bokrecensioner boktips

Mästaren och Margarita

Författare: Michail Bulgakov
Genre: Roman
Ämnesord: psykologi, historia, spänning, äventyr
ISBN: 9789113023120


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

En mystisk främling uppenbarar sig i Moskva. I hans sällskap finns en naken kvinna, en man i jockeymössa och en jättelik svart katt som röker cigarr och skjuter pistol. Snart börjar skrämmande, våldsamma och farsartade saker hända.

Michail Bulgakovs roman hör till mästerverken i den moderna litteraturen. En bisarr och fängslande historia med rötter i den ryska traditionen från Gogol, Tjechov och Belyj. Här pågår den ständiga kampen mellan ont och gott, där grotesk fantasi blandas med finstämd lyrik, bitsk satir med visionär storslagenhet.


Utdrag ur boken:
yfyjy
Medelbetyg: 4,44 (55 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Mästaren och Margarita :
2004-04-16 10:59
Mästaren och Margarita är romanen om en roman om Pontius Pilatus vånda för den dödsdom han pålagt Jesus. Denna historia berättas samtidigt och beroende av att djävulen (i skepnad av trollkarl) besöker Moskva. Den här romanen är inget mindre än ett fabulöst intellektuellt äventyr och en nervkittlande upptäcktsresa i tid och rum där hävdvunna begrepp välts omkull på ett sätt som saknar litterärt motstycke! I Bulgakovs konturskarpa och infernaliskt underhållande satir rullar/förvrids huvudena raskt på falska och giriga partimedlemmar, det skjuter blixtar och eld och det flygs på kvast till häxornas vårbal. Mot bakgrunden av allt detta tecknas en fulländad kärlekshistoria mellan den vackra men olyckliga Margarita och hennes älskade Mästare som hålls inspärrad på ett mentalsjukhus (ett mentalsjukhus som allt eftersom handlingen fortskrider får allt fler patienter).

Romanen har en uppsjö infallsvinklar och intellektuella utgångspunkter som omöjligt göres rättvisa i en recension (vilken den än månne vara). Jag anser emellertid att denna roman MÅSTE läsas av alla litteraturälskare och/eller läskunniga. Mästaren och Margarita är den roman som, i skarp konkurrens med Dostojevskijs Brott och straff, skänkt mig den största läsupplevelsen någonsin. Efter en genomläsning av Bulgakovs Mästaren och Margarita är det svårt att inte känna sig fullkomligt perplex och vimmelkantig av alla intryck som läsningen förmedlat. Ett helgjutet språk underbygger det geniala uppslaget och alstrar sammantaget ett svårslaget mästerverk. Bulgakov måste i skrivandet av denna roman varit antigen fullständigt galen eller frenetiskt gnuggat alla tänkbara geniknölar (eller möjligen en kombination av båda delarna).
Betyg 5
2004-04-16 12:42
När några av dissidenterna blev utslängda från det forna Sovjetunionen på sjuttio-åttiotalet hade en med sej en tummad samizdat av Bulkakov och brömde författaren till skyarna. Nu. långt senare när jag läst boken, tvekar jag inte om att sätta betyg 5. Detta är ett mästerverk!
Betyg 5
2004-04-23 15:39
Ett mästerverk som man får läsa med andakt!
Historien är så mustig och fylld av bisarra personer och företeelser att man häpnar.
En riktig klassiker som man gärna läser om och om...
Betyg 5
2004-05-10 23:07
Mosva blir inte vad det har vart när självaste Satan kommer till staden med sin följeslagare Behemot (svart skjutglad katt) och Koroviev, körledaren. Bizarra saker börjar ske runt om i staden och de stackars moskoviterna börjar samanstråla på stadens mentalklinik.
Betyg 5
2004-06-01 21:21
Jättebra! Men ibland lite svårt att hålla reda på alla ryska namn
Betyg 4
2004-03-06 19:38
Självaste Satan gör Moskva ett mindre bejublat besök och ställer till med oreda framför allt i de litterära kretsarna. Tillsammans med en kaxig katt, en kufisk typ med jockeyjacka och ett par andra lika underliga typer ser han till att halva Moskva hamnar under tak hos en psykiatriker.

En av de absolut underligaste böcker jag någonsin läst. Den här boken är en roman om en roman, en ofattbar blandning av satir, surrealism och berättarglädje. Berättelsen hålls samman genom berättelsen om kärleken mellan Mästaren och hans Margarita. Djävulen uppträder som den sanna humanisten och paralellt med denna burleska skröna om Moskva går berättelsen om Pontus Pilatus ångest och hans feghet jämtemot Jesus.
"Mästaren och Margarita" liknar ingen annan bok jag har läst. I min bedömning får denna roman en femma här på boksidan.tk, även om jag inte skulle vilja ge den mitt eget maxbetyg (jordgubbe), eftersom den stundtals tappar fart och känns lite rörig. Men denna bok är klart läsvärd. Det är en bok som får läsaren att tappa andan.
Betyg 5
2004-07-07 00:22
Efter att ha läst den här boken drar man sig för att skriva något själv, det känns obetydligt. Men de här raderna fick jag till i alla fall.
Betyg 5
2004-07-26 23:41
Underbar bok, med några av bokvärldens mest spännande karaktärer. Professor Woland beskrivs med sån briljans att man nästan känner för att bli satanist...
Betyg 5
2004-08-04 10:24
Riktigt kvick och rolig dialog! Historien är helt sanslös och precis lagom vrickad för min smak. Bulgakov driver friskt med den ryska statsapparaten.
Jag vet inte varför men jag tycker att Mästaren och Margerita
påminner lite om en bröderna Cohen-film.

Snudd på femma i betyg.
Betyg 4
2004-08-04 16:18
Rolig och absurd, kan läsas på många olika sätt.
Betyg 4
2004-12-11 20:39
Jag har alltid tyckt om kvicka böcker, men jag måste säga att denna var inte särskilt interessant.. Författaren flummar (brukar vanligtvis tycka det var roligt och läsa) runt utan någor riktigt sammanhang.. Kanske är det en sådan bok som man måste läsa 2 ggr innan man förstår den? Nää, lite mer Liftarens guide till galaxen humor!
Betyg 2
2005-04-18 23:31
Det här är en bra bok. Riktigt bra. Det är blandning av en Sci-Fi roman och någon slags uppförljare till bibeln. Tro det eller ej, men jag grät faktiskt i slutet! Hör till allmänbildningen att ha läst.
Betyg 5
2005-04-21 00:26
Det var efter vissa bävanden som jag faktiskt bestämde mig för att läsa Bulgakows "Mästaren och Margarita". Jag hade extremt höga förväntningar på boken, vilket jag vet är farligt då ett verk som inte lever upp till dessa faller rakt ned i avfallskvarnen.
Men ack, denna bok, eller snarare detta mästerverk, gjorde mig rentav salig och trollband mig i flera intensiva dagar. Det kommer definitivt aldrig att lämna min själ, det är jag övertygad om.


Det inledande kapitlet, där vi lär känna Berlioz och Ivan Nikolajevitj, är inte bara magiskt, det är enligt min åsikt en fantastisk uppvisning i hur ett språk skall användas. Dessa ryssar och klassika författare vet hur man gör! Stephen King och andra "samtida" författare är bara rena plagiat på dessa fritänkande, underbara magiker (Stephen King plagierar uteslutande fransmannen Zola).
Men när samtalet med Woland blir så utomordentligt fullständigt, komplett och underbart, tänkte jag genast att ett så magnifikt inledande kapitel blir svårt att följa upp, ja kanske omöjligt? -Men jag misstog mig igen!

Att få stifta bekantskap med den romerske prokuratorn Pontius Pilatus på ett sådant vis som Bulgakow låter oss göra, känns inte bara spännande utan också som ett genis verk. Genom berättelser förtäljda av Satan, vidare genom ett skriftligt verk, och slutligen i fysisk form får vi studera Pilatus öde.

Men inte bara det enorma sätt på vilket Bulgakow skapar en unik, realistisk orealistisk miljö får mig att hylla detta verk. Karaktärerna som här introduceras beskrivs också med en sådan otrolig kraft, med en sådan levande dialog att jag knappt kommer kunna återgå till "vanlig" medelmåttig litteratur efter detta besök. Behemot blev min speciella favorit. Denna svarta "katt" (eller barnsliga demon, hur man väljer att se det) med sin otroliga humor och ironi fick mig att skratta högt åtskilliga gånger. Och Woland, med sitt bestämda, nonchalanta men ändå intensiva sätt blev en vacker och trovärdig version av Djävulen, i en intellektuell miljö besatta av clowner.

Man skulle kunna fortsätta i all evighet. Man kan säkert också diskutera ett eventuellt budskap med verket, men det lämnar jag därhän. Ett riktigt mästerverk är något som fångar en realism hos människor och tänkande, vilket gör att olika personer finner olika tolkningar av det. Precis som med en bild. Och detta är verkligen ett otroligt mästerverk i just det avseendet. Det fångar det ytterst mänskliga, genom omänskliga såväl som mänskliga karaktärer.

Det var svårt att inte fälla en tår i slutet. Dels pga. den otroligt vackra historien, men också för att verket just var påväg att ta slut. Jag önskar redan att jag skulle läsa boken igen, för första gången. Mästaren och Margarita är något, om inte det bästa, jag läst.
Jag väljer att avsluta min hyllning med samma rader som Bulgakow själv:


"Hans hjälte hade nu oåterkalleligen stigit ned i avgrunden och skulle aldrig återvända. Natten till söndagen, Uppståndelsens dag, hade förlåtelse givits åt stjärntydarens son, den grymme, femte prokuratorn av Judéen, riddaren Pontius Pilatus".

Betyg 5
2005-06-09 22:32
Här går det undan vill jag lova! En abrupt och ibland hysterisk roman där turerna är många och historien är av en extremt otrolig och fabulerande karaktär. Jag hade faktiskt inte hört speciellt mycket om denna roman innan jag fick ett tips här på Boksidan om att jag borde läsa den, och efter att jag läst alla recensioner (läs: lovord) kände jag mig närapå tvungen att ögna igenom romanen, vilket jag uppenbarligen även gjorde.

Att beskriva handlingen i Mästaren och Margarita kort och koncist är enligt mig en omöjlig uppgift, då historien är obeskrivligt mångfacetterad och stundom abstrakt. Det som kan sägas är att det en dag kommer en besökare till Moskva, en underlig och kufisk man som är följd av ett antal servila hantlangare som han tar till hjälp i de olika predikamenter han råkar hamna i. Efter ett tag förstår man att denna besökare inte är någon vanlig dödlig, detta är Satan själv.
Mitt i detta virrvarr som vi får följa finns också berättelsen om Pontius Pilatus, vars öde vi får dölja från och med det att han dömer en viss biblisk man till döden och framåt. Mer av handlingen beskriver jag inte här, ni som läser detta måste själva ta reda på det som sker i romanen.

Nu när jag beskrivit detta är det bara att komma med slutpoängen, denna roman är helt underbar. Historien, karaktärerna, skeendet, allt är hänförande i Mästaren och Margarita. Läsupplevelsen är enorm, och jag förbannar mig själv över att jag inte hittat detta mästerverk tidigare. Må jag brinna!

Slutligen måste jag även tillägga att jag håller med det som någon skrev ovan, det vill säga att Bulgakov när han skrev denna roman antingen var galen eller så begagnade han sig av all sin intellektuella tankeverksamhet, men troligtvis var det en kombination, annars vore det omöjligt att skapa något liknande. Och det tål att sägas igen, den här romanen är UNDERBAR!
Betyg 5
2005-06-22 12:55
Yes. Ett mästerverk till skröna. Och jag har alltid varit svag för rökande katter.
Betyg 4
2005-07-21 17:33
Mästaren och Margarita är en bok som har stått och dammat i min bokhylla i några år nu, inte för att jag har trott att den skulle vara dålig, utan helt enkelt för att jag haft så väldigt mycket böcker att välja mellan.
Det var först efter att ha läst alla lovord här på Boksidan som jag beslutade mig för att Bulgakovs bok hade stått och samlat damm länge nog.

Och sen dess har jag inte för en sekund ångrat att jag valde att läsa den här boken. Bulgakov skriver på ett väldigt bar sätt och karaktärera är, minst sagt brilljanta. Handlingen är väldigt skruvad men samtidigt underhållande och inte för en sida känns den här mästerliga romanen ens lite tjatig i sitt vansinne.

Inte heller, ens för en liten stund, känns den här boken ens det minsta seg, tvärt om, man gillar varje sida..

En bok som alla borde läsa.
Betyg 5
2006-01-01 21:27
Mycket bra bok.
Betyg 4
2006-07-03 17:40
great book
Betyg 5
2006-09-15 13:06
En ganska egendomlig berättelse. Boken är lång men är mycket bra. Visserligen så var det ca 2 år sedan som jag läste den, men jag minns den än. Det är lite svårt att gissa sig till vad som ska hända. Författaren berättar med stor inlevelse och storslagenhet. En av de bättre böckerna som jag har läst.
Betyg 4
2006-09-28 08:28
Den var bra när jag läste den men efteråt kommer jag kanppt inte ihåg någonting av den...
Betyg 3
2006-10-20 23:56
Under min läsning av den fösta halvan av boken var jag lyrisk; uppfinningsrikedomen var enorm och det var så häftigt att se hur vardagen plötsligt invaderades av helt osannolika händelser. Men någonstans kring Margaritas flykt naken på en kvast tappade boken lite greppet om mig, det som i början var roligt och en sjuk krock mellan det "normala" och någonting så långt därifrån man kan komma blev till ett gytter av konstigheter som slutade att överrraska. Det är som om Bulgakov vill överträffa sig själv hela tiden tills han drunknar i sina egna fantasier... Trots mest kritik tyckte jag väldigt mycket om boken och rekommenderar den varmt.
Betyg 4
2008-03-01 09:29
Ljudboken

Michail Bulkakov föddes i det förrevolutionära ryssland och var son till en teologiprofessor. I sin tidiga karriär skrev han fritt och fräckt litterära och dramatiska texter. Hans debutroman ”Det vita gardet” - som handlade om inbördeskriget – blev mycket populärt och han ombads dramatisera boken för scenen. Även pjäsen blev succé och störste beundraren var Stalin som lär ha sett pjäsen ett tjugotal gånger.
Bulkakov led inte särdeles av kommunismens införande och kunde spira som inspirerad och nyskapande författare.
Dock förändrades klimatet. Tyglarna stramades åt och Bulgakovs skapelser skärskådades av kommunistiska kulturkritiker. Steg för steg blev Bulgakovs arbete refusserat och nedlagt av den allt mäktigare kommunistiska kultureliten. Populära – men politiskt respektlösa – pjäser fick läggas ner och manus till böcker refucerades.
Bulgakov motarbetades aktivt av den kommunistiska kulturbyråkratin och lyckades endast överleva skapligt med hjälp av den populäritet han vunnit tidigare – hos bland annat Stalin. Men till slut hjälpte inte ens det och Bulgakov fick välja medelvägar för att kunna fortsätta verka som författare.
”Mästaren och Margarita” skrev Bulgakov under 12 års tid fram till sin död 1940. Han skrev om den flera gången (och brände till och med upp ett par versioner) tills han slutligen var nöjd. Den sista perioden av sitt liv hade hans dödliga njursjukdom gjort honom blind, så han fick diktera för att slutföra boken.

Så detta konstnärstestament – av en teologiproffessors son, i en regim som ville avskaffa andligheten - blev en grov drift av denna regim.
Den parallella satiren av Moskvas kulturelit som får se på Satan och Pontius Pilatus kval över att ha sänt Jesus i döden blir två spegelbilder av Bulgakovs liv och verk.
Denna starka kritik och förlöjligande satir blev också begravd av den rådande kultureliten och det dröjde en hel generation innan Bulgakovs verk fick en renessans och åter blev rumsrena. Först 27 år efter hans död publicerades ”Mästaren och Margarita” i en Sovjetisk tidskrift, och först 1969 blev den tryckt i sin osencurerade helhet av ett tyskt bokförlag.

När jag läste ”Mästaren och Margarita” fick jag svårt att bli gripen av karaktärerna. Inte ens den centrala kärlekshistorien fick något riktigt grepp om mig. Mest blev jag berörd av parallellhistorien om Pontus Pilatus och dennes förtvivlade kval och mardrömar som följd av det fega svek han begick.
Dock drunknar detta mycket i den allmäna, kaosartade kalabalik som satiren av Moskvas kulturelit erbjuder. Stundvis mycket roande – och hade jag känt till alla förebilder och händelser som Bulgakov parodierar, hade jag nog funnit det mycket mer stimulerande. Men som det var nu blev det mer som ett hinder i vägen för mig.

Ett par intressanta tankar (tex att godhet inte skulle kunna existera utan ondska - vilket, på ett sätt, gör djävulen god) samt att man betraktar bokens fantastiska tidlöshet och att vara långt före sin samtid – gör att det inte går att låta bli att ställa ”Mästaren och Margarita” bland andra stora klassiker. Men det allmäna intrycker var för rörigt, och förmågan att engagera mig för lågt, för att jag ska kunna ta boken till mig och ge den toppbetyg.

Stefan Moberg gjorde inläsningen av denna bok 1984 och gjorde i mitt tycke en tvivelaktig insats. Han tillhör den grupp av inläsare som inte kan hålla sig från att försöka gestalta och leva ut. Och hur lockande det än kan vara så anser jag att inläsare ska låta bli sådant. Balansen mellan att levandegöra och lämna tolkningen till läsaren är oerhört hårfin – men det är också bemästrandet av detta som gör en duktig inläsare. Stefan Moberg ville allt för gärna förställa rösten och betrakta boken i första hand som en komisk sådan, vilket förskjuter jämvikten åt fel håll i en bok som så uppenbart ska kunna kasta sig mellan tragik och komik mellan varje sida. Detta gör inläsarens balansgång ännu mer viktig – och Moberg klararde inte av detta.
Betyg 4
2008-09-09 21:45
Finfin bok detta! Behemot :)))
Betyg 4
2008-10-06 09:24
Höga förväntningar kan falla pladask.
Det är precis vad "Mästaren och Margarita" gjorde för mig. Efter att ha sugit på karamellen i åratal, läste jag den till sist. Och den gav mig... ingenting.
Tråkigare historia stöter man sällan på. Ingen relevans för det verkliga livet, utom möjligen lite samhällskritik mot det gamla Sovjet. Men i snällaste laget. Jag misstänker att det hela skall vara roligt, lustigt, komiskt. Men det är det ju inte heller.
Romanen utgavs postumt, och kan det, månne, vara så att Bulgakov inte hann riktigt färdigt med den? Den känns onödigt rörig och spretande i den andra delen, och de utdragna magiska scenerna är bara trista. Varför skall kvinnorna vara nakna hela tiden, medan männen är propert klädda? Ja, vi anar nog alla svaret.
De delarna som handlar om Jesu korsfästelse och Pilatus' våndor (?) är så ointressanta att klockorna stannar.

Språket håller bra, dock. Fast lite för många "det vete fan" är det allt. Översättningen känns fräsch.

Betyg 2
2009-01-07 04:09
Det finns några böcker jag skulle ta med mej till en öde ö. Några kan jag sälja för mat och dryck. Dock inte Mästaren och Margarita. Jag läste den första gången för kanske 30 år sedan och blev omedelbart betagen. Den burleska historien i Moskva med de ljuvliga avklädningarna av uppblåsta personer var de första genomläsningarnas njutningar. Behemot stal mitt hjärta. Men alltefter jag läste om och om igen växte historien i historien, om Jesjua Ha Notsri och Pontius Pilatus i styrka. Vilken kraft ödmjukheten och godheten kan ha! Vilken kärlek som demonstrerades. Kärleken mellan Pilatus och hans hund Banga. Jesjuas allomfattande kärlek, också till sina bödlar. Varje gång jag läser längtar jag efter den av slutscenerna där Pilatus till sist får vandra tillsammans med den underlige drömmaren och föra de samtal han längtat efter i tvåtusen år. När man sen adderar den självutplånande kärleken mellan Mästaren och hans Margarita finner man utöver alla andra kvaliteer boken att den är en av våra främsta kärleksromaner.

Azazello alias Anders Kjellner
Betyg 5
2009-06-06 23:42
en av mina favoritböcker. som jag ser det handlar den om godhet och ondska och om hur människan är funtad. den här boken gjorde ett starkt intryck på mig.
Betyg 5
2009-10-02 14:46
Vilka snabba vändningar livet kan ta. Djävulen kommer till Moskva och staden blir aldrig som den har varit. Mentalsjukhusen blir fulla och folket förvirrade.

En riktigt absurd roman som enligt mig är en revolt mot den allmänna ordningen (kommunismen). Staten lyckas inte ta hand om människorna och för de därför till mentalsjukhuset (koncentrationslägret i Sibirien?).

För mig blir djävulen en revolutionär som väner upp och ner på allt. Likaså gjorde Jesus med sina teorier. Vad säger det om vem som är god eller ond? Är man god för att man följer samhällets konventioner och ond för att man motsätter sig dem, eller så är samhället ont och man vill göra det bättre.

En tidlös och läsvärd bok.

"Manuskript brinner inte"
Betyg 4
2009-12-14 17:38
Ett ord: BRILJANT
Betyg 5
2011-02-07 10:02
Läs den! Och för all del, se den ryska filmatiserade miniserien med samma namn, förvånandsvärt bra.
Betyg 5
2011-03-18 12:24
Jag läste den här på gymnasiet efter ha sett den som pjäs, fast pjäsen hette "Satan anländer till Moskva! jag blev trollbunden av pjäsen och lånade genast hem boken. Den är underbar, tror nog jag måste skaffa den så jag kan läsa den igen och igen!
Betyg 5
2011-12-10 23:48
Läst boken tidigare minst 2 gånger i originalspråk, med 10 års mellanrum. Visa kapitel läst flera gånger. Bara älskar den!! ;-)
Betyg 5
2013-01-23 21:58
Nja, inte min smak. Detta ska vara något av en kultbok. Hm? En osammanhängande historia, med en snäll djävul, folk som flyger, rider på svarta hästar uppe bland molnen mm mm. Jag drunknar bland alla dessa ryska namn! Orsaken till att boken inte får en smiley, utan två, är att jag är imponerad av författarens fantasi.
Betyg 2
2013-05-09 20:58
Har nog inget att tillägga till de som höjt den till skyarna. Detta är verkligen en underlig historia, och den enda bok där jag skrattat högt när jag läst! Rekommenderas till de som vill ha en intellektuell utmaning!
Betyg 5
2013-05-24 20:12
En underlig och fantasifull satir med mycket humor men även ett bakomliggande allvar. Mycket fniss och lusten att själv besöka Moskva har vaknat.
Kanske är det vi människor som i själva verket är de riktiga djävlarna?
Betyg 4
2013-11-12 20:05
Helt skruvad historia, mycket konstigare än vad jag trodde att den skulle vara. Jag gillade verkligen kapitlen om Pontius Pilatus. Överlag väldigt underhållande och kul att ha läst.
Betyg 4
2013-11-16 10:54
Genomgående höga poäng för denna gamla kultbok... Som många andra hade jag otroligt höga förväntningar när jag fick boken skickad till mig i ett födelsedagspaket.
Men... Jag läste tålmodigt sida upp och sida ner i hopp om att det påstått geniala skulle infinna sig.. Men icke, vad jag såg. Tyckte den var sanslöst pratig och tjatig, dialogen så tråkig att jag knappt stod ut. Ett blurr och ett virrvarr av personer som ö.h inte fångade mitt intresse. Jag undrade efteråt vad det var för fel på mig som inte jublade över denna skrift. Kan kanske för lite om Sovjet? Eller angår det mig för lite. Eller var det den grabbiga gubbiga stilen?
Jag kan tyvärr inte inkludera denna bok i samlingen storslagen existentiell litteratur med hållbart värde...
Betyg 1
2015-07-04 22:20
Jag ger direkt en 5:a, men den ryska filmatiseringen som går nu (2015) på Axess-kanalen får en 6:a. Vilka skådisar!
Goethes aforism passar här: Gud vill gott och gör ont, Djävulen vill ont och gör gott.

Betyg 5
2017-11-07 17:49
Mästaren skriver en bok om Pontius Pilatus och hans älskade Margarita läser den. Men mästaren är inte nöjd och bränner manuskriptet. De tror att det är borta för alltid men då har de ännu inte mött satan som har en kopia. Satan som är både ond och god är en stor magiker och utövare av svart magi omger sig med några kufiska personer varav den ena kan bli en stor svart katt. Det inträffar många extrema ting och Margarita upptäcker att det kan vara en tjusning i att vara naken. Den här boken är som en fantasyberättelse med en del normala inslag. Bra, humoristisk men ibland lite förvirrande.
Betyg 3Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Mästaren och Margarita
Liknande böcker:
De ofrälsta
 R. Harris
Gula rosornas bok
 S. Axelzon
Sången om Akilles
 M. Miller
Lajja - Skammen
 T. Nasrin
Fasader
 V. Höglund
Bitterfittan 2
 M. Sveland
Värma händer
 K. Widholm
Kärlekens algoritm
 M. Kallentoft
Lektioner
 I. McEwan