bokrecensioner boktips

Gentlemän och spelare

Originaltitel: Gentlemen and Players
Författare: Joanne Harris
Genre: Roman
Ämnesord: humor, spänning
Utgivningsår: 2006
ISBN: 9170014760


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Det nya skolåret har just börjat på S:t Oswald's, en gammal och välrenommerad internatskola för pojkar i norra England. Både personalen och skolans elever känner en fläkt av förändring - en ovälkommern förändring. Kostymnissar. meningslöst pappersarbete och IT är det som gäller, och Roy Straitley, en excentrisk latinlärare som hör till inventarierna på S:t Oswald's, börjar till sist överväga att gå i pension, om än motvilligt.
Men under revirstriderna, gnabbet och de vardagliga kriserna på skolan ruvar en mörkare hemlighet. Ett bittert agg, intesivt odlat men väl dolt under tretton år, är på väg att flamma upp. Vem är den mystiska insidern vars grymma practical jokes gradvis övergår i terror? Och hur kan en gammal, nästan bortglömd skandal bli den sten som får jätten Goliat på fall?

Medelbetyg: 4 (6 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Gentlemän och spelare :
2007-09-15 23:44
Den enda anledningen till att jag lånade den här boken på biblioteket var att den stod på hyllan bland "Chic Lit" böckerna. Jag trodde att det var en lättsam bok som man kunde läsa lite då och då och få ett skratt eller två. Vad fel jag fick, och vilken tur! Den här boken hade mig fångad från första sidan och jag kunde inte släppa den förrän jag hade läst ut den.
Boken har två huvudpersoner vars liv har korsat varandras innan. Den gamla latin läraren Roy Straitley och insidern, peronen som hatar pojkskolan och vill bringa den på fall. Det som börjar med en försvunnen penna slutar med mordförsök och även värre saker.
När man väl läst ut boken så är det nästan som man längtar tillbaka till sin egen skola som man gick i bara för att det verkar ju vara som om allt kan hända på en skola.
Betyg 5
2008-02-22 07:24
Vilken mysig bok! Den är så härligt lågmäld och mitt i prick i sina beskrivningar. Mycket kultur, latin och gammal engelsk skolmiljö.

Boken handlar om en yngling som bor tillsammans med sin pappa som är alkoholiserad men som ändå försöker sköta sitt jobb som vaktmästare på det fina läroverket för pojkar: S:t Oswald's. Denna yngling vill inget hellre än att tillhöra skolan men den är endast till för barn med rika föräldrar.

Detta var dåtid.

Men vi får även följa boken i nutid - det varvas hela tiden.

Och i nutid har ynglingen blivit 15 år äldre och är nu 28 år och har genom falska förespeglingar tagit tjänst som lärare på S:t Oswald's med avsikten att förstöra skolans rykte för all framtid. Men vem av de nya lärarna är egentligen den forne vaktmästarens barn?

Jag kan varmt rekommendera boken!
Betyg 5
2008-05-09 16:28
Tycker att berättelsen är lite stillastående. Det är också fruktansvärt många lärare att hålla koll på. Jag klarar det inte. Tappade intresset på sid 77.
Betyg 2
2009-11-20 01:47
Ohh spännande på en lugnt harmoniskt sätt
Betyg 4
2010-02-27 08:43
Jag tyckte om den här boken. När jag köpte den trodde jag inte att den skulle vara så spännande och jag gillar hur allt knyts ihop i slutet av boken. Det som drar ner betyget något är att, jag som lärare tycker att det känns lite överdrivet. Rekommenderas helt klart!
Betyg 4
2013-01-01 12:26
Helt klart en läsvärd bok som ialla fall band mig. Gillade varvningen av de två huvudpersonerna som beskrevs i jag-form i vartannat kapitel.
Betyg 4Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Gentlemän och spelare
Liknande böcker:
Två systrar
 J. Bengtsson
Eldsjäl
 A. Åhman
Stormberget
 L. Marklund
En vilsen själ
 G. Redin
Huset Versace
 D. Ball
Trolsk som pärlan
 V. Andrews
Röd som rubinen
 V. Andrews
Ensam i världen
 M. Sandemo
Staden sover
 M. Lang
En saga
 S. King