bokrecensioner boktips

En märklig affär

Författare: Peter Robinson
Genre: Deckare
Ämnesord: mord, spänning
Utgivningsår: 2005
ISBN: 9189380975


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Efter den våldsamma branden som ödelade hans hem har överkommissarie Alan Banks varit sjukskriven. Han är trött, deprimerad, och vet inte om han någonsin orkar återgå till arbetet vid Yorkshirepolisen. När brodern Roy, som inte hört av sig på många år, plötsligt tar kontakt ser Alan en chans att börja om. Han beger sig till London, men när han kommer dit är Roy spårlöst försvunnen.
Samtidigt utreder kollegan Annie Cabbot mordet på en ung kvinna som har hittats död i sin bil med ett skotthål i huvudet. Ingen vet vem hon är och hon har inga handlingar på sig. Det enda man finner är en papperslapp med Alan Banks namn och adress.
Den döda kvinnan visar sig vara Roys flickvän och Alan anar ganska snart ett samband med broderns försvinnande. Och ju djupare han gräver i Roys förflutna desto mer inser han hur lite de två bröderna egentligen visste om varandra.
Medelbetyg: 3,79 (14 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av En märklig affär :
2005-11-02 15:14
Ännu en deckare i sann Robinson-anda. Börjar i stort sett där "En lek med eld" slutade men med nya fall för kommissarie Banks att lösa. Den här gången är det en ung tjej som hittas mördad i sin bil samtidigt som Alans bror Roy ber om hjälp. Banks rusar för att undsätta sin bror men när han kommer fram är brodern borta. Undan för undan inser han att den mördade flickan och Roys försvinnande har ett samband, det gäller bara att klura ut vilket.

Personligen är jag väldigt förtjust i Peter Robinsons böcker. Den förra gjorde mig lite besviken då den inte var lika bra som de tidigare men med denna bok är han tillbaka igen som min favvo-deckar-författare. Jättespännande helt enkelt!
Betyg 4
2006-01-01 22:45
Ja, den här boken var något bättre en En lek med eld men jag saknar fortfarande det där lilla extra som gör att jag längtar efter att läsa nästa bok i serien. Det som är det mest intressanta är Alan Banks privatliv och inte storyn i sig. Det får bli en svag fyra.
Betyg 4
2006-11-20 16:40
Jag gillar dem skarpt. Jag har ju definitivt fallenhet för engelska deckare och ensamma äldre poliskommisarier. :)

Detta är ju först och främst en deckare, men Peter gör bra människoskildringar oxå. Och brotten i denna bok är otäcka och lämnar kvar en hel del tankar. Inte så att de beskrivs i detalj eller att det är otäckt förklarat - men det är handel med människor på olika sätt. En slags trafficking.
Denna är lika bra som de första fyra, om inte bättre.
Och som vanligt rekommenderar jag att ni läser dem i ordning för att förstå bättre. Relationer mellan de inblandade osv...
Betyg 4
2006-11-30 20:38
Mycket spännande historia skriven i samma anda som Robinsons tidigare böcker. Man blir garanterat inte besviken, bra språk, bra översättning.
Betyg 5
2007-02-21 14:56
Ännu en utmärkt bok av Peter, har tidigare läst En ovanligt torr sommar, I ondskans spår och Efter alla år av saknad. denna bok var ännu en sådan som man började läsa och fastnade totalt i.
Betyg 5
2007-04-15 13:36
Har läst de tidigare Robinson-böckerna och det var en positiv upplevelse. Kanske att "En lek med eld" inte riktigt var lika bra som de övriga. Detta är dock återställt i denna, då jag återigen känner samma fascinerade intresse som i de tidigare böckerna.

Det är en våldsam historia, som börjar som två separata trådar. Dels Banks bror som plötsligt ber sin bror om hjälp, och dels den ensamma unga kvinna som hittas skjuten i sin bil. Allteftersom utvecklingen rullar på anar läsaren ett samband, som dock tar både Banks och Cabbot längre tid att se.

Det är spännande, välskrivet och engagerande. Språket flyter på bra även i svenska översättningen, och karaktärerna är tillräckligt livfullt beskrivna för att väcka nyfikenhet hos läsaren. Klart läsvärd engelsk deckare när det är som bäst!
Betyg 4
2007-07-18 22:34
njae.. inte riktigt i samma klasssom hans tidigare böcker.. har för mig att jag gett honom 5:or tidigare och jag vet att jag höjt honom till skyarna. besviken, japp!
Betyg 3
2008-01-31 10:56
Tycekr att denna var bra och spännande.
Betyg 4
2008-08-16 01:50
Också en hyffsad bok
Betyg 2
2009-11-18 22:19
En välskriven bok som dock inte når upp till samma nivå som tidigare deckare (En ovanligt torr sommar eller I ondskans spår).Intrigen var relativt ointressant.Detta uppvägdes något av ett bra språk och hyfsat flyt i berättelsen.
Betyg 3
2012-10-06 17:37
Den här hör till Robinsons bättre böcker, tycker jag. Mycket spännande och många pussel att lägga. Det blir kanske lite extra när det blir lite mer privat också.
Betyg 4
2013-05-21 10:54
Bra bra bok
Betyg 4Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till En märklig affär
Liknande böcker:
En bondes död
 N. Naseh
Islossning
 A. Dahl
Mörk flod
 D. Meyer
Parasiten
 S. Sarenbrant
Dödsmärkt
 P. James
Pistolen
 b. rai
Det trettonde fallet
 Å. Edwardson
Ökenstjärna
 M. Connelly
Hellre vara djävulen
 I. Rankin