bokrecensioner boktips

Shantaram

Författare: Gregory David Roberts
Genre: Roman
Ämnesord: filosofi, depression, krig, mat, politik, hälsa, mord, musik, psykologi, humor, religion, natur, kärlek, kultur, framtid, spänning, ungdom, äventyr
Utgivningsår: 2007
ISBN: 9173370010


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

början av 1980-talet begick australiensaren Gregory David Roberts en rad väpnade rån för att bekosta sitt heroinmissbruk. Han åkte fast men lyckades rymma från ett av Australiens mest välbevakade fängelser. På falskt pass tog han sig sedan till Indien och anonymiteten i den myllrande miljonstaden Bombay.

Shantaram är Gregory David Roberts egen berättelse från de händelserika och omtumlande åren som förrymd fånge i Bombays undre värld. I ett av stadens slumområden öppnar han en sjukvårdsmottagning för att hjälpa de fattiga och nödställda. Han arbetar för maffian som pengatvättare och förfalskare av pass och han följer med en expedition till Afghanistan under ledning av maffialedaren Abdel Khader Khan för att förse mujaheddin med vapen i kampen mot ryssarna. Han kastas i indiskt fängelse och får utstå svår tortyr och svält. I den grönögda mystiska Karla möter han kärleken.

Utdrag ur boken:
Prabaker sa att hans familj och grannar var oroliga för att jag skulle vara ensam, att jag måste känna mig ensam på en främmande plats utan min familj...... De satt på marken kring min låga säng, Prabaker, hans föräldrar och grannar och höll mig sällskap i den varma mörka, kaneldoftande kvällen och bildade en skyddande ring omkring mig.
Medelbetyg: 4,44 (16 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Shantaram :
2008-01-29 16:25
En av de bästa böcker jag läst. Dt är en bok som griper tag i dig, den säger dig så väldigt mycket. Även om det är mycket våld pch brottslighet som beskrivs så ger boken oändligt mycket mer
Betyg 5
2008-03-14 19:30
Man får en mycket beskrivande bild av både huvudpersonen, hans vänner samt omgivningen, en mycket bra bok...jag läste den på engelska, blev inspirerad av att läsa en "tjock" bok(933sidor). skulle ha en utmaning till en bokrecension på engelskakursen jag gick då(2006 jag började läsa den i juni/juli) men det var för mycket med läxor och annat så det blev inte mycket läst i den.. Kanske att jag skulle tagit mig tid att läsa den i ett streck, men det blev det nu när jag åter tog upp läsningen igen .. det har inte gått att sluta läsa den..
Betyg 5
2008-12-06 12:44
Läste boken på engelska. En tjock bok som efter jag läst den undrat hur allt fick plats. Händer väldigt mycket. Innehåller allt. LÄS
Betyg 4
2009-01-03 19:18
Jag har aldrig varit med om att en bok varit så oroligt bra och hållit samma grepp under 900 sidor!

Den har verkligen ALLT! Humor, action, kärlek, filosofi, religion, spänning och naturskildringar. Den blir aldrig tråkig en enda gång, jag ligger sent på nätterna och vill bara läsa mer.

Betyg 5
2009-01-29 22:09
Att man kan tycka så olika om en bok. Jag tyckte den var alldeles för lång. Stora delar kändes som utfyllnad. Många namn att hålla ordning på, dessutom var en del namn väldigt lika vilket inte gjorde det lättare. Något som störde mig var författarens besserwisser-kommentarer om allt. Nej, den här boken rekommenderar jag inte!
Betyg 2
2009-02-08 08:52
En bok som verkligen fått mig att tänka till.
När människor som besitter en sådan visdom och kunskap om livet utför så fruktansvärda handlingar frågar jag mig själv om människan verkligen är god av naturen. Om vi någonsin gör något som vi inte själva får ut något från.
Skrämmande är också hur bilden av den svarta marknaden och maffia förskönas. Trots att Gregory David Roberts är kriminell och ständigt utför tunga brott, så ger hans beskrivningar en ökad förståelse till varför man väljer att utföra dem. Helt plötsligt inser man hur nära den undre världen vi befinner oss och hur lätt det är att dras med i den.

Överlag en väldigt bra bok som jag rekommenderar starkt.
Betyg 4
2009-03-06 12:31
Den här boken får mig att vilja packa en resväska och ge mig ut på äventyr i all evighet. Fick upp ögonen för Indien, som verkar vara ett alldeles fantastiskt land att leva i. Boken ger oss en chans att se komplicerade och hemska saker ur mer än ett perspektiv. Närvarokänslan är enorm, jag kan riktigt känna stadens puls, dofterna rösterna och stämningen. Underbart.
Betyg 4
2009-05-08 13:38
En helt otroligt bra läsäventyr. Aldrig tidigare har en så tjock bok jag läst varit så pass varm och spännande rakt igenom.
Betyg 5
2010-02-02 19:05
Jag skulle ha svårt att tro att någon har haft ett mer händelserikt och våldsamt liv än Gregory David Roberts. Medan jag läste boken googlade jag ständigt hans namn för att se att mannen faktiskt existerade. Trots all tortyr han utsattes för syns knappast ärren på hans kropp, åtminstone de som ligger på ytan.

Shantaram var en annorlunda läsupplevelse som tog mig bort från vanliga miljöerna till en helt okänd en. Och det var det som stod för mycket utav läsupplevelsen, att uppleva Bombay. Roberts kärleksförklaring till staden påverkade mig i synnerhet och fastän jag inte har besökt den, har den redan fallit mig i tycke, speciellt människorna som bor där.

Den största tjusningen med boken var dock filosofin. Allt ifrån Khaderbais filosofiska "timme" till Karlas egna tankar fick en att själv tänka till, varav "Göra fel av rätt skäl" var den regerande. Den idén som jag gillade mest och som kan sammanfatta hela boken är att ödet inte är förutbestämt. Ödet är något man själv kontrollerar med varenda val man gör i livet.
Betyg 3
2010-09-26 21:14
Den har ju verkligen ALLT. Men ibland tappade jag fokus och läste inte på några veckor. Det är kanske liiite mycket detaljbeskrivningar. Samtidigt är det charmen. Författaren får en att känna sig speciell, att den här historien vill han att just jag ska veta. Den blir personlig på något sätt. Lärde mig också mycket om Indien och livet. Så poetisk utan att vara pretto!
Betyg 5
2010-11-26 13:59
Den här boken var underbar! Det finns olika tryckta upplagor och jag hade vanligt pocketformat med minimal text, det var det enda negativa, man blev trött efter 30 sidor på samma gång, och kapitlena var lite väl långa vissa var runt 45 sidor. samt att vissa av namnen var lika andra så man var tvungen att tänka till lite. Men jag älskade verkligen boken och man är galen om man inte ens försöker sig på den, tro mig, ni kommer fastna!!
Betyg 5
2011-03-22 18:24
En av de bästa böcker jag har läst, en bok som innehåller allt man kan önska sig av en bra historia. Boken är fylld av kärlek till Bombay, och är ett storslaget äventyr med så många fänslande ansikten och personligheter.
Boken är en tegelsten på över 900 sidor ändå innehåller den inte en endaste överflödig mening eller endaste seg eller tråkig sida.
Läs denna underbara bok
Betyg 5
2013-01-05 14:27
En bok med extra allt! Underhållande, gripande, spännande, välskriven och med fantastiska miljö- och personbeskrivningar. Historien är helt makalös. En av de bästa böcker jag läst!
Betyg 5
2017-08-08 08:28
Boken är lång, spännande, rolig, sorglig, gripande, intressant, lärorik och tänkvärd.Eftersom den är så lång (43 timmars ljudbok) var det lite svårt att hålla fokus och hålla ihop alla händelser, personer och platser. Tvekar mellan 4 och 5, men att lyckas hålla intresset på topp är värt en femma:-)
Betyg 5Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Shantaram
Liknande böcker:
Eldsjäl
 A. Åhman
Stormberget
 L. Marklund
En vilsen själ
 G. Redin
Mousa varats mysterium
 B. Lundberg
Huset Versace
 D. Ball
Trolsk som pärlan
 V. Andrews
Skriften i vattnet
 J. Lindqvist
Ett år
 E. Flygare Carlén
Röd som rubinen
 V. Andrews