bokrecensioner boktips

Eragon

Författare: Christopher Paolini
Genre: Fantasy
Ämnesord: kärlek, spänning, äventyr
Utgivningsår: 2002
ISBN: 9163843684


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Den fattige bondpojken Eragons liv förändras helt när han en dag hittar en vacker blå sten som visar sig vara ett drakägg. Ägget kläcks och drakungen Saphira och Eragon blir i vänner i hemlighet. Från den dagen knyts deras öden för alltid till varandra.

Denna storslagna fantasyroman är skriven av den då blott 15-åriga Christopher Paolini. Av en slump hamnade den hos ett av de största bokförlagen i USA och gjorde genast enorm succé när den gavs ut. På bara 6 månader såldes den i över en miljon exemplar och boken är nu översatt till en rad olika språk världen över.

Skriven av en 15-åring har den allt en ung läsare önskar och mer därtill; drakar, alver, mystik, glöd, strid och kärlek. En äventyrsberättelse i fantasytraditionens förtrollande stil. Lika underbar för vana fantasyläsare som för blivande fantasyälskare.
Och i sann fantasyanda är berättelsen om Eragon tänkt att bli en trilogi.


Utdrag ur boken:

''Jag ser mäktiga krafterna i vårt land kämpa om kontrollen över din vilja och ditt öde. Oräkneliga är de möjliga framtider som väntar dig men bara en kan bringa dig lycka och fred. Akta dig för att tappa bort din egen väg, för du är en av de få som är verkligt fri att välja sitt eget öde.''

Medelbetyg: 4,13 (78 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Eragon :
2006-08-01 18:03
Första delen i en planerad fantasytrilogi. Bondpojken Eragon hittar ett blått föremål, som han först tror är en sten, men senare visar sig vara ett drakägg. Ur ägget kommer draken Saphira, de blir vänner och deras öden sammanlänkade.

Christopher Paolini, som bara var 15 år gammal då han skrev Eragon, har på kort tid blivit publicerad världen över. Vilket inte alls är förvånande: hans Eragon är ett fantastiskt fantasyäventyr fyllt av mystik, drakar, alver, passion och strider mellan ont och gott. (läste den när jag var 14)
Betyg 5
2006-09-28 11:59
Eragon är ung och bor med sin morbror och kusin i en by i dalen. En dag är hans ute och jagar och hittar en vackert blå sten.
Han tar den med sig, den skulle säkert kunna ge mycket pengar. Men itsället visade den sig vara ett drakägg och draken Saphira föds.
Eragons morbror dödas och han själv tvingas iväg i tron om att han lockar faran med sig. Med endast en gammal sagoberättare vid namn Borm flyr han genom landet och lär sig alltmer saker om den gamla legendeb om Drakryttarna som är på väg att åter stiga upp och kämpa för det goda.

Eragon är en av de absolut bästa böckerna jag har läst, och jag har läst en hel del böcker. Full av spänning och blanding av allt som behövs för en bra bok.
Författaren har skrivit den otroligt bra, bättre än de flesta andra, för att bara vara femton år när han började.
Om man har läst den första måste man läsa den andra som är preics lika bra och händelserik. Väntar på den tredje...
Betyg 5
2006-10-14 16:08
En härlig fantasybok, del ett i en tänkt triologi. Eragon är en föräldralös pojke som bor hos sin morbror när han en dag hittar en blå sten. Boken är en härlig "första" bok och ger en smak efter mer.

Drakar, alver, dvärgar och magi - klassisk fantasy!
Betyg 4
2006-11-19 17:25
Otrolig bok! Bästa fantasyn sedan Sagan om Ringen trilogin!
Betyg 5
2006-11-22 14:45
Jag tyckte den här boken var bra jag längtar tills den kommer ut på bio den 15/12 ska och se den jag har dock inte läst ut boken för låne tiden gick ut så jag fick lämmna tillbaka den.
Betyg 5
2006-12-18 08:20
En väldigt bra bok som jag inte kunde lägga ifrån mig. Jag ville bara hem och läsa den när jag var i skolan. En jättebra handling.
Betyg 5
2007-01-17 19:55
Riktigt glad överraskning. Läste den högt för sonen, och drog iväg själv (det är jag INTE ensam om...), och läste i förväg. Paolini (var han verkligen bara 15 när han skrev den??) får ihop en ganska fantastisk värld i god Tolkien/Fantasyanda, men det är förvånansvärt mycket fingertoppskänsla i känslor och personbeskrivningar.
Betyg 4
2007-01-28 17:25
Det här är en enkel bok på sätt och vis. Lättläst. Den handlar om en pojke och hans drake och hur de båda blir hjältar tillsammans. Jag läste att författaren skrev boken när han var bara 15 år gammal. Är väl i 20-års åldern nu. Och visst det är nog mera en ungdomsbok än en bok för vuxna, men jag är lite tramsig ibland och gillar den här typen av enkla böcker. Där saker och ting är svart och vitt och man alltid vet vem som är ond och god. Det gör livet enkelt på något sätt. Ibland är det liksom lite upplyftande.
Betyg 4
2007-02-10 21:42
enkel och fantasifylld bok, paoloini får både ung"min son " och gammal "mig" att ryckas med i äventyret. väldigt väl underbyggd fantasy som gav mersmak när den var skut.
Betyg 5
2007-03-13 16:52
Jag blev faktist lite besviken på den här boken. Den känns så övertydlig och förklarar en del saker helt i onödan. Som läsare känner jag mig nästan lite idiotförklarad ibland. Det är en klassisk fantasy, med alla de klassiska inslagen.
Betyg 3
2007-03-14 19:09
Jag råkade snubbla över denna i när letade efter något bra att läsa.
Jag fastande direkt av handlingen och rekommenderar verkligen den här boken! :)

Som väntat blev jag besviken på filmen, det går nog omöjligt att få ner den här boken på 1½ timma.

Som sagt då... en mycket bra bok med bra förklaringar och personbeskrivningar!

Klar 5:a
Betyg 5
2007-03-17 12:13
Ganska bra.
Betyg 3
2007-04-21 10:46
En av dom bästa böcker jag någonsin läst. Älskar den verkligen :)<3 Längtar nu till den sista boken :D
Betyg 5
2007-04-24 10:43
Det märks att Christopher Paolini var ung när han skrev den här. Det märks också att han läst Tolkien, Eddings och King samt tittat mycket på Star Wars innan han satte sig vid tangentbordet. Men trots att jag tycker att vissa delar känns som plagiat så kan jag inte låta bli att charmas av storyn. Hade det inte varit för att Aragorn, oj förlåt - Eragon hade slagits mot uruk'hai, oj förlåt - urgaler på ryggen av en drake så hade jag nog blivit förbannad. Nu vill jag läsa de andra delarna i stället.
Betyg 3
2007-05-09 10:29
jag tycker den här boken är såå bra har läst den andra också den är också bra det kolaste med denna är att man får sån inlevlese det dåliga är att filmen inte alls liknar boken...
Betyg 5
2007-05-30 08:27
Bra bok. Lite väl tjock kanske.
Om man inte gillar att läsa så tunga böcker eller inte ha läst så mycket kan man ju alltid se filmen.
Betyg 3
2007-07-28 16:50
Om man gillar sagan om ringen, och gillar magi, och fantasy är Eragon den perfekta boken.
Den är spännade, och har äventyr, blandat med kärlek, vänskap, och familjen.
En väldigt bra Fantasy bok.!
Betyg 5
2007-09-15 14:20
Åhh !! Eragon Eragon Eragon min absoluta favorit bok !! Hur man inte kan ha läst denna är oförståligt . Hade inte överlevt utan Eragon . detta är den näst bästa bok jag någonsin läst , den ända som överträffar den är uppföljaren den äldste dsom är om möjligt ännu bättre . Eragon är en otrolig bok, man blir så otroligt fängsld och hur kan man låta bli att bli lite kär i Murtagh. :) <3
Betyg 5
2007-10-12 13:16
Helt förälskad från början till slut.
Det märks att han har fått inspiration av lotr men det gör ingenting för det är en unik historia om drakar och hur en ung kille förvandlas till man.
Betyg 5
2007-10-23 20:03
En helt fantastisk bok för att var skriven av en person som inte är mer än ett par år äldre än jag. jag tycker att det är helt fantastiskt!! I just love it!!<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3
Betyg 5
2007-11-24 20:56
Den var jätte bra! Den var otroligt bra, för att vara skriven av en 15 åring! Jag hade rätt höga förväntningar av den, och jag blev inte besviken ^^
Betyg 5
2008-02-12 08:51
Jag tycker att det är en bra och spännande bok som är värd att läsa!!!
Betyg 5
2008-02-16 12:01
Eragon som boken handlar om är en fattig 15-årig pojke som bor hos sin morbror Garrow och hans son Roran i en litet hus i utkanten av bondesamhället Carvahall. En dag hittar Eragon ett märkligt föremål i en skogsglänta, en blå oval sten. Han tar med den hem i hopp om att den är så pass värdefull så att han kan sälja den och få lite pengar till mat och annat som hans morbror och kusin kan tänkas behöva. Men stenen visar sig vara ett drakägg och en dag kläcks det. Ur ägget kommer en liten blå drake fram. Eragon håller draken gömd och döper den till Saphira. De talar till varandra via tanken och blir goda vänner. En dag börjar huset brinna när Eragon är ute i skogen med Saphira eftersom hon är för stor för att hållas gömd innomhus. Eragon lyckas rädda sin morbror ur eldsvådan men han så svårt skadad att han avlider. Roran var hemma hos sin blivande fru så han klarade sig undan branden. Eragon måste nu klara sig på egen hand och hans liv tar en ny vändning när han lär känna sagoberättaren Brom som berättar för Eragon om Drakryttarna och att han nu kan bli en av dem för att störta den onda makthungriga kungen Galbatorix. Eragon lär sig fäktas, att flyga på Saphira och allt annat en blivande Drakryttare bör känna till. Tillsammans stöter Brom och Eragon på många faror och onda varelser som lyder under Galbatorix...
En hyfsad fantasyberättelse för att vara skriven av en 15-åring. Kanske att jag läser andra delen i triologin om Arvtagaren, nämligen Den äldste...för miljöbeskrivningarna var så pass bra framställda att det kändes som att man var med i berättelsen och blickade ut över dalar, bergmassiv och mörka skogar.

Boken är mycket bra skriven och man lever sej in i berättelsen.
Betyg 5
2008-03-07 17:00
5/5!
Betyg 5
2008-04-09 02:44
Hmm. Den var väl mysig. Läsvärd och intressant. Tyvärr kändes det som att den inte tillförde något nytt till den allt mer utspridda fantasyvärlden. Liknar ett antal andra stora böcker vilket ger plagiatkänsla. Den är övertydlig ibland vilket ger förminskar läsaren. Passar yngre personer. Jag kommer inte läsa vidare i serien.
Betyg 3
2008-04-11 18:12
En jätte bra bok för alla från vana fantasy läsare til nya.Lite sorlig på vissa ställen men annars superbra.
Betyg 5
2008-04-22 20:38
Är en av de bästa böker jag läst, men filmen var en skam typisk lågbudget film
Betyg 5
2008-05-04 20:34
jag tyker bocken var den bästa bok jag läst. den är en otroligt bra fantasy bok !! :D DVÄRGAR-ALVER-MÄNISKOR = KLASSISK FANATSY. Har läst 2 an ochså den var bästa av dom.Men första filmen SÖG FILMEN VAR URUSEL.men vet nån när 3 an kmr utt på svenska ????????????
Betyg 5
2008-05-29 20:31
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Betyg 5
2008-06-15 19:23
Den är bara så himla bra:):)
Betyg 5
2008-07-14 04:11
gah jag älskar denna bok vet inte hur många gånger jag har läst den visst det e en typsik hjälte saga men DEN ÄR FANTASTISK sån inlevelse har bestält den andra nu så jag sitter och väntar på den och hoppas på att den e minst lika bra och spänande nee de e en bok det ja ;D
Betyg 5
2008-09-14 11:57
absoluit en av de bästa fantasy bäckerna någonsin, har läst slut striden mot urgalerna 20 gånger får aldrig nog av det :D
Betyg 5
2008-10-08 10:09
När jag började läsa denna visste jag inget om författarens ålder. Tyckte första delen var väldigt ojämnt skriven. Sa till min sambo att det kändes som om det var två olika författare. Men när jag kollade upp honom och såg att han var så ung när han skrev den föll allt på plats. Men den är jätte bra. Fast mkt av mallen för hur fantasy ska vara är med så är det ändå orginellt på ett fräscht vis. Jag kastade mig över 2an i triologin och har nu väntat änge på 3an som kommer när som helst. Kan verkligen rekommenderas och tusen gånger bättre än filmen (som alltid) den gjorde mig besviken.
Betyg 5
2008-10-11 17:27
Jag ÄLSKAR boken!
Går inte att med exakta ord beskriva hur bra den är.
Jag kände medlidande när det hände något sorgligt och glädje när det stog LYCKA skriven i Eragons ögon(det gör nu inte det, men det kändes så).
Jag längtar tills Brisingr kommer ut på svenska!!!!!!!
Betyg 5
2008-10-14 15:46
Bra och spännande fantasy.
Betyg 4
2008-10-31 17:30
Helt enkelt underbar... väldigt mycket taget från sagan om ringen men hur kan det bli fel då?;o)
Väldigt härlig:D
Betyg 5
2008-11-06 15:29
Jag koper den inte helt. Tycker forfattaren kopierar lite fran sagan om ringen och harry potter, och han kopierar det inte tillrackligt bra sa att det ska funka for mig. Men boken var anda tillrackligt spannande for att jag ska fortsatta att lasa uppfoljarna
Betyg 3
2008-11-16 13:01
Tyckte att den var fruktansvärt löjlig. En dålig fantasybok som bara bidrar med dåligt skriva klichéer och en förutsägbar handling som vi redan läste 100 gånger tidigare, so sagt, gillar man fantasy finns det mycket bättre böcker, men kanske är det en bra ungdomsbok.
Betyg 1
2008-11-16 13:19
bland de bättre
Betyg 3
2008-11-21 23:27
Bara man kan acceptera vissa typiska fantasydrag, som orcher med ett annorlunda namn osv, så är det en rent fantastisk bok. Paolini tillför mycket till genren som jag inte sett där innan - tex en slags myskänsla, och att den lyckas vara simpel men ändå kompakt.
Betyg 5
2008-11-28 17:48
den här boken var den bästa boken som jag någonsin läst! Den handlar om en bondpojke som hittar ett egg som visar sig vara ett drakegg!
Han utforskar den väldigt noga. Helt plötsligt så hör han ett ljud! Det öppnas.

I den här fantasy får du veta lite om hur drakar kanske kunde ha levt. Eragon heter huvudpersonen. Man får läsa om hur han och Saphira (draken) slåss mot ondskan
Betyg 5
2008-12-27 16:56
Bok nummer ett i en planerad trilogi. En spännande, välskriven saga med drakar, trolldom, alver, dvärgar och ondska som ingredienser . En klassisk fantasy.
Betyg 3
2009-03-13 12:23
Eragon är en fantasy serie om drakryttare och eftersom jag har lite förkärlek för drakar var jag såklart tvungen att läsa denna.

Men känns som att de hade kunnat utveckla denna serie mer. karaktärerna känns lite stela och att man inte får lära känna dem enda in i djupet. Och de är även lite för "herotiska". Men boken är väl skriven med mycket detaljer och den känns väl genomtänkt.
Betyg 4
2009-03-27 09:08
läste den här bokn för länge sedan, var riktigt stolt när jag hade läst ut den, men det var nog inte riktigt min typ tror jag ... mins ärligt talat inte så mkt av den :s, men det var nog rätt så bra, minns att jag var chokad öner hur ung Chris var när han började skriva den :D
Betyg 3
2009-03-29 20:27
Ganska bra. Om den är bättre anpassad till yngre läsare vet jag inte. Jag tror inte att det hade varit någon stor skillnad om han så varit 40. Jag är ung och tror inte boken är bättre för oss. Klart värt en trea men inte mer. Den har inte det där lilla extra. Det känns som om man redan läst/hört det här förut. Om Cristopher hade varit äldre när han skrev den hade jag kanske gillat den bättre för att då hade det inte varit så mycket ointressant tjat om författarens ålder. Det är ju inte det som spelar någon roll. Min boks betyg 3 har ingeting att göra med författaren.
Betyg 3
2009-06-12 20:23
Bra bok men lite väl tjock.
Betyg 3
2009-07-15 18:31
En 15-åring har imponerat hela världens Fantasy-läsare med att skriva "Eragon". Det råder inga tvivel om att hans serie med dessa böcker kommer att gå riktigt långt, en sann mästare.

Boken är lite seg i början men nödvändigt för att få en bra förståelse, när den kommer igång blir den klart bättre. Detta är en bok som alla fantasy-läsare måste prova på......
Betyg 4
2009-10-19 16:30
Den är skitbra men i början förstår man inte riktigt vad som händer för att man plötsligt hamnar jagandes i skogen. Men en sorklar 5a
Betyg 5
2009-11-02 23:33
Älskar denna bok och även de 2 efterföljande "Eldest" och "Brisingr". Han är väldigt härlig i sin beskrivning av saker och ting utan att bli för långdragen, sånt klarar jag inte av. Boken är absolut inte seg, då hade jag inte läst den.

Jag gillar dom skarpt och jag tycker att det är en himla bra författare!
Betyg 4
2009-11-15 21:34
Ganska bra bok, men den har nästan något barnsligt över sig. Har läst bättre fantasyböcker, men också sämre.
Betyg 3
2009-12-09 20:06
Helt ok Fantasy bok men om man tänker efter så är det hela bara en fantasyvariant av Star Wars med lite Häskarringen-tema. En ung pojke (=hjälten) morbrorn dör för att huset bränns av razac (Star Wars-inspirerat, inte sant?). Pojken träffar en gammal vis man som visar sig ha varit stor och tapper i forna tider (exakt som Ben Kenobi) osv... Men ändå en trea.
Betyg 3
2009-12-27 13:04
Jag läste Eragon när jag befann mig i min fantasyperiod och om jag jämför med andra sci-fi böcker känns den som ett plagiat av flera andra verk tillsammans.

Det känns en aning Hollywood över det hela att en helt "oviktig" pojke plötsligt får en roll som kommer landets framtid. Boken har många influenser från Sagan om ringen, Harry Potter, etc och förmodligen har Paolini läst dessa.

Jag förstår inte varför det blev en sådan uppståndelse att en femtonårig kunde skriva en bok. Francoise Sagan skrev en mycket bättre bok som fjortonårig - Bonjour Tristesse och dess litterära värde är flerfaldigt högre än Eragon.
Betyg 2
2010-02-10 20:49
Min första Fantasy.
Boken var långtråkigt skriven. Därför såg jag filmen idag, och den var sååååå förkortad jämfört med boken. Jag vet ju redan hur den slutar och allt, och därför orkar jag inte läsa ut hela boken nu, den var ju som sagt långtråkig.
Och den drog ut på det hela fööööör mycket för att den är alldeles för lång
Betyg 2
2010-06-20 20:30
Läste egentligen den här för massa år sen, men skriver iaf vad jag tycker om den nu :)

Vet inte riktigt vad alla ser i serien, för det känns som om det finns något från varje känd fantasybok man läst i den. (t.ex. handlingen är ju Star Wars, det vet ju alla). Jag är ingen "anti-eragonist", men läs här:
http://inheritance.wikia.com/wiki/Anti-eragonism

Hur många böcker har det inte redan kommit om den fattiga bondpojken som inte vet vilka hans föräldrar är, men som i slutet av boken, och efter några veckor av träning - trots att han aldrig röst ett svärd förrut, dödar en ond, övermäktig varelse som är tusen gånger starkare och snabbare än en människa och dessutom lär sig magi?

När folk säger att Paolini bara var en femtonåring när han skrev Eragon svarar jag att det märks.
Betyg 2
2010-07-06 14:59
Jag tycker att den var rätt bra och fast jag hade sett filmen först var den spänande
Betyg 3
2010-07-26 23:16
Äl-skar den.
:D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D
Betyg 5
2011-04-27 07:22

Den är en väldig engagerande och spännande historia om en ung pojke från en bergsby som av en slump hittar ett drakägg. När han väl inser att han har ett av de sällsynta drakarna i ett imperium styrd av en tyrannisk kejsare, beslutar han att hålla draken hemlig, vilket för med sig konsekvenser för hans familj. Hans farbror dör och Eragon går tillsammans med en sagoberättare ut för att hitta mördarna, som har varit skickade av själva kejsaren, men Eragon inser att han har mer ansvar än det.
börjar med rosen av boken. Det är interaktionen mellan Eragon och draken Saphira. Hon är mycket charmig karaktär. Det är lätt att dra sig in till historien och man gillar flera karaktärer i den också, som sagoberättaren Brom.
Nu till riset. Många säger att den är jättebra, men den är en aning överskattad. Den är en mycket lovande början på en lång äventyr.
Betyg 4
2011-09-30 19:29
En av de bästa fantasyböcker jag läst, om inte den bästa!

Det bästa i den här boken tycker jag är Eragons och Saphiras relation till varandra och den fantastiska värld Paolini har byggt upp. Han har använt många fantasy-varelser man känner igen men det känns ändå inte plagierat utan eget. Dvärgarnas seder var roliga att läsa om. Jag tyckte det var jätte intressant att läsa om hela Alagaësias kultur och historia. Sedan är ju Paolini en författare som beskriver väldigt bra och gör fantastiska karaktärer.

Atra esterní ono thelduin
Betyg 5
2012-01-09 18:13
Christofer Paolini har verkligen lagt ner jobb med att skapa Alageisa och även fast jag har så dåligt namn minne på städer och inte riktigt kan ta in miljöbeskrivningar så bra så tycker jag att han enligt min uppfattning har gjort ett jättebra jobb. Om jag bara fick boken beskriven för mig d.v.s att nån berättar för mig att det var en bok som mestadels ägnades åt att dem utkämpade strider så skulle jag aldrig ha börjat läsa den. Det är tur att jag gjorde det för den är verkligen en väldigt bra bok! Personligen så föredrar jag andra genrer framför denna så från den synpunkten skulle får den en fyra. Men annars får den en femma!
Betyg 5
2015-10-18 10:17
Ganska bra bok och fantasirik, jag läser gärna vidare i de andra böckerna. Filmen är dock inte så bra.
Betyg 3Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Eragon
Liknande böcker:
Odinsbarn
 S. Pettersen
Odinsbarn
 S. Pettersen
Odinsbarn
 S. Pettersen
Ormens skugga
 R. Riordan
De fallna
 M. Peterberg
Serafers drömmar
 O. Wikander
Nordiska myter
 N. Gaiman
Samma Författare: