bokrecensioner boktips

Harry Potter och Dödsrelikerna

Författare: J.K Rowling
Genre: Fantasy
Ämnesord: krig, kärlek, ungdom, äventyr
Utgivningsår: 2007
ISBN: 9173710040


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Eftersom titeln Harry Potter and the Deathly Hallows är väldigt svåröversatt, speciellt om man inte har manus, så valde J. K. Rowling att ge alla utlänska förlag en alternativ titel att översätta. Titeln som gavs var Harry Potter and the Relics of Death, vilket enkelt översätts till Harry Potter och dödsrelikerna!

2007 är det tio år sedan Harry Potter och de vises sten publicerades och fenomenet Harry Potter för första gången såg dagens ljus. Böckerna om Harry Potter har hittills sålt i drygt 2 miljoner exemplar i Sverige. Världen över har Harry Potter-böckerna sålt över 325 miljoner exemplar och finns översatt till 64 språk.

Lista över Harry Potter Lego

Utdrag ur boken:
Ett starkt silversken flammade upp i skogen och rörde sig ljudlöst mellan träden. Skenet verkade flyga rakt emot honom.
Han [Harry] hoppade upp, utan att kunna få fram ett ljud, och höjde Hermiones trollstav. Han kisade mot det bländande ljuset. Framför det stod träden som kolsvarta silhuetter, och det kom allt närmare ...
Och sedan trädde ljuskällan fram bakom en ek. Det var en silvervit hind, månskensfärgad och skimrande, som betade sig fram över marken. Hon var alldeles tyst och lämnade inga spår av hovar efter sig i pudersnön. Hon kom emot honom. Det vackra huvudet var höjt [...].
Harry stirrade med förundran på varelsen, inte så mycket för att hon var besynnerlig, utan snarare för att hon var så oförklarligt välbekant. Det kändes som om han väntat på henne, och att han fram till nu bara råkat glömma bort att de stämt möte. Hans impuls att ropa på Hermione, den som hade varit så stark alldeles nyss, var nu försvunnen. Han visste det – han hade kunnat sätta vad som helst på att hon hade kommit för att träffa honom, och bara honom.


Nedskrivet av Salamis


Medelbetyg: 4,61 (104 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Harry Potter och Dödsrelikerna :
2007-11-01 12:53
Slutet i boken är det enda negativa jag kan säga om den här boken.
Min mening är att man bör berätta hur det gick för alla om man väljer att göra det i slutet av en bok.
Betyg 5
2007-11-15 21:06
Jag har, efter att ha läst orginalet på engelska, även läst den här versionen på svenska.
Jag kan genast säga att när man har vant sig vid att läsa orginalspråket verkar svenskan nästan lite töntig i det här sammanhanget. Magin blir inte fulländad direkt.
Jag förstår nu varför jag blev så fast vid boken första gången: rusande adrenalin för att man inte vet hur det ska sluta. Det kan jag inte direkt återuppliva igen eftersom jag redan visste hur det skulle sluta.
Den sista epilogen var jag inte heller lika förtjust i längre... den framställdes lite larvigt.

Det engelska orginalet fick en 5:a av mig, pg.a den sprakande Potter-känslan på varje blad.

Jag råder alla att läsa orginalet, men den svenska är också okej.
Betyg 3
2007-11-17 18:58
Den här bocken bara ROCKAR!! Upplösningen blev bra tillslut och man märker att personerna har växt igenom böckerna. Trots det så trodde jag nog att fighten mellan Harry och Voldermort skulle vara lite längre! men kan endå bara älska boken som den förtjänar att älskas!! =)<3

STOR FEMMA!!!
Betyg 5
2007-11-21 17:09
Efter att ha köat i Stockholm Harry Potter-vaka i 10 timmar den 20-21 Juli 2007 så var det härligt att nästa dag få läsa sista boken om Harry Potter. Den var fantastisk! Många saker som jag hade funderat över visade sig vara sanna och andra stämmde inte alls. Visst var det tragiskt att läsa sista sidan till slut och komma på att nu blir det inga fler Harry Potter böcker. Men jag är ändå glader för det.
Jag vet inte vad mer jag ska skriva, jag är rädd för att avslöja för mycket för er som inte har läst den än ;)
Men jag måste fortfarande läsa den på svenska också... som kommer ut IDAG! heh, jag ska nog ta och röra mig mot bokhandeln..nu X)
Betyg 5
2007-11-28 17:35
Ja så har man då läst den sista i HP-serien. Och jag håller med, det var med ett visst vemod som man stängde boken när sista sidan var läst.

Boken var oehört bra,den var mörkare än de tidigare och det hände verkligen något hela tiden. Det var många tragiska händelser och man satt ibland med gråten i halsen.
Handlingarna har blivit mörkare och brutalare för varje bok och ju äldre Harry blivit, böckerna har följt Harrys utveckling från liten pojke till myndig trollkarl.

Den innehåller allt från glädje, skratt och ironi till sorg och tårar.
När jag läst de första sidorna insåg jag att denna skulle bli betydligt brutalare än de tidigare och det blev den, det kommer att dröja ett par år innan det läses högt ur denna för de små barnen.
Jag håller med andra att det kommer en massa överraskningar hela tiden, både onda och goda. När man andas ut mellan allt som händer så dyker det genast upp något nytt. Och för första gången ser jag inte det som något negativt.
Jag trodde nästan att jag skulle ha för höga förhoppningar på boken, att den föll platt pga att man hoppats på något utöver det vanliga, men den var bättre än jag kunnat hoppas på.
Jag tycker Rowling fått till ett bra slut, enda negativa var att man nu sitter och undrar vad alla gör som vuxna. :D

Jag kan inte ge denna bok annat än högsta betyg, inte för jag velat ge den mindre. Jag bara älskade den, så pass att jag nu ska läsa om alla från 1an. Vill inte att det ska ta slut riktigt än.
Betyg 5
2007-12-02 10:58
den var bra fast tråkig framsida. den får en 4:a för framsidan och att den inte var lika bra som alla andra ! det verkade som att hon hade slut på ideer.
Betyg 4
2007-12-03 18:29
kan bara hålla med.... sorgen är stor och tomheten total. hpvärlden har funnits brevid mig i nästan 10 år och nu är det slut... inget nytt och det känns tufft. kan nog inte lägga in en bra recension än för det känns som jag måste läsa den igen innan men självklart är det en femma. kan ju inte ge något annat betyg. snyft.
Betyg 5
2007-12-04 17:06
älskar den här boken ! började facktist gråta när den var slut:( tänkte: nu kommer det inga fler harry potter böcker...:(

tips: för er som vill veta om vad dem jobbar med när dem e stora gå in på www.wikipedia.org och sök på harry potter och dödsrelikerna så står det vad alla jobbar med efteråt;)
Betyg 5
2007-12-28 17:41
Jag tycker att det var en bra bok. En mycket spännande bok rakt igenom
Betyg 4
2008-01-01 20:24
Boken var lite ojämn, och hade kunnat kortas i vissa avsnitt. Men den är ändå mycket spännande och väl värd att läsa. Slutet är dramatiskt och när man är inne på de sista 200 sidorna är det svårt att släppa ifrån sg boken.
Betyg 4
2008-01-03 00:40
Är imponerad av JK Rowling som faktiskt fick ihop alla detaljer till slut. Inget lämnades till slumpen och eller föll i glömska. Sista kapitelt kan man tycka vad man vill om... jag ser det mest som ett tillägg, inte en egentlig del av boken, för mig tar boken slut vid det näst sista kapitelt.
Betyg 5
2008-01-04 03:44
jag är ett mycket stort potter-fan och har följt honom sen jag var liten.
Detta är ju den sista Harry Potter - boken och jag känner verkligen mycket för den. Den är så underbart bra! Jag tycker att denna och den första är dem allra bästa. Detta var liksom... slutet.
Jag minns mycket väl när mamma läste högt för mig i sommar, den engelska versionen, och när hon läst den sista meningen. Jag minns hur han lade ihop boken och sa: "Så nu är det slut. Vad tyckte du?"
Då grät jag, första gången i mitt liv för att en bok var slut.

gråter bara när jag skriver om det som nu :')
Betyg 5
2008-01-04 21:06
Det är näst intill sorgligt att det är slut nu, sista boken. Precis som alla andra potter böcker var den här riktigt bra och nästan omöjlig att lägga ifrån sig. Jag gillade slutet, det var kul att få läsa hur det blev när de var vuxna! Fast hade gärna fått vetat mer om det.
Jag håller med en av de andra som recenserat, boken hade ett lite annorlunda stuk än dom andra böckerna. Men måste också säga att jag gillade det, det kändes faktiskt som att karaktärerna hade vuxit.
Handlingen är det ingen ide att skriva om, en typiskt toppenbra Harry Potter bok!! Självklart en 5:a
Betyg 5
2008-01-06 14:34
jag läste ut boken på 3 dagar tror jag :)
Och jag måste verkligen säga, att Jk. Rowling är ett geni, hon har gjort någont fantatiskt.

Den här boken är den bästa av allla Hp-bökerna, jag älskar den verkligen (L)

Funderar redan på när jag ska läsa om den xD
Betyg 5
2008-01-17 17:29
Lade inte den ifrån mig, den är jätte bra !! Dock en ganska långsam tältresar period X) och sorgligt att serien är slut. Alltid när en långserie böcker blivit utlästa så blir det tomt på något viss, så jag hoppas på en bock till :D
Betyg 5
2008-01-17 18:00
Jag älskar den!
Det är en av de bästa böckerna jag någonsin har läst fast jag har dock då bara läst den på engelska men det gick lika bra.
Det är en sånn där bok som man inte kan lägga ifrån sig helt enkelt..
Betyg 5
2008-01-19 11:29
Skitbra! Skickligt skriven, medryckande story. Harry Potter-serien är en oerhört bra bokserie.
Betyg 4
2008-01-23 20:17
men gud vad spännadne boken var det tyckte jag!!!!!
Hoppas filmen kommer ut snart men jag tror ej att den är inte lika bra som boken men ändå det ska bli kul tycker jag. jag tycker att det var synd att visa personer dog älskar denna bok!!!!!!!!!!!!
Betyg 5
2008-01-24 18:53
Denna bok är väldigt bra!

Inte den bästa bland Harry Potter böckerna, men det händer väldigt mycket! Man får reda på många saker. Ibland känns det som författarinan ville bara få slut på serien så fort som möjligt.
Det är synd att det inte kommer finnas mer uppföljare...
Den har sina stunder där man nästan börjar gråta och stunder där man skrattar.
Betyg 4
2008-02-06 19:26
Inte den bästa av författarens böcker. Men klart läsvärd om man har läst de 6 föregående böckerna. Man vill ju veta hur det slutar.
Betyg 3
2008-02-10 19:34
Jag tyckte boken var jätte bra, det bästa var nästan slutet. Det hade jag aldrig kunnat lista ut :D
Betyg 5
2008-02-10 21:38
En bra avslutning på serien. Men den kommer inte upp i högsta betyg. Jag retar mig på lite småsaker här och var, men i det stora hela är det en väldigt bra bok.
Betyg 4
2008-03-08 11:10
Nu har jag äntligen läst sista boken även på svenska som blev mycket bättre vid omläsningen. Jag kan knappt komma ihåg vad det var som jag inte gillade med den sjunde delen. Däremot så tycker jag att det finns andra böcker i serien som är bättre, vilket ger den här en fyra.
Betyg 4
2008-03-13 11:00
Denna bok var fantastisk bra! Mycket mycket spännande och man kunde sträck läsa den i flera timmar. Rekommenderar denna bok genast för alla som älskar fantastiskt bra böcker. Lite sorglig i vissa delar, men det mättes genast upp med glädje! det ända som inte var så bra var att dom inte var på Hogwarts så mycket...
Betyg 5
2008-04-27 19:06
Ger den ingen recension eftersom jag inte har läst den, vill bara ha bort den från min Boklista!
2008-04-27 21:22
Det är krig. Folk dör – onda som goda. Strupen snör ihop sig av sorg, klumpen i magen värker.

Tragiskt att läsa den sista sidan. Min fantasivärld i mystiken runt Harry Potter och hans vänner är slut. The End. Det är dax att återgå till det verkliga livet.
Betyg 5
2008-05-08 18:06
Harry Potter är ett litet barn när hans föräldrar blir förrådda och uppspårade av Lord Voldemort. Mörkrets furste har som syfte att förgöra Harrys båda föräldrar som är motståndskämpar i Fenixordern. Meningen var att även Harry skulle stryka med den där ödesdigra kvällen, men något händer - och Harry Potter överlever. Omedveten om sitt förflutna växer Harry upp hos sin moster och hennes familj. Harry är inget älskat barn och hans egenheter och udda talanger kontrasteras mot den väldigt vanliga familjen, vars högsta önskan är att INTE sticka ut. På sin elfte födelsedag ställs Harrys liv i nytt ljus när han mottar ett intagningsbrev från Howgwarts trollkarlsskola och där tar sig berättelsen om Harry Potter sin början. Vi följer honom på hans upptäcksfärd i magins underbara Värld och delar hans vardagliga vedemödor, med förälskelser, ensamhet, ifrågasättande av sitt öde. Från och med första boken är Lord Voldemort en viktig pusselbit för Harrys identitet. Efter det misslyckade försöket att låta Harry gå samma fruktansvärda öde till mötes, som sina föräldrar, försvinner Voldemort och trollkarlsvärlden gör sitt bästa för att återhämta sig efter diktaturens år av tortyr, försvinnanden och förrädare. Dock kommer Harry Potter under sina skolår tvingas möta sin värsta fiende vid flera tillfällen. Han kommer också tala för döva öron när han uppmärksammar sin omgivning på att ondskan ärpå väg tillbaka. Harrys kamp för att hitta sig själv, är en kamp som samtidigt innebär en psykologisk resa in i ondskan. För Lord Voldemort och Harry Potter, är, trots att de upplever sig vara motpoler, oupplösligt bundna till varandras öden. "Harry Potter och halvblodsprinsen" slutade med Severus Snapes förräderi mot Harrys älskade rektor Dumbledore. Denna bok tar vid när ondskan redan omslutit trollkarlsvärlden och Voldemorts motståndskämpar tvingas fly för sina liv. Harry vet om, att hans liv är sammanflätat med Voldemort och att en av dem måste dö - för att den andra ska leva. För att beskydda dem han älskar försöker han avgränsa sig och samtidigt fullfölja det uppdrag som Dumbledore gav honom, innan han blev mördad. Med fara för sina liv börjar en upptrappning inför den sista striden, som bara en kan vinna.....

Jag tycker det är vanvettigt svårt att skriva en recension på den senaste boken om Harry Potter, sista boken i serien. Man vill inte avslöja för mycket, men utan belysa historiens grund förlorar recension i värde. Det som är mest uppenbart med böckerna är deras förmåga att fånga läsare på alla olika nivåer. Vi har alla olika mönster som vi letar efter när vi läser. Vi vill känna igen oss och när mönstret faller på plats - då kommer den där underbara känslan av att KÄNNA bokens karaktärer. Därför vill man läsa, för att möta sig själv i en bok. Man kan således läsa böckerna som lust litteratur, magiska omgivningar, fantastiska beskrivningar av en facinerande Värld som uppväcker barnet inom oss alla. Drakar, överfyllda bord med delikatesser, spöken, gåtor, enhörningar och magiska böcker, det är ingen hejd på fantasin. Man kan också läsa böckerna som en berättelse om hur en pojke växer upp och lär sig saker om sig själv och om andra. Böckerna handlar om att bli vuxen och förstå sin uppgift i livet. Så kan man också läsa böckerna som spänningsberättelser med äventyr som alla för läsaren en liten bit längre mot slutmålet - den sista striden. Eller så ser man böckerna som politiska manifest som berättar om hur en diktatur växer fram och målar upp en värld av maktlöshet, men också mod och kärlek. Böckerna passar med andra ord, väldigt många läsare. Och däri ligger böckernas främsta värde. De lockar till läslust och mig veterligen är den allmäna reaktionen på utgivningen av varje ny Potterbok - även när de är på originalspråk, ojämförlig! Även människor som drar sig för att läsa engelska och för länge sedan glömt alla traggliga glosor, kastar sig över böckerna. Det är unikt och det är kännetecknande för alla böckerna om Potter.

När jag läser böckerna ser jag de politiska mönstren tydligt. Rowling berättar om facism, om ondska som tränger emellan familjer och vänner. Den ondska som splittrar medmänniskor och får oss att känna "dom" och "vi". Det är många författare som berättat samma historia, men mig veterligen är det ingen som gör det så bra som Rowling. Dock är budskapet tillräckligt subtilt att man kan leva sig in i det utan att känna sig tvingad att se mönstren i sin omvärld - och så tycker jag det ska vara skönlitterära böcker som dessa. Budskapet når fram - men författaren skriver inte läsaren på näsan och den attityden uppskattar jag. Så? Vad är det för likheter mellan Harry Potters trollkarlsvärld, kampen mot ondskan i form av Lord Voldemort och nazismen personifierad i Hitler - som jag kan se?

1. Lord Voldemort har en bakgrund som liknar Hitlers. Han växte upp utan att känna sig värdefull, först i sitt aktiva val att trycka ner människor runt omkring sig, upplever han sig "bli till". Han personifierar sig med avgränsningen mot de som inte tycker och tänker som honom. Vidare är han besatt av att eliminera spåren av sitt förflutna. Även de som inte är kopplade till hans förflutna men är mugglare (människor som inte kan bruka magi) blir en nagel i ögat för Voldemort. Dessa anses vara smutsiga och förorena renrasiga trollkarlars blod.
2. Rashygienen är en viktig komponent i berättelserna om Harry Potter. Harry kommer tidigt identifiera sig med den utsatta och vända sig mot dem som upphöjer sig själva med grund bara i sitt raspåbrå. För Voldemort handlar rashygienen inte om förmågan att bruka magi, Voldemort dömer ut människor för att de fötts av mugglare.
3. Lord Voldemort attrakterar framför allt osäkra individer som bygger upp sin självkänsla genom att trampa på andras. "Jag kan inget, jag vet inget, men den ras jag tillhör är den bästa i hela Världen". Få av Voldemorts anhängare förstår konsekvenserna av sina val. De ser fördelarna i att få höga poster, trycka ner de personer som de föraktar i smutsen och känna sig förmer.
4. Metoderna för att uppnå makt liknar nazismens. Voldemort utnyttjar rädslan att tvingas handla - (med konsekvensen av likgiltighet, blundandet inför ondska som inte försvinner för att man stänger den ute) och in i det längsta vägrar folk förstå vad som är på gång. Varningstecknen ignoreras, "hear no evil, see no evil, talk no evil". Väl vid makten använder Voldemort sig av media, han förhindrar oppositionen att protestera. Motståndare och deras familjer tas till fånga. De torteras och omvänds genom utpressning. Voldemorts mål är inte att begränsa rörelsefriheten för halvblod. Han vill förinta dem helt.

5. Voldemort omger sig av ja-sägare. Hans dödsätare är hans undersåtar, inte hans konkurrenter eller medarbetare. Allt ligger i händerna på en person och hans godtyckliga hat.

Jag facineras över hur makalöst briljant Rowling byggt upp personkaraktärer, miljö och intrig. Rädslan för att den sista boken skulle göra ett magplask fanns där från första början. Jag har aldrig varit mycket för uppföljare, eftersom jag vet att de ofta bygger vidare på grundidéen och bara återanvänder samma komponenter men på andra sätt. Dock skulle man kunna säga att serien om Potter är EN bok. En fantastisk bok med ett genomtänkt och smart slut. Boken om Harry Potter (om jag får uttrycka det så) är läsglädje. Det liknar inget jag varit med om tidigare - och jag har läst mycket! Denna sista bok om Harry Potter vidgar perspektiven ytterligare. Rowling lyckas lyfta upp tidigare endimensionella karaktärer och driva dem rakt in i läsarens hjärta! Under läsningen pendlade jag mellan viljan att ge boken en jordgubbe och insikter att det egentligen är hela serien som jag åsyftar ett sådant betyg - inte bara denna sista bok. I min lilla betygsvärld får jag enbart dela ut 10 jordgubbar i livet. Nya favoritböcker trycker undan tidigare, så att bara de allra starkaste stjärnorna får lysa i mitt bibliotek. Om "Harry Potter and the deadly hallows" förtjänar en jordgubbe vet jag inte. Serien i helhet får en femma i betyg. Den sista boken fulländar serien. Jag ligger snuddande nära en jordgubbe - men ändå inte. Så Harry Potter får ett smultron istället.

Och Rowling bugar jag för, för hon är vår tids bästa äventyrsförfattare.

Betyg 5
2008-05-29 20:23
Bra bok ^^
Betyg 5
2008-05-29 20:24
Skit bra bok!!! alla måste läste denna!
Betyg 5
2008-05-29 20:26
lätt den bästa boken som finns!
Betyg 5
2008-06-12 16:00
Hur bra som helst! Grät i slutet av boken, var så himla ledsen över att det nu inga fler böcker kommer...

Ett värdigt avslut och hatten av för Rowling, trebarnsmamman som blev mångmiljonär tack vare fantasin!
Betyg 4
2008-06-15 15:36
KLART ÄLSKAR DEN HÄR BOKEN!!!!!
Betyg 5
2008-06-15 19:14
Bästa jag nånsin läst!!!!!!!!!!!:)Fast man vill ju veta hur det går för några fler:)
Betyg 5
2008-09-11 16:15
Lite för mycket prat i slutet när allt ska förklaras, men annars väldigt bra
Betyg 4
2008-09-13 15:21
den sista och den bästa. sorgligt och unikt mycke inlevelse ja fick av boken. bra fantasy och otroligt spännande. men alldeles för sorgligt t.e.x att fred weasley dör
Betyg 5
2008-10-14 14:39
Ser fram emot att mina barn ska bli så stora att jag kan ha högläsning av Harry Potter tillsammans med dem.
Betyg 5
2008-10-22 12:58
Nu har även jag läst den sista Harry Potter boken. Den var verkligen bra och det är synd att det inte kommer några fler. Men jag är övertygad om att de kommer att leva länge än.
Själv är jag tacksam för dessa Harry Potter böcker som fick min då 11-åriga dotter att vilja lära sig läsa. Hon har dyslexi och vi lånade de båda första böckerna som ljudböcker på biblioteket men den tredje hade inte kommit ut som ljudbok så den läste hon själv. Det tog ett sommarlov. Nu läser hon massor med böcker, trots att det tar tid för hon läser långsamt. Däremot så kommer hon väl ihåg massor av detaljer i böckerna som hon läst. Jag behöver väl inte säga att jag lånade boken av henne.
Betyg 5
2008-11-06 19:36
åh ... nu är det slut :(... men det var den mest bästa, magiskaste, sagolikaste bokserie jag läst .. looove it!

det var ett mkt bra slut på det hela i alla fall.. den var väldigt spännande, och sorglig (det var svårt att se bokstäverna när alla mina krokodiltåtar kom), jätte rolig och MAGISK <3 Harry Potter i mitt hjärta
helt klart en lysande stark 5!
Betyg 5
2008-11-08 22:12
så har man då även läst den sista i serien
Betyg 4
2008-11-21 23:39
Man kan inte läsa den här för det underbara språket eller för att historian är oerhört intellektuell och skicklig - det ligger utanför HP-serien. Dock kan man läsa den om man förtrollats av karaktärerna, intrigern, och historian bakom allt och självklart - magin. JK Rowling kanske gör många fel i sitt författarskap, men HP-serien kommer aldrig att lämna mitt hjärta<3 Underbar bok om man läser den rätt, liksom alla andra i serien!
Betyg 5
2008-12-25 23:45
HARRY POTTER är jätte bra, spänning och allt man kan tänka sig, detta kan även vuxna läsa, jag känner många vuxna som gör det och tycker att den är super bra.
Betyg 5
2008-12-30 21:02
<333333

jag grät som en tok i slutet :3 så många som dog :(
ändå en jätte bra bok :D
Betyg 5
2009-01-10 19:19
Jättebra och sorglig så in i...
Betyg 5
2009-01-25 20:17
Harry Potter har man ju följt i många år nu. Enda nackdelen med böckerna enligt mig är att språket har blivit mer och mer omständigt vilket också märks på längden på böckerna. Annars är jag jätteglad att jag har fått följa Harry Potter. Jag trodde att slutstriden skulle vara lite längre, men det blev ju ett bra slut även om man misströstade en stund.
Betyg 4
2009-03-16 06:56
Okej denna har man väntat på i många år. Mina damer och herrer avslutet på Harry Potter. Måste faktiskt säga att säga att jag älskade den och sista kapitlet var underhållande att läsa förutom att vissa namn var ganska lame. Dock saknar Hogwarts i boken. Kändes så annorlunda när han var där så lite.
Betyg 5
2009-03-30 21:33
Fantastiskt och omtumlande avslut på en av de bästa serierna som finns.
Men som sagt, jag känner att jag växt ifrån böckerna lite och kan inte sätta en femma.
Betyg 4
2009-05-31 13:07
Sju böcker om en underbar magisk resa tillsammans med Harry Potter. Det händer att jag stundom tittar åt deras håll i bokhyllan, för att minnas den trygghet och fantasi som de gav mig och det mod av att säga att jag är stolt att jag läst Harry Potter. Varför har jag redan läst ut dem alla?!
Betyg 5
2009-06-12 19:00
Bra avslut på en bra serie. Gillade den starkt. Det ända dåliga var att min favorit karaktär dör. MEN HANS MINNE LEVER KVAR!
Betyg 5
2009-07-18 13:17
Ibland bir denna boken lite dryg och hade kunnats kortas ner lite, slutet är väl så bra det kan bli!
Betyg 4
2009-09-09 18:30
DEN ÄGER
Betyg 5
2009-10-05 18:36
den bästa boken om Harry Potter. Tkr det var dåligt att det var så många goda som dog :/ händer väldigt mycket i den. Hoppas bara inte att de tar bort för mkt i filmen.
Betyg 5
2009-11-14 18:27
Jag började läsa den och efter några kapitel la ifrån mig boken. Den var så tråkig. Jag som ville läsa den så gärna.
Betyg 3
2010-03-08 19:14
Tja, den är bättre än de fyra första böckerna, men når ändå inte upp till samma nivå som Fenixorden och (absolut inte) Halvblodsprinsen. Men det är verkligen, verkligen inte långt ifrån. Det är bara 0,0000000000000000000001 procent ifrån dem två.

Det var många som dog, vilket gjorde den mycket sorgligare - men det tycker jag bara gör boken bättre! Jag tänker inte avslöja alla som dog, bara de som jag blev mest sorgsen över. Så om ni inte har läst hela - läs inte det närmaste. De dödsfallen jag blev mest rörd över var Dobby och Fred (både för att jag älskade honom, och för att man tänker på hur George borde känna. Han och Fred var ju ett).

Det var inte riktigt lika mycket romantik som Halvblodsprinsen - vilket sänker betyget lite! Men som tur var så var det lite i alla fall, så...

Den var rätt så lång - höjer betyget! (Men om den hade haft lika många oviktiga scener som femman - denna har bara viktiga scener och man måste komma ihåg typ allt - så hade den nog blivit över 2000 sidor. Synd att den inte blev det.)

Det var den sista Harry Potter-boken - sänker betyget. (Nu kommer det inga mer - BUHUUHUUU!)

Den var väldigt mörk - höjer betyget.

Harry var inte säker någonstans - höjer betyget. Jag säger inte varför han inte var säker.

Nu ska jag läsa om Harry Potter-böckerna för nionde gången.

NI MÅSTE LÄSA DEN! HÖR NI MIG?!

Och trots att den inte är lika bra som femman och sexan är det inte alls långt ifrån, så det får bli en femma.

Kan knappt bärga mig tills filmen kommer ut! Jag har sett trailern och det kan nog bli den bästa hittils, precis som jag tyckte om Halvblodsprinsen när den kom ut på film.

Men av en anledning avskyr jag Rowling nu. Vet ni varför? HON LÄT UMRBIDGE LEVA! Men i mitt huvud föreställer jag mig henne som död. ELLER ÄNNU BÄTTRE - fått dementorskyssen.
Betyg 5
2010-04-07 17:58
NEJ!Hur kunde sista komma?
:/
Betyg 5
2010-05-01 16:24
EN BOK SOM JAG ÄLSKAR!! Denna, fenixorden och fången från Azkaban är mina absoluta favoriter!! Den är jättebra, spännande, händelserik, sorglig, men helt otrolig alltså! Man blir helt förtrollad av den! Jag börjar faktiskt fundera om JK Rowling är en häxa och kastat en förtrollning över sina böcker, för kan verkligen en mugglare skriva så bra? :) JK Rowling, du är bäst! Du får betyget U (Utomordentligt) av mig! :D En bra avslutning, men hon borde berättat om fler personer.
Betyg 5
2010-08-14 19:53
Jag hade väldigt höga förväntningar innan jag började Dödsrelikerna och det var ett tag sedan jag läste böckerna innan. Möjligen skulle man läst dem på engelska och alla böckerna i sträck.
Jag upplevde idag att boken var en aning larvig. Utan att påpeka det som jag inte gillade med Dödsrelikerna så är det en jättebra bok. Jag läste den på två dagar och tyckte den höll liknade still som de andra Harry Potter böckerna förutom att detta var den stora finalen. Och det var verkligen ett känsloladdad slut som jag inte kunde förutse. Jag trodde innan att jag hade räknat ut en del om slutet vilket visade sig att jag hade fel om.
Tycker att den har en typisk klassisk uppbyggnad då boken upplöser nästintill alla mysterier i slutet.
Denna boken är dock att rekommenderas(engelska skulle jag valt efterhand). Jag kommer att läsa hela serien för mina barn. Gränsen mellan fyra och femma är svår. Egentligen så skulle Dödsrelikerna bära en femma eftersom någon annan Harry Potter bok fått ärva en femma, men jag har läst bättre böcker i jämförelse med någon av Harry Potter böckerna och därmed blir det aningen svårare att släppa på femmor nu efter...
Fin bok, spännande och rolig läsning och en underbar serie.. :)
Betyg 4
2010-12-18 16:20
Jag älskar den sista boken. Den är riktigt riktigt bra. Upplösningen är kanon och berättelsen knyts ihop på ett riktigt bra sätt.

J.K Rowling är ett geni. Har läst alla böcker säkert 5 gånger!
Betyg 5
2011-02-21 10:58
Tja, den här boken var helt okej.
Men jag fattar fan inte hur han kan trolla, fågeln i UPP är bra mycket bättre. Den här boken handlade om en trollkarl som heter Harry Potter och han har ett ärr i pannan som "Tågmannen".
Det var en klar 5/5. Bra bok samt film.
Betyg 5
2011-04-18 21:36
jätte bra, spännande bok, synd att den är slut:(
Betyg 5
2011-05-16 20:44
Helt fantastik bok. Bästa av dem alla.
Den är en supertrevlig bok för ungdomar, vet dock inte hur mindre barn ser på den - men för mig var den underbar!
Och dessutom har den ett otroligt fint djup, och ju mer man läser mellan raderna, desto mer får man ut av boken.
Det är så himla mycket budskap i denna bok. Rekomenderar dock den engelska versionen, ser den mycket mer som "detaljrik" eftersom det finns fler ord på engelska att beskriva med.
Jag bugar. Rowling har gjort det igen!
Betyg 5
2011-11-11 13:41
Otroligt bra bok! Spänningen hålls konstant vid liv. Spänningen hålls konstant vid liv och man sugs in utan återvändo redan efter första sidan. Min näst bästa hp favvo. Om man gillar böcker där stämningen långsamt byggs upp och man får gissa och tänka länge på vad nästa drag kommer bli är det här ingen bok som passar tyvärr då handlingen sker utan större avbrott. Väldigt spännande och högst fängslande!
Betyg 5
2011-11-25 19:23
Det finns inga ord som kan beskriva hur enormt bra dessa sju böcker är!
Betyg 5
2011-11-28 20:10
Slutet av HP serien, väldigt sorligt när man har älskat HP, men det var dags att det blev ett avslut på böckerna. Tycker boken i allmännhet var bra:)
Betyg 5
2011-12-21 21:52
Sällan har väl förväntningarna på en bok varit högre. Även jag själv hade odlat en viss oro för att Rowling lagt ribban för högt. Hur skulle hela historien sys ihop? Jag blev inte besviken.

Den avslutande delen är ett perfekt exempel på en avslutande del i en bokserie. Den är intensiv och dramatisk, man kastas mellan hopp och förtvivlan, och den tar hand om de lösa trådarna på ett lysande sätt.

Den är så kompletterande att jag börjar fundera om inte Rowling haft hela bilden klart för sig hela tiden. Det kanske är självklart men omkring halvvägs i bokserien kändes det definitivt inte som den gedigna helhetsberättelse det slutligen blev.

Denna sjunde bok är sista spiken i en kolossalt välgjord kista, den är ett rött sidenband som knyter ihop säcken, den är precis allt som en hel generation bokälskare krävde att skulle vara.

Ett sagolikt slut på en sagolik historia.
Berättelsen om Harry Potter är ett mästerverk. En klassiker.
Tack Rowling!
Betyg 5
2012-12-19 20:45
Alla böckerna om Harry Potter har varit underbara. Detta är min absoluta favorit bok. Jag blev helt tagen av boken och dess äventyr och jag tycker att boken är så bra skriven och fantasin är så fantastisk. Det är ett måste att läsa denna bok.
Betyg 5
2015-03-15 09:42
Jag älskar filmerna men böckerna ger så mycket mer kött på benen. Fantastisk bokserie med fantastisk karaktärer som är ett nöje att följa genom svårighet och glädje. Utan tvekan det bästa och mest underhållande man både i bokform och i filmformat.
Betyg 5Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Harry Potter och Dödsrelikerna
Liknande böcker:
Judas barn
 M. Heitz
Odinsbarn
 S. Pettersen
Odinsbarn
 S. Pettersen
Odinsbarn
 S. Pettersen
De fallna
 M. Peterberg
Serafers drömmar
 O. Wikander
Nordiska myter
 N. Gaiman