bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in


Välj Genre
Roman (6306)
Barnbok (2744)
Deckare (2047)
Fakta (1765)
Ungdom (1559)
Biografi (1351)
Thriller (1336)
Historisk Roman (889)
Fantasy (774)
Seriealbum (436)
Novellsamling (329)
Klassiker (327)
Humor (214)
Poesi/Lyrik (191)
Pixibok (172)
Science-Fiction (151)
Novell (105)
Psykologi (85)
Reportage (48)

Spännande böcker

Detta är en lista på de mest spännande böckerna.
Titel Författare Betyg
Brott och straff  Dostojevskij, Fjodor  4,6 (174)
Brott och straff har kallats världens mest berömda roman. Den är också en av världens mest lästa böcker. Den kom ut 1866 och alltsedan dess har hundratals miljoner läsare följt den fattige studenten och mördaren Raskolnikov på hans febervandring genom Petersburg. En nyöversättning till svenska har länge varit efterlängtad. Hans Björkegrens tolkning av romanen är genomgripande och har gjorts i samarbete med sovjetiska experter.
Harry Potter och Dödsrelikerna  Rowling, J.K  4,6 (104)
Eftersom titeln Harry Potter and the Deathly Hallows är väldigt svåröversatt, speciellt om man inte har manus, så valde J. K. Rowling att ge alla utlänska förlag en alternativ titel att översätta. Titeln som gavs var Harry Potter and the Relics of Death, vilket enkelt översätts till Harry Potter och dödsrelikerna!

2007 är det tio år sedan Harry Potter och de vises sten publicerades och fenomenet Harry Potter för första gången såg dagens ljus. Böckerna om Harry Potter har hittills sålt i drygt 2 miljoner exemplar i Sverige. Världen över har Harry Potter-böckerna sålt över 325 miljoner exemplar och finns översatt till 64 språk.

Lista över Harry Potter Lego
Harry Potter and the Deathly Hallows  Rowling, J.K  4,7 (69)
'His hand closed automatically around the fake Horcrux, but in spite of everything, in spite of the dark and twisting path he saw stretching ahead for himself, in spite of the final meeting with Voldemort he knew must come, whether in a month, in a year, or in ten, he felt his heart lift at the thought that there was still one last golden day of peace left to enjoy with Ron and Hermione.' With these words ''Harry Potter and the Half-Blood Prince'' draws to a close. And here, in this seventh and final book, Harry discovers what fate truly has in store for him as he inexorably makes his way to that final meeting with Voldemort. In this thrilling climax to the phenomenally bestselling series, J.K. Rowling will reveal all to her eagerly waiting readers.
Harry Potter och halvblodsprinsen  Rowling, J.K  4,5 (120)
Hela världen väntar med spänning! Upplösningen närmar sig! Den sjätte boken om Harry Potter är äntligen här!

Den-som-inte-får-nämnas-vid-namn återvänder! ''I ett kort tillkännagivande i fredags natt bekräftade Trolldomsminister Cornelius Fudge att Den-som-inte-får-nämnas-vid-namn har återvänt till vårt land och är aktiv igen. 'Det är med yttersta beklagande jag måste bekräfta att den trollkarl som titulerar sig Lord- ja, ni vet ju vem jag menar, lever och verkar bland oss igen. ''' Så börjar sista kapitlet i Harry Potter och Fenixorden.

I Harry Potter och Halvblodsprinsen går Harry Potter i sjätte årskursen på Hogwarts skola för häxkonster och trolldom. Han kastas rakt in i kampen mellan det onda och det goda. Trollkarlsbefolkningen i England uppmanas vara på sin vakt och Dumbledore varnar för att Lord Voldemort är i färd med att värva anhängare för ett nytt försök att gripa makten.

Ska Harry än en gång tvingas duellera med Den-som-inte-får-nämnas-vid-namn? Hela världen väntar med spänning på den sjätte boken om Harry Potter. Upplösningen närmar sig. Hur ska Harry klara kampen med Lord Voldemort, blir det som författaren redan aviserat, någon som dör - i så fall, vem? J. K. Rowling har avslöjat att halvblodsprinsen varken är Harry eller Voldemort. Det första kapitlet i Harry Potter och Halvblodsprinsen har legat och grott i hennes tankar de senaste tretton åren.
Lista över Harry Potter Lego
Jane Eyre  Brontë, Charlotte  4,5 (62)
1847 gav den manliga pseudonymen Currer Bell ut Jane Eyre, en roman som väckte stor uppmärksamhet i det litterära England. Snart avslöjades att det bakom pseudonymen dolde sig en kvinna: den 31-årige Charlotte Brontë. Hennes debutroman Jane Eyre gjorde omedelbart stor succé hos den samtida publiken, och med åren har den även blivit en av litteraturhistoriens mest omtalade och älskade klassiker. Generation efter generation av läsare har fängslats av historien om den alldagliga, föräldralösa flickan Janes väg från fattigdom och förtryck till ett liv som självständig, oberoende kvinna.
I Gun-Britt Sundströms lovordade nyöversättning har den dramatiska kärleksromanen fått en svensk språkdräkt som visar hur modern och levande berättelsen om Jane Eyre är än idag.
Så om ni aldrig träffat Jane Eyre - gör det nu! Och om ni redan känner hennes, möt henne på nytt i Sundströms språk. Jane Eyre har aldrig varit bättre. Nina Björk, Dagens Nyheter
Hungerspelen  Collins, Suzanne  4,3 (89)
Suzanne Collins har skrivit en gastkramande framtidsroman om liv och död. men det är lika mycket en roman om vår tids television - som är grym, rå, falsk och egentligen bara handlar om en sak - tittarsiffror.

Böckerna i Hungerspelen trilogin:
1. Hungerspelen
2. Fatta eld
3. Revolt
Flickan som lekte med elden  Larsson, Stieg  4,2 (126)
I uppföljaren till Män som hatar kvinnor är det Lisbeth Salander som står i centrum. En rad dramatiska händelser får Lisbeths mörka förflutna att göra sig påmint och när hon dras in i en mördarjakt där hon själv är villebråd bestämmer hon sig för att göra upp med det förgångna en gång för alla.

Samtidigt har Mikael Blomkvist på Millennium fått korn på hett nyhetsstoff. Två journalister, Dag och Mia, kan visa avslöjande fakta om en omfattande sexhandel mellan Östeuropa och Sverige. Många av de personer som utpekas har högt uppsatta positioner i samhället. När Dag och Mia blir brutalt mördade och misstankarna riktas mot Salander bestämmer sig Blomkvist för att driva sin egen utredning. Han upptäcker snart ett samband mellan morden och traffickingtemat. Den fruktade Zala, vars namn ständigt förekommer i utredningen, visar sig dessutom ha kopplingar till en viss Lisbeth Salander...
Ljudet av ditt hjärta  Meyer, Stephenie  4,3 (78)
Tredje boken i serien om Twilight.

Ljudet av ditt hjärta är den uppmärksammade fortsättningen i Stephenie Meyers berättelse om Bellas och Edwards omöjliga kärlek.

''Bella?'' Edwards mjuka röst hördes bakom mig. Jag vände mig om och såg honom jogga uppför trappan, med vindrufsigt hår efter att ha sprungit. Han omfamnade mig genast, precis som på parkeringsplatsen, och kysste mig igen. Kyssen skrämde mig. Den var för laddad och hans läppar pressades alltför hårt och desperat mot mina - som om han var rädd att vår tid höll på att rinna ut.

En våldsam seriemördare härjar i Seattle och en ondskefull vampyr fortsätter sin jakt för att ta ut sin hämnd på Bella som åter igen befinner sig omgiven av fara. Samtidigt tvingas hon att välja mellan sin älskade Edward och sin vänskap med Jacob. Och hennes val riskerar att blåsa liv i den urgamla kampen mellan vampyrer och varulvar.

Men Bella har också ett annat val att göra - valet mellan liv eller död.
Men vad är vad?
1984  Orwell, George  4,2 (108)
Den framtidsvision George Orwell slutförde 1949 har till den nye läsarens förvåning sitt centrum i London.
Den börjar den 4 april 1984 och den 39-årige huvudpersonen heter något så engelskt som Smith. Föräldrarna har gett honom namnet Winston, men i den historielösa framtidsstaten har han ingen aning om hur berömt det namnet en gång var.
Däremot är han djupt medveten om att Storebror ser honom, till och med på toaletten, och teledata och talskrivmaskin är vardagsrutin. Winston jobbar på Sanningsministeriets arkivbyrå och förefaller någorlunda anpassad till den totalitära statens tillvaro, men innerst inne vet han att han är tankeförbrytare och att Storebror har tekninska möjligheter att registrera inte bara hans ansiktsuttryck utan också hans innersta åsikter.
Slöa rakblad, odrickbar gin, illaluktande tvål, krånglande hissar och avlopp i oreparerade hus kontrasterar absurt mot den tekniska fullkomligheten inom den totalstyrda kommunikationssektorn. Sanningsministeriet heter Minisann på nyspråkm ett språk som lär att krig är fred, frihet är slaveri och okunnighet är styrka.
Så långt har det ju inte gått i England, när vi nu kan kontrollera 1984 i vårt eget facit. Orwell måste bara ha velat skrämma Västeuropa med en karikatyr av de öststater som just höll på att ta form. Sovjetryssar i Moskva, tjecker i Prag, tyskar i Östberlin skulle häpnande kunna konstatera att framtidsvisionen in i varje detalj stämmer med dagens verklighet. Om de tilläts läsa boken.
Men vi ser inte bjälken i vårt eget öga. Orwell såg framför sig en utveckling, som han fruktade skulle drabba alla nationer, oavsett politiskt system. Med statens möjligheter och makt att kontrollera alla med teleteknik ända in på toaletterna, att dataregistrera varje individ ända in till plånboken, sexuallivet och åsikterna, har 1984 blivit en smygande verklighet också i västvärlden. Sveriges generalklausuler, angivarlagar och ansvarsfrihet för maktapparaten utgör knappast något smickrande undantag.
George Orwells 1984 är lika skrämmande sedan vi sett facit. Men den är också lika spännande som roman. Winston Smiths öde angår oss.
Idioten  Dostojevskij, Fjodor  4,4 (65)
Idioten är en av Fjodor Dostojevskijs allra främsta romaner. Dess hjälte, furst Myskin, är en av den ryska litteraturens mest betagande karaktärer - en överkänslig livsfrämling i en självisk och brutal omgivning. Myskin, just hemkommen från en sjukdomsvistelse i Scweiz, kastas in i Petersburgs socitetsliv. Där förälskar han sig i Natasia och Aglaja - två av världslitteraturens mest fascinernade kvinnogestalter. Inför öppen ridå utspelas fruktansvärda tragedier, groteska farser och erotiska dramer.
Bröderna Karamazov  Dostojevskij, Fjodor  4,4 (53)
Bröderna Karamazov anses vara höjdpunkten i Dostojevskijs författarskap. Den omfattande romanen kom ut 1880. Den berättar om skuld och försoning och om en skuldfri mänsklighet. Värderingarna i romanen bygger på den kristna mystikens grund. Dostojevskijs inflytande på 1900-talets europeiska litteratur är mycket stort.
Sagan Om Klanen Otori  Hearn, Lian  4,6 (35)
Den medeltida japanska bergsbyn anfalls av våldsamma samurajer. Byn förblöder, men som av en slump undkommer den 15-årige Takeo blodbadet. En märklig vandrare tar pojken under sitt beskydd, och där kan en märklig resa börja. En inre resa under vilken pojken utvecklas till man, och en yttre resa mot hämnd och en oviss framtid. En fantastisk, nyskapande fantasyroman, som utspelar sig i historisk, feodal japansk miljö. Samtidigt utkommer boken i ytterligare 17 länder, och är redan en försäljningssuccé i USA och Storbritannien. Under 200? får berättelsen premiär som biofilm.

Sagan om klanen Otori är en trilogi och består av följande böcker:
Över näktergalens golv, På kudde av gräs och Under lysande måne.
Luftslottet som sprängdes  Larsson, Stieg  4,2 (107)
Den tredje och avslutande delen i Millennium-serien tar vid där Flickan som lekte med elden slutade. Lisbeth Salander överlevde att bli levande begravd, men hennes problem är långt ifrån över. Starka krafter vill tysta henne en gång för alla.
Samtidigt gräver Mikael Blomkvist i Salanders dolda förflutna och kommer snart sanningen på spåren. Han skriver på ett avslöjande reportage som kommer att rentvå Lisbeth Salander och skaka regeringen, Säpo och hela landet i dess grundvalar. Äntligen finns en chans för Lisbeth Salander att göra upp med sitt förflutna och en möjlighet för rättvisan - den verkliga - att segra.
När jag hör din röst  Meyer, Stephenie  4,2 (99)
Andra boken i Twilight serien.
Bella firar sin födelsedag tillsammans med Edward och hans familj. Men firandet får ett minst sagt abrupt slut när Bella skär sig på en glasskärva och familjens ''yngsta'' vampyr inte kan lägga band på sina känslor utan kastar sig över henne. Händelsen får Edward att inse vilken fara han och hans familj utgör för Bella och han ser ingen annan utväg än att lämna henne. Bella sörjer Edward och dras djupare och djupare ner i en depression. En dag får hon se en av männen som Edward tvingades rädda henne ifrån. Utan att tänka på konsekvenserna närmar hon sig mannen. Plötsligt hör hon Edwards röst inuti sitt huvud. Med orolig stämma varnar han henne och hon fylls av ett märkligt lugn. Efter den händelsen ser Bella till att hamna i den ena farliga situationen efter den andra för att få höra hans röst igen. Tills hon kastar sig utför klipporna ...
Patient 67  Lehane, Dennis  4,1 (117)
Shutter Island. En ö med ett hårdbevakat sjukhus för mentalsjuka brottslingar. Nu har en av dem lyckats fly därifrån och kriminalaren Teddy Daniels kallas dit för att ta hand om fallet. Men vad är det egentligen som pågår bakom sjukhusets murar? Hur kan någon överhuvudtaget avvika från denna strängt isolerade ö? Och vem är den patient 67 som rymlingen nämnt i ett kodat, kvarlämnat meddelande? Ju mer Teddy Daniels försöker kartlägga de mysterier som omger Shutter Island, desto diffusare blir bilden och desto mer börjar han tvivla på sina egna sinnen… Efter succén med Rött regn är en av USA:s hetaste spänningsförfattare tillbaka – med en mardrömslik och labyrintartad skildring från helvetets förgårdar.

Till kriminalvårdsanstalten på ön kommer de allra värsta fallen, de som mördat, styckat, misshandlat och våldtagit. De som är utom all räddning, som behöver tvångsvårdas och isoleras från omvärlden. Från denna ö kan ingen rymma. Men så sker det otänkbara. En kvinna lyckas ta sig ur sin låsta cell, förbi vakten och ut på ön, för att försvinna spårlöst. Teddy Daniels och hans kollega Chuck kallas till ön för att utreda ärendet. Chefer, vårdare och patienter - alla är de märkligt återhållsamma med information. Snart föds misstanken att allt inte står rätt till vid anstalten. Varför får kriminalarna inte tillträde till C-paviljongen? Vad är det för sjuka experiment som pågår där?
Vargbröder  Paver, Michelle  4,3 (66)
Tolvårige Torak är ensam, sårad, skräckslagen och maåste fly. Hans far ligger död bredvid honom, attackerad av en demon i skepnad av en björn - en demon med kraft att förgöra världen...
Torak har gett sin döende far ett löfte. Han ska söka upp världsandens berg för att få hjälp att besegra björnen. Hans enda följeslagare är en liten övergiven vargunge, och tillsammans ger de sig av på en lång och farofylld vandring genom storskogen. När det röda öga står högst på himlen måste Torak möta sin fiende...

Vargbröder är första boken i denna fantasyserie, Följande böcker:
1. Vargbröder
2. Vargbröder - Havets fångar
3. Vargbröder - Demonernas port
4. Vargbröder - Jagad av klanerna
5. Vargbröder - Ondskans schaman
6. ej utgiven ännu
Över näktergalens golv  Hearn, Lian  4,3 (64)
Del 1 i Sagan om klanen Otori. Trilogin består av tre böcker:
Över näktergalens golv, På kudde av gräs och Under lysande måne.

Den grymme krigsherren Iida Sadamu ruvar trygg bakom sin fästnings murar. Näktergalsgolvet som sjunger vid varje steg skyddar honom mot lönnmördare. Ingen kan nå honom.

I en avlägsen och fridsam bergsby lever en ovanlig pojke. Takeo har ännu inte upptäckt sitt sanna jag, och känner inte till sin avlidna fars hemlighet. Men hans stillsamma liv förändras för allrid den dag då krigsherren Iida Sadamu skövlar och brönner hans hemby.
Takeo räddas av den unge herremannen Otori Shigeru, som för honom till sitt hem. Där sätts han i lära i allt en ädling behöver veta, men också i andra färdigheter - de märkliga, närmast jagiska förmågor som tillskrivs det legendariska Släktet. Långsamt upptäcker Takeo sanningen om sig själv, och om det öde som väntar honom.

Över Näktergalens golv är första delen i trilogin ''Sagan om klanen Otori'' . Det är en mäktig, episk berättelse om ära och lojalitet, hämnd och förräderi, skönhet och makt, och om den överväldigande kärlekens passion.

Boken utkommer samtidigt i ytterligare 17 länder, och är redan en försäljningssuccé i USA och Storbritannien och filmrättigheterna är redan sålda. Blanda ''Shogun'' och ''Harry Potter'' med ''Crouching Tiger, Hidden Dragon'' så får du Över näktergalens golv.

Lian Hearn är en psuedonym, författaren är född i England och bosatt i Australien. Bakom namnet döljer sig en välkänd barn- och ungdomsboksförfattare. Över näktergalens golv är en roman för äventyrslystna 15 - 100-åringar!
Sagan om Ringen (böckerna)  Tolkien, JRR  4,1 (181)
I böckerna om Härskarringen, Sagan om ringen Trilogin, ingår följande böcker:
Sagan om ringen
Sagan om de två tornen
Sagan om konungens återkomst

Recensionerna här innefattar alla tre böcker. Vill ni skriva en separat recension per bok går det bra. Klicka på länkarna ovan eller i menyn på vänster sida.

Handling:
Det är fest hos hoberna, ett småväxt folk som vill leva i lugn och ro med skummande öl och goda historier. Men i deras ägo finns en märkvärdig ring. Härskarringen, som kan förvandla gott till ont. Långt bort i skugglandet Mordor gör den onde trollkarlen Sauron upp planer på att erövra ringen. Hoberna har bara en utväg - att förstöra ringen i Domedagsklyftan. Ett litet utvalt sällskap med hoben Frodo i spetsen ger sig iväg på det ödesdigra uppdraget, en vandring fylld av äventyr och fasor.
Vindens skugga  Ruiz Zafón, Carlos  4,2 (67)
Daniel Sempere är 10 år när hans pappa tar honom med till De bortglömda böckernas gravkammare i Barcelonas gamla stad. Där finner han romanen Vindens skugga av den bortglömde författaren Julián Carax, läser den under en natt och blir fullkomligt besatt av den och av dess mystiske författare. Sökandet efter svaren på alla gåtor som omger boken och dess författare kommer att prägla Daniels liv för all framtid. Varför har någon ansträngt sig så för att sopa igen alla spår efter Julián Carax? Varför bevakar den sadistiske kommissarien Fumero varje steg Daniel tar? Varför börjar Daniels eget liv alltmer påminna om Julián Carax? När Daniel till slut finner både kärleken och svaren på alla gåtor har läsaren fått ta del av en totalt uppslukande berättelse, lika gäckande gåtfull, romantisk, mystisk och lockande som det labyrintiska gatunätet i Barcelonas gamla stad.
Låt den rätte komma in  Ajvide Lindqvist, John  4,1 (124)
Naturligtvis finns det inga vampyrer i Blackeberg. Bara en massa vanliga människor som stretar med sina vanliga liv. Eller...?

Det är vinter 1981 i folkhemsförorten nordväst om Stockholm. Människorna strömmar på och av tunnelbanan, i källarförråden sniffar tonåringar lim och på kinakrogen hänger det gamla vanliga alkisgänget. Allt medan medierna fylls av sensationella rapporter om en rysk u-båt som gått på grund i Karlskrona.

I ett av hyreshusen sitter tolvårige Oskar och läser skräcknoveller. Han drömmer om att bli en hämnare. Att äntligen slippa gå till skolan och förnedras av sina plågoandar. En dag har en pojke mördats på ett chockerande brutalt sätt i närbelägna Vällingby. Precis samtidigt har Oskar fantiserat om att döda mobbaren Jonny och han får ett ögonblick för sig att han har makt att få oerhörda saker att hända.

Livet i Blackeberg ska snart förändras, människor dras in i en okänd och ond virvel. Men för Oskars del sker något viktigare. Han möter den första kärleken - en nyinflyttad flicka som heter Eli. Men det är något egendomligt med henne.

John Ajvide Lindqvists debutroman Låt den rätte komma in är något så ovanligt som en svensk skräckroman. Omtumlande, överraskande och riktigt skrämmande. Men det är också en lysande skildring av en svårt mobbad pojkes väg ut ur barndomen och de vägval han ställs inför.
Twilight  Meyer, Stephenie  4,2 (73)
Bok 1 i Twilight serien, på svenska heter första boken Om jag kunde drömma

Isabella Swan's move to Forks, a perpetually rainy town in Washington, could have been the most boring move she ever made. When she meets the mysterious, alluring Edward Cullen --a vampire-- her life takes a thrilling and terrifying romantic turn.


Böckerna i Twilight serien:
1. Twilight (Om jag kunde drömma)
2. New Moon (När jag hör din röst)
3. Eclipse (Ljudet av ditt hjärta)
4. Breaking Dawn (Så länge vi båda andas)
5. Midnight Sun
Eragon  Paolini, Christopher  4,1 (78)
Den fattige bondpojken Eragons liv förändras helt när han en dag hittar en vacker blå sten som visar sig vara ett drakägg. Ägget kläcks och drakungen Saphira och Eragon blir i vänner i hemlighet. Från den dagen knyts deras öden för alltid till varandra.

Denna storslagna fantasyroman är skriven av den då blott 15-åriga Christopher Paolini. Av en slump hamnade den hos ett av de största bokförlagen i USA och gjorde genast enorm succé när den gavs ut. På bara 6 månader såldes den i över en miljon exemplar och boken är nu översatt till en rad olika språk världen över.

Skriven av en 15-åring har den allt en ung läsare önskar och mer därtill; drakar, alver, mystik, glöd, strid och kärlek. En äventyrsberättelse i fantasytraditionens förtrollande stil. Lika underbar för vana fantasyläsare som för blivande fantasyälskare.
Och i sann fantasyanda är berättelsen om Eragon tänkt att bli en trilogi.
Guldkompassen  Pullman, Philip  4,2 (53)
Hjältinnan är den intelligenta men något krångelbenägna 11-åringen Lyra Belacqua, som kanske till och med håller universums öde i sina händer. Allting börjar när hennes farbror, lord Asriel, återvänder till England med berättelser om mysterier och faror – och upptäckten av ett ställe nära Nordpolen där man genom norrskenet kan ana en annan värld. Kanske är barriären mellan olika universa av någon anledning förtunnad här? Lyra är snart indragen i ett nervpirrande äventyr, vilket innefattar skumma vetenskapsmän som gör fruktansvärda experiment med kidnappade barn, den charmfulla, sköna och olycksbådande mrs Coulter (är det hon som kidnappar alla barnen?), intelligenta isbjörnar – pansarbjörnar, strider mot legohärar i polarmörker, vänskapligt sinnade häxor och deras motsats, och så: "alethiometern", guldkompassen, en magisk sanningsmaskin. Lyra inser till slut att utgången av hennes äventyr kan innebära mer än liv eller död för henne själv.


Pojken som inte fanns  Pelzer, Dave  4,1 (74)
Detta är en fortsättning på Pojken som kallades Det.
Den hemliga historien  Tartt, Donna  4,1 (65)
''En thriller för tänkande människor.'' Newsday

''Den hemliga historien är ingen deckare av traditionellt slag, utan mer ett intensivt relationsdrama.'' Nöjesguiden

När Richard Papen börjar college accepteras han snart av skolans innersta intellektuella krets. De är människorna han vill vara med, som han fascineras av, men han inser snabbt att de inte bara är kultiverade och spännande - något som han själv gärna velat vara - utan att de ägnar sig åt mycket mer än vanligt collegeliv. Dessa sex ungdomar testar målmedvetet och dekadent alkohol, droger, riter och ritualer i sann dionysisk anda men deras lekar går snabbt för långt och någon måste ta skulden.
Imorgon när kriget kom  Marsden, John  4,1 (70)
Sju ungdomar ger sig ut för att leva vildmarksliv under några dagar. När de kommer tillbaka till civilisationen gör de en hemsk upptäckt: husen är tomma, hundarna döda, strömmen är borta och telefonerna har slutat fungera. Snart klarnar bilden: deras hemstad har invaderats av en fiendehär och deras föräldrar och vänner har blivit tillfångatagna. Nu måste de fly.
De drar sig tillbaka till den undangömda dalgång som kallas Helvetet. Där bildar de en gerillagrupp för att göra motstånd mot ockupationsmakten.
Ett spännande och skrämmande scenario av krig och motstånd, där läsaren möter den enskilda människans förändring och utsatta position i en krissituation.

Detta är första boken i en serie av sju. Hela serien:
Imorgon när kriget kom
När natten är som mörkast
Den tredje dagens kyla
Nu är mörkrets tid
Så grydde hämndens timme
I skymningens land
På andra sidan gryningen
Den gröna milen  King, Stephen  4,3 (39)
I Cold Mountains delstatsfängelse, i det cellblock som kallas för Den fröna milen, väntar samvetslösa mördare på att fö fastspända i Gamla Gnisten - den elektriska stolen. De bevakas av fängelsevakter med mycket olika personlighet - från den humane Paul Edgecombe till den sadistike Percy Wetmore.
Främlingen  Frei, Max  4,6 (22)
Max Frei är en drömmare och klassisk loser. Tills han i en dröm blir bekant med sir Juffin Hully, ärevördigaste föreståndaren för Hemliga spaningsstyrkans mindre rotel i Förenta kejsardömets huvudstad Echo, som erbjuder honom tjänsten som sin nattlige ställföreträdare. Max vänder på existensens stek och gör drömvärlden till sin verklighet. På rekordtid blir han den fruktade sir Max, dödsmantelns bärare. Tillsammans med sina kolleger löser han det ena makabra fallet efter det andra av magiska lagbrott. Däremellan håller man hov på stamhaket Frossarn Bunba, med varma patéer, bakelser, exklusiva viner och ofantliga mängder av den älskade nationaldrycken kamra…

Max Frei skriver lika excentriskt och charmerande som han lever och har fängslat de ryska läsarna i snart femton år. Tonen är inte olik Bulgakovs kultbok Mästaren och Margarita, eller Alice i Underlandet. I somras började Orion ge ut hans fem böcker i Storbritannien och USA – nu är det svenskarnas tur att stifta bekantskap med den oförliknelige Max Frei.

»Freis humor lyser igenom i vartenda ord och väcker Echo till liv i en lysande kombination av 1800-talets Wien och ljuvligt futuristisk steampunk. Det är oemotståndlig läsning. Han är smart, vitsig och rolig; en vardagshjälte som alla kan identifiera sig med.«
Bookslut

Främlingen är första delen av Echos labyrinter, en serie fantasydeckare från Ryssland, fylld av spänning och skruvad humor, signerat Max Frei. Den har sålts i över en miljon exemplar i hemlandet och finns översatt till bland annat tyska, spanska och engelska.
Vingklippt ängel  Pålsson, Berny  4,1 (55)
I en självbiografi som inte liknar någon annan får vi följa en ung flickas liv på olika behandlingshem och sjukhus med vaga och varierande diagnoser av psykisk sjukdom. I återblickar berättar hon sitt liv från de första minnena, genom skoltiden och tills hon som nittonåring slutligen börjar tillfriskna och bli mottaglig för världen.

Som barn var Berny alltid rädd. Rädd att pappa skulle ha druckit, för att bli besatt av djävulen, för att vara ensam, för att vara bland folk, för att sova, för att vara vaken, för spindlar, mat, telefoner, rädd, rädd, rädd.

Hon hittar tidigt till föräldrarnas bar- och medicinskåp. Snabbt lär hon sig att missbruka och att missbrukas; droger, mediciner, alkohol, sex - det finns inte ett tillfälle hon försummar för att skada sig själv.

I högstadiet är Berny en tickande bomb men trots upprepade överdoser, självmordsförsök och utredningar på PBU och soss, får hon ingen nämnvärd hjälp. Tvångsmässigt dras hon till den slutgiltiga lösningen: rakbladen och lindringen genom dem. Att skära djupa sår i armarna och se blodet sippra fram mot den vita huden. Först då tystnar demonernas skratt för en kort stund.

Men Berny är inte ensam. Hon har hittat en änglafamilj: Ranvi, Jesper, Aurora, Karin och Kristinah. Alla har de sina diagnoser; de skär sig, svälter sig och missbrukar; är anorektiska, deprimerade, vitsminkade och svartklädda, men de älskar varandra, lever för varandra och har en dröm om en annan, vackrare värld. De ska ta sig igenom smärtan tillsammans och bygga upp den rosaglittrande muren.
Djurens gård  Orwell, George  4,2 (45)
Den prisbelönta galten Gamle majoren och de andra djuren på Herrgården har fått nog av Mr Jones övergrepp. De gör uppror och grundar en ny filosofi som de kallar animalismen. De sjunger sin egen kampsång ”O, Englands djur” och arbetar och trivs med sin nya tillvaro. Men smygande, nästan omärkligt, förändras deras förhållanden. En av de ledande grisarna, Napoleon, utvecklar alltmer en sann diktators egenskaper.
Gömda  Marklund, Liza  3,9 (110)
Maria Eriksson bor i en mellansvensk stad och arbetar på bank när hon möter mannen med de svarta ögonen. Hon blir oerhört förälskad, förlovar sig och föder deras dotter Emma.

Men förhållandet spårar ur. Mannen blir alltmer våldsam. Han hotar, slår och våldtar. När Mia träffar en annan man och gifter sig blir det ännu värre. Familjen hamnar i en mardröm av misshandel, terror och mordförsök.

Myndigheterna står handfallna. Till slut tvingar man Mia och hennes familj att gå under jorden. Men mannen som förföljer Mia ger inte upp. Han letar efter dem, och han hittar dem. Till slut finns bara en utväg: familjen måste lämna Sverige.

Gömda är en sann berättelse. En thriller direkt ur den svenska verkligheten. Skräcken finns där - men också hoppet, modet, glädjen och en kärlek som övervinner allt.

Pestens tid  King, Stephen  4,2 (41)
En gammal Cheva kryssar sig långsamt och vingligt fram mot Bill Hapscombs Texaco-mack i Arnette nära Houston, Texas. Den ostadiga färden slutar med att bilen kör rätt in i macken, totalramponerar den och slutligen blir stående. I bilen finns en svårt sjuk man, hans döda hustru och barn.
Det är så mardrömmen börjar. På några veckor slås hela civilisationen ut av en "superinfluensa". Städer stinker av ruttnande kroppar, vägarna är oframkomliga, fulla av havererade fordon med döda passagerare, som försökt fly undan farsoten. Världen har stannat.
De få överlevande, bedövade av sorg och fasa, vet först inte om varandras existens men så småningom bildas mindre grupper. Då kommer drömmarna, onda drömmar och goda drömmar som, utan att dessa övergivna och förvirrade människor själva vet hur, leder dem och samlar ihop dem på två olika ställen på ömse sidor om Klippiga bergen.
Två samhällen uppstår: ett i öster, Frizonen, där man försöker bygga upp det gamla samhället under demokratiska former, och ett i väster under ledning av "den svarte mannen", vars första och viktigaste mål är att förgöra Frizonen. Det drar ihop sig till den stora och avgörande striden mellan det goda och det onda...

Pestens tid anses vara en av Kings bästa böcker, läst och uppskattad, inte bara av skräckälskare, runt om i världen.
Processen  Kafka, Franz  4 (72)
Josef K jagas av skuld och skam, anklagad för outtalade brott av ett ständigt undflyende rättsväsen. Känslan av att vara oskyldigt anklagad smittar av sig på läsaren och med stigande andlös indignation följer man och identifierar man sig med Josef K.
Sagan om Isfolket  Sandemo, Margit  4,4 (27)
Förvandlingen  Kafka, Franz  4 (57)
Vi fem-böckerna  Blyton, Enid  4,3 (28)
-
Pirater!  Rees, Celia  4,3 (30)
Året är 1724.
Två unga flickor blir pirater för att undgå ett fasansfullt öde.
Den ena är en rik köpmansdotter från England, den andra en förrymd slav från Jamaica.
Deras öden är oupplösligt sammanflätade och deras äventyr olidligt spännande.
Kampen om järntronen  Martin, George R.R.  4,5 (20)
Äventyr och hjältedåd, vänskap, kärlek och förräderi i en magisk medeltida värld

Robert Baratheon och Eddard Stark befriade en gång i tiden de sju konungarikena från den galne draklorden, och det blev Robert som besteg järntronen medan Eddard drog sig tillbaka till sitt Vinterhed.
Efter en lång tid av fred samlar sig kung Roberts fiender både i Norden och i Södern. Hans närmaste rådgivare har dött under mystiska omständigheter och till och med hans egen drottning smider i hemlighet onda planer. Kung Robert ber Eddard Stark om hjälp och Eddard och hans familj dras obönhörligt in i maktspelet kring järntronen. Intrigerna leder till ett regelrätt krig mellan olika ätter och deras lorder.
Men det största hotet mot kung Robert är draklordens två barn, en son och en dotter som nu har vuxit upp. De lever i exil och har fått en fristad hos hövdingen över Dothrakiens grässlätter. Med hjälp av honom och hans fyrtiotusen krigare ska åter en ättling av drakens blod härska över de sju konungarikena. Men kampen om järntronen har bara börjat ... Den första boken i Sagan om is och eld
Svindlande höjder  Brontë, Emily  4 (40)
Den passionerade och uppslitande kärlekshistorien mellan den föräldralöse Heathcliff och hans fostersyster Catherine som får sådana förgörande konsekvenser hör till den engelska litteraturens mest välkända och har gjort Svindlande höjder till en av de riktigt stora klassikerna. Med romanens relativt öppna slut, sin mörka och våldsamma intrig och sin oförsonliga huvudperson utmanade Emily Brontë sin samtids smak och länge stod hon i skuggan av sin äldre syster Charlotte som med Jane Eyre var 1800-talets favorit. Men pendeln svängde och efterhand kom hon att anses vara den mest moderna av de två. Svindlande höjder, som har filmatiserats ett flertal gånger, utkom första gången 1847. Året därpå avled Emily Brontë, trettio år gammal.

Hittebarnet Heathcliff kommer som mycket liten till familjen Earnshaw och man vet inget om hans föräldrar eller var han kommer ifrån. Han växer upp till ett rötägg, älskad av sin fosterfar och fostersystern Catherine men avskydd av sin fosterbror. När fosterfadern dör försvåras Heathcliffs liv och den enda som fortfarande älskar honom är Catherine, hans tvillingsjäl. Men ödet och missförstånden ska skilja dem åt – något ingen av dem någonsin kommer över. Catherine gifter sig med vän från barndomen och när Heathcliff får veta det är hans enda mål: återkomst och hämnd. Tillbaka i sin uppväxttrakt i ett storslaget Yorkshire återser han Catherine och mellan dem finns allting kvar, samtidigt som allt är försent. En insikt som för alltid förmörkar Heathcliffs värld. Den passionerade och uppslitande kärlekshistorien mellan Heathcliff och Catherine som får sådana förgörande konsekvenser hör till den engelska litteraturens mest välkända och har gjort Svindlande höjder till en av de riktigt stora klassikerna. Men romanens löst sammanfogade slut, sin mörka och våldsamma intrig och sin oförsonliga huvudperson föll inte Emily Brontës samtid i smaken och länge stod hon i skuggan av sin äldre syster Charlotte som med Jane Eyre var 1800-talets favorit. Men pendeln svängde och efterhand kom hon att anses vara den mest moderna av de två.
Änglar och demoner  Brown, Dan  3,8 (104)
Robert Langdon, Harvard-professor i religiös symbolik, kallas till en schweizisk forskarinrättning för att analysera en mystisk symbol - ett brännmärke i bröstet på en mördad fysiker. Genast inser Langdon att detta är ett ofattbart bevis: ett forntida brödraskap har återuppstått, känt under namnet Illuminati, och betecknat som den mäktigaste underjordiska organisationen som existerat. Deras huvudfiende har genom århundradena varit en och densamma: den katolska kyrkan.
De värsta farhågorna besannas när Vatikanens heliga konklav strax därpå samlas för att utse en ny påve. Illuminati meddelar nämligen att man placerat en tidsinställd bomb med aldrig förr skådad sprängkraft i Vatikanstatens hjärta.
Robert Langdon flygs in till Rom och tillsammans med den säreget vackra och intelligenta Vittoria Vetra blir han huvudperson i Vatikanens desperata räddningsaktion. En vanvettig jakt via ett fyrahundraårigt spår, bildat av symboler som slingrar sig fram genom Rom, väntar. Spåret leder dem ned till förseglade kryptor, in i livsfarliga katakomber och övergivna katedraler. Förhoppningsvis ända fram till den hemlighållna plats som bär på Vatikanens kvarvarande möjlighet till överlevnad.

Änglar och demoner är hans första - en makalöst underhållande spänningsroman!

Dan Brown har sedan genombrottet med sin fjärde roman Da Vinci-koden varit världens mest läste författare.
A Clockwork Orange  Burgess, Anthony  4,3 (27)
Ett mardrömsamhälle som styrs av hänsynslösa tonårsgäng. Här får vi möta den gryme gängledaren Alex som är en av dessa tonårslegister fram tills samhället tar hand om honom för att botta hans ondska.
Da Vinci-koden  Brown, Dan  3,6 (257)
Konsthistorikern och symbolikexperten Robert Langdon befinner sig i Paris för att hålla en föreläsning när han väcks av ett viktigt telefonsamtal. Den åldrade intendenten på Louvren har blivit brutalt mördad inne på museet, och ett märkligt chiffer har hittats intill hans kropp. Langdon kallas till platsen för att hjälpa till att lösa gåtan, ovetandes att polisen också håller honom för misstänkt till dådet.

Medan Langdon och den franska polisens kryptograf, Sophie Neveu, söker avtäcka det gåtfulla meddelandet finner de ledtrådar gömda i Leonardo da Vincis verk - ledtrådar som är synliga men samtidigt skickligt förklädda av konstnären.
En koppling till den mördade intendenten stärks när det avslöjas att han tillhört Prieuré de Sion - det sekreta sällskap som innehållit medlemmar som Newton, Botticelli, Victor Hugo och da Vinci. Langdon misstänker nu att de är en fantastisk historisk hemlighet på spåren, en hemlighet som genom århundradena bevisats var lika upplysande som farlig. Ifall det labyrintiska pusslet inte hinner dechiffreras i tid går en explosiv forntida sanning i graven.
En rasande kapplöpning vidtar.

Denna konstant uppdrivna, intelligent genomförda och underhållande roman blev omedelbart en braksuccé när den utkom i USA. Den parkerade i topp på bästsäljarlistan och har sålts i flera miljoner exemplar bara i hemlandet. Mannen bakom denna sensation - Dan Brown - har hyllats för sin historiska forskningsinsats och sin anmärkningsvärda förmåga att förvandla sina kunskaper till exceptionell spänning.
På kudde av gräs  Hearn, Lian  4,1 (34)
Sagan om klanen Otori, del två.
Trilogin består av tre böcker:
Över näktergalens golv, På kudde av gräs och Under lysande måne.

De två huvudpersonerna från Över näktergalens golv, Takeo och Kaede, är ännu bara tonåringar, men de har varit med om händelser som förändrat deras liv totalt. Deras kärlek till varandra är obetvinglig. Ändå väljer Takeo att hålla sitt löfte till Släktet, sin fars familj, och lämna Kaede för att gå i lära hos dem. Men Takeo är präglad av sin uppväxt bland de fredsälskande människorna som kallar sig de gömda. Det blir en inre kamp mellan blodtörstig makthunger och medmänsklighet som ställerTakeo inför ett svårt val.

Kaede är inte längre gisslan. Fri för första gången sedan sju års ålder skyndar hon sig hem för att träffa sin familj. Där finner hon att hennes mor, som varit dålig länge, dött. Hennes far balanserar på gränsen till vansinne och hemmet är i förfall. Alla menar att hon måste gifta sig för att freda Shirakawas gränser, men Kaede vill inte gifta sig med någon annan än Takeo - vars barn hon dessutom bär. Hon bestämmer sig därför, i strid med alla traditioner, för att leda klanen själv.
Harry Potter and the Goblet of Fire  Rowling, J.K  4,5 (19)
Harry Potter can't wait for the start of the school year. It is his fourth year at Hogwarts School of Witchcraft and Wizardry, and there are spells to be learnt and Divination lessons (sigh) to be attended. Harry is expecting these: however, other quite unexpected events are already on the march.
Sagan om Belgarion. Bok 1. Stenens väkta  Eddings, David  4 (41)
En magisk sten, som guden Aldur en gång gav liv, är upphovet till en sju tusen år lång strid mellan gudar och människor. Det är mot bakgrund av detta som de dramatiska händelserna utspelar sig i de fem böcker som ingår i serien Sagan om Belgarion, David Eddings första fantasyserie som blivit en stor och älskad bästsäljare i Sverige.

1: Stenens väktare
2: Profetians tid
3: Besvärjarnas kamp
4: Rivas drottning
5: Ödets fullbordan
Väktarens lärling  Delaney, Joseph  4,5 (17)
"Nu är det bara du kvar, min son. Du är den siste. Det sista hoppet. Någon måste stå emot de mörka krafterna. Och du är den ende som kan göra det."

Tom Ward blir antagen som lärling till traktens Väktare. Det är ingen lätt uppgift Tom har framför sig, många av Väktaren tidigare lärlingar har misslyckats, några har till och med dött. Redan från början sätts Thomas på svåra prov, han måste lära sig att driva ut spöken, att binda häxor och att fördriva boggartar. Men när han luras att befria den ondaste häxan av alla, Mor Malkin, blir livet mer skräkfyllt än han någonsin skulle kunna drömma om.

Varning: Måste läsas med lampan tänd!

Del 1 i serien om Väktaren
Jurtjyrkogården  King, Stephen  3,9 (45)
Tänk om en ung familj fick dotterns katt överkörd av en lastbil och pappan beslutar sig för att begrava den - utan att säga något - på en avlägsen plats, som en djurkyrkogård. Och tänk om katten kom tillbaka nästa dag, levande men helt annorlunda - helt fel. Och sen - tänk om familjens tvåårige son blev överkörd av en annan lastbil…
Sagan Om Drakens Återkomst  Jordan, Robert  4,1 (30)
If you've yet to experience the magic, mystery, excitement, and splendor of Robert Jordan's spectacular Wheel of Time fantasy series, now's your chance to get hooked, as have millions of fans worldwide.
It all began with The Eye of the World, which launched the complex, spellbinding adventures of Rand, Egwene, Moiraine, Lan, and so many others. Find out why The New York Times recently said, ''Robert Jordan has come to dominate the world that Tolkien began to reveal.''

Rand al'Thor är Draken återfödd. Motvilligt har han insett detta. Han är fylld förtvivlan inför sitt öde och han fruktar att detta ska bli sina vänners undergång och hela världens. Ingen kan ge honom kunskap om de krafter han besitter och han flyr för att möta sitt öde där ingen han älskar kan komma till skada.
The Host  Meyer, Stephenie  4,4 (20)
Melanie Stryder refuses to fade away. The earth has been invaded by a species that takes over the minds of their human hosts while leaving their bodies intact, and most of humanity has succumbed. Wanderer, the invading 'soul' who has been given Melanie's body, knew about the challenges of living inside a human: the overwhelming emotions, the too-vivid memories. But there was one difficulty Wanderer didn't expect: the former tenant of her body refusing to relinquish possession of her mind. Melanie fills Wanderer's thoughts with visions of the man Melanie loves - Jared, a human who still lives in hiding. Unable to separate herself from her body's desires, Wanderer yearns for a man she's never met. As outside forces make Wanderer and Melanie unwilling allies, they set off to search for the man they both love.
Möss och människor  Steinbeck, John  3,7 (68)
De skönaste planer, de må vara uppgjorda av möss eller människor, går ofta om intet, säger Robert Burns i sin dikt som gett namn åt John Steinbecks mästerliga lilla roman om de två kringvandrande lantarbetarna Lennie och George. George har hand om förståndet och fantasin och får ständigt för den snälle men klent begåvade Lennie berätta om deras gemensamma framtidsdröm, en egen bondgård i Kalifornien.
Ett annat sätt att vara ung  Nilsson, Per  4,4 (18)
Hannah, 17 år, vill inte vara som alla andra. Hon vill vara vuxen och välja sitt eget liv. Ta lagom mycket plats i världen. Så möter hon honom. Och honom och honom. Och henne. Allt blir mycket svårare när andra människor kommer in i hennes liv. Någon vill henne väl, och någon vill henne illa. Och någon har bestämt att någon ska dö. En natt i april ska någon dö. En roman som berör, väcker tankar och känslor, som handlar om sånt som är livsviktigt.
Hamlet  Shakespeare, William  4,1 (29)
Hamlet - världsdramatikens mest berömda drama – har blivit spelat, tolkat och översatt i otaliga versioner. Bland dess teman finns sådant som generationsstrider och ungt uppror mot vuxenvärldens svek. Var tid har sin Hamlet.

Alla kan citera ur den, eller gör det utan att veta om det: ”eftertankens kranka blekhet”, ”metod i galenskapen” eller förstås början på Hamlets monolog i Hagbergs klassiska översättning: ”Att vara eller inte vara”.

Britt G Hallqvists moderna tolkning ställer en Hamlet för vår tid på scenen. Översättningen gjordes för Ingmar Bergmans Dramatenuppsättning 1986.
Skämmerskans dotter  Kaaberbol, Lene  4,2 (22)
Dina Tonerre är elva år och har ärvt sin mors gåva. När Dina ser någon i ögonen kan hon se alla de handlingar som den personen skäms över att ha gjort - hon kan se människors dåliga samvete. För Dina är det snarare en förbannelse än en gåva eftersom ingen vill vara hennes vän. När Dinas mamma blir kallad till Dunarks borg för att få en man att erkänna ett mord, måste Dina ta itu med sin gåva och lära sig att använda den.
Psykopaten  Koontz, Dean  4 (29)
''Edgler Foreman Vess är psykopat. Hemma i källaren har han Ariel. Hon är bara 16 år och vacker som en porslinsdocka. En dag ska hon bli hans.

Chyna Shepherd är psykologistudent. Hon är den enda som vet att Ariel finns och att hon är i livet och sitter inspärrad i psykopatens källare. Med livet som insats tar Chyna upp jakten på den psykopatiske seriemördaren. Nu har han mött en farlig motståndare. Duellen på liv och död har börjat. Den är fylld av outsäglig skräck och fasa.''
Fotoalbumet  Trenter, Laura  4,1 (27)
Det är någonting mycket märkligt med vinden. Gilbert har alltid vetat det. Ända sedan pappa dog har den både lockat och skrämt. Han känner på sig att om det är någonstans han kan få veta mer om sin pappa så är det där. En dag börjar konstiga saker att hända, en mystisk katt som dyker upp på omöjliga ställen, en gammal gumma tycks kunna läsa hans tankar. Och plötsligt hittar han att av pappas gamla fotoalbum! Men det är någonting med bilderna som inte stämmer, han kan bara inte komma på vad det är ...
Asyl  Marklund, Liza  3,8 (45)
Den sanna fortsättningen på Gömda.

Nästan tio år har gått sedan Maria Eriksson och hennes familj lämnade Sverige och nu först är det möjligt att berätta historien om vad som hänt dem under den tiden.

Del ett, Flykt, berättar om familjens sista år i Sverige. De lever isolerade, undangömda och allt mer desperata. Hösten 1994 slår kammarrätten fast att familjen måste lämna Sverige. De emigrerar för gott våren därpå.

Del två, Exil, utspelar sig i huvudsak i Sydamerika. Här försöker familjen under tre års tid bygga upp en ny tillvaro, och under en period ser de ut att lyckas. Barnen får för första gången gå i skola och träffa jämnåriga. Men ekonomiska bekymmer och sjukdomar gör livet omänskligt hårt för dem. Till slut finns bara en lösning: de måste bryta upp igen.

Så kommer familjen till USA i del tre, Asyl. I fem år kämpar Mia för att familjen ska få stanna i landet. Det blir en hisnande resa genom det amerikanska samhället med ett fullständigt unikt och dramatiskt slut.

Idag har Maria Eriksson fått en fristad i USA. Hon bor i en villa utanför en större stad. Framgången med boken om hennes liv har gjort henne till miljonär.

Den tredje dagens kyla  Marsden, John  4,4 (17)
Tredje dagens kyla John Marsden
Sex månader efter invasionen av Australien förbereder sig Ellie och hennes vänner för att utföra sin största attack någonsin. Deras mål denna gång är den för fienden så viktiga djuphamnen i Cobbler´s Bay. Uppgiften är dem egentligen övermäktig. Hamnen är hårt bevakad och fiendesoldater svärmar överallt. Själva saknar de både vapen och kunskap för en sådan operation. Rädda och fyllda av tvivel sätter de sin plan i verket. Ellie och de andra plågas av frågor om vad som blivit av dem och vart de kan fly. I ett land som tycks för alltid förlorat kämpar de för att överleva då hjälpen utifrån tycks oändligt avlägsen.
Svart nåd  Lehane, Dennis  4 (27)
Första gången privatdeckaren Patrick Kenzie träffar Karen Nichols framstår hon som en ung, vacker kvinna som vuxit upp skyddad från allt vad tragedi och elände heter. Men ett halvår senare begår Karen självmord genom att naken kasta sig ut från ett höghus i Boston. Patrick anar att hennes död är konsekvensen av en rad tragiska händelser som någon iscensatt. Och han förstår att han är en bricka i spelet - och att spelet inte är avslutat...Tillsammans med sin före detta partner Angie Gennaro, och sin vän, den livsfarligt obalanserade Bubba Rogowski, dras Patrick in i en förrädisk katt-och-råtta-lek med en person som hellre än att döda sina offer vill att de ska önska att de vore döda.
En vampyrs bekännelse  Rice, Anne  3,8 (38)
mörkret faller över san francisco. i ett litet rum sitter två personer - vampyren och en journalist. under de timmar som förflyter fram till gryningens skall en sällsam historia berättas. den tar sin början på en stor plantage i louisiana. året är 1791...
den natten för tvåhundra år sedan sällade sej en ung, förmögen man till de levande döda. det som sedan hände, det ofattbara han fick uppleva, ger ingen frid och måste nu en gång för alla avslöjas.
detta är vampyrens bekännelse - checkerande, sensuell och kusligt hänförande. det handlar om ett liv till tidernas slut med oändliga möjligheter, ett liv om natten fyllt av skönhet och njutning ... men också av fasa.
lågmält och med skrämmande intensitet berättar vampyren om den förbannelse som vilar över honom. medan mörkret tätnar tar han oss med på en resa i tid och rum, där det osannolika blir möjligt, där kärleken prövas och där det onda ställs mot det goda.
Shantaram  Roberts, Gregory David  4,4 (16)
början av 1980-talet begick australiensaren Gregory David Roberts en rad väpnade rån för att bekosta sitt heroinmissbruk. Han åkte fast men lyckades rymma från ett av Australiens mest välbevakade fängelser. På falskt pass tog han sig sedan till Indien och anonymiteten i den myllrande miljonstaden Bombay.

Shantaram är Gregory David Roberts egen berättelse från de händelserika och omtumlande åren som förrymd fånge i Bombays undre värld. I ett av stadens slumområden öppnar han en sjukvårdsmottagning för att hjälpa de fattiga och nödställda. Han arbetar för maffian som pengatvättare och förfalskare av pass och han följer med en expedition till Afghanistan under ledning av maffialedaren Abdel Khader Khan för att förse mujaheddin med vapen i kampen mot ryssarna. Han kastas i indiskt fängelse och får utstå svår tortyr och svält. I den grönögda mystiska Karla möter han kärleken.
Kafka på stranden  Murakami, Haruki  3,8 (37)
Den 15-årige pojken, som kallar sig Kafka, rymmer hemifrån och bosätter sig i ett bibliotek. Där träffar han en mycket äldre bibliotekarie som blir hans älskarinna. I en parallellhandling får vi träffa en gammal man som kan tala med katter och möta den rödklädde eleganten Johnnie Walker (från whiskeyflaskan) och överste Sanders (från Kentucky Fried Chicken).

Hittills har svenska läsare fått möta den återhållne Murakami i den smärtsamma lilla kärleksromanen Norwegian Wood och jättereportaget om Aun-sektens terrorattentat i Tokyo, Underground. Nu får vistifta bekantskap med den Murakami som öppnar dörrarna på vid gavel i en roman som flödar över av intryck från reklam, litteratur, dröm och myt.
Älska dig till döds  Cabot, Meg  4,3 (19)
Susanna har just rest en miljon mil från New york till Kalifonien. Hon har inte ens hunnit packa upp och det sitter redan ett spöka i hennes nya rum. Visseligen ett av det gulligaste spöken hon har sett, men i alla fall...

Susannah "suze" Simon är en medlare- Hon kan se och tala med de döda. De lämnar henne inte i fred förrän hon har hjälpt dem med deras oavslutade affärer med de levande. Men jess, det gulliga spöket som hämsöker hennes rum verkar inte behöva hennes hjälp. Det passar Suze utmärkt eftersom hon hellre håller till på stan än kyrkogården. Men dne första dagen i skolan blir inte precis som hon hade tänkt sig. Där finns ett spöka med hämnd i sinnet....och Suze råkar stå i hennes väg.
En ovanligt torr sommar  Robinson, Peter  3,9 (35)
Tilldelad Svenska Deckarakademins Martin Beck Award för bästa översatta kriminalroman

För fyrtio år sedan lades den engelska byn Hobb´s End under vatten. En ovanligt torr sommar leder emellertid till att de bräckliga huskropparna träder i dagen – och med dem ett kvinnoskelett. Överkommissarie Alan Banks får, tillsammans med kriminalinspektör Annie Cabbot, den otacksamma uppgiften att identifiera den döda kvinnan. De fascineras av utredningsarbetet som för dem decennier bakåt i tiden.

Vad ingen av dem anar är att en person tror sig sitta inne med lösningen på mordet, en person som hela livet fruktat att sanningen ska uppenbaras och som är beredd att ta den med sig i graven ...

En ovanligt torr sommar belönades med det prestigefyllda franska deckarpriset Le Grand Prix de Littérature Policière. Den har även vunnit Anthony Award.

Skumtimmen  Theorin, Johan  3,7 (51)
Skumtimmen är en säregen debut som dröjer sig kvar hos läsaren långt efter bokens sista sida. Det är en berättelse om sorg och oändlig saknad och en historia där skuggorna från det förfl utna sveper in i nutiden- från Ölands karga natur och befolkning, bakåt till andra världskriget, bort till Karibiska havets hamnar och tillbaka igen.

En dimmig sensommardag i början av sjuttiotalet på norra Öland försvinner en liten pojke utan några som helst spår. I
dagar letar familjen, polisen och frivilliga efter honom. Tjugo år senare får pojkens mor Julia ett oväntat telefonsamtal
från sin far, den åldrige sjökaptenen Gerlof Davidsson. Han ber henne komma till Öland för att hjälpa honom med
efterforskningar kring dottersonens försvinnande.
Julia återvänder till sin barndomsö och tillsammans börjar de söka i det förflutna. Först nu får hon höra talas om en mytomspunnen ölänning, Nils Kant, som en gång satte skräck i en hel bygd. Han är död och begraven sedan länge, långt innan Julias pojke försvann. Ändå sägs han ibland vandra på det öländska alvaret i skymningen. I skumtimmen.
Blomblad för vinden  Andrews, Virginia  4,2 (20)
Syskonen Chris, Cathy och Carrie lyckas rymma från sin mor och mormor. Det är de två som har hållit syskonen inspärrade på en vind i mer än tre år! Och bakom detta ruskiga beteende finns galenskap, penningbegär och religiös fanatism. De båda kvinnorna har också försökt förgifta barnen med arsenik, men de har lyckats stå emot ¿ utom Carries tvillingbror Cory.
De får bo hos en läkare som tror på deras fantastiska berättelse. Chris börjar studera medicin och Cathy dansar balett och engageras av en framgångsrik trupp. Hon är flitigt omsvärmad och uppvaktad men förutom av dansen upptas alla hennes tankar av att ta hämnd på modern.
Detta är den tredje boken i serien om en förbannelse som kommer att följa familjen i tid och evighet. De fem delarna kan läsas fristående eller kronologiskt: Skuggor i skogen, Vindsträdgården, Blomblad för vinden, Törnbädden och Lustgården.
Poeten  Connelly, Michael  4 (26)
När kriminalreportern Jack McEvoy för beskedet att brodern, mordutredaren Sean, begått självmord blir han misstänksam: självmordsmeddelandet ''bortom tid, bortom rymd'' är inte Seans stil och visar sig vare ett citat ur en av Edgar Allan Poes dikter. När Jack sedan upptäcker att flera andra polisers självmordsmeddelanden liknar broderns, uppenbarar sig ett skrämmande mönster - han är en seriemördare på spåren! FBI kopplas in i en hisnande jakt på Poeten, en mer gäckande gestalt än man någonsin vågat tro.
Fem på smugglarjakt  Blyton, Enid  4,5 (15)
Dimman låg i tjock sjok över kärret. Det var ett kusligt ställe. Över
kärret reste sig Jätteberget med sina branta stup. ´´Det där måste
vara smugglarnästet´´, sa julian och pekade. ´´Det ser ut som en
gammal fästning. Titta på tornet! Femgänget stirrade upp mot huset på
berget. ´´Det ser så mystiskt ut´´, Sa Anne. ´´Som om det ruvade på
många hemligheter. Det skulle säkert kunna berätta många spännande
saker´´. Men snart skulle Femgänget upptäcka att smugglarnästets
hemligheter inte bara var spänande, utan också farliga...
Comédia Infantil  Mankell, Henning  4,2 (19)
I en afrikansk hamnstad står en man på taket till en teater och ser ut över bebyggelsen. Vid hans fötter ligger en döende pojke, mager och medfaren. Det är Nelio, gatubarn och profet, som bara tio år gammal besitter en gammal mans klokhet och visdom. Men vem är han egentligen? Under tio nätter berättar Nelio sitt livs historia för den man som burit upp honom på taket, allt medan hans liv sakta rinner ut. Det är en hemsk, vacker och fascinerande historia som börjar med att Nelio kommer till staden, på flykt undan en fruktansvärd katastrof. I hans tioåriga medvetande formar sig en bild av den tid och den värld som är vår.
Det brinner!  Trenter, Laura  4 (23)
Det brinner uppe i ödetorpet!
Frida och Isabelle ser skräckslagna hur hela torpet står i lågor - det är ju inte deras fel, eller...? De svär på att aldrig, aldrig berätta för någon vad de vet. Men när poliserna hittar skelettdelar i askan börjar mardrömmen på allvar: någon har blivit innebränd i elden! Är det denne ''någon'' som smyger kring deras hus på nätterna?
Mördarens lärling  Hobb, Robin  4,5 (14)
Han är oäkta son till prins Chivalry och växer upp i borgen Buckkeep. Han ringaktas av sin familj men uppfostras ändå i en ung furstes alla dygder och i det som ska bli hans egentliga syssla # lönnmord.

Robin Hobb har skrivit en fängslande och mogen roman, lovordad av både kritiker och läsare.

Den åldrande Fitz, lönnmördaren, berättar om sin barndom i borgen Buckkeep. Han, oäktingen, uppfostrades av sin furstlige faders stallmästare Burrich. Han fick göra tjänst i stallet men erhöll också delvis en ung furstes utbildning. Om än oäkta var han dock son till prins Chivalry, som en gång varit tronföljare, men nu var försvunnen. Fitz dubbades inte minst i lönnmordets konst, för där låg hans utstakade framtid och en hedervärd syssla i hans värld # om den utfördes med skicklighet. När Fitz skickas ut på sitt första verkliga uppdrag, ett rent politiskt mord, är det dock nära att gå illa även för honom själv.

Hobb bygger upp sin komplicerade handling och Fitz utveckling från sex till tolv års ålder med stort tålamod och lyhördhet. Allting i romanen är utfört med omsorg # karaktärer, reflektioner, miljöer, utveckling. Med små medel förmedlas en verkligt kuslig atmosfär, men också komik och medkänsla.

Bree Tanners andra liv  Meyer, Stephenie  3,9 (27)
Bree Tanners kan knappt minnas ett liv utan otäckt känsliga sinnen, övermänskliga reflexer och oövervinnelig styrka. Ett liv utan en obönhörlig törst efter blod... ett liv innan hon blev en vampyr.
Allt Bree känner till är livet ed de andra nyfödda. En hård och osäker tillvaro där vrje ögonblick kan vara ditt sista. Men så öter hon Diego, en annan nyfödd som är lika nyfiken som Bree på deras mystiska skapare. Vem är hon och varför har hon egentligen skapat dem?

I en ny spännande bok fylld av fara, mysterium och romantik berättar Stephenie Meyer den ödesdigra berättelsen om den nyfödda armén, från det att de förbereder sig för att anfalla Bella Swan och familjen Cullen ända till det förödande slutet.
Pojken som överlevde  Pelzer, Dave  3,7 (44)
Av författaren till Pojken som kallades Det och Pojken som inte fanns.
Den här boken berättar om hans händelserika liv som vuxen och om hans väg till försoning. På ett lika fängslande som gripande vis beskriver han sökandet efter en förklaring. Vad fick modern att behandla honom med sådan grymhet? Svaret tycks finns i ett sedan länge undangömt förflutet – hennes egen barndom. Han beskriver också sin spännande men krokiga väg till yrkesframgång, glädjen över att själv bli pappa och slutligen mötet med den stora kärleken.
Pojken som överlevde är den avslutande delen i Dave Pelzers trilogi om sitt liv.
Maratonmarschen  King, Stephen  4,2 (18)
Boken utspelar sig i en mörk, alternativ amerikansk framtid där Maratonmarschen styrs av en man som kallar sig "Majoren". En gång varje år hålls denna stora tävlingen där hundra pojkar deltar. Tävlingen går ut på att gå så lång tid som möjligt utan minsta avbrott oavsett vad. Varje misstag eller nedtrappning av tempot bestraffas med en varning, efter tre varningar så får deltagaren en "ticket" dvs avrättning.

Vinnaren får "The Big Prize", allt han kan önska sig under resten av livet.
Bärnstenskikaren  Pullman, Philip  4 (25)
Bärnstenskikaren är den tredje och sista delen i Philip Pullmans trilogi Den mörka materian. Handlar om 12 åriga flickan Lyra och 13 åriga pojken Will. De kommer (bokstavligt) från olika världar, men har ändå mycket gemensamt. Deras uppgift är at rädda världen från det onda.

När den andra boken slutar har Lyra försvunnit och Will har mött två änglar som vill ta med honom till lord Asriel. Will lyckas dock få dem att hjälpa honom att finna Lyra först.

Här får läsaren också möta nya varelser i nya världar, så som gallivesperna små spioner med dödliga gifttaggar, muleforna som tar sig fram med hjälp av runda frökapslar, Metatron en mäktig ängel och Auktoriteten, en gammal och trött Gud.

Lyra och Will ger sig ner i dödsriket för att finna Wills fader och Lyras vän Roger. Men det är ett smärtsamt och högt pris de får betala för att ta sig in i de dödas värld.

I ''Bärnstenskikaren'' får vi veta hur stark kärlekens makt verkligen är. Ett fruktansvärt krig utspelas hela tiden mellan Himmelriket och världarna på Jorden - ett krig vars utgång avslöjar hemligheten om Stoft.


Berättelsen om Pi  Martel, Yann  4 (24)
Efter ett tragiskt skeppsbrott guppar en ensam livbåt mitt ute på Stilla havet. Ombord finns en hyena, en zebra, en orangutang, en två hundra kilo tung bengalisk tiger och så Pi – en sextonårig indisk pojke. Det här är Pis berättelse om de dagar och nätter han tillbringar på havet, så småningom ensam med tigern Richard Parker.

Trots att kampen för överlevnad är hård har Pi tid att fundera över livet och Gud, människorna och djuren. Han får uppleva ensamhet i ordets mest grymma betydelse, men lär sig också att uppskatta det sällskap som erbjuds. Genom sin enkla och okomplicerade syn på tillvaron klarar han sig igenom det ena äventyret mer fantastiskt än det andra.
Skuggorna och regnet  Nesser, Håkan  4 (21)
Viktor Vinblad är svår att förstå sig på. Han sjunger psalmer baklänges och hans föräldrar har haft ihjäl varandra. Femton år gammal är han på väg att lösa Fermats gåta men faller ut genom fönstret på tredje våningen i skolan. Han mister inte livet, men mister talförmågan. Och efter att Sara Psalmodin i Rossvaggakollektivet korsat hans väg, försvinner han spårlöst i trettio år. Men nu ryktas det att han på nytt synts till i trakten. Ett rykte som tvingar hans styvbror David Mörtberg att återvända till barndomsstaden för att ta reda på vad som egentligen hände med Viktor - och komma till rätta med det förflutna.

Myt möter verklighet i denna svindlande berättelse, som är både kriminalhistoria och uppväxtskildring och samtidigt öppnar portarna till nya landskap i Håkan Nessers författarskap.

The Eyes of the Dragon  King, Stephen  4,4 (14)
Once upon a time -- there was terror and dragons and princes . . . evil wizars and dark dungeons . . . an enchanted castle and a terrible secret. With this enthralling masterpiece of magical evil and daring adventure, Stephen King takes you in his icy grip and leads you into the most shivery and irresistible kingdom of wickedness . . .
Svensk maffia  Wierup, Lasse  4 (20)
Hells Angels, Bandidos, Brödraskapet, Original Gangsters - maffian är inte längre en avlägsen företeelse som bara gör sig påmind på film. I början av 1990-talet kom mc-gäng, fängelseorganisationer och andra kriminella grupperingar till Sveriges storstadsområden. Nu har de även kopplat grepp om orter på landsbygden. Varför har de etablerat sig just nu? Vilka är deras mål? Hur styrs de? Vad gör polisen?
På jakt efter svar har Lasse Wierup och Matti Larsson träffat gängledare, medlemmar och brottsoffer samt talat med källor som tidigare aldrig låtit sig intervjuas. Resultatet är en inträngande skildring av svensk maffia idag.

Odjuret  Roslund, Anders  3,6 (36)
Två barn hittas döda i ett källarförråd. Fyra år senare rymmer deras mördare från en fångtransport. Polisen är övertygad - han kommer att mörda igen. I en svensk småstad lämnar en pappa sin femåriga dotter ovanligt sent på dagis. Bara några timmar senare hittas flickan våldtagen och död. Hur kunde detta hända? När polisen står maktlös tar pappan saken i egna händer. Och plötsligt jagar man inte längre en pedofil utan dras in i ett brottmål som berör hela landet. En pappa som hämnats sin dotters död står inför rätta anklagad för mord. Ute i landet startar reaktionerna, demonstrationer anordnas för att pappan ska släppas fri och medborgargarden agerar domare och bödel. Och frågan ställs på sin spets: Vem måste dö först? Vems liv är värt mest?
Frankenstein  Shelley, Mary  3,8 (27)
The fable of the scientist who creates a man-monster. The dire and terrifying consequences of giving it life are beyond his imagination, as the creature inflicts murder on the human race.
Fågeln som vrider upp världen  Murakami, Haruki  3,9 (22)
Haruki Murakami är utan jämförelse den mest berömde japanske författaren i dag. Nu kommer äntligen hans magnum opus på svenska, ivrigt efterfrågat av hans hängivna läsare: den drömlika Fågeln som vrider upp världen.

Fågeln som vrider upp världen är en blandning av detektivhistoria, science fiction, dröm, saga och politisk självanalys. Romanens huvudperson Toru har sagt upp sig från sitt jobb som jurist och ägnar sig åt att koka nudlar och åt att i tur och ordning lyssna på radio, på de anonyma sexsamtal han får på telefon och på den konstiga fågel som sitter utanför hans fönster och låter som om den var mekanisk.
Först försvinner Torus katt och sedan hans fru. Hon har övergett honom för en man som är bättre i sängen. Toru blir förtvivlad, och sänker sig ned i en brunn för att komma i kontakt med sina verkliga känslor. Och det är bara början ...

Fågeln som vrider upp världen blev Haruki Murakamis internationella genombrott som författare, och precis som senare romaner som Kafka på stranden är det en roman som är snudd på omöjlig att förklara eller återberätta. Fågeln som vrider upp världen är en mörk Alice i underlandet och en hårdkokt deckare på samma gång, där Toru på jakt efter sin otrogna fru möter en udda samling människor: en klärvoajant prostituerad, en illasinnad men mediaskicklig politiker, en gladlynt och morbid tonårsflicka och en krigsveteran som blivit som förbytt av vad han fick se som soldat under Japans ockupation av Manchuriet under andra världskriget.

Denna drömlika berättelse från mitten av nittiotalet har redan blivit något av en modern klassiker, och har fått entusiastiska läsare världen över att hoppas på ett Nobelpris för Murakami.
Med en blick över axeln  Waluszewski, Daniel  4,5 (12)
Czeslaw Waluszewski räddas ur Nazi-Tysklands koncentrationsläger och anländer år 1945 till Malmö. Därifrån transporteras han till ett utlänningsläger i Hälsingland. I världen utanför lägret möter han människor helt utan kunskap om förintelsen och ett svenskt samhälle som till stor del är opåverkat av det världskrig som har splittrat hans familj.

Märkt av sina upplevelser kämpar Czeszlaw hårt för att börja ett nytt liv i Sverige. Han möts av värme och finner kärleken, men plågas av svåra mardrömmar.

Med en blick över axeln baserar sig på akter från Säpo och myndighetsarkiv och skildrar ett liv som präglas av avskyvärda minnen, förtvivlan över släktingarnas öde, misstro från omgivningen och en sällan sinande livsglädje. Daniel Waluszewski är från Sundsvall och sonson till Czeslaw. Med en blick över axeln är hans debutroman.

På andra sidan gryningen  Marsden, John  4,5 (12)
Den stora motoffensiven är nära. Ellie, Lee, Homer, Fi och Kevin har fått nya förråd från sina nyzeeländska kontakter allt vad de behöver för att skapa så stort kaos som möjligt bakom fiendens linjer. Kriget står inför sitt slutgiltiga avgörande och gryningen kan vara nära. Kommer Ellie och hennes vänner att få uppleva den? Sjunde och avslutande delen i John Marsdens serie om ett ockuperat Australien. Inb, ca 350 sid
Vinter på Berättargränd  Olofsson Liljedahl, Erika  4,5 (12)
Det är vinter på Berättargränd och snön börjar falla över den lilla gatan med de märkliga husen. William ser fram emot ett långt vinterlov med massor av tid för att läsa när konstiga saker börjar hända.

En okänd fl icka dyker upp utanför hans hus en kulen kväll och otäcka tjut ekar i natten. Utan att någon märker det sker en magisk förändring i skogen kring Berättargränd. Snart befi nner sig William i ett skrämmande och overkligt äventyr som han aldrig kunnat drömma om.

Vinter på Berättargränd är en spännande berättelse om mod och vänskap där fantasin vinner över verkligheten.
Lärjungen  Hjorth, Michael  4,1 (18)
Sebastian Bergman gör allt han kan för att få ordning på sin tillvaro och komma till rätta med sitt sexmissbruk. Efter att ha fått veta att han har en vuxen dotter har han hittat en mening med livet. Nu brottas han med om han ska avslöja att det är han som är hennes biologiska pappa. Han längtar efter att få berätta, men han förstår samtidigt att det kan förstöra hennes liv. Hon har redan någon hon kallar pappa, som hon älskar.

Samtidigt utreder hans gamla team på Riksmord en serie brutala kvinnomord som på ett obehagligt sätt leder tankarna till Edward Hinde - en dömd seriemördare som Sebastian satte bakom lås och bom för många år sedan. Men Hinde sitter fortfarande inne, under stark bevakning, vilket gör att polisen tror sig ha att göra med en copycat.

Till sist lyckas Sebastian övertala Torkel, hans gamla chef som leder teamet, att låta honom ta del av utredningen. Det han får reda på är mycket obehagligt. Sebastian inser att morden riktar sig mot honom - och vem skulle mördaren i så fall kunna vara om inte Edward Hinde? Inspärrad eller inte.

Skämmartecknet  Kaaberbol, Lene  4,4 (13)
Dina har ärvt sin mors gåva. När hon tittar någon i ögonen kan hon se alla det onda handlingar som han i sitt inersta skäms över. När Dinas mor blir dödligt sårad ger sig Dinas boror Davin iväg för att hämnas, men hamnar själv i svårig heter...
Både Dina och Davin får utkämpa strider i denna bok, Davin med sitt svärd och Dina med den farliga gåvan hon ärvt av sin mor.
Detta är den andra fristånde delen om familjen Tonerre.
Inte utan min dotter  Mahmoody, Betty  3,5 (43)
En sann (okei det har diskuterats om den är sann) berättelse om en amerikanskas upplevelser kvarhållen i Iran av sin man.

Boken börjar med att familjen Mahmoody flyger till Iran på en två veckors semesterresa för att hälsa på Moodys släktingar. Betty har onda aningar om Moodys planer, och dessa aningar visar sig rätta. När två veckor gått vägrar Moody låta Betty och Mahtob resa tillbaka till Amerika. Han berättar för dem att de ska bo i Iran. Betty försöker få honom att ändra sig, men till slut inser hon att det är hopplöst. Då börjar hon fundera på en flyktplan.
Predikanten  Läckberg, Camilla  3,4 (62)
En tidig sommarmorgon smiter en liten pojke ut för att leka riddare i Kungsklyftan i Fjällbacka. Leken får ett brådstörtat slut när han får syn på en naken tant som ligger och stirrar på honom.
Polis kallas till platsen och det visar sig att det är en ung kvinna som blivit mördad. Mystiken tätnar när man under henne finner skeletten efter två kvinnor som försvann från trakten i slutet av 1970-talet.
Patrik Hedström och hans kollegor i Tanumshedes poliskår ställs inför ett svårlöst mysterium. Johannes Hult, son till den berömde frikyrkopastorn Predikanten, angavs av sin bror 1979 och misstänktes för att ha varit inblandad i kvinnornas försvinnande. Men han begick självmord kort tid därefter och kan således inte ha mördat kvinnan i Kungsklyftan. Kanske var det inte han som var skyldig, kanske letar de efter en mördare som bidat sin tid i över tjugo år, eller kanske är det en galning som inspirerats av de tidigare morden ...
Patrik blir utsedd att leda den komplicerade utredningen som upptar hans tankar såväl natt som dag. Samtidigt känner han samvetskval över att han lämnar sin sambo Erica i sticket med den invasion av gäster som så ofta infinner sig under sommarmånaderna i Fjällbacka. Erica, som hade en framträdande roll i Isprinsessan, har gjort ett tillfälligt uppehåll i sitt författande av böcker om uppmärksammade mordfall eftersom hon är gravid i åttonde månaden. Ändå kan hon även den här gången hjälpa till med visst researcharbete. Det blir nämligen allt tydligare att de måste gå långt tillbaka i tiden för att kunna finna sambandet mellan de tre kvinnornas död.
Dramatiken stegras när ytterligare en ung kvinna försvinner. Patrik vet att varje sekund är dyrbar om man vill återfinna henne levande och ansvaret blir allt tyngre att bära.
Alvklingan  Perumov, Nick  4,3 (14)
Darra väster, darra öster.
Kraften, kraften i handen.
Nio stjärnor i en blomma,
en blå blomma på klingan.

Trehundra år har gått sedan ringens krig. Mörkrets herres fästning ligger i ruiner och i Midgårds fria länder råder fred och välstånd. Den unge hobbiten Folco har förläst sig på Röda boken och drömmer om äventyr på okända vägar, när en rad oroande händelser som först tycks sakna samband visar sig bära bud om annalkande ofärd. En dag hittas en mördad hobbit i ett dike invid landsvägen och ett gåtfullt sällskap iakttas vid Kummelåsarnas gravkullar. Något har satt Midgård i gungning. Folco Brännbock, Hamfasts son, ger sig ut på en lång vandring i förfädernas spår, men världen är inte längre sig lik.

Trilogin »Mörkrets ring« är den ryske fantasyförfattaren Nick Perumovs genombrottsverk och skrevs redan på sovjettiden. Med fantasyeposet »Svärdens väktare« har Perumov gjort sig känd för sitt säregna författarskap, där det goda inte alltid går att skilja från det onda.

Alvklingan är första boken av tre fristående böcker. Andra boken, Den svarta lansen, utkommer hösten 2011 och den tredje, Adamanten av Henna, hösten 2012. Mörkrets ring är Nick Perumovs första verk och skrevs redan 1985–91.
Harry Potter and the Philosopher's Stone  Rowling, J.K  4,3 (14)
Harry Potter thinks he is an ordinary boy - until he is rescued by a beetle-eyed giant of a man, enrols at Hogwarts School of Witchcraft and Wizardry, learns to play Quidditch and does a battle in a deadly duel. The Reason: HARRY POTTER IS A WIZARD!
Harry Potter and the Prisoner of Azkaban  Rowling, J.K  4,3 (14)
Harry Potter, along with his best friends, Ron and Hermione, is about to start his third year at Hogwarts School of Witchcraft and Wizardry. Harry can't wait to get back to school after the summer holidays. (Who wouldn't if they lived with the horrible Dursleys?) But when Harry gets to Hogwarts, the atmosphere is tense. There's an escaped mass murderer on the loose and the sinister prison guards of Azkaban have been called to guard the school...
Svarta sekunder  Fossum, Karin  3,7 (27)
Utsedd till bästa utländska kriminalroman 2002

Mardrömmen blir verklighet. Helga Jones nioåriga dotter Ida ska bara cykla ner till kiosken för att köpa det senaste numret av hästtidningen Wendy och några Bugg. Men minuterna blir till timmar, och Ida kommer inte tillbaka. Helgas värld rasar samman. Polisen sätter in alla resurser, man går skallgång och draggar i älven, men utan resultat: Ida är spårlöst försvunnen. För varje dag minskar hoppet om att återfinna henne i livet. Det finns ingen logisk förklaring till försvinnandet, inget motiv till ett mord. Det blir en lång och svår utredning för Konrad Sejer och hans assistent Jacob Skarre ...

Isprinsessan  Läckberg, Camilla  3,4 (79)
Erica kommer tillbaka till sin barndomsidyll Fjällbacka mitt i vintern. Men vad har hänt medan hon var borta - och vad lurar under ytan? En ung kvinna hittas död och nedfrusen i en badkar, och det blir upptakten till mörka avslöjanden.
Fem går i fällan  Blyton, Enid  4,9 (9)
´´George är kidnappad´´, sa Julian och höll fram brevet. ´´Julian´´,
viskade Anne. ´´Vad ska vi göra?´´ Julian sa ingenting. Han gick ut i
hallen och lyfte på telefonluren, men han hörde ingen signal.´´Dom har
skurit av ledningarna´´,sa JUlian. Han var vit i ansiktet.
Det som skulle ha en skön semester full av solsken hade snabbt
förvandlats till en mardrömsliknande historia fylld an mystiska
inbrott och försvinnanden.
Mamma, pappa, barn  Gerhardsen, Carin  4,1 (17)
När treåriga Hanna vaknar är hon alldeles ensam i en låst lägenhet. Att pappa är i Japan vet hon men var är mamma? Kan det vara så att hon har flyttat och lämnat Hanna kvar? Nästa morgon hittar Petra Westman vid Hammarbypolisen ett svårt medtaget spädbarn i ett buskage, och strax intill, vad hon tror är barnets döda mamma. Det konstiga är att ingen verkar sakna dem.
Eldvittnet  Kepler, Lars  3,9 (20)
I hela världen tar polisen hjälp av andliga medier vid svåra utredningar. De gör det regelbundet trots att det inte finns något enda dokumenterat fall där ett medium bidragit till en lösning.

Flora Hansen kallar sig för spiritistiskt medium och har i många år försörjt sig på att låtsas att hon kan tala med de döda. En kväll i augusti läser hon på löpsedlarna om ett fruktansvärt mord som skett på en sluten anstalt för unga kvinnor med destruktivt beteende. Flora Hansen bestämmer sig för att ringa polisen och hävda att hon har kommit i kontakt med den dödas ande.

Den tekniska undersökningen pekar entydigt på att mördaren är en av de intagna, en snäll och tystlåten flicka som rymde från anstalten samma natt som mordet skedde. När Joona Linna börjar undersöka hennes förflutna visar det sig att hon inte alltid varit så snäll.

Joona har redan stannat längre på denna brottsplats än vad någon annan kommissarie skulle göra. Ändå är han inte färdig, han tänker att han måste se ytterligare någonting för att bli utsläppt från detta fruktansvärda rum, han måste hitta en detalj som kan leda vidare, som kan föra tråden som en nål.
Han ser på flickan i sängen. En svag värme utstrålar fortfarande från den nakna huden. Hennes händer ligger över ansiktet, som om hon lekte kurragömma. Han lutar sig försiktigt över henne och upptäcker att någonting har fastnat under hennes vänstra pekfingernagel. Det ser ut som ett djuprött sandkorn, en flisa av en rubin.
Han blinkar och försöker skärpa blicken. Det är svårt att koncentrera sig på detta lilla röda korn i ett rum nerstänkt av blod, men han ger sig inte, han lutar sig bara närmare, känner den söta doften från henne och förstår plötsligt vad det är han ser under nageln.

Jakten på förövaren tar gång på gång våldsamma och oväntade vändingar. Varje svar tycks bara leda till nya gåtor, och det som nyss var enkelt är plötsligt labyrintiskt.
Men trots att utredningen hamnar i en återvändsgränd ignorerar polisen Flora Hansens telefonsamtal. Först begär hon pengar för sina upplysningar, men sedan ber hon dem bara att lyssna, allt mer desperat.
En halv gul sol  Ngozi Adichie, Chimamanda  4,3 (13)
Olanna och Kainene är så olika som två tvillingsystrar kan bli. Olanna har ärvt sin moders mjuka kvinnliga skönhet och hon gör sig till vän med alla. Kainene är sluten och hård och bestämmer sig tidigt för att gå i sin välbeställda faders fotspår och bli affärskvinna. Hon möter engelsmannen Richard som blir blixtförälskad i henne men hon funderar inte ett ögonblick på att bilda familj till skillnad från Olanna som flyttar ihop med sin stora kärlek, Odenigbo och får en dotter, Baby.
Hos Odenigbo möter vi också hans unge tjänare Ugwu, en fattig pojke från landet som i ung ålder visar att han har huvudet på skaft och behandlas som en i familjen.
Men det är svåra tider i Nigeria även för de privilegierade och när kriget bryter ut blir de alla offer för fruktansvärda händelser som sliter sönder deras liv. Hem och familj splittras, Ugwu blir tillfångatagen och tvingad att gå ut i strid, Olanna och Richard söker tröst hos varandra och ideal och lojalitet testas och förskjuts för alltid.
Sandmannen  Kepler, Lars  4,1 (15)
En ung man hittas gående på en hög järnvägsbro en kall vinternatt i Stockholm. Han har legionärssjukan och är svårt nerkyld. På Södersjukhuset visar det sig att han är dödförklarad sedan sju år. Mannen var ett av seriemördaren Jurek Walters sista offer innan han greps av Joona Linna. Jurek Walter dömdes till rättspsykiatrisk vård och total isolering. Var har den unge mannen befunnit sig hela tiden? Hans oväntade vittnesmål gör att det gamla fallet måste tas upp igen. Det är bråttom. Någon måste ta sig in och vinna seriemördarens förtroende.

Med sin fjärde thriller överträffar Lars Kepler alla högt ställda förväntningar.
Sjöjungfrun sjöng sin sång  McDermid, Val  4,1 (15)
En seriemördare går lös i den nordengelska staden Bradfield. Fyra män har brutalt mördats. Skräcken sprider sig. Ingen man går säker. Kriminalassistent Carol Jordan ska tillsammans med Tony Hill, expert på psykologiska profiler, kartlägga hur denna bestialiska mördare fungerar. De arbetar som besatta, men kommer de att hinna lösa fallet innan en femte man går samma fasansfulla öde till mötes?

Sjöjungfrun sjöng sin sång utsågs 1995 till årets bästa kriminalroman i England och belönades med The British Crimewriter's Association's prestigefulla pris The Gold Dagger.

Val McDermid's serie med privatdetektiv Kate Brannigan i huvudrollen finns redan på svenska, och Sjöjungfrun... är hennes första thriller. Val McDermid är bosatt i norra England, men kommer från Skottland.
Slända i bärnsten (del 2) Outlander seri  Gabaldon, Diana  4 (17)
Claire Randall gav sin kropp och sitt hjärta till Jamie Fraser. Hon älskade den skotske klanledaren passionerat och bortom allt förnuft. Och hon älskar honom fortfarande - hon kan inte glömma honom. Tillsammans reser de till Frankrike för att rädda Skottland från undergång. Deras mål är att hindra Bonnie Prince Charlie att få fram pengar till det tragiska fälttåget mot engelsmännen. De möter intrigerna vid Solkungens hov och tvingas kämpa för sina liv och för sin kärlek. De tror att kärleken kan klara allt - men Claire lämnar Jamie; hon överger sin älskade för att rädda deras ofödda barn. Hon måste vinna honom igen.
Övriga titlar i serien om Claire och Jamie: Främlingen, Slända i bärnsten, Sjöfararna, Trummornas dån och Snö och Aska.
Talismanen  King, Stephen  3,9 (18)
Den tolvårige Jack Sawyer är förtvivlad. Han befinner sig på ett ödsligt badhotell vid Atlantkusten tillsammans med sin döende mor. Räddaren i nöden blir hans vän Speedy Parker (''en svart man med krulligt svart hår och grova rynkor på kinderna''), som ger honom Uppdraget. Genom att ta sig till det Svarta Hotellet på Kaliforniakusten och där hämta den magiska Talismanen kan han rädda sin mamma och även hennes dubbelgångare i den gåtfulla parallellvärlden Territorierna. Speeedy lär Jack hur han ska kunna ta sig över till Territorierna med hjälp av en magisk dryck. Han ger sig ut på vägarna och färdas ömsom i denna världen och ömsom i Territorierna för att överlista de varulvar och andra monster som hotar att förgöra honom på denna resa genom det moderna Amerikas alla fasor.
Villospår  Mankell, Henning  3,9 (19)
Sommaren 1994 är den varmaste i mannaminne. Men för kriminalkommissarie Kurt Wallander i Ystad bryts sommarstiltjen av att en ung kvinna bränner sig till döds i en rapsåker. Strax därpå slår en seriemördare till med en rad allt mer bestialiska mord. Vad finns det för samband mellan en pensionerad justitieminister, en framgångsrik konsthandlare och en vanlig småtjuv? Varför skalperar mördaren sina offer? Ingår den unga kvinnan i mönstret?

Femte boken i Wallanderserien.
Revolt  Collins, Suzanne  3,5 (34)
Sista rafflande delen i Hungerspels-trilogin

De två första delarna i trilogin om Hungerspelen har gått som en raket på den litterära himeln, bland annat som etta på New York Times bestseller-lista. Förväntningarna på del tre är enorma.

Rebellerna har gjort uppror. Katniss är räddad. Distrikt 12 ligger i ruiner. Peeta är kvar i huvudstadens våld. Finns verkligen distrikt 13? Kommer Katniss och Peeta att återförenas eller tar huvudstaden Peeta från henne. Var är hennes mamma och lillasyster? Och vilka andra från distrikt 12 har undkommit?

I de två första delarna av Hungerspelen vävde Suzanne Collins en otroligt tät intrig, nu kommer upplösningen. Hungerspelen har blivit en internationell försäljningssuccé världen över.

Filmrättigheterna är sålda och Collins skriver själv filmmanuset.
Fem i knipa  Blyton, Enid  4,6 (10)
Det prasslade i skogen..det kom någon! Dick stod blickstilla och lyssnade. Inte kom väl George och Julian tillbaka redan? Han skulle
just ropa till Anne,som satt högt uppe i eken och tittade efter dem,när
ett skarpt ljus plötsligt bländade honom. ´´Den här gången har vi dig
allt fast!´´ väste en hotfull röst,och fyra starka händer grep tag i honom.Dick sparkade och skrek för att komma loss,men det hjälpte in-
te.Vilt skrikande släpades han bort i mörkret. Stackars Anne satt som
förstenad uppe i trädet och såg på.Hon försökte ropa,men hon fick inte
fram ett ljud. Vad skulle hon ta sig till? Tänk om Julian och George
också blivit kidnappade!
Harry Potter och fången från Azkaban  Rowling, J.K  4,6 (10)
Glasbruket  Indridason, Arnaldur  3,7 (25)
En äldre man hittas mördad i en källarlägenhet i Reykjavik. Bredvid kroppen finns ett kryptiskt meddelande och i hans skrivbord hittar polisen ett foto av en gravsten. När man lyckas tyda inskriptionen visar det sig att i graven ligger en fyraårig flicka som dog 1968. Med hjälp av fotot nystar polisen upp gamla och nya brott som lett till flera familjetragedier. Samtidigt försvinner en ung kvinna från sitt eget bröllop...
Kriminalpolis Erlendur Sveinsson och hans kollegor står inför ett ovanligt komplicerat och svårt fall som har sina rötter bakåt i en tid då mycket var annorlunda.

Glasbruket är en ytterst välskriven och spännande kriminalroman där många trådar vävs samman till en mörk och tät väv.
Och världen skälvde  Rand, Ayn  4,2 (13)
Skrevs 1957 som en sammanfattning av Objektivism.
Den handlar om hur världen faller samman, folk tycks ha slutat tänka och kvar står Dagny Taggart, driftchef för Taggart Transcontinental i vanmakt. Det är något lurt på gång. De stora industriledarna, som fortfarande har tankeförmågan intakt försvinner en efter en, företag och fabriker faller samman och kvar står hordar av icka-tänkande människor och frågar sig själva: ''Vem är John Galt?''.

Det är talesättet som sammanfattar den uppgivenhet och rädsla som har lagt sig över världen.

Den här romanen bygger på filosofin objektivism som Ayn Rand var en ivrig förespråkare av. det är en hyllning till individen och hennes enorma förmågor. Det handlar om att aldrig leva för en annan människas skull, inte heller begära att någon annan människa ska leva för sin. Så: krossa socialismen!
Öster om Eden  Steinbeck, John  4,1 (14)
Blodspår  Connelly, Michael  4 (16)
En mördad kvinna gav honom ett nytt hjärta. Nu riskerar han livet i jakten på mördaren.

Terry McCaleb var en av FBI:s stjärnagenter med seriemördare som specialitet. Efter många års slit drabbas han av en hjärtattack och får ett nytt hjärta inopererat. Nu lever han ett stilla liv påsin båt i San Pedros marina utanför Los Angeles.

Efter en tidningsartikel om hans tidigare liv söker den vackra Graciela Rivers upp honom och berättar att hans nya hjärta kommer från hennes syster Gloria, som skjutits vid ett butiksrån. Graciela vill att Terry ska leta reda på systerns mördare.
Fight Club  Palahniuk, Chuck  4 (16)
Fight club is the invention of Tyler Durden, projectionist, waiter and dark, anarchic genius. Every weekend, in basements and parking lots across the country, pairs of young white-collar men meet to fight each other barehanded. For Tyler it's all part of a plan for revenge on the world.
Gåtornas palats  Brown, Dan  3,5 (37)
När the National Security Agencys oslagbara dator hittar en kod den inte kan forcera kallar man in sin bästa kryptoanalytiker, den brillianta Susan Fletcher. Det hon upptäcker sänder chockvågor genom maktens korridorer. NSA hålls som gisslan - inte med hjälp av vapen utan med en kod som är så komplex att om den släpps fri skjuts hela USA:s underrättelsetjänst i sank.


Susan Fletcher fångas i en härva av hemligheter och lögner, och hon slåss för att rädda NSA som hon har ett starkt förtroende för. Efter att ha förråtts av alla får hon inte bara slåss för sitt land utan också för sitt liv. Till sist förstår hon att hon även slåss för att mannen som hon älskar ska få behålla livet.


Död zon  King, Stephen  3,8 (21)
Johnny Smith är nyutexaminerad lärare med hela livet framför sig. En kväll, på väg hem från sin flickvän, frontalkrockar hans taxi med en bil och Johnny blir allvarligt skadad. Han ligger i koma i nästan fem år och vaknar upp med en hjärnskada. Ett litet område av hjärnan har slagits ut - Johnny tänker på det som den döda zonen. Samtidigt har Johnny fått förmågan att se glimtar ur människors liv; ögonblick både i det förflutna och i framtiden.

När Johnny en dag möter en politiker på valturné ställs allting på sin spets. Johnny ser att politikern en dag kommer att bli USA:s president. Och han ser också de fruktansvärda följder detta kommer att få ...
Sprängaren  Marklund, Liza  3,4 (36)
Kriminalreporterns och tvåbarnsmamman Annika Bengtzon älskar sitt arbete, men får ett helvete på jobbet när hon utses till chef på kriminalredationen.

Christina Furhage, ansvarig chef för det kommande OS i Stockholm och chef över tusentals män, sprängs i bitar.

Varför mördas hon? Polisen börjar en vild och närmast desperat mördarjakt. Var ska de söka? Hos någon terror-grupp eller i OS-generalens närhet?

Annika Bengtzon finner samband som ingen annan vill se.
Solstorm  Larsson, Åsa  3,4 (43)
Boken fick Svenska Deckarakademins debutantpris 2003

Det stormar på solen. Norrskenet sprakar över Kiruna. I den nybyggda Kristallkyrkan bryts ljus och mörker. Församlingens andlige ledare, Viktor Strandgård, har hittats brutalt mördad mitt på altargången. Rebecka Martinsson, som sedan länge lämnat Kiruna för att arbeta som jurist i Stockholm får ett oväntat telefonsamtal. Det är mordoffrets syster Sanna, som ber henne komma hem och hjälpa till. Hon tror att polisen misstänker henne, och hon är rädd att förlora sina barn. Motvilligt beger sig Rebecka Martinsson tillbaka till barndomsstaden. Hennes hemkomst väcker starka känslor och snart jagas hon av både sitt eget förflutna och våldsamma krafter som vill tysta henne. I det snötyngda Kiruna växer skuld och hot ikapp med mörkret, och urladdningen närmar sig. Solstorm är en spänningsroman med stora litterära kvaliteter.

Diamanttronen  Eddings, David  4,5 (10)
Spjuthök trädde in i tronsalen och såg mot sin drottning. Hennes ansikte var en perfekt, nästan självlysande oval. Det blonda håret föll mjukt över axlarna. På huvudet bar hon Eleniens tunga krona av guld. De smala händerna vilade på tronens armstöd och ögonen var slutna. Vacker och onåbar satt hon där i sitt hölje av klaraste kristall, inkapslad som en insekt i ett isblock.
Gudfadern  Puzo, Mario  4,5 (10)
"Gudfadern", det är den spännande och fängslande romanen om Don Vito Corleone och hans maffia-imperium i USA. Med "Gudfadern" har Mario Puzo skapat en av vår tids största succéer, både som bok och som film.

"Jag skulle läsa första sidan, varken mer eller mindre... Ett par timmar senare slog det mig plötsligt vad som hade hänt... någon mer spännande bok tyckte jag mig aldrig ha råkat ut för." - Stig Ahlgren i Vecko-Journalen
Midnattsstjärnan  Sanden, Mårten  4,5 (10)
Bränt barn  Dagerman, Stig  4,4 (11)
I boken ''Bränt Barn''skildras en 20-årig student vid namn Bengts liv, efter det att hans mamma dött. Bengts pappa, Knut, har haft en älskarinna ett tag och ska nu gifta sig med henne. Först utvecklar Bengt ett hat mot Gun, som pappans ''flickvän'' heter. Detta hatet går ut över omgivningen och han själv. Han blir ond och gör elaka saker som han ångrar. Undan för undan förstår Bengt att han är kär i Gun. Det slutar med att de har ett kärleks förhållande bakom Knuts rygg.

Ögat över månskäran  Bray, Libba  4,4 (11)
Gemma är inte som andra flickor. Flickor med förfinade manér - som talar först när de blir talade till och som vet sin plats. Nej, sextonåriga Gemma passar inte riktigt in i ett viktoriansk England med normer som lär unga kvinnor att avstå från att leva ett självständigt liv. Men efter hennes mors tragiska och dramatiska död i Indien, hamnar Gemma så småningom på Spence - ett internat för fina och belevade flickor ...


Ögat över månskäran är en palett av prasslande kjolar, åtsittande korsetter och stränga konventioner i den viktorianska eran. Här finns mystiska skuggor i mörkret, dolda nattliga möten, magiska systraskap, men också hemliga brödraskap från fjärran länder - och skrämmande övernaturliga krafter som obönhörligt styr Gemmas öde.
Molly moon stannar tiden  Byng, Georgia  4,2 (13)
Molly Moon har slagit sig ner på barnhemmet tillsammans med Rocky och professor Nockman, som har hypnotiserats till att leva ett hederligt liv. Allt hade varit perfekt om hon inte hade lovat Rocky att aldrig mer använda sin fantastiska förmåga att hhypnotisera. Men när Molly får veta att den amerikanske mångmiljonären Primo Cell har hypnotiserat flera världsberömda filmstjärnor till att lyda minsta vink, måste hon bryta löftet och ingripa.
Tillsammans med Rocky och hunden Petula reser hon till Hollywood och lyckas smita in på Primos stora Oscarfest. Här inser de att han är en mycket farligare och mäktigare motståndare än de kunnat ana. Primo, som är en mycket skicklig hypnotisör, tror att det ä'r en enkel match att kontrollera två barns sinnen, men vad han inte vet är att Molly har upptäckt en ny otrolig förmåga. Hennes hyptnotiska ögon kan faktiskt stanna tiden.
Dockmakaren  Connelly, Michael  4 (15)
För fyra år sedan sköt Harry Bosch ihjäl den man Harry och hans kolleger var övertygade om var sexmördaren Dockmakaren. Elva unga kvinnor hade hittats mördade och våldtagna, alla groteskt sminkade av mördaren, därav polisens namn på honom. Nu har Dockmakarens änka stämt polisen för dödskjutningen. Polisen sköt en oskyldig menar hon och hennes advokat Honey Chandler. Och samma dag som rättegången börjar får polisen ett brev som berättar om ytterligare ett mordoffer som bär Dockmakarens signatur - strypt, våldtagen och sminkad hittas en ung porrfilmsskådespelerska och prostituerad. Allt tyder på att Dockmakaren fortfarande är på fri fot och att Harry måste ha skjutit fel man för fyra år sedan.
Rött regn  Lehane, Dennis  3,9 (17)
Som barn var Sean Devine, Jimmy Marcus och Dave Boyle oskiljaktiga vänner. Men en dag hände någonting – någonting som innebar slutet på deras vänskap och förändrade alla tre pojkarna för alltid.
Tjugofem år senare: Sean är utredare på mordroteln, Jimmy är före detta fängelsekund – och Dave försöker hålla ihop sitt äktenskap och betvinga sina demoner, som manar honom att begå fruktansvärda handlingar.
När Jimmys dotter påträffas mördad får Sean fallet på sin lott – och tvingas möta ett förflutet som han aldrig mer skulle behöva utsättas för. Han hamnar i konflikt med Jimmy, som vill ta lagen i egna händer. Och den huvudmisstänkte är redan inringad: Dave, som kom hem nersmetad med blod samma kväll som Jimmys dotter dog…
Shoo Bre  Foley, Douglas  3,9 (17)
Det är vårtermin i nian och Elias och Oscar ser ljuset.
Men våren blir inte som någon av dem hade tänkt sig.
Inte på långa vägar.
Oscars arbete med skoltidningen och hans engagemang i elevrådet tar en tvär vänding när klassen får en ny svenskalärare, Kristina.
För Elias del börjar terminen bra. Men så får han ett erbjudande om lätt tjänade pengar som är alldeles för frestande för att tacka nej till. Och så har han åter gett sig in på den kriminella väg som han lovat sig själv att lämna.
Juan, Farid, Suzan, Shirin, Josef och Mojo är några av de vänner som finns där för Oscar och Elias när allt har gått åt helvete. När allt är lögner och svek.
Varsel  King, Stephen  3,7 (22)
Sankta Psyko  Theorin, Johan  3,5 (32)
Till en stad på svenska västkusten kommer den 29-årige Jan Hauger för ett vikariat som förskollärare.
Men Gläntan är ingen vanlig förskola. Den ligger invid muren till Sankta Patricias regionklinik - med öknamnet Sankta Psyko - ett säkerhetsklassat sjukhus där psykiskt störda våldsbrottslingar tvångsvårdas. På Gläntan vistas barnen för att behålla kontakten med de inspärrade föräldrarna. En av Jans uppgifter är att eskortera barnen genom den källargång som förbinder förskolan med kliniken.
Jan är en duktig pedagog men förtiger också saker, som varför han s¨gärna ville ha tjänsten på Sankta Psyko. Och vad som egentligen hände flera år tidigare när han gick ut i skogen med en dagisgrupp - och kom tillbaka med ett barn för lite.

Sankta Psyko är ett dovt drama och en krypande psykologisk spänningstoman.
Hypnotisören  Kepler, Lars  3,2 (75)
I ett omklädningsrum på en idrottsplats i Tumba utanför Stockholm hittas en man brutalt mördad. Sedan återfinns hans fru och dotter lika besinningslöst ihjälhuggna i familjens radhus. Avsikten tycks ha varit att utplåna hela familjen.
Men sonen överlever, svårt skadad, och när kriminalkommissarie Joona Linna förstår att det finns ännu en familjemedlem kvar i livet, en syster, inser han vikten av att hitta henne innan mördaren gör det.
Sonen svävar in och ut ur medvetslöshet, och för att kunna skynda på förhörsprocessen tar Joona Linna kontakt med läkaren Erik Maria Bark och övertalar honom att hypnotisera pojken för att få en bild av händelseförloppet.
Därmed bryter Erik Maria Bark sitt gamla löfte att aldrig mer hypnotisera och en skrämmande kedja av händelser tar obevekligt sin början.
I denna stilla natt  Jungstedt, Mari  3,5 (26)
Det börjar närma sig advent och snön faller över det vindpinade Gotland. Fjortonåriga Fanny försvinner spårlöst en kväll på väg hem från stallet.

När kriminalkommissarie Anders Knutas och hans kolleger vid Visbypolisen börjar utreda Fannys liv växer bilden fram av en ensam flicka med ett för stort ansvar för hemmet - en alkoholiserad mamma, en frånvarande pappa och en påtaglig saknad av vänner. Men någon har Fanny träffat i hemlighet.

Har hennes försvinnande något samband med det besinningslösa mordet på den avdankade fotografen Henry Dahlström i en källare ett par veckor tidigare? Knutas söker intensivt efter efter beröringspunkter, pressad av bristen på ledtrådar.
Silmarillion  Tolkien, JRR  3,8 (18)
Silmarillion är berättelsen om hur världen skapades, om Ainurs musik och Midgårds första ålder, om de olika gudarna och deras makt. Här berättas om de underbara ädelstenar -silmarillerna - som stjäls av den onde Morgoth och om det stora kriget med alverna och deras allierade som blir följden av detta illdåd.

Här finns förhistorien till den sagolika Trilogin om Härskarringen och här möter vi många av de folkslag, gestalter och varelser som återkommer i trilogin. J.R.R. Tolkien arbetade under hela sitt liv med att ge gestalt åt sin sagovärld. Han betraktade själv Silmarillion som sitt främsta verk, även om det publicerades först efter hans död. Silmarillion är ett mäktigt och storslaget verk, en mörk vision av världen och kampen mellan gott och ont, ett ödesdrama av rik och förhäxande fantasi.

J.R.R Tolkien arbetade under hela sitt liv med att ge gestalt åt sin sagovärld. Han betraktade själv Silmarillion som sitt främsta verk, själva källan till allt annat han skrev.
Askungar  Ohlsson, Kristina  4,1 (13)
En liten flicka försvinner från ett X2000-tåg på Stockholms Central. Flickans pappa blir snabbt misstänkt. I en annan del av Sverige lever en ung kvinna gömd, rädd att återfinnas av mannen hon först trodde var hennes prins och befriare. Hon vet bättre än någon varför flickan är försvunnen, och än en gång förbereder hon sin flykt.
Död i Garnethill  Mina, Denise  4,1 (13)
Maureen O`Donnell har sannerligen haft sin beskärda del av problem - sexuella övergrepp, en tids vistelse på mentalsjukhus, ett jobb som är rena återvändsgränden och ett jobbigt förhållande som hon bestämt sig för att göra slut på. Men någon hinner före. En morgon då hon bakfull vacklar ut i vardagsrummet hittar hon sin gifte älskare fastbunden i en köksstol med halsen avskuren.
Polisen i Glasgow misstänker Maureen för mordet - och det gör även hennes familj. I panik börjar hon kartlägga den dödes sista dagar och kommer en fasansfull härva av lögner och våld på spåren. Då ytterligare ett lemlästat lik upphittas inser hon att hon måste hitta mördaren innan hon själv blir nästa offer...
En skrämmande thriller och en skakande skildring av tillvaron för de människor som befinner sig på samhällets skuggsida.

Död i Garnethill belönades med det prestigefyllda John Creasey Award - de brittiska deckarförfattarnas årliga pris till bästa debutroman i genren.
Faller fritt som i en dröm  Persson, Leif GW  4,2 (12)
En ensam galning som av en ren slump springer på en helt obevakad statsminister, mitt i natten, mitt i staden, och dessutom råkar ha en revolver stor som en spädgris i fickan. Det är ju vad de flesta tycks tro och även flertalet av våra kära kolleger. En stillsam undran från en man i stadgad medelålder. Hur pass vanligt är sådant? -- Jag förstår vad du menar, sa Lewin. -- Bra, sa Johansson. Då ses vi om en vecka och skulle du få slag på fanskapet innan dess får du gärna höra av dig.

15 augusti 2007 och måttet är rågat för Lars Martin Johansson, chef för rikskriminalen. Han tänker klara upp Palme-mordet. Tidpunkten för preskription ligger inte alltför långt bort, och hans egen pensionering kryper närmare. Vad vore bättre än att kröna karriären med en lösning av detta fall?

I hemlighet samlar han de vassaste medarbetarna, förnekar i media att en ny utredning inletts och tillsammans börjar de med fräscha ögon gå igenom det enormt omfattande utredningsmaterialet. Christer Pettersson är inte Palme-mördaren. Det slår man fast snabbt. Ett nytt överraskande spår växer istället fram, sakta men säkert. Men om spåret är det rätta -- går sanningen att offentliggöra?
Fem på nya äventyr  Blyton, Enid  4,2 (12)
Dick sköt panelen åt sidan och lyste in i lönnfacket, men han kunde inte se något. Han stack in armen och trevade längs väggen och skulle just dra tillbaka handen när han plötsligt kände att det låg något i en fördjupning i väggen.
- jag har hittat en sak, sa han högtidligt. Julian, Anne och George tittade på honom med lysande ögon, Ett nytt äventyr hade börjat!
Samhällets olycksbarn  Hugo, Victor  4,6 (9)
En plats i solen  Marklund, Liza  3,6 (22)
En svensk barnfamilj hittas gasade till döds i sitt hem på den spanska solkusten.
Under protest skickas Annika Bengtzon till Marbella för att bevaka morden. Hennes relation till exmaken Thomas är laddad, hon vill inte lämna barnen hos honom och hans nya sambo.
Men gasmorden på familjen upptar snart Annikas fulla intresse. Ju mer hon granskar dem, desto märkligare framstår de som.
Under den heta solen dras Annika in i ett ödesdigert spel om kokain, penningtvätt och vedergällningar som innefattar flera generationer.
Nobels testamente  Marklund, Liza  3,6 (22)
Journalisten Annika Bengtzon är på Nobelfesten i Stockholms stadshus. Hon dras in i ett morddrama då den medicinska Nobelkommitténs ordförande Caroline von Behring blir skjuten av under den pågående dansen inne i stadshuset. Annika Bengtzon blir vittne till mordet men kan till sitt stora förtret inget skriva för sin tidning, Kvällspressen, då hon av polisen Q blir belagd med yppandeförbud. Q tror att hennes reportage kan störa utredningen på den mystiska gyllenögda kvinnan som mördade von Behring. Bengtzons härvande i nystan kring mordet kompliceras samtidigt av problem på hemmaplan med maken Thomas.
Små Gudar  pratchett, Terry  4,8 (8)
Brutha är Den Utvalde. Plötsligt ställs han inför uppgiften att störta en korrupt kyrka som vill starta ett heligt krig och som hävdar att Skivvärlden är rund och rör sig kring solen, när alla vet att den är fullständigt platt och bärs fram genom rymden på ryggen av en jättelik sköldpadda.
Prinsessan och mördaren  Nordin, Magnus  3,6 (21)
En ung man hittas vid en soptipp. Han lever, men knappt.
I stockholmsförorten pågår det vanliga livet: Markus är kär i Nina som är kär i Jajje, Teo skiter i skolan och Lenita hänger efter Jajje.
Men vad är det som händer under ytan? Hur nära inpå finns mördaren?

Legenden om Darren Shan skräckens cirkus  Shan, Darren  5 (7)
Narrens öde  Hobb, Robin  5 (7)
Prins Trofast beger sig ut på en seglats mot den arktiska ön Aslevjal för att kämpa mot den väldiga draken Isflamma. Om draken besegras kan han säkra freden med Utöarna och samtidigt vinna Ellianias hand. Narren, den gyllene mannen, har tvingats stanna i Bockborgen för att undvika det öde han förutspått sig själv.

Efter ett uppehåll på Utöarna fortsätter prins Trofast med sitt följe färden norrut till Aslevjal som visar sig vara ett dystert ödeland täckt av glaciärer. Här, infrusen i isen, ska draken sova sin sekelsömn. Men den frusna ön visar sig gömma på mycket värre hemligheter än en drake, och våra vänner riskerar inte bara sina liv utan gör också upptäckter som kan förändra hela världen.

I den storslagna finalen till trilogin 'Den gyllene mannen' låter oss Robin Hobb ta del av såväl vänskap bortom döden som ofattbara grymheter i mötet med det okända. Här får även många av seriens gåtfulla händelser äntligen sin förklaring.

I sin helhet består trilogin av 'Narrens uppdrag', 'Narrens hemlighet' och 'Narrens öde'.
Baskervilles hund  Doyle, Arthur Conan  3,8 (17)
Baskervilles hund – av många deckarkännare kallad "the greatest detective story ever told" – är en ohyggligt spännande och kuslig mordhistoria. När slottsherren Sir Charles Baskerville hittas död på sina ägor får en gammal legend om en spökhund som förföljer släkten Baskerville nytt liv. Sherlock Holmes kopplas in på fallet och lyckas genom sitt berömda skarpsinne och med bruk av sina mycket originella arbetsmetoder bringa klarhet i mysteriet.
En annan tid ett annat liv  Persson, Leif GW  3,8 (16)
Torsdagen den 30 november på Karl XII:s dödsdag rasar våldsamma demonstrationer i Stockholms city. Ungefär samtidigt mördas en lägre tjänsteman vid en anonym statlig myndighet i sin lägenhet på Östermalm.
En motvillig Jarnebring svarar på larmet. När han och hans nya kollega, kriminalinspektör Anna Holt, väl kommer dit har gärningsmannen redan hunnit avvika.
Det blir ingen bra mordutredning och efter en ganska kort tid läggs den ner och förvisas till grova våldsbrott som aldrig klarats upp.
Samtidigt tycks den leva ett hemligt liv. Säkerhetspolisen går runt och ställer frågor om mordoffret och personerna i hans omgivning, frågor om en annan tid och ett annat liv, och betydligt allvarligare brott än det som Jarnebring och Holt försöker få någon rätsida på.
Polisöverintendent Lars Martin Johansson har utnämnts till operativ chef för säkerhetspolisen. Det är nya tider nu och hög tid att städa ut alla gamla lik som hans företrädare samlat i Säpos garderober. Ett uppdrag som Johansson tar sig an med stor entusiasm och all den kompetens som han är mäktig. Men det blir inte som han tänkt sig. I stället kommer det att handla om en annan tid då de människor som Johansson möter levde andra liv.
Och att Johansson, Jarnebring och Holt så där i förbigående klarar upp ett mord på en lägre tjänsteman vid en anonym statlig myndighet är en klen tröst med tanke på allt annat elände som plötsligt bryter lös.

Leif GW Persson är kriminolog och professor i polisforskning vid Rikspolisstyrelsen. Hans återkomst förra året som romanförfattare blev mycket uppmärksammad och Mellan sommarens längtan och vinterns köld låg under flera månader överst på bästsäljarlistan.

Dagboken  Trenter, Laura  3,9 (15)
Det handlar och Gillbert och Linn som ska fira jul på en gamla svenskön St Barth deras föräldrar.
Gillberts pappa är död så hans mamma har en ny kille. Han heter Micke. Gillbert tycker han beter sig lite underkigt under deras resa.
När Gillbert och Linn en dag går på promenad så hittar dom en gammal dagbok. Och i den boken står det .....om Micke!
Sjöfararna (del 3) Outlander-serien  Gabaldon, Diana  3,9 (14)
När Claire återvänder till sin egen tid är hon gravid. Äktenskapet med Frank Randall återupptas och hon föder dottern Brianna, som är en avbild av sin far, den rödhårige skotske ädlingen Jamie.
Åren går men med dottern Brianna som en ständig påminnelse om Jamie bleknar kärleken aldrig. När Frank dött gör Claire efterforskningar vilka tyder på att Jamie har överlevt det blodiga slaget vid Culloden. Claire vågar språnget och ännu en gång vill ödet att hon förenas med Jamie. Tillsammans får de åter fly från det jakobitiska Skottland. De hamnar i det exotiska Västindien där politiska intriger och voodomagins mörka mysterier drabbar dem.

Övriga titlar i serien om Claire och Jamie: Främlingen, Slända i bärnsten, Sjöfararna, Trummornas dån och Snö och Aska.
Fruset offer  Blunt, Giles  4 (13)

När fyra tonåringar försvinner i den lilla staden Algonquin Bay uppe i norra Kanada, kommer inte polisen någonvart. Alla är beredda att ge upp förutom kriminalaren John Cardinal. Sedan påträffas kvarlevorna efter den trettonåriga Katie Pine i ett gammalt gruvschakt, men invånarna i Algonquin Bay tycks vilja förtränga det makabra fyndet. Den ende som vill få klarhet är Cardinal och snart inser han att den lilla fridfulla staden döljer en fruktansvärd hemlighet. Tiden håller på att rinna ut och i en källare ligger ännu ett ungt offer och fruktar för sitt liv.

Skriet från vildmarken  London, Jack  3,5 (22)
Jack Londons Skriet från vildmarken (1903) är en av de första (och kanske den bästa) historierna där händelser skildras ur ett djurs perspektiv. Historien om familjehunden Buck som kidnappas och hamnar som hårt kämpande slädhund i guldgrävarnas Alaska är både spännande och djupt gripande.

Jack London (John Griffith London) föddes 1876 i San Francisco. Under sitt kringflackande liv lärde London känna många olika slags människor och miljöer. Han jagade säl i Sibirien, luffade i USA och Kanada, studerade vid universitetet i Berkeley, letade guld i Klondyke, var krigsreporter och läste hela tiden mycket. Jack Londons händelserika liv gav honom värdefulla insikter om djurens och människans villkor i naturen och civilisationen. Med sin lediga berättarstil och tempofyllda prosa framstår han som en av de största amerikanska äventyrsförfattarna. Jack London dog 1916.

Ett hål om dagen  Sachar, Louis  4,1 (12)
Stanley Yelnats var ingen dålig kille. Det var bara det att han och hans familj var drabbade av otur. De befann sig hela tiden på fel plats vid fel tidpunkt. Som den dagen Stanley blev arresterad för ett brott han inte begått...Domaren sa:''Antingen åker du i fängelse, eller ocksååker du till Camp Green Lake.''Stanley som aldrig hade varit på läger valde Camp Green Lake.Vid Camp Green Lake finns ingen sjö. Det är bara en torr,öde slätt och på sommaren blir det minst fyrtio grader varmt. Härifrån rymmer ingen. För här finns det enda vattnet på tjugo mils omkrets. Det finns egentligen bara en enda regel som gäller här:''Gör inte Chefen upprörd.''Chefen, som tvingar Stanley och de andra killarna att gräva ett hål om dagen.Ett hål om dagen fick Peter Pan-prisets silverstjärna år 2000.
Någon sorts frid  Grebe, Camilla  4,1 (12)
Siri är psykolog och psykoterapeut. Till hennes praktik på Södermalm kommer alla sorters människor. De hänger av sig kappan, tar några klunkar vatten och berättar om sina djupaste rädslor och mörkaste hemligheter. Men Siri bär också på en smärta. Hon är änka sedan hennes man omkom för ett år sedan, och i skärgårdsstugan som skulle blivit deras drömhem känner hon sig alltmer ensam och rädd.

Så hittas en av hennes patienter död i vattnet utanför hennes hem. Polisen finner ett självmordsbrev där flickan tackar Siri för att ha hjälpt henne inse hur meningslöst livet är. Siris värld rasar samman. Är hon verkligen så dålig på sitt jobb? Eller finns det en annan förklaring?

Siri börjar få en otäck, smygande känsla av att någon förföljer henne. Att någon därute i mörkret utanför stugan vill henne illa.

Någon sorts frid är till sista sidan en riktig bladvändare. Skickligt använder Grebe Träff den klassiska deckarens alla möjligheter att driva upp spänningen och listigt plantera ut ledtrådar - eller villospår! - i handlingen. Samtidigt gör de något nytt och eget av genren. I terapisamtalen med bokens karaktärer växer en förtröstansfull insikt fram hos läsaren att vi delar våra mörkaste hemligheter med varandra. Och en obehaglig fråga väcks: Betyder det att jag också kan bli en mördare?
One Piece  Oda, Eiichiro  4,2 (11)
Målgruppen är samma som för Dragon Ball, dvs huvudsakligen killar i 10-14-årsåldern.One Piece är en stor succé i både Japan och Tyskland. Upplagan i Japan är för närvarande 2,5 miljoner per bok. Hittills har 28 böcker utkommit i Japan och fler är på väg. Dragon Ball-format.
Stenapan  Deaver, Jeffery  4,2 (11)
En kinesisk ångare är på väg mot New Yorks hamn med illegala kinesiska flyktingar ombord. FBI har fått nys om båtens ankomst, men då den beryktade flyktingsmugglaren, som går under namnet Spöket, får reda på att FBI har koll på hans verksamhet, spränger han båten i luften utanför Long Island. Inte bara han själv utan två flyktingfamiljer och en ung kinesisk polis klarar sig i land.

Med Amelia Sachs som sin förlängda arm jagar kriminalteknikern Lincoln Rhyme Spöket som i sin tur jagar de försvunna flyktingarna för att tysta alla vittnen till sprängningen. Bakom skymtar större, osynliga skurkar, både med amerikanska och kinesiska affärsförbindelser.

Jeffery Deaver fick sitt internationella genombrott med I samlarens spår (sv 1998), filmad med Denzel Washington som den förlamade kriminalteknikern Lincoln Rhyme. Författaren har nominerats till en Edgar, det största amerikanska deckarpriset och tillhör de mest populära thrillerförfattarna i USA idag.
Den förlorade symbolen  Brown, Dan  3,3 (35)
Harvardprofessorn i religiös symbolik, Robert Langdon, kallas i sista stund in för att hålla en kvällsföreläsning i Capitolium, Washington. Men bara minuter efter hans ankomst hittas ett märkvärdigt föremål i byggnadens rotunda. Det är dessutom kryptiskt kodat med fem olika symboler. Langdon förstår att budskapet är en uråldrig åkallan, menad att locka dess mottagare in i en sedan länge förlorad värld av hemlig visdom. När Langdon inser att hans mentor, Peter Solomon - filantrop och framstående frimurare - brutalt kidnappats, förstår han att det enda sättet att rädda sin väns liv är att hörsamma den mystiska uppmaningen och följa den vart den än leder honom. Han sveps in i en värld av beslöjade historier, gåtfulla ikoner och förborgade koder som tycks leda honom mot en ofattbar sanning. Robert Langdons tredje äventyr, uppföljaren till Änglar och demoner och Da Vinci-koden, är en händelse i bokvärlden som saknar motstycke.

Sällan har en läsupplevelse varit mer efterlängtad. Sedan Da Vinci-koden utkom 2003 (2004 i Sverige) har över 80 miljoner exemplar av Browns böcker sålts världen över. Nu fortsätter läsäventyret med Den förlorade symbolen.
Skuld  Alvtegen, Karin  3,4 (26)
Peter Brolin sitter på Nyléns konditori. Det är första gången på två veckor som han har vågat lämna sin lägenhet, och utmaningen har kostat på. Att sträcka fram handen och lyfta kaffekoppen känns som ett oöverstigligt projekt. Han sitter nära dörren, ifall han skulle drabbas av en av sina ständigt återkommande panikattacker och snabbt behöva ta sig ut på gatan. Han är svårt skuldsatt, ensam och helt utan aning om hur han skall ta sig igenom resten av sitt liv.

Då öppnas dörren och en okänd kvinna stiger in. I samma ögonblick som Peter inser att det är honom hon söker drabbas han med full kraft av en panikattack: han är helt i hennes våld, oskyddad för hennes påträngande närvaro. Innan han återfått talförmågan för att förklara att hon tagit fel på person har hon försvunnit och lämnat ett paket med en adress på bordet. Ett paket som hon mot tusen kronors ersättning bett honom överlämna till sin man på hans kontor. Men innehållet i paketet gläder knappast mottagaren, och Peter blir indragen i en skämmande jakt på en galen, besatt kvinna. Det är inte helt självklart vem som är jägare och vem som är villebråd.
Skadad  Glass, Cathy  4,3 (10)
Den sista prärievargen  Connelly, Michael  3,9 (14)
Harry Bosch har verkligen ställt till det för sig den här gången. Han får inte bo i sitt hus som blivit utdömt efter jordbävningen. Hans flickvän har lämnat honom. Han dricker för mycket. Han har blivit avstängd från sitt jobb vid Los Angeles-polisen för att han attackerat en överordnad. Polisen tvingar honom till en psykiater där han inte längre kan undvika sitt svarta förflutna - mordet på hans mamma när han bara var 12 år!
Kejsaren Roms portar  Iggulden, Conn  3,6 (19)
Rom - ärans och dekadensens, skönhetens och ränkernas stad. På ett gods strax utanför staden växer två pojkar upp och för alltid väver barndomen deras liv samman. Gajus är senatorson och privilegierad. Marcus en adopterad oäkting. De tränas i stridskonst under legendarisk gladiator och drömmer om fältslag, berömmelse och om att få tjäna det mäktigaste imperium som dittills skådats.
Ett slavuppror tvingar de unga männen till Rom där deras vägar skiljs åt. Marcus hamnar som soldat i Grekland och hans skicklighet i strid prövas. Gajus stannar i Rom och blir alltmer indragen i den politiska maktkamp som skakar stadens grundvalar och så småningom leder till ett blodigt inbördeskrig…
Gladiatorspel och intriger i senaten, krig i främmande länder och passion är alla ingredienser i “Roms portar” som berättar den otroliga historien om mannen som skulle bli den störste romaren av alla: Julius Caesar.

“Roms portar” har blivit en stor succé i både USA och England och är den första volymen i en historisk serie - “Kejsaren”.
Dödens kemi  Beckett, Simon  4,1 (11)
David Hunter var en gång i tiden en av landets mest framstående rättsantropologer, men en personlig tragedi satte stoppför hans karriär. Nu lever han ett lugnt och tillbakadraget liv som läkare i en liten by i Norfolk utan en tanke på attåteruppta sitt forna yrke.
När de svårt stympade liken av två unga kvinnor hittas vänder sig den lokala polisen till Hunter för att få hjälp. Motvilligt låter han sig övertalas och snart har han dragits in i en fullkomlig mardröm av rädsla, desperation och ond bråd död. För att få stopp en brutal och hänsynslös mördare måste han uppbringa all sin kunskap. Men han är inte beredd på det höga pris han tvingas betala - eller de fruktansvärda följder som ett enda litet misstag kommer att leda till!
Livet deluxe  Lapidus, Jens  4,1 (11)
I Jens Lapidus nya roman återknyter vi kontakten med huvudpersonerna i de tidigare delarna av Stockholm Noir. Uppkomlingen och dealaren JW har snart suttit av sitt straff, men polisen misstänker att han varit sysselsatt med annat än att ångra sina synder. Pengatvätt är en rimlig gissning, men hur har det gått till? Kriminalinspektör Martin Hägerström får i uppdrag att ta anställning på anstalten som plit, jobba undercover och komma JW in på skinnet.

Jorge har försökt. Han har verkligen försökt att gilla sitt nya vita liv - att förse svennebananerna med kaffe latte, mackor och muffins. Men det går bara inte - han är inte gjord för nio-till-fem-stilen. En comeback som gangster kan ge snabba cash och göra verklighet av drömmar om livet deluxe. Ett jobb. Bara ett enda jobb, och sen kan han vara klar för resten av livet. Han måste tänka stort: ett VTR, ett värdetransportrån. Problemet är bara att det gör man inte själv. Jorge börjar söka partners, compadres, vänner och kontakter. Men risken att fucka upp skrämmer.

Natalie har levt ett skyddat liv som juggemafioson Radovan Kranjics dotter, med utlandsresor, trestjärnskrogar och till och med juridikstudier. Men hoten mot faderns liv har blivit alltmer påtagliga och snart kommer alla i Radovans närhet att behöva ställa sig frågan: hur ser livet ut e.R.? Vem tar över som Stockholms kung? Eller drottning? Vem försöker utmana makthavarna? Och Natalies själv ställs inför den ultimata frågan: vem är hon, och vem vill hon vara?

Trådarna tvinnas tätt och hårt mellan dramats olika huvudpersoner. Det är en ny tid nu. En ny era. Kartan som vi följt sedan Snabba cash ritas om. Samtidigt är det mesta sig likt. Stockholms undersida är densamma.

Aktörerna är nya, men allt går i arv.
Vi, de drunknade  Jensen, Carsten  4,1 (11)
(från bokus.com)
Vi, de drunknade är en storslagen roman om fyra generationers sjömansliv från mitten av 1800-talet till slutet av andra världskriget, berättad i en kraftfull vi-form. Den utgår från Marstal på Ærø söder om Fyn, en avlägsen plats i en liten nation. Därifrån drivs männen av sin längtan ut på världshaven och några blir borta för alltid. Havet kräver sitt pris också av kvinnorna som går hemma i ovisshet om vilka öden deras söner och män gått till mötes, av barn som blir föräldralösa och av sjömän som kommer hem igen. Laurids, den dristige, blir aldrig sig själv efter att ha varit med om en förnedrande och fruktansvärd förlust i dansk-tyska krigets första sjöslag. Sonen Albert letar efter sin försvunna far på öarna i Stilla havet men kommer hem med ett skrumphuvud och Knud Erik som har huvudet fullt av Alberts skrönor ställs inför ett moraliskt omöjligt val under andra världskriget. Det är män som lever i ständig kamp med havet, med varandra och med de kvinnor de älskar, men först och främst med sina egna mörkare sidor. Romanen om dem är "ett ypperligt hantverk, på en gång förföriskt fängslande och motsträvigt tankeväckande", skrev Dagens Nyheter när boken kom i Danmark förra året.
Ficktjuven  Waters, Sarah  4,2 (10)
Susan Trinder är en enkel flicka från en hederlig hälarfamilj i Southwark, söder om Themsen. Den enda mor hon haft är Mrs Sucksby, en dam som tar emot spädbarn och förfar med dem på bästa sätt. Susan är lycklig i sin värld, där drottning Victoria sitter på Englands tron och prins Albert just har dött. En kväll kommer dock en av Mrs Sucksbys vänner på besök. Gentleman kallas han, men han heter egentligen Richard Rivers, en herre av god familj som numera försörjer sig som skoningslös tjuv och bedragare. Det visar sig att Gentleman har en djävulsk plan och att han behöver Susan för att genomföra den. På ett ensligt beläget gods på landet bor Maud Lilly, en ung och enfaldig arvtagerska, tillsammans med sin boksamlande morbror. Gentleman tror sig veta hur de skall kunna lura av Maud hennes pengar: Susan skall resa till godset Briar, arbeta som Mauds kammarjungfru och samtidigt bereda vägen för Gentleman som Mauds blivande make. När de väl är gifta tänker han spärra in sin hustru på mentalsjukhus och ta pengarna. En ofelbar plan, menar Gentleman - ett påstående som kommer att visa sig vara något av en överdrift.

Ficktjuven är en spännande och rolig roman som blandar Dickens anda med en fräck och nutida berättarröst. Det är tjock dimma, trillor längs slingriga byvägar och mystiska rum i ännu mer mystiska slott. I detta 1800-tal finns också en modern underström av sexualitet i samband med att bokens huvudperson Susan mognar både till fullfjädrad hjältinna och kvinna.
Rid i natt!  Moberg, Vilhelm  3,7 (15)
Svart eko  Connelly, Michael  3,7 (15)
Efter en kontroversiell dödsskjutning har den hårdföre Los Angelss-polisen Harry Bosch suspenderats från centrala mordkommissionen. Istället sätts han på ett till synes enkelt fall: en uteliggare har hittats död i en gammal cementrör utanför staden. Men det visar sig att den döde är en av Boschs gammla krigskamarater, en ''tunnelråtta'' med uppgift att blåsa ut de underjordiska försvarssystemen under byarna i Vietnam. Och utredningen leder rakt in en brottshärva vars omfattning ingen kunnat ana.
Tillsammans med en kvinnlig FBI- agent - och motarbetad av sina egna kollegor - tar Bosch upp jakten på en mördare vars identitet även chokar honom.
Knappt lovlig  Bredow, Katarina von  3,5 (20)
Katarina von Bredow skildrar naturligt och ömsint den 15-åriga Hanna - en ganska vanlig tjej som blir bästis med skolans värsting tjej. Hon måste flytta ut till landet, och hon måste åka skolbuss till och från skolan. Hon kan inte längre vara med sin bästis på kvällarna för sista bussen går kl 20.00. Och dessutom blir hon kär i en 30-årig man.
En märklig affär  Robinson, Peter  3,8 (14)
Efter den våldsamma branden som ödelade hans hem har överkommissarie Alan Banks varit sjukskriven. Han är trött, deprimerad, och vet inte om han någonsin orkar återgå till arbetet vid Yorkshirepolisen. När brodern Roy, som inte hört av sig på många år, plötsligt tar kontakt ser Alan en chans att börja om. Han beger sig till London, men när han kommer dit är Roy spårlöst försvunnen.
Samtidigt utreder kollegan Annie Cabbot mordet på en ung kvinna som har hittats död i sin bil med ett skotthål i huvudet. Ingen vet vem hon är och hon har inga handlingar på sig. Det enda man finner är en papperslapp med Alan Banks namn och adress.
Den döda kvinnan visar sig vara Roys flickvän och Alan anar ganska snart ett samband med broderns försvinnande. Och ju djupare han gräver i Roys förflutna desto mer inser han hur lite de två bröderna egentligen visste om varandra.
Änglavakter  Ohlsson, Kristina  3,8 (13)
En ung kvinna hittas styckad och begravd i ett skogsparti i Midsommarkransen utanför Stockholm. Hon identifieras som Rebecca Trolle, en student som varit försvunnen i två år.
Medan Alex Recht och hans utredningsgrupp försöker förstå varför Rebecca gick ett så våldsamt öde till mötes, görs fler fynd på brottsplatsen. Den rymmer hemligheter som visar sig vara flera decennier gamla. Någon har vid upprepade tillfällen återvänt till skogen för att dölja sina offer för omvärlden.
På ett ålderdomshem sitter en stum barnboksförfattarinna. Om och om igen dyker hennes namn upp i polisutredningen kring morden i Midsommarkransen, men hon sluter sig i sin tystnad.
Spåren leder till den mörkaste av sanningar och obönhörligen dras både Fredrika Bergman och Peder Rydh in i historien kring graven och den döda studenten. Fredrika ställs inför ett svårt dilemma när hennes älskade Spencers namn dyker upp i utredningen. Är det verkligen möjligt att han är en del av gåtans lösning? Och vilken roll spelar egentligen den stumma författarinnan?
Med en stark undergångston närmar sig utredningsgruppen fallets upplösning och till sist kvarstår bara en fråga att besvara: Vems tur är det att läggas i graven då mördaren återigen beger sig till Midsommarkransen?

Änglavakter är Kristina Ohlssons tredje kriminalroman om Fredrika Bergman och hennes kollegor Alex Recht och Peder Rydh. Askungar utkom 2009 och blev snabbt en framgång både i Sverige och utomlands. Efterföljaren Tusenskönor har belönats med Stabilopriset och är nominerad till bästa svenska kriminalroman 2010.En ung kvinna hittas styckad och begravd i ett skogsparti i Midsommarkransen utanför Stockholm. Hon identifieras som Rebecca Trolle, en student som varit försvunnen i två år.
Medan Alex Recht och hans utredningsgrupp försöker förstå varför Rebecca gick ett så våldsamt öde till mötes, görs fler fynd på brottsplatsen. Den rymmer hemligheter som visar sig vara flera decennier gamla. Någon har vid upprepade tillfällen återvänt till skogen för att dölja sina offer för omvärlden.
På ett ålderdomshem sitter en stum barnboksförfattarinna. Om och om igen dyker hennes namn upp i polisutredningen kring morden i Midsommarkransen, men hon sluter sig i sin tystnad.
Spåren leder till den mörkaste av sanningar och obönhörligen dras både Fredrika Bergman och Peder Rydh in i historien kring graven och den döda studenten. Fredrika ställs inför ett svårt dilemma när hennes älskade Spencers namn dyker upp i utredningen. Är det verkligen möjligt att han är en del av gåtans lösning? Och vilken roll spelar egentligen den stumma författarinnan?
Med en stark undergångston närmar sig utredningsgruppen fallets upplösning och till sist kvarstår bara en fråga att besvara: Vems tur är det att läggas i graven då mördaren återigen beger sig till Midsommarkransen?

Änglavakter är Kristina Ohlssons tredje kriminalroman om Fredrika Bergman och hennes kollegor Alex Recht och Peder Rydh. Askungar utkom 2009 och blev snabbt en framgång både i Sverige och utomlands. Efterföljaren Tusenskönor har belönats med Stabilopriset och är nominerad till bästa svenska kriminalroman 2010.Medlaren  Cabot, Meg  4,5 (8)
Suze är upp över öronen förälskad. Hon är kär i det ursnygga spöket Jesse, men medlaren Paul Slater är fast besluten att få Suze att glömma honom. Han vet precis hur han ska få Jesse att vandra över till den andra sidan för gott. Men om Suze går ut med honom lovar han att inte skada Jesse. Suze är rädd att förlora Jesse för evigt och går med det. Men det är inte det enda skälet till att hon säger ja. För vilken framtid har hon egentligen med en kille som är död?
The Dirt  Strauss, Neil  4,5 (8)
Nu är mörkrets tid  Marsden, John  4 (11)
Äntligen är Ellie och vännerna i säkerhet, hyllade som hjältar i Nya Zeeland. Men när man ber dem att återvända till det invaderade Australien som vägvisare åt ett elitförband, tycker de sig inte ha något val. Fyllda av rädsla flygs de in i skydd av nattens mörker.
Tjuven Althalus (båda)  Eddings, David  4 (11)
Första delen, av två, i serien om tjuven Althalus som blir utvald av gudinnan Deiwos att leda de personer som ska rädda världen. Han ska lära henne ljuga och stjäla och hon honom om moral och sanning. Detta för att kunna vinna över den onde guden Daeva.


Del 2 i serien om Althalus som blivit utvald av gudinnan Deiwos att leda de personer som ska rädda världen. Han ska lära henne att ljuga o stjäla o hon honom om moral o sanning. Detta för att kunna vinna över den onde guden Daeva.
Eldfödd  King, Stephen  3,7 (14)
År 1969 deltar Andy McGee och Vicky Tomlinson i ett experiment med kemiska droger som arrangerats av ett statligt institut, kallat "Butiken". Ett år senare gifter de sig och får en liten dotter. När lilla "Charlie" är ett år gammal sätter hon eld på sin teddybjörn - genom att se på den! När hon är åtta tänder hon inte eld på saker längre. Hennes föräldrar har lärt henne att kontrollera sin pyrokinesi, sin förmåga att få saker att brinna - leksaker, kläder, till och med människor...

Men butiken känner till henne och vill ha tag på henne för att göra henne till ett hemligt vapen. Man planerar att få henne att utveckla en kraft som är så fruktansvärd att den kan förgöra allt. Butikens agenter skickas ut efter Charlie och hennes far i en skräckfylld jakt som sträcker sig från New Yorks gator till skogarna i Vermont. Men vad de inte räknar med är att till och med ett barn kan känna maktlystnad och hämndbegär...
Magins skepp  Hobb, Robin  5 (6)
Långt söderut i Fjärrskådarnas värld ligger en rik sjöfararstad. Handelsmännen där bygger de bästa skeppen i världen, och med de allra bästa av dessa skepp uppstår en magisk förbindelse mellan skeppet och dess kapten. Då vaknar fartygen till medvetande och liv. Ett sådant skepp ägs och seglas alltid av samma familj. Tre generationer av kaptener måste dö ombord så att deras andar för alltid kan förenas med skeppet. Efter den tredje kaptenens död, ''vaknar'' skeppet till liv.
Men de gamla handelsfamiljernas makt och rikedom minskar. Krig och piratdåd och guldhungriga främlingar ruckar på den hävdvunna ordningen. Handelsfamiljen Vestrits ''själskepp'' Vivacia, grunden till deras välstånd, hamnar i orätta händer när den gamle kaptenen, den tredje generationen, dör. Den unga Althea Vestrit, som nu är den rättmätiga kaptenen, börjar en lång kamp för att återfå sitt fartyg. Under tiden tvingas Vivacia, som nu är vid fullt medvetande, av den nya ägaren till uppgifter som nästan driver henne från förståndet. Och i öster härjar en priatkapten med stora planer för sin egen räkning och med drömmar om att erövra ett själskepp.

I Robin Hobbs trilogi om Fjärrskådarna fördes läsaren till en värld full av magi, maktkamp och starka lidelser. I den nya romansviten återkommer vi till samma värld, men långt söder om Sex Hertigdömen.
The Heroin Diares  Sixx, Nikki  5 (6)
I en av de mest unika missbruksbiografierna som någonsin publicerats delar Mötley Crües ledare Nikki Sixx med sig av sina fängslande dagboksanteckningar.
Det nionde kortet  Cabot, Meg  4,2 (9)
Spöken finns inte ... eller?

Vetenskapsmännen hävdar att det inte finns spöken. Susannah Simon önskar att hon kunde hålla med! Hon har bott i det soliga Kalifornien i två veckor och hennes liv kretsar kring pool partyn, nya vänner och Jesse, spöket som bor i hennes rum. Allt är med andra ord toppen! Åtminstone tills en död kvinna plötsligt sitter gråtande vid hennes säng och bönfaller henne att söka upp "Red" och förklara för honom att det inte var han som dödade henne. Att hitta en mördare är inte det lättaste, särskilt inte när alla ledtrådar verkar leda till Tads pappa. Tad som är den snyggaste och rikaste killen i skolan ... och den första kille som bjudit ut Suze.
Stjärnlösa nätter  Asaad, Arkan  4,2 (9)
Amàr växer upp i en svensk småstad i en kurdisk familj, med en starkt dominerande far. När han är 18 år beger sig familjen på en bilsemester till släkten i Irak. Det är första gången på många år som de reser tillbaka, och alla har höga förväntningar. Amàr är först väldigt glad att återse sin jämnåriga kusin Amina. Men får en chock när det står klart att hans far över hans huvud bestämt sig för att de ska gifta sig.Nekromantikerns födelse  Perumov, Nick  4,4 (8)
Efter den ödesdigra sammandrabbningen mellan kejsaren och magikerorden Regnbågen vanställs Melinvärlden av den bottenlösa Rämnan. De båda svärden som orsakat kriget, Diamantsvärdet och Träsvärdet, är försvunna och kejsarens unge rådgivare, legoknekten Fess, finner sig utkastad i en annan värld Evial.
Räven  Connelly, Michael  3,9 (11)
1993 försvann den unga Marie Gesto oförklarligt efter att ha varit och ute handlat i ett av Hollywoods varuhus. Då man fruktade det värsta flyttades ärendet över från enheten för försvunna personer till mordroteln, där Harry Bosch tilldelades fallet. Men den 22-åriga kvinnan kom aldrig tillrätta, vare sig död eller levande, och det blev ett av Harry Bosch olösta fall.

13 år senare arbetar Bosch på avdelningen för ouppklarade fall då han får ett samtal från distriktsåklagaren. En man som anklagas för två bestialiska mord är beredd att träda fram och erkänna ytterligare ett flertal mord i ett försök att slippa dödsstraff. Ett av offren på hans "dödslista" är Marie Gesto.

Harry Bosch tar sig åter an fallet för att säkerställa att mannen som erkänt, Reynard Waits, inte ljuger för att rädda sitt skinn. I sökandet efter sanningen kommer Bosch allt närmare den person han letade efter för 13 år sedan. Men allt är inte som det verkar: Reynard Waits är en figur i ett rävspel som Bosch tvingas använda både insikt och list för att klarlägga. Hela hans polisidentitet får sig en rejäl törn när han inser att han och kollegan missat viktiga ledtrådar som kunnat förhindra flera mord.
En hjärtformad ask  Hill, Joe  3,6 (14)
Skulle du köpa en vålnad?
Förmodligen inte. Men det är just vad rockstjärnan Jude Coyne gör, på internet.
Vålnaden är tänkt som ett makabert tillskott till hans ockulta samlingar, och levereras punktligt i en hjärtformad ask. Det är bara det att vålnaden vill se Jude Coyne död och begraven. Det gäller inte bara Coyne. Alla som kommer i vålnadens väg riskerar att gå samma öde till mötes.
En hjärtformad ask är en av de mest uppseendeväckande romandebuterna internationellt den senaste tiden. Orsakerna bakom det enorma intresset är både att boken är en fasansfullt bra skräckroman och att författaren är son till Stephen King - skräckmästaren..
Fällan  Connelly, Michael  3,5 (17)

FBI-agenten Rachel Walling får till slut det samtal som hon har fruktat i åratal: nämligen att den mest beryktade av alla seriemördare - Poeten - har återvänt. Han har inte glömt henne och han har en present åt henne.

För många år sedan arbetade hon med det berömda fallet då den f d FBI-profileraren Robert Backus gäckade polisen genom att efterlämna små diktstrofer av Edgar Allan Poe i de avskedsbrev som hittades vid mordoffren. (Poeten på svenska 1998) Samtidigt kontaktas Harry Bosch av änkan till den f d FBI-agenten Terry McCaleb (Blodspår på svenska 1998) för att reda ut om McCalebs död var självmord eller mord. Spåren leder till en massgrav i den ödsliga Nevadaöknen och vidare till det glittriga Las Vegas.

Harry Bosch börjar misstänka att Poeten har något med det hela att göra. Det visar sig att Poeten är ute efter sin gamle kollega och genom FBI-agenten Rachel Walling försöker han en gång för alla fånga in Harry Bosch i fällan.

Det här är den mest skrämmande och fängslande av Michael Connellys böcker om Harry Bosch och han visar med stor auktoritet att han verkligen är mästaren i genren. Michael Connelly är i absolut toppform sin tionde bok om Harry Bosch.
Den fjärde sanningen  Pears, Iain  4,6 (7)
Oxford på 1600-talet. Dr Robert Grove förgiftas och dör under mystiska omständigheter. Misstänkt för mordet blir en ung, begåvad kvinna. Fyra personer berättar sin version av händelserna och alla pekar de ut olika mördare. Bara en avslöjar sanningen.

Marco da Cola, en katolik från Venedig som påstår sig vara den som uppfunnit blodtransfusioner. Jack Prescott, son till en förmodad smädare av det kungliga idealet, fast besluten att rättfärdiga sin far. John Wallis, förste kryptogramskrivare, en matematiker, teolog och inbiten intrigmakare. Och till sist Anthony Wood, den berömde Oxford-antikvarien. Varje vittne ger sin version av det inträffade. Bara en avslöjar den överraskande sanningen.
Idilia Dubbs dagbok  Hill, Genevieve  4,6 (7)
Detta är den sanna historien om sjuttonårigafröken Idilia Dubb från Edinburgh. Närhon 1851 var på resa med sin familj i det tyska Rhenlandet, försvann hon plötsligt under mystiska omständigheter. Det stod att läsa i den tidens tidningar om de fruktlösa försöken att finna spår efter henne.
Tio år senare hittades kvarlevorna av Idilia Dubb i en tornruin. Vid hennes sida hittade sockså hennes dagbok och ett fantastiskt romantiskt äventyr uppdagades...

Genevieve Hill, Idilia Dubbs väninna, tog hand om dagboken, redigerade den och försöktew få den förlagd redan 1860. Hon lyckades dock inte varpå Idilia Dubbs öde föll i glömska. För några år sen återfanns den, väl bevarad, hos en stiftelse i Edinburgh.
Väktarens förbannelse  Delaney, Joseph  4,6 (7)
"Du är i fara, min son, och för en tid kommer faran att fortsätta växa. Men kom ihåg en sak... när du blir vuxen är det mörkrets tur att känna rädsla, för då är du den som jagar, inte den som jagas. Det var för den sakens skull jag gav dig livet."

Väktaren och hans lärling, Tom Ward, har rest till Priestown för att närvara vid en begravning. Väktaren har varit där förut, ett besök han helst skulle vilja glömma. Staden är drabbad av en förbannelse. Djupt nere i katedralens katakomber lurar en varelse som Väktaren inte lyckats överlista, en urtida ond ande, så djävulsk och så nyckfull att hela trakten är i fara. Varelsen kallas Förgöraren, och han blir starkare och starkare. Men Förgöraren är inte deras enda fiende och kampen för att överleva blir svårare än något Tom någonsin varit med om.

Del 2 i serien om Väktaren
Kärleken skär djupa sår  von Zweigbergk, Helena  3,7 (13)
På kvinnofängelset sitter den unga Tanja, dömd till ett långt straff för narkotikasmuggling – ett brott som hon säger sig vara oskyldig till. Hon är förtvivlad och söker hjälp hos fängelseprästen Ingrid. Men bakom hennes oskyldiga yttre anar Ingrid något annat, långt mycket farligare. Är Tanja verkligen den hon utger sig för att vara? Och varför blir Ingrid hotad när hon tar kontakt med människor i Tanjas omgivning?
Tillvaron ter sig alltmer skrämmande för Ingrid och hon dras in i ett ondskefullt spel som utsätter såväl henne själv som andra människor för livsfara. Bit för bit blottläggs det psykologiska spelet mellan människor som både hatar och älskar gränslöst.
Kärleken skär djupa sår är både en kärleksroman med många bottnar och en spännande psykologisk thriller.
Da Vinci Code  Brown, Dan  3,5 (16)
While in Paris, Harvard symbologist Robert Langdon is awakened by a phone call in the dead of the night. The elderly curator of the Louvre has been murdered inside the museum, his body and the floor around him covered in baffling symbols. As Langdon and a gifted French cryptologist, Sophie Neveu, sort trough the bizarre riddles, they are stunned to discover a trail of clues hidden in the works of Leonardo Da Vinci -clues visible for all to see and yet ingeniously disguised by the painter.

Even more startling, the late curator was involved in the Priory of Sion -an actual secret society whose members included Sir Isaac Newton, Victor Hugo, and Da Vinci, among others -and he guarded a breathtaking historical secret. Unless Langdon and Neveu can decipher the labyrinthine puzzle -while avoiding the faceless adversary who shadows their every move -the explosive, ancient truth will be lost forever.
Den hemliga trädgården  Burnett, Frances Hodgson  3,8 (12)
Mary skickas från Indien till sin förmyndare i England. Hon är bortskämd och odräglig. Så hittar hon nyckeln till en trädgård där ingen varit på tio år. Tillsammans med kamraten Dickson, som vet allt om växter och djur, börjar hon att återuppväcka den gamla trädgården och hela hennes liv förändras...
Främlingar  Koontz, Dean  3,8 (11)
De är främlingar: En handfull människor, med olika bakgrund, bosatta i olika städer och byar spridda över Amerika. De har ingenting gemensamt - utom sin fruktan. De är offer: En okänd slräck smyger sig kall och naken in i deras drömmar. Och gradvis förvandlas också deras dagar till outhärdliga mardrömmar. De är utvalda: De kan inte undkomma, Av ett svart och undertryckt minne dras de alla till det ödsliga Motell Lugnet - där den fruktansvärda sanningen väntar.
Fågelmannen  Hayder, Mo  3,9 (10)
Mo Hayder har skrivit en häpnadsväckande debutroman. Fågelmannen är en bok som är skrämmande i sin råa intensitet utan att frossa i det makabra.
Nattens väktare  Lukjanenko, Sergej  3,9 (10)
En kall vinterkväll tar Jegor tunnelbanan hem genom Moskva, ovetande om att denna kväll ska förändra hans liv för alltid. I rulltrappan upp från perrongen känner han att han är förföljd. Samtidigt lockas han obönhörligt av en främmande men oemotståndlig musik. Han följer musiken, trots att han vet att han inte borde. Han borde ta en annan väg hem. Men han kontrollerar inte längre sitt liv. Om han nu någonsin har gjort det...

Nattens Väktare är en actionspäckad och spännande historia där vi får följa Anton Gorodetskij i dennes jakt på en sanning som ständigt gäckar honom och tvingar honom att balansera mellan kollektivt ansvar och personligt begär. Anton är en vanlig människa som brottas med kärleken och meningen med livet. Samtidigt har han begåvats med övernaturliga krafter, han är en av de Andra. Därmed har han skyldigheter gentemot världen.

Nattens Väktare är en intelligent, genreöverskridande spänningsroman som handlar om den eviga konflikten mellan det Goda och det Onda. Med sina psykologiskt skarpa personporträtt och en handling som är förlagt till dagens Moskva har Sergej Lukjanenko skapat en modern saga som problematiserar kring frågorna om ont och gott.

Nattens Väktare har blivit omåttligt populär i Ryssland såväl bland sökande tonåringar och fantasyälskare som vuxna spänningsläsare och läsare som söker en intellektuell utmaning. Väktartrilogin har inslag av Philip Pullman och Tolkien, Bulgakovs Mästaren och Margarita, Harry Potter och Da Vinci-koden.

Boken ligger till grund för filmen Nattens väktare som var Oscarsnominerad som bästa utländska film.
Ormbäraren  lindell, unni  3,9 (10)
En seriemördare i Oslo avrättar sina offer med kylig precision och efterlämnar en lapp med en strof ur barnvisan ''Sov du lilla vide ung''.
Kriminalkommissarie Cato Isaksen får i uppdrag att leda mordutredningen. Han är fyrtiotre år och frånskild och lever i ett nytt förhållande med en yngre kvinna. Tillsammans har de en liten son på ett och ett halvt år.
Arbetet på mordroteln kräver alltmer av utredarna samtidigt som Cato slits mellan sina båda familjer. Det är uppenbart att tonårssönerna från det första äktenskapet behöver mera tid tillsammans med pappa.
Mitt upp i alltihop inser Cato att han har begått sitt livs misstag - det är Bente, exfrun, han älskar.
Han är dock fast besluten att inte låta privatlivets kaos inverka på det komplicerade utredningsarbetet. Men på ett ohyggligt sätt dras han och hans närmaste in i kretsen kring den fruktade psykopaten. Och när han äntligen förstår vem mördaren är så är det nästan för sent...
Skattkammarön  Stevenson, Robert Louis  3,1 (24)
Den unge Jim Hawkins får tag på en karta över den ö, där den fruktade sjörövarkaptenen Flints skatter finns nergrävda. Han och hans vänner ger sig iväg på skonaren Hispaniola till Skattkammarön. Men går det att lita på besättningen? Och vilka avsikter har den enbente Long John Silver?
Quo Vadis?  Sienkiewicz, Henryk  4,4 (7)
Ont blod  Dahl, Arne  3,5 (14)
En svensk litteraturkritiker med anknytning till USA blir avlivad på det mest sataniska sätt i en skrubb på flygplatsen Newark utanför New York.


SAS-planet till Stockholm är fullbokat men nu finns en stol ledig och mördaren bokar in sig på SK 904. Det enda den svenska polisen vet är att det nu sitter en osedvanligt brutal seriemördare på ett plan med Stockholm som destination, men de vet inte vem av passagerarna det är.


En specialenhet från Rikskriminalen beger sig till Arlanda. Det är bråttom. Sverige är på väg att importera sin första äkta amerikanska seriemördare.


Det är upptakten till en häpnadsväckande och fasansfull händelsekedja som leder Paul Hjelm och hans kollegor i A-gruppen, specialenheten för "våldsbrott av internationell art", allt närmare mörkrets hjärta. Den vackra sensommaren övergår i regntung höst. Stockholm försänks i mörker. Och därinne famlar A-gruppen vidare efter den hemska, oväntade, undflyende sanningen.


Tusenskönor  Ohlsson, Kristina  3,5 (14)
Fredrika Bergman och hennes kollegor tar sig an ett dubbelmord vid Odenplan, ett äldre prästpar har
hittats skjutna i sin lägenhet. Mannen verkar ha tagit livet av sin hustru och därefter sig själv. Inlåst i en lägenhet
väntar flyktingen Ali på besked. Det enda hans välgörare kräver är en enkel byteshandel. I Bangkok, Thailand, håller
en ung svensk kvinna på att bli avskuren från omvärlden. Någon monterar ner hennes liv, bit för bit.Trummornas dån (del 4) Outlander-serien  Gabaldon, Diana  4 (9)
I fjärde delen av Diana Gabaldons romansvit befinner sig Claire och Jamie i de amerikanska kolonierna. De har nu att välja på att återvända till Skottland och ett liv i fattigdom eller att stanna och skapa sig en framtid i Nya världen - där Claire redan vet vad som kommer att ske.
I trygg vetskap om att deras dotter Brianna lever gott i modern tid beslutar de sig för att våga risken. Men vistelsen i kolonierna blir minst sagt äventyrlig... Den spännande fortsättningen på Främlingen, Slända i bärnsten och Sjöfararna.
Christine  King, Stephen  3,3 (17)
Christine kom till Arnie cunnigham som sänd från himlen.
Risig ful och nedgången men under ytan en glittrande
skönhet, packad med rå obändlig styrka. Hon skulle bli hans
väg till frihet,framgång,lycka.
Trodde han.........
Fallen  Rankin, Ian  4,1 (8)
En ung välbärgad student försvinner spårlöst. Den luttrade och egensinnige kriminalkommissarien John Rebus har inte mycket att gå på, men anar att Philippa ''Flip'' Balfour inte självmant gått upp i rök. Till sin hjälp får han kollegan Siobhan Clarke.
Två ledtrådar dyker upp: en liten kista innehållande en snidad trädocka hittas i närheten av ett vattenfall på familjen Balfours egendom, och ett kryptiskt e-postbrev återfinns i Flips dator. Rebus tar sig an kistan, och finner kusliga likheter med fynd tvåhundra år tidigare. Siobhan Clarke å sin sida letar sig ut på nätet och dras snabbt in i ett cyberrollspel med en lekledare av det ovanligare slaget.
Skotten Ian Rankin är tillbaka med ännu en elegant, skickligt komponerad och oupphörligt nervpåfrestande deckare. Skildringen av ett Skottland och Edinburgh där gammalt och nytt stångas mot varandra skapar en fascinerande bakgrund. Fallen är en fulländad kriminalhistoria med mångfasetterade karaktärer som lever och verkar i en äkta stad.
Ian Rankin är utgiven i sexton länder. På svenska finns sedan tidigare fyra böcker om kommissarie Rebus: Svarta sinnen, Den hängande trädgården, Förlorade själar och När mörkret faller.
Hobbiten  Tolkien, JRR  4,1 (8)
Att det gjorts en ny översättning av Tolkiens stora verk Ringens brödraskap har väl inte undgått någon. Nu har turen kommit till romanen om Bilbo, som är upptakten till Tolkiens stora berättelse om Midgård.

En dag i början av trettiotalet när professor J.R.R. Tolkien satt och rättade skrivningar föll han i tankar över en sida som var oväntat tom. En märklig mening dök upp från ingenstans i hans hjärna: "I en håla i marken bodde en hobbit." Resten är litteraturhistoria.

I är det sjuttio år sedan The Hobbit kom ut. Den var skriven som en barnbok, och gavs ut som en barnbok. Och blev en hyfsad framgång för författaren och hans förlag. Åtminstone så pass att förläggaren bad om en fortsättning. Men varken han eller Tolkien hade nog räknat med att det skulle dröja nästan tjugo år innan uppföljaren var klar, att den skulle omfatta över tusen sidor och att den skulle bli en av vår tids mest lästa och älskade böcker.

I Hobbiten (tidigare Bilbo) får vi möta den lille hobbiten Bilbo, som av trollkarlen Gandalf och en drös dvärgar blir medbjuden på en skattjakt. Skatten vaktas av draken Smaug. Under skattjakten träffar Bilbo den slemmiga varelsen Gollum som bor i en håla i berget, och lyckas vinna dennes osynlighetsring när de gissar gåtor. Det är samma ring som hotar att bli hela Midgårds undergång i Ringarnas herre.

Med Erik Anderssons nyöversättning har vi för för första gången samma översättare till både The Hobbit och The Lord of the Rings. The Hobbit har tidigare kommit ut i översättning av Tore Zetterholm ("Hompen" 1947) och Britt G Hallqvist ("Bilbo" 1962, den första utgåvan med illustrationer av Tove Jansson).
Skatan  Sandén, Mårten  4,1 (8)
Det har varit inbrott hos moster Lili. Allt är förstört! Men inget stulet... En kvarlämnad skatfjädet är enda ledtråden. När en likadan fjäder hittas efter ett annat inbrott börjar Peter,Petra och lucy ana oråd. Varför blir inget stulet? Vad betyder skatfjädrarna?Och vem är den myskiska tanten i röd basker som cyklar runt om kvällarna? Ett obehagligt mnne från förr väcks till liv, minnet av Skatan, klasskamrat till moster Lili som dog strax efter att hon avslöjats som tjuv. Men det var ju fyrtio år sedan... Har skatan kommit till baka son spöke för att uthäva hämd?
Vi måste prata om Kevin  Shriver, Lionel  4,1 (8)
Kevin Khatchadourian verkar vara ett alldeles vanligt barn. Han är välskapt och till synes normalbegåvad, och hans pappa Franklin är överlycklig över att ha fått en son.
Det är bara hans mamma Eva som tycker att något verkar vara fel. Varför är han så sluten, varför verkar han vara så full av undertryckt vrede? Gång på gång är Kevin inblandad i underliga olyckor. Eva blir med tiden nästan rädd för sin son och känner sig främmande inför detta barn som verkar omöjligt att komma inpå livet.
Trots att hon känner att det är fult av en mor att känna så för sitt barn försöker hon diskutera sina misstankar om Kevin med sin man och andra i sin närhet, men möter bara oförstående.
När Eva till slut får rätt sker det på ett fruktansvärt sätt: Kevin skjuter ihjäl sju av sina skolkamrater och två anställda.
I en rad brev, som tillsammans utgör romanen, skriver Eva brev till Franklin, den make hon inte längre lever med. Hon försöker reda ut deras skuld i det som hänt, försöker förstå hur det kunde gå så långt och om det finns något sätt att försonas med det som skett.
Vi måste prata om Kevin är en stark och gripande historia som ställer frågor om de avgrunder som kan finnas bakom till synes perfekta familjefasader. Boken blev en bästsäljare både i USA och i Storbritannien, och har sålts till flera länder.
Efter alla år av saknad  Robinson, Peter  3,4 (14)
Kommissarie Alan Banks har aldrig kommit över sin bäste vän Graham Marshalls försvinnande och förmodade död, sommaren 1965. Och framförallt har han inte lyckats glömma sin egen roll i det hela.
Efter 35 år återfinns plötsligt skelettet av Graham. Samtidigt får Yorkshirepolisen in en anmälan om en försvunnen tonårspojke. Banks ser ett samband mellan händelserna och han är fast besluten att ta reda på sanningen om de båda pojkarnas öde. Snart tvingas han dock inse att gränsen mellan förövare och offer är på väg att bli allt otydligare.
Efter alla år av saknad är en ny, spännande och välskriven kriminalroman av Peter Robinson – författare till I ondskans spår och En ovanligt torr sommar som vann Svenska Deckarakademins pris för bästa utländska kriminalroman 2001.
Peter Robinson föddes 1950 i Yorkshire. Efter studier i litteraturvetenskap vid universitetet i Leeds flyttade han till Kanada där han så småningom tog sin examen. Robinson bor numera i Toronto tillsammans med sin fru Sheila. Trots att han tillbringat större delen av sitt liv i Kanada utspelar sig hans berättelser huvudsakligen i hemlandet England.
Midvinterblod  Kallentoft, Mons  2,9 (32)
Det är den kallaste vintern i mannaminne och en man hittas hängd i ett träd ute på Östgötaslätten. Tillvägagångssättet påminner om de gamla asatroendes ritualer vid människooffer och kriminalinspektör Malin Fors ger sig ut på jakt efter mördaren. Men rör det sig verkligen om ett offer? Och varför har någon velat ge sig på Bollbengan, en av Linköpings utstötta? Under de kalla stjärnorna svävar Bollbengans ande och manar på Malin att ta reda på hans historia
Juveltjuven  Sandén, Mårten  5 (5)
När Familjen Petrini blir bjuden på slottsbröllop duggar mysterierna tätt. Vad är det hemlighet slottet Mörkanfors ruvar på? Och vem är det som är ute efter den ? Det är inte lätt att veta när det kryllar av mystiska personer bland gästerna ...
Vampire Academy 4 - Löftet  Mead, Richelle  5 (5)
"Jag måste bara få se på honom några sekunder till innan jag dödade honom. Det var i det ögonblicket han började prata.

'Roza.' Hans röst hade samma underbara djup och accent ... den var bara kyligare. 'Du har glömt lektion ett: Tveka inte.'"

Roses värld rasar samman när hon måste välja mellan att stanna som beskyddare åt sin bästa vän Lissa eller hålla sitt löfte till Dimitri. De hade varit helt överens om att de hellre ville dö än leva som själsdöd mördarmaskin, som strigoi. Och nu är Dimitri en strigoi.

Rose väljer att lämna Lissa och skolan och reser till Ryssland för att leta upp Dimitri. Det är inte lätt att hitta en person som inte vill bli funnen i ett så stort land, det tar tid. Under den tiden lär Rose känna Dimitris familj och hur det är att leva utan för skolan.

Till slut, efter många, många nätters jakt, är det rätt strigoi hon fångat. Men hur lätt är det att döda den man älskar? Ett ögonblicks tvekan och allt vänds upp och ner!

Nekromantikerns Irrfärder  Perumov, Nick  4,3 (7)
fjärde volymen av den ryska fantasyserien Svärdens väktare (eller Rämnans krönika) återser vi den unge nekromantikern Fess. På flykt undan Heliga inkvisitionen anländer han och hans två märkliga vänner, gnomen och orchen, till mörkalvernas gåtfulla skog där de hoppas finna tillfällig fristad
Upprorsänglar  Bray, Libba  4,3 (7)
Julen närmar sig och Gemma Doyle ser fram emot att få komma bort från Spence internatskola och spendera lovet i London tillsammans med sina vänner. Societetslivet lockar med glittrande baler, fjärran från flickskolans stränga regler och mörka salar. Mitt bland huvudstadens virvlande förströelser blir Gemmas syner allt starkare. Synerna som hon har sett som har visat vägen in i en ny dimension. Hon ser tre vitklädda unga kvinnor Något hemskt har hänt dem - något som bara går att finna svaret på i den andra dimensionenGemma kan inte motstå frestelsen. Alltför snart befinner hon sig tillsammans med Felicity och Ann i den magiska, underbara värld de lärt känna och dit bara Gemma kan ta dem. Där återfinner de till sin glädje sin förlorade vän, Penelope, och deras vänskapscirkel är nu sluten. Men deras dåliga samvete för Penelopes öde växer sig starkare och hotar deras vänskap.Upprorsänglar är den andra boken i trilogin om sextonåriga Gemma Doyle, som utspelar sig i 1800-talets England. Här finns mystiska skuggor i mörkret, dolda nattliga möten, magiska systraskap, men också hemliga brödraskap från fjärran länder - och skrämmande övernaturliga krafter som obönhörligt styr Gemmas öde. Men det handlar också om Gemmas strävan att förstå vem hon är, i en tid då en flickas främsta mål var att bli en god hustru - något som Gemma har svårt att anpassa sig till.Se den tuffa trailern till boken, gör roliga tester, läs vad Libba Bray skriver om sig själv och mycket mer på www.rebelangels.net
Allt kan hända  King, Stephen  3,9 (9)
Vargbroder  Hobb, Robin  3,9 (9)
Den kungliga bastarden, kallad Sonen, har klarat av sitt första uppdrag som Konungens mördare. Men han var själv nära att bli en mördares offer. Han hatar det intriganta hovet, men har svurit kungen trohet och måste mot sin vilja återvända efter fullgjord uppgift. Den gamle kungen är döende och maktkampen blir allt hotfullare, samtidigt som rödskeppspiraternas attacker mot kusterna lämnar efter sig brända byar och städer och själlösa människovrak som i djuriskt sökande efter föda i sin tur anfaller gårdar och andra människor. Krigsskepp byggs för att slå tillbaka piraternas anfall, men någon tycks motarbeta upprustningen. När tronföljaren ger sig av för att söka hjälp hos de gåtfulla Äldste, utbryter anarki i Sex hertigdömen.
Sonen har vid sin hemkomst funnit en ny vän, en vargunge som han hittar svårt medtagen i en bur på marknadsplatsen. Med honom får han den kontakt som han inte kan finna hos människor och han sköter honom tills han blir frisk och växer upp till en stark ung varg. När Sonen tvingas ut för att döda piraternas beklagansvärda offer, får han hjälp i sitt riskabla värv av sin vargbroder. Sonen mognar till man och deltar i den blodiga vapenleken med piraterna, där han vinner berömmelse för sitt mod och sin kampvilja. Men han har farliga fiender vid hovet och deras mål är att krossa Sonen, som är obekväm som folkhjälte och ättling till kungahuset - om än oäkting.

Robin Hobb är pseudonymen för en fantasyförfattare som redan har ett tiotal romaner bakom sig. Varbroder, som är andra delen av trilogin Berättelsen om Fjärrskådarna, infriar de förhoppningar som första delen, Mördarens lärling, väckte hos läsarna. Hobbs trilogi är en psykologisk thriller i fantasydräkt, där berättelsens tumskruvar vrids åt till gränsen för det uthärdliga. Det här är en berättelse i mästarklass.
Aniara  Martinsson, Harry  3,5 (13)
Aniara, Harry Martinsons stora rymdepos, är på en gång en förtvivlans varning i kärnvapnens och de ekologiska hotens tid och det kanske fulltonigaste uttrycket för Martinsons livslånga projekt att visa oss människans försök att se sig själv och sin roll i skapelsen. Aniara publicerades första gången 1956 och fick ett storartat mottagande. Men kanske är det först idag som rymdeposet fullt ut framstår som ett av vår tids konstnärligt och intellektuellt mest utmanande verk.
Mörkrädd  Roman, Andreas  3,2 (16)
David är mörkrädd. På ett sjukligt vis. Sedan barndomen har hans rädsla för skymning och natt plågat honom. Det tycks som om någon alltid står i ett mörkt hörn och bevakar honom, någon som drar närmare när rädslan blir som värst.

Till slut bestämmer sig David för att möta sin demon. Han går i terapi, och sista steget är enkelt: Han ska bo ensam i en stuga ute i skogen tills han är botad.

Men när mörkret faller, så är det något där utanför. Något som drar närmare stugan. Som knackar i väggarna, som skymtar i fönstret. Något som kanske vill in...
De sju böckerna - Berättelsen om Narnia  Lewis, C.S  3,7 (10)
Till det magiska landet Narnia - där en häxa har förklarat evig vinter och där det finns fler talande djur än människor och där strider utkämpas av kentaurer, jättar och fauner - kom en gång de fyra syskonen Pevensie. Med det goda lejonet Aslans hjälp lyckas de besegra den onda häxan, och det blir början till deras äventyr i Aslans förunderliga rike Narnia. Syskonen tillåts komma tillbaka till Narnia, och varje gång får de ett nytt uppdrag - var tid har sin ondska som hotar det goda landet.

Ett verkligt praktverk i ordets allra bästa betydelse! Samtliga sju böcker som C.S. Lewis skrev om Narnia - det som han själv betraktade som sitt livs verk - finns samlade i denna volym.
Originalillustrationerna har färglagts av konstnären Pauline Baynes själv och följsamt inramats av veckra ornament.
Det tredje tecknet  Sigurdardottir, Yrsa  3,7 (10)
Deckarförfattarna från Island är på frammarsch!
DET TREDJE TECKNET ÄR EN THRILLER I EXOTISK MILJÖ.

En ung tysk student hittas mördad och torterad på en kyrkogård i Reykjavik. Polisen som undersöker fallet upptäcker att offret experimenterat med tunga droger och tror att gärningsmannen finns bland de lokala knarkhandlarna. Men så enkelt löses inte den finurliga gåtan. ¿óra, en kvinnlig isländsk advokat, åtar sig fallet och inser snabbt att det finns förgreningar långt bakåt i tiden samt utanför öns gränser. Och till den nordvästra delen av Island, där de isländska häxbålen brann.

Yrsa Sigurdardóttir är prisbelönt barnboksförfattarinna på Island och tillika ingenjör. DET TREDJE TECKNET är hennes debut på deckarscenen. Efter kollegan Arnaldur Indridasons exempellösa framgångar börjar Island bli ett namn inom genren. Mystik, exotisk miljö och en långvarig tradition av goda berättare ger god grund för spännande läsning.
Helena  Angelini, Josephine  4 (8)
"Det vore så mycket enklare om jag var vampyr. Då skulle du förstå!"Helena Hamilton är extremt blyg. Så blyg att hon faktiskt mår fysiskt illa av att dra uppmärksamhet till sig. Problemet är att hon är 17 år, lång, blond, extremt bra på löpning och har ett ansikte som en gudinna skulle avundas henne. Som om inte detta skulle räcka för att få folk att glo på henne så händer det där med den nyinflyttade killen, Lucas Delos.

Det första Helena känner när hon ser Lucas är ett starkt hat. Hon vill verkligen döda honom. Och hon får ett ganska bra grepp om hans hals när hon anfaller honom i skolkorridoren

Den pinsamma skolkorridorskatastrofen visar sig vara början på ett nytt liv för Helena, och hon är verkligen inte den hon trott sig vara. Till exempel verkar inga vapen kunna skada henne.

Trots att Helen och Lucas inser att de aldrig kan vara tillsammans, är de krafter som drar dem till varandra ännu starkare. Kan de trotsa det öde som står skrivet i stjärnorna?

Darren Shan - Vampyrernas Berg  Shan, Darren  4,5 (6)
Nu är den äntlige här! Legenden om Darren Shan del 4.
Åtta år har gått sedan Darren blev en halvvampyr och nu har det blivit dags för mr Crepsely att presentera honom för Vampyrgeneralernas råd i Vampyrernas berg. Vägen dit är både lång och farlig. Vad varken mr Crepsley eller Darren vet är att den farofyllda vandringen bara är början på något mycket farligare

Legenden om Darren Shan har ett högt tempo och är ruskigt spännande. Inget för lättskrämda.

Tidigare utgivet i serien om Darren Shan:
Del 1: Skräckens cirkus
Del 2: Vampyrens medhjälpare
Del 3: Dödens tunnlar
Må döden sova  Jansson, Anna  3,3 (15)
En ung kvinna av estniskt ursprung kör av vägen och kriminalinspektör Maria Wern skickas till olycksplatsen. Kvinnan klarar sig med lindriga skador, men Maria Wern känner att allt inte står rätt till. Varför slutar inte det lilla skrubbsåret på kvinnans knä att blöda? Och varför vägrar hon att åka till sjukhuset?
Kort därefter kallas Maria Wern till Cheironkliniken, ett exklusivt privatsjukhus där man specialiserat sig på provrörsbefruktning. En kvinna har i desperation tagit sitt liv.
Mellan den unga estniska kvinnan och den döda på privatsjukhuset visar det sig snart finnas ett samband...


Må döden sova är Anna Janssons tredje kriminalroman. Hennes två första, Stum sitter guden och Alla de stillsamma döda finns även de i Månpocket.

Den röda vargen  Marklund, Liza  2,8 (31)
En svart vinternatt mördas en journalist i Luleå. Annika Bengtzon finner en koppling mellan mordet och ett attentat mot flygbasen F21 i slutet av sextiotalet. Hemligheterna är många och livsfarliga. Annika dras in i en spiral av våld och terrorism som leder ända upp i regeringskansliet.
Mot chefredaktörens uttryckliga order vägrar hon att släppa historien. Hennes situation blir allt mer ohållbar, både hemma och på redaktionen. Ingen tror henne, hennes privatliv rämnar.
För att överleva som människa, kvinna och journalist måste Annika utmana både det politiska och mediala etablissemanget, sin chef och sin moral. Till slut återstår bara en kamp.
Den mot mördaren.

Den röda vargen är en fristående roman som tar vid där Sprängaren slutade.

”En spännande bok, som är hart när omöjligt att släppa när man väl greppat den”
Jim Baas, Södertälje-Posten

”Sammantaget har jag således inga problem med att utse Den röda vargen till Liza Marklunds bästa roman. Hittills!”
Torbjörn Carlsson, Piteå-tidningen

”Marklund är en rak och hängiven berättare utan fjäsk och med öppen blick för samtiden. Hennes dispositioner är intrikata och vattentäta och i Den röda vargen kopplar hon ett säkrare grepp än förr om språket”
Maria Küchen, Expressen

Dubbelspel  Child, Lee  3,8 (9)
Aldrig förlåta. Aldrig glömma. Det är den före detta millitärpolisen och vagabonden Jack Reachers enkla Paroll. Och Francis Xavier Quinn var den mest skonningslöse man Reacher någonsin stött på.

En man som begått de mest oförlåtliga handlingar. Så Reacher var glad över atthan var död - till den dag han ser Quinn livs levande på en gata i boston.

Aldrig be om ursäkt. Aldrig förklara. När Reacher blir vittnet till en brutal kidnappning av en ung studen i sanna sra, ser han sin chns och bestämmer sig för att ta lagen i egna händer.

Men den här gången begår han ett stort misstag - han skjuter i hjöl en polis. Har Reacher slutligen gått för långt? Det eenda han vet är att nu är det personligt..
Hjärtats mörka flod  Koontz, Dean  3,8 (9)
"I den ofullbordade väggen finns redan en nisch beredd för en ny kropp. Han har mejslat ut tegelstenarna och staplat dem på ena sidan om hålet. Sedan har han gröpt ur en hålighet i jorden innanför muren och burit bort myllan. Utplacerade intill fördjupningen står flera säckar torrgips, ett blandtråg av trä, två burkar tjärbaserat vattenfast ytbehandlingsmedel, verktyg både för murarbete och skulpterande, träpinnar, ståltråd och andra föremål som jag inte riktigt kan urskilja.
Han är förberedd. Allt han behöver nu är kvinnan som skall bli nästa figur i tablån..."
Inferno  Brown, Dan  3,8 (9)
Harvardsprofessorn i religös symbolik Robert Lagndon vaknar upp i en sjukhussäng med blixtrande huvudvärk. Han har ingen aning om var han befinner sig eller vad som hänt honom de senaste dygnen. Några timmar senare utsätts han för ett attentat och tvingas fly tillsammans med kvinnan som vårdat honom, Sienna Brooks. I sin kavaj upptäcker han ett oroväckande föremål...
Allteftersom Langdon börjar förstå vad som hänt växer en bild av ett fruktansvärt hot fram - skapat av ett geni vars fixering vid världens undergång bara kan mäta sig med hans kärlek till ett av de mest fascinerande litterära verk som nånsin skrivits - Dantes mörka poem "Helvetet."
Under en vild jakt genom Florens myllrande gator, palats och lönngångar inser Langdon att han i en kamp mot klockan måste lösa gåtorna som det mystiska föremålet innehåller - innan ett inferno utbryter.
Rose Madder  King, Stephen  3,8 (9)
Rose har i fjorton år levt i ett mardrömslikt äktenskap men får plötsligt kraft att ge sig av. I en främmande stad försöker hon skapa sig en ny tillvaro. Men hon har svårt att frigöra sig från skräcken för sin före detta make. Han är polis, tränad i att leta rätt på försvunna personer och besatt av tanken på att hitta sin förlupna hustru. För att överleva tvingas Rose in i sin egen mytiska värld och förvandlas till en kvinna vars existens hon inte ens anat: Rasande Rose.
De åttas hemlighet  Neville, Katherine  4,1 (7)
Allt kretsar kring ett legendariskt schakspel, än gång ägt av Karl den Store. Det sägs ge ägaren oinskränkt makt och dess hemlighet har därför jagats genom historien. Som läsare får man dels följa schackspelets äventyr genom historien och dels en ung kvinna i nutid som ofrivilligt dras in i vad som visar sig vara ett gigantiskt schackspel med levande personer.
Under resans gång träffar man åtskilliga historiska personer, som alla kan bidra med sin lilla bit av puzzlet kring schackspelets gåta.
Förrädarna  Baldacci, David  4,1 (7)
Oliver Stone, ledare för den mystiska grupp som kallar sig Kamelklubben, är både fruktad och respekterad av dem som korsar hans väg. Genom att hålla ett vakande öga över ledarna i Washington DC har klubben fått nya anhängare men samtidigt skaffat sig fiender - även bland makthavare som är beredda att göra vad som helst för att hindra Stone och hans vänner från att avslöja regeringens hemliga arbete.

Annabelle Conroy är hedersmedlem i Kamelklubben och dessutom en av sin generations främsta bedragare. Kasinokungen Jerry Bagger, mannen som mördade hennes mamma, har hon lurat av fyrtio miljoner dollar. Nu är han henne på spåret med ett enda mål i sikte: Annabelles död. Men medan Stone och hans anhängare gör allt för att skydda henne dyker plötsligt en ny motståndare upp på arenan - en som får Baggers hot att blekna.

En efter en hittas män från Stones förflutna döda. Bakom morden står en enda man: Harry Finn. För de flesta som känner honom är Finn en hängiven far och kärleksfull make som använder sin talang i rikets tjänst. Men han har även en annan sida: han en hänsynslös mördare som nu obönhörligt riktar sitt vapen mot Oliver Stone. Kanske har Stone till slut mött sin överman?

Stone Cold är tredje delen i David Baldaccis bästsäljande serie om Kamelklubben. Än en gång får vi här möta klubben och dess fyra excentriska medlemmar i deras jakt på sanningen. En aktionladdad och delvis skrämmande berättelse, särskilt då man betänker att det som händer i boken skulle kunna bli verklighet inom en inte alltför avlägsen framtid.
Mördarens Jakt, del 1 & 2  Hobb, Robin  4,1 (7)
I 'Mördarens lärling' och 'Vargbroder' trollband Robin Hobb läsarna med berättelsen om ett rike på randen till undergång och vi fick lära känna den unge man, oäkta son till en prins, som troddes kunna ändra detta öde. I den tredje och avslutande boken når detta drama sin höjdpunkt. Kung Slug är död, mördad av sin yngste son, Kunglig. Också bastarden, kallad Sonen, är död, avrättad för att han utövat djurmagi. Det är så hans vänner och fiender tror, men Sonens gamle lärare Chade och beskyddare Burrich vet att hans död är skenbar. De räddar honom ur graven, men det är en kroppsligt och själsligt illa tilltygad man de får ta hand om.

Prins Ärlig, Slugs rättmätige arvtagare, är försvunnen under sitt sökande efter de gåtfulla Äldste, vilkas stöd han hoppats kunna vinna i kampen mot rödskeppspiraterna och deras fruktansvärda massakrer på kusternas befolkning. Kunglig, som tagit tronen i besittning, överger sin huvudstad vid kusten och flyttar till säkerheten och lyxen i ett palats inne i landet. Kustborna är utelämnade till rödskeppspiraternas mordorgier och hans egna råa soldaters godtycke. Det är bara prins Ärligs återkomst som kan rädda landet.
Svarta sinnen  Rankin, Ian  4,1 (7)
Ska ni välja en översatt kriminalroman om brott i höst, låt det bli denna. Helsingborgs Dagblad
Vinnare av The Macallan Gold Dagger - utsedd till bästa brittiska kriminalroman
Rankin är obestridligen en av den nya kriminalromanens mest betydande företrädare och Svarta sinnen en lysande bok Hallandsposten
Roll over, Wallander Allt om Böcker... en i sitt slag fullödig roman; ett mästarprov ... Sydsvenska Dagbladet
En mer driven berättare får man leta länge efter Norra Skåne
precis så svart, sjaskig, svartsynt, och regnvåt som en riktigt bra polisroman ska vara. Kvällsposten
Nominerad till Edgar Award för bästa spänningsroman
[geim]  De la motte, Anders  4,1 (7)
Henrik HP Pettersson är en småhustlare som skiter i det mesta. En dag kommer han över en mobiltelefon som märkligt nog verkar veta det mesta om honom, och via den blir han inbjuden till en fascinerande ny upplevelse. Ett Alternate Reality Game som utspelar sig mitt i den intet ont anande Svennevärlden. Efter att han klarat inträdesprovet erbjuds han en rad olika kittlande uppdrag som alla filmas för att senare visas upp på en rankinglista och bedömas av ett slutet nätcommunity. I takt med att spänningen, belöningarna och inte minst creden från fansen växer tar HP allt större risker och snart är han beredd att göra nästan vad som helst för att få fortsätta spela.

Polisinspektör Rebecca Normén är HP:s totala motsats. Hon är anställd på Säpos livvaktsrotel och har järnkoll på sitt liv, ändå känner hon sig inte säker. Någon vet obehagligt mycket om hennes förflutna. Om sådant som ingen borde veta. Som till exempel att hon är en mördare... Är det någon som leker med henne? Efterhand som Spelet tränger sig allt djupare in i deras liv närmar sig HP:s och Rebeccas världar oundvikligen varandra. Men om verkligheten bara är ett Spel, vad är då egentligen på riktigt? Och är du verkligen säker på att du vill Spela?

"Ett oefterhärmligt språk, i en handling som oavbrutet stegras i intensitet och spänning.
Borås tidning

En skickligt konstruerad, mycket spännande och hela tiden överrumplande pusselthriller.
Sydsvenskan

Det här är en av de bästa böcker jag läst, kanske den bästa! Den har spänning från första till sista raden, det finns inga transportsträckor.
Deckarhuset

"För det här är just det riktigt god underhållning. Kom igen Anders de la Motte! Skriv något mer på en gång! Jag längtar redan."
Boktoka

Anders de La Motte bjuder sina läsare på en fascinerande balansgång mellan det virtuella och det verkliga i debutromanen [geim]".
Kristianstadbladet
Kalla Kårar Önska vad du vill....  Stine, R L  4,8 (5)
Samantha "Sam" Byrd är klumpig. Helt enkelt klumpig. Hon lyckas alltid klanta till det och hon är hackkyklingen bland tjejerna bland tjejerna i skolans basketlag.
Det hjälper inte alltid att vara att vara lång när man spelar basket - det gäller att man har koll på armar och ben också...
Och ska snanningenså har Samantha lite problem med just det. Judith, som går i samma klass som Sam, verkar ha bestämt sig för att göra livet surt för sin klasskamrat och Samantha tycker att det är orättvist. Plötsligt förändras allt. Sam träffar en kvinna som kan uppfylla tre önskningar. På riktigt. Samantha är oförsiktig med vad hon önskar och önskningarna blir en mardröm. En mardröm i verkliga livet...
Kvinnan som rider som en man  Pierce, Tamora  4,8 (5)
hi
Nektra  Johanna, Cosmic  4,8 (5)
Nektra är en vacker historia om en ung kvinnas utforskande kring identitet, förälskelse, sexualitet, drömmar, vegetarianism, utanförskap, reinkarnation och paranormala fenomen.
Redwall  Jacques, Brian  4,8 (5)
Redwall Abbey, tranquil home to a community of peace-loving mice is threatened by Cluny, the Scourge and his battle-hardened horde of predators. Cluny is certain that Redwall will fall easily to his fearsome army, but he hasn't bargained for the courage and strength of the combined forces of the Redwall mice and their loyal woodland friends.
Shevek - En berättelse om två världar  K. Le Guin, Ursula  4,8 (5)
[Åh, procentmätarna är enbart en spydighet. Någoning annat skulle inte göra boken rättvisa. Egentligen inte göra NÅGRA böcker rättvisa]
När anarkisterna på planten Urras (i boken kallade Odonianer efter sin ledare Odo) reste sig i en international räddade sig nationalstaterna genom att skänka dem månen Anarres. Nära två århundraden har nu gått sedan en handfull - ett par miljoner nybyggare - lämnade allt bakom sig för att bygga vad de ansåg vara en bättre värld. Det börjar talas om att bryta den långvariga isoleringen himlakropparna emellan; att skicka en Annaresti som delegat till egendomsanhängarna.

På sätt och vis rör det sig om en kulturkrockshistoria, må det vara kapitalism och anarkism istället för, säg, västvärlden och afrika. Shevek (bokens huvudperson, den anarkistiska delegaten) och hans reaktioner på Urras kan knappas kallas annat. Men boken hoppar ständigt kronologiskt, och tar sig också tid att beskriva Sheveks uppväxt, fostran och liv, och hur hans samhälle fungerar. Eller, gör det verkligen det? Är det verkligen ett samhället helt utan maktstrukturer?
Äventyrens hav  Blyton, Enid  4,8 (5)
När Bill tar med Filip,Dina,Jack och Ann på semester för att titta på fåglar ute i skärgården, verkar det som ett mycket stillsamt äventyr. Men Bill kidnappas och barnen blir ensamma kver på en öde ö, långt från fastlandet. Helt plötsligt är de indragna i en spännande härva med samvetslösa skurkar som inte drar sig för något...
De som dödar  Connolly, John  3,6 (10)
Ingen vill tro att Grace Peltier har begått självmord. Inte hennes far Curtis, inte förre senatorn Jack Mercier och inte heller privatdetektiven Charlie Parker som anlitats för att undersöka omständigheterna kring hennes död.
I norra Maine upptäcks en massgrav som visar sig innehålla kvarlevorna av Aroostookbaptisterna, ett religiöst samfund som försvann för nästan fyrtio år sedan. Snart inser Parker att deras död och Graces död är delar av samma gåta, en gåta som har sina rötter i släkten Peltiers historia och den mystiska organisation som kallar sig Sällskapet.
Nu tvingas Parker ner i en värld befolkad av förtappade själar. Här väntar de dödas spöken på att rättvisa ska skipas och här är de oförsiktiga lätta byten för varelser av den värsta sorten, de som dödar...
De som dödar är en stark och övertygande thriller. Om inte ordet gastkramande var så slitet är det exakt vad den är. Missa den inte! NST
... de som inte skräms av mardrömmarna som döljer sig på det mänskliga psykets skuggsida kan förmodligen inte finna någon mer imponerande vägvisare än John Connolly. Sydsvenska dagbladet
En otroligt välskriven thriller med ett språk som gränsar till det poetiska och en stramhet i kompositionen som imponerar. Skånska Dagbladet

John Connolly föddes 1968 i Dublin. De som dödar är hans tredje bok och den första som översatts till svenska. Hans tidigare böcker har blivit internationella storsäljare.

Inferno  Strindberg, August  3,6 (10)
Strindbergs stora experimentella roman.
Percy Jackson - född till hjälte  Riordan, Rick  3,3 (13)
Om du känner igen dig själv i den här berättelsen så sluta genast läsa. Du kan vara en av oss. och när du väl vet om det, så är det bara en tidsfråga innan de upptäcker dig och börjar jaga dig. Kom inte och säg att jag inte varnade dig.
/Percy Jackson

Percy Jackson har ADHD och dyslexi, och han vet mycket väl att hans verklighetsuppfattning inte är som alla andras. Men det som händer honom när skolan är på studiebesök i New York… det är bara för mycket! Plötsligt förvandlas han elaka mattelärare till ett monster, ett riktigt monster som inte vill annat än att ta livet av honom. Bokstavligen!

Snart börjar andra oförklarliga saker att hända honom, och till sist måste hans mamma berätta sanningen. Sanningen om vem hans far egentligen är: Och Percy upptäcker att han inte är ensam om att se världen på ett annorlunda sätt. Han är född till hjälte – och den ende som kan rädda Jorden undan ett krig värre än alla tidigare.
De mörka skuggornas hus  Wood, Barbara  3,9 (8)
Efter tjugo fattiga år i London återvänder Leyla Pemberton till Pemberton Hurst, släktgodset som hon och modern hastigt lämnade efter en tragisk olycka. Men redan på trappan till det ogästvänliga huset får Leyla onda aningar, aningar som bara blir starkare ju mer tid hon tillbringar med sina släktingar på the Hurst. Vad är det som pågår i den stora byggnadens mörka vrår och avlägsna tornrum? Vad är det för en fasansfull hemlighet familjen Pemberton försöker dölja? Är ryktet om att det vilar en förbannelse över släkten sant? Och vad hände egentligen i dungen den där ödesdigra dagen för så många år sedan då Leylas far och bror dog?
Exodus  Bertagna, Julie  3,9 (8)
In a drowned world, the search for a future is a terrifying fight for survival The mighty ice caps at the poles are in meltdown. The seas have risen. And land has disappeared forever beneath storm-tossed waves....
Mara Bell är femton år och har levt hela sitt liv på den ensliga ön Wing. För ett par år sedan försvann all kontakt med omvärlden och nu rapporterar fiskare att det inte längre finns något land i sikte. Vattnet fortsätter stiga och hårda stormar håller öborna inomhus. Snart är det bara hav överallt. De yngre bestämmer sig för att bryta upp och söka nytt land.
Året är 2099. Polarisarna smälter och ön där Mara Bell bor blir mindre och mindre. Till slut måste man ge sig av och söka de svävande städer som Mara sett i cyberrymden. Men det blir inte som öborna drömde om. Havet är farligt och stort och människorna i den nya världen vill inte veta av öborna. Mara ger sig inte utan bestämmer sig för att hitta ett ställe där man kan bo. En framtidsberättelse som är ganska skrämmande.
Falskt minne  Koontz, Dean R.  3,9 (8)
En morgon drabbas Martie Rodes av en oförklarlig skräckupplevelse, en flyktig men krypande rädsla - för sin egen skugga. Flera svårförklarliga episoder som dramatiskt förändrar livet för henne och hennes man inträffar. I sina försök att finna skälen till hustruns mentala kaos kontaktar maken en berömd terapeut. Men när han kommer närmare den chockerande sanningen finner han att han själv har samma symtom, och de är ännu mer svårförklarliga och skrämmande än Marties.

Falskt minne är en ovanligroman om den mänskliga hjärnans förmåga att plåga och förstöra sig själv, men även en berättelse om kärleken och vänskapens helande kraft.
Gömstället  Sandén, Mårten  3,9 (8)
''Titta här'', sa jag och visade en bild i tidnigen för Petra.
Honom skulle han spana efter.
Petra lyfte på huvudet pch kisade mot bilden.
På den mesen? Varför det?
Det där är Sveriges farligaste man...
Mannen på balkongen  Sjöwall, Maj  3,5 (11)
Martin Beck och hans kollegor inom polisen arbetar under hård press med att finna en barn- och seriemördare som inte själv verkar kunna kontrollera sina handlingar. Hinner de gripa mördaren innan han hittar ett nytt offer?
Krig och fred  Tolstoj, Leo  4,3 (6)
Krig och fred hör till Tolstojs mest lästa och älskade verk.Denna ursprungliga Krig och fred har gjort succe över hela världen.Romanen handlar mer om fred än om krig och är präglad av ett flammande hat mot kriget som Tolstoj kände inpå skinnet under belägringen av Sevastopol 1855.
Livstråden  Waters, Sarah  4,3 (6)
Margaret Prior, en ung överklasskvinna i 1800-talets London, har förlorat sin far och är djupt deprimerad. För att återhämta sig ägnar hon sig åt välgörenhetsarbete och besöker kvinnoavdelningen i Millbank, stadens grymmaste fängelse. Bland mördare och vanliga småtjuvar finns Selina Dawes – spiritistiskt medium, som sitter anklagad för att en ung kvinna ska ha dött under en av hennes seanser. Margaret är till en början skeptisk beträffande Selinas gåvor, men finner sig med tiden alltmer dragen till henne. En stark själsfrändskap uppstår, och så småningom tänker Margaret på Selina dag som natt.

Så börjar tecken och meddelanden dyka upp från fängelset; det kan vara en bukett av Margarets favoritblommor på nattduksbordet, Selinas hårfläta på huvudkudden. Obönhörligen dras Margaret in i en skymningsvärld av skuggor, oregerliga andar och väntade trick, och hennes längtan att vara tillsammans med Selina växer. Men hur långt är hon beredd att gå för att på allvar få förenas med Selina?

Sarah Waters målar upp en fantastiskt spännande bild av miljöer och dofter i det sena 1800-talets London. Och som läsare svävar man länge i tvivelsmål om hur starka krafter Selina egentligen besitter. Livstråden är en sensuell berättelse som otillåten längtan och samtidigt en rafflande och sofistikerad spökhistoria som framkallar rysningar längs med ryggraden.

Översättning Irja M Carlsson

Sarah Waters är född 1966 i Wales men numera bosatt i London. Hon debuterade med Tipping the Velvet (1998). För sin andra roman, Livstråden, tilldelades hon både Somerset Maugham Award och utnämndes till Sunday Times Young Writer of the Year år 2000.

Nedstående Recension av Mathias Jansson, Bokus:

Sarah Waters är en stor berättare. Hennes roman utspelar sig inte bara i det viktorianska England, utan bär på många sätt karaktärsdrag från den engelska romankonstens storhetstid, när det gäller personteckningar, miljöer och berättarteknik. Livstråden är ett tydligt bevis på att det fortfarande finns författare som kan konsten att berätta en bra historia.
I centrum står Margaret, som efter faderns död har sökt sig till det fruktade fängelset Millbank för att bedriva välgörenhets arbete. I fängelset träffar hon spiritisten Selina Dawes dömd för misshandel och bedrägeri. Deras bekantskap leder till att Margret börjar göra privata efterforskningar i Selina Dawes fall, och hon dras allt djupare in Selina Dawes mystiska värld av spiritism.

I Livstråden presenterar Sarah Waters två mycket intressanta kvinnoporträtt från det viktorianska England. Hon låter oss få en inblick i två miljöer, Margrets borgerliga hemmiljö och Selina Dawes ogästvänliga fängelsecell, som vid ett första ögonblick kan verka väsenskilda, men ett fängelse kan som bekant se ut på många olika sätt...

Man ska inte ha bråttom när man läser Sarah Waters Livstråden. För när man kommer till slutet är det ett avsked som man helst skulle vilja slippa. Det är en roman som man omger sig med och lever med, och som riktigt bra romaner så saknar man den, när den är slut.
Rubinriddaren  Eddings, David  4,3 (6)
Äntligen var riddar Spjuthök och hans vänner framme vid kung Saraks gravröse. Tynian, alcionriddaren från Deira, började mässa sin besvärjelse.

Långsamt steg kung Saraks ande upp ur marken. Hans sköld var bucklig, och det uråldriga svärdet hade hack i eggen. Han var oerhörd till växten - men han bar ingen krona.

"Detta är otillåtligt", sade anden dovt. "Återbörda mig genast till min viloplats, om jag icke skall bli vred."

"Ers majestät, vårt ärende är av yttersta vikt." Spjuthök tog ett steg framåt. "Eleniens drottning Ehlana är döende och endast juvelen Bhelliom kan hela henne. Vi har kommit för att be om er tillåtelse att använda Bhelliom till detta. Vi skall återföra juvelen till er grav så snart vår uppgift är fullgjord."

"Återför den hit eller behåll den", sade vålnaden likgiltigt. "Dock skall du icke finna den i min grav.""

Spejarens lärling fången i arrida  Flanagan, John  4,3 (6)
Spejarens lärling del sju. Här ges en tillbakablick till tiden mellan bok fyra och fem i serien. Skandernas sändebud berättar att deras överjarl Erak tagits som gisslan. Will och hans vänner måste tillsammans med femtio av skandernas krigare bege sig till Arrida för att överlämna lösensumman och frita Erak.
Unigefär rätt
Trasig  Keenan, Shy  4,3 (6)
Ödets fullbordan  Eddings, David  4,3 (6)
Garion, Silke och den helige Belgarath har givit sig av mot kejsardömet Mallorea för att där slutligen besegra drakguden Torak och befria världen från hans ondska en gång för alla. Men Torak som precis vaknat ur sin femhundraåriga sömn försöker med lockande drömmar få över Garion till sin sida. Samtidigt samlar Ce'Nedra och Polgara ihop de Västra kungadömenas armér för att anfalla Thullerna. Men i norr väntar kejsaren av Malloria med sin armé och i söder samlas Murgorerna
Bittrare än döden  Grebe, Camilla  3,7 (9)
En regnig höstkväll någonstans i Stockholm blir femåriga Tilde vittne till hur någon sparkar hennes mamma till döds.

Samma höst börjar terapeuten Siri och hennes kollega Aina träffa en helt ny typ av klienter: De har åtagit sig att leda en självhjälpsgrupp för kvinnliga brottsoffer, och under ett antal mörka höstkvällar berättar kvinnorna den ena grymma historien efter den andra om våld och förnedring. En mörk bild av kärleken och mäns våld mot kvinnor växer fram.

Samtidigt finner sig Siri vid ett vägskäl i sitt eget liv - ska hon själv våga lita på kärleken, den som svikit henne och de andra kvinnorna tidigare?

Så småningom flätas lilla Tildes öde samman med Siris och kvinnorna i gruppens, och sökandet efter försoning och återupprättelse förvandlas till en jakt på en besatt mördare.Kejsaren kungars död  Iggulden, Conn  3,7 (9)
Häxprovet  Bylock, Maj  4 (7)
När Anneli ser att det brinner i stugan flyr hon in i den tysta mörka skogen. Hon minns inte ens sitt namn när hon senare möter den trollkunniga Ylva.
Spela död  Abrahams, Peter  4 (7)
Tracys hämnd  Sheldon, Sidney  4 (7)
Tracy Whitney står i begrepp att gifta sig med en mångmiljonär när hennes mor oväntat begår självmord. Efter ett försök att hämnas på mannen som vållat hennes mors självmord hamnar hon i fängelse. Hon släpps fri, efter att ha räddat fängelsedirektörens dotter från att drunkna. Nu ger hon sig på nytt ut på jakt, fast besluten att hämnas på de som vållat hennes och hennes mors olycka.
Den mystiska stjärnan  Hergé,  3,5 (10)
En meteorit kraschar i havet nära Nordpolen och Tintin, Milou och kapten Haddock deltar i en vetenskaplig expedition för att studera himlakroppen. Det finns dock mindre nogräknade personer som också är intresserade, och det blir en spännande klappjakt om vem som hinner fram först ...
I lagens limo  Connelly, Michael  3,5 (10)
Michael Haller är en så kallad Lincoln Lawyer - han har kontoret på fickan, eller rättare sagt där han råkar befinna sig: i sin bil, en Lincoln av rymlig sedanmodell. Han har ett par stycken, och en chaufför, en av alla de på samhällets botten som han försvarat, och som nu betalar av sin skuld. Mickey Haller är ständigt på jakt efter nya lukrativa uppdrag för att ha råd med huset med utsikt över Los Angeles.

Så äntligen kommer jobbet han har väntat på: en rik klient som råkat riktigt i klistret, anklagad för våldtäkts- och mordförsök. Haller ser ut att kunna kvittera ut en stor summa pengar när rättegången är över. Han behöver bara bevisa att den anklagade är oskyldig. Det är han bra på, men det här fallet leder honom in på allt farligare vägar, och rättvisans pris stiger ju närmare han kommer juryns avgörande: skyldig eller icke skyldig!
Domarens brev  Grisham, John  3,2 (13)
Domaren är död. I hans hus hittar en av de två sönerna tre miljoner undangömda dollar. Var kommer pengarna ifrån? Vad ska han göra med dem? Kampen om ett ödesdigert arv har börjat.
En drink före kriget  Lehane, Dennis  3,4 (11)
En högt uppsatt politiker erbjuder privatdetektiverna Patrick Kenzie och Angie Gennaro stora pengar för ett litet jobb; att hitta den städerska som påstås ha stulit konfidentiella dokument från stadshuset. Men vad som verkar vara ett enkelt uppdrag blir snabbt mer komplicerat än de kunnat ana när de hittar kvinnan och det står klart att hennes hemlighet är av ett helt annat slag än vad som påståtts. Det hon berättar leder vidare till ett av de blodigaste gängkrigen Boston någonsin skådat.
Innan Patrick Kenzie och Angie Gennaro vet ordet av är de djupt indragna i händelseförloppet och både de rivaliserande gängen vill se dem döda.
På hemmaplan strävar Patrick fortfarande efter att glömma minnena av sin misshandlande far, medan Angie varje kväll går hem till en make som har en tendens att ge henne blå ögon och blodiga läppar. Båda måste de kämpa för att bli fri från sina personliga demoner medan de desperat söker finna en lösning på den dödsdom de står under?
Frostnätter  Indridason, Arnaldur  3,8 (8)
En kulen höstkväll hittas en kvinna hängande i en snara i sin sommarstuga vid en ensligt belägen sjö. Strax därpå får Erlendur ett kassettband med en inspelning av en seans kvinnan deltog i strax före sin död och börjar undersöka "självmordet".

Arnaldur har länge varit Islands populäraste författare och hans böcker har utkommit i över trettio länder. Han har fått många priser och nominerats till ännu fler. De främsta utmärkelserna är den nordiska Glasnyckeln, den brittiska Golden Dagger jämte två franska pris; Grand prix des Lectrices de Elle och Grand Prix de Littérature Policière.
Neuromancer  Gibson, Willaim  3,8 (8)
One of the most important and influential novels of our time. Neuromancer is the multiple award-winning novel that launched the astonishing career of William Gibson. The first fully-realized glimpse of humankind's digital future, it is a shocking vision that has challenged our assumptions about our technology and ourselves, reinvented the way we speak and think, and forever altered the landscape of our imaginations.
Barnbruden  Chadwick, Elizabeth  4,6 (5)
Judith såg ned på sin bröllopsskrud. En blekgrön underklänning smög tätt om hennes tunna kropp. Överklänningen var av tung siden i mörkare grönt,smyckad med kostbara guldbroderier. Runt midjan var hon en gördel av juvelbesatta bronslänkar. Hon kände sig som huvudrätten vid en festmåltid,färdig att slukas.

Snart skulle hon stå i kapellet och avge sina äktenskapslöften till en man som hon aldrig förr hade sett. Hon måste lämna sitt hem och följa med honom,bli hand egendom som han kunde handskas med efter behag. Redan ikväll skulle hon dela hand bädd. Det var en vecka kvar till hennes sextonde födelsedag och hon var skräckslagen.
Beautiful Dead - Jonas bok  Maguire, Eden  4,6 (5)
Vad är det som händer på Ellerton High? Fyra dödsfall på mindre än ett år. Jonas, Arizona, Summer, Phoenix. Fyra unga, vackra människor. Varför? Oron sprider sig i staden och många frågor saknar svar.

Vilken är Darinas roll? Hon plågas inte bara av sorgen efter pojkvännen Phoenix - utan också av spöklika syner av de som dött. Samtidigt ekar dånet av vingslag oförklarligt i hennes huvud. Så blir hennes uppdrag tydligt: de döda har fått återvända till de levande för att skingra oklarheter och söka svar, ett år har de på sig. Men deras tid är på väg att rinna ut och Darina är utvald att hjälpa dem, de odöda, att finna ro ?
Född till hjälte  Riordan, Rick  4,6 (5)
Percy Jackson - en trettonårig kille som bor i en helt vanlig villa i Amerika tillsammans med sin mamma och sin illaluktande, kortspelande styvfader - utger huvudpersonen för denna bok.

Percy har aldrig känt sin pappa men han har hört faga om honom från sin mamma. Men en dag då han och hans mamma blir överfallna av ett stort monster en dag på stranden så blir allt plötsligt annorlunda från hans vanliga liv med skolan och hans bästis - han får veta att han är en halvgud.
Gudinnans förkämpe  Pierce, Tamora  4,6 (5)
Den fjärde och avslutande delen i serien Lejoninnans sång, om riddaren Alanna och hennes kamp i Gudinnans namn. En spännande bok full av strider, magi och kärlek och om en ung kvinnas kamp i ett samhälle där männens normer styr.

I Gudinnans hand  Pierce, Tamora  4,6 (5)
Kalla Kårar Spöket utan huvud  Stine, R L  4,6 (5)
Bästa kompisarna Duane och Stephanie älskar allt som är riktigt otäckt och därför älskar de Hill House. Hill Hosue är stadens största turistatraktion - eftersom det spökar där. Den som spökar är en trettonårig pojke utan huvud...
Inne i huset är det mörkt, spännande och härligt kusligt. Men trots att Duane och Stephanie har följt den guidade turen tillsammans miljoner gånger, och kan historien utantill, har de aldirig sett spöket. En natt smyger de sig i väg från gruppen med turister och bestämmer sig för att verkligen leta. Leta efter huvudet...
Stum sitter guden  Jansson, Anna  2,9 (19)
Mannen hängde stelt med en rännsnara runt halsen. Skjortan var söndersliten, buken genomstungen med ett grovt spjut. Oförskämda vita flingor landade i mannens hår. Kanske naturens eget sätt att dölja det inträffade - ett midvinterblot.Polisassistent Maria Wern och hennes kolleger står handfallna inför den bestialitet de möter. Ett liknande mord inträffade i Uppsala nio år tidigare. Mördaren hade den gången omkommit i en bilbrand. Kan det trots allt finnas något samband?Tack vare Marias kamp och envishet tonar bilden av en mördare fram - en människa sviken och förnedrad till den punkt där verkligheten ger plats för vansinnet. Men det blir en kamp där Maria är nära att mista allt som betyder något för henne.
Utpressningen  Grisham, John  3,6 (9)

Kyle McAvoy växer upp tätt intill sin fars advokatfirma i småstaden York, Pennsylvania. Han spås - efter lysande betyg på college och på Yale - en lysande framtid i sin fars fotspår. Men Kyle har en hemlighet, en mörk sådan, efter en episod på college. Och denna hemlighet hamnar i händerna på fel personer.

Kyle blir tvingad att ta ett jobb han inte vill ha - ett drömjobb för de flesta andra juridikstudenter - på världens största juristfirma på Wall Street. Hans uppgift är att ljuga, stjäla och lämna ut information. Annars får han plikta med sitt liv.

John Grisham, född 1955, har sedan genombrottet med Firman (1992) kallats för "the master of the legal thriller". Utpressningen är hans tjugoandra spänningsroman. "Omöjlig att lägga ifrån sig." The New York Times
Afrodite och döden  jacobsson, ritta  4,2 (6)
Prisbelönt svensk deckare

Vinnare av Spårhunden 2006, tidskriften Jurys pris för bästa ungdomsdeckare, med motiveringen "en trovärdig berättelse om brott som föds ur rädsla och dumhet".

En kväll försvinner Afrodites granne och klasskamrat Mikaela på vägen hem från en kompis. Några dagar senare hittas hon - död.

Afrodite kan inte låta bli att undersöka vad som kan ha hänt och dras in i en härva av ledtrådar, lögner och farliga intriger. Ju mer hon forskar desto mer stärks en gnagande känsla som hon försöker förtränga. Mördaren är någon hon känner. Och han har förstått att hon vet alldeles för mycket...

I böckerna om Afrodite kombinerar Ritta Jacobsson sin förmåga att skriva trovärdigt och engagerande för ungdomar med sin känsla för en riktigt spännande historia.
Hjärtblad  Trosell, Aino  4,2 (6)
Parasit  Westerfeld, Scott  4,2 (6)
Glöm allt du har fått höra om vampyrer. Inget av det stämmer i alla fall. Vi nattväktare använder inte ens det namnet. Vi föredrar att säga parasit-positiv eller bara parper.

Och det handlar absolut inte om någon magi.
Ingen förvandlas till fladdermus och flyger omkring eller nåt annat tjafs. Vi talar om en sjukdom.
En parasitsjukdom.

Jag visste ingenting om det här, innan jag mötte den där mystiska kvinnan i baren. Det skulle senare visa sig att jag inte visste något om New York heller... I synnerhet inte om det New York som finns under ytan.
Septimus Heap. Skuggan  Sage, Angie  4,2 (6)
Det har gått ett år sedan Septimus hittade sin familj och upptäckte sin talang som trollkarl.
Som lärling hos övermagikern Marcia Overstrand får han lära sig magins ädla konst med besvärjelser, trollformler och förtrollningar, medan Jenna anpassar sig till livet som prinsessa.
Men det finns något ondskefullt som lurar i mörkret. Marcia förföljs av en skugga och Septimus bror Simon har återvänt med hämnd i sinnet. Varför dröjer sig de mörka krafterna kvar?
Som min egen skugga  MacPhail, Catherine  4,2 (6)
Fay tycker att det är konstigt när kompisar och lärare börjar påstå att de har sett henne vid tillfällen när hon vet att hon varit någon helt annanstans. Men så börjar andra obehagliga saker hända: hon känner sig förföljd och iakttagen, hör dämpade fotsteg bakom sig och ser i ögonvrån hur någon med likadant blont hår som hon själv svänger runt hörnet eller försvinner in i en port eller inte är helt synlig för Fay. Eller är det bara som hon inbillar sig?

Hon lyckas hitta en förklaring till varje händelse - tills en dag när hennes mamma är övertygad om att hon tillbringt dagen med Fay ... fast Fay varit ensam och inte träffat någon på hela dagen.

Med växande panik försöker Fay förstå vad som händer. Är det någon som driver med henne? Har hon en okänd tvilling? Minnesförlust? En dubbelgångare? Finns det någon eller något som försöker ta över hennes liv? När alla tror att hon inbillar sig om ''den andra Fay'' blir hon tagen direkt till skolans kurator för att få hjälp.
Under kupolen  King, Stephen  4,2 (6)
Det är en vacker oktoberdag i den lilla staden Chester's Mill, Maine. Plötsligt kraschar ett litet sportflygplan in i en osynlig barriär strax utanför staden. Nästan samtidigt kör en timmertransport in i samma osynliga vägg. Något oförklarligt har hänt: ett kraftfält innesluter staden likt en gigantisk kupol. Inget kan komma förbi kraftfältet. Ingen kan ta sig in i staden och ingen kan ta sig ut. Invånarna i Chester's Mill är isolerade från omvärlden.
Väggen  Haushofer, Marlen  4,2 (6)
*Profetisk roman om ensamhet*

En kvinna reser med ett par vänner till en stuga i bergen och blir ensam kvar sedan de gått för att besöka en närbelägen by. Hon upptäcker att hon blivit avskuren från resten av världen av en genomskinlig men ogenomtränglig vägg. Hon måste likt en Robinson klara sig ensam utan en aning om vad som hänt eller hur länge hennes belägenhet ska vara. Ett gastkramande drama om en möjlig framtida katastrof. (/LadyRed)
Foxfire - En Tjejligas Bekännelser  Oates, Joyce Carol  3,4 (10)
Det är 1950-talets USA. En grupp 13-åriga tjejer i en mindre stad startar en tjejliga och kallar sig FOXFIRE - för att slå tillbaka mot fattigdomen de omges av, och hämnas orättvisor och förödmjukelser de utsätts för.

Tjejerna är unga och utsatta redan genom att de alla kommer från hem där familjen krossats av alkoholism, hustrumisshandel eller andra typiskt destruktiva inslag i fattiga hem. I gruppen finner de sin enda tillhörighet, sin enda verkliga identifikationskälla och referensram för att använda ord hämtade från psykologin.

När sedan Foxfireligan börjar göra inbrott, när de hämnas på de bokstavligt talat svinaktiga lärarna, märker de snart att det de håller på att erövra är just makt. Ty makt är det, även om det av Joyce Carol Oates är skildrat som en form av motmakt riktat mot det allestädes närvarande herraväldet som samhället och de skilda representanter för överheten står för och den makt som på så sätt utövas i varje stund i de unga tjejernas dagliga liv.

Där finns bland annat hämnden på den närgångne läraren Buttinger, anfallet på försäljaren Wimpy Wirtz som tafsar på dem, stölden av ett annat gängs bil - och en färd i den som slutar i diket. En av tjejerna skriver Foxfires dagbok och ser, åratal efteråt, tillbaka på tiden med Foxfire.

I romanen tecknar författaren en bild av det amerikanska samhälle hon väl känner till och som är ett tema hon ofta följer i sina romaner.

Joyce Carol Oates är en av de ledande författarna i dagens USA. För sina inträngande skildringar av det amerikanska samhället har hon fått en rad litterära utmärkelser, och är år efter år en av de ständigt tippade Nobelpristagarna.

Denna bok blev även filmen "Foxfire" (1996). I den har Angelina Jolie en framträdande roll som "Margret 'Legs' Sadovsky". & Jenny Shimizu spelar "Goldie Goldman". Under denna tiden hade Angelina & Asiatiska Jenny ett förhållande som närapå slutade i giftemål (enligt Angelina).
Diagnos: Mördad  Gissy, Peter  3,9 (7)
Första knivmordet sker utomhus en stormig natt i centrala Göteborg. Det andra mitt i ett bostadsområde. Allmänheten är livrädd. Gärningsmannen går fri på gatorna medan polisen står maktlös när ytterligare ett dödsfall sker.

Akutläkare Robert Krüger, nyligen hemkommen från utlandstjänst med Läkare utan gränser i Somalia, blir oförskyllt indragen i polisjakten på mördaren medan han försöker ordna upp det trassliga samlivet med sambon Jonna och drygt ettåriga dottern Hilda.

Robert inleder motvilligt ett samarbete med den lynniga kriminalinspektören Mia Baltzarsdotter vid Göteborgspolisen för att försöka ringa in förövaren. Överraskande vändningar, högt tempo och stor dramatik är ingredienserna i Peter Gissys suggestiva kriminalroman. Här introduceras den nya hjälten Robert Krüger, som arbetar som akutläkare vid Sahlgrenska universitetssjukhusets akutintag i Göteborg.

Romanen är Gissys sjunde deckare. Hans tidigare böcker är översatta till flera språk. År 2002 vann han förstapriset i Årets deckarnovell. Han är verksam i Göteborg som frilansande medicinreporter.
Kyrkdjävulen  Niemi, Mikael  3 (15)
Matti bor i Pajala och går i sjuan. Hela hans liv förändras den dagen då en lärare visar klassen den gamla djävulsstatyetten i kyrkan. Matti och hans kompisar dras in i en rad skrämmande och övernaturliga händelser som de kan påverka på ett sätt de aldrig kunnat drömma om.
Förlorad ängel  Fitzpatrick, Becca  3,6 (8)
Noras lycka med Patch som skyddsängel blir kortvarig. För hon misstänker snart att han vill henne illa och bryter därför deras band. Patch svarar med att genast börja dejta Marcie, Noras värsta fiende och verkliga plågoande.
Det går så långt att Nora inte bara fruktar för sitt eget liv utan också börjar misstänka att det är Patch som ligger bakom mordet på hennes pappa. Kan Nora lita på sin skyddsängel?Är hans hemligheter farligare än hon någonsin kan föreställa sig?
Ringaren i Notre-Dame  Hugo, Victor  3,6 (8)
I det medeltida Paris med katedralen Notre-Dame i centrum möter vi den vanskapte ringaren Quasimodo, den sköna zigenerskan Esmeralda, den ståtlige kaptenen Febus och den fanatiske ärkedjäknen Claude Frollo. Deras kärleksförvecklingar och äventyr skildras i en målande beskrivning av livet i Paris under 1400-talet.
Den vackra Esmeralda väcker starka känslor hos de människor hon möter. Intrigerna leder till den dramatiska stormningen av Notre-Dame där den starke ringaren hjältemodigt försvarar sin katedral.

Boken skrevs 1831 och är ett av Victor Hugos mest kända verk.
Drakväktaren  Wilkinson, Carole  5 (4)
Berättelsen utspelar sig år 141, under kejsar Wudis regeringsperiod i Kina.
En slavflicka hamnar som liten hos den kejserliga drakskötaren Lan, en förskräcklig man, i Huangling. Han super medan flickan får arbeta, och hus och djur vansköts.
När bara en drake finns kvar dyker kejsarens följe upp, med sig har de drakjägaren Diao. Med hjälp av slavflickan Ping lyckas draken och den tama råtta Hua fly. De får även med sig drakstenen, som draken vaktat i sin håla. Det visar sig att flickan förstår vad draken tänker och säger, och han berättar att han till varje pris måste föra drakstenen till havet. Ping följer med, för hon får veta att hon är efterlyst av kejsaren.
Vi följer de tre kumpanernas äventyrliga flykt österut, genom hela Kina, genom städer och landsbygd, på båt längs Gula floden. De lär känna kejsarens son och blir vän med honom, men de fruktar hela tiden den onde drakjägaren som är dem tätt i hälarna.


Det här är spännande läsning med en barnbokshjältinna, Ping, mitt i äventyren!
För "Drakväktaren" har Carole Wilkinson tilldelats flera utmärkelser i sitt hemland Australien.

Ett fjärran eko  McDermid, Val  5 (4)
Snön ligger tung över den skotska staden St Andrews när studenten Alex Gilbey och hans tre polare hittar en kvinna knivskuren och döende på kyrkogården. De fyra killarna misstänks för mordet och trots att de aldrig döms blir de märkta för livet. Tjugofem år senare hoppas polisen att den nya DNA-tekniken ska kunna lösa det mystiska mordet. Men när man börjar röra i det förflutna avslöjas nya grymheter och snart svävar fler människor i livsfara.
Expeditionen : min kärlekshistoria (illu  Uusma, Bea  5 (4)
Narrens hemlighet  Hobb, Robin  5 (4)
Förhållandena i Sex Hertigdömen har förändrats och för Sonen har det blivit omöjligt att återvända till sin eremittillvaro. Han flyttar tillbaka till Bockborgen och återgår till att vara sin gamle lärare Chades assistent. Men Chade börjar bli till åren, och Sonen tvingas ta över allt mer av hans ansvar. Det blir också Sonens uppgift att försöka lotsa riket förbi ett annalkande inbördeskrig. Men officiellt är han prins Trofasts livvakt med namnet Tom Grävlingsstrimma, och han undervisar prinsen i både Klokskapen och Färdigheten.

När så drottningen vill gifta bort prins Trofast med Elliania, en ung gåtfull prinsessa från Utöarna, börjar problemen. Det visar sig att Narren gömmer på hemligheter, och när Elliania skickar ut prins Trofast på ett omöjligt uppdrag för att vinna hennes hand, måste Sonen följa med utan sin gamle vän.

'Narrens hemlighet' är andra delen i trilogin 'Den gyllene mannen' av Robin Hobb, känd för trilogierna 'Berättelsen om Fjärrskådarna' och 'Handelsmännen och de magiska skeppen'.
Narrens uppdrag  Hobb, Robin  5 (4)
Sex hertigdömen regeras sedan urminnes tid av kungasläkten Fjärrskådarna, som besitter en egenskap som benämns Färdigheten och som ger dem förmågan att verka på avstånd. Det finns också människor som kan kommunicera med djur, vilket anses farligt och perverst. De kallas för Klokskapare och jagas och dödas under grymma former.

Fjärrskådarättlingen Sonen har båda dessa egenskaper. Vi möter honom nu på nytt när han har dragit sig tillbaka till en enslig stuga i vildmarken för att återfinna sig själv. Men ödet vill annorlunda.

En dag uppsöks han av sin gamle läromästare Chade som vill locka honom tillbaka till hovet som lärare åt den unge prins Trofast. Sonen är betänksam, men så får han besök av en ståtlig ryttare i gyllene färger. Det visar sig vara en vän från barndomen, Narren. Även han vill få Sonen att återvända till Fjärrskådarnas hov. Då kommer bud om att prinsen har kidnappats av Klokskapare. Sonen och Narren får i uppdrag att finna och återbörda prinsen. Men även prins Trofast är en Klokskapare...

'Narrens uppdrag' är första delen i serien 'Den gyllene mannen', en ny underbar berättelse av Robin Hobb.
Yttersta offret  Mead, Richelle  5 (4)
Besökaren  Child, Lee  3,4 (9)
Sergeant Amy Callan och löjtnant Caroline Cook har mycket gemensamt. Båda är i början av en lovande militär karriär, båda har blivit utsatta för sexuella trakasserier från överordnade och båda har tvingats begära avsked från armén. Och båda är döda.
Deras nakna kroppar påträffas hemma i badkaret, utan några som helst märken eller skador. Men det är inte vatten kvinnorna ligger i, utan färg - liter på liter med grön kamouflagefärg.
FBI:s experter jagar en seriemördare med anknytning till armén. En iskall och intelligent ensamvarg, någon som båda kvinnorna kände och som har en räkning att göra upp.
Jack Reacher, den före detta militärpolisen och frihetstörstande vagabonden, blir inledningsvis jämförd med FBI:s gärningsmannaprofil och sedan ofrivilligt indragen i utredningen. Reachers militära bakgrund och sakkunskap gör honom till en värdefull - om än ostyrbar - samarbetspartner.
När ytterligare två kvinnor fallit offer för mördaren har man ännu inte fått svar på de viktigaste frågorna:
Hur dog dessa kvinnor? Och varför?

Den trägne odlaren  Le Carré, John  3,4 (9)
Den brittiska kolonin i Nairobi är chockad. Den unga, idealistiska Tessa Quayle har hittats mördad vid Turkanasjön i norra Kenya. Vilka är gärningsmännen? Vilket är motivet? Hennes man Justin, karriärdiplomat och rosenodlare, måste finna svaren på de frågorna - eftersom ingen annan tycks vilja göra det. Hans efterforskningar får honom att upptäcka saker som han aldrig vetat om sin hustru, kvinnan han knappt hade tid att älska, och tvingar honom att konfronteras med våldet och korruptionen hos de mäktiga män och bolag som styr dagens Afrika.

John le Carré tränger här in i Afrikas mörkaste hjärta, blottlägger den otyglade kapitalismens cyniska spel med människoliv och skildrar hur en lojal statstjänsteman förvandlas till avfälling. En ny höjdpunkt i ett stort författarskap.
Här ligger jag och blöder  Jägerfeld, Jenny  3,4 (9)
Klockan var kvart i ett torsdagen den tolfte april, dagen för den internationellt inbillade olycksdagen, och jag hade just sågat av den yttersta toppen av min vänstertumme med en elektrisk sticksåg."

Maja skulle aldrig skada sig själv, aldrig avsiktligt som folk verkar tro. Ska man inte få såga av sig en tumspets utan att alla börjar oroa sig? Det vill säga, alla utom Majas mamma. Tvärtom är det Maja som oroar sig för henne.

På en fest hon inte är inbjuden till träffar hon tjugoåriga Justin, en superverbal bilmekaniker med rosa byxor, som får henne att glömma allt om frånvarande mammor och avsågade tummar. Men sen läser Maja ett mejl som inte är till henne, ett mejl som gör ondare än alla sticksågar i världen.

HÄR LIGGER JAG OCH BLÖDER är en bladvändare med gapskrattshumor och allvar, av författaren till romanen HÅL I HUVUDET (2006).

Kamelklubben  Baldacci, David  3,4 (9)
I utkanten av Washington DC huserar Kamelklubben. Den består av fyra udda och illa medfarna medlemmar, och är helt utan makt. Deras mål är att ta reda på "sanningen" om vad som händer i landet.
Den brokiga församlingen leds av en man med ett dunkelt förflutet som kallar sigOliver Stone. Klubben ägnar dag och natt åt att granska fantasifulla konspirationsteorier,nyheter och myndigheternas förehavanden för att försöka finna sanningenoch ställa USA:s ledare till svars inför folket. Men inte i sina vildaste mardrömmarkan Stone föreställa sig den konspiration som Kamelklubben är på väg att avslöja...

Efter att ha bevittnat ett mord slungas klubben huvudstupa in i en intrig som sträcker sig ända in i Vita Huset, full av oväntade vändningar, högt spel och globala förvecklingar. Klubben slår sig ihop med Alex Ford, en veteran inom Secret Service, som motvilligt blir en av aktörerna i en av de mest rysliga incidenter som någonsin utspelat sig på amerikansk mark. Händelsen kan mycket väl leda till den slutgiltiga urladdningen mellan två skilda världar, och det enda som står i vägen för katastrofen är fem oväntade hjältar.

I Kamelklubben tecknar David Baldacci en skrämmande och levande bild av en värld som snart skulle kunna bli verklighet, och av den lilla grupp som har en möjlighet att hindra apokalypsen.
Prickskytten  Child, Lee  3,4 (9)
Några sekunder som förändrade allt...
Jack Reacher är en hjälte som stannar i minnet - en tuff, tystlåten individualist som går sina egna vägar. I en småstad i Indiana ligger en ensam prickskytt gömd i ett parkeringshus. Mitt under rusningstid börjar han skjuta rakt mot folkmassan på torget nedanför. Fem personer mister sina liv i detta blodbad. Skytten lämnar tydliga spår efter sig och polisen får snabbt fast honom. Han heter James Barr och det verkar bli ett solklart fall. Samtidigt arbetar Jack Reacher på sin solbränna i Miami med en norsk blondin som sällskap. Men han är rastlös. Reacher tycker inte om att vara för länge på en och samma plats. Han är van att vara behövd och nu, helt plötsligt, vill ingen längre ha hans tjänster. James Barr förs till häktet men han vägrar envist att prata. Det enda han säger till sin advokat är: "Se till att Jack Reacher kommer hit." Poliserna känner sig förvirrade - för vad kan denna uppenbara psykopat ha gemensamt med en f.d. militärpolis?
Lee Child är engelsman, men efter tjugo års arbete inom brittisk television flyttade han till USA och började en ny karriär som thrillerförfattare. Hans böcker om den tuffe actionhjälten Jack Reacher har blivit en stor internationell succé.
Antikvariat Blå Spegeln  Widmark, Martin  4,4 (5)
''David & Larissa'' är en ny bokserie av succéförfattaren Martin Widmark, i dag en storfavorit hos både barn och kritiker för sina böcker om LasseMajas Detektivbyrå och monsteragenten Nelly Rapp. Nu blir det spänningsläsning med naturvetenskaplig inriktning för en lite äldre målgrupp. Huvudpersonerna dras in i historier som ställer dem inför existentiella frågor om liv, död, åldrande, tid, moral och den senaste DNA-teknikens möjligheter. Den drivna och mångsidiga illustratören Katarina Strömgård, som hemtamt rör sig i både historiska och nutida miljöer och sago- och fantasyvärldar, har gjort de uttrycksfulla illustrationerna (en per kapitel), som fångar karaktärer och miljöer på kornet.


I den första boken har den 13-årige David just flyttat in hos Melkior, en vän till familjen som äger antikvariatet Blå Spegeln. Melkior är en sympatisk man som mest ordnar med sina gamla böcker om biologi och zoologi. Det passar David perfekt, som trivs bäst när han får vara i fred och fundera. Numera gillar han också att vara i Larissas sällskap, en smart och egensinnig tjej från Ryssland som dök upp den första skoldagen i 7:an.
En dag bryts de stilla rutinerna på antikvariatet då Melkior plötsligt är spårlöst försvunnen. David och Larissa hittar ett kodat meddelande som hjälper dem att ta upp jakten. Efterhand avslöjas mer och mer om Melkiors häpnadsväckande förflutna. Och när de djupt nere i en underjordisk sal, fylld av urgamla men levande exotiska djur, får se ett diplom på väggen, tror de knappt sina ögon: ''Till Melkior Rasmussen för förtjänstfulla insatser'', står det. Undertecknat: ''Charles Darwin''.Belägringen  Gemmell, David  4,4 (5)
Anföraren Ulric har samlat de krigiska Nadirstammarna i ett väldigt krigståg för att lägga under sig alla kringliggande riken. Blod och aska har färgat deras väg. Nu har de nått Drenaiimperiets sista fäste Dros Delnoch. Faller fortet kommer horderna att välla in över Dreanis slättstäder.
I landet råder kaos. Rek, kringströvande lycksökare, flyr de kommande striderna, men ödet vill annorlunda. När han möter Virae, dotter till greven av Dros Delnock, dras han obevekligt mot händelsernas centrum.
Samtidigt har Druss den legendariske, en gång den störste bland krigare, nåtts av ett nödrop från fortet och trots sin höga ålder åter dragit på sig rustningen och höjt sin fruktade stridsyxa Snaga. Också De trettio, en mystisk munkorden med märliga förmågor, hörsammar nödropet och beger sig till Dros Delnoch för att kämpa och dö.
Tillsammans skrapar de ihop de fragment av en armé som finns och bereder sig att möta den till synes övermäktiga fienden vid Dros Delnochs murar.
Hjälten  Koontz, Dean  4,4 (5)
Timothy Carrier brukar ta en öl efter jobbet i sin väns bar. Han tycker om att slå sig i slang med barens mer excentriska gäster. Men den nervöse mannen som sitter bredvid honom just den här kvällen har blandat ihop Tim med någon helt annan och mannen ger honom ett brunt kuvert fullt med pengar.

"Tio tusen nu. Resten får du när hon är borta."

Innan främlingen går lämnar han ett fotografi av den vackra kvinnan som ska dö, och hennes adress. Men det blir snart ännu värre. Tio minuter senare slår sig en annan främling ned bredvid Tim. Den här mannen är en kallblodig mördare som tror att det är Tim som har lejt honom. Tim tänker snabbt och säger:

"Jag har ändrat mig. Du får tio tusen för att inte göra någonting. Vi kan kalla det för ett inte-döda-arvode."

Han behåller fotografiet och ger pengarna till yrkesmördaren. Tim smyger efter mannen ut från baren, och då får han nästa chock: yrkesmördaren är polis. Plötsligt befinner sig den helt vanlige Tim Carrier mitt i ett mysterium med oanade proportioner. Han är den ende som kan rädda en oskyldig kvinnas liv och stoppa en mördare som rättvisan inte kommer åt, och som är lika obeveklig som ondskan själv.

Men först måste Tim utveckla egenskaper inom sig själv. Med förmågor som mod, uthållighet och osjälviskhet kan även en helt vanlig man bli hjälten.

Pressröster om "Hjälten":

"... ett mästerverk i sin genre!"
- Vestmanlands Läns Tidning

"Dean Koontz levererar en thriller så övertygande att många läsare kommer sluka den i en enda sittning."
- Publishers Weekly (Starred review)

"Nagelbitarspänning a'la Kontz, lika fängslande som vanligt."
- Booklist
I det tysta  Jaggers, Vicky  4,4 (5)
Krigarhjärta  Larsson, Henrik  4,4 (5)
9-årige Eriks liv tar en dramatisk vändning när den lilla by han lever i skövlas av ett krigarfölje. Han blir tillfångatagen och förs som slav till ett stenbrott i det främmande och varma Söderland.
Åren går och Erik växer sig allt starkare. Långsamt börjar han förstå att han inte bara är en vanlig bondpojke, utan att ödet har något mer i beredskap för honom...
Locke Lamoras lögner  Lynch, Scott  4,4 (5)
''Problemet är'', sa Tjuvmakaren, ''att om jag inte lyckas sälja honom till dig måste jag skära halsen av honom och kasta honom i bukten. Och jag måste göra det inatt.''
En ung pojke fiskas upp av Tjuvmakaren, han som tar sig an utsatta föräldralösa barn. I tjuvmakarens vård lär sig pojken att stjäla, men han visar sig vara för skicklig, han vill för mycket. Pojkens ursprung är oklar men hans öde säkert - han är gentlemannatjuven, även kallad Locke Lamora.

Välkommen in till Camorras värld där mystik och rå realism blandas samman och bildar en oslagbar miljö i sann fantasy- och modern Dickensanda.
Här härskar överlevnad som det mest primära. I en värld där även barn hängs eller utnyttjas på värsta tänkbara sätt gäller det att vara underfundig, att snabbt förstå spelreglerna. Här växer Locke Lamora upp och blir mästare på att bedra.
I kontrast till allt det grymma reser sig fem torn av Elderglas som med sitt falska ljus både fascinerar och påminner om en svunnen tid.
Låt dig förföras av Locke Lamoras lögner ...
Kommer att blir film under de närmsta åren, filmrättigheter uppköpta.
Den långa vägen ut ur helvetet  Manson, Marilyn  3,3 (10)
Äntligen svensk utgivning för bestsellern The long hard road out of hell, skräckrockarens självbiografi. Detta är svartrockens askungesaga, från barndom till succé, inklusive pubertetsgrubbel, familjeavslöjanden, skolpojkshyss och kärlekshistorier.

Marilyn Mansons karriär är som en levande manual i framgångsrik marknadsföring. Av den orsaken börjar även PR-folk och marknadförare över hela världen att studera fenomenet Manson med intresse. Och tvärtom vad man kan tro är Manson inte drogliberal. Snarare motståndare. Det framgår tydligt i boken att han tackar sina framgångar just för att han hållit droger på avstånd - utan att för den delen hyckla om att han aldrig provat.

''Antichrist Superstar'' Är han ond, eller galen? Foton av honom förskräcker. Hur kunde en blyg pojke uppfostrad i en kristen skola förvandlas till motsatsen? Han har kallats ''Antichrist Superstar'' men ganska snabbt i boken träder en riktigt sympatisk människa fram. Långtifrån ond och absolut inte galen. Marilyn Manson är knappast satanist, men förmodligen religionsmotståndare, precis som han är motståndare till det mesta han tycker hindrar människans fria tänkande. Han kritiserar också USA för sitt hyckleri och sin dubbelmoral och där är han i gott sällskap av t ex Michael Moore (Stupid White Men, Bowling for Columbine, osv) samt Sacha Baron Cohen (bl a Borat).

Som performanceartist, konstnär, skribent och musiker har han milliontals sålda album bakom sig och utsålda arenor världen över. Marilyn Manson, eller Brian Warner som han egentligen heter, har en hel del att berätta och tillsammans med författaren Neill Strauss har den amerikanske rockstjärnan skrivit en bok med en stor portion humor där sångaren inte är rädd för att utelämna sig själv. Bl a innehåller boken ett par mörka avslöjanden som nästan, men bara nästan, skulle kunna placera författaren i fängelse.

Neil Strauss, som är journalist på New York Times och Rolling Stone Magazine har skrivit några av de senaste årens mest lästa biografier, bl.a. Mötley Crüe - The Dirt, Jenna Jameson - How to make love like a porn star och nu senast raggnings Bibeln - The Game.

Förutom den kritikerrosade skildringen av Mansons liv är boken också fylld av intervjuer med klasskamrater och lärare, brev och intervjuer, citat från historiska personer, mängder av privata foton på Manson med vänner samt illustrationer ur Dantes Inferno.
Den vedervärdige mannen från Säffle  Sjöwall, Maj  3,3 (10)
En pensionerad polis hade blivit brutalt nedhuggen med en bajonett. Martin Beck utgick ganska snart från att det rörde sig om hämnd. Men vad driver någon till att vilja hämnas på poliser?
En julsaga  Dickens, Charles  3,3 (10)
Julen framkallar inte mer än ett uppgivet ”Äsch, bluff!” från Ebenezer Scrooge (Scott), en snåljåp som i sitt sökande efter rikedom förvandlats till en bitter och ensam gammal man.

Men när han får besök av Spöken från Svunna, Nutida och Kommande Jular på självaste Julafton, lär han sig till slut att öppna sitt hjärta för julens budskap och glädje, bland familj och vänner.
Vecka 36  Sarenbrant, Sofie  3,2 (11)
Camilla Läckberg har gjort det med Fjällbacka, Åsa Larsson med Kiruna och Ann Rosman med Marstrand - nu är det Branteviks tur att hamna på deckarkartan!

Sommarsäsongen i det lilla fiskeläget Brantevik är över för den här gången. För familjerna Winter och Malm har det varit en regnig semestervecka och stämningen är inte på topp. De bästa vännerna Johanna och Agnes är båda gravida och inom några få veckor kommer de att vara mammor.
I ett försök att ändå avsluta vistelsen på ett bra sätt bestämmer sig paren för att gå och sjunga karaoke på den lokala hamnkrogen. Men något går fruktansvärt fel och på morgonen när de andra vaknar är Agnes borta.
Agnes försvinnande blir veckans stora nyhet och polisen och media arbetar var och en på sitt håll för att finna en lösning på gåtan. Men det blir en kamp mot tiden och allt tar en oväntad vändning när en död kvinna hittas uppspolad på en strand ...

Vecka 36 är en deckare som vågar ha höggravida kvinnor i huvudrollerna och som har ett slut som kommer att få dig att tappa andan och längta efter mer ...De övergivna  Wahl, Mats  4 (6)
De övergivna är en fristående fortsättning på Vinterviken och utgör den andra av tre berättelser om John-John...
Det flammande korset (del 5)  Gabaldon, Diana  4 (6)
En ny bok i Diana Gabaldons succéserie om Claire Randall och Jamie Fraser. Claire har den magiska gåvan att kunna resa i tiden. Hon är född på 1900-talet men lever nu tvåhundra år tidigare. De skotska nationalisterna är besegrade och Claire och Jamie bestämmer sig för att pröva lyckan i North Carolina i ''den nya världen''. Claire vet att oår väntar, att det amerikanska frihetskriget står för dör-ren, men familjen inrättar sitt liv efter detta och det som ger dem mod och hopp är de täta band av kärlek som knyter dem samman.
Det flammande korset är en roman om glödande passion men också en guldgruva för den historiskt intresserade. Som Jean M Auels like tecknar Diana Gabaldon människor och miljöer med stor historisk autenticitet. För den som ännu inte upptäckt Diana Gabaldon väntar ett stort läsäventyr.
Övriga titlar i serien om Claire och Jamie: Främlingen, Slända i bärnsten, Sjöfararna, Trummornas dån och Snö och Aska.
Färjan  Strandberg, Mats  4 (6)
I kväll ska 1 200 förväntansfulla passagerare åka på en kryssning mellan Sverige och Finland. Men det finns något ondskefullt ombord på den här resan. Mitt i natten är färjan plötsligt avskärmad från omvärlden. Det finns ingenstans att fly. Det finns inget sätt att kontakta land. Och du vet inte vem du kan lita på.

Gentlemän och spelare  Harris, Joanne  4 (6)
Det nya skolåret har just börjat på S:t Oswald's, en gammal och välrenommerad internatskola för pojkar i norra England. Både personalen och skolans elever känner en fläkt av förändring - en ovälkommern förändring. Kostymnissar. meningslöst pappersarbete och IT är det som gäller, och Roy Straitley, en excentrisk latinlärare som hör till inventarierna på S:t Oswald's, börjar till sist överväga att gå i pension, om än motvilligt.
Men under revirstriderna, gnabbet och de vardagliga kriserna på skolan ruvar en mörkare hemlighet. Ett bittert agg, intesivt odlat men väl dolt under tretton år, är på väg att flamma upp. Vem är den mystiska insidern vars grymma practical jokes gradvis övergår i terror? Och hur kan en gammal, nästan bortglömd skandal bli den sten som får jätten Goliat på fall?
Ingenbarnsland  Hetekivi Olsson, Eija  4 (6)
"Djävulskt starkt. "Ingenbarnsland" en statarroman för vår tid." DN

"Hoppfull vrede i romandebut" SR Kulturnytt

"Romanen är sprängfylld av underbara nykonstruktioner och oväntade vändningar." SvD

"Henne vill jag verkligen läsa mer av!" Skånskan

"Att läsa Ingenbarnsland är som att slungas runt i en centrifug." Norrköpings tidningar
I de lugnaste vatten  Sten, Viveca  3,1 (12)
Det är en het julimorgon på Sandhamn i Stockholms skärgård. En manskropp inlindad i ett fisknät flyter i land på öns västra strand.

En dryg vecka senare hittas en kvinna brutalt mördad på ön och Thomas Andreasson från Nackapolisen får ta sig an fallet.

Ledtrådarna är få. Vad hade de döda för anknytning till Sandhamn? Vilken är den felande länken? Plågad av förlusten av sin nyfödda dotter och ett havererat äktenskap kastar sig Thomas in i utredningen. Till sin hjälp har han barndomskamraten Nora Linde, som är fritidsboende på ön.

En mördare går lös i sommaridyllen och pressen på polisen ökar allt mer. De måste snabbt finna den skyldige innan ytterligare liv går till spillo ...

I de lugnaste vatten är den första boken i en serie Sandhamnsdeckare om kriminalinspektören Thomas Andreasson och juristen Nora Linde.

Viveca Sten är chefsjurist på Posten och har tidigare givit ut flera juridiska fackböcker. Hon bor utanför Stockholm med man och tre barn. Sedan barnsben har hon tillbringat somrarna på Sandhamn, där hennes släkt har haft hus i flera generationer. I de lugnaste vatten är hennes skönlitterära debut.
Ruinerna  Smith, Scott  3,7 (7)
Tre veckors festande och slappande i Cancún. Det är vad fyra amerikanska backpackers planerar att göra i Mexico. Men inget blir som de tänkt sig. Ruinerna är en klibbig, krypande djungelrysare som Stephen King kallat för "Århundradets bästa skräckroman".

När en nyfunnen väns bror plötsligt försvinner ser de fyra vännerna det som en möjlighet till äventyr och bestämmer sig för att hjälpa till med sökandet. Med kurs på en ruin från mayatiden beger de sig ut i djungeln. Men det som är tänkt som en spännande utflykt förvandlas snart till en mardröm något okänt och skräckinjagande lurar på deras väg.

Ruinerna är lika mycket en psykologisk studie av samspelet mellan vanliga människor när de utsätts för extrem stress, som en skildring av ett okänt, krypande hot. Den klibbiga, närmast outhärdliga djungelhettan är klaustrofobisk och bidrar till att stegra ångesten och undergångskänslan. Läsaren blir så skickligt indragen i historien att man till slut känner sig lika fångad som bokens karaktärer. Tänk en kallsvettig skräckversion av The Beach i Mexicos djungel, eller en variant av Joseph Conrads Mörkrets hjärta. Stephen King kallar Ruinerna för århundradets bästa skräckroman och menar att den kommer att göra för djungelsemestrar vad Hajen gjorde för badstränder 1975.