bokrecensioner boktips

Skuld

Författare: Karin Alvtegen
Genre: Roman
Utgivningsår: 1998
ISBN: 912710690X


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Peter Brolin sitter på Nyléns konditori. Det är första gången på två veckor som han har vågat lämna sin lägenhet, och utmaningen har kostat på. Att sträcka fram handen och lyfta kaffekoppen känns som ett oöverstigligt projekt. Han sitter nära dörren, ifall han skulle drabbas av en av sina ständigt återkommande panikattacker och snabbt behöva ta sig ut på gatan. Han är svårt skuldsatt, ensam och helt utan aning om hur han skall ta sig igenom resten av sitt liv.

Då öppnas dörren och en okänd kvinna stiger in. I samma ögonblick som Peter inser att det är honom hon söker drabbas han med full kraft av en panikattack: han är helt i hennes våld, oskyddad för hennes påträngande närvaro. Innan han återfått talförmågan för att förklara att hon tagit fel på person har hon försvunnit och lämnat ett paket med en adress på bordet. Ett paket som hon mot tusen kronors ersättning bett honom överlämna till sin man på hans kontor. Men innehållet i paketet gläder knappast mottagaren, och Peter blir indragen i en skämmande jakt på en galen, besatt kvinna. Det är inte helt självklart vem som är jägare och vem som är villebråd.

Medelbetyg: 3,42 (26 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Skuld :
2004-08-17 19:32
Det är en rafflande, gastkramande thriller som är fylld av spänning, fart och oväntade vändningar. Den var ett rent nöje att läsa och kan klart rekommenderas.

Detta är en något ovanlig roman som inte påminner om en vanlig thriller. Lite Kafka-liknande på sina ställen.

Detta är Alvtegens första bok. Den tredje, och senaste, Svek var också mycket bra så nu ser jag med tillförsikt fram emot att läsa nummer två: Saknad.

Karin Alvtegens romaner har blivit en trevlig bekantskap för mig så jag hoppas att hon fortsätter att skriva.
Betyg 5
2004-08-21 15:37
Vilken bra bok!! Från första sidan var jag helt fast. Den är så spännande så man inte kan lägga ifrån sig boken. Så otroligt bra!!
Betyg 5
2005-01-08 15:17
Bra och spännande bok men enligt mig är den inte lika bra som "Svek" som jag läste först. Den är dock så bra så att jag även har beställt "Saknad" för att få möjlighet att läsa alla böcker av författaren.
Betyg 3
2006-03-20 16:08
Det här var alltså Karin Alvtegens debutbok, och jag tycker att det märks. Jag tycker att handlingen känns överdriven och nästan barnslig, och vissa händelser känns så orimliga att det inte känns trovärdigt. Språket känns också ganska tunt och väldigt konkret och rakt på sak, vilket i och för sig inte behöver vara fel. Och visst var boken spännande och underhållande!
Betyg 2
2006-06-01 11:22
Jag ramlade raskt in i denna rafflande och gastkramande handling. En bok fylld av spänning och fart, en obehaglig berättelse som ger mig rysningar längs med ryggraden.
Betyg 3
2006-09-01 22:42
Efter att ha läst hennes bok "Skam" kändes den här inte alls bra. Språket var dåligt och det märktes att det var en debutroman. Men en spännande och lättläst bok som var svår att lägga ifrån sig. Tilläggas ska att thriller- och deckar-genren inte är min favoritgenre.
Betyg 2
2007-01-22 14:22
En spännande och lättläst bok som inte berör mig speciellt. Det är något som saknas för att betyget ska bli högre än tre.
Betyg 3
2007-09-11 17:02
Jo, den var lika spännande som Alvtegens andra böcker
Betyg 4
2007-11-08 14:50
Inte hennes bästa bok.
Betyg 2
2008-02-03 13:39
Bra inledning i boken där en mystisk kvinna terroriserar 2 vuxna män. Utan att säga för mycket så är avslutningen lite tveksam. Synd för hade Alvtegen hållt sig till mer realistiska utgångar av ödet hade det kunnat bli en riktigt bra bok. Bra personbeskrivningar vilket gör att betyget ändå landar på en 3-a.
Betyg 3
2008-05-18 13:55
Som vanligt gillar jag Alvtegens böcker. Så även denna!
Betyg 4
2008-09-18 22:09
Min första erfarenhet av Alvtegen och den var angenäm.
Det kommer garanterat att bli fler.

Betyg 4
2009-05-07 20:07
Tycker att början var riktigt seg, och jag läste vidare endast för att jag inte kan läsa delar av böcker, hur dåliga de än är. När den väl kom igång var den dock rätt lättläst och till och med lite spännande och överraskande ibland.
Man blir dock väldigt irriterad på huvudkaraktären, och även lite på bifiguren som tycks ha lite för lätt att lita på en främmande person som ramlar in på kontoret.
Känner absolut inte för att läsa de andra böckerna hon skrivit om de är i stil med den här.
Betyg 2
2010-04-25 21:10
Detta var andra boken av Alvtegen jag läste, och när jag var klar visste jag att jag hittat en ny favoritförfattare. Alvtegen skriver modern psykologisk spänning med jämn rytm. Hade egentligen velat ge boken 4,5 men det fick bli en 4:a.
Betyg 4
2010-12-29 23:12
Jag kan inte läsa karins böcker utan att bli tokig och kan inte undgå saker hon hade kunnat göra bättre.
Betyg 2
2012-05-13 01:57
Den här var sämre än Saknad (som kom ut senare men som jag läste först) men ändå en stark bladvändare där man hela tiden ville veta hur det skulle gå.
Betyg 4
2012-08-17 21:08
Har nu läst alla böcker som Karin Alvtegen skrivit. Den första jag läste (Svek) var så bra att jag fick mersmak. Resten har varit ojämna. Det var väl kanske bra att jag läste Svek först för det är inte helt säkert att jag läst flera om jag t.ex. läst Skuld först som är hennes debut. Den var faktist lite för enkel och ganska ospännande.
Betyg 3
2016-12-16 18:09
Omläsning
Peter Brolin är något av en enstöring. Han lider av svår panikångest och är svårt skuldsatt. Han befinner sig utanför sin lägenhet för första gången på tre veckor. Han sitter på ett konditori med en kaffekopp framför sig, svårt ångestfylld. Plötsligt uppenbarar sig en mystisk, i hans tycke demon-liknande kvinna invid hans bord. Hon tycks ta honom för någon annan och ber honom mot betalning att leverera ett paket till hennes man, Olof Lundberg, chef på en reklambyrå i närheten. Trots ångesten beslutar sig Peter för att lämna över paketet till Olof Lundberg, något han sent ska komma att glömma. Det visar sig snart att Olofs fru i själva verket är död och att han förföljs av en galen kvinna. I paketet hittar de en avsågad tå. Olof och Peter blir snart förtrogna vänner och Olof som tidigare har kontaktat polisen utan resultat, ber Peter leta upp den mystiska kvinnan åt honom. Som tack ska Olof betala av Peters miljonskuld på banken. Och så börjar jakten efter en besinningslöst galen kvinna. En kvinna som i sin galenskap har sågat av sig sin egna tå...
Jag visste inte att det här var Karin Alvtegens debut-thriller. Då hon inte längre pg av sjukdom skriver böcker, så tyckte jag att det var värt att läsa om hennes böcker som jag alla tyckt mycket om. Det visade sig snart att jag glömt det mesta av den. Den är mycket välskriven, spännande och rent av otäck. Tempot i berättelsen är väldigt bra och det är svårt att inte sträckläsa den här boken.
Jag är inte någon som faller in i tankebanor om genusfrågor när jag läser böcker, men det är ganska intressant att läsa om två utsatta män som så småningom blir mycket goda vänner i jakt på en galen kvinna som snart terroriserar dem båda två. Det brukar ju oftast vara tvärtom.
Den här kan jag varmt rekommendera!
Toppbetyg!
Betyg 5Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Skuld
Liknande böcker:
Två systrar
 J. Bengtsson
På egna ben
 S. OFlanagan
Eldsjäl
 A. Åhman
Ett litet bo
 I. Edelfeldt
Bombay Take away - Ind..
 M. Mendel Westberg
Eldens tid och isens d..
 E. Eriksson
Stormberget
 L. Marklund