bokrecensioner boktips

Hobbiten

Författare: JRR Tolkien
Genre: Fantasy
Ämnesord: krig, spänning, äventyr
Utgivningsår: 2007
ISBN: 9113016482


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Att det gjorts en ny översättning av Tolkiens stora verk Ringens brödraskap har väl inte undgått någon. Nu har turen kommit till romanen om Bilbo, som är upptakten till Tolkiens stora berättelse om Midgård.

En dag i början av trettiotalet när professor J.R.R. Tolkien satt och rättade skrivningar föll han i tankar över en sida som var oväntat tom. En märklig mening dök upp från ingenstans i hans hjärna: "I en håla i marken bodde en hobbit." Resten är litteraturhistoria.

I är det sjuttio år sedan The Hobbit kom ut. Den var skriven som en barnbok, och gavs ut som en barnbok. Och blev en hyfsad framgång för författaren och hans förlag. Åtminstone så pass att förläggaren bad om en fortsättning. Men varken han eller Tolkien hade nog räknat med att det skulle dröja nästan tjugo år innan uppföljaren var klar, att den skulle omfatta över tusen sidor och att den skulle bli en av vår tids mest lästa och älskade böcker.

I Hobbiten (tidigare Bilbo) får vi möta den lille hobbiten Bilbo, som av trollkarlen Gandalf och en drös dvärgar blir medbjuden på en skattjakt. Skatten vaktas av draken Smaug. Under skattjakten träffar Bilbo den slemmiga varelsen Gollum som bor i en håla i berget, och lyckas vinna dennes osynlighetsring när de gissar gåtor. Det är samma ring som hotar att bli hela Midgårds undergång i Ringarnas herre.

Med Erik Anderssons nyöversättning har vi för för första gången samma översättare till både The Hobbit och The Lord of the Rings. The Hobbit har tidigare kommit ut i översättning av Tore Zetterholm ("Hompen" 1947) och Britt G Hallqvist ("Bilbo" 1962, den första utgåvan med illustrationer av Tove Jansson).

Medelbetyg: 4,12 (8 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Hobbiten :
2008-03-25 20:08
Jag hörde första boken i triologin om Ringen på hörbok ( Ringens brödraskap.) Och bestämde mig sedan för att läsa den första boken då ringen hittades. Alltså Hobbiten. Som handlar om Bilbo Seckers ävetyr med Dvärgarna och Gandalf, när dom ger sig ut för att ta sig till berget och ta tillbaka alla skatter som den ondsinte draken Smaug, har tagit ifrån djvärgarna.

Jag tyckte boken var jättebra, älskade den ^^
Betyg 5
2010-02-14 00:37
En charmig sagobok som delvis berättar för-historien till Sagan om ringen. Trots att boken är skriven som en barnbok (eller kanske just därför) är det en väldigt trevlig bekantskap. En klockren fyra.
Betyg 4
2010-06-25 01:15
Läste denna bok som liten, ja jag var nog knappast äldre än tio år.
Ett fantasifullt äventyr och en nöjsam läsupplevelse.
Betyg 3
2011-07-29 17:18
Detta är alltså Erik Anderssons nyöversättning av Bilbo. Har inte läst den själv, men jag tvivlar på att den är så mycket bättre än Britt G. Hallqvists version. Det som lär skilja mest är väl troligen dikterna.

Bilbo som bok är ju en klassiker, om än inget mästerverk, så den kan nog inte få mer än en fyra av mig.
Betyg 4
2014-10-28 19:16
Mycket spännande bok av Tolkien. Lättläst men inte en barnbok som många säger. Det är en ungdomsbok och en bok för unga vuxna. Har sett del 1 och 2 på bio innan jag läste boken.
Betyg 5
2015-12-29 15:10
Jag tycker den här boken är en super spännande bok och väl skriven. Karaktärerna har en stark utstrålning och personlighet. En bok som jag verkligen rekommenderar.
Betyg 4Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Hobbiten
Liknande böcker:
Judas barn
 M. Heitz
Nagriljärerna
 E. Blume
Odinsbarn
 S. Pettersen
Odinsbarn
 S. Pettersen
Odinsbarn
 S. Pettersen
Ormens skugga
 R. Riordan
De fallna
 M. Peterberg
Serafers drömmar
 O. Wikander