bokrecensioner boktips

Den röda vargen

Författare: Liza Marklund
Genre: Roman
Utgivningsår: 2003
ISBN: 9789164204691


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

En svart vinternatt mördas en journalist i Luleå. Annika Bengtzon finner en koppling mellan mordet och ett attentat mot flygbasen F21 i slutet av sextiotalet. Hemligheterna är många och livsfarliga. Annika dras in i en spiral av våld och terrorism som leder ända upp i regeringskansliet.
Mot chefredaktörens uttryckliga order vägrar hon att släppa historien. Hennes situation blir allt mer ohållbar, både hemma och på redaktionen. Ingen tror henne, hennes privatliv rämnar.
För att överleva som människa, kvinna och journalist måste Annika utmana både det politiska och mediala etablissemanget, sin chef och sin moral. Till slut återstår bara en kamp.
Den mot mördaren.

Den röda vargen är en fristående roman som tar vid där Sprängaren slutade.

”En spännande bok, som är hart när omöjligt att släppa när man väl greppat den”
Jim Baas, Södertälje-Posten

”Sammantaget har jag således inga problem med att utse Den röda vargen till Liza Marklunds bästa roman. Hittills!”
Torbjörn Carlsson, Piteå-tidningen

”Marklund är en rak och hängiven berättare utan fjäsk och med öppen blick för samtiden. Hennes dispositioner är intrikata och vattentäta och i Den röda vargen kopplar hon ett säkrare grepp än förr om språket”
Maria Küchen, Expressen


Medelbetyg: 2,84 (31 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Den röda vargen :
2003-10-13 15:55
Jag tyckte inte om boken sådär jättemycket. Den var helt okej, men jag kände inte riktigt att den var lika bra som Lizas andra böcker. En journalist mördas i Luleå och Annika kopplar ihop mordet med ett attentat mot flygbasen F 21 på sextiotalet.
Betyg 2
2004-01-09 23:11
Bra historia och intressanta sidospår om AB:s privatliv. Historien byggs upp av flera händelser kring terror och mord och tar en del oväntade vändningar.
Betyg 4
2004-01-30 19:29
Den här boken var inte lika bra Sprängaren, men bättre än ett par andra av Marklund. Jag tyckte nog att boken var lite seg bitvis, men intrigen var bra och upplösningen intressant. Läsvärd.
Betyg 3
2004-02-23 13:30
Detta är den första deckare av Liza Marklund som jag läst. Jag hade hört att hon egentligen inte är någon bra författare, att hennes språk är journalistiskt på ett negativt sätt mm, men jag blev positivt överraskad! På något ställe blev språket lite fånigt, men det var verkligen inget att hänga upp sig på.

Jag lyssnade på boken som CD-bok. Inläsningen var jättebra och efter själva boken fick man höra en intervju med Liza Marklund som bonus. Att ta till sig boken på det sättet kan verkligen rekommenderas!

Intrigen i boken är spännande och intressant, och personerna känns levande. Jag tyckte lika mycket om att läsa om Annika Bengtzons familjeliv som om hennes arbete med att jaga terrorister och skriva om brutala mord. När boken var slut saknade jag den och ville läsa mer om Annika och vad som händer henne.
Betyg 4
2004-03-05 10:36
Jag tycker inte den röda vargen håller samma klass som de föregående Liza Marklund böckerna. Boken handlar mer om Annika Bengtzons privata misär med otrohet och konflikter på jobbet. Den känns seg, även om slutet är rafflande. Kanske har Liza Marklund slitit ur Annnika Bengtzon-karaktären för mycket.
Betyg 1
2004-03-30 16:36
Trött trött trött
Betyg 1
2004-04-23 16:31
Nej, nu vill jag nog ha lite mer av allt i Liza Marklunds "Den röda vargen" för att jag ska godkänna den!
Historien är fadd och är ganska så intet sägande!
Sövande!
Betyg 2
2004-10-08 15:05
Liza du kan bättre!
Betyg 2
2005-04-25 20:32
Underbar!
Betyg 5
2005-08-27 10:29
Boken är okej. Den påminner ganska mycket om Sprängaren. Det den faller på är att den handlar för mycket om politik, det är inte min "cup of tea" tyvärr. En intressant vinkling med otroheten också, och hur det utvecklar sig.
Betyg 2
2006-02-06 18:16
Inte hennes bästa bok tyvärr, men jag rekomenderar ändå andra till att läsa den. Jag, personligen, tycker att den var lite väl svår att förstå emellanåt. Men trots det, var den bra.
Betyg 4
2007-07-07 18:45
Den röda vargen är den femte fristående romanen i Liza Marklunds serie om journalisten Annika Bengtzon. Den tar vid där Sprängaren slutade och handlingen utspelas till stor del i stadsdelen Svartöstaden i Luleå

Ett år har gått sedan Annika hölls fången i tunneln under OS-arenan. Hennes arbetskamrater tycker att hon blivit lite underlig efter fångenskapen, något hon själv tvingas hålla med om. Hon hör änglaröster sjunga inne i huvudet när hon känner sig stressad eller hotad, och relationen med maken Thomas, som är otrogen med Sophia Grenborg, är inte den bästa. Annika Bengtzon är inte längre chef utan arbetar som undersökande reporter.

En mörk höstnatt blir en journalist mördad i Luleå. Det leder Annika till ett gammalt attentat mot flygbasen F21 i slutet av 1960-talet då en ung värnpliktig dödades. Fler mord följer och Annika dras in i en livsfarlig spiral av våld och terrorism. Med tiden inser Annika att journalistmordet och attentatet har kopplingar till en grupp av dåtidens vänsterextremister, en maoistisk terroristgrupp, varav en av medlemmarna är minister och sitter i regeringen.

Mot hennes chefs, chefredaktör Anders Schyman på Kvällspressen, uttryckliga order vägrar Annika att släppa historien i Luleå. Mördaren går fortfarande lös och hon kan inte låta bli att nysta vidare. Tillslut återstår bara en kamp för Annika – den mot den kallblodiga mördaren.

Nyckelord i Den röda vargen är: Gula draken, Svarta pantern, Frihetens lejon, Vita tigern, Skällande hunden och Röda vargen.

Jag tycker att Den röda vargen är en av de bästa romaner som Liza Marklund producerat. Den kommer inte riktigt upp i samma klass som Sprängaren, men inte långt ifrån. Spänningen stegras successivt och de många oväntade vändningarna i boken gör den mycket läsvärd. Tempot i Den röda vargen är lagom högt och dramatik saknas definitivt inte genom en god intrig. Miljöbeskrivningarna av det vintriga Luleå är skickliga och placerar läsaren i exakt rätt stämning av ovisshet och nyfikenhet. Den röda vargen är definitivt en bok jag gillar och som rekommenderas varmt.
Betyg 4
2008-01-21 19:49
Bättre kan hon. En av dom sämre böckerna.
Betyg 2
2008-05-05 17:23
Hyffsat bra !

Betyg 3
2008-05-18 15:05
Jag gillar berättelserna om Annicka Bengtsson. Den här är läsvärd.
Betyg 4
2009-04-09 15:44
Vad tänkte hon på här? Vilken vansinnig historia.
Betyg 1
2009-04-18 20:57
Liza Marklund fastnar mycket i Annikas privata problem och det stör mig. När jag läste Sprängaren var det inte så uttjatat, men nu börjar det bli det. Förutom det så tycker jag om boken. Jag tycker att det är en bra story och bra skildringar av miljöer och platser. Betyget dras ner av den anledning som jag skrev ovan, men betyget dras upp ett snäpp av slutet som jag tycker kopplar samman alla trådar i boken på ett mycket bra sätt.
Betyg 4
2011-02-13 15:13
Boken är lite seg i början men den tar sig undan för undan,På slutet är den väldigt spännande.
Betyg 4
2011-05-28 13:47
Bättre än jag förväntade mig!! Det enda som var lite rörigt var slutet, om jag inte minns fel. En stark 3a.
Betyg 3
2011-06-20 15:28
Alltså den här boken var ju hennes "bästa" enligt någon topplista, men fyyyy, paradiset var mycket bättre. Den var däremot okej, men den här hade lite mycket personliga involveringar och vissa händelser var lite otrovärdiga. Jag tyckte den var okej, men det var nog en svag trea.
Betyg 3
2011-09-01 15:42
Den här var riktigt tråkig och jag blev besviken när jag läste den här. Det var min första Liza Marklund-bok och jag trodde att hon skulle vara bättre.
Betyg 1
2015-01-16 11:47
Den grävande journalisten, Annikka Bengtzon, råkar än en gång komma något på spåret. Hennes undersökningen gör att hon hamnar mitt i en livsfarlig situation där terrorismgruppen som fanns på sextiotalet fortfarande finns kvar.
Åtskilliga mord i nutid visar sig ha en sammankoppling vilket Annika upptäcker. Men samtidigt med sitt arbete så brottas Annika med problem i sitt familjeliv och en make som är alltför intresserad av en annan kvinna.

En spännande bok som gör sig mycket bra som ljudbok med Katarina Ewerlöf som uppläsare.
Betyg 4
2021-08-17 19:14
En av dom sämre böckerna!!
Betyg 2Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Den röda vargen
Liknande böcker:
Den långa våren
 S. Salminen
Landa, andas, lev
 M. Fogelberg Nelson
Var finns Mr. Goodbar?
 J. Rossner
En vilsen själ
 G. Redin
Flicka saknad
 N. Gerami
Rolf
 M. Lindroth
Nuckans hjärtespalt
 M. Lindroth
För såna som oss
 H. Karlsson
Det sällsamma fallet B..
 F. Fitzgerald