bokrecensioner boktips

Eldvittnet

Författare: Lars Kepler
Genre: Deckare
Ämnesord: mord, psykologi, spänning
Utgivningsår: 2011
ISBN: 9789100126438


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

I hela världen tar polisen hjälp av andliga medier vid svåra utredningar. De gör det regelbundet trots att det inte finns något enda dokumenterat fall där ett medium bidragit till en lösning.

Flora Hansen kallar sig för spiritistiskt medium och har i många år försörjt sig på att låtsas att hon kan tala med de döda. En kväll i augusti läser hon på löpsedlarna om ett fruktansvärt mord som skett på en sluten anstalt för unga kvinnor med destruktivt beteende. Flora Hansen bestämmer sig för att ringa polisen och hävda att hon har kommit i kontakt med den dödas ande.

Den tekniska undersökningen pekar entydigt på att mördaren är en av de intagna, en snäll och tystlåten flicka som rymde från anstalten samma natt som mordet skedde. När Joona Linna börjar undersöka hennes förflutna visar det sig att hon inte alltid varit så snäll.

Joona har redan stannat längre på denna brottsplats än vad någon annan kommissarie skulle göra. Ändå är han inte färdig, han tänker att han måste se ytterligare någonting för att bli utsläppt från detta fruktansvärda rum, han måste hitta en detalj som kan leda vidare, som kan föra tråden som en nål.
Han ser på flickan i sängen. En svag värme utstrålar fortfarande från den nakna huden. Hennes händer ligger över ansiktet, som om hon lekte kurragömma. Han lutar sig försiktigt över henne och upptäcker att någonting har fastnat under hennes vänstra pekfingernagel. Det ser ut som ett djuprött sandkorn, en flisa av en rubin.
Han blinkar och försöker skärpa blicken. Det är svårt att koncentrera sig på detta lilla röda korn i ett rum nerstänkt av blod, men han ger sig inte, han lutar sig bara närmare, känner den söta doften från henne och förstår plötsligt vad det är han ser under nageln.

Jakten på förövaren tar gång på gång våldsamma och oväntade vändingar. Varje svar tycks bara leda till nya gåtor, och det som nyss var enkelt är plötsligt labyrintiskt.
Men trots att utredningen hamnar i en återvändsgränd ignorerar polisen Flora Hansens telefonsamtal. Först begär hon pengar för sina upplysningar, men sedan ber hon dem bara att lyssna, allt mer desperat.
Medelbetyg: 3,9 (20 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Eldvittnet :
2011-12-23 22:06
Författarna kallar Eldvittnet för sin bästa bok. Av de tre som de skrivit är det här den sämsta, i min mening. De skriver bra, medryckande och målande. Men redan tidigt har läsaren en aning om vart det lutar, trots många vändningar. Ett stort plus i kanten för dessa, det är styrkan med Keplers böcker. Men det som till sist drar ner boken till en betydligt sämre nivå är den nya historien som avslutar boken. Varför börja om med en amerikansk cliffhanger/kiosklitteraturavslutning på en så bra historia? Det är helt obegripligt och det förstör allting.
Betyg 3
2012-02-13 15:17
Spännande bok med bra intrig. Tyvärr lyckades jag alltför tidigt lista ut vilken som var mördaren.
Betyg 4
2012-02-21 12:37
Mycket bra bok, som vanligt har de båda författarna lyckats. Väldigt svårt att sluta läsa den. Dock tycker jag hypnotisören var bättre då denna gick att fundera ut hyfsat fort vem som var mördaren.
Betyg 4
2012-03-05 18:46
denna slår de tidigare böckerna!
det hade blivit en femma, om det inte hade varit för det irriterande att det börjar en ny story i slutet av boken.
hoppa över de sista sidorna.
Betyg 4
2012-05-14 17:47
Det här är den bästa bok som Kepler har skrivit.Den är spännande från första början tills slutet.
Betyg 5
2012-06-24 02:32
Ett mord begås på ett boende för utsatta flickor. Föreståndarinnan har blivit hänsynslöst slaktad med en yxa ute i vedskjulet. I hysterien som följer är det ingen som märker att en av flickorna försvunnit och att en har gått och lagt sig - dränkt i blod. Misstankarna faller genast på henne. Men kriminalkommisarie Juha ..., som egentligen inte har med fallet att göra, känner att något är väldigt väldigt fel och börjar gräva djupare i indicier och flickornas sargade själar för att hitta sanningen bakom mordet.

Författarduon bakom Lars Kepler har - i mitt tycke - växt till sig för varje bok de skrivit. Hypnotisören var jag inte speciellt imponerad av, medan jag tyckte mycket om Paganinikontraktet. Med Eldvittnet har de tagit ett steg längre. Personbeskrivningarna känns mer angelägna och historien har ett patos som ligger bortom att bara skriva en spännande deckare. Dock är de lite för duktiga på att brodera en dramaturgiskt korrekt historia. Så duktiga att det blir för tydligt om man är allmänt medveten om hur en effektiv historia ska berättas. Vilket känns synd. Framförallt då boken - efter mordet är utrett i slutet - fortsätter i ytterligare ett par kapitel, med en upptrappning till en uppföljare. Det känns faktiskt ganska billigt att lägga det så övertydligt i slutet av en bok. Det känns som att få läsa en trailer om den kommande boken - och det sänker lite den nuvarande boken.

Jonas Malmsjö är en duktig inläsare som jag lyssnar på med stort nöje.
Betyg 4
2012-09-23 11:31
Nu när jag har läst alla tre "Kepler" innfinner sig en tomhet. De har alla varit bra och jag har sett fram mot att läsa en till... Trots att jag gillat dem jättmycket så känns det som att Eldvittnet var den som var minst bra av dem. Det var för många "trådar" och på slutet blev det ytterligare en att följa. Men trots detta ser jag så mycket fram mot en ny bok...!
Betyg 4
2012-09-23 13:15
Det här var också riktigt bra, men kanske gapar författarna lite väl stort? Jag undrar alltid när man rätt tidigt anar vem som är mördaren, om det är författarens mening, eller om det är ett misstag. Så här långt tycker jag nog att Paganinikontraktet håller en högre klass än de övriga två. Och precis som en del andra stör jag mig på slutet - var detta nödvändigt?
Betyg 3
2012-10-10 09:35
En mycket bra och spännande bok
Betyg 4
2012-10-25 12:41
Spännande, ganska trovärdig trots bisarra inslag. Känns oavslutad med en del lösa trådar. Men kanske skriver Kepler en deckarens kontinuum där varje ny bok börjar där den senaste slutade. Det känns så. I så fall lär hjälten Joona Linna få det svettigt framöver.
2013-04-04 16:38
Jag hinner knappt öppna boken innan jag kastas rakt in i en härva av mord och hemligeter, spänning och rysningar. Stämningen är obehaglig och drivet något alldeles extra.

I fokus står Joona Linna som hamnar i en mordgåta på ett LVU-hem.
Betyg 5
2013-04-08 15:51
Ingen bok om man vill ha djupa personteckningar och intellektuell stimulans. Här handlar det om action, klart och enkelt berättat. Särskilt trovärdigt är det inte heller, men författarna vet hur de ska dra i känslotrådarna. Spänningen hålls också vid liv. I Joona Linna har man skapat en fictionfigur som inte står Stieg Larssons Lisbeth Salander långt efter. Man har även anammat Stieg Larssons förkärlek för detaljer, men för läsaren är det t.ex. knappast intressant att k-pisten sprutar ut exakt 283 kulor på tio sekunder Det berättas med korta kapitel där det kommande tar vid där föregående slutade. En teknik som är effektiv om man vill bibehålla läsarens intresse. Slutet pekar rakt in i nästa bok, allt annat vore märkligt.
Betyg 3
2014-12-14 16:16
Serien blir bättre och bättre. Den blir plötsligt mer intensiv dom sista sidorna.
Betyg 3Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Eldvittnet
Liknande böcker:
Den tysta fågeln
 P. Mohlin
Fruset guld
 C. Börjlind
De första tolv
 D. Rudberg
Iskall sol
 L. Sigurðardóttir
Hör mig viska
 M. Kallentoft
Det tyska huset
 A. Indridason
Akrobaten
 A. Sundkvist
Grissly
 M. Kallentoft
Mörkare än midnatt
 M. Connelly