bokrecensioner boktips

Berättelsen om Pi

Författare: Yann Martel
Genre: Roman
Ämnesord: Filosofi, äventyr, religion, djur, Gud,
Utgivningsår: 2001
ISBN: 9176089428


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Efter ett tragiskt skeppsbrott guppar en ensam livbåt mitt ute på Stilla havet. Ombord finns en hyena, en zebra, en orangutang, en två hundra kilo tung bengalisk tiger och så Pi – en sextonårig indisk pojke. Det här är Pis berättelse om de dagar och nätter han tillbringar på havet, så småningom ensam med tigern Richard Parker.

Trots att kampen för överlevnad är hård har Pi tid att fundera över livet och Gud, människorna och djuren. Han får uppleva ensamhet i ordets mest grymma betydelse, men lär sig också att uppskatta det sällskap som erbjuds. Genom sin enkla och okomplicerade syn på tillvaron klarar han sig igenom det ena äventyret mer fantastiskt än det andra.

Medelbetyg: 3,96 (24 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Berättelsen om Pi :
2005-03-15 21:42
Ingen vet hur man skulle reagera om man led skeppsbrott på stora Havet och ensam fick tillbringa en lång tid ombord på en liten livbåt. Kanske som Pi här i denna roman. Han tänker mycket, filosoferar, och framför allt, kanske, ser till att överleva.

Men Pi är en lite speciell pojke. Det får vi veta i beskrivningen av hans uppväxt i Indien. Denna del av romanen känns lång. Troligen beror det på att man VET att han skall lida skeppsbrott, det har ju allt man sett och hört om boken i förväg talat om. Men - jag tror att den första delen (halvan) av romanen skulle må bra av att man inte visste att så dramatiska saker skulle hända senare. Nu är man mest otålig och vill att det skall hända, varför de småkomiska händelserna hemma i Indien känns - som sagt - lite långa och fördröjande.
Betyg 3
2005-05-03 15:23
Med denna otroliga närvaro som Yann Martel beskriver med sin ypperliga näsa för detaljer gör denna fantastiska berättelse till en närmast liknad meditativ upplevelse. Vass och intelligent ger den ett intryck som sitter kvar. Underbar läsning helt enkelt.
Betyg 5
2005-08-08 00:13
Klart intressant och spännande historia. Bra skriven och svår att lägga ifrån sig. Något seg inledning, dock.
Betyg 4
2005-09-26 18:16
Det står på framsidan av boken att man ska läsa den och möta Gud.

Men jag blir lite besviken över berättelsen. Visst är det en fantastisk berättelse, men efter några uppätna sköldpaddor och diverse fiskar så känns den oändligt lång och man väntar på slutet.

Jag hade väntat mig filosofiska nytänkande idéer i berättelsen. Men det riktigt intressanta går snabbt förbi. Den behållning jag har av själva berättelsen är det i början, då det visar sig att den indiske pojken tror på Gud oavsett om det är genom Islam, Kristendom eller Hinduism. Detta var för mig en mycket fin tanke, men resten av storyn känns som en ryckning på axlarna.

Betyg 3
2006-07-13 01:10
Pi ska med sina föräldrar flytta från Indien till Kanada. Dock sjunker båten mitt ute på stilla oceanen och bara Pi lyckas ta sig ombord i en livbåt och överleva. Av människorna det vill säga.
För ensam ombord i livbåten är han inte. Med sig har han en skadad zebra, en orangutanghona som precis mist sitt barn, en hungrig hyena och en mycket uppretad bengalisk tiger.

Det är en otrolig historia som målas upp i "Berättelsen om Pi" och genom att skriva in sig själv och den vuxna Pi i boken, hävdar författaren att hela historien är sann.
Eller kan vara sann.
Ska sanningen fram bryr jag mig inte så mycket om sanningshalten. Det är en mycket bra historia, berättad på ett engagerat och varmt sätt. Jag tror på att den skulle kunna vara sann.
Och är den sann... Ja, då skulle nog även jag hålla med om att det finns en Gud.

Johan Rabeus agerar sig igenom de 11 cd-skivorna som ljudboken består av. Han spelar på alla de strängar som en rutinerad skådespelare har till förfogande i sitt gestaltande.
Och redan efter en halv cd är det ytterst enerverande.
Ju fler ljuböcker jag läser, ju mer anser jag att ljudboksinläsare ska vara ytterst tillbakadragna och reserverade när de gör sitt jobb. Annars är risken stor att inläsaren stjäl min läsupplevelse och ger mig hsin egen.
Och den vill jag för det mesta inte ha.

Betyg 3
2006-08-09 22:51
Det finns ingenting härligare än när man blir överrumpad i slutet. Yann Martels historia är en enastående bok och den är värd att tänka efter om när man har läst ut den för att få ut dess maximala värde....tyvärr är början seg, men jag sätter en svag 5:a
Betyg 5
2006-12-26 17:30
Jag tyckte första delen av berättelsen var rätt OK, men skeppsbrottet och slutet av historien... Sååå långtråkigt! Jag har svårt att förstå att denna bok blivit så upphöjd till skyarna. Som helhet en skittrist bok.
Betyg 1
2007-03-24 16:55
Ojj.............en av de mest fantastiska hisorier jag läst........Jag förunnar dig som har denna läsupplevelse framför dig.
Betyg 5
2007-10-07 23:05
Lite småmysig :)
Betyg 3
2009-01-10 15:07
Hade hört gott om boken så blev lite av en bevikelse även om den inte var dålig. Tycker att den verkar lovande i början men blir ganska seg på mitten (alla dagar till havs) och sen tycker jag att den "spårar" ur framåt slutet och det mesta av läsupplevelsen förstörs. Men en helt klart ovanlig historia.
Betyg 3
2009-03-25 08:19
En helt fantastisk berättelse som inger hopp och kärlek, historien är unik och språket vackert, berättande, målande med kloka visdomar. Ryckte det var jätte intressant att få vetaså mycket om djurens beteende och fast hela historien var så fantastisk så var den trots det trovärdig, något som hade kunnat hända. Berättelsen Om Pi är en bok som innehåller allt, en mycket bra bok som jag alltid kommer minnas, en bok som jag har förälskat mig i.
Betyg 5
2009-05-31 12:37
En underbar berättelse om en pojkes kärlek till djur och religion. Boken kan delas in i tre delar - innan skeppsbrottet, skeppsbrottet och efter. Varje del har sin styrka och blidar tillsammans en vacker resa. Kan inte släppa boken från mina tankar.
Betyg 5
2009-12-03 23:20
Allt eftersom vårt förnuft växer, minskar vi samtidigt våra vyer. Vi vägrar att tro på något som inte kan bevisas.

Efter att Pi förliser lämnas han ensam med en bengalisk tiger i en livbåt. Det djuret som kan sluka honom vilket ögonblick som helst, blir hans bäste kompis som han inte klarar sig utan. Personen som han fruktade mest av alla, blev personen som han inte skulle klara sig utan.

Slutet är som sagt överraskande och skapar tankar. Vem är tigern, vem var zebran och hyenan? Var det en överlevnadsinstinkt att skapa sig en fantasi?

En intresseväckande bok om religion, överlevnad och livet i sig självt.
Betyg 4
2011-01-22 14:02
Delar av boken är lite sega, medan andra är fascinerande och gör att den blir omöjlig att lägga ifrån sig. Med tanke på hur lite som egentligen händer har Martel gjort ett enastående jobb med att hålla berättelsen intressant. Den allra sista delen av boken gör att jag höjer mitt betyg som annars skulle ha varit en trea, till en svag fyra.
Betyg 4
2011-02-06 17:36
Vem hade kunnat tro att 350 sidor om en pojke i en livbåt kunde vara så spännande och så fantastiskt bra? Den här går in på topplistan och kommer nog finnas med i bakhuvudet under lång tid framöver.
Betyg 5
2011-07-20 15:43
4
Betyg 4
2012-02-03 22:45
Boken kan delas upp i två delar; innan och efter skeppsbrottet. Den första delen känns väldigt filosofisk med mycket funderingar kring religion och rätt och fel. Den andra delen handlar om en pojke på en livbåt med en tiger och lite andra djur - och om livets djuriska sida. Jag tycker att boken var väldigt tänkvärd. Slutet, som visar läsaren vad boken egentligen har handlat om, tar på ett sätt bort en del av läsarens egen uppfattning, men är samtidigt genialiskt. En otroligt bra bok!
Betyg 4
2013-01-20 21:27
Stark fyra. Rekommenderas.
Betyg 4Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Berättelsen om Pi
Liknande böcker:
Mousa varats mysterium
 B. Lundberg
Lajja - Skammen
 T. Nasrin
Vill du veta?
 N. Erlick
Bortom horisonten
 J. Hilton
Båten
 L. Lundberg
Andromeda
 T. Bohman
Frankissstein
 J. Winterson