bokrecensioner boktips

Nobels testamente

Författare: Liza Marklund
Genre: Thriller
Ämnesord: mord, historia, kärlek, spänning
Utgivningsår: 2006
ISBN: 9164201856


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Journalisten Annika Bengtzon är på Nobelfesten i Stockholms stadshus. Hon dras in i ett morddrama då den medicinska Nobelkommitténs ordförande Caroline von Behring blir skjuten av under den pågående dansen inne i stadshuset. Annika Bengtzon blir vittne till mordet men kan till sitt stora förtret inget skriva för sin tidning, Kvällspressen, då hon av polisen Q blir belagd med yppandeförbud. Q tror att hennes reportage kan störa utredningen på den mystiska gyllenögda kvinnan som mördade von Behring. Bengtzons härvande i nystan kring mordet kompliceras samtidigt av problem på hemmaplan med maken Thomas.

Utdrag ur boken:
- Kallade du mig verkligen löpsedelskåt?/Annika Bengtzon
Medelbetyg: 3,59 (22 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Nobels testamente :
2006-06-28 21:52
Detta är den sjätte delen i Marklunds mycket uppskattade Annika Bengtzon serie. Som många andra tycker även jag att författarens starka sida är det vardagliga i historien. Livet hemma med familj och barn. Själva handlingen kring morden är också den välskriven men en aning förutsägbar och kan ibland tendera till tråkig.
Medan beskrivningarna om journalisten Annikas privatliv håller mycket hög klass.

Själva handlingen består från början av ett mord som äger rum på Nobelfesten i gyllene salen. och naturligtvis råkar våran kära huvudperson befinna sig på platsen.

Gåtan om mordet växer sig så småningom allt större men allt kan kopplas ihop till en man... Alfred Nobel.
Betyg 4
2007-01-12 20:51
lite väl mycket fokus på sidohistorier men helt ok
Betyg 3
2007-02-12 13:54
en av de bästa i serien, konspirationsteori och intrigerna på karolinska institutets forskningsavdelning känns "verkliga och man kan undra var marklund hittat stoffet. bra späning och intrig.
Betyg 4
2007-05-07 07:29
Nobelkommitténs ordförande skjuts mitt på dansgolvet i Gyllene salen. Så börjar boken som sedan fortsätter i miljöer som inte många vet något om, Karolinska institutet och Rosenbads korridorer t.ex.
Annika Bengtzon dras in i detta efter att ha bevakat Nobelfesten inifrån för sin tidning. Men med yppandeförbud blir hon rätt oanvändbar.

En bra historia och ett otroligt arbete av författaren med alla fakta gör boken väl värd att läsas. Även Annikas familjeliv ger en äkta känsla.
Jag längtar redan efter Lizas nästa bok om Annika Bengtzon.
Läs den!
Betyg 5
2007-07-09 17:31
Nobels testamente är Liza Marklunds sjätte bok om journalisten Annika Bengtzon. Den är en fristående fortsättning på Den röda vargen. Boken är till stor del inspirerad av pjäsen Nemesis, skriven av Alfred Nobel.

Annika Bengtzon befinner sig på Nobelfesten i Stockholms stadshus. Hon dras in i ett morddrama då den medicinska Nobelkommitténs ordförande, Caroline von Behring, blir ihjälskjuten mitt under den pågående dansen av en mördare i aftonklänning. Annika blir vittne till mordet men beläggs med yppandeförbud eftersom hennes reportage kan störa polisens jakt på den kvinnliga mördaren.

Snart befinner sig Annika mitt i en våldsam historia av terror och död som utspelar sig genom flera sekler. Var hon än letar hittar hon spår efter samme man - Alfred Nobel. Till slut befinner hon sig livsfarligt nära sanningen och inser att gåtans lösning finns i Nobels testamente.

Handlingen i boken utspelas på många olika platser: i bankettsalarna i Stockholms stadshus, i laboratorierna på Karolinska Institutet i Solna, på Thomas nya arbetsplats justitiedepartementet i Rosenbad, på Kvällspressen och i Annikas och Thomas nya villa.

Nobels testamente är, enligt mig, en av Liza Marklunds bästa romaner om Annika Bengtzon. Den skiljer sig från övriga böcker genom att man redan från början får reda på vem som är mördaren. Detta gör dock inte boken mindre spännande. Nobels testamente tar många intressanta och oväntade vändningar och som läsare måste man vara vaken och uppmärksam. Personbeskrivningarna är mycket bra och välgjorda, liksom beskrivningarna av miljön. Slutet på boken lämnas en aning öppet och därför ska det bli spännande när nästa bok i serien, Livstid, utkommer.
Betyg 4
2007-08-30 20:02
Boken är väldigt spännande.Jag har alldrig läst några böcker
skrivna av Liza marklund.Jag kommer att köpa uppföljaren på boken.
Betyg 5
2008-05-05 17:26
Riktigt, riktigt bra. Det blir bara bättre och bättre.
Betyg 4
2008-05-18 15:06
Mycket underhållande bok!
Betyg 4
2008-12-26 17:04
Jag tycker den var ganska tjatigt. Liza skriver bra, men bättre än så här kan det bli!
Betyg 2
2009-04-09 15:45
Tillsammans med En plats i solen är det här den bästa boken hon skrivit. Marklunds karriär har annars präglats av en ojämnhet i kvaliteten. Det är egentligen först med denna bok som det går att se att hon nått fram till sin egen stil och känns trygg i sitt berättande.
Betyg 5
2010-02-08 20:18
Nä, jag börjar tröttna lite på att allt är så eländigt kring Annika Bengtzon hela tiden. Det känns som att det aldrig kommer någon ljuspunkt och det gör böckerna tungrodda. Som vanligt en bra story vid sidan av det privata, men tungsinnet gör att jag tvekar att läsa vidare i Marklunds serie.
Betyg 3
2011-08-27 13:51
Alltså, på senaste tiden har jag börjat känna att Annika Bengtzon är en döende karaktär. Hur mycket mer kan hända henne?

JAg blev positivt överraskad av den här boken, men jag kände att bokens fokus var om hennes privatliv och allting hamnade lite om bakfoten och det var lite rörigt i vissa delar. Men helt klart en läsvärd bok, men jag känner mig less på Annika nu, jag hoppas att hon skriver något banbrytande och nytt, även om Marklund välje ratt fortsätta skriva om Annika, varför inte låta henne ta den där fikan med Bosse från konkurrenten?
Betyg 3
2012-04-01 16:38
Det här var en lättläst bok, drivet är bra trots att författaren mest ägnar thriller-storyn förstrött intresse. Det gör jag med.

Det som är bra är däremot (som alltid hos Liza M) journalist-delen, Annika B är borta från jobbet några månader och när hon kommer tillbaka är hennes tidning allt annat än en plats där man ägnar sig åt att producera en papperstidning.

Kunde man slippa familjelivsskildringar så skulle det också vara bra.
Betyg 2
2015-01-21 11:17
Spännande thriller där jakten på nobelpris får en avgörande roll för några mord. Boken ger en hel del intressant information om Nobels liv.
Journalisten Annika Bengtzon tycks snubbla över det ena liket efter det andra och drar till sig farliga situationer précis som i tidigare böcker.
Berättelsen är välskriven opch innehåller mycket fakta och jag gillade den mycket.
Betyg 4Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Nobels testamente
Liknande böcker:
Mittvatten
 A. Dahl
Nu dör vi
 S. Flodén
Nu dör vi
 S. Flodén
Livet skiljer oss åt
 H. Mattsson
München
 R. Harris
Hämndens väg
 J. Higgins
En gnista i mörkret
 S. Willingham
Olyckshändelse
 A. Bodelsen
Förloraren tar allt
 K. Genberg