bokrecensioner boktips

Baskervilles hund

Författare: Arthur Conan Doyle
Genre: Klassiker
Ämnesord: mord, spänning
Utgivningsår: 1901
ISBN: 9789187877377


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Baskervilles hund – av många deckarkännare kallad "the greatest detective story ever told" – är en ohyggligt spännande och kuslig mordhistoria. När slottsherren Sir Charles Baskerville hittas död på sina ägor får en gammal legend om en spökhund som förföljer släkten Baskerville nytt liv. Sherlock Holmes kopplas in på fallet och lyckas genom sitt berömda skarpsinne och med bruk av sina mycket originella arbetsmetoder bringa klarhet i mysteriet.


Utdrag ur boken:
"Där rök två av mina ledtrådar, Watson. Det finns ingenting mer stimulerande än ett fall där allting går emot en. Nu måste vi leta efter ett annat spår."
"Vi har ju fortfarande kusken som körde spionen."
"Exakt. Jag har telegraferat till registret över hyrkuskar och frågat efter hans namn och adress. Jag skulle inte bli förvånad om jag får svar på min fråga nu."
Signalen på dörrklockan visade sig emellertid innebära någonting ännu bättre än ett svar, för dörren öppnades och en råbarkad karl, som tydligen var kusen själv, klev in.
"Jag fick ett meddelande från huvudkontoret om att en herre på den här adressen hade frågat efter nummer 2704", sa han. "Jag har kört droska i sju år och aldrig haft några klagomål. Jag åkte raka vågen hit från kontoret för att fråga er, ansikte mot ansikte, vad ni har otalt med mig."
"Jag har absolut ingenting otalt med er, min gode man", svarade Holmes. "Tvärtom ska jag ge er en halv sovereign om ni svarar uppriktigt på mina frågor."
"Jaha, det här verkar vara min lyckodag", flinade mannen. "Vad vill ni veta?"
"Till att börja med ert namn och er adress om jag skulle vilja kontakta er igen."
"John Clayton, Turpey Street 3, the Borough. Min droska tillhör Shipley's Yard, nära Waterloo Station."
Sherlock Holmes antecknade det.
"Clayton, berätta nu allt om den passagerare som bevakade det här huset klockan tio i förmiddags och som sedan följde efter två herrar längs Regent Street."
Kusken verkade överraskad och en smula generad. "Det är ingen mening med att jag berättar något, för ni verkar ju redan veta lika mycket som jag", svarade han. "Sanningen är den att han sa att han var detektiv och att jag inte fick berätta om honom för någon."
"Min gode vän, det här är mycket allvarliga saker, och ni kan råka riktigt illa ut om ni försöker dölja någonting för mig. Sa passageraren att han var detektiv?"
"Ja, det sa han."
"När sa han det?"
"När han klev ur."
"Sa han någonting mer?"
"Han sa sitt namn."
Holmes gav mig en triumferande blick. "Jaså, han nämnde sitt namn? Det var oförsiktigt av honom. Vad sa han att han hette?"
"Hans namn", svarade kusken, "var mr Sherlock Holmes".

Medelbetyg: 3,75 (16 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Baskervilles hund :
2004-10-25 10:50
Jag läste någonstans att världens mest kände uppdiktade person (inte mus eller anka) är en herre som är lika populär i Argentina som i Pakistan, trots att han är geografiskt begränsad till London med omnejd och tidsmässigt fast förankrad i det viktorianska England. Men Sherlock Holmes, detektivernas detektiv, upphör aldrig att fascinera. Eller kanske har upphört lite eftersom inga recensioner finns inlagda hittills?

Baskervilles hund är en av blott fyra romaner om den store detektiven och den kanske mest koncentrerade. Alla ingredienser för en klassisk engelsk deckare finns; den dimmiga heden, det dammiga slottet, sidospåret, kopplingen till en förbannelse och den rafflande upplösningen. Allt detta kryddat med Sherlock Holmes, lika kylig och analytisk som alltid, och doktor Watson, oöverträffad som sidekick, och resultatet blir en första rangens klassiker.

Historien utspelar sig i London och på Dartmoor-heden och kretsar kring arvet av ett gods. Den gamle godsägaren har under mystiska omständigheter dött. En tidigare medlem av ätten har enligt legenden dödats av en hund från helvetet och nu går rykten om att Baskervilles hund har kommit tillbaka. Och nu träder Sherlock Holmes in i handlingen...

Boken är ännu oöverträffad.

Betyg 5
2005-10-10 16:26
Holmes gör sig bäst i korta noveller med snabba slutsatser. Baskervilles hund är på tok för lång.
Betyg 3
2005-10-11 01:19
Baskervilles hund är lika uppsliten som (för att ta en parallell till konsten) van Goghs solrosor. Så läs gärna t.ex. De fyras tecken eller Fruktans dal om du vill läsa en Sherlock-roman.
Annars håller jag med om att många av novellerna är bättre.
Förresten, på den klassiska bilden av Sherlock avbildas han ofta med en kalebasspipa. Men i böckerna rökte han aldrig så snofsiga pipor, däremot kritpipa, briarpipa och körsbärsträ-pipa. Och hans tobak var ingen fin virginia eller perique, utan helt enkelt cigarettfimpar som han stoppade i pipan. En sån tobak hade även fått en inbiten piprökare som jag, att genast sluta röka!
Betyg 3
2007-02-13 19:41
en av de första vuxenböckerna jag läste, och den står sig ännu bland de bästa jag har läst
Betyg 5
2007-02-13 21:34
en spännande roman, men de historierna som var runt om kring var bättre. Om man går på figuren i böckerna kan inte jag förstå hur han kan vara ett föredöme. Knarkar, äter knappt inget, storröker och dricker mycket.........
Betyg 3
2007-03-02 14:45
Jag gillar egentligen inte deckare, men ville ändå läsa en bok där Sherlock Holmes har huvudrollen.
När Doyle skrev Baskervilles hund publicerades den först som en följetong i The Strand Magazine mellan augusti 1901 – april 1902, ändå finns det som tur är inga utstuderade cliffhangers.
Även om själva fallet inte intresserade mig särskilt mycket var det inga problem att läsa boken tack vare karaktärerna.
Ibland dök det upp kommentarer i berättelsen som jag inte riktigt förstod om det var på allvar eller inte, och som jag inte kunde låta bli att skratta åt. Som när Watson kommenterar en galen seriemördares flykt med "Om han lämnar landet, ligger han ju inte skattebetalarna till last längre".
Baskervilles hund är helt klart godkänd, för att vara en deckare.

Betyg 3
2007-04-14 16:54
Längesedan jag läste den. Den bästa boken jag läst när jag var tonåring. Läste den ca 3 gånger.
Betyg 4
2010-06-16 23:05
Det här är en av mina absoluta favoritböcker.
Jag var ungefärr 14 år när jag läste den för första gången.
Baskervilles hund har allt. Ett mystiskt dödsfall, en förbannelse, spökhund, en arvinge som blir mycket rik, kärlek, en helt klart överlägsen detektiv och hans bästa vän vilken blir satt som spanare och beskyddare över den unge arvvingen, skumma tjänare, en förrymd fånge och en annan släckting som vill komma åt arvet.

I Baskervilles Hund får man mest följa Watson genom äventyret. Holmes är med i början och i slutet.
Betyg 5
2012-02-20 15:58
Läste en reviderad version av Baskervilles hund. En lustig berättelse om mystiska mord och en ännu mer mystisk vidskepelsens hund och hur dessa två företeelser tycks hänga ihop, om än inte på det sätt som ortens befolkning tror. Inte särskilt läskig eller spännande bok, tyckte mest bara det var roligt att dessa vidskepligheter och sägner tillslut fick en logisk förklaring. Däremot beundrar jag detektivens känsla för detaljer och sätt att snabbt dra slutsatser och pussla ihop olika delar till ett begripligt, och ofta troligt, fall.
Betyg 2
2018-03-14 18:41
Bra och spännande bok om världens kändaste detektiv Sherlock Holmes. En riktig klassiker som tål att läsas flera gånger.
Betyg 4
2024-04-21 16:57
Conan Doyles bok ”Baskervilles hund” är en mycket bra deckare. Baskervilles hund utspelar sig i 1800-talets England. Sherlock Holmes får på Baker Street besök av en man vid namn Sir Henry Baskerville, som har kommit hem från USA för att bosätta sig i Baskerville Hall på Dartmoorhedern. Han har ärvt denna egendom efter sin släktning som sägs ha blivit skrämd till döds av en djävuls hund. Det råder en förbannelse över Baskerville släkten och historien om hunden går tillbaka i flera århundranden. Sherlock Holmes skickar sin assistent Dr. Watson för att vaka över Henry Baskerville tills han har bosatt sig riktigt, men även klara ut fallet om hunden.
Betyg 5Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Baskervilles hund
Liknande böcker:
Den osynlige mannen
 H. Wells
Livet på landet
 F. Reuter
Bartolomeinatten
 P. Merimée
Begums 500 miljoner
 J. Verne
Stigfinnaren
 J. Cooper