bokrecensioner boktips

Kyrkdjävulen

Författare: Mikael Niemi
Genre: Ungdom
Ämnesord: skräck, rysare, äventyr
Utgivningsår: 1994
ISBN: 9172213892


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Matti bor i Pajala och går i sjuan. Hela hans liv förändras den dagen då en lärare visar klassen den gamla djävulsstatyetten i kyrkan. Matti och hans kompisar dras in i en rad skrämmande och övernaturliga händelser som de kan påverka på ett sätt de aldrig kunnat drömma om.

Utdrag ur boken:
Någon spolade i toaletten som låg vägg i vägg, det strömmade i rören. Och med ens uppfattade jag något. En svag, nästan ohörbar stämma mitt i bruset. Som om någon stod mitt i en fors och ropade.
-Auta meitä...hjälp oss...
Med ett ryck drog jag tillbaka handen. Röret slutade brusa, rösten försvann.
-Jag har lagt av, mumlade jag ut i luften och kände hur jag började att svettas.
Sedan öppnade jag dörren. Ljuset forsade in, allt blev knivskarpt och fick färger. Skolklockan ringde och eleverna strömmade mot sina salar.

Medelbetyg: 3 (15 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Kyrkdjävulen :
2003-12-05 13:59
En riktigt spännande och ganska otäck ungdomsroman.
Betyg 4
2004-07-24 13:12
Jag minns att när jag läste den i mellanstadiet så tyckte jag att den var riktigt spännande. Vet inte hur jag skulle uppleva den om jag läste den nu, men eftersom jag var ungdom när jag läste den, det är en ungdomsbok och jag då tyckte om den...så kan jag inte annat än sätta en fyra. Jag var ju i rätt ålder för den, helt enkelt :)
Betyg 4
2005-03-02 13:38
Mattis klass är på studiebesök till Pajalas kyrka. Läraren berättar en osannolik historia om en inmurad gammal djävul som gömmer sig i kyrkan. Kort därefter blir läraren uppäten inifrån av något ont som sedan sprider sig över hela socknen. Matti och hans två närmaste vänner är de enda som kan stoppa ondskan.

En fantasifull och apokalyptisk historia för ungdomar. Mikael Niemi tar oss åter till Pajala och låter oss stifta bekantskap med tre ganska vanliga ungdomar och ondskan i form av djävlar. Niemi blandar friskt ideér och skapar en skräckhistoria med inslag av både humor och b-film. Tyvärr tycker jag inte författaren lyckas i sitt uppsåt att skrämma läsaren. Många gånger är upptakten fruktansvärt bra, men mynnar ut i religiösa flosker. Denna bok är läsvärd men rätt medelmåttig.

Betyg 3
2005-09-22 17:17
skiit!
Betyg 1
2005-10-09 18:51
Jag tycker att boken är bra. Det händer saker hela tiden, och man tröttnar aldrig på den. Dessutom händer det saker man aldrig trott skulle hända. Som att han bajsar ut en björn =)
Betyg 5
2006-03-01 12:38
Har stuga 30 min utanför Pajala så det Mikael Niemi skrivit om naturen, namn och staden är så stämmande.. Nu kommer man aldrig våga gå ut på kvällen något mer. Helt klart en stark 5:a
Betyg 5
2006-10-03 10:34
I den lokala kyrkan finns en mumifierad kyrkdjävul. En lärare kräks ut ett bevingat odjur och själv bajsar Mattis fram en varelse som med tiden blir en björn.
En kamp mellan det onda och det goda rasar på jorden varje gång en speciell komet passerar. Och denna gång ligger det godas tunga ok på Matti och hans vänner.

”Kyrkdjävulen” är en ungdomsbok av Mikael Niemi (pre-populärmusikfrånvittula).
”Svålhålet” (post-populärmusikfrånvittula) blev, när den kom, anklagad för att vara för inspirerad av Douglas Adams ”Liftarens guide till galaxen” och andra författare inom SF-genren. I det fallet höll jag inte med. Där tyckte jag Niemi på ett lysande sätt gjorde stilen till sin egen, utvecklade den och överglänste sin inspirationskälla.

I ”Kyrkdjävulen” höjer jag själv det anklagande fingret och påstår att influenserna från Ray Bradbury och Stephen King är för uppenbara och den Niemiskt originella berättarkraften lyser med sin frånvaro.
”Kyrkdjävulen” är bara en tom kopia av bättre verk och tillför inget nytt. Den kan på sin höjd undkomma med att vara ett verk av en författare som fortfarande provar sig fram i jakt på sin egen ton och stil – utan att denna gång lyckas med det.
Betyg 2
2006-11-07 21:00
bättre än man tror när man läser på baksidan av boken.. det finns också en bok nr 2 som handlar om Simon som nog var lite bättre. ^^
Betyg 3
2006-11-27 12:21
Jag var tvungen att läsa boke i skolan och tyckte inte om den speciellt mycket.

Får en svag 2:a
Betyg 2
2006-11-29 08:52
En bok som jag skulle läsa i skolan. Kan inte direkt säga att jag gillade den, för det gjorde jag inte.
Betyg 1
2007-02-15 16:59
Helt ok bok, lättläst
Betyg 3
2007-08-30 11:46
Ganska spännande men väldigt äcklig... sträckläste den.
Betyg 3
2010-05-21 10:44
Det var den bästa boken någonsin *host host* (nooooott)
Betyg 1Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Kyrkdjävulen
Liknande böcker:
Fjällflygaren och vargen
 K. Schwartskopf
Fjällflygaren
 K. Schwartskopf
Kaja och de nio elefan..
 E. Ringnér-Lundgren
Hotellet
 P. Jansson
Cirkus
 P. Jansson
Nära ögat, Sandra
 I. Högelin-Brattström
Mika
 A. Stivell
Stenansiktets hemlighet
 P. A. Whitney
Lillvärdinnan Måna i f..
 I. Brattström