bokrecensioner boktips

Isprinsessan

Författare: Camilla Läckberg
Genre: Deckare
Ämnesord: mord, spänning, kärlek
Utgivningsår: 2003
ISBN: 9789175037431


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Erica kommer tillbaka till sin barndomsidyll Fjällbacka mitt i vintern. Men vad har hänt medan hon var borta - och vad lurar under ytan? En ung kvinna hittas död och nedfrusen i en badkar, och det blir upptakten till mörka avslöjanden.

Utdrag ur boken:
Det är vinter i fjälbacka. Kylan tränger in överallt. I ett badkar sitter Aexandra Wijkner, vackrast i fjällbacka.
Hon har många hemligheter och få riktiga vänner.
Ingen kommer henne nära.
En tunna hinna av is har bildast i badkaret.
Alexandra har suttit där länge nu.
Hennes hud börjar få en blåaktig ton.
Blodet har stelnat.
Han smeker hennes arm.
Kärleken har aldrig varit starkare.
Hon är hans älskade, hans isprinsessa

Medelbetyg: 3,35 (79 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Isprinsessan :
2004-04-23 19:28


Ovanligt färdig debut med sug i intrigen.
Betyg 3
2004-04-26 15:40
Den här boken gillade jag, en riktigt bra debutroman och lagom med spänning.
Läser gärna mer av denna författarinna.
Betyg 3
2004-08-15 22:09
Toppbetyg i sin genre eftersom Isprinsessan genom sitt rika persongalleri, sin förankring i aktuell debatt (om Västkustens rikemansghettofiering) och aktuella samhällsproblem (våld mot kvinnor) och sin humor (förlöjligade poliser är alltid roliga att läsa om) innebär en förnyelse av en ofta alltför stereotyp genre. Äntligen kul att läsa deckare igen och jag har redan införskaffat uppföljaren, Predikanten. Har skrivit en recension på min egen litteratursida www.bokhyllan.nu
Betyg 5
2004-09-01 21:41
Mycket spännande!! En otroligt bra deckardebut, och jag gillar att följa Erica och Patrik. En mycket, mycket bra bok! :-) Jag hoppas verkligen att Läckberg skriver fler böcker, då kommer jag direkt köpa dom. Jag gillar hur Läckberg skriver och väver ihop sin berättelse, och i slutet av boken blev jag verkligen "ahaa var det så!!" Så spännande :-)
Betyg 4
2004-10-02 14:52
En ruggigt bra debutroman!
Skicklig och välskriven spänning från första till sista sidan.
Läckberg vill jag läsa mer av!
Betyg 4
2005-04-02 10:00
Jag läste den här boken efter jag läst Predikanten och jag blev inte besviken även om det märks att den är skriven innan och inte håller samma höga klass. Den var dock bra och välskriven och mycket spännande för att vara en debutdeckare. Jag sträckläste den och blev även mycket förtjust i bokens västkustmiljö som är mycket bra återgiven!
Betyg 4
2005-07-19 02:24
Isprinsessan är en bra bok med innehållsrika karaktärer (med vissa som faller ur bilden och är faktiskt enbart tråkiga), intressant sidointrig samt ett intressant mord. Man märker att det är samme författare som skrivit Predikanten, på gott och ont.

På ont som det känns som att det är lite av en upprepning hur allt ordnar sig, men överlag så tycker jag att det goda spelar över. Det är trots allt en riktigt bra debutbok samt deckare. Hon blir intressant att följa framöver.
Betyg 4
2005-07-22 18:41
Helt ok deckare - men inget som etsar sig fast hos mig. Bra underhållning för stunden.
Betyg 3
2005-08-20 18:13
Hej!
Inne och nosar på en genre som är ganska ny för mig....brukar inte läsa deckare.
Iallafall, så tyckte jag om denna, och kommer nog att läsa något mer av Läckberg.
Betyg 3
2005-08-29 09:00
En mycket bra deckardebut! Jättebra personskildring, trovärdig och lagom invecklad intrig, smårolig etc.

Boken är lättläst och ger mersmak. Det ska bli kul att läsa uppföljaren Predikanten.
Betyg 4
2005-09-06 12:02
Jag sträckläste ungefär tre fjärdedelar av boken och var nästan lyrisk över den. Älskade det så svenska i texten, personbeskrivningarna, sådant som jag kände igen och kunde identifiera mig med. Sen slängde jag tyvärr ögonen på några recensioner av Isprinsessan (inte på den här sidan), och det var mycket kritiska och hårda ord, vilket gjorde att jag började analysera texten. Och helt plötsligt var det inte lika bra längre!!

Upplösningen var inte ett dugg spännande, tyckte jag. Intrigen var inte så klurig som jag ville ha den. Men jag är fortfarande nyfiken på Läckbergs andra böcker och de ska jag läsa. Främst för att jag vill veta hur det går för Patrik och Erica och de andra.

En svag fyra för att jag tyckte så mycket om den i början.
Betyg 4
2005-10-28 01:50
Det är inte utan att det känns som om Camilla Läckberg har låtit sig inspieras av en magisk realism; a la "Twin Peaks", när hon författat sin deckardebut - Isprinsessan. För visst har Läckberg sinne för levande och samtidigt mystiska personligheter som låter sig förvecklas i en mordgåta som förbryllar såväl anhöriga till offret som den lokala polisen. Jag hade dock hoppats på en längre bok och en än mer utvecklad intrig.
Betyg 3
2005-12-08 22:25
Det känns lite som om Läckberg i "Isprinsessan" har kommit på en alldeles utmärkt mordinttrig, med en mycket bra upplösning. Åsså måste hon fylla ut historien till att det ska bli en "hel" roman. Det blir för tunnt.

Flera partier i boken är ointressanta, och rent plågsamma att ta sig igenom. Huvudpersonernas Och författarinnans) eviga ältande om sina känslor och sina inbördes relationer får det att krypa i kroppen på mig av otålighet.
Betyg 2
2005-12-10 09:46
En debutdeckare. Utmärkt, av denna Läckberg vill man läsa mera. Hennes språkkänsla är väl sådär, men hennes intriger är alldeles utmärkta. Detta lovar mycket gott inför framtiden och jag lovar att läsa mera av denna Camilla Läckberg.
Betyg 3
2005-12-12 18:18
En bra debut av Läckberg. Skoj med lite västkustmiljö. Underhållande, men dock något förutsägbar. Kommer säkert att läsa uppföljarna inom en ganska snar framtid. (Läste klart Isprinsessan 051210.)
Betyg 3
2006-02-04 15:22
Har läst "Isprinsessan", "Predikanten"och "Stenhuggaren".
"Predikanten" var sämst tyckte både Eva och jag. Men alla tre fungerar fint som tidsfördriv. Ett hemskt ord som dock kan passa på spårvagnen till Brunnsparken eller på flyget till Lancarote.
Betyg 3
2006-03-03 16:11
Intrigen är spännande och handlingen inte helt ointressant. Det ska inte stickas under stol med. De enkelspåriga karaktärerna är dock plågsamt stereotypa och ensidiga. Inte en av personbeskrivningarna innehåller mer än en nyans. Den självupptagne är BARA själupptagen (samt ful, skrävlig och oduglig). Den duktige är BARA duktig (samt godhjärtad, vacker och blygsamt själkritisk). Inte en enda karaktär i boken beskrivs i grått utan antingen är man helt vit eller helt svart.

Spänningen upprätthålls främst genom utelämnandet av centrala detaljer där man exempelvis får veta att någon hittat en lapp med för fallet helt avgörande och upplösande information. Vilken information får man dock inte veta förrän på slutet där alla dessa informationer radas upp. Därigenom fråntas man tom nöjet att försöka jämföra sig med "deckarna" genom att använda den information de har för att själv gissa sig fram till mördaren. Jag upplever detta som ett mycket oskickligt sätt att skapa spänning, ett slags genväg.

Då historien ändå fängslar så pass att jag vill läsa vidare till slutet höjs betyget dock upp till en svag tvåa.
Betyg 2
2006-03-14 23:40
bra och lite lagom lurig, innehåller många överraskningar och allt som en bra deckare ska ha i mitt tycke
Betyg 3
2006-03-17 13:51
Först förstod jag inte riktigt vad jag läste, men sen kom jag på det! Läckberg har gått tillbaka till sin barndom där hon säkert lekte detektiv. Där karaktärerna, de vuxna var uthuggna schabloner, dumma, snälla, svarta, vita. Allt medan hjältinnan far fram och letar ledtrådar för att få skriva en deckare. Tillsammans med en polisman som begår tjänstefel på tjänstefel. Alla är idioter på polisstationen utom Patrik. Som ska vara hjälten. Erica, hjältinnan upplevs som iskall och utan empati där hon som 35 åring inte alls har koll på att det kan vara dramatiskt minst sagt att få sin dotter mördad. Nej här ska skrivas detektivroman säger hon till sig själv, kavlar upp ärmarna och ser enbart till sig själv innan hon snipet ger polisen ett par ledtrådar till fallet. Kärlekshistorien är så kall. Hon vill bara prata fall innan de hamnar i säng. Gäsp!! Allt detta kan jag förlåta Läckberg men inte att vara så otroligt slarvig med detaljer igenom hela boken.
Mordet begicks den 25 jan, polisen pratar om att det är mitten av mars vid ett tillfälle för att i nästa stund säga att det är bara två veckor sedan mordet begicks. Polisen hittar "fotavtryck" i blodet och sedan matchar de fotspåren med ett par skor de hittat i en garderob. Hur sjutton matchar man det? Skoavtryck heter det Läckberg!
Ett viktigt spår: Ett par glas har hittats av polisen. De står osköljda i en diskho. Snart skriver Läckberg att de är sköljda och ytterligar efter en stund har de blivit diskade. All under loppet av en sida. Man tar sig för pannan.
Hjältinnan möter en person som hon antar är Henrik. Hon gissar att det är han. I nästa mening står det klart att de redan träffats enbart för några månader sedan.
Hjältinnan går nerför en trappa, hon har haft 15 minuter på sig at göra sig fin. Vi får följa varje steg fram till dess dörrklockan ringer. Läckberg byter perspektiv och låter oss se älskaren som tar sig fram till dörren hör allt som hjältinnan gör fram till dess hon öppnar dörren. När han går in tycker han att det är så fint med alla tända ljusen. När har hon hunnit göra det när vi i detalj fått följa de 15 minuterna och inte ett ord är nämnt om att hon sprang runt och tände ljus????
Hjältinnan förbereder en trerättersmiddag. Vi får i detalj veta vad de ska äta. Ingenting i menyn talar om att hon behöver röra i några grytor. En kanske men inga grytor. Men ändå gör hon det.
Hjältinnan smyger sig in i ett hus. Hon vet var nyckel är. Snokar runt. Någon kommer.....Nu undrar jag. Huset är ett gammalt sekelskifteshus där jag antar att dörren måste låsas för hand och inte går igen av sig själv. Läckberg säger ingenting om det När nästa person smyger sig in borde inte personen bli lite konfunderad över att dörren står olåst. Att det kanske finns någon därinne....?
På en sida beskriver hon ett vardagsrum med vita möbler. Nästa gång hon beskriver det är möblerna istället i björk.
Begravningskaffet hålls i huset där offret blev mördad på toaletten. Vi har inte fått veta om det finns flera toaletter i huset. Vilket betyder att gästerna måste pinka där mordet begåtts. Usch!!!
När det är som mest sorgligt och dramatiskt så hänger sig Läckberg till att beskriva hur det ser ut istället. Gardiner, tofsar och kuddar överallt. men när hon går in till en storrökare och hjälten avskyr rök så nämns det inte alls utan bara dessa kuddar, tofsar och gardiner. Överallt.
Nä, nu orkar jag inte mera.

Boken är som ett manus som ännu inte har blivit tittat på av förläggaren. Inte blivit editerad överhuvudtaget. Har aldrig läst en bok med så mycket sakfel.

Annars är idén bra, med det lilla samhället. Men varför måste alla spilla kaffe hela tiden. Jag vet att en författare måste hitta händelser som ger läsaren en känsla för vad som pågår, men att spilla kaffe hela tiden och böka med småsaker som tillhör barndommen. Nej det är verkligen en ungdomsbok där man när som helst förväntar sig spöken att komma ut ur garderober, där polisen missar alla spår till och med att när man skriver på ett kollegieblock så kan man utläsa vad......Nej som sagt. Läs något av Frimansson istället. Personkaraktärer som håller.

Igentligen är det väl inte Läckbergs fel att det är så mycket sakfel när jag tänker efter. Det skulle ha rättats till vid korrekturläsningen Så mina hårda ord går inte till henne för detta. Men för karaktärerna. Studera människor omkring så blir det bättre längre fram i din karriär. Det här är ju trots allt debuten.

Det bästa med boken är herr Berg. Honom skulle jag vilja läsa om istället. Därför ger jag två hela smultron.

Hej med er deckarälskare!
Betyg 2
2006-09-21 13:53
Innan jag läste Isprinsessan hann jag läsa Stenhuggaren. Ingen nackdel men jag gillar att läsa böckerna i rätt ordning.
Jag gillar Camilla Läckbergs enkla sätt att skriva. Historien är bra och intrigen är också bra. Lite synd att det jobbar så många "dåliga" poliser där. Hoppas de byts ut mot lite "skarpare snutar". Annars gillar jag hemmiljöerna som beskrivs och naturligtvis gillar jag "kärlekshistorien". Lite kärlek mitt i en deckare är aldrig fel.
Bra debutroman!!!
Betyg 4
2006-10-26 15:11
Jättebra bok som är otroligt spännade med ett rätt skakande slut som man inte hade förväntat sig! Läckberg kan beskriva olika människor och hur de tänker kusligt bra!
Betyg 5
2006-11-13 11:41
Jag kunde aldrig riktigt bli berörd av Isprinsessan.Den känns inte som en färdig deckare,utan som ett verk av en överambitiös gymnasist med MVG på svenskauppsatserna och som gärna engagerar sig i samhällsproblem,men som inte kan ge karaktärerna liv trots sina betyg,och därtill en person som vill göra klart för läsaren vilka karaktärer som hon vill att han/hon ska känna sympati för.
Persongalleriet är ibland rent parodiskt vare sig de är goda eller onda.Poliskommissarie Mellberg tillexempel.
En löjlig skitstövel och manschauvinist som kliar sig i skrevet,kammar över flinten och tycker att kvinnor ska ha tajta kläder.
Jag tyckte nästan synd om honom tillsist,i all hans vedervärdighet.Läckberg har verkligen inte gett honom några positiva egenskaper,vilket inte känns trovärdigt.Men han är faktiskt den roligaste och mänskligaste av dem.

Bokens hjältinna Erica är en 35-årig författare som skriver biografier över kända svenska författarinnor.Den här vintern har hon förskansat sig i sitt föräldrahem för att komma igång med en bok om Selma Lagerlöf,när en nyfiken fiskare hittar Ericas barndomsvän,Alexandra,död i badkaret.Hon har av allt att döma legat där cirka en vecka och en isskorpa har blidats runt hennes kropp.Det ser ut som självmord,men alla som kände henne vet med sig att Alexandra inte hade det mod som skulle krävas för självmord,dessutom var hon gravid...och Erica börjar rota i saken,hjälpt av den sympatiske polisen Patrik som hon förstås är lite kär i.

Sidospår i handlingen,främst Ericas deprimerade lillasyster Anna som hunsas och misshandlas av sin skitstövel till make,är alldeles för tröttsamma och utdragna.Jag antar att Läckberg velat få in ett angeläget samhällsproblem för att engagera,men resultatet övertygar inte.
Det är som om Läckberg inte vet om hon främst ska vara rolig a´la Bo Baldersson(med pilsnerfilmskaratärer som Mellberg)eller allvarlig(genom att ta in ämnen som kvinnomisshandel).Det finns ingen som helst realistisk balans.
Ortsborna är antingen charmiga,pratsamma gubbar och tanter med kaffehurran på om någon tittar in(och givetvis försvarliga mängder fantastiska kakor),reko fiskare med båda fötterna på jorden,blaserade outbildade tonårsmammor som storröker eller nyfikna,bigotta skvallertanter.Utom de som i tidiga år flyttat till storstan eller utomlands,de har blivit mer "normala" och världsvana.Poliskåren tillbringar mycket tid med att äta kakor och dricka kaffe i Tanumshede.

En tvåa blir betyget på Isprinsessan,främst på grund av det onyanserade,endimensionella persongalleriet a´la Kitty-bok.De känns som karikatyrer Läckberg hafsat ihop,och därför blir inte heller intrigen spännande.Och hjältinnan Erica engagerar inte heller,hon känns fånigt distanserad och kylig,felfri sånär som på småskavanker(typ kärlekshandtag) och svår att få liv i som romankaraktär.
Hon fantiserar om Patrik och kärleksfantasierna/scenerna snuddar inte sällan vid ren Harlekinromantik.Av ett sammanträffande har Patrik precis blivit bedragen av sin fru och är därmed lägligt nog ledig för singel-Erica.Sammanträffandena är många,många och ofta orealistiska.
Det är lite taffligt gulligt,men det är väl inte därför man läser en deckare?
Betyg 2
2006-11-14 10:38
Hade tidigare läst Camilla Läckbergs Predikanten som jag bara slukade, det var fantastiskt att göra bekantskap med Läckberg i den svenska deckargenren. Men Isprinsessan blev en besvikelse. Visserligen är den skriven innan Predikanten, men högre krav än denna mediokert skrivna deckare bör man nog få ha. Historien är tunn och ointressant och personerna i boken är förenklade och okomplexa. Jag får inte känslan av att historien utspelas i ett modernt Sverige, ja det mesta känns tillgjort och förenklat.
Betyg 2
2006-11-19 20:37
En bra spännande deckare, där även personerna fick liv. Iallafall så mycket som kräver i deckare, för pricip som i Agat cristies böcker så är det falldet som är det viktigaste....
Betyg 4
2006-11-20 16:53
Jag har börjat läsa svenska kvinnliga deckarförfattare den senaste tiden och jag är glatt överraskad. De flesta är riktigt bra! Camilla Läckberg är definitivt en utav dem. Och detta är dessutom hennes debutroman - jag är imponerad.
Jag gillar framförallt hennes människoskildring, för endel av den sk deckarhandlingen är ganska självklar och det är lätt att gissa sig till vem och varför och på vilket sätt långt innan Tanumshedes poliskår och FörfattarErica gör det.
Men jag hoppas få se mer av Erica och Patrik i de kommande böckerna - för jag tänker absolut läsa de andra hon har skrivit.
Betyg 4
2007-01-02 23:48
Ericka har vart bortrest och kommer tillbaka till sitt barnbomsidyll i fjällbacka mitt i vintern. Med det har hänt nått medans hon har vart borta. En ung kvinna har hittats död och nedfrusen i ett badkar. Det har tillochmed bildats en hinna med is på ytan av vattnet. På badkarskanten
ligger det ett rakblad och tjejen har uppskurna handleder. Har hon tagit sitt liv eller har hon blivit mördad?
Betyg 4
2007-01-14 11:38
Det här är Camilla Läckbergs första bok. Vi får lära känna Erica och Patrik som sedan kommer tillbaka i de senare böckerna. Jag läste inte denna boken först utan läste först Stenhuggaren. Fick så låna ettan av en kompis.

Och jag måste erkänna. Jag tycker ettan är bättre. Faktiskt ganska mycket bättre. Kanske har hon skrivit för fort, vad vet jag. Men i den här känner jag inga problem med trovärdighet som jag ibland kunde känna i Stenhuggaren. Bra premiär! Skall läsa mellanliggande bok också. Predikaren tror jag den heter.
Betyg 5
2007-01-31 23:02
En riktig nagelbitarbok! Jag gillar Läckbergs sätt att skriva och det är ett stort plus att man får följa samma personer i alla henns böcker. Ser framemot filmatiseringen även om det kommer bli svårt att slå boken!
Gillar ni Läckbergs böcker rekommenderar jag Mari Jungstets deckare.
Betyg 5
2007-02-16 13:25
bra deckare och är väl i klass med jungstedt och åsa larsson, bra spänning och intrig, skönt med en författare som kan binda ihop de lösa trådar som skapas under bokens uppbyggnad.
Betyg 4
2007-04-15 17:04
Mycket bra, det jag gillar mest är att man får se situationen ur flera människors perspektiv. Den blir därför aldrig platt. Bra beskrivning av människors relationer, som faktist är en lika viktig del som själva mordutredningen.
Betyg 4
2007-05-18 14:57
En bra och spännande bok tycker jag. Bra skriven. :-)
Betyg 4
2007-05-19 10:32
bra bok ! Läckberg har spännande karaktärer i sina böcker. En tät berättelse, tyckte dock att Predikanten var bättre.
Betyg 3
2007-07-05 16:07
Isprinsessan är Camilla Läckbergs första roman om personerna i den verkliga orten Fjällbacka på västkusten. Fjällbacka är en plats där invånarna vet allt om alla, på både gott och ont. I centrum av handlingen står det blivande paret Patrik Hedström och Erica Falck. Patrik, som är polis, arbetar på Tanumshedes polisstation. Hans kollegor: Bertil Mellberg, Martin Molin, Annika Jansson, Gösta Flygare och Ernst Lundgren utgör även de en stor del av innehållet i boken.

Boken inleds med att Eilert Berg finner Alexandra Wijkner död i hennes hem i Fjällbacka. Obduktionen visar att hon blivit mördad och att hon även var gravid. Författaren Erica Falck som befinner sig i barndomshemmet på orten, och som umgicks med Alexandra när de var yngre, ombeds att skriva en minnesartikel om Alexandra. Ericas och Alexandras relation avbröts abrupt när de var i tolvårsåldern då Alexandras familj flyttade till Göteborg under mystiska omständigheter.

Patrik och hans kollegor ställs inför en mycket komplicerad uppgift när de ska försöka finna Alexandra Wijkners kallblodiga mördare. Utredningen försvåras ytterliggare när konstnären Anders Nilsson hittas död. Hänger de två dödsfallen på något sätt ihop? På vilket sätt är den mäktiga familjen Lorentz inblandad? För att finna sanningen på mordgåtan måste Patrik, Martin och de andra gräva långt bakåt i tiden. Närmare bestämt 25 år.

Isprinsessan är en fantastiskt bra kriminalroman. Med sin debutroman kvalificerar sig Camilla Läckberg till de absolut bästa svenska deckarförfattarna. Boken håller ett lagom tempo med ett slut som både är otroligt spännande och samtidigt överrumplande. Personskildringen, liksom miljöbeskrivningarna, är lysande. De många lösa trådarna knyts ihop på ett mycket smart sätt och som läsare hålls man hela tiden i ett grepp av lagom mycket ovisshet. Isprinsessan är en riktig bladvändare och faktiskt en av de bästa böcker jag någonsin läst.
Betyg 5
2007-08-04 05:29
Började förut- och intetsägande, byggdes upp till en bra story men föll sedan i slutet igen. Det som irriterade mig mest var att alla stereotyper var så himla överdrivna, det blev nästan löjligt till sist. Det kändes som att hon inte hade gjort tillräcklig research inför persongalleriskapandet.

Kunde dock inte sluta läsa, den hade alltså en viss dragningskraft, och jag kommer läsa en till bok av Läckberg eftersom den redan står i bokhyllan, men jag kommer nog inte köpa fler.
Betyg 3
2007-09-17 14:02
Lite trögstartad, men sedan byggs intrigen upp successivt och avslutningen av boken är mycket bra och trots den tröga starten är femman inte långt borta i slutbetyget. Spännande historia, intressant persongalleri och tidstypiska samhällsproblem tas upp. Ser fram mot att läsa Läckbergs efterföljande böcker.
Betyg 4
2007-11-06 20:55
Bra och spännande deckare som man fick upplösningen på varefter, allt kom inte på en gång. Man ville fortsätta läsa för att få se vad som skett och varför. Lite rörigt att komma ihåg vem alla personer var men inte så pass mycket att det störde handlingen. Trevlig och lättläst med lagom mycket bihandlingar. Ska helt klart läsa resten av hennes böcker.
Betyg 4
2008-01-03 23:46
En bra bok men inte den bästa i Camillas serie.
Betyg 3
2008-02-07 09:17
Ett tråkigt språk i boken vilket gör att det känns som en följetong i en tidning eller något liknande. Mordhistorian i boken är annars rätt bra.

Tyvärr är det alldeles för mycket irrelevanta sidospår i boken vilket gör den rätt trist och onödigt lång. Sedan undrar jag varför så många deckare ska skriva så mycket om samhällskritik istället för att koncentrera sig på deckarhistorier. Det förekommer även en och annan rätt tråkig kärlekshistoria i boken.

En annan sak som irriterar är att de elaka personerna är verkligen genomgående elaka och de goda är oerhört goda av sig. Ungefär som i en hollywoodfilm där man lätt kan urskilja skurkarna och hjältarna.

Det här känns som äkta "kiosklitteratur".
Betyg 2
2008-02-10 21:36
Den var ok, delvis engagerande, delvis seg, delvis rolig.
Betyg 3
2008-05-20 21:23
Innehåller det jag vill ha.
Spännande!
Betyg 4
2009-02-15 23:43
Ericas föräldrar har avlidit i en bilkrasch och hon är i Fjällbacka för att ordna med begravning och andra praktiska saker. Under sin tid i föräldrahemmet försöker Erica skriva sin fjärde biografi om svenska författarinnor. Inspirationen saknas dock. När hon sen blir hon vittne till sin barndomskamrats tragiska död börjar hon sysselsätta sig med att skriva en deckare. Alex självmord och upptakten till det är en bra story och Erica kan inte låta bli att följa upp sin barndomskamrats öde. När det visar sig att Alex död inte var självförvållad och polisen tar upp jakten på mördaren, kommer Erica i kontakt med sin gamla barndomskärlek Patrik som är utredande polis i fallet. Tillsammans nystar de upp en tragisk levnadshistoria och förälskar sig handlöst i varandra. Fjällbacka är ett litet samhälle och fler än en själ berörs av den otäcka historien. Och Alex mördare tvekar inte att tysta dem som vill väcka björn som sover.

Camilla Läckbergs debutroman är en smart historia som väcker läshunger. Intrigen är trovärdig och genomtänkt. Här stiftar vi för första gång bekantskap med Erica, Patrik och alla de andra i Fjällbacka. Det är karaktärer som känns lagom. Lagom berörande, lagom kära, lagom nojjiga över småsaker. Läckberg beskriver sina karaktärer med humor och hög igenkänningsfaktor. Jag gav boken en fyra i betyg.

Betyg 4
2009-09-08 13:58
Absolut läsvärd och en trevlig, om än lite "naiv" stil där hon många gånger säger a men inte b. Vill läsa fler av hennes böcker, men kommer tröttna på detta "hemlighetsmakeri" för läsaren om det återfinns i alla böcker.
Betyg 3
2009-09-10 06:17
boken var kuslig och hwnsk och sorglig och kärlek. Jätter bra bok.
Betyg 5
2009-09-29 19:20
Jag gillar Läckbergs sätt att skriva. Bra persongalleri även om jag tycker att det är lite väl uppdelat i ond och god. Jag trodde även tidigt att jag visste hur boken skulle sluta, men jag hade fel och det är ett plus:)
Betyg 4
2009-12-26 21:16
Jag gillar deckare i småstadsmiljöer, där alla vet allt om alla. Det blir spännande och man får en klaustrofobisk känsla. Men för övrigt är det en helt vanlig deckare, som inte ger en några rysningar eller dylikt.
Betyg 3
2010-01-02 16:51
Fjällbaka i Bohuslän har inte haft ett mord på väldigt många år. Plötsligt är det uppenbart att den unga kvinnan Alexandras plötsliga bortgång omöjligt kan vara ett självmord – utan ett mord. På Fjällbackas polisstation läggs en högre växel in och polischefen Bertil Mellberg – förvisad från Göteborgspolisen – driver på sin lilla stab för att lösa mordet. Den ambitiösa polisen Patrik är en av dem som ligger i för att lösa fallet samtidigt som han återfinner sin ungdomskärlek, författarinnan Erica Falck, som också råkar vara barndomsvän med offret.
Tillsammans finner de både kärleken och gamla förborgade hemligheter.

Isprinsessan är den första av Camilla Läckbergs deckare om polisen Patrik Hedström och författarinnan Ericka Falck i den lilla sömniga turistorten Fjällbacka. Det mest drivande i Läckbergs deckare är faktiskt inte själva morden och intrigerna – efter att ha läst bara ett par böcker ser jag redan ett ganska tydligt mönster som upprepar sig: för många år sedan skedde ohyggligt dåd, människor som lever idag vill till varje pris behålla hemligheten dold och är till och med redo att mörda för detta.
Hade det bara varit intrig och inget mer hade jag mycket snabbt tröttnat och gett upp att läsa dessa böcker. Men i stället läser jag vidare med stort nöje, för karaktärerna är gripande, levande och berörande. Erica förlorar sina föräldrar och försöker hantera det, hon har en syster vars man misshandlar henne, hon blir kär i en ungdomskärlek, hennes gamla vän hade hemligheter som hon inte kände till. Och på polisstationen finns den grisige polischefen, den arbetströtte nästanpensionären, den nybakade polismannen och sekreteraren som egentligen har koll på allt. Personer som så lätt skulle kunnat bli platta karaktärer, men som Läckberg blåser liv i med unika detaljer.
Camilla Läckberg är en bra författare som säkert skulle kunnat skriva bra och berörande böcker oavsett vilken genre hon valt att verka i.

Boken lästes in av Katarina Ewerlöf så bra som man bara kan vilja.
Betyg 4
2010-01-06 01:18
Hon skriver lite för barnsligt och är inte spännande.
Betyg 2
2010-05-17 22:20
Har läst några böcker tidigare av Camilla Läckberg, och jag har tyckt att det har varit svårt med alla personer och relationer, Nu är allting klarlagt!

Bortsett från det så tycke jag att boken var bra. Jag tycker ofta att debutromaner är bättre än uppföljare. Kanske beror det på att det är svårare att få ge ut sin första bok än de efterföljande och att författarna jobbar lite extra med intriger, personer och miljöskildringar.
Betyg 4
2010-08-31 15:31
En okej deckare. Inget som etsar sig fast men roar för stunden.
Betyg 3
2011-07-20 16:12
3
Betyg 3
2012-01-04 17:14
Jag har alltid hört så dåligt om Läckberg, så jag har alltid skjutit upp att läsa hennes böcker, men den här var helt klart en av de bästa kriminalromaner jag har läst, den var enkel men den var inte så där töntigt skriven, och jag kunde faktiskt njut av att läsa om hur poliserna arbetade, och det var ofta då man blev alldeles övertygad om hur den skulle sluta, men så tog boken en helt annan vändning några sidor senare och den lyckades hålla spänningen uppe till sista sidan.
Betyg 4
2012-05-29 20:50
Jag tyckte att boken var lite för seg i början men sedankom den igång. Jag tror att enavanledningarna till att jag inte riktigt uppskattade boken är att jag samtidigt höll på att läsa en riktig bladvändare. Dock intressant vändning i slutet men jagsaknade ett ordentligt klimax.
Betyg 2
2012-09-11 19:01
Språket är lite naivt och enkelt, personskildringen rätt banal. Det är lite för mkt relationsroman istället för deckare, lite pinsamt beskrivet. Men intrigen är spännande och bra, och det blir sammantaget rätt ok.
Betyg 3
2012-10-16 12:13
Denna bok känns mer som en känsloroman än en kriminalare för mig. Men upplösningen på mordet på isprinsessan är intressant. Att det sker mycket i samhället som göms undan är en verklighet som inte bara finns i denna roman. En bok som mycket väl kunde varit sann.
Betyg 3
2012-11-12 21:12
Bra debut!
Betyg 4
2016-12-28 18:10
Jag brukar inte ge upp på böcker. Oavsett om jag lyssnar eller läser så försöker jag alltid läsa ut dem. Den här var dock omöjlig för mig att ta mig igenom. Extremt förutsägbar och väldigt barnslig som jag tycker alla Camilla Läckbergs deckare är. Förstår ärligt talat inte hennes enorma framgång!
Betyg 1Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Isprinsessan
Liknande böcker:
En bondes död
 N. Naseh
Islossning
 A. Dahl
Mörk flod
 D. Meyer
Parasiten
 S. Sarenbrant
Dödsmärkt
 P. James
Pistolen
 b. rai
Det trettonde fallet
 Å. Edwardson
Ökenstjärna
 M. Connelly