bokrecensioner boktips

Livet deluxe

Författare: Jens Lapidus
Genre: Deckare
Ämnesord: mord, kärlek, spänning
Utgivningsår: 2011
ISBN: 9789146220299


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

I Jens Lapidus nya roman återknyter vi kontakten med huvudpersonerna i de tidigare delarna av Stockholm Noir. Uppkomlingen och dealaren JW har snart suttit av sitt straff, men polisen misstänker att han varit sysselsatt med annat än att ångra sina synder. Pengatvätt är en rimlig gissning, men hur har det gått till? Kriminalinspektör Martin Hägerström får i uppdrag att ta anställning på anstalten som plit, jobba undercover och komma JW in på skinnet.

Jorge har försökt. Han har verkligen försökt att gilla sitt nya vita liv - att förse svennebananerna med kaffe latte, mackor och muffins. Men det går bara inte - han är inte gjord för nio-till-fem-stilen. En comeback som gangster kan ge snabba cash och göra verklighet av drömmar om livet deluxe. Ett jobb. Bara ett enda jobb, och sen kan han vara klar för resten av livet. Han måste tänka stort: ett VTR, ett värdetransportrån. Problemet är bara att det gör man inte själv. Jorge börjar söka partners, compadres, vänner och kontakter. Men risken att fucka upp skrämmer.

Natalie har levt ett skyddat liv som juggemafioson Radovan Kranjics dotter, med utlandsresor, trestjärnskrogar och till och med juridikstudier. Men hoten mot faderns liv har blivit alltmer påtagliga och snart kommer alla i Radovans närhet att behöva ställa sig frågan: hur ser livet ut e.R.? Vem tar över som Stockholms kung? Eller drottning? Vem försöker utmana makthavarna? Och Natalies själv ställs inför den ultimata frågan: vem är hon, och vem vill hon vara?

Trådarna tvinnas tätt och hårt mellan dramats olika huvudpersoner. Det är en ny tid nu. En ny era. Kartan som vi följt sedan Snabba cash ritas om. Samtidigt är det mesta sig likt. Stockholms undersida är densamma.

Aktörerna är nya, men allt går i arv.
Medelbetyg: 4,09 (11 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Livet deluxe :
2011-07-26 17:11
Det verkar som Jens Lapidus har mognat som författare.Den här boken är snäppet bättre än Snabba cash och Aldrig fucka upp.På något sätt mera helgjuten och mera genomtänkt. Mycket spännande,bra upplägg och utmärkt flyt. Inga svaga punkter direkt.Språkligt sitter "svengelskan" också bra här. Sträckläste nästan boken med stor behållning.
Betyg 5
2011-07-27 11:17
Det är en ganska bra fortsättning på historien som började med "Snabba cash". JW är tillbaka, men i en roll där vi inte får följa honom med hans egna ögon, utan genom andra. Jorge är som vanligt den karaktär som återkommande finns med och som vi får följa i första person. Utöver honom är det nya personer som beskriver händelseförloppen. Dels en professionell mördare, en ny polis vid namn Hägerström, samt dottern till Radovan Kranjic. Den övergripande historien känns väl genomtänkt, även om jag tycker att vissa partier av boken är mindre spännande. JW verkar ha blivit en förhärdad brottsling under åren i fängelse. I Snabba cash beskrivs han snarast som grannens pojke - osäker med ett visst mått av samvete. Det samvetet verkar blivit rejält avtrubbat, vilket jag tycker gör honom mindre intressant. Tidigare var han den mest intressanta karaktären, men nu är det mer "dött lopp" mellan de olika figurerna.
Betyg 3
2011-09-01 15:25
En till riktigt bra bok, och jag var total-lurad genom hela boken.
Jag tycker att den mest intressanta karaktären i den här boken är Hägerström som påminner om JW, fast på motsatt sätt, hur Hägerström nästlar sig in i en värld han inte tillhör, precis som JW. Och tillslut får ta konsekvenserna han inte räknat med. Den ultimata förrådarens teater kan lura vem som helst, nybliven maffiaboss som uc polis.
Betyg 5
2011-11-09 20:17
I Jens Lapidius tredje bok om Stockholms undre värld knyts flera trådar ihop. Karaktärer från första och andra boken kommer tillbaks och nya introduceras. Parallellt i boken berättar Lapidius flera historier som var och en är omfattande nog för att räcka till en egen bok. Några av karaktärerna planerar och genomför ett avancerat värdetransportrån, bossen i Stockholms undre värld blir mördad och hans dotter kämpar för att ta över hans imperium samtidigt som hon söker hämnd för sina pappas död.
Sedan har vi den homosexuelle polisen av adlig härkomst som övertalas att jobba undercover för att räkna ut vad J.W som snart ska friges, har för planer.
”Livet Delux” är precis som sina föregångare ett mäktigt epos av osvenska mått. Men den känns samtidigt så väldigt Svensk. Berättarstilen är driven och trots att det är flera parallella historier som berättas så är alla lika intressanta och håller läsglädjen brinnande konstant.
Jens Lapidius unika berättarteknik, med många huvudpersoner, gör att man heller aldrig vet hur det kommer att sluta. Man vet att det kommer att gå bra för en del och åt helvete för andra – men man vet inte vem som det går på det ena eller andra sättet för. Detta är en lysande teknik som Jens Lapidius bemästrar mycket väl.

Jonas Malmsjö har läst in två av Jens böcker och fungerar väldigt bra, även om jag faktiskt föredrog Morgan Alling som läste in ”Snabba cash”.
Betyg 4
2011-11-29 21:41
Ännu en bok om JW, Jorge, och Stockholmsmaffian, Familjen Kransjik. Minst lika bra som de förra - kanske den bästa.
Värdetransportrån, pengatvätt, hyrda lönnmördare, gänguppgörelse, brats, polisundercover är några ingredienser som sytts ihop till en oerhört spännande,500 sidor tjock bok.
Betyg 5
2012-07-18 23:25
Det stora Pluset var att boken var intressant där författaren Jens Lapidus blandar gettokultur och deras erfarenhet om sveriges till en kontext om deras utanförskap.

Minus var att boken hade lite väl mycket action och att huvudpersonerna är ute o springer mycket i olika länder och kulturer.
Betyg 4
2013-09-25 09:58
Blev positivt förvånad över en så bra uppföljare. Det känns verkligen som om Lapidus fyller ett tomrum, både ämnesmässigt och språkligt.
Betyg 4
2014-04-29 08:45
Livet deluxe är sista delen av trilogin som består av snabba cash, aldrig fucka upp. Jag tyckte andra delen Aldrig Fucka Upp inte var lika bra som Snabba Cash men Livet Deluxe håller måttet och är i klass med första delen. Vi får åter träffa chilenare Jorge Royale alias J-boy som är mitt i att planera en sista stött och sedan ska han kunna dra sig tillbaka med väskor fyllda av cash. JW, den svenska killen som sålde koks till Stockholms överklass elit och levde dubbelrum, de finaste salongerna i Stockholm jetset folk och körde taxi på kvällarna för att finansiera sitt överklass livsstil. Nu sitter JW inne efter den misslyckade rånet från Snabba Cash men muck dagen närmar sig och JW verkar ha något nytt på gång.
I denna sista del får vi träffa nya förmågor Natalie , Bossen Radovan dotter får en ny karriär när hon tvingas att ta över sin fars verksamhet och ett krig bland de kriminella undre världen är på väg att blåsa upp.
Högerström har jobbat inom polisen i många år och blir erbjuden att bli under cover, officiellt får han sparken och tar jobbet som plit på anstalten , inofficiellt ta reda på vad JW planerar.
Livet Deluxe är en fulländad avslutning !
Betyg 5Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Livet deluxe
Liknande böcker:
Hör mig viska
 M. Kallentoft
Det tyska huset
 A. Indridason
Akrobaten
 A. Sundkvist
Grissly
 M. Kallentoft
Mörkare än midnatt
 M. Connelly
Mord i Bohuslän
 S. Blomberg
Offer 2117
 J. Adler-Olsen
Skred
 S. Strömberg
På dödligt spår
 M. Connelly