bokrecensioner boktips

Livstråden

Originaltitel: Affinity
Författare: Sarah Waters
Genre: Roman
Ämnesord: depression, psykologi, historia, kärlek, spänning
ISBN: 9127108260


Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Margaret Prior, en ung överklasskvinna i 1800-talets London, har förlorat sin far och är djupt deprimerad. För att återhämta sig ägnar hon sig åt välgörenhetsarbete och besöker kvinnoavdelningen i Millbank, stadens grymmaste fängelse. Bland mördare och vanliga småtjuvar finns Selina Dawes – spiritistiskt medium, som sitter anklagad för att en ung kvinna ska ha dött under en av hennes seanser. Margaret är till en början skeptisk beträffande Selinas gåvor, men finner sig med tiden alltmer dragen till henne. En stark själsfrändskap uppstår, och så småningom tänker Margaret på Selina dag som natt.

Så börjar tecken och meddelanden dyka upp från fängelset; det kan vara en bukett av Margarets favoritblommor på nattduksbordet, Selinas hårfläta på huvudkudden. Obönhörligen dras Margaret in i en skymningsvärld av skuggor, oregerliga andar och väntade trick, och hennes längtan att vara tillsammans med Selina växer. Men hur långt är hon beredd att gå för att på allvar få förenas med Selina?

Sarah Waters målar upp en fantastiskt spännande bild av miljöer och dofter i det sena 1800-talets London. Och som läsare svävar man länge i tvivelsmål om hur starka krafter Selina egentligen besitter. Livstråden är en sensuell berättelse som otillåten längtan och samtidigt en rafflande och sofistikerad spökhistoria som framkallar rysningar längs med ryggraden.

Översättning Irja M Carlsson

Sarah Waters är född 1966 i Wales men numera bosatt i London. Hon debuterade med Tipping the Velvet (1998). För sin andra roman, Livstråden, tilldelades hon både Somerset Maugham Award och utnämndes till Sunday Times Young Writer of the Year år 2000.

Nedstående Recension av Mathias Jansson, Bokus:

Sarah Waters är en stor berättare. Hennes roman utspelar sig inte bara i det viktorianska England, utan bär på många sätt karaktärsdrag från den engelska romankonstens storhetstid, när det gäller personteckningar, miljöer och berättarteknik. Livstråden är ett tydligt bevis på att det fortfarande finns författare som kan konsten att berätta en bra historia.
I centrum står Margaret, som efter faderns död har sökt sig till det fruktade fängelset Millbank för att bedriva välgörenhets arbete. I fängelset träffar hon spiritisten Selina Dawes dömd för misshandel och bedrägeri. Deras bekantskap leder till att Margret börjar göra privata efterforskningar i Selina Dawes fall, och hon dras allt djupare in Selina Dawes mystiska värld av spiritism.

I Livstråden presenterar Sarah Waters två mycket intressanta kvinnoporträtt från det viktorianska England. Hon låter oss få en inblick i två miljöer, Margrets borgerliga hemmiljö och Selina Dawes ogästvänliga fängelsecell, som vid ett första ögonblick kan verka väsenskilda, men ett fängelse kan som bekant se ut på många olika sätt...

Man ska inte ha bråttom när man läser Sarah Waters Livstråden. För när man kommer till slutet är det ett avsked som man helst skulle vilja slippa. Det är en roman som man omger sig med och lever med, och som riktigt bra romaner så saknar man den, när den är slut.

Utdrag ur boken:
"Klockan är mycket, de har släckt Kristallpalatsets lampor. Jag ser bara en stor svart fyrkant avteckana sig mot himlen.
Nu hör jag polismannens röst & hur mrs Silvester skriker & får Madeleine att gråta. Mrs Brinks sovrum är det enda stället som är tyst i huset, & jag vet att hon ligger där, alldeles ensam i mörkret. Jag vet att hon ligger mycket stilla & rak med håret utslaget & en filt över sig. Hon kanske lyssnar till skriken & gråten, hon kanske fortfarande önskar att hon kunde öppna munnen & tala. Jag vet vad hon skulle säga om hon kunde tala.
Jag vet det så väl att jag tycker att jag hör det.
Hennes låga röst, som bara jag kan höra, är den mest skrämmande rösten av alla."

Medelbetyg: 4,33 (6 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Livstråden :
2006-03-30 03:15
Den första bok jag läste av Waters var hennes välkända "Kyssa Sammet" (Tipping the Velvet). Denna blev även film/serie i England. Hennes språk är högklassigt. Som poesi för själen, precis vart e-n-d-a ord. Waters sätt att beskriva 1800-tals miljön & språket, väcker förundran, & kittlande välbehag ända ned i ryggnerven.

Denna bok har en otroligt spännande slut. & mååånga var de nätter denna bok hindrade mig från att sova. Kan inte säga annat än att denna bok är underbar. Dock tycker jag ändå att "Kyssa Sammet" var snäppet högre. Men åh, vad jag kommer att läsa allt av Waters jag kommer över.

Definitivt!!!
Betyg 4
2008-08-07 18:26
Stämmer in i lovorden. Waters är verkligen en stor berättare. Mästerligt bygger hon spänningen mot slutet som känns som ett slag i magen. Hennes sätt att presentera karaktärerna är klassiskt, dem glömmer man inte lätt, språket är fanstastiskt, inlevelsen enorm. Lägg till en stor portion av passion och berättarglädje och resultatet blir en perfekt bok. Det enda som jag inte gillar är den svenska titeln. Boken heter Affinity på engelska och det låter mycket mer trovärdigt.
Betyg 5
2011-07-05 11:11
Livstråden är i likhet med Sarah Waters tidigare böcker en bok om kärlek mellan kvinnor. Detta är en lite mörkare bok och inte lika tydlig och vågad som Kyssa sammet eller ficktjuven utan har en dold passion.
Man känner igen språket från de tidigare böckerna, detta är en till högsta grad Sarah Waters bok det kan bli.
Betyg 4Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Livstråden
Liknande böcker:
Sockerormen
 K. Smirnoff
Sockerormen
 K. Smirnoff
Hem till Niemis
 A. von Sydow
Hjärtslagen
 E. Dahlbeck
Karin
 B. Myrberg
Karin
 B. Myrberg
Snälla, krama mig
 A. Gréen
Förrädaren
 S. Scarrow
Vårströmmar / Vårflod
 I. Turgenjev