bokrecensioner boktips

Silmarillion

Författare: JRR Tolkien
Genre: Fantasy
Ämnesord: krig, mord, spänning, äventyr
Utgivningsår: 1977
ISBN: 9172633956


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Silmarillion är berättelsen om hur världen skapades, om Ainurs musik och Midgårds första ålder, om de olika gudarna och deras makt. Här berättas om de underbara ädelstenar -silmarillerna - som stjäls av den onde Morgoth och om det stora kriget med alverna och deras allierade som blir följden av detta illdåd.

Här finns förhistorien till den sagolika Trilogin om Härskarringen och här möter vi många av de folkslag, gestalter och varelser som återkommer i trilogin. J.R.R. Tolkien arbetade under hela sitt liv med att ge gestalt åt sin sagovärld. Han betraktade själv Silmarillion som sitt främsta verk, även om det publicerades först efter hans död. Silmarillion är ett mäktigt och storslaget verk, en mörk vision av världen och kampen mellan gott och ont, ett ödesdrama av rik och förhäxande fantasi.

J.R.R Tolkien arbetade under hela sitt liv med att ge gestalt åt sin sagovärld. Han betraktade själv Silmarillion som sitt främsta verk, själva källan till allt annat han skrev.
Medelbetyg: 3,78 (18 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Silmarillion :
2004-09-05 21:03
Den här boken tyckte inte jag var lättläst, men det är inntressant att veta hur allting började; Vem är egentligen Sauron? Varifrån kommer Gandalfs makt? Varifrån kommer alverna? Hur är Galadriel släkt med Arwen? Sådana frågor och många fler besvaras i Silmarillion samtidigt som det är en samling spännande och dramatiska berättelser fulla av kärlek, hat, svek, ond bråd död och den eviga kampen mellan ont och gott...

Titeln syftar på de tre ädelstenar, silmarillerna, som Fëanor skapar och som sedan stjäls av den onde guden Melkor. Denna händelse leder till en splittring mellan gudarna och Fëanors folk som sedan påverkar världens öde i flera tusen år framåt.

Silmarillion färdigställdes aldrig av Tolkien, utan den bok som till slut gavs ut år 1977 var sammanställd av hans son Christopher Tolkien. De äldsta manuskripten påbörjades år 1917 när Tolkien låg sjuk i skyttegravsfeber och han arbetade fram till sin död med att skriva om berättelserna. Christopher Tolkien redigerade de i många fall ofullständiga texterna så att boken skulle gå att läsa som ett avslutat verk.

Betyg 3
2004-09-23 11:13
Jag tycker att Silmarillon är Tolkiens bästa bok, det är synd att den hamnat i skuggan av sagan om ringen trilogin. Alla borde ha läst boken den funkar både som spännande läsning och som godnattsaga. Allt är så fint och detaljerat beskrivet.
Betyg 4
2004-10-10 17:23
GUDOMLIG!
tycker verkligen att det är synd att denna underbara tolkien-bibel kommit i skuggan av triologin.
har du läst triolgin men inte denna?? LÄS DEN!
Betyg 5
2004-12-09 12:56
Den här boken är underbar! En nackdel är att det är fruktansvärt mycket olika namn att hålla reda på, så den är mycket bättre andra gången man läser den.

Annars har den här boken allt... Intressant mytologi, fred och glädje, tragiska förluster, dramatiska kärlekshistorier, förräderi och svek som blandas med trofast vänskap. Ett mästerverk!
Betyg 5
2004-12-10 04:10
Läste den för några år sedan. Den är bra på många sätt, men ärligt talat är det väl jobbigt när det tillkommer i snitt tre nya namn per sida. Och det är ju inte direkt Kalle och Nisse heller. Kan inte sätta ett betyg eftersom referensramar saknas...
2006-01-01 09:31
den var perfekt...dock har jag inget mer att säga om den..... jo den var perfekt
Betyg 5
2006-04-18 15:40
Det här är en bok som påminner om en helt vanlig historiebok, men den är så bra skriven.
Om du tycker om Sagan om Ringen och är berädd på ett virrvarr av alviska namn och hjältar kommer du att älska den här boken
Betyg 5
2006-11-19 17:29
Grym!
Betyg 5
2007-01-30 19:22
Visserligen ganska intressant ibland, men nja. Jag fick kämpa ordentligt.
Betyg 2
2007-08-03 14:40
Jävligt sugig bok!!!
Betyg 1
2008-04-02 14:20
Detta är kanske världens bästa bok. Den har allt vad en fantastisk bok behöver. Känslan, kraften, spänningen, äventyret, sorgen, glädjen, stoltheten, hatet, furstar, orcer, magi, fältslag, gömda borgar, envig kamp och tre ädelstenar som vänder upp och ner på allt.

Boken skiljer sig duktigt från The Hobbit och The Lord of the Rings men ni ska veta att de båda just nämnda är baserade på detta verk.
Det finns så mycket djup i detta verk. Det är storslaget. Bombastiskt. Men även den lilla historien får plats. Beren Luthien historien. Turin Turambar. Fingolfins Fall. Tårarnas slag. Gondolins fall. Fëanors dom och hans söner. Alla olika historier som vävs samman på ett oerhört sätt.

Visst finns där många namn men det finns en historia bakom varenda ett. Är du någerlunda intelligent så kan du med lätthet orientera dig. Jag menar det är ju inte precis nån jävla mankell deckare du läser. Det är J.R.R Tolkiens bästa verk. Och det säger inte lite!
Betyg 5
2010-02-14 00:35
Bland de jobbigaste böcker jag läst. Felet var kanske att jag förväntade mig en berättelse, men boken är så fullmatad med fakta och namn att den närmast får ses som en faktabok eller ett uppslagsverk.

Men för den inbitne Sagan om ringen-fantasten som lärt sig varje namn utantill och vill veta mer om bakgrunden till Tolkiens sagovärld så är boken troligen ovärderlig. Tyvärr är inte jag en av dem. Lägsta betyg.
Betyg 1
2010-09-26 14:12
Det tog mig några försök att ta mig igenom den här boken, vilket är ett problem jag väldigt sällan stöter på. Jag hade svårt att komma in i handlingen och första delen som handlar om hur världen skapades var, ursäkta om jag säger det, lite flummig. Men när jag väl satt i en sommarstuga utan rinnande vatten och andra bekvämligheter med föresatsen att ta mig igenom boken en gång för alla, så lossnade det plötsligt.

Efter att ha läst ett tag insåg jag hur storslagen boken var, och nu kan jag säga att jag verkligen inte ångrar att jag läste den. Jag är dock väldigt glad över namnregistret som fanns längst bak i boken, då det bokstavligen myllrar av namn i boken. Så jag råder er att försöka ta er igenom boken, i slutändan är det värt det och boken är värd ett toppbetyg enligt mig.
Betyg 5
2011-07-29 16:45
Silmarillion var den bok som Tolkien arbetade på i hela sitt liv, från de första berättelserna 1917 och fram till hans död 1973, och den blev aldrig fördig. Den är nödtorftigt avslutad av hans son Christopher efter Ronalds död.

Det är i stort sett en komprimerad berättelse i krönikans form om händelserna i Tolkiens värld fram till slutet av solens första ålder. Sedan kommer två fristående delar, en om ön Númenor och andra åldern, och en om maktens ringar och tredje åldern.

Språket är högtravande och det finns förhållandevis lite dialog, vilket gör att boken känns ganska torr och distanserad, men samtidigt mäktig och högstämd. Det myllrar av namn på alver, gudar, människor, dvärgar och platser – men försök själv att skriva en historiabok som spänner över flera tusen år utan att det blir mycket personer...

Själv anser jag att den kunde ha varit minst dubbelt så lång, för att slippa detta komprimerande, och låta berättelserna istället växa ut och blomma, en efter en. Grundstrukturen finns ju där ändå. Då hade det blivit mycket mera levande litteratur. Som den är nu känns den som en "synopsis till sig själv", om man säger så. Men Tolkien var tydligen rädd för att den skulle svälla ut för mycket och valde detta skrivsätt, tyvärr.

Så trots alla storslagna berättelser och all storslagen fantasi (Ainurs musik är en mycket sympatisk skapelsemyt, säger jag som är musiker!), så når inte Tolkien ända fram. För mig är den tidigare versionen av Beren och Lúthien, som finns i De förlorade sagornas bok 2, fortfarande mycket mer levande än den som finns med i Silmarillion. Och sagan om Túrin är bättre i Sagor från Midgård. Vilket jag tycker visar att han hade vunnit på att låta berättelserna ta mera plats.
Betyg 4
2014-11-29 13:23
Jag köpte boken på engelska efter att ha haft mycket glädje av Sagan om Ringen och Hobbiten. Jag hade väldigt svårt att komma in i boken eftersom den var för det första på engelska, och precis som alla andras bekymmer är det också en väldigt svår uppgift att ta sig genom boken. Jag fick dock till slut en svensk utgåva, och efter att ha kämpat med boken i några veckor slog jag till slut igen boken och tyckte att det var den bästa boken jag någonsin läst, och det anser jag fortfarande.

Jag kan inte rekommendera den här boken till någon som vill ha något lätt att läsa, men för äkta Tolkien älskare. Boken är grundpelarna till all Tolkiens verk, och när man till slut kämpat genom den är man helt förälskad.
Betyg 5Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Silmarillion
Liknande böcker:
Judas barn
 M. Heitz
Nagriljärerna
 E. Blume
Odinsbarn
 S. Pettersen
Odinsbarn
 S. Pettersen
Odinsbarn
 S. Pettersen
Ormens skugga
 R. Riordan
De fallna
 M. Peterberg
Serafers drömmar
 O. Wikander