bokrecensioner boktips

Tusenskönor

Författare: Kristina Ohlsson
Genre: Deckare
Ämnesord: religion, spänning, flyktingar
Utgivningsår: 2010
ISBN: 9789164203168


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Fredrika Bergman och hennes kollegor tar sig an ett dubbelmord vid Odenplan, ett äldre prästpar har
hittats skjutna i sin lägenhet. Mannen verkar ha tagit livet av sin hustru och därefter sig själv. Inlåst i en lägenhet
väntar flyktingen Ali på besked. Det enda hans välgörare kräver är en enkel byteshandel. I Bangkok, Thailand, håller
en ung svensk kvinna på att bli avskuren från omvärlden. Någon monterar ner hennes liv, bit för bit.
Medelbetyg: 3,5 (14 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Tusenskönor :
2010-08-21 23:49
Recension av Kristina Ohlssons bok Tusenskönor

Boken är utgiven på Piratförlaget och innehåller 400 sidor.

Kristina Ohlsson är född 1979 i Kristianstad men bor numera i Stockholm. Hon arbetar som säkerhetspolitisk analytiker på Rikspolisstyrelsen och är utbildad statsvetare. Hon har tidigare jobbat på UD och Försvarshögskolan. 2009 debuterade hon med kriminalromanen Askungar som omedelbart fick framgångar både i Sverige och utomlands. Askungar har översatts till tolv språk.

Handling: Ett äldre prästpar hittas skjutna till döds i sitt hem vid Odenplan, Stockholm. Från början verkar det som om mannen först skjutit sin hustru och sedan sig själv. Men varför?
Det kommer senare fram att mannen varit aktiv med att gömma flyktingar. Fredrika Bremer och hennes kollegor i Alex Rechts utredningsgrupp får ta hand om fallet. Ju mer de nystar i det ju mer komplicerat blir det. Paret har två döttrar, men den ena dottern har precis innan dådet dött av en överdos heroin och det är hennes syster som har identifierat henne. Nu är den dottern försvunnen och ingen vet var hon finns. Men det är någonting som inte stämmer. Vissa av parets vänner säger att de aldrig har uppfattat att den ena dottern varit missbrukare, medan andra säger att hon var det. Hur ligger det till med den saken egentligen?

Samtidigt sitter Ali från Irak instängd i en lägenhet i Stockholm och väntar på uppehållstillstånd, så att han kan ta hit sin familj. Men det är något som han måste utföra först, något som de som har låst in honom har bestämt. Efter att han utfört detta ska han bli en fri man och få tillgång till ett fint hus lovar de. Det blir tyvärr inte som han tror.

I Bangkok befinner sig en svensk kvinna som helt plötsligt blir avskuren från omvärlden. Hon blir ifråntagen sin identitet. Flygbiljetten hem till Sverige som hon har förbokat sägs aldrig varit bokad. På hotellet som hon bor på känner ingen igen henne. Hon kommer inte åt sitt bankonto, för det är avslutat och hon kan inte komma åt sin mejl på internet. Ingen verkar tro på hennes berättelse. Det är som om hon aldrig funnits. Hur ska hon komma hem till Sverige utan identitet och pengar?
Alla dessa händelser tycks hänga ihop och det blir många frågor för Fredrika Bergman och hennes kollegor att lösa innan fallet blir löst.

En riktigt bra kriminalroman av Kristina Ohlsson igen. Hennes debutroman Askungar var också riktigt bra, men denna var nog strået vassare. En riktig bladvändare rakt igenom. Hela tiden händer något nytt som gör att jag omöjligt kan lägga boken ifrån mig. Det blir som vanligt att sträckläsa när det är så spännande. Kristina Ohlsson kan verkligen detta med att berätta på ett fängslande sätt. Jag dras med i handling och finns där i bakgrunden och iakttar vad som händer. Hon beskriver även person och miljöer så att jag tydligt ser dessa framför mig. Det är inte alla författare som lyckas med det. Jag tycker att Kristina Ohlsson tillhör deckareliten och jag ser redan fram emot hennes nästa bok. Hon är numera en av mina nya favoritförfattare inom kriminalgengren.

Betyg 5/5 Kristina Simar
2011-05-07 02:26
Njae, en synnerligen medioker deckare, dålig rörig story. Men skam den som ger sig, nu ska jag läsa en till.
Betyg 2
2011-05-26 11:21
Stökig och knappast trovärdig handling, språk och ordval är bitvis alltför högdragna och kantiga och flyter inte på ett smidigt sätt.
Så mycket tråkigheter (höggravid ung deprimerad polis med 60-årig gift älskare, hat inom familj, hat inom polisgruppen etc.) tyder på att fru Olsson borde vara en riktig dysterkvist.
Turligt nog så dör (nästan) alla inblandade och slipper därmed fortsatt psykiskt lidande. Allt känns ganska meningslöst i slutet - framförallt synd om den tiden jag kastade bort med att lyssna till denna bok (för att inte prata om att jag faktiskt betalade för den också).
Betyg 1
2011-07-03 15:08
Inte riktigt lika bra som Askungar men helt OK. Karaktärernas privatliv lyfter boken.

Välskriven!
Betyg 4
2011-08-01 18:56
Invandring, mord och människosmuggling – en spännande berättelse.
Bok nummer två om Fredrika Bergmans och Alex Rechts utredningsgrupp.
Betyg 3
2012-01-30 18:16
Det är den första boken jag läser av Kristina Ohlsson, har missat Askungar.
En bra bok som jag nästan sträckläser. Varför har jag inte läst den här författaren förr?
Betyg 5
2012-02-11 09:14
Gillar boken och får intryck att Olsson är insatt i flyktingverksamhet. Visst är det udda personligheter vilket kan uppfattas som orealistiskt eller intressant. Bättre än Askungar.
Betyg 5
2012-09-10 16:07
En bra bok framförallt för att den känns "ny" på deckarhimlen. Jag har tidigare läst "Askungar" och tyckte att den var bättre. Den här var lite rörig på sina håll. Men spännande, lättläst och underhållande. Ser fram mot fler böcker av Kristina Ohlsson :)
Betyg 4
2012-09-12 19:01
Det är inte alltför lätt att hänga med i svängarna alla gånger i denna, men det är helt klart värt att försöka. Ohlsson skriver riktigt bra, spänningen finns där hela tiden och en hel del totalt oväntade svängningar finns med. Ja, den här boken rekommenderas.
Betyg 4
2012-10-26 09:47
För lång. För osannolik. För tillkrånglad.
Betyg 2
2015-01-01 11:27
Riktigt bra deckare precis som hennes tidigare bok, man ville inte sluta lyssna.
Betyg 4
2015-03-04 16:14
Spännande handling med åtskilliga intriger. Människosmuggling, mord och värdetransportrån. Miitt i detta två systrar vars föräldrar blir funna med ett självmordsbrev.
En våldtäkt flera år tidigare har format deras familj och utlöser flera handlingar.
Det var intressant att höra hur livet hos polisen fortsatte och deras vidare levnad sedan tidigare bekantskap i första boken.

Jag tyckte romanen var välskriven och läsvärd. Den var mycket bra att höra som ljudbok med Mirja Turestedt som uppläsare.
Betyg 4
2015-12-29 09:56
Första boken jag läst av Ohlsson. Kommer nog inte att lära känna Fredrika Bergman närmare. En handling med låg trovärdighet, ett högtravande och kantigt språk, en hel del klicheér (man som tvingas gå en jämställdhetsutbildning, hjältinnan som av någon outgrundlig anledning har ihop det med och får barn med en 25 år äldre gift man). Dessutom är man som läsare hela tiden ett steg före polisen och undrar varför de inte gör det uppenbara.
Betyg 2Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Tusenskönor
Liknande böcker:
Mörkare än midnatt
 M. Connelly
Offer 2117
 J. Adler-Olsen
På dödligt spår
 M. Connelly
Mysterierna på Kerrsta
 S. Samuelson
Brinn mig en sol
 C. Carlsson
Villebråd
 D. Meyer
Hon som måste dö
 D. Lagercrantz
Mörkret vet
 A. Indridason
Mord i församlingen
 B. Håkansson