bokrecensioner boktips

Ringaren i Notre-Dame

Originaltitel: Notre-Dame de Paris
Författare: Victor Hugo
Genre: Klassiker
Ämnesord: historia, kärlek, spänning, häxeri
Utgivningsår: 1831
ISBN: 9789180230438


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

I det medeltida Paris med katedralen Notre-Dame i centrum möter vi den vanskapte ringaren Quasimodo, den sköna zigenerskan Esmeralda, den ståtlige kaptenen Febus och den fanatiske ärkedjäknen Claude Frollo. Deras kärleksförvecklingar och äventyr skildras i en målande beskrivning av livet i Paris under 1400-talet.
Den vackra Esmeralda väcker starka känslor hos de människor hon möter. Intrigerna leder till den dramatiska stormningen av Notre-Dame där den starke ringaren hjältemodigt försvarar sin katedral.

Boken skrevs 1831 och är ett av Victor Hugos mest kända verk.


Utdrag ur boken:
''Det var i förbigående sagt ett egendomligt sammanträffande att Notre-Dame-kyrkan vid denna tid älskades så intensivt av två så olika varelser som Claude och Quasimodo. Den ene, en förvildad halvmänniska och instinktvarelse, älskade den för dess skönhet och resning och för harmonin i dess storslagna helhet. Den andre, en lärd man med glödande fantasi, älskade den för dess symboliska innebörd, för den myt som den förkroppsligade, för den betydelse som man kunde läsa ut under fasadens skulpturer såsom man läser ut den ursprungliga texten under den senare överskrivna på en palimpsest, kort sagt, för den gåta som den aldrig upphör att ställa till intellektet.''''- Diamanten finns i kolet, guldet finns i elden. Men hur skall man kunna få ut det ur den? Magistri säger att det finns vissa kvinnonamn med en sådan mild och hemlighetsfull kraft att det är nog att uttala dem under försöket… Låt oss se vad Manu säger: ”Där kvinnorna hålls i ära, där glädja sig gudarna; där de föraktas, är det lönlöst att bedja till Gud. En kvinnas mun är ständigt ren; det är ett rinnande vatten, en stråle av sol. En kvinnas namn bör vara angenämt, milt, tilltalande för fantasin; sluta på långa vokaler och likna välsignelseord.” Ja, han har rätt, den vise. Maria, Sofia, Esmeral… Förbannelse! Ständigt denna tanke!''''– Jehan, du måste tänka allvarligt på att bättra dig. Du befinner sig på ett sluttande plan.
Vet du vart du är på väg?
– Till krogen.
– Krogen leder till skampålen.
Den kan vara en lykta lika god som någon annan, och med den kanske Diogenes
skulle ha kunnat finna sin människa.
– Skampålen leder till galgen.
– Galgen är en våg med en människa i ena änden och hela jorden i den andra. Det är
skönt att vara människa.
– Galgen leder till helvetet.
– Det är en präktig brasa.
– Jehan, Jehan, du kommer att få ett dåligt slut.
– Början kommer att ha varit så mycket bättre.''


Medelbetyg: 3,62 (8 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Ringaren i Notre-Dame :
2005-05-11 07:44

När man läser Ringaren i Notre Dame så inser man till slut att huvudrollen inte är någon mindre än: Katedralen! (Detta blir mer uppenbart om man känner till originaltiteln, Notre Dame de Paris). Victor Hugo är tydligen helt förälskad i Notre Dame och ägnar några kapitel till att enbart beskriva den; dess ursprung och vilka spår den har från olika tidsepoker och stilar.

Själva storyn är oerhört romantisk, på gott och ont. Allt är så fruktansvärt överdrivet att det nästan känns som en medeltida såpopera. Däremot är det skönt att ingen är genomgod eller ond. Ärkedjäknen Frollo är riktigt snäll och beskyddande mot fostersonen Quasimodo. Esmeralda är visserligen vänlig men oerhört korkad och blir precis som alla andra förskräckt över Quasimodos utseende. Även kungen gör ett snabb framträdande för att konkurrera om platsen som den dummaste karaktären.

Jag, som enbart känt till den här historien genom disneyfilmen från 1996, märkte att så gott som alla större scenerna från filmen även finns med i boken (narrspelen, Esmeraldas misslyckade avrättning, stormning av katedralen, besök i mirakelgården) fast i en annan ordning, under andra omständigheter. Dessutom är en hel del karaktärer borttagna (men sen finns dets så otroligt många halvstora karaktärer i boken, tror knappast någon filmatisering har alla med).

Även om jag uppskattade denna bok så gäller följande:
Ringaren i Notre Dame är värd att läsa om du vill veta mer om Notre Dame, romantiken eller medeltiden, annars kanske du ska låta det vara.

Betyg 4
2005-11-18 12:16
Helt ok
Betyg 3
2007-02-13 18:49
bra klassiker med lycka, sorg, fördomar och olycklig kärlek, bra och läsvärd
Betyg 4
2008-12-09 12:44
bland de verkligt stora - och betydligt bättre än Disneys filmatiserade version
Betyg 3
2014-11-03 15:29
En gammal klassiker.
Riktigt gammal faktiskt. Victor Hugos medeltidsroman skrevs redan 1831, och det bör tas i beaktande. En remarkabel och imponerande historia som gjort stora avtryck.

Paris, 1400-tal. I fokus står katedralen Notre Dame och dess vanskapta ringare, hans herre ärkediakonen Claude Frollo och inte minst den förtrollande zigenerskan Esmeralda.

Miljön är tuffast möjliga och skildrar tidens katastrofala rättsväsende. En romantiskt tragedi med många förlorare. Intrigen med bortbytta spädbarn borde fått större plats, på så sätt hade allting kunnat knytas ihop och gjort det mer komplett. Eller är det mystiken som gör det tidlöst?
Betyg 4
2021-06-26 15:47
Bra och spännande bok med ett tragiskt slut.
Betyg 4Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Ringaren i Notre-Dame
Liknande böcker:
En färd till Indien
 E. Forster
Bartolomeinatten
 P. Merimée
Begums 500 miljoner
 J. Verne
Om friheten
 J. Stuart Mill