bokrecensioner boktips

Gömda

Författare: Liza Marklund
Genre: Roman
Ämnesord: spänning, sanning, verklighetsskildring
ISBN: 9164201406


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Maria Eriksson bor i en mellansvensk stad och arbetar på bank när hon möter mannen med de svarta ögonen. Hon blir oerhört förälskad, förlovar sig och föder deras dotter Emma.

Men förhållandet spårar ur. Mannen blir alltmer våldsam. Han hotar, slår och våldtar. När Mia träffar en annan man och gifter sig blir det ännu värre. Familjen hamnar i en mardröm av misshandel, terror och mordförsök.

Myndigheterna står handfallna. Till slut tvingar man Mia och hennes familj att gå under jorden. Men mannen som förföljer Mia ger inte upp. Han letar efter dem, och han hittar dem. Till slut finns bara en utväg: familjen måste lämna Sverige.

Gömda är en sann berättelse. En thriller direkt ur den svenska verkligheten. Skräcken finns där - men också hoppet, modet, glädjen och en kärlek som övervinner allt.


Medelbetyg: 3,89 (109 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Gömda :
2003-10-17 11:44
Lizas bästa bok tycker jag och den skiljer sig även åt till dom andra böckerna som handlar om reportern Annika Bengtzon. Det här är en sann historia, även om när man läser den skulle önska att det inte var det. Det är en bok som man får mycket tankar av, hur kan någonting så hemskt hända i sverige.
Betyg 5
2003-10-26 18:18
En av de få böckerna som jag sträckläst (den och Berts dagbok tror jag). Jag var så inne i boken så när jag var tvungen att gå och mjölk (jag måste ha mjölk i te och te måste jag ha när jag läser under lång tid), så letade jag efter den personen som förföljde mej, men jag kom på att det inte var mej någon förföljde utan karaktären i boken.
Betyg 5
2003-11-03 12:21
En sann berättelse, och en mycket hemsk sådan. Boken har varit mycket omtalad i media, inte bara för sitt innehåll, utan också för att det är Liza Marklund som skrivit den. Personligen tycker jag att Marklund skriver dålig prosa, men hon har i "Gömda" fått hjälp med skrivandet och det märks tydligt.

Spännande som en roman - skrämmande hur det faktiskt kan pågå idag, i Sverige. Sedan boken skrevs har paret måst flytta från världsdel till världsdel och har det fortfarande svårt.
Betyg 4
2003-11-25 18:40
Angelägen och spännande bok som visar på en verklighet man skulle önska inte fanns, men som är livsviktig att veta om. Vardagligt språk som jag tycker funkar alldeles utmärkt i den här typen av böcker och när Liza Marklund använder det. Det viktiga flytet finns åtminstone där även om det kanske inte är något litterärt mästerverk.
Betyg 4
2003-12-09 10:05
Skrämmande och verklig!
Angelägen och tankevärd!
En skrämmande historia när kulturer krockar.
Dock inget litterärt mästerverk!
Betyg 4
2004-01-13 15:39
Lizas bästa bok och de andra är jag inte alls förtjust i. Denna bok berör speciellt om man har någon i sin närhet som är tillsammans med en destruktiv man. Otroligt läsvärd!
Betyg 5
2004-01-14 14:12
en helt otrolig bok. satt hela helgen och kunde inte lägga ner den. eftersom jag bor i samma stad som maria gjorde när hon blev hotad så känns det lite små läbbigt att vara ute om kvällarna, men jag vet inte 100%-igt om han bor kvar här än.
Betyg 5
2004-01-28 12:11
Jag tycker om boken men jag har läst bättre biografier och jag har läst sämre. Boken var lite seg i mellan åt.
Betyg 3
2004-02-03 22:36
Marklunds absolut bästa bok! I och för sig går den väl knappast att jämföra med böckerna om Annika Bengtson, men ändå...
En skrämmande verklighet som tål att debatteras.
Betyg 4
2004-02-19 19:54
Gömda är en bok som man efter att ha läst några sidor inte kan sluta läsa..
Den är skräckinjagande men ändå en bild på en vanlig tjej i Sverige.
Man blir skrämd efter att ha läst den, den är ju trots alltsann..

Vad handlar den om då?
Jo, om en helt vanlig tjej i Sverige som träffar en trevlig,givmild och hjälpsam muslim. De förlovar sig och får en dotter tillsammans.
Men mannen börjar bli mer och mer otrevlig. Kvinnan som heter Malin får städa och laga mat även om hon är sjuk.
Mannen börjar slå henne.

Malin vet inte vad hon ska ta sig till.
Hon låser in sig och sover över hos föräldrarna.
Hon gör allt för att slippa undan honom och slagen.
Men han ger sig inte, hon blir misshandlad och han hotar henne til livet.
Hon tar kontakt med en psykolog.

Där får hon tips på städer att gömma sig i men mannen hittar henne ändå.
Tills slut finns det bara en flyktväg kvar:
De måste lämna sverige...

Betyg 4
2004-02-19 19:58
en riktigt bra bok som är värd att bli läst av alla!
Betyg 4
2004-02-25 00:57
Skrämmande och otäckt!! Det är svårt att förstå hur något sånt kunde hända i ett europeiskt land,men såna saker händer tyvärr :( Även om boken var skrämmande, det är bra att såna böcker finns. Den fick mig att tänka mycket på olika saker...
Betyg 4
2004-03-09 13:23
Jag läste den här boken med stort nöje, men jag tycker nog att den spär på den redan så kraftiga främlingsfientligheten i Sverige. Jag själv är född i en generation som växer och har vuxit upp med en kanska så kraftig främlingsfientlighet, och med en opinonsbildare som Liza Marklund som är läst av många ungdommar så tycker jagf nog att det var ganska så ansvarslöst av henne att skriva en sådan bok. Visst, situationen uppstår och finns som ett rpoblem, men hon kunde iscensatt mannen som svensk, och inte som muslim just!
Men boken i sig är bra!
Betyg 4
2004-04-06 17:48
Spännande, bra, otäck. Svår att lägga ifrån sig!
Betyg 5
2004-04-12 17:13
Äntligen en självbiografisk bok som låter läsaren leva sig in i karaktär/en/erna och bli berörd. Mycket skrämmande.
Betyg 4
2004-04-24 16:47
Den här boken är ett måste att läsa. Den är sann och något så fruktansvärt tragisk och hemsk. Marklund är dock inte den bästa författaren men det behöver man inte vara om man har denna storyn till sitt förfogande. Huu! Att en man kan vara så elak och hjärntvättad! Man tror verkligen inte det kan vara sant! Men det är det. Och sånt här pågår fortfarande för andra människor.
Betyg 4
2004-05-01 22:37
Okej, historien är rätt bra, sorglig, tragiskt och hemsk. Men det gör för den skull inte Liza Marklund till en bra författare. Hennes språk är så himla dåligt tycker jag! Stapligt och segt och inte alls bra.
Betyg 2
2004-05-04 15:35
Var ju trots allt två år sedan jag läste den här boken. Visst var det en hemsk och gripande historia som sätter sig. Sträckläste den här boken på en dag, så när jag läst ut den var det väldigt mycket intryck och tankar som samlats. Vet inte riktigt om boken ska få en trea eller fyra, kommer inte riktigt ihåg. Men den berörde, så den kan väl få en fyra.
Betyg 4
2004-05-20 16:32
Det här är den bästa bok jag läst. Det är svårt att tänka sig att dom har levt sådär, att det finns några som har de sådär. Hoppas att det inte är många säger jag bara. Det ända dom ville va att leva ett normalt liv som dom flesta andra, men det blev det absolut inte. Tycker så synd om hela familje, speciellt flickan Emma som drabbades hårdast. Rekomenderar den här för alla, borde verkligen läsas. Den här boken är en klar femma! Om inte ännu mer.
Betyg 5
2004-06-19 21:38
Trakasserier. Misshandel. Förjöljerlser. Skrämda, hotade, jagade, gömda. Inte i Sverige! Sånt händer bara inte i Sverige. Det skulle ju lika bra kunna vara Finland. Och Sverige, mitt andra hemland (om jag nu måste nänma ett nämligen). Men klart sånt händer varje dag, över allt, tom i Sverige och Finland. Och i Sverige finns det ju dessutom mycket flyktingar (vilket jag anser positivt).

Men det är ju inte bara flyktingar som är misshandlare och psykopater över lag. Nej, det kan ju vara vem som helst. Varfröör är det då alltid en muslimsk man som är våldsam? Tänk Betty Mahmoody och Inte utan min dotter. Det är en anna spännade page turner. Ibland känns det som om det finns för många sådana böcker. Inte att jag inte gillar dem eller att de inte skulle vara viktiga, men de ger ju en felaktig bild av araberna. Alla ska inte lida av mistag som några har gjort. Jag har en relativt negativ bild av islam fastän jag försöker motarbeta det. Det finns trelviga och fredliga, och religionen är inte bara det som det mest talas om. Och det finns ju faktisk många fungerande blandäktenskap mellan araber och västlänningar. Varför skriver ingen om de fungerande förhålladena?? Det skulle behövas.

Tyvärr omtalas muslimer ofta i negativa sammanhang. Det är troligen ett faktum, presis om boken berätter, att en större andel av flyktingarna har "dylika problem" än "vanliga svenskar. Men som boken säger är det ju helt förståeligt med tanke på förhålladena, vad de har gått igenom. Jag skulle inte säga att Gömda beskyller eller svartmålar islam. Jag tycker faktisk att den på ett visst plan lyckas förklara skälen till fästmannens problem. Försöker förstå (på ett visst plan.) (Helgonlikt, typ jag är tolerant skyller inte på honom/religionen? Neeeeej, inte vad jag tycker.)

Liza Marklund har faktisk lyckats med att skildra Maria Erikssons situation! Det är faktisk svårt att misslyckas med ett så bra ämne, men jag tycker att Marklund har lyckats fånga det fanstastisk bra. Spännade och gripande. Man bara läser o läser, sida eftet sida, kapitel efter kapitel. Jag skulle faktisk villa läsa mera (som vanligt). Jag vill nästan minnas att jag hört att Marklund håller på att skriva en uppförljare. Hoppas jag inte har fel!
Betyg 5
2004-06-23 23:29
otroligt bra
Betyg 5
2004-07-12 12:49
Den här boken var bra och fängslande. Samtidigt som det var frustrerande och jobbigt att läsa den. Tänk att ha det på det viset!!! Jag kunde inte hjälpa att jag då och då undrade hur mycket man hade kryddat verkligheten och hur mycket som egentligen var helt sant. T.ex. - hur stor sannolikhet är det att lyckas ta reda på hemliga telefonnummer hos Telia? Inte bara en gång utan flera. Såvitt jag vet så ser inte ens de som jobbar på Upplysningen de hemliga numren. Eller så är det jag som är väldigt naiv - det kanske är jätteenkelt att ta reda på sådana saker ...
Betyg 4
2004-07-12 19:09
en jättebra bok, jag slukade den och tänkte inte ens på om den var välskriven eller ej. sorglig och jobbig, men väldigt nyttig att läsa.
Betyg 4
2004-07-23 21:27
En av få böcker som faktiskt fått mig att gråta.
Betyg 4
2004-07-26 00:45
Intressant bok, men jag gillar inte Liza Marklunds sätt att skriva...
Betyg 2
2004-07-26 23:38
bra bok!
Betyg 4
2004-08-02 20:40
Har kanske läst 30 sidor... orkar helt enkelt inte läsa mer av den här sortens böcker :S
2004-08-06 07:56
Lizas bästa bok. Den sanna berättelsen är så vanlig att den är fantastisk.
Betyg 5
2004-08-17 21:46
Enkelt berättad, men en historia man blir starkt påverkad av.
Synnerligen svår att inte sträckläsa.
Betyg 4
2004-09-05 00:37
Jag har inte läst så många böcker av Liza Marklund (kanske för hennes alla uttalanden om min/hennes hemstad) men den här boken är verkligen bra och behövd.
Den visar hur "världens mest jämnställda land" är helt oförmöget att ta hand om en av de mest utsatta personerna.
Mia förföljs, misshandlas och våldtas av sin f.d. fästman. Han ger inte upp, och har fortfarande inte gjort det.
Hon och hennes familj går under jorden, det är de som får leva frihetsberövade. Inte han.
Betyg 5
2005-01-08 22:09
Jag började lyssna på den på cd men fick ge upp den var för otäck. Jag håller inte med om att den spär på någon rasism, det är en sann berättelse och skulle man uppge att han var svensk för att vara mer "politiskt korrekt" jag kunde hållit med om det om det varit en fiktiv berättelse. Ger inget betyg eftersom jag bara klarade av en del av boken.
2005-02-15 21:43
Den här boken var fantastisk! Detta är en av mina få favoriter. Aldrig förr har en bok skrivits med en sådan känsla, en sådan omsorg. Jag är fängslad, från första ordet jag läste till evigheten. Berättelsen är sorglig, skrämmande och hemsk på många olika sätt. Men det värsta är att den är sann...
Betyg 5
2005-03-01 18:27
Denna är ruskig. Ruskig på så vis att detta sker i verkligheten och detta sker i vårt land. Myndigheter som står handfallna och en familj som tvingas under jorden pga en man som är ute efter makt.
Jag blev så förbannad när jag läste boken.
Bra att Liza Marklund gör detta synligt.
Betyg 4
2005-03-03 19:33
Gripande! Går inte att sluta läsa den! Tror jag blev klar med den på två dagar.. =) Man kommer alltid tillbaka till tanken att detta har hänt på riktigt också.. Hemsk, men riktigt, riktigt bra!
Betyg 4
2005-04-21 17:24
Gömda läste jag ut på någon dag. Det var jättehemsk och spännande. Jag fick många att läsa boken efter mig.
Betyg 3
2005-06-29 10:33
Nej men fy faen vad illa mänskan skriver!
Liza Marklund på bestsellerlistorna, jag trodde ju hon kunde skriva, men jösses vilket trist kvällstidningsspråk hon använder. Ingen som helst stilkänsla, så aptrista ordvändingar att man blir förbannad. Hela tiden tar hon liksom det snabbaste sättet att beskriva något, banalt och lättviktigt -trots att historien hon berättar verkligen kräver allvar och empati. Klarade inte av att läsa färdigt eländet.
Betyg 1
2005-09-12 11:35
En väldigt fängslande och gripande bok. Det som Mia och hennes familj blivit utsatta för är så fruktansvärt. Jag tycker inte att språket i boken stör läsupplevelsen, för handlingen är så gripande så den tar över allt. Boken är snabbläst och det är en riktig sträckläsningsbok.
Betyg 4
2005-09-22 13:33
En intressant bok, men inte mer än så.
Betyg 3
2005-09-26 23:20
Jag tycker att det är en helt otroligt bra bok.
Betyg 4
2005-09-28 09:59
Intressant men jobbig. Ämnet är hemskt och man kan bli lite lätt stressad av den. Kan inte säga att det är en bok jag tycker om.
Betyg 3
2005-12-10 11:00
Jodå boken funkar rakt igenom och den är fruktansvärd.
Betyg 4
2006-01-09 22:38
Mycket gripande. Jag blir förbannad när jag läser den och det är nog den enda bok som fått mig att bli det. Bara det är ett plus :-) Ska nog läsa Asyl snart, för nu var det ett tag sedan jag var förbannad...
Betyg 4
2006-01-10 19:57
En bok man blir mycket rörd av tat läsa kanon bra!
Betyg 5
2006-05-03 09:03
En bok som visar att kvinnomisshandel även finns i Sverige, fast ingen vill kännas vid det. En bra men hemsk bok. Man kan inte tro att myndighterna inte kan göra nåt.
Betyg 3
2006-06-08 21:03
Spännande och tragisk.
Betyg 5
2006-07-15 14:17
Många tårar fälldes!!! Tycker att den är ENORMT bra just pga av Mias öde. Man blir verkligen gripen av hennes historia. Och jag måste säga att Liza Marklunds språk märkte jag ingenting av. Det var storyn som var klart dominant! Rekommenderade den till alla, coh ingen har varit oberörd.

Klart undervisande om hur det sociala säkerhetssystemet inte fungerar, och hur enormt svårt livet är för vissa. Ens egna problem känns väldigt små!
Betyg 5
2006-08-11 22:31
En helt fantastisk bok, en av de bästa jag läst!
kunde inte lägga den ifrån mej, den är otäck, sorglig, men väldigt spännande och gripande. Lätt läsvärd bok!
Betyg 5
2006-09-03 00:20
Viktig berättelse och Liza gör att man verkligen lever sig in i den.
Betyg 4
2006-09-06 12:43
Väldigt bra bok! Får en stark 4.
Betyg 4
2006-10-13 11:18
...
Betyg 3
2006-12-11 22:10
Denna bok gjorde en riktigt illa berörd, arg, rädd...bok som väcker starka känslor.
Betyg 4
2006-12-12 16:40
Ok!
Betyg 3
2006-12-30 23:32
Förföljelser. Trakasserier. Hot. Misshandel. Mordförsök. Jagade. Gömda.

Då Mia träffar den charmerande och artige mannen med de kolsvarta ögonen blir hon oerhört förälskad. Inte anar hon då att det är början på en mardröm utan slut.
De förlovar sig och får tillsammans dottern Emma.
Mannen med de svarta ögonen blir alltmer våldsam.

Mia träffar en ny man, Anders. De gifter sig och får tillsammans sonen Robin.
Mardrömmen blir än värre. Slutligen finns bara en utväg - att lämna Sverige.

En bok jag läst många gånger och säkerligen kommer att läsa igen. Den är otroligt gripande och rakt berättad. Den smärtsamma sanningen går direkt in i hjärtat. Den upprör och vreden rasar inom en.
Betyg 5
2007-01-10 16:34
En bok som man fastnar i vid första sidan!
Betyg 4
2007-01-25 23:00
En riktig sträckläsare som jag tycker alla borde läsa!
Betyg 5
2007-01-30 14:24
Mycket bra.
Betyg 4
2007-02-14 09:33
Det finns bara ett ord absolut sträckläsning. Det är en bok som får en att bli arg och facktiskt nära till tårar speciellt när dottern Emma blir utsatt. Man blir lite besviken på samhället och tänker att hon borde ha fått mer hjälp än det hon fick. Det är ju inte klokt att hon int ens ska kunna ha ett privat nummer.
Det framgår tydligt i börkan av boken att Mannen med de svarta ögonen inte är så "bra" som Maria tror. Till att börja med säger han till henne att hon inte ska ha på sig den där baddräkten på stranden eftersom den är ful på henne. Detta för att kontrollera henne. Det leder till att hon får ett dåligt självförtroende och hon klämer sig fast vid honom ännu mer efetrsom hon tror att hon är ful och ingen vill ha henne. Vilket jag tror är absolut det mannen ville. Sedan låter han inte henne besöka sina föräldrar och så fortsätter det efetsom Maria hela tiden tror att han bara vill väl och att han egentligen inte menar det. Med tiden börjar han slå henne också. När Maria blir gravid tror hon att han ska ändra på sig för barnets skull att dom ska bli den familj hon längtat efter. Men där tror hon fel igen. Han slår på hennes mage och försöker tom våldta henne under graviditeten. Detta är bara en början på en mardröm som består av misshandel, terror, mordförsök och att ständigt fly, fly men att senare bli upptäckt.

Gömda är en sann berättelse, det är just därför som det verkligen känns i hjärtat när man läser den. Att detta facktiskt hnder i Sverie är som jag vill kalla det helt sjukt. Det händer framför sammhällets ögon.
En skrämmande berättelse men absolut läsvärd. Hoppet, modet, kärleken och glädjen finns där som en röd tråd genom berättelsen.
Betyg 5
2007-02-15 15:48
Bra bok!
Betyg 4
2007-04-18 09:31
Den enda boken av Liza Marklund jag tycker är riktigt läsvärd. Hennes journalistspråk passar sig mycket bra i detta dokument om en kvinnas helvete. Socialporr, javisst, men här görs det bättre än i alla evinnerliga andra.
Betyg 4
2007-05-06 13:34
Det här är den bästa boken jag läst av Marklund...Man blir både rädd och förbannad... rädd pga att det är en sann historia och att det händer i Sverige.. förbannad för att det fick hända.. att ingen höll vad de lovade från början.. vilken makt en del har...men det finns ju ljusa stunder...mycket bra bok..
Betyg 4
2007-10-08 11:25
Den här boken är otroligt bra. Det är verkligen svårt att tro att dom klarade av att leva så där. Men jag tycker det är bra att dom har skrivit en sådan här bok det visar att sånt här verkligen kan hända vem som helst! Det är bra att dom skrev boken för då vet man i all fall lite om hur man ska agera om man skulle hamna i samma situvation själv.
Betyg 5
2007-10-22 15:31
Den fick mig slingrad runt sitt finger
Betyg 5
2007-10-24 20:21
Oerhört stark och gripande bok som verkligen får en att tänka till över hur vårt rättsystem egentligen fungerar. Man tror ju inte att något sådant ska kunna hända! Jag minns att jag sträckläste den här för några år sedan och nu lyssnar min pappa på den som ljudbok.
Jag hörde några kapitel av den när jag åkte bil med honom i morse och jag började storgråta, för den är så sorglig.
Betyg 4
2007-10-31 12:23
Underbara bok! Fastnade för första stund! Otroligt sorglig och gripande.
Det värsta är att det förekommer sådan ondska överallt.
Tycker att Lisa har gjort ett bra jobb där!

5/5
Betyg 5
2008-01-04 16:11
Bra bok, en period blev jag så förbannad och slängde den i väggen och kunde inte läsa den på några veckor. Mycket läsvärd.
Betyg 4
2008-01-21 19:48
Otroligt bra! Den rör om i mig.
Betyg 5
2008-04-08 11:12
En bok som var med mig länge.
Adrenalin-stinn under hela boken.
Vart kommer all ondska och maktbegär ifrån?
Läs den och tänk igenom hur det kan bli.....

Edit:
Med tanke på att allt är lögn så åkte den ner i soporna med en jäkla fart.....

Betyg 1
2008-04-09 03:27
En stark berättelse som berör. Absolut en av de bästa av Marklund.
Betyg 3
2008-04-27 13:20
det här är den bästa boken som Liza Marklund har skrivit & en av de bästa som jag har läst . jag kunde inte lägga ifrån mig boken , ! . jag rekommenderar boken till alla !
Betyg 5
2008-05-18 15:31
Mmm... Bra!
Betyg 3
2008-06-12 15:45
Gripande, måste vara den bästa boken av Liza Marklund. (Inte för att jag är speciellt intresserad av att läsa någon mer av henne, men jag kan tänka mig det).
Lärande, stark, spännande.

betyg: 3+

Betyg 3
2008-10-10 13:15
En bra bok. bra skriven.
Betyg 4
2008-12-26 17:03
Riktigt, riktigt bra!
Betyg 5
2009-01-07 12:55
En super bok som är svårt att lämna ifrån sig. Nu har det kommit så mycket skit mot denna bok, troligen på grund av avundsjuka mot Liza Marklund och Mia. Jag har läst alla böckerna om Mia och kan förstå att varenda ord i boken inte behöver övernstämma med verkligheten.
Dock vet vi att misshandel mot kvinnor pågår och vi vet också att de flesta gifter sig av kärlek oberoende av nationalitet. Vi vet också att Mia blev misshandlad av Emmas ( dottern ) far. Han har suttit i fängelse för misshandel. Vi vet också att Mia med ny man och två barn måste fly, däremot fick mannen med de mörka ögonen stanna i Sverige.
Jag kan inte förstå de här människorna som känner sig lurade av en modifierad sanning eller helt enkelt av spöket JANTE.
Betyg 5
2009-01-11 14:45
En helt ok bok att läsa. Jag har svårt att sätta fingret på varför jag inte tyckte att den var bättre, men jag kom aldrig in i boken riktigt. Värd att läsa, absolut men nog tycker jag att den var uppskriven. Kanske beror det på att jag hade höga förväntningar redan från början?
Betyg 3
2009-01-14 22:57
Vilket strunt som har skrivits att den inte kan vara sann. Själva personen händelsen men kanske inte all fakta stämmer. Skulle kanske stå BYGGER PÅ EN SANN HÄNDELSE. Eftersom inte allt e sannt.
Betyg 3
2009-01-17 11:27
Jag fick boken Gömda som gåva 1996 och konstaterade att ddet var den sämsta bok jag hittills läst, historien är för hemsk föra tt vara sann och påminner om "Inte utan min dotter" som också den är utbroderad och innehåller så många faktafel att den inte håller intrigmässigt. Båda böckerna har ett undermåligt språk och "Gömda" räddade mig från vidare kontakt med Liza Marklunds författarskap. Det är möjligt att haon var en duktig journalist men det betyder inte att hon är en bra förfatare. mitt betyg ligger inte inom angiven betygsskala IG
IBJ
2009-03-13 00:39
nackdelen med självbiografier är att de alltid ger ett "stackars mig" scenario och är nästan alltid extremt lika varandra. Denna är dock en av de bättre men berör mig inte särskilt mycket dock. Men ett helt okej tidsfördriv
Betyg 3
2009-05-12 18:57
Om du läser den här boken, SLUTA! Den blir inge roligare eller lyckligare för det. Jag plågade igenom mig både första och andra boken. Vad fick jag ut av det?
Svar: INGENTING! förutom att jag blev deppigare
Mitt tips är att inte läsa den.
Dessutom har det kommit fram nu att boken inte stämde med verkligheten alls. Men skriv inte det på boken då!
Läs den inte!!! Jag ska inte ens säga vilket betyg den får för den är inte ens värd IG!
2009-05-30 20:23
En bok som blivit omdisskuterad huruvida den är en sann historia eller inte. Jag bryr mig inte, den här boken var så fängslande och obehaglig för psyket att läsa att det inte spelar någon roll om den är överdriven.
Det är jobbigt att läsa om ett liv som slås i spillror, och som fortsätts att terroriseras långt efter att misstaget gjordes.
Betyg 5
2009-08-01 12:25
Detta är en otrolig historia, att något sånt kan förekomma i sverige är helt ofattbart. Men vad som gäller kvaliten på språket är det absolut inget mästerverk. Men jag tycker ändå att det e helt klart en bok man bör läsa, om inte för annat så för att spräcka ens bubla om säkerheten i Sverige
Betyg 4
2009-10-15 14:44
Hade bara inte det lilla ordet "sann" stått på framsidan hade det kanske blivit en fyra. Den var spännande och otäck, sträckläste boken under en natt och fick ta konsekvenserna för det dagen efter. Nu blir det en tvåa. Språkligt är den tunn.
Betyg 2
2009-10-27 00:11
En otroligt gripande och spännande bok.
Helt omöjlig att lägga ifrån sig!
Betyg 5
2009-11-11 15:57
Helt otroligt spännande bok. Sträckläsningsvarning.
Betyg 4
2009-12-27 12:59
Jag läste boken när jag var vid 12 års åldern, så för mig var det inte en roman om kvinnovåld utan mer en spänningsbok. Det är mer nu när man tänker på den som man ryser till av andra orsaker - att sådant här faktiskt händer, inte bara i Sverige utan överallt i världen.

Visst har det varit lite tjafs med Liza Marklund om boken är baserad på en sann historia, vilket inte är fallet. Men för mig har den öppnat upp ögonen för något rysligt som jag inte trodde fanns.
Betyg 3
2010-07-18 12:43
Grymt bra bok.. sann eller ej, den har hjälpt mig ibland.. Sånt här händer i svergie..! Det är hemskt men sant, jag tycker att liza har skrivit en utomordentlig bok, helt fantastisk, man kan inte lägga ifrån sig den..
Betyg 5
2010-08-19 16:08
Lämnar ingen läsare oberörd!
Betyg 5
2010-12-18 12:52
Grymt spännande bok. När du väl börjar läsa är det svårt att släppa den.
Betyg 4
2010-12-25 14:57
Mycket stark skildring av en ung kvinnas liv och hur hon möter motgångarna som komme henne till mötes.
Jag blev fast direkt och hade mycket svårt att lägga irån mig den.
Betyg 4
2011-05-28 13:53
Tycker inte alls om den här boken, och tar avstånd från allt som har med "Mia" att göra - så patetiskt med alla uppföljare. Dynga. 0 i betyg.
2011-08-28 20:47
En av det bästa böcker jag har läst.Den var otroligt spännande och väldigt otäck i bland.Det är otroligt att familjen klarade av att leva under en sådan press.
Betyg 5
2013-12-15 22:43
Snyfthistoria som bygger på en verklig händelse. Jag känner alltid en obehagskänsla när jag läser sådant här, som om jag gottar mig åt andras elände. Man önskar att man kunde hjälpa alla som har det svårt.
Betyg 3
2022-04-17 12:27
Intressant men man kan bli lite lätt stressad av den.
Betyg 2Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Gömda
Liknande böcker:
De ofrälsta
 R. Harris
Gula rosornas bok
 S. Axelzon
Fasader
 V. Höglund
Kärlekens algoritm
 M. Kallentoft
Vill du veta?
 N. Erlick
En dödlig fälla
 L. Masterson
Svarta Änglar
 R. Chance
De oskyldiga
 M. Sandemo