycket av denna debutroman av standup komikern John. A. Lindqvist var fantastiskt. Äntligen dyker en deckare upp med skräck inslag. Det är inte ofta man stöter på sånt, och särskilt inte inom den svenska litteraturen. Historien om mobbade Oscar och hans speciella vän Eli är dessutom en gemomgående läsglas upplevelse. Oscar beskrivs finstämt men starkt och det gör även hans relation till mamman. Vidare är detta en skräckroman av klass som väver in skräcken i en ovanligt svensk miljö.

Men det finns också stora nackdelar med denna roman. Först och främst märks det tydligt vem författaren inspirerats av. Stephen Kings stil är i det närmaste kopierad på sina ställen. Detta kan vara både bra och dåligt, men jag upplever det tröttsamt. Skillnaden mellan dessa två författare är nämligen glimten i ögat. Det är förvånande att komikern Lindqvist inte skriver mer humoristiskt än han gör. Detta drar ner betyget åtskilligt. Dessutom upplever jag att författaren påbörjar alldeles för många historier, vilket ger boken ett splittrat intryck. Den starkaste historien (den om Oscar och Eli) betonas bra i början, men blir svagare ju längre man läser. Många av sidohistorierna känns dessutom orealistiska (jag vet att en skräckroman aldrig blir realistisk, men det är skillnad på att övertyga läsaren och skrämma henne, som King gör). Oscars syn på sig själv och andra förändras genom hans vänskap med Eli, men det blir antiklimax när den förändringen inte leder någon vart. Jag kommer säkert skriva mer om denna roman. Men helhetsintrycket var detta; författaren vågar skriva en roman inom en mindre vanlig genre. Han gör det oftast bra, men en smula splittrat. Hans berättelse saknar dock humor, vilket gör att kvalitén på historien sjunker. Vidare känns hans bok en smula pretiantiös (vilket dock är typiskt eftersom han är debutant). Sammantaget är boken läsvärd och får en treaplus. Jag kommer läsa mer av författaren.
Betyg 3
2005-08-16 18:43
En skräckroman med mycket djup. Gillar denna typ av litteratur men det är ovanligt att få en sådan inblick i hur te.x vampyren tänker känner och är, bättre än till och med Anne Rice men det håller såkert inte många med om. Tycker även att det är roligt att en svensk författare skriver en sådan roman.
Betyg 5
2005-09-05 21:13
Måste tyvärr medge att jag blev väldigt besviken. Trodde att jag skulle tycka att denna bok var kanon.
Betyg 2
2005-10-04 14:58
John Ajvide Lindqvist har fått ur sig en bra roman. Och ett ovanligt tema. Men bara delvis. Nog finns det gott om hitorier redan som beskriver uppväxten på 70-talet, början på 80-talet. Det imponerade inte särskilt på mig.
Men visst. Huvudhistorien är riktigt bra, och flera av karaktärerna har verkligen liv. Men han lyckas inte överallt. Särskilt det nersupna gänget får shablonartade roller tycker jag.
En sak till. Jag tycker att den var för lång.
Betyg 3
2006-01-05 16:45
Jag håller med de flesta föregående recensenterna här ovan; nämligen de som har gett boken högsta betyg. Trots det för mig egentligen helt ointressanta ämnet: vampyrer, så kunde jag inte sluta att läsa. Smålog hela tiden över alla de gamla 80-talsföreteelserna och tingen. Och lilla Oskar tog jag till mitt hjärta som en son. Grät störtfloder i slutet.
Betyg 5
2006-02-16 18:11
Jag älskar denna bok! Total sträckläsning från första till sista blad. John är fantastisk på att skriva i dialog & "tanke"-form. Just så som att det känns nära & verkligen VERKLIGT fast det är fiction! Längtar & ser fram emot att läsa Johns andra bok "Hanteringen av odöda"!!
Betyg 5
2006-03-03 15:51
En debut som ger mersmak är det minsta man kan säga om denna bok. Det är svårt att lägga denna historia ifrån sig och när man läst färdigt är det inte utan viss saknad boken läggs åt sidan. Allt är inte lika bra men det sammantagna intrycket av denna skräckroman i socialrealistisk förortsmiljö gör den till en av de absolut bästa jag läst i genren. Känns dessutom väl lämpad för att filmatiseras.
Betyg 4
2006-03-11 10:14
En fantastisk, uppslukande berättelse som gav mig iskalla rysningar längs med ryggraden.
Författaren tar oss tillbaka till förorterna i 80-talets barndomsvärld. Miljöskildringar och personkaraktärer är fulla av liv.
En välskriven, tänkvärd bok men också en berättelse präglad av ensamhet och utanförskap samt av blod och vampyrer.
Betyg 5
2006-04-02 13:24
Lagom underhållande berättelse med igenkänningsmoment
Betyg 3
2006-04-19 00:34
En formidabel bok. En av de bästa och suggestiva böckerna jag läst. Toppen!
Betyg 5
2006-05-14 12:28
Stephen King flyttar till Blackeberg?
John Ajvide Lindqvists debutroman är välskriven, gripande och stundtals otäck. Jag var fängslad när jag läste om den mobbade 12-åringens möte med en vampyrflicka, även om den är lite för lång än vad den egentligen håller för.
Om King-komplexet avtar och den mer egensinnade stilen vidtar så kommer karriären för denna lovande författare att sluta väldigt lyckligt.
Betyg 3
2006-06-15 08:51
Detta är något så ovanligt som en svensk skräckroman. Boken handlar om tolvårige Oskar vars liv förändras när mystiska mord börjar inträffa i Blackeberg där han bor. Dessutom verkar det springa omkring vampyrer i området, något som många människor i Blackeberg får erfara...

Boken är en gripande barndomsskildring och samtidigt en spännande roman.
Betyg 4
2006-07-01 15:49
När det ofattbara kommer till Blackeberg är det först ingen som märker något. Det är senhösten 1981 och livet i förorten pågor som vanligt. Men när kroppen av en tonåringspojke hittas tömd på blod i Vällingby börjar rykten om ritualmord att sprida sig, inte minst på löpsedlarna. Ännu anar ingen vad det verkligen är fråga om. 12-åriga Oskar faschineras av mordet. men det är inte det viktigaste som händer i hans liv. Det har flyttat in en tjej i porten brevid. Dom blir vänner. Dom blir något mer. Men det är något som inte stämmer. Och hon kommer bara ut på natten.
Betyg 5
2006-09-23 13:29
sträckläste den här boken. Väldigt underhållande.

Inte särskilt läskig dock.
Betyg 5
2006-09-28 08:47
Förutom att den har allt så har den även ett intressant queerperspektiv...
Betyg 5
2006-12-25 14:29
Det bästa med boken tycker jag var att den var skrivet på ett lättsamt sätt med 'lagoma' skildringar och beskrivningar som inte kändes utdragna. Tyckte inte den var läskig förutom när det kom till beskrivningarna av mannen som hällt frätande syre på sig själv. Man fattade lätt tycke och medlidande för Oscar och Eli, men jag blev endå lite besviken på slutet. Hade velat ha lite mer, tyckte det slutade så tvärt. Personerna inblandade blev bra beskrivna och handlingen blev hela tiden en drivkraft att läsa vidare.
Betyg 4
2006-12-27 22:01
När jag väl kommit in den hade jag väldigt svårt att lägga ifrån mig boken. Var bara tvungen att läsa lite till. De korta kapitel som författaren använder bidrar antagligen till denna effekt. Tog mig blott ett par dagar att läsa ut den och det hör nog till ovanligheterna för min del.

Jag är lite för ung för att veta om den skildring av 80-talet som ges är fullt korrekt men jag tycker den känns väldigt trovärdig. För mig blir det här positivt att boken inte utspelar sig i nutid med datorer, mobiltelefoner etc. Det blir helt enkelt lite lättare att fokusera på historien då, speciellt jag som är så van vid alla moderna högteknologiska prylar, har lättare att sugas in. Freestyle och rubiks kub liksom, det gillar vi! ;-)

Tycker vänskapen mellan Oskar och Eli skildras på ett väldigt vackert sätt, om än lite svagt emot slutet av boken, men det kanske är en smaksak. Vissa partier tycker jag är så bra så att jag måste gå tillbaks och läsa om en andra gång. Det är kul att se hur Oskar utvecklas av sin vänskap med Eli och hur mycket faktiskt en endaste vän kan betyda. Då Eli lider av samma avsaknad av vänskap har de båda allt att vinna. En nystart.

Boken är vacker men även brutal och obehaglig. Dock vill jag inte påstå att jag blev uppriktigt skärrad eller skrämd någon gång, i varje fall inte av det vanliga skräcktemat. Det var snarare Oskars beklämmande situationer med mobbarna som trängde djupast in och gjorde en riktigt nervös vid vissa stunder. Delar av slutpartiet var nervkittlande.

Vissa påstår att den var lång men själv hade jag gärna sett att den var längre så att mer fokus hade kunnat läggas på de enskilda delar som boken byggs upp av. Alkisgänget hade jag personligen inte behövt läsa mer om, däremot hade jag gärna läst mer om Oskars kamp mot mobbarna, Tommy och framför allt Eli och Oskar. Minnesblickar av Elis bakgrund återges t ex och dessa passager älskar jag, men det uppstår så många frågor som jag vill ha svar på! Sen tycker jag inte deras relation fullfjädras riktigt heller, men det kanske inte är meningen.

Älskar att boken vid ett flertal tillfällen går att tolkas på många olika sätt, eller i varje fall upplever jag det som så. Det dyker upp anspelningar på både det ena och det andra och oftast faller det sig så naturligt. Vissa saker framstår så givna ur bokens perspektiv att man nästan blir förbluffad när man ser världen genom sina egna ögon igen.

Startar eventuellt en diskustråd om boken i forumet, så bra tycker jag ändå att den är. Kommer förmodligen ligga kvar i mina tankar kommande veckor och det är väl ett betyg så gott som något. För tillfället känns det som en svag femma men egentligen borde jag nog ge den en stark fyra istället. Men nu är det som det är :-)
Betyg 5
2007-01-21 13:57
Det var ett tag sedan jag läste en skräckroman nu, men efter denna bok kommer jag ta upp denna genre igen på allvar. Denna bok är ju dock, som många ovan redan nämnt, mycket mer än bara en skräckroman. Även jag gillade 80-talsmiljön, mobbingtemat, vampyrperspektivet och beskrivningen den vänskap som uppstod mellan Oscar och Eli. Tyckte även att vissa beskrivningar var riktigt skrämmande/vidriga, som exempelvis Håkan Bengtssons öde på sjukhuset skapat av honom själv, och det är ju precis vad en skräckroman ska innehålla. Mera Lindqvist åt folket! :-)
Betyg 4
2007-03-24 17:05
EN OTROLIGT VÄLSKRIVEN OCH ANNORLUNDA RYSARE ! UDDA GREPP MED VAMPYRER I BLACKEBERG , I SKEPNAD AV EN FLICKA .
BERÖR SOM RYSARE , BERÖR SOM SKILDRING AV BARNS ENSAM HET OCH UTSATTHET . JA NÄR DET GÄLLER ATT SE SAKER UR BARNS SYNVINKLAR SÅ ÄR HAN LIKA SKICKLIG SOM STEPHEN KING !

Betyg 5
2007-04-23 19:58
en härlig debut i denna genre, mycket intressant och lättläst skräckis, en klar 5
Betyg 5
2007-04-28 16:38
En riktig sträckläsar bok!!! "TWO THUMBS UP"
Betyg 5
2007-06-16 17:09
Jag gillade den, men hade för höga förväntningar. något saknades för att det skulle bli en riktigt gastkramande upplevelse, men visst satte den sina spår. Ångrar inte at jag läste den, men kommer nog inte att göra om det.
Betyg 3
2007-07-11 11:00
En fantastisk bok på många sätt, framför allt då vardagsrealismen blandas med något där bortom.
Detta känns också som ett startskott för denna typ av genre att återkomma efter ca 150 år av saknad.
Jag tror på skräckromantikens återkomst!!
Betyg 5
2007-07-11 14:59
Stående ovationer! En makalöst bra bok. Känner mig som en god vän med Eli och Oskar, dom kommer nog aldrig att helt lämna mig. Läs den!
Betyg 5
2007-08-11 11:32
En riktigt bra bok. Den bästa svenska skräckboken jag läst. Svår att lägga ifrån sig. Det blir än mer spännande när vampyrerna är närmre in på knuten än Transylvanien, Paris, London eller New York som alla andra vampyrromaner.
Betyg 4
2007-09-11 17:11
Författaren måste ju vara helt sjuk i huvudet
Betyg 2
2007-09-13 12:09
En av de bättre svenska böckerna.
Betyg 5
2007-11-15 09:30

Jag tyckte att mobbningscenerna var bra gjorda och realistiska, vilket därför dom till det starkaste i hela boken. När vampyrinslagen tog över kändes det inte lika skickligt som i början av läsningen. Boken är inte som jag förväntade mig läskig, men däremot ohyggligt äcklig genom framförallt ingående detaljbeskrvning av saker som sönderfrätat ansikte. Längre in i handlingen blev ljuspunkterna Elis och Oskars relation och dess utveckling. När det väl är dags för klimax (i de absolut sista sidorna) så har handlingen återgått till mobbningen. Älskade förresten slutet
Betyg 4
2007-11-15 22:42
Efter många om och men läste jag äntligen ut denna bok.
De flesta lägger in denna bok i skräckfacket, men jag kan inte hålla med, den är spännande, men inte en skräckis i mina ögon. Den känns inte så där nervkittlande som skräckisar av tex Koontz eller King gör, den är spännande men inte alls som en skräckis.
Den är väldigt seg i början, det är inte förrän på slutet som boken lyfter en aning, men inte ens då trollbinder den en som man hade hoppats. Lindqvist skriver dock bra och nyanserande, men nja den är inte riktigt vad jag hade hoppats på.
Jag tror jag hade haft för höga förhoppningar om boken, jag tror att jag hade hoppats på något i stl med just Koontz och King så jag blev väldigt besviken över att den inte var den skräckis som jag trott det var.
Det som berörde mig mest i boken var en av karaktärernas alla katter, det var hemskt att läsa om alla dessa katter i en lite lägenhet, att veta att DET skulle mycket väl kunna hända även på riktigt.
Annars så var boken rätt bra, den var trots allt svår att lägga i från sig och den VAR bra skriven, men som sagt den fick iaf inte mitt nackhår att resa sig, den kittlade inte mig på det sätt jag hade hoppats på.
Ett stort minus i boken är alla hopp mellan de olika personerna, det gör att spänningen förtas lite, man blir mer irriterad på alla hopp än sugen på att få veta mer, han hade kunnat göra hoppen på ett bättre sätt, ha bättre avslut innan han hoppar vidare.
Betyg 2
2007-12-01 22:59
Väldigt bra bok. John Ajvide Lindqvist är en mycket bra författare. Var väldigt spännande hela boken igenom, men trots det skulle jag inte ha något emot lite fler skrämmande inslag.
Betyg 4
2007-12-12 10:58
kan bara hålla med, en riktigt bra svensk skräckis, bra uppbyggnad och känslan av olust samtidigt som det går at sätta sig in i oskars svåra situation, mycket bra.
Betyg 5
2008-02-04 08:41
Som det står på baksidan av pocketversionen: Lägg alla fördomar åt sidan och läs boken!

Ja, boken handlar om vampyrer! I Sverige i början av 80-talet. Vi får följa Oskar - en pojke i 12-13-årsåldern. Han bor med sin mamma och har ont om vänner. I skolan blir han mobbad. Han söker vänskap där det bjuds.

Boken är väldigt bra. Personskildringarna är suveräna och man känner så med Oskar när han utsätts för mobbing av sina klass"kamrater".

Kul också med de nostalgiska tillbakablickarna till början av 80-talet.

De ingående, äckliga beskrivningarna i boken känns inte överdrivna utan bara som en beskrivning av kalla fakta.

När det gäller slutet av boken hade jag önskat lite mer information!

Det är svårt att sluta läsa!
Betyg 5
2008-03-23 15:08
Akta er så inte Eli kommer och knackar på.....
Betyg 3
2008-05-23 15:38
Hej! Jag läste boken, eftersom jag måste läsa någon bok i skolan. Och sen presentera någon av huvudpersonerna i boken. Jag har aldrig varit intresserad av skräckromaner... men jag tyckte om det ändå. Den är himla bra!
Jag håller med också att den är för lång... det tog mycket tid att läsa och bokstäverna är så SMÅ!!!
Betyg 5
2008-07-30 22:10
Alla böcker som sticker ut från mängden bör ges en liten extra stjärna i bokhyllan. Författaren lyckas hålla ett barns perspektiv trovärdigt, berättelsen intressant och språket vackert. Klart bättre än uppföljaren (Hantering av odöda).
Betyg 5
2008-08-24 15:28
Verkligen annorlunda, en bok om vampyrer i Blackeberg. Hm, vi får väl se tänkte jag - kunde nästan inte lägga ifrån mig boken förrän jag läst ut den. Oerhört realistisk skildring av Oskar och den mobbning han utsätts för, ur hans eget perspektiv, jag kände mig verkligen illa berörd. Eli blir ljuset i hans tillvaro och som också får honom att försöka ta sig ur det hela. Älskar slutet på denna bok, både själva slutet och hur det återberättas!
Betyg 4
2008-08-28 12:45
Debutförfattare, svensk skräckroman i förortsmiljö med vampyrer. Måste medge att jag var lite skeptisk i början men jag blev överraskad.
Huvudstoryn var bra och karaktärerna intressanta, en drivkraft att läsa vidare. Tog Oskar till mitt hjärta omgående. Dessutom ett plus att våga skriva om denna mindre vanliga genren som debutant. Jag kommer att läsa fler böcker av John Ajvide Lindqvist.
Hoppas denna bok även filmatiseras.
Mitt betyg: En stark 4.

Betyg 4
2008-09-13 12:27
En svensk skräckhistoria hör inte till vanligheterna men jag tycker att han lyckats bra, jag kunde inte slita mig från boken utan ville hela tiden bara läsa ett kapitel till för att få se vad händer

Betyg 4
2008-10-14 17:29
Obehaglig. Inte på grund av vampyrerna utan pga mkt annat som man märker om man läser. Känns ibland lite som effektsökeri. men kanon bra skrivet. Och man sträckläser. Enormt bra för att vara en debut. Men den tar på krafterna o därför vet jag inte om jag kommer läsa hans andra.
Betyg 4
2008-11-20 07:51
Stephen King möter En komikersuppväxt möter Odjuret. Så är lättast att förklara denna bok.

Jag tror jag aldrig har varit uppe så länge, bara för att läsa de sista 100 sidorna. Boken är helt klart underbar; spännande, romantisk, mörk, blodig, alla ingridienser i en bok jag söker. De sista sidorna av boken andades jag knappast av, så tagen var jag av den!

Vänskap och makten att stå upp för sig själv är de röda trådarna.

Föräldrarna har en självklar roll i boken - de reagerar alltid för sent eller så tror de att allting är en fas. En utav de bästa svenska böckerna.
Betyg 4
2009-01-14 19:11
Länge sedan jag läste denna för mig moderna svenska skräckbok.
Blev glatt överraskad. Jag kände igen 80-tals förorten,karaktärerna och sen att boken var intelligent skriven och kändes so en samhällskritik/analys i skräckform...Wow Vilken Bok!
Betyg 5
2009-01-19 00:41
Jag blir förvånad över att så många tycker att denna bok är en 5 i betyg. Nu var det ett bra tag sen jag läste boken och visst minns jag att jag tykte den var bra men den väckte inte några känslor hos mig. Kanske jag borde läsa den igen men det får bli någon gång i framtiden när jag har rensat bokhyllan på allt som ska läsas.
Betyg 3
2009-01-24 15:48
Helt underbar. Perfekt balans mellan vampyrer och vardag! Lyssnade som en fastnaglad. Vackert språk dessutom.
Betyg 5
2009-02-18 08:29
Sent omsider har jag tagit mig an denna lysande bok. Suggestivt och pricksäkert om vampyrer i Blackeberg. Inga brister - en modern klassiker. Stark 4
Betyg 4
2009-03-03 19:52
Grym bok, en av de bästa jag läst! Se inte filmen, läs boken! Spännande, välskriven och fantasifull. Vad mer kan man begära!
Betyg 5
2009-03-04 19:09
Shitgood!
Betyg 5
2009-03-13 11:49
En av min absoluta favorit böcker. Ajvide är skruvad och de gillar jag. han vågar verkligen skriva stötande saker och jag hyllar honom för det. Fler Böcker i denna stil tack
Betyg 5
2009-04-01 17:52
Ärligt talat så kan jag inte förstå hur så många kan tycka om den här boken. Visst så är själva historien och idén hur bra som helst men jag fastnar inte för sättet som John Ajvide Lindqvist skriver på.
Betyg 1
2009-05-07 20:13
Trodde aldrig jad skulle läsa en vampyrhistoria och dessutom tycka att den var bra.

Personligen har jag väldigt svårt för historier om mobbade barn, så början av boken var lite svår, men det lättar. Tycker också att det ger en bra omgivning till den dragning som huvudpersonen känner till den udda personen Eli. Genomtänkt story utan lösa ändar.
Ett tag var jag rädd att hela Blackeberg skulle bli fullt av vampyrer, men det löser sig på ett sätt som känns riktigt bra.
Betyg 4
2009-07-20 18:21
"Låt den rätte komma in" fick bli min ljudboksdebut. En annan som gjorde debut var John Ajvide Lindqvist. Och vilken debut det blev - i dubbel bemärkelse. Dock råder det ovisshet om boken innehåller slag av skräck eller deckare. Mer skräck kan jag hitta i Austerprosa och skräcken att hans (just nu) tre andra romaner inte kommer hålla samma mått. Jag anser att ordet deckare endast smutsar ned det som författaren åstadkommit. För mig är det en ärlig bok som lyfts av det som oftast tynger ned - dialogerna. Alla dessa "hej", "tja" och "vad gör du" berör... och på något konstigt sätt sitter kvar.
Betyg 5
2009-08-09 21:45
Jag sträckläste, mest för att jag var nyfiken av vad som skulle hända sen.
Den blev bara mer och mer grotesk att jag tappade intresset lite grann.

Men, visst, helt klart läsvärd men ingen Stephen King rysare
Betyg 3
2009-10-01 15:48
Hade nog för höga förväntningar efter att ha läst hans andra böcker, som jag tycker är bättre. Han skriver bra men ändå är det något som inte får mig att fängslas av denna bok. Historien i sig är bra och karaktäreran bra beskrivna.
Betyg 3
2009-10-28 12:39
Jag.Älskade.Den.

Hade tappat lusten på vampyrer sen "Twilight", men här har vi en bok som föll mig i smaken och lyfte upp mitt hopp om vampyrböcker<3
Vi är ännu inte förlorade.

Älskade boken, den var inte så hemskt läskig förutom i "Källarscenen" och beskrivningarna av en viss persons ansikte efter en syraattack.
Läs den nu! (och se filmen!)
Betyg 5
2009-11-29 14:16
jag tycker att den boken är skit bra jag läste den i tre dagar den e skit bra asså
Betyg 5
2009-12-14 15:42
Som så många andra har skrivit är boken riktigt bra, den är underhållande, intelligent och till viss mån nyskapande. Dock kände jag att den spårade ur lite mot slutet (utan att säga för mycket). Riktigt kul att boken blev så lyckat filmatiserad! Den amerikanska musiktidningen Uncut rankade t.ex. filmen som 2009års bästa film, alla kategorier.
Betyg 4
2010-01-18 18:31
Bästa någonsin
Den här boken var den bästa som jag någonsin läst. Fast det som man såg fram emot var Eli och Oscars vänskap och utveckling på den. Ville veta mer om vänskapen, och andra personer som Håkan efter att jag sett filmen. Kunde aldrig släppa boken, den var så spännande.

Verklighetstrogen
Jag gillade att boken var mycket verklighetstrogen, han hade beskrivit blackberg väldigt noggrant och att det var en svensk förort gjorde så man kunde relatera till det ännu mer. Speciellt skärgården som man själv har kört över med motorbåt. Att det var verklighetstroget gjorde så att man trodde på att vampyrer fanns i verkligheten. Verklighetsskildringen gjorde ständigt det overkliga verkligt. Jag gillar det overkliga men man måste förklara det så gott det går, genom detaljer eller förankra det i verkligheten. Jag brukar annars aldrig läsa om vampyrer eller något annat sådant, var lite skeptisk innan.

Eli och Oscar
Eli och Oscars vänskap eller förhållande var det bästa jag någonsin läst, jag fick en starkare bild för kärlek efter den här boken. Kärlek kan vara en stark vänskap med. Det som gjorde det intressant var att man aldrig visste riktigt om Eli var en han eller en hon, han var en kille från början men såg ut som en flicka. Så man var aldrig riktigt säker ifall det var en kärleksrelation eller en vänskapsrelation. Det bästa var ju att Oscar stärktes från relationen med Eli och slogs tillbaks mot mobbarna som alla vill göra, Oscar var inte ensam mer och det var inte Eli heller. De hittade varandra. Sedan så börjar de ett nytt liv tillsammans. Det sorgliga är att man inte får veta mer om vad som händer i slutet, man får bara veta att de åker iväg. Troligen så kommer Oscar hjälpa Eli eller som ett bättre lyckligt mera tråkigt slut att Oscar bli vampyr och de lever lycklig och mördar folk i evigheten. Fast det slutet skulle inte vara så bra. Kanske bra att man inte får veta något ändå. Men jag kommer aldrig att släppa Eli och Oscar.

Skräcken
Den här genren är väl skräckromantik, och den brukar väl ha läskiga drag fast man blir aldrig rädd. Några läskiga stunder var när Tommy var inlåst i skyddsrummet och rymde från Håkan eller när Lacke hittade Eli i badkaret. Fast man blir inte rädd. Det är mera intressant att läsa än läskigt och oftast beskriver Lindqvist från någon som är vän med Eli som Oscar och då händer det ingenting läskigt. Själva grejen med skräck är väl att man läser från den som kommer bli skrämds synvinkel men nu oftare var det så att man läste från den som kommer att skrämmas synvinkel. Man var vän med monstret. Jag gillar mera att läsa sådant eller titta på film där man är med monstret och inte bli rädd, mera läskiga miljöer.

Inga gränser
Att han beskrev det sexuella, om pedofiler eller det där med Tommy när han slog och slog och mosade sönder Håkans kropp var bra. För det tyder på att han skriver utan gränser, men han tog även med det på ett bra sätt, vilket gjorde det bra.

Sidosaker
De olika sidoberättelserna gav flera personers synvinkel på händelsen och det var roligt att inte bara få Oscars version utan även Lackes, Håkans och Tommys. De alla hade olika personligheter och det var roligt att lära känna dem. Sedan tycker jag att boken kunde gärna var mycket längre så man fick veta mer om olika personer eller mer om Eli och Oscar, tyckte det blev lite på slutet. Sen var det roligt att han visste saker om t.ex. Dantes helvet om de olika kretsarna som Håkan pratade om när han undrade vart han skulle placerats eller när Lacke funderade över om något Fjodor Dostojevskij hade skrivit.
Betyg 5
2010-02-02 08:53
så överskattad! förvisso är jag inget fan av genren men tänkte väl ge den en chans, men inte! besviken!
Betyg 1
2010-03-03 17:52
Man kan inte sluta läsa den här. Eller jag kunde inte, jag blev icke kommunicerbar ett par dagar, och sedan fastnade boken i huvudet en lång tid framåt.
Låt den rätte komma in är en så bra och spännande bok, och jag gillar att den handlar så mycket om barn. Det gör den viktigare på något sätt.
Läs Den!
Betyg 5
2010-04-15 13:09
Oskar 12 år bor är grovt mobbad, bitter och hämndlysen. Eli 12 år flyttar in i lägenheten brevid tillsammans med "gubben". Det är något konstigt med Eli men hon och Oskar finner en djup gemenskap hos varandra. Konstiga mord börjar inträffa i området.

Ingen bok i min smak. Det görs många hopp mellan olika berättarperspektiv och karaktärer.
Å ena sidan så var det intressant att se händelserna ur olika perspektiv och få lära känna alla lite närmare. "Hoppen" är också nödvändiga för att kunna förstå ett av bokens, i mitt tycke, främsta "läror", det om att saker och ting inte alltid är så "svart och vitt" som vi ofta tror. I det här fallet så handlar det främst om människor och deras handlingar. Godhet och ondska.
Men jag tyckte även att hoppen var jobbiga och sänkte spänningskänslan lite. En skräckis tyckte jag inte alls att det var! Obehaglig däremot, men det var mestadelas pga alla hemska MÄNNISKOkaraktärer, inte pga vampyrerna. Riktigt vidriga handlingar av människorna i boken, emellanåt.

Något som jag vart positivt överasskad av flera gånger i boken var hur klarsynt och trovärdigt författaren beskrev känslor och händelser som man i verkligheten sällan råkar ut för. Det är svårt att förklara, men jag skulle kanske kunna säga som så att känslan var "ja, det är precis så det upplevs!... eh, vänta, det vet inte jag, jag har aldrig vart med om det".

Sammanfattningsvis så tyckte jag trots allt att den var ganska långtråkig. Speciellt från vissa perspektiv var det extra ointressant. Stämningen i boken var dyster, men det hade jag säkert kunnat handskas med om jag tyckt att miljön boken utspelar sig i vore intressantare. Svindlande höjder tillhör ju en av mina favorithistorier, och där är ju inte stämningen specielltljus heller... men miljön faschinerar mig.

Den är lite speciell, och jag kan tänka mig att det trollbinder en del läsare, men det var inte min typ av bok helt enkelt.

Betyg 2
2010-04-25 20:50
Underbart kuslig och fasansfull - och känslig - skräck. Ajvide blandar deprimerande vardagsskräck med övernaturlig vampyrskräck, och resultatet är över förväntan. Det är något med hans språk som känns som om han kikat in i mitt huvud av någon anledning. Jag gillar det starkt.
Betyg 5
2010-05-09 23:13

Betyg 5
2010-06-01 13:50
Lysande skildring av plågsamma ämnen, autentiskt upplagt, gripande och med en stämning som dröjer sig kvar sedan man slutat läsa... Mitt betyg 4.21 (av 5.0). Missa inte filmen av Tomas Alfredson!
Betyg 4
2010-07-13 12:59
Vilken debut! Blev helt fängslad från första böjan. Tycker verkligen om genren; magisk realism med skräckinslag. Mitt i vanliga Blackeberg bor en vampyr... Många av de klassiska vampyrattributen blandas med lite nya tappningar. Att dessutom höra den läsas upp av författaren själv gav helt rätt känsla. Bara bra, rekommenderas varmt.
Betyg 5
2010-07-18 23:44
Såg filmen och tyckte den var bra.
Läste boken och den var otroligt bra!
Betyg 5
2010-07-20 15:38
Boken var ganska bra men var ganska förutsegbar enligt mig och kunde bli lite långtråkig och förvirrande.
Betyg 3
2010-07-27 11:56
Första gången jag läst en vampyr eller skräckroman.
En grym historia som mitt i sin orimlighet berättar en realistisk och hemsk historia om en mobbad kille, Oskar, som träffar vampyren Eli och de inleder en intressant relation.

Har sett filmen tidigare, vilket tyvärr minskar spänningsmomentet något. Men jag tyckte ändå att det var en väldigt intressant och bra skriven bok.
Betyg 4
2010-10-01 19:32
Otroligt bra, fanstastisk!
Betyg 4
2010-10-04 00:07
Övervärderad. Tråkig skriven. För lång för handlingen.
Betyg 2
2010-12-21 19:27
jag förstår inte uppståndelsen till den här boken. Jag ville bara att den skulle ta slut, den var osammanhängande och det var otydligt när de bytte karaktär.
Betyg 2
2011-03-01 18:20
Absolut en av mina favoriter. Jag tycker oftast inte om skräckböcker men denna bok var riktig bra. Det var inte så läskig men samtidigt kände man spänningen och nervositeten. Filmen var dock inte lika bra som boken.
Betyg 5
2011-08-15 13:47
När jag för första gången hörde talas om denna bok var beskrivningen följande: det handlar om en vampyr, och det är väldigt otäckt. Just då kände jag inte till så mycket vampyrer, och föreställde mig en sådan där Twilight-figur som kan vara ute i solen och konstatera människors betéende nuförtiden. Men efter ett tag såg jag en bild från filmen i tidningen, till följd att jag sökte upp biotrailern på YouTube. Då förstod jag på den kusliga musiken, det hårresande tempot och de gastkramande bilderna (en kvinna som slår ut i lågor under ett skärande dödsskrik, en man som faller mot sin död från ett högt fönster etc. etc.) att detta var en bloddrypande, kolsvart och absolut barnförbjuden historia med krångliga intriger som sträcker sig över en lång tidsperiod, och jag nappade. Jag läste boken två gånger på några få veckor och vet nu att det handlar om så mycket mer än bara vampyrism och spökhistorier eftersom den också tar upp andra beckmörka teman som beskriver både sexuella brott, våldsamma skador och ångestanfall. Skildringen av vampyrer visar tydligt att vampyrism inte är ett gott alternativ, vilket många av Twilight's fans verkar tro. Man måste vara en brutal kannibal vare sig man vill eller inte och dagsljuset är en för evigt förbjuden zon. Den utstötte Oskar som aldrig blir accepterad av den "goda" sidan, den sorgsna Eli som brutalt slets ur sin chans till ett bra liv redan när han/hon var ett försvarslöst barn, den hatade Håkan som gör sitt bästa för att vara en god människa men i slutändan går en fruktansvärd död till mötes och de bortglömda alkisarna med sina trasiga liv är alla tragiska personer som aldrig får ett varmt välkomnande till samhället, vilket beskriver hur skoningslös världen kan vara. Även små detaljer som till exempel grannar som brutit benet, tidningsartiklar om styckmördare, nära vänner som dött i Cancer eller blivit senila ger en mörk och skrämmande världsbild, och det är just det som boken delvis verkar handla om, nämligen det mörker som finns i både världen och människans innersta väsen. Dessutom är ramhistorien en avancerad och spännande berättelse som visar hur en händelse kan få en logisk konsekvens, dessa konsekvenser blir viktiga bidrag till den avgörande upplösningen i slutet. När man tänker igenom allt i en kortfattad mening blir det nästan chockerande otäckt, alla brutala och bloddrypande händelser som ägde rum under en så kort tid som tre veckor bara för att en till synes oskuldsfull liten flicka flyttande in i området medan livet pågick som vanligt. Hur mycket elände hon ställde till med. Samtidigt har romanen även sina ljusa sidor, särskilt i den rörande barndomsskildringen, och man önskar att man kunde få vara ett barn igen.
Betyg 5
2012-01-09 15:58
Jag måste erkänna att jag var lite skeptisk till den här boken innan jag läste den. Efter all hype kring vampyrer och övernaturligheter kände jag väl mest att det kanske inte behövdes ännu en vampyrbok... Men jag blev väldigt positivt överraskad! Jag tycker att den var spännande och fängslande, utan att vara "töntig" vilket jag ofta annars tycker att vampyrskildringar tenderar att bli. Läsvärd!
Betyg 4
2013-04-12 16:27
Jag hade nog en aning för höga förväntningar på "Låt den rätte komma in". Trodde att den skulle vara något genreöverskridande och nytänkande, vilket den också till en början var. Att berätta en historia om vampyrer i svensk höstruggig förort är modigt och känns inledningsvis som en ganska naturlig kombination. Tyvärr här skräckromaner en tendens att spåra ur, trots att det är det mystiska och krypande som i själva verket skrämmer mest. I samma veva som handlingen tar en helomvändning och börjar innefatta ansiktslösa monster och utslitna hjärtan, klipps det viktiga bandet med verkligheten av och därefter pendlade jag mellan att tycka att läsningen var vidrig eller enbart fånig. Sista halvan av boken känns inte alls särskilt genomtänkt.
Behållningen i berättelsen är att den i grund och botten (om man rensar bort allt slask och våld som författaren fyllt ut den med) är en oskyldig kärlekshistoria mellan två vilsna och bespottade barn, som trots den andres fel älskar varandra.
Betyg 2
2014-04-30 20:10
Vampyrer och mobbing. Detta är en spännande bok om just detta. Mobbingscenerna är mycket realistiskt skildrade och ger en känsla av obehag. Att ha en vampyr till vän kan ge styrka men risken finns ju att man blir biten, Boken är mycket intressant och ger lust att läsa fler av författarens böcker.
Betyg 4
2015-08-11 21:59
Svensk skräck är inte så vanligt på mitt nattduksbord men den här succén väckte mitt intresse, trots den urvattnade vampyrgenren.

Det är en mustig historia med många perspektiv. För många enligt mig. Lindqvist berättarstil är flyktig och det eviga hoppandet störde mitt fokus och sänkte läsvärdet. Några stycken är riktigt spännande och när man då flyttas till någon utsvävning med någon bifigur tappar man momentum. Synd.

Grundstoryn är dock intressant och skildringen av Oskar och hans upplevelser håller högsta klass. Fascinerande att mobbningen är denna skräckromans mest skrämmande del...

Det är lite för mycket och lite för långt. Men det är bra.
Betyg 3Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Låt den rätte komma in
Liknande böcker:
Kroken
 L. Deighton
Murgrönan
 M. Stewart
Sista planet till Norge
 Å. Cederberg
Den som fruktar snön
 H. Palladino
Mardrömmar
 G. Maupassant
Friheten
 A. Dahl
Röd vinter
 M. Cameron
Röd vinter
 M. Cameron